Murisno1 wrote:Glup? Zašto?nosara wrote:
Ja, priznajem... Mislio sam da je onaj lukav, a u stvari je glup...
zato sto misli da ce njegova sramna uloga proci nezapazeno i nekaznjeno. a i ti nisi nista bolji.
Murisno1 wrote:Glup? Zašto?nosara wrote:
ohr je na aparatima, a Zlatko ima zeleno svjetlo MZ... da nema jos bi smo cekali bozoa...Nass wrote:Samo da kazem, jer mi se cini da me neki krivo tumace, ja sam apsolutno za otpor i borbu, ni slucajno se nije smjelo pristati na ucjene HDZ-a i na etnicki koncept formiranja vlasti, jer bi se popustanje takvim ucjenama prirodno uzelo kao osnova za takve ustavne promjene u buducnosti, odnosno za etnicki koncept uredjenja drzave. Ja stalno navijam za Platformu. Samo naglas razmisljam sta se desava i sta nam spremaju, jer je najgore biti nespreman za ono sto se sutra moze dogoditi. Ako dobro skontas situaciju, mozes i bolje reagovati. Zato i mislim da je MZ morala bolje reagirati, jer oni imaju i mandat da reagiraju, i ovako otezavaju situaciju dosta za pro-bosanski blok. Mada mislim da je SDP vjerovatno dobio neko zeleno svjetlo da uradi ovo sto je uradio nakon propasti pregovora, ali bilo bi lakse da OHR radi svoj posao.
hm, i ja sam to pomislio. ovo je OHR-u odlična prilika da kaže - vidite da vam ne trebamo. izašli ste iz krize sami.madner wrote:Gledas to previse crno. OHR ako se sada ne umijesa to znaci da od sada pa nadalje i ubuduce u FBiH nece biti blokada. Za 4 godine ce se samo gledati ko ima koliko rucica u kojem domu.Nass wrote:Najgori od svega je OHR, odnosno MZ. Tacno nas guraju u konflikt, jer ne zele koristiti svoje ovlasti i uklanjati blokade i anti-ustavno djelovanje tamo gdje se pojavi, pa ostavljaju drugim stranama da se s tim bore kako znaju i umiju u drzavi u kojoj ne postoje ugradjeni mehanizmi blokade. Ako se ovdje desi sranje, bit ce najkrivlji naravno velikosrpski i velikohrvatski neprijatelji ove drzave, ali i MZ koja sve to pusta da se dogadja...
Efektivno dakle izgradili smo mehanizam za deblokadu.
Shvatam da je ljude strah promjena, ali da bi napredovali nekad se promjene moraju desiti.
Jasno, ali ne gledas to sa druge strane. Da je OHR bio taj koji je reagovao, za 4 godine bi opet morao reagovati. Ovako, FBiH ce ovim potezom postati funkionalna. Nema vise blokada.Nass wrote:Samo da kazem, jer mi se cini da me neki krivo tumace, ja sam apsolutno za otpor i borbu, ni slucajno se nije smjelo pristati na ucjene HDZ-a i na etnicki koncept formiranja vlasti, jer bi se popustanje takvim ucjenama prirodno uzelo kao osnova za takve ustavne promjene u buducnosti, odnosno za etnicki koncept uredjenja drzave. Ja stalno navijam za Platformu. Samo naglas razmisljam sta se desava i sta nam spremaju, jer je najgore biti nespreman za ono sto se sutra moze dogoditi. Ako dobro skontas situaciju, mozes i bolje reagovati. Zato i mislim da je MZ morala bolje reagirati, jer oni imaju i mandat da reagiraju, i ovako otezavaju situaciju dosta za pro-bosanski blok. Mada mislim da je SDP vjerovatno dobio neko zeleno svjetlo da uradi ovo sto je uradio nakon propasti pregovora, ali bilo bi lakse da OHR radi svoj posao.
