Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
putujucidzindas

#4201 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

duboka_misao wrote:
otherside wrote:haj' odvadi malo :D

ti to kazes da majka dvoje dijece laze? :P ali nazalost jesam,sestre dodju jednom dnevno i to da preuzmu smjenu i dalje se snalazi sam,valjda zadnja soba na dnu hodnika pa dok dodju umore se...
ma bolan to ti se proculo kakva ti je cimerka :lol: :lol: nisu to one tebe izbjegavale :lol:

meni fino sve odmah poskidali, i braunile (jel se tako zove?) i kateter, nisam zadnju infuziju ni primila. mogla sam komotno sutra kuci ici
duboka_misao

#4202 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote:
meni fino sve odmah poskidali, i braunile (jel se tako zove?) i kateter, nisam zadnju infuziju ni primila. mogla sam komotno sutra kuci ici
mene su odradili u 10 ujutro taj dan primila 4 infuzije i sutradan 4 isto prekosutra su mi skinuli kateter i braunilu, a vidis morebit da nisu zato dolazile, a nisam vam pricala dosla u sobu do nas marokanka naka lezala nakon carskog 3 dana u sobi normalno tj ustala druzila se s nama sve ok kad cetvrtidan code red dosli joj rezultati brisa, ima zenska MRSU ba, i onda je ko fol izolovali, kontam izolovali ste je nakon sto se ovdje sa svima fakticki izljubila... fkt treba bris uraditi PRIJE dolaska u bolnicu a ovako dok dodju rezultati .....
Cholina_Lokica

#4203 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

duboka_misao wrote:
putujucidzindas wrote:
mene su odradili u 10 ujutro taj dan primila 4 infuzije i sutradan 4 isto prekosutra su mi skinuli kateter i braunilu, a vidis morebit da nisu zato dolazile, a nisam vam pricala dosla u sobu do nas marokanka naka lezala nakon carskog 3 dana u sobi normalno tj ustala druzila se s nama sve ok kad cetvrtidan code red dosli joj rezultati brisa, ima zenska MRSU ba, i onda je ko fol izolovali, kontam izolovali ste je nakon sto se ovdje sa svima fakticki izljubila... fkt treba bris uraditi PRIJE dolaska u bolnicu a ovako dok dodju rezultati .....
I onda s epitaju odakle gore :-)
Titam' necu se porodit dok ne bude otvorena kakva privatna klinika kod koje je sve po peesu :mrgreen:
putujucidzindas

#4204 Re: Trudnjače i porodilje online

savjetuju sve babice na vjezbama da se urade svi brisevi 2 sedmice prije termina, ali dzaba. eto mi smo pokupili mrsu, nasi nalazi svi bili OK, ali ocito nije dovoljno...
radenska

#4205 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Gdje se izgubila ona lie, garant joj je doktor dao zeleno svjetlo za hodanje :lol: :lol: ni da nam prenese kakve su stvarcice sto je kupila bebici :D
LieToMe

#4206 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Evo mene :D ko za mene pita
Bili jutros kod Divketa, nije mi dao zeleno svjetlo za hodanje :cry: ali jos 10 dana mirovanja, do 37 sedmice i onda mogu po starom. Mada sam cirkusala u subotu. sta cu, moram i ja nekad izaci iz kuce, ne mogu ko zatvorenik. Otisli smo preuzeti namjestaj za bebu :D navece smo odma sklopili kolica i vozali po kuci, dragog sam cak i snimala :lol: juce smo sklopili krevetic. Uspjeli smo u subotu skoknuti i do Amka na Mojmilu, kupila jos jednu spavacicu i jos neke djidje za bebu :D isto ovisnici kad vidimo bebece plisane stvari. Sljedeci vikend je pranje garderobice, peglanje i slaganje i mi smo good to go :D Prenjela sam i kofer, sutra odoh da se namirim sa uloscima pa cu da se spakujem ove sedmice da i to skinem s dnevnog reda.

Divke kaze da je bebina glava predivna, ne bi trebalo biti problema sa prolaskom :lol: duge noge na mamu, curica :D posteljica, plodova voda, srce, protok kroz pupcanicu ma sve je odlicno samo eto ja jos 10 dana ko koka opet na jajima :lol: Termin nam je zvanicno 06.01. ali posto se bebi zuri kaze on moze biti i da bude ranije :D

Za 10ak dana bih trebala na ctg pa me zanimaju iskustva ovih svjezih mama ili trudnica koje idu na ctg u vojnu, jel mi treba uputnica, jel Nakas stalno prijepodne tu ili ga opet moram ganjati (ctg je od 8-10), koliko cesto trebam ici na to. Kontam jos jednom kod Divketa kad obavim taj prvi ctg. Meni je Divke zakon :D pohvalio mi je i tezinu, do sad 6 kg :D
Jos jedno pitanje za porodilje. Jel se poradjam u svojoj spavacici ili dobijem njihovu neku drndavu? Cisto da znam koliko da ponesem presvlake.
safran

