aaaa, znaci libanci nisu arapi!? uredu onda.amoninan wrote: Ne druže, nikakva fula
Al Manar - hizbullahova i naravno proiranska TV
http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Manar
paradajz-rajčica, whats the difference
IRAN
-
denzel979
#4201 Re: IRAN
- amoninan
#4202 Re: IRAN
eh da, i iranske sapunice, slično ko kod nas turske su im vrlo popularne u programu. Majka mu stara, pa danas sve sve onnline može gledati, deokidrati itd... mojne ba 
- oldschool
#4203 Re: IRAN
Uz dužno poštovanje prema svima, ali ovdje jedini materiju poznaje Amominan, ostalo trolovi ili wannabee tumači međunarodnih odnosa, vidi se da momak čita i da se služi onim što čita.
Iran ima dva velika proklestva, plin i što se radi o jedinoj državi gdje su šiiti većina. U samom Ustavu stoji da je Iran zaštitnik svih šiita na svijetu, a mnogi ne znaju u kakvoj su ljubavi suniti i šiiti
, ove intervencije su samo tu mržnju pojačale, mislim na uvođenje demokratije.
Iranu prijeti opasnost od komšijskih država, realno, ne podnosi ih nijedna arapska država, te od Zapada zbog prirodnih bogatstava. Upoznao sam nekoliko Iranaca, i mogu potvrditi da su za sve arape izmislili sve, izuzetno obrazovani ljudi. I od bivših jugoslovenskih ambasadora, koji su obitavali na tom području, ćete dobiti isti odgovor, jedina istinska država u arapskom svijetu je Iran, ali plaćaju i cijenu za to. Napada na Iran neće biti uskoro, ako ga ikako bude ključnu ulogu će imati Turska i Rusija, Turska zbog baza i prilaza Iranu, nisu dali ameičkoj floti da prođe kroz turske vode kada su išli u navodnu pomoć Gruzijcima
, te će ih ova posljednja izjava jednog od američkih kandidata za predsjednika dodatno pokopati. Rusija iz više razloga. Prvo, ukoliko dođe do osvajanja Irana Rusija gubi energetski monopol nad Evropom, što je njeno najveće oružje. Drugo, ono što je bila kriza Sueckog kanala u 20-om vijeku je danas Iranska kriza, tu će Rusija završiti kao Francuska ili dokazati da Amerika nema supermaciju nad ostatkom svijeta. Treće, Iran ima ogroman broj tajnih podzemnih labaratorija, koje su Rusi u saradnji s Irancima gradili, tako da SAD i Izrael ne znaju koje su prave, o tome ima na netu stotine radova, knjiga.
Last edited by oldschool on 19/01/2012 14:19, edited 2 times in total.
- amoninan
#4204 Re: IRAN
Nisu, svi.denzel979 wrote:aaaa, znaci libanci nisu arapi!? uredu onda.amoninan wrote: Ne druže, nikakva fula
paradajz-rajčica, whats the difference
Ali stanica koja je to producirala je šijjska i izrazito proiranska. Pa ljudi ih fondiraju, cjeli pokret ej iranska falanga u Libanu - mislim ovo sporit je smješno
Last edited by amoninan on 19/01/2012 12:56, edited 1 time in total.
- Melodicni
#4205 Re: IRAN
Meni veca prijetnja od Amerike nego ebenog Irana.ljudi nit se mijesaju gdje im nije mjesto nit se puse za stanje u euro zoni.Zive svoj zivot i tako vec 100 godina.Dok nasi drugovi ameri
patriot act bla bla
- nellington
-
denzel979
#4207 Re: IRAN
dakle, zakljucak - jedini pravi arapi (muslimani) su arapi suniti. siti su ono, sto bi se reklo, fake?!amoninan wrote:Nisu, svi.denzel979 wrote:aaaa, znaci libanci nisu arapi!? uredu onda.amoninan wrote: Ne druže, nikakva fula
paradajz-rajčica, whats the differenceZnaš ti na koje sam aj arape mislio kad sam ih stavio u kontekst u prvom postu, ali se praviš lud. Dakle, problem ej što ag ej sunijska AJE snimila
![]()
Ali stanica koja je to producirala je šijjska i izrazito proiranska. Pa ljudi ih fondiraju, cjeli pokret ej iranska falanga u Libanu - mislim ovo sporit je smješnoStoga, ono...Baš mi gore od objektivnosti. Ovo o talačkoj krizi, govori, su jedno. U pozadini se dešavalo nešto drugo, Khomeini je bio jako ljut i da se pitao nikad do toga ne bi došlo. Ali nakon oduševljenja naroda tim činom, kao i svaki drugi političar u toj situaciji, zajahao je na poplulističkim valovima.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#4208 Re: IRAN
da! 