Ja mislim da je Valentinu sinoc bio kez od uha do uha...madner wrote:Jasno, ali ne gledas to sa druge strane. Da je OHR bio taj koji je reagovao, za 4 godine bi opet morao reagovati. Ovako, FBiH ce ovim potezom postati funkionalna. Nema vise blokada.Nass wrote:Samo da kazem, jer mi se cini da me neki krivo tumace, ja sam apsolutno za otpor i borbu, ni slucajno se nije smjelo pristati na ucjene HDZ-a i na etnicki koncept formiranja vlasti, jer bi se popustanje takvim ucjenama prirodno uzelo kao osnova za takve ustavne promjene u buducnosti, odnosno za etnicki koncept uredjenja drzave. Ja stalno navijam za Platformu. Samo naglas razmisljam sta se desava i sta nam spremaju, jer je najgore biti nespreman za ono sto se sutra moze dogoditi. Ako dobro skontas situaciju, mozes i bolje reagovati. Zato i mislim da je MZ morala bolje reagirati, jer oni imaju i mandat da reagiraju, i ovako otezavaju situaciju dosta za pro-bosanski blok. Mada mislim da je SDP vjerovatno dobio neko zeleno svjetlo da uradi ovo sto je uradio nakon propasti pregovora, ali bilo bi lakse da OHR radi svoj posao.
Kako je Alija Izetbegovic s njima izlazio na kraj?Da li je moguc kompromis sa ljudima koji nastavljaju politiku svojih mentora:Milosevica i Tudjmana!
Da. To je plan. Ili to ili kako ti kazes, puske u ruke (sto nadam se niko ne zeli). Trece opcije nema, ustupci su bili opravdani kada se ubijalo narod i gradove drzalo opkoljenim, danas imamo taj luksuz da se dosljedno zalazemo za suzivot i da za to trazimo saveznike sirom svijeta.Banksy wrote:Znači, mi damo ''njima, vani'' spisak naših želja, a oni ga milom ili silom ovdje sprovedu za nas?1gorstak wrote:Kako ? Pa kao i do sada, pritiscima iz Brisela i Vasingtona te manevrisanjem u drzavnim institucijama. Velikosrbe se (raznim pritiscima) natjeralo da prihvate gomilu zakona i agencija i taj se trend treba nastaviti. Da nije bilo pritisaka iz vana, danas ne bi bilo ni katolickih crkvi a ni dzamija po manjem entitetu, ne bi imali SIPA-u, ne bi imali zastavu, ne bi imali drzavnu monetu, ne bi imali CIPS ni jedinstven pasos, ne bi imali granicnu sluzbu ni Distrikt. itd itd itdBanksy wrote:
Znaci, recept postoji, nekoc su velikosrbi direktno ubirali porez od naroda, danas to ide preko drzave i to je samo jedan primjer kako se jacanjem drzave ogranicava manevarski prostor velikosrpskog faktora. Danas ako blokiraju UIO, blokiraju sami sebe. Sutra ce se (uz pritiske izvana) naci nacin za dalje ogranicavanje utjecaja velikosrba i za deset godina cemo biti u puno boljoj poziciji nego danas, kao sto smo danas u puno boljoj poziciji nego prije deset godina (Sud BiH, Oruzane Snage BiH itd itd).
To je TO, to je taj PLAN?
Madner, moguce je da pretjerujem, sasvim je moguce, jer istina je da uvijek ocekujem najgore od HDZ/SNSD-a. Valjda poucena iskustvom u proteklih 20 godina. I ja mislim da im plan na kraju nece uspjeti, samo je pitanje sta ce sve pokusati. Covic je jucer rekao da Vrankic moze ostati ministar financija BiH jos dvije godine. Dodik najavljuje potpunu blokadu formiranja drzavne vlasti. Zato mi se ucinilo da oni misle preko tehnicke vlade raditi dalje, do novih izbora.madner wrote:Gledas stvari previse pesimisticno. Plan je bio da preko neusvajanja budzeta do 31. marta ponove izbore. Taj plan im je propao.Nass wrote:Evo sta nam spremaju. HDZ ce vjerovatno formirati preostale kantonalne skupstine i tako ce vlast u tim kantonima djelovati legalno, ali istovremeno nece priznavati federalni nivo pozivajuci se na nelegalnost nove vlasti. Dodik im sugerira da se udruze u savez kantona, kao prvi korak ka buducem entitetu, odnosno kako bi posadili sjeme buduceg etno-teritorijalnog uredjenja drzave. HDZ istovremeno ce pokusavati raznim blokadama i nepriznavanjem nove vlade izazvati nove izbore, a tu ce im pomagati i Dodik, kako bi kroz izborni inzinjering SDP izbacili sa scene i pojacali izborni rezultat HDZ-a sto im otvara mogucnost za nastavak provedbe njihovog dogovora kroz neku novu buducu vlast. Dodik ce izgleda zajedno sa Covicem nastaviti blokirati drzavnu vlast, pustajuci da tehnicka vlada iz proslog mandata nastavi raditi do daljnjeg. Na kraju puta ce traziti referendum "u svakom narodu" kako bi potvrdili podjelu drzave. Susjedne zemlje ce biti uz njih sasvim sigurno. MZ se drzi po strani. Ostaje nejasno sta ce Amerika uciniti.....
