Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kafanski_covjek

#4201 Re: Renault Megane all about

Post by kafanski_covjek »

Image
Image
direstraits0078

#4202 Re: Renault Megane all about

Post by direstraits0078 »

Da, to je to sto su mi prodali. Bile su dvije opcije, neke indijanske, i neke iz spanije, to su te na slici. U principu, nema neke razlike izmedju njih, jedne su sa obradjenom ivicom kao originalne, druge su ravne. Ali ni jedne nemaju ono sto imaju OE (TRW, Ferodo, Ate), a to je ona plocica koja sprecava skripanje.
direstraits0078

#4203 Re: Renault Megane all about

Me_again wrote:
direstraits0078 wrote:
Me_again wrote:
Ti si neki gadan tersonja :-)
Neki su imali krivo srastanje, yebes ga.
Razumijem ja to, sirokih sam shvatanja :)
Nisi jedini ako te to moze utjesiti, al se ipak nadam da nisi srastao nego rastao :-D
Ma nebitno, stvar se rijesi ovako ili onako, kao sto rekoh, pristalica sam rjesavanja problema na sto je moguce laksi nacin.
Ali ne ide prodavati pricu, a ne razumjeti se u to o cemu pricas. Ja zamolim da otvori paket da vidim jesu li balansirane, on meni da prvi put cuje da se diskovi balansiraju. :-) Pa nisam u supermarket usao da kupim diskove i plocice, radis s autodijelovima, zainteresuj se malo za svoj posao.
Last edited by direstraits0078 on 11/02/2017 23:23, edited 1 time in total.
Me_again

#4204 Re: Renault Megane all about

Post by Me_again »

Joj Dire, ja ti se u to oruzje ne razumijem, mislim ne zelim da se razumijem ako shvatas sta hocu da kazem.
A i nije ovo mjesto za to.
Uglavnom, nek se je zdravo i veselo, poderace se i ovi i oni diskovi a i plocice, bez brige.
direstraits0078

#4205 Re: Renault Megane all about

:thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#4206 Re: Renault Megane all about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Zaključak iz zadnje diskusije je da se definitivno ne isplati eksperimentisati na novijim vozilima sa zamjenskim dijelovima. Odnosno ko to želi mora biti spreman na kompromis, tj. da dio brže ode/istroši se, nema iste karakteristike kao original i da shodno tome može imata negativne efekte na vožnju tipa škripi, čuje se, udara...itd. Naravno ovo nije nužno pravilo ali eto zna često biti tako.
direstraits0078

#4207 Re: Renault Megane all about

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zaključak iz zadnje diskusije je da se definitivno ne isplati eksperimentisati na novijim vozilima sa zamjenskim dijelovima. Odnosno ko to želi mora biti spreman na kompromis, tj. da dio brže ode/istroši se, nema iste karakteristike kao original i da shodno tome može imata negativne efekte na vožnju tipa škripi, čuje se, udara...itd. Naravno ovo nije nužno pravilo ali eto zna često biti tako.
Ne. Zaključak je da moraš znati šta je na nivou oe, a šta nije. Zaključak je da je halil fušer koji svoj nerad i neznanje svaljuje na druge, da Renošop uvaljuje šta stigne, ali onaj ko zna i ko želi da prođe jeftinije uz isti kvalitet, samo treba pitati, pa će mu se objasniti. U Renošopu ima kvalitetnih dijelova, ali ima i fušeraja. Primjer kvalitete su purflux filteri ulja, primjer loše ili lošije kvalitete su pločice i diskovi. To su fakta.
Revolver

#4208 Re: Renault Megane all about

Post by Revolver »

Ovo na slici su Valeo First pločice. Mislim da ime sve govori, a i cijena. To je najniži kvalitet Valea. Šifra počinje sa 301... Regularne Valeo počinju sa 598 ili 601, ali čak ni te nisu na nivou prve ugradnje, jer Valeo ne radi OE pločice koliko znam.
Drvosjeca iz Dejcica

