Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
leo johnson

#4201 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by leo johnson »

Murisno1 wrote:
nosara wrote:
Ja, priznajem... Mislio sam da je onaj lukav, a u stvari je glup... :oops:
Glup? Zašto?

zato sto misli da ce njegova sramna uloga proci nezapazeno i nekaznjeno. a i ti nisi nista bolji.
nosara

#4202 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

Nass wrote:Samo da kazem, jer mi se cini da me neki krivo tumace, ja sam apsolutno za otpor i borbu, ni slucajno se nije smjelo pristati na ucjene HDZ-a i na etnicki koncept formiranja vlasti, jer bi se popustanje takvim ucjenama prirodno uzelo kao osnova za takve ustavne promjene u buducnosti, odnosno za etnicki koncept uredjenja drzave. Ja stalno navijam za Platformu. Samo naglas razmisljam sta se desava i sta nam spremaju, jer je najgore biti nespreman za ono sto se sutra moze dogoditi. Ako dobro skontas situaciju, mozes i bolje reagovati. Zato i mislim da je MZ morala bolje reagirati, jer oni imaju i mandat da reagiraju, i ovako otezavaju situaciju dosta za pro-bosanski blok. Mada mislim da je SDP vjerovatno dobio neko zeleno svjetlo da uradi ovo sto je uradio nakon propasti pregovora, ali bilo bi lakse da OHR radi svoj posao.
ohr je na aparatima, a Zlatko ima zeleno svjetlo MZ... da nema jos bi smo cekali bozoa... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4203 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

madner wrote:
Nass wrote:Najgori od svega je OHR, odnosno MZ. Tacno nas guraju u konflikt, jer ne zele koristiti svoje ovlasti i uklanjati blokade i anti-ustavno djelovanje tamo gdje se pojavi, pa ostavljaju drugim stranama da se s tim bore kako znaju i umiju u drzavi u kojoj ne postoje ugradjeni mehanizmi blokade. Ako se ovdje desi sranje, bit ce najkrivlji naravno velikosrpski i velikohrvatski neprijatelji ove drzave, ali i MZ koja sve to pusta da se dogadja...
Gledas to previse crno. OHR ako se sada ne umijesa to znaci da od sada pa nadalje i ubuduce u FBiH nece biti blokada. Za 4 godine ce se samo gledati ko ima koliko rucica u kojem domu.
Efektivno dakle izgradili smo mehanizam za deblokadu.

Shvatam da je ljude strah promjena, ali da bi napredovali nekad se promjene moraju desiti.
hm, i ja sam to pomislio. ovo je OHR-u odlična prilika da kaže - vidite da vam ne trebamo. izašli ste iz krize sami.

ako nije zabranio i poništio izbor Vlade, praktično su ga dozvolili...
madner

#4204 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Nass wrote:Samo da kazem, jer mi se cini da me neki krivo tumace, ja sam apsolutno za otpor i borbu, ni slucajno se nije smjelo pristati na ucjene HDZ-a i na etnicki koncept formiranja vlasti, jer bi se popustanje takvim ucjenama prirodno uzelo kao osnova za takve ustavne promjene u buducnosti, odnosno za etnicki koncept uredjenja drzave. Ja stalno navijam za Platformu. Samo naglas razmisljam sta se desava i sta nam spremaju, jer je najgore biti nespreman za ono sto se sutra moze dogoditi. Ako dobro skontas situaciju, mozes i bolje reagovati. Zato i mislim da je MZ morala bolje reagirati, jer oni imaju i mandat da reagiraju, i ovako otezavaju situaciju dosta za pro-bosanski blok. Mada mislim da je SDP vjerovatno dobio neko zeleno svjetlo da uradi ovo sto je uradio nakon propasti pregovora, ali bilo bi lakse da OHR radi svoj posao.
Jasno, ali ne gledas to sa druge strane. Da je OHR bio taj koji je reagovao, za 4 godine bi opet morao reagovati. Ovako, FBiH ce ovim potezom postati funkionalna. Nema vise blokada.
nosara

