CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#4201 Re: CARINA U BiH

Post by victom »

esawyer wrote:Mislim da je danas neradni dan zbog praznika :-)
zaboravio sam :)
ali subotom inače rade.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:04, edited 2 times in total.
esawyer

#4202 Re: CARINA U BiH

Post by esawyer »

Znam, inace da nije praznik u 08:00 bih bila ispred vrata :lol:
huja

#4203 Re: CARINA U BiH

Post by huja »

Pozdrav svima,

Kupio sam laptop u US i poslao ga preko jedne kompanije koja dostavlja robu iz US u BiH. Međutim, imao sam takvu sreću da je nastao problem. U jednom paketu je valjda pronađena ilegalna roba i carina je zaplijenila cijelu pošiljku te kompanije u kojoj je i moj laptop.
Valjda sad to ide na sud, ja sam poslao račun kao dokaz da sam kupio taj laptop.

Sta mislite kakve su šanše da dobijem laptop svoj ? :?
Mehemed
Vozim: automobil

#4204 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

huja wrote:Pozdrav svima,

Kupio sam laptop u US i poslao ga preko jedne kompanije koja dostavlja robu iz US u BiH. Međutim, imao sam takvu sreću da je nastao problem. U jednom paketu je valjda pronađena ilegalna roba i carina je zaplijenila cijelu pošiljku te kompanije u kojoj je i moj laptop.
Valjda sad to ide na sud, ja sam poslao račun kao dokaz da sam kupio taj laptop.

Mislim da su ti veće šanse da dobiješ povrat novca, nego da dobiješ laptop koji je zaplijenjena roba.
huja

#4205 Re: CARINA U BiH

Post by huja »

Mehemed wrote:
huja wrote:Pozdrav svima,

Mislim da su ti veće šanse da dobiješ povrat novca, nego da dobiješ laptop koji je zaplijenjena roba.
Povrat novca od naše carine ili ?
Mehemed

#4206 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

huja wrote: Povrat novca od naše carine ili ?
Naravno da ti carina neće ništa platiti, već povrat od onoga od koga si ga naručio.
Ako si lično kupio laptop u US, platio cashom, onda samo možeš da ganjaš tu kompaniju, ali teško da ćeš išta moći. Sljedeći put ćeš slati normalnom poštom gdje se ovakva situacija ne može desiti.
huja

#4207 Re: CARINA U BiH

Post by huja »

Mehemed wrote:
Naravno da ti carina neće ništa platiti, već povrat od onoga od koga si ga naručio.
Ako si lično kupio laptop u US, platio cashom, onda samo možeš da ganjaš tu kompaniju, ali teško da ćeš išta moći. Sljedeći put ćeš slati normalnom poštom gdje se ovakva situacija ne može desiti.
Hvala na odgovorima.

Dakle ako imam račun uopšte ne mogu dokazati da sam ja vlasnik te robe i da je onda normalno carine i vrate ? :?

Jesam se usrećio ..
EliasVeskot

#4208 Re: CARINA U BiH

Post by EliasVeskot »

Mehemed wrote:

Koristila sam tu kompaniju zadnje 3 god I prvo je cijena vise nego povoljna, a drugo ljudi su profesionalci I zao mi je sto im se to desilo.
sedma_7

#4209 Re: CARINA U BiH

Post by sedma_7 »

Narucila bih par kesica sjemenki (raznorazne biljke), preko ebay i aliepxpres, razlog: puno jeftinije nego kupovati preko pika medjutim smijem li uopce kupovati sjeme preko neta?

Koliko sam upucena ne bih smjela, da postoji neka procedura no ako ipak narucim...a oni ga otvore, kakve posljedice mogu snosit?
sedma_7

#4210 Re: CARINA U BiH

Post by sedma_7 »

P.s. nista ilegalno nije u pitanju :skoljka: :P
AkumAone

#4211 Re: CARINA U BiH

Post by AkumAone »

sedma_7 wrote:P.s. nista ilegalno nije u pitanju :skoljka: :P
Mislim da ne bi trebalo biti problema, ukoliko su u originalnom pakovanju.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4212 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Generalno, mozes, nece biti problema, ali zakon nalaze da se takve sjemenke testiraju, pa da ti platis to testiranje i slicno. No kako se to ne provodi, naruci slobodno.
victom

#4213 Re: CARINA U BiH

Post by victom »

ma samo naručuj. bitno je da nije droga.
Mehemed

#4214 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Ja sam jednom naručio sjemenke Jagode, ne znam ni gdje su mi, nikada ih nisam ni posijao.
sedma_7

#4215 Re: CARINA U BiH

Post by sedma_7 »

EliasVeskot wrote:
Mehemed wrote:

Koristila sam tu kompaniju zadnje 3 god I prvo je cijena vise nego povoljna, a drugo ljudi su profesionalci I zao mi je sto im se to desilo.
Koja kompanija je u pitanju?
sedma_7

#4216 Re: CARINA U BiH

Post by sedma_7 »

un1ted wrote:Generalno, mozes, nece biti problema, ali zakon nalaze da se takve sjemenke testiraju, pa da ti platis to testiranje i slicno. No kako se to ne provodi, naruci slobodno.
Ovo me zanimalo. Thanks :thumbup:
Hakiz

#4217 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

sedma_7 wrote:Narucila bih par kesica sjemenki (raznorazne biljke), preko ebay i aliepxpres, razlog: puno jeftinije nego kupovati preko pika medjutim smijem li uopce kupovati sjeme preko neta?