#4209 Re: Renault Megane all about

direstraits0078 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zaključak iz zadnje diskusije je da se definitivno ne isplati eksperimentisati na novijim vozilima sa zamjenskim dijelovima. Odnosno ko to želi mora biti spreman na kompromis, tj. da dio brže ode/istroši se, nema iste karakteristike kao original i da shodno tome može imata negativne efekte na vožnju tipa škripi, čuje se, udara...itd. Naravno ovo nije nužno pravilo ali eto zna često biti tako.
Ne. Zaključak je da moraš znati šta je na nivou oe, a šta nije. Zaključak je da je halil fušer koji svoj nerad i neznanje svaljuje na druge, da Renošop uvaljuje šta stigne, ali onaj ko zna i ko želi da prođe jeftinije uz isti kvalitet, samo treba pitati, pa će mu se objasniti. U Renošopu ima kvalitetnih dijelova, ali ima i fušeraja. Primjer kvalitete su purflux filteri ulja, primjer loše ili lošije kvalitete su pločice i diskovi. To su fakta.
Pa kako ti se onda desi da ti uvale pakne? :? Do danas sam promijenio dosta vozila i iz vlastitog iskustva sam naučio da nekad zamjenski dijelovi znaju biti skuplji nego originalni, doslovno. Uzmeš zamjenski u pola cijene ali te onda stigne zamjena i vraćanje ako je neodgovarajući ili ako je odgovarajući stigne te da taj dio prije rikne nego originalni ili škripi, udara...itd. Na kraju kada skontaš jeftinije uzeti originalan. Slažem se nije uvijek tako ali zna biti počesto barem kod mene.
direstraits0078

#4210 Re: Renault Megane all about

Revolver wrote:Ovo na slici su Valeo First pločice. Mislim da ime sve govori, a i cijena. To je najniži kvalitet Valea. Šifra počinje sa 301... Regularne Valeo počinju sa 598 ili 601, ali čak ni te nisu na nivou prve ugradnje, jer Valeo ne radi OE pločice koliko znam.
Od ponuđenih first i ovih drugih, kupio sam skuplje. Koje kao što smo i ja i ti napisali, nisu na nivou oe, trw, ate ili Ferodo.
direstraits0078

#4211 Re: Renault Megane all about

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
direstraits0078 wrote:
Pa kako ti se onda desi da ti uvale pakne? :? Do danas sam promijenio dosta vozila i iz vlastitog iskustva sam naučio da nekad zamjenski dijelovi znaju biti skuplji nego originalni, doslovno. Uzmeš zamjenski u pola cijene ali te onda stigne zamjena i vraćanje ako je neodgovarajući ili ako je odgovarajući stigne te da taj dio prije rikne nego originalni ili škripi, udara...itd. Na kraju kada skontaš jeftinije uzeti originalan. Slažem se nije uvijek tako ali zna biti počesto barem kod mene.
Pa nisu mi uvalili, ja htio i kupio. :-D
NediM17

#4212 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

Samo da uletim u diskusiju i dodam da OE plocica ne mora nuzno znaciti neki kvalitet. OE na Suzukiju prasile nenormalno, skripale uvijek, i vrhunac satrale se nakon 30 hiljada km sto mi se nikada ranije nije desilo, znao sam voziti i po 80-100 hiljada sa jednim plocicama.

Interesantno je i sto prednje i zadnje nisu iste, bar nije isti materijal. Zadnje su drugacije boje, ne prase, ne skripe, i skoro se nikako nisu potrosile, dok sam prednje morao promijeniti.
direstraits0078

#4213 Re: Renault Megane all about

Naravno da to nije jednoznacno, ali ako nije postavljena podloska protiv skripanja, ne mozes kriviti najilovu mater ako krenu skripati. I to prodavati pod "idu u prvu ugradnju", ne ide. Ali eto, desava se.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#4214 Re: Renault Megane all about

Post by bordo gandalf »

:mrgreen:

Image
direstraits0078

#4215 Re: Renault Megane all about

:oops:
NediM17

#4216 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

Okacite vi tu pricu macku o rep. Megane 3 1.6 16v 2012.g., 40 milja na benzin, 43 na plin, od "vanrednih intervencija" samo sijalica osvjetljenja tablice promijenjena. ;-)

Lazem, stavljenje su i dvije nove BOSCH H7. 8-)
kakaljin

#4217 Re: Renault Megane all about

Post by kakaljin »