#4205 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

madner wrote:
Jasno, ali ne gledas to sa druge strane. Da je OHR bio taj koji je reagovao, za 4 godine bi opet morao reagovati. Ovako, FBiH ce ovim potezom postati funkionalna. Nema vise blokada.
Ja mislim da je Valentinu sinoc bio kez od uha do uha... 8-)
hajducka travica

#4206 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hajducka travica »

Gdje ti bi sve ove godine od 2006.godine, pa naovamo. Pokusalo se fino i sa razgovorom. I sta se dobilo!? Jedine ustupke koji su uradjeni su od pro-bosanskih snaga. A, ti fini nigdje, ni centimetar nisu odstupili. Nego, hajde idemo dalje, hocemo jos....do kada!?
Da, siris defantizam...po tvom,trebali bi sada skinuti gadje i nagu... se onim finim da nas fino. Kompromis!? Da li je moguc kompromis sa ljudima koji nastavljaju politiku svojih mentora:Milosevica i Tudjmana!? Kako napraviti sa njima kompromis i dogovor!? Jedino, ako im uzvratis i kazes, dosta!!!!
Po tebi, pocetkom 90-tih, svaki otpor bi bio uzaludan. I po tebi ga nebi ni bilo!!![/quote]
Da li je moguc kompromis sa ljudima koji nastavljaju politiku svojih mentora:Milosevica i Tudjmana!
Kako je Alija Izetbegovic s njima izlazio na kraj?
:lol: :lol:
1gorstak

#4207 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

Banksy wrote:
1gorstak wrote:
Banksy wrote:
Kako ? Pa kao i do sada, pritiscima iz Brisela i Vasingtona te manevrisanjem u drzavnim institucijama. Velikosrbe se (raznim pritiscima) natjeralo da prihvate gomilu zakona i agencija i taj se trend treba nastaviti. Da nije bilo pritisaka iz vana, danas ne bi bilo ni katolickih crkvi a ni dzamija po manjem entitetu, ne bi imali SIPA-u, ne bi imali zastavu, ne bi imali drzavnu monetu, ne bi imali CIPS ni jedinstven pasos, ne bi imali granicnu sluzbu ni Distrikt. itd itd itd

Znaci, recept postoji, nekoc su velikosrbi direktno ubirali porez od naroda, danas to ide preko drzave i to je samo jedan primjer kako se jacanjem drzave ogranicava manevarski prostor velikosrpskog faktora. Danas ako blokiraju UIO, blokiraju sami sebe. Sutra ce se (uz pritiske izvana) naci nacin za dalje ogranicavanje utjecaja velikosrba i za deset godina cemo biti u puno boljoj poziciji nego danas, kao sto smo danas u puno boljoj poziciji nego prije deset godina (Sud BiH, Oruzane Snage BiH itd itd).
Znači, mi damo ''njima, vani'' spisak naših želja, a oni ga milom ili silom ovdje sprovedu za nas?
To je TO, to je taj PLAN?
Da. To je plan. Ili to ili kako ti kazes, puske u ruke (sto nadam se niko ne zeli). Trece opcije nema, ustupci su bili opravdani kada se ubijalo narod i gradove drzalo opkoljenim, danas imamo taj luksuz da se dosljedno zalazemo za suzivot i da za to trazimo saveznike sirom svijeta.
Nass

