ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#4201 Re: ZOBS
Pa to je jasno kao dan, našim vlastima je lakše napisati kaznu nekome ko je vozio 72 km/h, gdje radar slika na 71 km/h, nego obići neki dio grada i napisati 8x više kazni, sa 8x većom vrijednošću.
- vješalica
#4202 Re: ZOBS
liaar wrote:Pa to je jasno kao dan, našim vlastima je lakše napisati kaznu nekome ko je vozio 72 km/h, gdje radar slika na 71 km/h, nego obići neki dio grada i napisati 8x više kazni, sa 8x većom vrijednošću.
Radar ako slika na 71 znači da već imaš toleranciju od 10km/h
prema tome komentar ti doista nije na mjestu
ako je ograničeno npr 50, na to ide tolerancija svakog radara od 10, dakle slika već od 61 pa naviše
- vješalica
#4203 Re: ZOBS
Što bi im ograničili kretanje kad se zna šta je u pitanju? Velika količina robe, sverc, lopovluci i ostalo, lobiji imaju interese i to je to...Dozer wrote:Jedna napomena - u ZOBS-u iz 2010. u Clanu 45. je stajalo sljedece:U novom ZOBS-u iz 2017. ovo je promijenjeno, odnosno potpuno su izbacili gornju klasifikaciju za magistralne ceste, i sada stoji:Clan 45.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu/cesti pod normalnim uslovima/uvjetima saobracaja/prometa ne smije se ograniciti saobracajnim/ prometnim znakom ispod 60 km na cas/sat na magistralnim putevima/cestama, a 40 km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.Drugim rijecima, izbili su ranije pravilo da se magistralne ceste ne smiju ogranicavati ispod 60, i svakoj PU su ovime ostavili mogucnost da postavlja znakove kako hoce, a time i da kaznjavaju.Brzina kretanja motornih vozila na putu/cesti pod normalnim uslovima/uvjetima saobracaja/prometa ne smije se ograniciti saobracajnim/ prometnim znakom ispod 40 km na cas/sat.
Naravno, ovime se drasticno usporava saobracaj na magistralnim cestama.
Logicno, medju kreatorima zakona se nije nasao niko pametan pa da bar prepise neke stavke koje se ticu terenih vozila (kamioni, spleperi, itd.) iz zakona EU, i da im se ogranici kretanje radnim danima, a pogotovo vikendom, kako je bilo i prije rata.
I onda imamo kolone slepera u radno vrijeme, a pogotovo vikendima, koji su bukvalno kreatori haosa na cestama.
Izgleda da je vlastodrscima jedini cilj stvoriti uslove za sto vecu naplatu kazni, a sve pod maskom brige za zigurnost na cestama. Da je zaista stvar sigurnosti, odavno bi se ceste sredile po standardima, a ne bi vecina puteva izgledali kao dobro utabani makadam...
Jučer gledam u relativnoj špici handre ceste po 5 u koloni šlepera jedan iza drugog na Tranzitu
Nije ni to problem nego činjenica da treba od Mojmila npr doći do Tranzita preko Anexa i Švrakinog koji su da oprostiš šupak od ceste i to sjebane
Što se tiče ograničenja brizine,imaju ograničenja za kategorije vozila i ceste...
sve u svemu ima dosta nedostataka,ali politika i interes ima veći uticaj na kvalitet prevoza
- liaar
#4204 Re: ZOBS
Ja govorim za ručne radare, i to pogotovo na putevima gdje je ograničenje od 50/60 stavljeno zbog 2 kuće koje nemaju ni pristup putu, al' eto, magistrala se ukida zbog njih. Teži prekršaji se sankcionišu, a te "sitnice" vrlo često kažnjavaju.vješalica wrote:liaar wrote:Pa to je jasno kao dan, našim vlastima je lakše napisati kaznu nekome ko je vozio 72 km/h, gdje radar slika na 71 km/h, nego obići neki dio grada i napisati 8x više kazni, sa 8x većom vrijednošću.
ako je ograničeno npr 50, na to ide tolerancija svakog radara od 10, dakle slika već od 61 pa naviše
Krenem prema Goraždu, nakon onog dugačkog tunela nakon izlaza iz grada, pravac ubio se da staviš minimalno 80 ograničenje, umjetnici stavili 60, isprekidanu liniju i zaštekaju se iza žbunja, izletio pred mene ko da sam pješaka zgazio. Reko kakav je problem, kaže vozili ste 72.
