Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
probook
#4201 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima li neko iskustva sa ovim proizvodjacem
Vigo Mastas radijator za kupaonicu EHR5023 (169 KM)
http://www.olx.ba/r/18960320/13351
Treba mi tako nesto za kupatilo. Znaci grijanje kada se neko tusira i eventualno susenje peskira i robe (kada je vani kisa). Ima i Atlantic takve modele ali mi se ne daje 350+ KM za neato sto ce mi i preko zime samo ponekad trebati.
Vigo Mastas radijator za kupaonicu EHR5023 (169 KM)
http://www.olx.ba/r/18960320/13351
Treba mi tako nesto za kupatilo. Znaci grijanje kada se neko tusira i eventualno susenje peskira i robe (kada je vani kisa). Ima i Atlantic takve modele ali mi se ne daje 350+ KM za neato sto ce mi i preko zime samo ponekad trebati.
-
seiko
#4202 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li se isplati unutrasnju jedinicu postavljati blize podu recimo metar iznad poda ako ce ta klima sluziti najvisim dijelom za grijanje? Koliko ce okvirno % biti bolji ucinak tako postavljene unutrasnje jedinice?
- nexteen
#4203 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Isplati se ukoliko imas hladan pod i velika ti je razlika izmedju plafona i poda u temp , tada ce klima uzimati hladniji vazduh i na taj nacin verovatno bolje i grejati . Ne znam nikog tj nisam naleteo na nekog ko je potavio na taj nacin klimu , mislim na nase forume , ali sam video na YT da ima toga, neko je postavljao . Niko da skupi petlju i to uradi , a mozda je i problem sto je niska pozicija pa smeta , ko ce ga znati . Ali u teoriji bi trebali da imas ravnomernije i bolje grejanje . Ja ovakvu instalaciju preporucujem onima koji zele klimu postaviti recimo u hodnik , pa odatle da se greje vise prostorija . Hodnik je obicno manji , brzo se ugreje i klima se zagusi od brzo postignute temp ali kad se spusti nize vec je druga prica jer uzima uvek hladniji vazduh s poda itd ..
- Drvosjeca iz Dejcica
#4204 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imaš podne jedinice kao radijatore, meni je jedna firma to preporučivala jer sam ja svoje invertere uzeo 90% zbog grijanja. Dakle imaš istu vanjsku jedinicu samo umjesto unutrašnje zidne imaš opciju podne, to neki proizvođači imaju.seiko wrote:Da li se isplati unutrasnju jedinicu postavljati blize podu recimo metar iznad poda ako ce ta klima sluziti najvisim dijelom za grijanje? Koliko ce okvirno % biti bolji ucinak tako postavljene unutrasnje jedinice?
Recimo:

-
seiko
#4205 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene nebi trebalo da bude hladan pod jer je na podu 8cm izolacije, na zidovima 16cm a krov 20cm. Uz to jos ide i rekuperacija zraka. Ma znam da ima ovih podnih jedinica ali su dosta skuplje od ovih obicnih. Za cijenu podnog uredjaja srednje klase moze se uzeti top uredjaj obicnog. primjetio sam da im je i COP nesto slabiji tako da sam odusto od podnog uredjaja.
- rovac13
#4206 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vjerovatno ce i kod zidnog modela opast cop ako ga spustis prema podu
.......sve je to slicno.
Ja da imam toliko izolaciju vjerovatno nebi ni gledao top modele.......jedino ako mi bas ne fali love......a cini se da ne fali......neko spomenu rekuperaciju

Jesi li razmisljao moze li se sta ukombinovat sa rekuperacijom.........da izbjegnes unutrasnje jedinice klima......mislim da kroz te kanale mozes grijat.........kad naleti ketron na temu on ti mozda moze pomoc.......to mu je struka
Ja da imam toliko izolaciju vjerovatno nebi ni gledao top modele.......jedino ako mi bas ne fali love......a cini se da ne fali......neko spomenu rekuperaciju
Jesi li razmisljao moze li se sta ukombinovat sa rekuperacijom.........da izbjegnes unutrasnje jedinice klima......mislim da kroz te kanale mozes grijat.........kad naleti ketron na temu on ti mozda moze pomoc.......to mu je struka
- rovac13
#4207 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam prije par godina bio zaludjen idejom rekuperacije..........kontam zdravo,non stop svjezi zrak,radi bebe,radi nas itd........ali u medjuvremenu sam shvatio da ipak zivim u bosni..........da poslije 16h ne smijem prozore otvorit jer se ne moze disat vani od smoga,uglja,raznih trovackih preduzeca itd.......pa sam odustao........bolje mi je dobro prozracit prije 16h........pa poslije se sto vise zatvorit 
-
seiko
#4208 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovaj projektant iz Norveske mi je reko da ne moze u te iste cijevi od rekuperacije ici klima jer cjevi nisu dovoljno siroke i da bi se pojavila buka jer treba veliki protok vazduha. Ma necu ni uzimati top modele japanaca nego neku sredinu jer na cijelu kucu mi treba 13kW kad je vani -25 a uz klime ide i kamin tako da mi ne trebaju top modeli. A sto se rekuperacije tice ja opet mislim da je za Bosne rekuperacija idealna jer imaju filteri koji filtriraju ulazni zrak pa se nadam da ce isfiltrirati silni ugalj iz zraka 
-
bumerangss
#4209 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Samo jedno znam... ko se na struju grijao, taj se nije ni ugrijao a racun ga je opekao! 