#4208 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

madner wrote:
Nass wrote:Evo sta nam spremaju. HDZ ce vjerovatno formirati preostale kantonalne skupstine i tako ce vlast u tim kantonima djelovati legalno, ali istovremeno nece priznavati federalni nivo pozivajuci se na nelegalnost nove vlasti. Dodik im sugerira da se udruze u savez kantona, kao prvi korak ka buducem entitetu, odnosno kako bi posadili sjeme buduceg etno-teritorijalnog uredjenja drzave. HDZ istovremeno ce pokusavati raznim blokadama i nepriznavanjem nove vlade izazvati nove izbore, a tu ce im pomagati i Dodik, kako bi kroz izborni inzinjering SDP izbacili sa scene i pojacali izborni rezultat HDZ-a sto im otvara mogucnost za nastavak provedbe njihovog dogovora kroz neku novu buducu vlast. Dodik ce izgleda zajedno sa Covicem nastaviti blokirati drzavnu vlast, pustajuci da tehnicka vlada iz proslog mandata nastavi raditi do daljnjeg. Na kraju puta ce traziti referendum "u svakom narodu" kako bi potvrdili podjelu drzave. Susjedne zemlje ce biti uz njih sasvim sigurno. MZ se drzi po strani. Ostaje nejasno sta ce Amerika uciniti.....
Gledas stvari previse pesimisticno. Plan je bio da preko neusvajanja budzeta do 31. marta ponove izbore. Taj plan im je propao.
Dodiku nije stalo da drzavni nivo ostane blokiran, a Covic nema metode da blokira federalnu vlast.

Sve u svemu naspram samouprave ovo je maciji kasalj.
Madner, moguce je da pretjerujem, sasvim je moguce, jer istina je da uvijek ocekujem najgore od HDZ/SNSD-a. Valjda poucena iskustvom u proteklih 20 godina. I ja mislim da im plan na kraju nece uspjeti, samo je pitanje sta ce sve pokusati. Covic je jucer rekao da Vrankic moze ostati ministar financija BiH jos dvije godine. Dodik najavljuje potpunu blokadu formiranja drzavne vlasti. Zato mi se ucinilo da oni misle preko tehnicke vlade raditi dalje, do novih izbora.
Boom71

#4209 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Boom71 »

Ja fakat ne kontam neke...

Doslo je do tacke ILI-ILI i drugih rjesenja nije bilo,osim nastavka presipanja iz supljeg u prazno.

I ako neko misli da su HDZovi neki faktor sa kojima se paravi zajednicka/i drzava/entitet,onda... :-)
Banksy

#4210 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

1gorstak wrote:
Banksy wrote:
1gorstak wrote: Kako ? Pa kao i do sada, pritiscima iz Brisela i Vasingtona te manevrisanjem u drzavnim institucijama. Velikosrbe se (raznim pritiscima) natjeralo da prihvate gomilu zakona i agencija i taj se trend treba nastaviti. Da nije bilo pritisaka iz vana, danas ne bi bilo ni katolickih crkvi a ni dzamija po manjem entitetu, ne bi imali SIPA-u, ne bi imali zastavu, ne bi imali drzavnu monetu, ne bi imali CIPS ni jedinstven pasos, ne bi imali granicnu sluzbu ni Distrikt. itd itd itd

Znaci, recept postoji, nekoc su velikosrbi direktno ubirali porez od naroda, danas to ide preko drzave i to je samo jedan primjer kako se jacanjem drzave ogranicava manevarski prostor velikosrpskog faktora. Danas ako blokiraju UIO, blokiraju sami sebe. Sutra ce se (uz pritiske izvana) naci nacin za dalje ogranicavanje utjecaja velikosrba i za deset godina cemo biti u puno boljoj poziciji nego danas, kao sto smo danas u puno boljoj poziciji nego prije deset godina (Sud BiH, Oruzane Snage BiH itd itd).
Znači, mi damo ''njima, vani'' spisak naših želja, a oni ga milom ili silom ovdje sprovedu za nas?
To je TO, to je taj PLAN?
Da. To je plan. Ili to ili kako ti kazes, puske u ruke (sto nadam se niko ne zeli). Trece opcije nema, ustupci su bili opravdani kada se ubijalo narod i gradove drzalo opkoljenim, danas imamo taj luksuz da se dosljedno zalazemo za suzivot i da za to trazimo saveznike sirom svijeta.
Moj gorštak, ako je TO plan, mrka nam je kapa, pa bar TO je jasno. TAJ plan je zapravo defetizam.
Al' dobro ...
madner