- Optimus Prime
#4209 Re: IRAN
rekao sam ti da progooglas, posto nemam vremena da ti objasnjavam ekonomske pojmove.denzel979 wrote:
de ti meni malo o izracunavanju indexa. djaba ja godinu dana ucio statistiku i dva ispita spremao/polagao, dok mi ti ne dodjei bas indijski strucnjak ga "izumi"?! da nije, kojim slucajem, pakistanski? ma bezbel nije, dje ce musliman sta "izumiti". nego, opet ti velim da ovo o cemu ti pricas nema veze s godisnjim GDP-om irana o kojem je bila rijec. da ti to plasticno objasnim: to je isto kao kad bih te ja pitao koliko neko auto ima konjskih snaga, a ti mi stanes objasnjavati sve ostale karakteristike auta, izbjegavajuci konkretan odgovor o konjskoj (jal kw) snazi motora. dakle, kolega ti je tvrdio da iranski GDP ni u kojem slucaju ne prelazi 400 mrd dolara, sto nije tacno, i sto sam ja osporio relevantnim linkovima svjetske banke, mmf-a i cia-e. ne znam, jedino da vam jos nacrtam?!
To sto si ti naveo nije GDP nego tkz. GDP PPP( ukratko GDP pomnozen sa koeficijentom razlike cijena doticne zemlje i SAD-a).
Nominalni GDP Irana iznosi oko 400 milijardi $, i to je to. ne zanm sta ti nije jasno.
- amoninan
#4211 Re: IRAN
@denzel
Ne, to nije zaključak. A ni tema emsije iako si je pokušao hinjski provući kroz naveđenje "kao slučajno" 2 hadisa - klasika tukje
Ovo je pdf politika, stoga... o šiizmu imam mišljenje, nije previše dobro, ali ne sprečava me da objektivno posmatram stvari. Pa tako i ovdje, sigurno ne bi "navijao" protiv Irana, i na svaku neistinu koja je iznešena ovdje na temi protiv Irana sam reagovao i protuargumentirao. Kad smatram da imaju argument na svojoj strani.
A ja i ti ne možemo doći do zajedničkog zaključka, nikako. Ti idealiziraš Iran i sve njegove postupke, živiš u dogmi, nikad nisu u krivu, uvijek je to opravdano, oni su anđeli. No bome, u svijetu preovladava siva boja, ništa nije ni skroz bijelo, ni skroz crno. Tako ni Iran.
Dakle, ti i ja smo dva svijeta različita.
I da nam tom završimo.
Ne, to nije zaključak. A ni tema emsije iako si je pokušao hinjski provući kroz naveđenje "kao slučajno" 2 hadisa - klasika tukje
Ovo je pdf politika, stoga... o šiizmu imam mišljenje, nije previše dobro, ali ne sprečava me da objektivno posmatram stvari. Pa tako i ovdje, sigurno ne bi "navijao" protiv Irana, i na svaku neistinu koja je iznešena ovdje na temi protiv Irana sam reagovao i protuargumentirao. Kad smatram da imaju argument na svojoj strani.
A ja i ti ne možemo doći do zajedničkog zaključka, nikako. Ti idealiziraš Iran i sve njegove postupke, živiš u dogmi, nikad nisu u krivu, uvijek je to opravdano, oni su anđeli. No bome, u svijetu preovladava siva boja, ništa nije ni skroz bijelo, ni skroz crno. Tako ni Iran.
I da nam tom završimo.
-
sumirprimus
#4212 Re: IRAN
ispravka krivog navoda.:iran nije jedina zemlja gdje su siiti vecina...
ima tu i bahrein
a bogami i irak 
ima tu i bahrein
-
sumirprimus
#4213 Re: IRAN
amoninan wrote:@denzel
Ne, to nije zaključak. A ni tema emsije iako si je pokušao hinjski provući kroz naveđenje "kao slučajno" 2 hadisa - klasika tukje![]()
I da nam tom završimo.