#4207 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

U svojoj spavaćici se porađaš, ponesi neku ohrndanu za tu svečanu priliku da ti ne bude žao baciti. U stvari i ne kupuj ništa novo za bolnicu - ponesi ono što možeš prežaliti.
Ti si dakle u terminu - trebala bi se već tuspasiti u OB - uputnicu za porod ti treba dati ginekolog iz DZ a izgleda da sad može i obiteljski. Pošto tu svako malo nešto mijenjaju sačekaj da ti se za CTG javi neka svježija mama.
LieToMe

#4208 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Hvala safran na informacijama :kiss:

E nemam ja odrndanih spavacica :-) nisam ja to konzumirala dok nisam ostala trudna :lol: Nemam cak ni pidjamu koju mogu prezaliti :cry: Znaci ja idem sredjena na porod :lol: u fensi novoj spavacici :lol:
Uzecu ovih dana uputnicu za bolnicu tj dragi ce skoknuti do DZ po uputnicu.
E taj carobni ctg...sacekacu valjda ce se neko javiti mada me otherside podobro uputila. Ne znam samo treba li uputnica za to jer zadnji put je Nakas nesto spomenuo kao hoce da uvedu da treba uputnica pa ne znam jel zazivilo to, bila sam poodavno kod njega (ima i mjesec i po).

Jesam se ja priblizila terminu (po njemu zvanicni je 06.01) ali Divke rekao jos 10 dana mirovanja, giniprala i lezanja na jajima da udjem u 37u sedmicu pa cu valjda onda moci malo u skitnju :D
putujucidzindas

#4209 Re: Trudnjače i porodilje online

ja sam uputnicu uzimala od porodicnog ljekara, za ctg u vojnoj. doduse, ovo ti je bilo u martu.
duboka_misao

#4210 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ma samo odes sa zadnjim nalazom od nakasa i kazes onoj sestri koja si sedmica i da trebas na ctg ,ctg rade od 8-10 sati nakon ctg ti mjere pritisak i sacekas da ga doktor procita i kaze jel sve ok, ne trebas nakasa za to ganjati jer u zadnjim danima trudnoce ide se na ctg skoro svaki drugi treci dan pa ko te potrefi da ocita.
LieToMe

#4211 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

putujucidzindas wrote:ja sam uputnicu uzimala od porodicnog ljekara, za ctg u vojnoj. doduse, ovo ti je bilo u martu.
Ma uzecu za svaki slucaj jer ocito je da svako malo nesto mjenjaju. Do duse ja sam i za Nakasa uzimala uputnicu samo sto mi nikad nisu uzimali. E sad jos samo njega da uganjam... to je vec nemoguca misija :-)
Tnx u svakom slucaju :wink:

ooo vidi moje kone :D sta bona svaki drugi-treci dan :shock: super, znaci ne moram ganjat Nakasa nego ko me potrefi. S obzirom da Divke pikira na prirodni dabogda da me Nakas potrefi ikako, koje su mi sanse da ce ova moja izaci kad on bude u smjeni :lol: Duboka jel ono iz DZ uzimam uputnicu za porod?
duboka_misao

#4212 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ya ya kono kumrovec spadas ko i ja jer omer maslic nema gajnekologa,zajedno otvoris trudnicko i uzmes uputnicu za lezanje.
LieToMe

#4213 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

ok kono mi smo oni nesvrstani :D e necu ja jos porodiljsko otvarat dok se ne porodim, komisija mi dala trudnicko bolovanje sve do poridiljskog i rekli dragom da dodje kad se porodim da otvorim porodiljsko :D bas su fini moram priznati.
duboka_misao

#4214 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

LieToMe wrote:ok kono mi smo oni nesvrstani :D e necu ja jos porodiljsko otvarat dok se ne porodim, komisija mi dala trudnicko bolovanje sve do poridiljskog i rekli dragom da dodje kad se porodim da otvorim porodiljsko :D bas su fini moram priznati.
ya rekla si mi to vec ja zaboravila,nista samo uzmi onda ovu za lezanje tj veliku uputnicu, i odmah udji kod sestre i reci ctg da ne cekas jer ctg ide puno brze nego ovo ostalo.
LieToMe

#4215 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

duboka_misao wrote:
LieToMe wrote:ok kono mi smo oni nesvrstani :D e necu ja jos porodiljsko otvarat dok se ne porodim, komisija mi dala trudnicko bolovanje sve do poridiljskog i rekli dragom da dodje kad se porodim da otvorim porodiljsko :D bas su fini moram priznati.
ya rekla si mi to vec ja zaboravila,nista samo uzmi onda ovu za lezanje tj veliku uputnicu, i odmah udji kod sestre i reci ctg da ne cekas jer ctg ide puno brze nego ovo ostalo.
hocem :D faja kono :kiss: ma za 10ak dana tek na ctg, do tad lezanje na jajima :D sreca pa mi i vrijeme ide na ruku, i nije nesto za hodanje.
Nego me zadeverala safran za ove spavacice, ne znam koje da se odreknem, sve su mi nesto plahe :lol: zadnju kupih u subotu :-) piiihhh moracu na eci peci pec :D
belaj_cura

