A kako bi GSE podnio uzdužnu ugradnju?ElRe wrote:GSE T4 bi trebali da ubace u socijalnu Giuliu.
FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Seawolf
#4201 Re: FIAT KONZUMENTI
-
kidney
#4202 Re: FIAT KONZUMENTI
Zašto se ne bi moglo to napraviti?
Mislim da nema tu problema. No nema smisla sa poslovne strane. Ba ne trenutno i ne sa ovim modelima.
Oni su predstavili samo 2 verzije koje će vrlo vjerojatno biti ponuđene na startu proizvodnje. Kasnije će doći još verzija uključujući CNG. Vidjet ćemo što će sve biti.
Mislim da nema tu problema. No nema smisla sa poslovne strane. Ba ne trenutno i ne sa ovim modelima.
Oni su predstavili samo 2 verzije koje će vrlo vjerojatno biti ponuđene na startu proizvodnje. Kasnije će doći još verzija uključujući CNG. Vidjet ćemo što će sve biti.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#4203 Re: FIAT KONZUMENTI
Napokon jedan (dva
) mali savremeni TB iz Fiata
Mene je iznenadila vrijednost obrtnog momenta od 270nm na jačem 1.3 T4 GSE motoru
Bilo bi lijepo vidjeti krivulju, odakle već ima te vrijednosti.
Ima li GPF ovaj motor, pretpostavljam da ima?
Mene je iznenadila vrijednost obrtnog momenta od 270nm na jačem 1.3 T4 GSE motoru
-
kidney
#4204 Re: FIAT KONZUMENTI
Mislim da 1.4 Turbo MA nije bio loš. Problem je bio u malom TwinAiru. Sada tu napokon imaju konja za utrku.mali_milojica wrote:Napokon jedan (dva) mali savremeni TB iz Fiata
![]()
Mora imati GPF. To su i najavili.
-
kidney
#4205 Re: FIAT KONZUMENTI
Ford of Europe je vrlo vjerojatno na prodaju. Postaji naznaka da bi FCA bio zainteresiran iz razloga što je Ford of Europe jak na tržištima gdje FCA nije.
- mali_milojica
#4206 Re: FIAT KONZUMENTI
To bi bilo dobro jer bi upali na tržište GB, a bgm i DE.
- amar1994
#4207 Re: FIAT KONZUMENTI
kidney wrote:Ford of Europe je vrlo vjerojatno na prodaju. Postaji naznaka da bi FCA bio zainteresiran iz razloga što je Ford of Europe jak na tržištima gdje FCA nije.
sta je razlog , nije da se lose prodaju
-
UmaX
#4208 Re: FIAT KONZUMENTI
Ma kupice PSA i njih. Ionako su imali puno talova dosad.
-
kidney
#4209 Re: FIAT KONZUMENTI
Ništa nije službeno ali nisu baš profitabilni. Znači se sve oko 1.7. ove godine. Vjerojatnije je da će napustiti Južnu Ameriku gdje su u 5 godine izgubili preko 4 milijarde dolara.amar1994 wrote:
Pa vidio si Opel. Nije prodaja loša. No unatoč tome su u Europi preko 20 godina baš svaku završili sa gubitkom.
Evo na primjeru Fiata. Svi se žale kako imaju malo modela u ponudi. No to je pametnije sa poslovne strane. Pametnije nego da izbaciš novi model, uložiš puno, a on se prodaja u količini manjoj od očekivane ili trebaš dati ogromne popuste da bi se prodavao.
-
kidney
#4210 Re: FIAT KONZUMENTI
Nova obitelj motora nazvana je GSE - skraćeno za Global Small Engine, nova mala obitelj motora na razini cijele FCA grupe. Nadimak: "Firefly". Od 2016. godine FCA proizvodi varijantu bez turba ("N3", "N4") za brazilsko tržište. Na Motor Symposium u Beču, grupa je prvi put pokazala turbo verziju: Motori T3 i T4 dolaze sa 120 KS i 190Nm (1,0 l obijma, tri cilindra) ili 180 KS i 270 Nm (1,33 l obujma, četiri cilindra).
Prilikom izrade novog motora, inženjeri su proučavali koliko mogu iskoristiti komponente postojećih FIRE motora. Prvi prototip je koristio radilicu starih motora. Kasnije su inženjeri testirali verzije sa starom glavom cilindra. Na kraju, preuzeli su samo dizajn sa dugim hodom.