Dodiku nije stalo da drzavni nivo ostane blokiran, a Covic nema metode da blokira federalnu vlast.
Sve u svemu naspram samouprave ovo je maciji kasalj.
Moj gorštak, ako je TO plan, mrka nam je kapa, pa bar TO je jasno. TAJ plan je zapravo defetizam.1gorstak wrote:Da. To je plan. Ili to ili kako ti kazes, puske u ruke (sto nadam se niko ne zeli). Trece opcije nema, ustupci su bili opravdani kada se ubijalo narod i gradove drzalo opkoljenim, danas imamo taj luksuz da se dosljedno zalazemo za suzivot i da za to trazimo saveznike sirom svijeta.Banksy wrote:Znači, mi damo ''njima, vani'' spisak naših želja, a oni ga milom ili silom ovdje sprovedu za nas?1gorstak wrote: Kako ? Pa kao i do sada, pritiscima iz Brisela i Vasingtona te manevrisanjem u drzavnim institucijama. Velikosrbe se (raznim pritiscima) natjeralo da prihvate gomilu zakona i agencija i taj se trend treba nastaviti. Da nije bilo pritisaka iz vana, danas ne bi bilo ni katolickih crkvi a ni dzamija po manjem entitetu, ne bi imali SIPA-u, ne bi imali zastavu, ne bi imali drzavnu monetu, ne bi imali CIPS ni jedinstven pasos, ne bi imali granicnu sluzbu ni Distrikt. itd itd itd
Znaci, recept postoji, nekoc su velikosrbi direktno ubirali porez od naroda, danas to ide preko drzave i to je samo jedan primjer kako se jacanjem drzave ogranicava manevarski prostor velikosrpskog faktora. Danas ako blokiraju UIO, blokiraju sami sebe. Sutra ce se (uz pritiske izvana) naci nacin za dalje ogranicavanje utjecaja velikosrba i za deset godina cemo biti u puno boljoj poziciji nego danas, kao sto smo danas u puno boljoj poziciji nego prije deset godina (Sud BiH, Oruzane Snage BiH itd itd).
To je TO, to je taj PLAN?
To se zove pragmatizam!madner wrote:Gorstakov plan je povuci crtu i prihvatati samo one promjene koje su iznad iste. Ne vidim kako je to defetizam.
Ako je tako, onda ova drzava i ne treba da postoji. Ja se zalazem za multietnicku BiH jer sam uvjeren da prosjecan covjek ne mrzi, te da je iskrenim dijalogom lako doci do pravednog rjesenja (visok nivo decentralizacije bez etnickog karaktera), odnosno, da je vise onih koji bi branili drzavu nego onih koji bi istu rusili. Naravno, ti si slobodan da imas dilemu po pitanju kapaciteta bosanskohercegovackih patriota (sve dok te ne predje u defetizam) ali bih te podsjetio i na to da smo imali visestruko nepovoljniji odnos snaga pocetkom devedesetih, no ipak se ispostavilo da je odlucnost kljucni faktor.Romanija wrote:Gorstakovo vidjenje problema i pristup kako ga rijesiti je 'spot on'. U stvari zadovoljstvo je procitati svaki njegov post - garant je covjek reinkarnacija nekog kvalitetnog komesara iz 1943-44.Moja jedina dvojba da mi trenutno nemamo ni institucionalne instrumente a ni ljudstvo da promjenimo stvari.