- rovac13
#4210 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mene su tako odgovarali.......bosanci govorili ne moze to.......da moze svi bi mi tako......i ja riskira......i evo tri godine potrosim na grijanje sprata kuce 85m2 po 200-250KM struje za cijelu sezonubumerangss wrote:Samo jedno znam... ko se na struju grijao, taj se nije ni ugrijao a racun ga je opekao!
Skuplje mi bilo grijat se na drva
-
ketronsd1
#4211 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Rekuperacija je super stvar,to sam i ranije pisao negdje ovdje. Samo je problem sto je i to za naše-vaše uslove preskupo. Mislim na bas pravi sistem rekupacije sa toplotnom pumpom. Ići na takav projekat sa samo rekupacijskim agregatom je nedovoljno. Opet mora postojati stalni izvor toplotne energije. Eventualno da ga koristiš u kuhinji i da ga smjestiš negdje na tavanu ali i to je nedovoljno jer sigurno nisi toliki sretnik da ti žena stalno pravi klopurovac13 wrote:Ja sam prije par godina bio zaludjen idejom rekuperacije..........kontam zdravo,non stop svjezi zrak,radi bebe,radi nas itd........ali u medjuvremenu sam shvatio da ipak zivim u bosni..........da poslije 16h ne smijem prozore otvorit jer se ne moze disat vani od smoga,uglja,raznih trovackih preduzeca itd.......pa sam odustao........bolje mi je dobro prozracit prije 16h........pa poslije se sto vise zatvorit
Ventilacioni sistem bi trebao biti od cijevi 125-150mm ,sve zavisnosti od standarda u nekoj državi
-
tominjo
#4212 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja trošim 100 Eura po sezonirovac13 wrote:Mene su tako odgovarali.......bosanci govorili ne moze to.......da moze svi bi mi tako......i ja riskira......i evo tri godine potrosim na grijanje sprata kuce 85m2 po 200-250KM struje za cijelu sezonubumerangss wrote:Samo jedno znam... ko se na struju grijao, taj se nije ni ugrijao a racun ga je opekao!![]()
-
tominjo
#4213 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne znam detalje, ali vidim da u skandinavskim zemljama stavljaju unutarnju jedinicu na pola metra visine od poda.seiko wrote:Da li se isplati unutrasnju jedinicu postavljati blize podu recimo metar iznad poda ako ce ta klima sluziti najvisim dijelom za grijanje? Koliko ce okvirno % biti bolji ucinak tako postavljene unutrasnje jedinice?
-
tominjo
#4214 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
evo opet da ponovim....bumerangss wrote:Samo jedno znam... ko se na struju grijao, taj se nije ni ugrijao a racun ga je opekao!
https://youtu.be/LYcXOGeyBys
- rovac13
#4215 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko m2 stan kuca......slicno trosimo.......prve zime oko 120€.......druge oko 130€......trece oko 100€tominjo wrote:
ja trošim 100 Eura po sezoni
- Drvosjeca iz Dejcica
#4216 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene dolazile komšije u kuću da vide to čudo koje potroši 1 do 2KM dnevno a grije na -15. Kažu ne može to heeej, ništa dok u podrum ne složiš 10 metara drva. Evo druga sezona grijanja ja ubacio još dva uređaja na sprat dok oni i dalje ubacuju drva u podrum i dalje u nevjerici odmahuju glOvom.rovac13 wrote:Mene su tako odgovarali.......bosanci govorili ne moze to.......da moze svi bi mi tako......i ja riskira......i evo tri godine potrosim na grijanje sprata kuce 85m2 po 200-250KM struje za cijelu sezonubumerangss wrote:Samo jedno znam... ko se na struju grijao, taj se nije ni ugrijao a racun ga je opekao!![]()
-
bokivr
#4217 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moram da te pitam nesto,jedan si od najaktivnijih korisnika na raznim forumima u regionu sto se tice teme grejanja na klime...da ne duzim.rovac13 wrote:Koliko m2 stan kuca......slicno trosimo.......prve zime oko 120€.......druge oko 130€......trece oko 100€tominjo wrote:
Kako bese izolovan tvoj prostor?