#4211 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Gorstakov plan je povuci crtu i prihvatati samo one promjene koje su iznad iste. Ne vidim kako je to defetizam.
Boom71

#4212 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Boom71 »

Da je HDZ strana s kojom se nesto moze uraditi,vec bi imali neke rezultate...poodavno.
Isto vazi za sve kombinatore koji nam sjebase 20ak godina zivota.
Boom71

#4213 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Boom71 »

madner wrote:Gorstakov plan je povuci crtu i prihvatati samo one promjene koje su iznad iste. Ne vidim kako je to defetizam.
To se zove pragmatizam!

:-D
1gorstak

#4214 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

Romanija wrote:Gorstakovo vidjenje problema i pristup kako ga rijesiti je 'spot on'. U stvari zadovoljstvo je procitati svaki njegov post - garant je covjek reinkarnacija nekog kvalitetnog komesara iz 1943-44. :) Moja jedina dvojba da mi trenutno nemamo ni institucionalne instrumente a ni ljudstvo da promjenimo stvari.
Ako je tako, onda ova drzava i ne treba da postoji. Ja se zalazem za multietnicku BiH jer sam uvjeren da prosjecan covjek ne mrzi, te da je iskrenim dijalogom lako doci do pravednog rjesenja (visok nivo decentralizacije bez etnickog karaktera), odnosno, da je vise onih koji bi branili drzavu nego onih koji bi istu rusili. Naravno, ti si slobodan da imas dilemu po pitanju kapaciteta bosanskohercegovackih patriota (sve dok te ne predje u defetizam) ali bih te podsjetio i na to da smo imali visestruko nepovoljniji odnos snaga pocetkom devedesetih, no ipak se ispostavilo da je odlucnost kljucni faktor.
exliberal

#4215 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by exliberal »

Da vas sad nesto pitam

Svi pricate kao je SDP odjebao HDZ i kako ce sad da profunkcionise pravna drzava ( od ponedjeljka :wink: )
Medjutim kako mislite da na sve ove dogadjaje gledaju ljudi iz kantona gdje je HDZ odnijeo pobjedu ( zapadna hercegovina). Kako mislite da narod prihvati sadasnju vlast kao svoju ako im se servira da je njihova straka ( koja je pobjednica u tim kantonima) izgurana iz sastava vlade. Nemojte sad o legitimnosti i legalnosti...spustite se na nivo obicnog covjeka koji radi i nema vremena da provodi sate i sate gledajuci sjednice ili raspravljajuci po forumima. Kako ce on da prihvati ovu vlast kad nabrzinu procita samo bombasticne nazive o tome da je njegova stranka otjerana od "tamo nekih muslimana i njihovih poslusnika"?
Kolike su stvarno sanse da ta vlada stvarno postane vlada na cijeloj teritorij Federacije a ne da bude samo vlada na papiru?
madner

#4216 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

exliberal wrote:Da vas sad nesto pitam

Svi pricate kao je SDP odjebao HDZ i kako ce sad da profunkcionise pravna drzava ( od ponedjeljka :wink: )
Medjutim kako mislite da na sve ove dogadjaje gledaju ljudi iz kantona gdje je HDZ odnijeo pobjedu ( zapadna hercegovina). Kako mislite da narod prihvati sadasnju vlast kao svoju ako im se servira da je njihova straka ( koja je pobjednica u tim kantonima) izgurana iz sastava vlade. Nemojte sad o legitimnosti i legalnosti...spustite se na nivo obicnog covjeka koji radi i nema vremena da provodi sate i sate gledajuci sjednice ili raspravljajuci po forumima. Kako ce on da prihvati ovu vlast kad nabrzinu procita samo bombasticne nazive o tome da je njegova stranka otjerana od "tamo nekih muslimana i njihovih poslusnika"?
Kolike su stvarno sanse da ta vlada stvarno postane vlada na cijeloj teritorij Federacije a ne da bude samo vlada na papiru?
Sta je federalna vlast i gdje taj prosjecni covjek vidi istu?
nosara

#4217 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

madner wrote:

Sta je federalna vlast i gdje taj prosjecni covjek vidi istu?
:lol:

Svaka cast...
Alfons Kauders

#4218 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Pa evo ja sam iz Tuzle - 20 godina crveni u lokalnoj vlasti, a na visim nivoima nacionalni blokovi...