Sta je federalna vlast i gdje taj prosjecni covjek vidi istu?exliberal wrote:Da vas sad nesto pitam
Svi pricate kao je SDP odjebao HDZ i kako ce sad da profunkcionise pravna drzava ( od ponedjeljka)
Medjutim kako mislite da na sve ove dogadjaje gledaju ljudi iz kantona gdje je HDZ odnijeo pobjedu ( zapadna hercegovina). Kako mislite da narod prihvati sadasnju vlast kao svoju ako im se servira da je njihova straka ( koja je pobjednica u tim kantonima) izgurana iz sastava vlade. Nemojte sad o legitimnosti i legalnosti...spustite se na nivo obicnog covjeka koji radi i nema vremena da provodi sate i sate gledajuci sjednice ili raspravljajuci po forumima. Kako ce on da prihvati ovu vlast kad nabrzinu procita samo bombasticne nazive o tome da je njegova stranka otjerana od "tamo nekih muslimana i njihovih poslusnika"?
Kolike su stvarno sanse da ta vlada stvarno postane vlada na cijeloj teritorij Federacije a ne da bude samo vlada na papiru?
madner wrote:Sta je federalna vlast i gdje taj prosjecni covjek vidi istu?exliberal wrote:Da vas sad nesto pitam
Svi pricate kao je SDP odjebao HDZ i kako ce sad da profunkcionise pravna drzava ( od ponedjeljka)
Medjutim kako mislite da na sve ove dogadjaje gledaju ljudi iz kantona gdje je HDZ odnijeo pobjedu ( zapadna hercegovina). Kako mislite da narod prihvati sadasnju vlast kao svoju ako im se servira da je njihova straka ( koja je pobjednica u tim kantonima) izgurana iz sastava vlade. Nemojte sad o legitimnosti i legalnosti...spustite se na nivo obicnog covjeka koji radi i nema vremena da provodi sate i sate gledajuci sjednice ili raspravljajuci po forumima. Kako ce on da prihvati ovu vlast kad nabrzinu procita samo bombasticne nazive o tome da je njegova stranka otjerana od "tamo nekih muslimana i njihovih poslusnika"?
Kolike su stvarno sanse da ta vlada stvarno postane vlada na cijeloj teritorij Federacije a ne da bude samo vlada na papiru?
Pa evo ja sam iz Tuzle - 20 godina crveni u lokalnoj vlasti, a na visim nivoima nacionalni blokovi...exliberal wrote:Da vas sad nesto pitam
Krenuh ti odgovoriti da (o tome) ne misle uopšte, ali me već trojica preduhitriše.exliberal wrote:Da vas sad nesto pitam
Meni je zao...Ali neka im stanje objasne oni koji ih vrte i manipulisu godinam...Alfons Kauders wrote:
Ukratko, zaboli me kurac kako ce se osjecati ti ljudi, jer je i njih bolio pomenuti organ za mnom i mojim sugradjanima.
oni ce uci u te velikane bilo prijevremenih izbora ili ne...jednom se neko da prevariti...madner wrote:Upravo tako, ako ne dodje do privremenih izbora SBB ce uci medju velikane (SDU, NS)
Trenutno igraju na tu kartu da ce oni rijesiti veliku "krizu". Bez velike krize popuslic.Hemel wrote:oni ce uci u te velikane bilo prijevremenih izbora ili ne...jednom se neko da prevariti...madner wrote:Upravo tako, ako ne dodje do privremenih izbora SBB ce uci medju velikane (SDU, NS)
hahahhhahahahhahleo johnson wrote:Murisno1 wrote:Glup? Zašto?nosara wrote:
zato sto misli da ce njegova sramna uloga proci nezapazeno i nekaznjeno. a i ti nisi nista bolji.
To sto je neko izmanipulisan (jer nema vremena da procita kako je HDZ odbio kompromisni prijedlog medjunarodne zajednice) nije razlog da se suspenduje entitetsku vlast. I meni tesko pada dosta stvari, pa sta ?exliberal wrote:Da vas sad nesto pitam
To zavisi od odlucnosti SDP-a da pokaze od cega je napravljena. Radi li se o manekenima kojima je cilj samo fotelja ili stvarnim borcima za drzavu.Kolike su stvarno sanse da ta vlada stvarno postane vlada na cijeloj teritorij Federacije a ne da bude samo vlada na papiru?
Pa eto, juce smo imali montipajtonovsku predstavu desavanja naroda u Mostaru:Boom71 wrote:Meni je zao...Ali neka im stanje objasne oni koji ih vrte i manipulisu godinam...Alfons Kauders wrote:
Ukratko, zaboli me kurac kako ce se osjecati ti ljudi, jer je i njih bolio pomenuti organ za mnom i mojim sugradjanima.
Samo bez onoga "ugrozeni smoooo "...
A ne znaju ni od koga...