Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
hrastov žižak

#4201 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

@Ratarko
Kuća je kratka vrsta/sura. Kao kad siješ grašak, samo malo dublje otkopaš zemlje (pliće nego za krompira), širine nekih 20 cm tj. u širini motike, staviš malo stajnjaka i na nju 4 zrna. Iskopaš prvo jednu takvu, onda ideš naprijed 30 cenata pa drugu, dok ne dođeš do kraja. Onda počneš novi red udaljen od prvog 40 cm. I sve tako. Dakle rupa široka ko motika, plića od sure za krompir, samo da stane malo stajnjaka. Nisam našao sliku na guglu da vidiš kako to izgleda.
CvjetnaOaza

#4202 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

- "Kuća" je rupa u koju staviš po 4 sjemena graha
- siješ u redove, razmak između redova je ca. 40cm
- razmak između "kuće"/rupe u jednom redu je 20cm-30cm
Jasno :-D
Ratarka

#4203 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote:@Ratarko
Kuća je kratka vrsta/sura. Kao kad siješ grašak, samo malo dublje otkopaš zemlje (pliće nego za krompira), širine nekih 20 cm tj. u širini motike, staviš malo stajnjaka i na nju 4 zrna. Iskopaš prvo jednu takvu, onda ideš naprijed 30 cenata pa drugu, dok ne dođeš do kraja. Onda počneš novi red udaljen od prvog 40 cm. I sve tako. Dakle rupa široka ko motika, plića od sure za krompir, samo da stane malo stajnjaka. Nisam našao sliku na guglu da vidiš kako to izgleda.
jl ta kuca neka kao zasbna jdinica? ono kao rupa? ako sam te dobro razumjela onda iskopam rupu zvanu kucica oko 20cm svega, stavim djzbe, u nju stavim bobice, pa onda nakon 30cm opet rupa pa zo isto... te rupe su kucice?
armin_jocker

#4204 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarka wrote:
armin_jocker wrote: Ponosan sam na njega i nanu, sto su me uvijek ucili sta su prave vrijednosti u zivotu, i kako covjek moze prezivjeti od zemlje i svog rada...
armin_jocker wrote:Da, sad zivim u nahorevu, tj od 2001 godine, duga je to prica, moji roditelji su se razveli 88.godine, kada sam ja imao 5 god, onda smo se mama, sestra i ja vratili i zivjeli sa njenim roditeljama i dajdzama u porodicnoj kuci sve do pocetka rata. 92. smo nazalost morali napustiti Nahorevo, Arkanovci i Seseljovici uz pomoc nasih dojucerasnjih komsija su nas djecu i zene potrpali u kamione,(muskarce zarobili) i prevezli do linije razgranicenja koja se nalazila kod pionirske doline, tacnije nekadasnjeg Bosna filma, nakon rata, i reintegracije, moji su se vratili u Nahorevo, a mi smo da temeljima dedine i nanine stare kuce( kuca od cerpica) napravili novu kucu, u kojoj sad zivimo.
Nadam se da nisam smorio forumase sa svojom pricom,
Halalite
od mene imas kafu.
hvala,
vala cemo napraviti neko druzenje nas sa ove teme, sto prije ...
hrastov žižak

#4205 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

da, zaseban entitet, rupa. meni je to najbolji način sijanja grahova. evo i cvjetnoj oazi je i arminu. znači da je dobar način. :D
Ratarka

#4206 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Ratarka wrote:
hrastov žižak wrote:@Ratarko
jel ta kuca neka kao zasebna jdinica? ono kao rupa? ako sam te dobro razumjela onda iskopam rupu zvanu kucica oko 20cm svega, stavim djubre, u nju stavim bobice, pa onda nakon 30cm opet rupa pa to isto... te rupe su kucice?
Ratarka

#4207 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote:da, zaseban entitet, rupa. meni je to najbolji način sijanja grahova. evo i cvjetnoj oazi je i arminu. znači da je dobar način. :D
ok, hvala, sad znam konacno sta vam znaci ta "kucica" (uzlazno silazni jblvsk) :-)
hrastov žižak

#4208 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Kuća bona dugosilazni, izgovaraš isti akcenat kao pluća. :D
Ratarka

#4209 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:- "Kuća" je rupa u koju staviš po 4 sjemena graha
- siješ u redove, razmak između redova je ca. 40cm
- razmak između "kuće"/rupe u jednom redu je 20cm-30cm
Jasno :-D
sad jeste, pusa honey (dje si do sad sjedila sa kucama?)
:)
Ratarka

#4210 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hrastov žižak wrote:Kuća bona dugosilazni, izgovaraš isti akcenat kao pluća. :D
znala am da sam nedje zeznula :P :P
armin_jocker

#4211 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

http://www.pijanitvor.com/showthread.ph ... z2RQBMGk45

treca slika po redu, je slika kuuuća. NIje bas idealna slika, ali to je to, otprilike
Ratarka

#4212 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:http://www.pijanitvor.com/showthread.ph ... z2RQBMGk45

treca slika po redu, je slika kuuuća. NIje bas idealna slika, ali to je to, otprilike
ovdje ja ne moooogu da vidim sliku, jer nisam clan.
mora neko da stavi svoju kucicu da ja konasno shvatim ta je to, eti ti vam...
sta da se cini kad se sa amaterima upuuuuustate (uzlazni??)
Last edited by Ratarka on 25/04/2013 00:23, edited 1 time in total.
CvjetnaOaza