Kako smo ja i moji sugradjani onda 20 godina gledali na tu vlast? Jesmo li sebi uzimali za pravo da proglasavamo neku autonomiju? Da krsimo zakon, ustav? Jesmo li pravili nerede i osporavali legitimitet te vlasti?

Ukratko, zaboli me kurac kako ce se osjecati ti ljudi, jer je i njih bolio pomenuti organ za mnom i mojim sugradjanima.
Corto Maltese

#4219 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

Krenuh ti odgovoriti da (o tome) ne misle uopšte, ali me već trojica preduhitriše.
Boom71

#4220 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Boom71 »

Alfons Kauders wrote:
Ukratko, zaboli me kurac kako ce se osjecati ti ljudi, jer je i njih bolio pomenuti organ za mnom i mojim sugradjanima.
Meni je zao...Ali neka im stanje objasne oni koji ih vrte i manipulisu godinam...
Samo bez onoga "ugrozeni smoooo "...
A ne znaju ni od koga...
Hemel

#4221 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

madner wrote:Upravo tako, ako ne dodje do privremenih izbora SBB ce uci medju velikane (SDU, NS)
oni ce uci u te velikane bilo prijevremenih izbora ili ne...jednom se neko da prevariti...
madner

#4222 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Hemel wrote:
madner wrote:Upravo tako, ako ne dodje do privremenih izbora SBB ce uci medju velikane (SDU, NS)
oni ce uci u te velikane bilo prijevremenih izbora ili ne...jednom se neko da prevariti...
Trenutno igraju na tu kartu da ce oni rijesiti veliku "krizu". Bez velike krize popuslic.
Murisno1

#4223 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Murisno1 »

leo johnson wrote:
Murisno1 wrote:
nosara wrote:
Ja, priznajem... Mislio sam da je onaj lukav, a u stvari je glup... :oops:
Glup? Zašto?

zato sto misli da ce njegova sramna uloga proci nezapazeno i nekaznjeno. a i ti nisi nista bolji.
hahahhhahahahhah :-) :D :-) :D
1gorstak

#4224 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 1gorstak »

To sto je neko izmanipulisan (jer nema vremena da procita kako je HDZ odbio kompromisni prijedlog medjunarodne zajednice) nije razlog da se suspenduje entitetsku vlast. I meni tesko pada dosta stvari, pa sta ?
To zavisi od odlucnosti SDP-a da pokaze od cega je napravljena. Radi li se o manekenima kojima je cilj samo fotelja ili stvarnim borcima za drzavu.
Alfons Kauders

#4225 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Boom71 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Meni je zao...Ali neka im stanje objasne oni koji ih vrte i manipulisu godinam...
Samo bez onoga "ugrozeni smoooo "...
A ne znaju ni od koga...
Pa eto, juce smo imali montipajtonovsku predstavu desavanja naroda u Mostaru:

Studenti organizovali proteste protiv visokih skolarina, loseg zakonskog okvira i losih uslova u domovima... I ujedno na istim protestima izrazili svoju podrsku ljudima koji su na vlasti i koji su odgovorni za sve probleme radi kojih su izasli na ulicu... Jos Covic odrzao prigodan govor.

To je isto ko da je milion Egipcana izaslo na Tahrir da rusi vlast, a onda medju njih dodje Mubarak i svi svrsavaju u transu i ljube svog vodju. Nenadjebivo.
Locked