..
- oldschool
#4214 Re: IRAN
Većina a da imaju svoju državu, u dvije navedene suniti vedre i oblače.sumirprimus wrote:ispravka krivog navoda.:iran nije jedina zemlja gdje su siiti vecina...
ima tu i bahreina bogami i irak
- asurbanipal
#4215 Re: IRAN
Objektivizam pod plaštom vehabijske ideologije...amoninan wrote:@denzel
Ne, to nije zaključak. A ni tema emsije iako si je pokušao hinjski provući kroz naveđenje "kao slučajno" 2 hadisa - klasika tukje![]()
I da nam tom završimo.
- amoninan
#4216 Re: IRAN
Šta ima u Mulla Sadri?asurbanipal wrote:Objektivizam pod plaštom vehabijske ideologije...amoninan wrote:@denzel
I da nam tom završimo.
Ne bome, nego pod plaštom knjige i izučavanja na nažalost podcjenjenom FPN.
- Optimus Prime
#4217 Re: IRAN
A problem nije ni plin, barem ne sto se Amerike tice. Ameri su naime uz pomoc "Fracking" tehnologije zadnjih godina uspjeli u znacajnoj mjeri uvecati domacu proizvodnju plina, tako da sada cak imaju i viskove za izvoz.sumirprimus wrote:ispravka krivog navoda.:iran nije jedina zemlja gdje su siiti vecina...
- oldschool
#4218 Re: IRAN
Iran i vehabizam isto kao bh političar i poštenje. Najveći protivnik vehabizma je Iran, najveći sponzori istog su Saudija i Pakistan.
@Optimus: Nije baš tako, čini mi se da razumiješ engleski, pa možeš pročitati na stotine knjiga o američkoj energetskoj politici, dostupne su na netu, niko od njih ne tvrdi da Amerika ima dovoljno plina i nafte, rade se projekcije, nafta će oko 2030-e presušiti, tako svi predviđaju. Plin je najbrži rastući energent u upotrebi, postat će u nekoliko godina primarni svjetski energent, do Amerike će plin dolazi u tečnom stanju, pomoću brodova, do Evrope bi trebalo plinovodom. Rusija svoju ekonomsku moć zasniva na energentima, bukvalno Evropu drži kao svog taoca, Iran je jedino rješenje za taj problem.
@Optimus: Nije baš tako, čini mi se da razumiješ engleski, pa možeš pročitati na stotine knjiga o američkoj energetskoj politici, dostupne su na netu, niko od njih ne tvrdi da Amerika ima dovoljno plina i nafte, rade se projekcije, nafta će oko 2030-e presušiti, tako svi predviđaju. Plin je najbrži rastući energent u upotrebi, postat će u nekoliko godina primarni svjetski energent, do Amerike će plin dolazi u tečnom stanju, pomoću brodova, do Evrope bi trebalo plinovodom. Rusija svoju ekonomsku moć zasniva na energentima, bukvalno Evropu drži kao svog taoca, Iran je jedino rješenje za taj problem.
-
sumirprimus
#4219 Re: IRAN
bogam,u iraku šiti vedre,oblače i krvače...oldschool wrote:Većina a da imaju svoju državu, u dvije navedene suniti vedre i oblače.sumirprimus wrote:ispravka krivog navoda.:iran nije jedina zemlja gdje su siiti vecina...
al maliki,dekretom pohapsi sve sunitske politicare,ono par pobjeze,po kurdistanu,po amerikama,jordanima,sirijama...
stavi pod svoje,vojsku,policiju,miliciju,finansije,sve..sunita ni u prici...
a sve to par dana nakon sto su vidili ledja,zadnjim americkim vojnicima...