- vješalica
#4205 Re: ZOBS
Pa i rucni i rameri imaju istu toleranciju 10kmh
- liaar
#4206 Re: ZOBS
Ne razumiješ me o čemu ti pričam, ali nema veze.
-
tempuser
#4207 Re: ZOBS
Ne postavlja PU saobr, znakove nego valjda direkcija za ceste tj min. za saobracaj.Dozer wrote:
Drugim rijecima, izbili su ranije pravilo da se magistralne ceste ne smiju ogranicavati ispod 60, i svakoj PU su ovime ostavili mogucnost da postavlja znakove kako hoce, a time i da kaznjavaju.
Naravno, ovime se drasticno usporava saobracaj na magistralnim cestama.
- vješalica
#4208 Re: ZOBS
Tražiš opravdanja za brzinu iako ima tolerangije od čitavih 10kmhliaar wrote:Ne razumiješ me o čemu ti pričam, ali nema veze.
Pomiri se konačno sa linjenicom da kod nas isključibo brzina ubija kao i činjenicom da nisi sam na cesti i da ima još uslova na putu koje ograničavaju brzinu osim dvije kuće
I o kakvom tunelu pričaš oko Goražda kad takav tunel ne postoji osim onoga iz pravca Rogatice prema Mesičima/Ustiprači
-
noviclan
#4209 Re: ZOBS
ma dusmani cisti mogli su staviti 70 hladno ogranicenje ima jedna isprekidana od bakica prema nisicima mrak krenem preticati kamion kad ono nista ni sacim ode isprekidana u krivinu i odustanem i sve im po spisku ne znam kakva je preglednost iz drugoga smjeraliaar wrote:Ja govorim za ručne radare, i to pogotovo na putevima gdje je ograničenje od 50/60 stavljeno zbog 2 kuće koje nemaju ni pristup putu, al' eto, magistrala se ukida zbog njih. Teži prekršaji se sankcionišu, a te "sitnice" vrlo često kažnjavaju.vješalica wrote:liaar wrote:Pa to je jasno kao dan, našim vlastima je lakše napisati kaznu nekome ko je vozio 72 km/h, gdje radar slika na 71 km/h, nego obići neki dio grada i napisati 8x više kazni, sa 8x većom vrijednošću.
Krenem prema Goraždu, nakon onog dugačkog tunela nakon izlaza iz grada, pravac ubio se da staviš minimalno 80 ograničenje, umjetnici stavili 60, isprekidanu liniju i zaštekaju se iza žbunja, izletio pred mene ko da sam pješaka zgazio. Reko kakav je problem, kaže vozili ste 72.
- vješalica
#4210 Re: ZOBS
Ako stave70 sa tolerancijom je to već 80 kmh
Lijepo.........
Lijepo.........
- liaar
#4211 Re: ZOBS
Tunel nakon izlaza iz grada, ide taj dugački tunel, pa onaj most, pa pravac prije Nešković pumpe, Bulozi kako se već zove mjesto.vješalica wrote:Tražiš opravdanja za brzinu iako ima tolerangije od čitavih 10kmhliaar wrote:Ne razumiješ me o čemu ti pričam, ali nema veze.
Pomiri se konačno sa linjenicom da kod nas isključibo brzina ubija kao i činjenicom da nisi sam na cesti i da ima još uslova na putu koje ograničavaju brzinu osim dvije kuće
I o kakvom tunelu pričaš oko Goražda kad takav tunel ne postoji osim onoga iz pravca Rogatice prema Mesičima/Ustiprači
-
lavic
#4212 Re: ZOBS
80km/h je strasna brzina za magistralni put...vješalica wrote:Ako stave70 sa tolerancijom je to već 80 kmh
Lijepo.........