#4213 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ja nisam registrovana na ovom pijanom, pa ne mogu vidjeti slike.
Ne volim forume koji blokiraju članove ako nisu redovno aktivni. Ja želim pisati kad imam volje, a ne da mi je to obaveza. Obaveza imam i bez njih.
Zato se nisam registrovala.
Ratarka

#4214 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Ja nisam registrovana na ovom pijanom, pa ne mogu vidjeti slike.
Ne volim forume koji blokiraju članove ako nisu redovno aktivni. Ja želim pisati kad imam volje, a ne da mi je to obaveza. Obaveza imam i bez njih.
kud se ti trpas kad znas sta su kucice? :P
armin_jocker

#4215 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarka wrote:

morae neko da stavi svoju kucicu da ja konasno shvatim ta je to, eti ti vam...
Ovako cu ti probati objasniti, motiku u ruke, sijes ga ravno, motikuu zemlju, ne preduboko, manje nego za krompir, znaci, jednom kopnes, ako je fina zemlja, i izbacis zemlju ispred kuće, odmaknes se od te kuce, desno, nekih 15 do 20 cm, i ide sljedeca kuca, i tako redom

Ako budem sijao grah prije tebe, slikacu ti pa postaviti :D
Last edited by armin_jocker on 25/04/2013 00:26, edited 1 time in total.
hrastov žižak

#4216 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Može se gledat, nisam ni ja član, pa ipak vidim. Samo skrolajte dolje i vidićete rupčage. Ove su namjenjene za paradajza, treba malo pliće za graha.
evo ipak slika za svaki slučaj
Image
CvjetnaOaza

#4217 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka wrote:
CvjetnaOaza wrote:Ja nisam registrovana na ovom pijanom, pa ne mogu vidjeti slike.
kud se ti trpas kad znas sta su kucice? :P
Jest mi veliko znanje, pa to zna svako....skoro svako :P
Ratarka

#4218 Re: Bášča

Post by Ratarka »

jedan od razloga da se ne registrujes:
Poštovanje Unregistered,
prošlo je više od 30 dana od zadnjeg tvojeg pojavljivanja na forumu. Samo mala napomena da se neaktivni useri s vremena na vrijeme brišu sa foruma.

Nisi napisao post najmanje 30 dana i stoga više ne vidiš podforume o ribolovu i vrtlarstvu, nego samo podforum Razno.

Kad napišeš post u nekom topicu u tom podforumu u roku od najviše 24 sata automatski će te sustav prebaciti iz grupe Nepismeni u onu grupu koju si prije bio, te ćeš tada i vidjeti skrivene podforume koje trenutno ne vidiš!

Pročitaj više na forumu Pijanog Tvora: http://www.pijanitvor.com/login.php?do= ... z2RQFvGn27
CvjetnaOaza

#4219 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Žižak, ti možeš vidjeti ako nikad nisi ništa gledao na pijanom. Ako klikneš nekoliko puta, onda da bi dalje gledao moraš se registrovati.
To mi je tako glupo da nemam namjeru nikad da se registrujem.
CvjetnaOaza

#4220 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

......................
Last edited by CvjetnaOaza on 25/04/2013 01:02, edited 1 time in total.
Ratarka

#4221 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:
Ratarka wrote:

morae neko da stavi svoju kucicu da ja konasno shvatim ta je to, eti ti vam...
Ovako cu ti probati objasniti, motiku u ruke, sijes ga ravno, motikuu zemlju, ne preduboko, manje nego za krompir, znaci, jednom kopnes, ako je fina zemlja, i izbacis zemlju ispred kuće, odmaknes se od te kuce, desno, nekih 15 do 20 cm, i ide sljedeca kuca, i tako redom

Ako budem sijao grah prije tebe, slikacu ti pa postaviti :D
sacekacu ja da mi ta slika dodje, bolje nego da zeznem :) (sto se svi fatate krompira, ko da se eto to mora znat....nisam sijala nikad nista sem kadifa pobogu!!!)
hrastov žižak

#4222 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

CvjetnaOaza wrote:Žižak, ti možeš vidjeti ako nikad nisi ništa gledao na pijanom. Ako klikneš nekoliko puta, onda da bi dalje gledao moraš se registrovati.
To mi je tako glupo da nemam namjeru nikad da se registrujem.
Aaaa, stvarno glupo. Jedan forum je dovoljan. :D
One tikvice i krastavice rastu ko lude u rasadniku, bojim se da ne prerastu do 10og maja.
Ratarka

#4223 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Žižak, ako poslije ovog "nacrtanog" ne skonta, neće nikad ni skontat :lol:
danke oaza
CvjetnaOaza

#4224 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka wrote:
CvjetnaOaza wrote:Žižak, ako poslije ovog "nacrtanog" ne skonta, neće nikad ni skontat :lol:
danke oaza
Hajde bona ne hatori....
Ratarka

#4225 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:
Ratarka wrote:
danke oaza
Hajde bona ne hatori....
a da poneku presutis?
Post Reply