Znam da bese nekih 80m2,koliki prostor grejes od tih 80m2?
Koja je temp po sobama?
Imas Nocriu i koju jos klimu?
Kolika ti je potrosnja po mesecima otprilike? (za sve ovo vreme grejanja sigurno napamet znas)
I ako mozes da kazes koja je cena struje u evro centu kod vas i da sve cifre izneses u evrima.
Hvala ti sto opet moras da se ponavljas po ko zna koji put.
Ali meni prosto neverovatno da za samo 100e mozes da se grejes 6 meseci.
Imamo skoro slicnu kvadraturu.
Hvala.
- rovac13
#4218 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-kuca
-85m2
-sprat ispod se ne grije (garaza,veseraj itd itd)
-iznad mene potkrovlje koje se ne grije
-na zidovima stiropor 8 cm (ili je 7cm ako uopce postoji takav,sad se nesto i ne sjecam)
-samo sa istocne strane strane je 5cm,zao mi bilo terase
-u podu sprata koji grijem 5cm
-u plafonu sprata koji grijem 5cm
-pvc prozori i vrata gealan s8000.....sa 6 komora.....dvostruka stakla low-e punjena argonom.......samo su me u kupatilu zakinuli za takva stakla......lopovi
Zaboravih i ovo:
-fujitsu nocria 14
- lg 12-ka neki stari model....mislim da sam ga kupio 2006.g.
Grijanje radi 24h svaki dan temp oko 25*C......ne smanjujem preko noci jer gubim na konforu.
Otkako je pocelo grijanje LG jos nema potrebe da radi.....nocria odrzava cijelu kucu......do sad je najnize bilo 3*C.....za ujutro najavljuju oko 2*C.
Potrosnja zadnjih dana se kretala od 0,5KM ......do 0,8KM dnevno.......jedino od juce do danas je potrosila skoro 1KM (oko 6kwh)........cijena za kwh je 0,1346 KM +pdv.....samo jednu tarifu imam.
Prozracivanje svaki dan obavezno i to muski 10-15 min(svi prozori sirom otvoreni ....napa na max)......prilicno zahladi tad....prozracivanje je ujutro,ili u podne......posle 15-16h nema vise otvaranja jer raja lozi ugalj....potrovase !!!
Nadam se da sam bio koliko-toliko detaljan
-85m2
-na zidovima stiropor 8 cm (ili je 7cm ako uopce postoji takav,sad se nesto i ne sjecam)
-samo sa istocne strane strane je 5cm,zao mi bilo terase
-pvc prozori i vrata gealan s8000.....sa 6 komora.....dvostruka stakla low-e punjena argonom.......samo su me u kupatilu zakinuli za takva stakla......lopovi
Zaboravih i ovo:
-fujitsu nocria 14
Grijanje radi 24h svaki dan temp oko 25*C......ne smanjujem preko noci jer gubim na konforu.
Otkako je pocelo grijanje LG jos nema potrebe da radi.....nocria odrzava cijelu kucu......do sad je najnize bilo 3*C.....za ujutro najavljuju oko 2*C.
Potrosnja zadnjih dana se kretala od 0,5KM ......do 0,8KM dnevno.......jedino od juce do danas je potrosila skoro 1KM (oko 6kwh)........cijena za kwh je 0,1346 KM +pdv.....samo jednu tarifu imam.
Prozracivanje svaki dan obavezno i to muski 10-15 min(svi prozori sirom otvoreni ....napa na max)......prilicno zahladi tad....prozracivanje je ujutro,ili u podne......posle 15-16h nema vise otvaranja jer raja lozi ugalj....potrovase !!!
-
bokivr
#4219 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala puno,rovac13 wrote:-kuca
-85m2
-samo sa istocne strane strane je 5cm,zao mi bilo terase![]()
-pvc prozori i vrata gealan s8000.....sa 6 komora.....dvostruka stakla low-e punjena argonom.......samo su me u kupatilu zakinuli za takva stakla......lopovi![]()
Zaboravih i ovo:
-fujitsu nocria 14
iste su nam kvadrature,zivimo u kuci i ja i ti,imam maltene identicno izolovan prostor cak i bolje izolovan malo od tebe.