#4216 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by belaj_cura »

:-D spavacicu maznula mami iz ormara , made in yugoslavia :lol: stoje u ormaru " za bolnice", a posto nije zena bolesljiva nisu imale probu ... kad mi je muz vidjeo spavacice, kaze istu takvu moja baba imala :razz:
radenska

#4217 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

A jel se i na Jezeru poradja u svojoj spavacici. Koliko sma vidjela kad sam lezala da one zene idu u salu u onim njihovim ruznim. Ako cu je vec kupovati ne bih da je bacim :D
Ja sam danas hodala citav sat i ispunila normu za ovu heftu. Sad ponovo na jaja. :lol: Sad mogu reci komotno da sam osmi mjesec, mada je zena danas mislila da sam tik pred porod :lol: :lol:
otherside

#4218 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

radenska wrote:A jel se i na Jezeru poradja u svojoj spavacici. Koliko sma vidjela kad sam lezala da one zene idu u salu u onim njihovim ruznim. Ako cu je vec kupovati ne bih da je bacim :D
Ja sam danas hodala citav sat i ispunila normu za ovu heftu. Sad ponovo na jaja. :lol: Sad mogu reci komotno da sam osmi mjesec, mada je zena danas mislila da sam tik pred porod :lol: :lol:
k'o da je juce bilo kad si nam rekla da si trudna :-)
Veliko Stopalo

#4219 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Veliko Stopalo »

trudnjachice shta kazhete na ovo:

Bivši američki marinac Džejms Landrit učestvovao je u programu internet video kanala “HuffPost Live”, u kome je ispričao kako ga je pre dvadesetak godina silovala trudna žena.

Kako je istakao voditelj programa Maj Saks, u popularnoj kulturi često smo skloni da tumačimo "ženske seksualne predatore" kao plod tinajdžerske mašte, pri čemu se zanemaruje činjenica da muškarci zaista mogu biti žrtve silovanja od strane žena.

Početkom ove godine, američka vlada revidirala je zvaničnu definiciju silovanja, kojom su sada obuhvaćene žrtve i počinioci oba pola.

Landrit je ispričao kako ga je silovala trudnica dok je još bio aktivni marinac. Kako je naveo u programu, žena ga je drogirala, a zatim prisilila na seks, upozoravajući ga "da ne bude grub", jer će u protivnom povrediti njenu bebu u utrobi.

:-) :D
radenska

#4220 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Kad smo vec kod tog, ste vi imale odnose tokom trudnoce :D
affidavit

#4221 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Posto neke od vas ovih dana kupuju stvari za bebe, moze li mi neka od vas reci gdje mogu kupiti vrecu za spavanje za novorodjence, ne znam da li i za njih postoje velicine, ali u pitanju je beba od tri mjeseca ?
Alhemicarkaa

#4222 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

radenska, ja cijelu trudnoću nisam imala odnose :-) , nisko nosila i po preporuci ljekara :-)

affidavit, čula sam da tih vreća ima u onoj radnji kod socijalnog, a radi i ručno izrađene babysaurus (mogu ti na pp link dati ako već nisi naletila na njih - ima na fb stranicu, a i u googlu ukucaj pa ćeš naći). Kupuju se po dužini, znači u cm. Ali najbolje uzeti odmah 70-80, da beba može duže koristiti, jer to bi bilo kao da deku uzimaš malu, pa za mjesec veću itd :)
safran

#4223 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

affidavit wrote:Posto neke od vas ovih dana kupuju stvari za bebe, moze li mi neka od vas reci gdje mogu kupiti vrecu za spavanje za novorodjence, ne znam da li i za njih postoje velicine, ali u pitanju je beba od tri mjeseca ?
Vreće za spavanje vidjeh u Azelu - Aerodromsko - vise u izlogu i odmah uzeti do godinu dana. A i babysaurus su super - mi upravo trošimo ovu sa nogavicama ali za tako malu bebu ipak obična vreća.
safran

#4224 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

LieToMe wrote:
Nego me zadeverala safran za ove spavacice, ne znam koje da se odreknem, sve su mi nesto plahe :lol: zadnju kupih u subotu :-) piiihhh moracu na eci peci pec :D
Safranica nije imala spavaćica za prvi porod - kupila jednu na pijaci Otoka - kasnije je dala svekrvi i 3 kom u Azelu - jednu bacila ostale su se dale oprati i sačuvala za drugu svečanu priliku.
Alhemicarkaa

#4225 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ma meni te sa nogavicama kao piđama, ja bih opet imala potrebu pokriti. Ja kontam uzeti odmah maksimalnu dužinu (130 cm) i to da je klasična vreća. Moja se puno vrti dok spava, je li misliš da to nije preporučljivo za stariju djecu?
Post Reply