Ovim dizajnom može se ostvariti kompaktna komora za sagorijevanje. FCA tvrdi da postiže dobre turbulencije. Obje inačice imaju izravno ubrizgavanje goriva s tlakom od 200 bara, četiri ventila po cilindru, MultiAir i ispušnu granu integriranu u glavu motora.
Na taj način, zagrijavanje motora se skraćuje. Jako mali ležajevi radilice smanjuju trenje. Oboje štede gorivo. Blok motora i glava cilindara izrađeni su od aluminija. Iz FCA tvrde da su napravili lakše motore od konkunrecije. Mada je 91 kg s tri cilindra i 110 kg s četiri cilindra.
Motori T3 i T4 će prvo biti ponuđeni s malim mono-scroll turbopunjačima. Oni omogućuju specifičnu snago od 90 do 100 kW po litri obujma, odnosno 190 do 200 Nm po litri. Dugoročno, planira se korištenje twin-scrol turbopunjača. Međutim, FCA još ne daje nikakve informacije o tim verzijama.
U preliminarnoj konfiguraciji motori zadovoljavaju nove standarde emisija prema WLTP ciklusu mjerenja. Međutim, realni ciklus RDE zahtjeva veći raspon rada što povećava emisije čestica - čest problem za motore s izravnim ubrizgavanjem. Stoga proizvođači ugrađuju filter za čestice benzina (GPF) izravno iza katalizatora.
Za varijantu sa 3 cilindra se odlučilo tokom samog razvoja. Inženjeri su primijetili termodinamičke prednosti nad četverocilindrašem s istim obujmom. Obje inačice su iste po provrtu i hodu (70 mm x 86.5 mm) i po kompresiji (10.5:1). Za razvod se koristi lanac. Trenutno FIRE motor ima remen.
Novi dizajn bit će znatno ekonomičniji od prethodnika. Dijagram iz pokazuje da se ubrizgava mnogo manje goriva, posebno pri velikim opterećenjima. Prethodnik se ovdje hladi s relativno velikim količinama goriva . Važan korak u razvoju, jer FCA ima velike planove: GSE motori trebaju biti u prodaji daleko nakon 2025. godine.
Prilikom izrade novog motora, inženjeri su proučavali koliko mogu iskoristiti komponente postojećih FIRE motora. Prvi prototip je koristio radilicu starih motora. Kasnije su inženjeri testirali verzije sa starom glavom cilindra. Na kraju, preuzeli su samo dizajn sa dugim hodom.
Ovim dizajnom može se ostvariti kompaktna komora za sagorijevanje. FCA tvrdi da postiže dobre turbulencije. Obje inačice imaju izravno ubrizgavanje goriva s tlakom od 200 bara, četiri ventila po cilindru, MultiAir i ispušnu granu integriranu u glavu motora.
Na taj način, zagrijavanje motora se skraćuje. Jako mali ležajevi radilice smanjuju trenje. Oboje štede gorivo. Blok motora i glava cilindara izrađeni su od aluminija. Iz FCA tvrde da su napravili lakše motore od konkunrecije. Mada je 91 kg s tri cilindra i 110 kg s četiri cilindra.
Motori T3 i T4 će prvo biti ponuđeni s malim mono-scroll turbopunjačima. Oni omogućuju specifičnu snago od 90 do 100 kW po litri obujma, odnosno 190 do 200 Nm po litri. Dugoročno, planira se korištenje twin-scrol turbopunjača. Međutim, FCA još ne daje nikakve informacije o tim verzijama.
U preliminarnoj konfiguraciji motori zadovoljavaju nove standarde emisija prema WLTP ciklusu mjerenja. Međutim, realni ciklus RDE zahtjeva veći raspon rada što povećava emisije čestica - čest problem za motore s izravnim ubrizgavanjem. Stoga proizvođači ugrađuju filter za čestice benzina (GPF) izravno iza katalizatora.
Za varijantu sa 3 cilindra se odlučilo tokom samog razvoja. Inženjeri su primijetili termodinamičke prednosti nad četverocilindrašem s istim obujmom. Obje inačice su iste po provrtu i hodu (70 mm x 86.5 mm) i po kompresiji (10.5:1). Za razvod se koristi lanac. Trenutno FIRE motor ima remen.