Reko si drzis na 25C,na zadatih 25C ili na ostvarenih 25C ?
Gde je ta temp u kom delu prostorije? U dnevnom boravku ili? Interesuju me temp u ostalim sobama,pretpostavljam posto zivis u kuci da imas sobe u smislu klasican raspored
Cena struje je tu negde kod vas 0.07e kod nas otprilike u zelenoj zoni je 0.08e (obicno cemo da placamu struju iz te zone,mozda predjemo i u crvenu januar ali to sad nije bitno).
Jel znas otprilike koliko si od pocetka oktobra potrosio sa Nocriom?
Evo ja upravo uzeo stanje i total za 21 dan grejanja u Oktobru me kosta 10e-159,6kw.
- rovac13
#4220 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad kazem 25*C onda mislim na tu temp izmjerenu termometrom.
Razlika po prostorijama zna biti 1 stepen.....ne uvijek......jutros u djecjoj sobi isti terometar pokazuje istu temp kao u dnevnoj......s tim sto u dnevnoj termometar stoji na 0,5m visine......a u djecjoj je bio na 1m visine.
Trosimo dosta slicno.....do 0,5€ dnevno.
Kod mene je obracun 13. og........13.10. sam dobio racun 45KM sa pdv.......13.9. sam imao 40 KM........to sto se grijali u zadnjem obracuu nije vrijedno spomena.
Od juce u 14h do danas u 14h......potrosila 6,7 kwh.......to je oko 1KM......to je najvise do sad.....i najhladniji dan je do sad......jedna klima odrzava sve.
Iako ja ovo mjerkam vec 3 godine tako da mi je malo toga preko glave.....ne vjerujem da cu se i dalje bavit time.......malo sam sad spojio posto vidim da je aktuelno naxteen se bacio u mjerenja
.
Razlika po prostorijama zna biti 1 stepen.....ne uvijek......jutros u djecjoj sobi isti terometar pokazuje istu temp kao u dnevnoj......s tim sto u dnevnoj termometar stoji na 0,5m visine......a u djecjoj je bio na 1m visine.
Kod mene je obracun 13. og........13.10. sam dobio racun 45KM sa pdv.......13.9. sam imao 40 KM........to sto se grijali u zadnjem obracuu nije vrijedno spomena.
Od juce u 14h do danas u 14h......potrosila 6,7 kwh.......to je oko 1KM......to je najvise do sad.....i najhladniji dan je do sad......jedna klima odrzava sve.
Iako ja ovo mjerkam vec 3 godine tako da mi je malo toga preko glave.....ne vjerujem da cu se i dalje bavit time.......malo sam sad spojio posto vidim da je aktuelno naxteen se bacio u mjerenja
-
tominjo
#4221 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stan novogradnja, 2 vanjska zida, 10 cm stiropora i PVC stolarijarovac13 wrote:Koliko m2 stan kuca......slicno trosimo.......prve zime oko 120€.......druge oko 130€......trece oko 100€tominjo wrote:
-
bokivr
#4222 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kolika je min tj max temp bila kod tebe (mislim tamo gde zivis,spoljna temperatura) kad je klima potrosila 6.7kw?rovac13 wrote:Kad kazem 25*C onda mislim na tu temp izmjerenu termometrom.
Iako ja ovo mjerkam vec 3 godine tako da mi je malo toga preko glave.....ne vjerujem da cu se i dalje bavit time.......malo sam sad spojio posto vidim da je aktuelno naxteen se bacio u mjerenja.
Odakle si?
- nexteen
#4223 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
rovac ..-u podu sprata koji grijem 5cm
sta ti znaci ovo u podu imas stirpor ?
i sta znaci u plafonu sprata , lepio si na plafon stiropor ili je polozen iznad ploce ?
- bilic
#4224 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ROVAC IMA ODGOVORE NA SVE . ON JE EXPERT ZA OVU TEMU. hhehehhenexteen wrote:rovac ..-u podu sprata koji grijem 5cm
sta ti znaci ovo u podu imas stirpor ?
i sta znaci u plafonu sprata , lepio si na plafon stiropor ili je polozen iznad ploce ?
- rovac13
#4225 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tuzla ......mislim da je minimalno bilo jutros +2*C......a max manje od 10*C...otprilike.
Vezano za stiropor :
- u podu sprata u kojem zivimo...estrih.....5cm stiropor pa preko fina ploca
-u plafonu sprata tog istog 5cm sa donje strane ploce
Vezano za stiropor :
- u podu sprata u kojem zivimo...estrih.....5cm stiropor pa preko fina ploca
-u plafonu sprata tog istog 5cm sa donje strane ploce