Koliko sam upucena ne bih smjela, da postoji neka procedura no ako ipak narucim...a oni ga otvore, kakve posljedice mogu snosit?
Imaš ti puno propisa koji se često ne provode jer nema potrebe. Ali nekada, iz nekog razloga, neki službenik ili institucija kažu hajdemo ovo uraditi. I ko se u tom trenutku zatekne na mjestugdje se ti propisi samo u tom trenutku provode, postane kolaterlana žrtva. Naprosto, stvar sreće.

Dakle, naruči ih i najvjerovatnije ćeš ih dobiti bez problema.

U suprotnom ćeš potrošiti i vrijeme i novac na sve procedure i testiranja da ih uvezeš. Ili samo vratiš pošiljku, ali to donosi druge probleme. Recimo ako bi pošiljka koju si naručila od mene vratila mi se zato što nisi bila voljna da platiš i ispuniš svoje zakonske obaveze, drugi put ti više nikada ne bih ništa prodao. Jedno je neka greška, ali vraćati zato što ti je skupo i mrsko proći zakonsku proceduru je no-no.

U stvari, ta vraćanja su i dovela BiH na "crne liste", to jeste, razne kompanije koje su prodavale ljudima u BiH bez problema odjednom su prestale slati ovamo robu jer im se puno robe vraćalo. Ljudi koji su naručivali nisu znali koje sve troškove će dodatno imati recimo za carinu i PDV, a pogotovo kada je odlučeno da se i na vrijednost od 50 KM i više plaća špedicija, to je bio vrhunac. A vraćanjem robe su prodavači na gubitku, tebi vrate novac za vraćenu robu a oni imaju troškove transporta i poslovanja koje im niko neće nadoknaditi. I zato radije kažu da ovamo ne šalju.

Mene jednom zavlačili, u paketu sa fotografskom opremom imao dva termometra koja koštaju oko 1 dolar svaki. I tražili mi potvrdu od zavoda za mjeriteljstvo da su ti termometri atestirani i da odgovaraju standardima u BiH. Na kraju sam dobio sve bez problema, ali to je primjer kako se može biti kolateralna žrtva kada neki službenik odluči da koristi moć koju, u stvari, po propisima ima.

Banalan primjer, službeniku se svidiš ako si lijepa žena i on odluči da te zavlači. Kao moraš sve procedure obaviti, ali on će ti izaći u susret i omogućiti ti da prođeš bez tih procedura ako budeš "ljubazna" prema njemu.

A ako se požališ na njega, ne možeš dokazati ništa jer sve šta će ti tražiti da obaviš da bi uvezla to sjeme u stvari bi i morao standardno da traži jer je to zakonska procedura.

Eto, sretno.
victom

#4218 Re: CARINA U BiH

Post by victom »

kikiriki, sjeeemenke, k*****iiiiiiiiiiiiii
Melo15

#4219 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

Meni jutros doslo nesto iz HK sto je poslano 23., sad cekam da vidim hoce li odma slati meni ili ce se zadrzati bzvze par dana kod njih na carini...Nit paker izgleda skup(tipa mobitel, laptop), nit je cijena preko 50km s postarinom...
zincx

#4220 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

Melo15 wrote:Meni jutros doslo nesto iz HK sto je poslano 23., sad cekam da vidim hoce li odma slati meni ili ce se zadrzati bzvze par dana kod njih na carini...Nit paker izgleda skup(tipa mobitel, laptop), nit je cijena preko 50km s postarinom...
Meni od 23 mobitel stoji na carini, nit šalju pismo, niti šta drugo. Kažu, grijanje im prejako radi pa spavaju povazdan od vrućine.
Melo15

#4221 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

zincx wrote:
Melo15 wrote:Meni jutros doslo nesto iz HK sto je poslano 23., sad cekam da vidim hoce li odma slati meni ili ce se zadrzati bzvze par dana kod njih na carini...Nit paker izgleda skup(tipa mobitel, laptop), nit je cijena preko 50km s postarinom...
Meni od 23 mobitel stoji na carini, nit šalju pismo, niti šta drugo. Kažu, grijanje im prejako radi pa spavaju povazdan od vrućine.
Inace prije kad dodje u jutarnjim satima, do 15h sam znao jel ide na carinu il ce mi postar sutra donijeti, sad im se nesto i ne radi ili?
zincx

#4222 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

Ne radi im fax, jopet.
kecher II

#4223 Re: CARINA U BiH

Post by kecher II »

pozdrav,
htio bih da pitam ako ko zna gdje i kako i ustvari mogu li ikako provjerit za postu da li je stugla u BiH, radi se o pismu, ne ide na carinjene i sta ti ja znam te ostale procedure...
pismo je poslato iz svicarske prije mozda i mjesec dana, nije preporuceno...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4224 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Ako imas broj za pracenje, onda na posta.ba mozes i provjeriti.
zincx

#4225 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

Putuje paket iz Singapura od 17-22.11, 23.11. je na našoj carini, 1.12. šalju pismo sa upitom za račun, isto dobiju isti dan nazad... Ni habera od njih.
Kako stoje stvari, očekivati je sredinom sljedeće sedmice da dobijem paket. Akobogda.
Post Reply