Novi dizajn bit će znatno ekonomičniji od prethodnika. Dijagram iz pokazuje da se ubrizgava mnogo manje goriva, posebno pri velikim opterećenjima. Prethodnik se ovdje hladi s relativno velikim količinama goriva . Važan korak u razvoju, jer FCA ima velike planove: GSE motori trebaju biti u prodaji daleko nakon 2025. godine.
- amar1994
#4211 Re: FIAT KONZUMENTI
kidney wrote:Ništa nije službeno ali nisu baš profitabilni. Znači se sve oko 1.7. ove godine. Vjerojatnije je da će napustiti Južnu Ameriku gdje su u 5 godine izgubili preko 4 milijarde dolara.amar1994 wrote:
Pa vidio si Opel. Nije prodaja loša. No unatoč tome su u Europi preko 20 godina baš svaku završili sa gubitkom.
Evo na primjeru Fiata. Svi se žale kako imaju malo modela u ponudi. No to je pametnije sa poslovne strane. Pametnije nego da izbaciš novi model, uložiš puno, a on se prodaja u količini manjoj od očekivane ili trebaš dati ogromne popuste da bi se prodavao.
-
530i
#4212 Re: FIAT KONZUMENTI
Fiatu bi dobar poslovni potez bio da zabrani smeću od Autobilda i kompanije davanje bilo kakvih automobila na test, probnu vožnju, slikanje...bilo šta.
-
kidney
#4213 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa ako se sjećam za usporedni test na Sachsenringu Alfa nije dala Giuliu QV Auto Bildu. Što je onda Auto Bild napravio? Došao do Giulie QV iz privatne kolekcije. Mislim da im je Pogea dao predprodukcijski primjerak.
- amar1994
#4214 Re: FIAT KONZUMENTI
kolko ljudi seru po nekim markama530i wrote:Fiatu bi dobar poslovni potez bio da zabrani smeću od Autobilda i kompanije davanje bilo kakvih automobila na test, probnu vožnju, slikanje...bilo šta.
jedino mi je DEKRA ok
-
530i
#4215 Re: FIAT KONZUMENTI
kidney wrote:Pa ako se sjećam za usporedni test na Sachsenringu Alfa nije dala Giuliu QV Auto Bildu. Što je onda Auto Bild napravio? Došao do Giulie QV iz privatne kolekcije. Mislim da im je Pogea dao predprodukcijski primjerak.
Moj komentar se prvenstveno odnosio na usporedni test Stelvio, X3, GLC, Q5 i XC60. U rubrikama tipa lični osjećaj svima ista ocjena, osim Alfi. Utisak o prostranosti svima ista ocjena, Alfi manja, nema veze šta kažu brojke. Dinamičnost vožnje svima ista ocjena.
Stelvio možda nije najbolji u svemu, ali sigurno nije ni najgori, barem trenutno.
-
kidney
#4216 Re: FIAT KONZUMENTI
530i wrote:kidney wrote:Pa ako se sjećam za usporedni test na Sachsenringu Alfa nije dala Giuliu QV Auto Bildu. Što je onda Auto Bild napravio? Došao do Giulie QV iz privatne kolekcije. Mislim da im je Pogea dao predprodukcijski primjerak.
Moj komentar se prvenstveno odnosio na usporedni test Stelvio, X3, GLC, Q5 i XC60. U rubrikama tipa lični osjećaj svima ista ocjena, osim Alfi. Utisak o prostranosti svima ista ocjena, Alfi manja, nema veze šta kažu brojke. Dinamičnost vožnje svima ista ocjena.![]()
Stelvio možda nije najbolji u svemu, ali sigurno nije ni najgori, barem trenutno.
OK. I recimo da FCA nije dao Stelvia. Oni bi ga sami nabavili i samo još više izasrali.
Ali najjača su mi mjerenja kod AMuS-a ili Auto Bilda. Ne znam im metodologiju. Ali primjer 0-100 km/h. Svi Nijemci redom bolji od deklariranog, Alfa obratno. Svi Nijemci kočenje i po samo 32 metra (prosto nemoguće), Alfa 36 do 38. I tako dalje.
Gobbles bi se posramio.
Što se tiče Stelvia tu je u 3 kategorije daleko najbolji. Upravljanje, kočenje, performanse. Ponajbolji je i oko udobnosti, realnog kapaciteta prtljažnika, kao i potrošnje goriva.
- johntra
#4217 Re: FIAT KONZUMENTI
Danas sam uzeo AB, letimično sam pregledao, ono je fakat ofirna krađa i sranje...ali, haj...