NediM17 wrote:Okacite vi tu pricu macku o rep. Megane 3 1.6 16v 2012.g., 40 milja na benzin, 43 na plin, od "vanrednih intervencija" samo sijalica osvjetljenja tablice promijenjena. ;-)

Takodjer osim redovnog servisa promjenio takodjer samo sijalice u farovima od 2010. godine.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#4218 Re: Renault Megane all about

Post by bordo gandalf »

kakaljin wrote:
NediM17 wrote:Okacite vi tu pricu macku o rep. Megane 3 1.6 16v 2012.g., 40 milja na benzin, 43 na plin, od "vanrednih intervencija" samo sijalica osvjetljenja tablice promijenjena. ;-)

Takodjer osim redovnog servisa promjenio takodjer samo sijalice u farovima od 2010. godine.
Generalno megane 3 je odlican automobil. Drug ima 1.9 sa 130hp i nije imao nikakvih problema osim zamjene sijalica a kum je kupio karavansku izvedbu i bas se uvalio, naletio na los primjerak iz uvoza
Drvosjeca iz Dejcica

#4219 Re: Renault Megane all about

bordo gandalf wrote:
kakaljin wrote:

Generalno megane 3 je odlican automobil. Drug ima 1.9 sa 130hp i nije imao nikakvih problema osim zamjene sijalica a kum je kupio karavansku izvedbu i bas se uvalio, naletio na los primjerak iz uvoza
Da, Megane je odličan auto, siguran, udoban...samo razlika je uzeti novo i uzeti neki primjerak sa preko 150.000+ kilometara kada lagano sve dolazi na zamjenu.
NediM17

#4220 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

Odlican je to auto. Jedina steta je sto je ova verzija o kojoj pricam 100ks i pet brzina, i jos ima kratke prenose pa mu je autoput :-) .

Onaj sa 110ks i 6 brzina je puno bolji izbor, a taj vec i ide posteno. :thumbup:
VladaFBiH

#4221 Re: Renault Megane all about

Post by VladaFBiH »

citroen xm wrote:Ja svaki dan srećem jednog bijelog, najjeftinija moguća verzija. Iznenađujuće i takav mi dobro izgleda, čak bolje od jednog crnog napucanijeg. Unutra je sasvim ok, a iako se ja ježim na bijelo auto dosta dobro mu stoji boja.
s manje opreme može proći ali tek sa Intens dobijaš dio onoga što je zamišljeno za to auto - ogromna je razlika... i bijeli nije uopšte loš (vozim ga :) ) - bilo je da biram opremu ili boju i presudila je oprema :D
kakaljin

#4222 Re: Renault Megane all about

Post by kakaljin »

VladaFBiH wrote:
citroen xm wrote:Ja svaki dan srećem jednog bijelog, najjeftinija moguća verzija. Iznenađujuće i takav mi dobro izgleda, čak bolje od jednog crnog napucanijeg. Unutra je sasvim ok, a iako se ja ježim na bijelo auto dosta dobro mu stoji boja.
s manje opreme može proći ali tek sa Intens dobijaš dio onoga što je zamišljeno za to auto - ogromna je razlika... i bijeli nije uopšte loš (vozim ga :) ) - bilo je da biram opremu ili boju i presudila je oprema :D
I ja da potvrdim kada sam gledao uzivo auta od najmanje do najbolje opreme i spiskove opreme, Intens oprema je ona koja moze proci, sve ispod je sakacenje auta i misljenja da se jeftinije prodje, za ugodjaj.
milann1971

#4223 Re: Renault Megane all about

Post by milann1971 »

moze li pomoc, na reno cliu 1,5 dci 2006. nece da zavergla, pogasi sve lampice kad okrenem kljuc, ali ne vergla, samo se cuje nesto tik tik tik, kao neki automat da kuca, ???? hvala :thumbup:
direstraits0078

#4224 Re: Renault Megane all about

Bihamk, pali na kablove, kupi akumulator.
milann1971

#4225 Re: Renault Megane all about

Post by milann1971 »

akumulator original renoov 5 god garancije, star 8 mjeseci, je li moguce da je to???

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Post Reply