-
denzel979
#4220 Re: IRAN
e sada, pogledaj sta ja tvrdim jos od strane 163, ako ti je mrsko evo jos jednom citat:Optimus Prime wrote:rekao sam ti da progooglas, posto nemam vremena da ti objasnjavam ekonomske pojmove.denzel979 wrote:
de ti meni malo o izracunavanju indexa. djaba ja godinu dana ucio statistiku i dva ispita spremao/polagao, dok mi ti ne dodjei bas indijski strucnjak ga "izumi"?! da nije, kojim slucajem, pakistanski? ma bezbel nije, dje ce musliman sta "izumiti". nego, opet ti velim da ovo o cemu ti pricas nema veze s godisnjim GDP-om irana o kojem je bila rijec. da ti to plasticno objasnim: to je isto kao kad bih te ja pitao koliko neko auto ima konjskih snaga, a ti mi stanes objasnjavati sve ostale karakteristike auta, izbjegavajuci konkretan odgovor o konjskoj (jal kw) snazi motora. dakle, kolega ti je tvrdio da iranski GDP ni u kojem slucaju ne prelazi 400 mrd dolara, sto nije tacno, i sto sam ja osporio relevantnim linkovima svjetske banke, mmf-a i cia-e. ne znam, jedino da vam jos nacrtam?!
To sto si ti naveo nije GDP nego tkz. GDP PPP( ukratko GDP pomnozen sa koeficijentom razlike cijena doticne zemlje i SAD-a).
Nominalni GDP Irana iznosi oko 400 milijardi $, i to je to. ne zanm sta ti nije jasno.
Iranska privreda u 2010. godini procjenjena je između 858.66 i 863,5 milijardi usd prema paritetu kupovne moći, odnosno na oko 11.396 usd po glavi stanovnika što je četverostruki porast u odnosu na razdoblje prije revolucije 1979. godine unatoč udvostručenju stanovništva. uprkos sankcijama nametnutih zbog nuklearnog programa, iran je jedno od rijetkih vodećih svjetskih gospodarstava koje bilježi pozitivan gospodarski rast u vrijeme svjetske financijske krize.
problem u meni?!
- madner
- Optimus Prime
#4222 Re: IRAN
Kontext o kojem smo raspravljali je bila iranska ovisnost o proizvodnji nafte i plina, tako da usporedba godisnjih prihoda iz tih grana ne moze biti stavljena u relaciju sa GDP PPP nego upravo sa nominalnim GDP-om da bi se dobio uvid koliko su u stvari ovisni, i sta bi znacilo kada bi Amerikanci uspjeli da odsjeku Iran od jednog dijela svjetskog trzista nafte.denzel979 wrote:e sada, pogledaj sta ja tvrdim jos od strane 163. ako ti je mrsko, evo jos jednom citat:Optimus Prime wrote:rekao sam ti da progooglas, posto nemam vremena da ti objasnjavam ekonomske pojmove.denzel979 wrote:
Iranska privreda u 2010. godini procjenjena je između 858.66 i 863,5 milijardi usd prema paritetu kupovne moći, odnosno na oko 11.396 usd po glavi stanovnika što je četverostruki porast u odnosu na razdoblje prije revolucije 1979. godine unatoč udvostručenju stanovništva. uprkos sankcijama nametnutih zbog nuklearnog programa, iran je jedno od rijetkih vodećih svjetskih gospodarstava koje bilježi pozitivan gospodarski rast u vrijeme svjetske financijske krize.
problem u meni?!
-
sumirprimus
#4223 Re: IRAN
joj tebe veliki vodjomadner wrote:http://www.newint.org/features/2007/03/01/facts/
Ima li u toj tvojoj statistici gdje inflacije?
- Optimus Prime
#4224 Re: IRAN
Nema, a izgleda da je u Iranu i moguce kupovati sa internacionalnom dolarima i to po paritetu, 1 na prema 1 sa americkim dolarom.madner wrote:http://www.newint.org/features/2007/03/01/facts/
Ima li u toj tvojoj statistici gdje inflacije?
Ono sto se takodjer presucuje je to da je skoro sav ekonomski rast koji se desio u zadnih 12 godina iskljucivo zasluga povecane cijene nafte i zemnog gas, a nikao nekog superiornog ekonomskog modela islamske republike.
- Optimus Prime
#4225 Re: IRAN
Turska je prije islamske revolucije u Iranu imala otprilike isti GDP po glavi stanovnika kao i Iran.
Danas je on dva puta veci, i to bez znacajnih rezervi nafte.
Danas je on dva puta veci, i to bez znacajnih rezervi nafte.