-
preludezalude
#4213 Re: ZOBS
Neki dan me u Tuzli zaustavi policija kod muzicke skole. Kaze policajac...pratim ti brzinu 58, 59, 60, 61... i zaustavim te zbog 62km/h a ogranicenje je 50km/h. I jos dodade da im je radar bazdaren da slika na 62km/h tj da ne slika ispod.lavic wrote:80km/h je strasna brzina za magistralni put...vješalica wrote:Ako stave70 sa tolerancijom je to već 80 kmh
Lijepo.........
-
shandrprcSA
#4214 Re: ZOBS
nema ih odavno na tom mjestu sa radarom a svaki dan su prije bili tuliaar wrote: Tunel nakon izlaza iz grada, ide taj dugački tunel, pa onaj most, pa pravac prije Nešković pumpe, Bulozi kako se već zove mjesto.
- Laertes
#4215 Re: ZOBS
Jesi gledo desno na panoniku koke u kupaćim, pa drotove nisi vidiopreludezalude wrote:Neki dan me u Tuzli zaustavi policija kod muzicke skole. Kaze policajac...pratim ti brzinu 58, 59, 60, 61... i zaustavim te zbog 62km/h a ogranicenje je 50km/h. I jos dodade da im je radar bazdaren da slika na 62km/h tj da ne slika ispod.lavic wrote:80km/h je strasna brzina za magistralni put...vješalica wrote:Ako stave70 sa tolerancijom je to već 80 kmh
Lijepo.........
-
preludezalude
#4216 Re: ZOBS
Policija je gotovo uvijek tu i uvijek pazim ali tada sam po prvi put ukljucio hands free i to me nesto zbunilo. Totalno mi je neobicno bilo pricati bez mobitela u ruci.Laertes wrote:Jesi gledo desno na panoniku koke u kupaćim, pa drotove nisi vidiopreludezalude wrote:Neki dan me u Tuzli zaustavi policija kod muzicke skole. Kaze policajac...pratim ti brzinu 58, 59, 60, 61... i zaustavim te zbog 62km/h a ogranicenje je 50km/h. I jos dodade da im je radar bazdaren da slika na 62km/h tj da ne slika ispod.lavic wrote: 80km/h je strasna brzina za magistralni put...
-
Adoxxx
#4217 Re: ZOBS
Kod mene ista situacija, ostavio postar zuti listic i naveo iz 160, valjda Srebrenik. U srebreniku zadnji put bio u avgustu 2016 god, jel moguce da se ceka 2+ godine na prekrsajni nalog? Il je nesto drugo, mada nista ne ocekujem iz Srebrenika hmmDzontra_Volta wrote:Žuti papirić ne sadrži gotovo nikakve podatke o pošiljaocu i vrsti pošiljke, osim iz koje je pošte (opštine) poslano. Ako ne očekuješ neku pošiljku iz Travnika, onda je velika šansa da se radi o prekršajnom nalogu.Imaš par radara na putu od lašvasnke petlje do viteza, ako si tamo vozio, može biti to to.
-
storm876
#4218 Re: ZOBS
Zanima me jel se jos daju zabrane za voznju bez vozacke i koliko ?
-
noviclan
-
storm876
-
Horcrux
#4222 Re: ZOBS
Jel me mogu kazniti ako ne skinem P slovo, nakon sto je isteklo? 
- liaar
#4223 Re: ZOBS
Skidaju gepek vrata komplet sa P ako je istekloHorcrux wrote:Jel me mogu kazniti ako ne skinem P slovo, nakon sto je isteklo?
-
azdralovic
#4224 Re: ZOBS
Naravno da ne mogu... moze vas vise voziti auto, neces svaki put stavljati/skidatiHorcrux wrote:Jel me mogu kazniti ako ne skinem P slovo, nakon sto je isteklo?
- newklear
#4225 Re: ZOBS
Nema zabrane za taj prekršaj...
Code: Select all
7) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom (član 184.)
Code: Select all
(2) Za prekršaje iz stava (1) tač. 4), 5), 8), 9), 10) i 11) ovog člana vozaču ili instruktoru vožnje uz kaznu će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca do šest mjeseci i dva kaznena boda.