-
530i
#4218 Re: FIAT KONZUMENTI
Samo neka se zvanično ograde od tih "novinara".kidney wrote:
OK. I recimo da FCA nije dao Stelvia. Oni bi ga sami nabavili i samo još više izasrali.
-
kidney
#4219 Re: FIAT KONZUMENTI
To se nažalost tako ne radi sa novinarima.530i wrote:Samo neka se zvanično ograde od tih "novinara".
Meni je veći problem što taj isti Auto Bild postoji i u lokaliziranim varijantama gdje onda ti pošteni Nijemci prodaju svoju ideologiju.
Baš sam danas čitao jednu vijest na češkoj web stranici o automobilima. Vijest o novim mjenjačima za PSA grupaciju. Prva rečenica je bila odmah o upitnoj kvaliteti Fancuza.
O čemu mi onda imamo dalje pričat?
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#4220 Re: FIAT KONZUMENTI
https://www.facebook.com/automarket.hr/ ... 8832424391
Ne znam sta misle pod time da prestaje proizvodnja ta 2 modela. Je li to znaci da nece imati nasljednika ili?! Za Alfu Mito bih i mogao razumjeti, ali ako se to odnosi i na Grande Punto onda vala...
Ne znam sta misle pod time da prestaje proizvodnja ta 2 modela. Je li to znaci da nece imati nasljednika ili?! Za Alfu Mito bih i mogao razumjeti, ali ako se to odnosi i na Grande Punto onda vala...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4221 Re: FIAT KONZUMENTI
Nezvanicno, 1. Juna Marchione ce objaviti 5-godišnji plan FCA, a jedna od novosti, izgleda da ipak lancia nece biti ugasena. Navodno, nova delta prototip je vec u pogonu, i bazirana je na alfinoj novoj platformi. Eh sad, mozda je samo san. 
- mali_milojica
#4222 Re: FIAT KONZUMENTI
Nema od toga ništa. Mislim Lancije.
A 1 juna će biti novi plan, vidjet ćemo sta ce predstaviti.
-
Seawolf
#4223 Re: FIAT KONZUMENTI
Nadam se da će se dosjetiti da ugrade SCR u dizelske izvedbe Stelvia, pa da se novokupljeni Stelvio može i sa dizel motorima registrovati u EU i poslije 01. septembra ove godine.mali_milojica wrote:Nema od toga ništa. Mislim Lancije.
Pohvala za FCA. Konačno imaju model koji je dobio EU tipsku homologaciju, u skladu sa odredbama propisa za Euro 6d-TEMP. Radi se o modelu Fiat 500, u izvedbi sa vremešnim motorom radne zapremine 1.242 ccm i najveće snage 51 kW.
- mali_milojica
#4224 Re: FIAT KONZUMENTI
Koliko je uopste teško dobiti tu normu sa MPI motorom?Seawolf wrote:Nadam se da će se dosjetiti da ugrade SCR u dizelske izvedbe Stelvia, pa da se novokupljeni Stelvio može i sa dizel motorima registrovati u EU i poslije 01. septembra ove godine.mali_milojica wrote:Nema od toga ništa. Mislim Lancije.
Pohvala za FCA. Konačno imaju model koji je dobio EU tipsku homologaciju, u skladu sa odredbama propisa za Euro 6d-TEMP. Radi se o modelu Fiat 500, u izvedbi sa vremešnim motorom radne zapremine 1.242 ccm i najveće snage 51 kW.
Ne vjerujem da su se nešto pretrgli oko radova na njemu
-
Seawolf
#4225 Re: FIAT KONZUMENTI
Sa otto motorom male zapremine i snage, koji je dovoljno efikasan da nema problema sa količinom ugljen monoksida i nesagorjelih ugljikovodika, ne bi trebalo biti teško. Azotni oksidi i čestice čađi za takav motor, vjerovatno i ne postoje u mjerljivim količinama.mali_milojica wrote:Koliko je uopste teško dobiti tu normu sa MPI motorom?Seawolf wrote:...
Ne vjerujem da su se nešto pretrgli oko radova na njemu
Najteže od svega je iznova raditi testiranje i homologaciju, za tip vozila, za koji si već radio testiranje, kada si "ganjao" Euro 6.
Zbog novog propisanog ciklusa, odnosno nove procedure testiranja (WHLTP za Euro 6c, RDE za Euro 6d), sve se mora raditi ponovno.