Dešavanja u Srbiji
-
Johny
#4201 Re: Napadnut lider srpskih liberala Čedomir Jovanović dok je bio
Bosnjaci nisu imali veze sa zapadom ali jesu sa istokom... Turska, Arabija i ostale islamske zemlje su vidjene kao saveznik...
MIslim da to stvara fobiju u zapadnoj politici, ne zele podrzavati vecinski narod u jednoj drzavi koji bi mogao biti ispostava nekih njima sumnjivih drzava...iako se EU i Amerika zalazu deklarativno za celovitu Bosnu sigurno ovi argumenti kolaju u neformalnim diskusijama... mislim da realna opasnost od extremnih islamistickih opcija ne postoji ali ko zna kako to izgleda Amerima...
Prica o granicama je samo paravan za glavni rat, a to je ko ce osvojiti trziste od 4 miliona ljudi... cije firme se nametnu one ce i vladati zemljom... posmatranje ove situacije kao puko osvajanje teritorija oruzjem je anahrono, i nije dalo rezultata u zadnjem ratu... medijski rat i kapital diktiraju odnose snaga...
Mogu Tadic i Dodik da se grle ali pre svega razmisljaju o tome kolko ce se love okrenuti u prodaji telefonije Srpske, kako ce omoguciti Miskovicu da osvoji trziste, kako ce Pink BH da prosiri uticaj... vreme heroja je zavrseno, na delu je jedna propagandna masinerija koja nam servira nevazne teme dok se iza kulisa odvijaju kapitalni poslovi...
U toj prici i Tihic vidi neki svoj interes, i Mesic, svi su oni pokerasi sa tompusima u rukama, narodu valjaju price o satro politici i svi mi se upecamo pa se svadjamo medjusobno oko toga, a oni trljaju ruke...
MIslim da to stvara fobiju u zapadnoj politici, ne zele podrzavati vecinski narod u jednoj drzavi koji bi mogao biti ispostava nekih njima sumnjivih drzava...iako se EU i Amerika zalazu deklarativno za celovitu Bosnu sigurno ovi argumenti kolaju u neformalnim diskusijama... mislim da realna opasnost od extremnih islamistickih opcija ne postoji ali ko zna kako to izgleda Amerima...
Prica o granicama je samo paravan za glavni rat, a to je ko ce osvojiti trziste od 4 miliona ljudi... cije firme se nametnu one ce i vladati zemljom... posmatranje ove situacije kao puko osvajanje teritorija oruzjem je anahrono, i nije dalo rezultata u zadnjem ratu... medijski rat i kapital diktiraju odnose snaga...
Mogu Tadic i Dodik da se grle ali pre svega razmisljaju o tome kolko ce se love okrenuti u prodaji telefonije Srpske, kako ce omoguciti Miskovicu da osvoji trziste, kako ce Pink BH da prosiri uticaj... vreme heroja je zavrseno, na delu je jedna propagandna masinerija koja nam servira nevazne teme dok se iza kulisa odvijaju kapitalni poslovi...
U toj prici i Tihic vidi neki svoj interes, i Mesic, svi su oni pokerasi sa tompusima u rukama, narodu valjaju price o satro politici i svi mi se upecamo pa se svadjamo medjusobno oko toga, a oni trljaju ruke...
-
shalaedin
#4202 Re: Napadnut lider srpskih liberala Čedomir Jovanović dok je bio
Da Bošnjaci imaju te veze, ali te zemlje nemogu biti u bilo kakvoj poredbi sa recimo Francuskom, Engleskom, Rusijom i Amerikom. Ipak u politici svijeta islamsko arapske zemlje su podrijedjene ovima.Johny wrote:Bosnjaci nisu imali veze sa zapadom ali jesu sa istokom... Turska, Arabija i ostale islamske zemlje su vidjene kao saveznik...
Upravo izgled ovdašnjih muslimana i priće o B. Dzamahiriji upravo su lobisticke masine Slobe i Franje servirale Zapadu, kao alibi za rat. Zato se tako dugo cekalo na rijesenje B. ratne krize. Puno im je materijala za takvo sto dao i sami Alija Izetbegović koji je napisao za evropske uslove "alarmantnu knjigu" pod nazivom "Islamska deklaracija". Isto tako neko danas odašilje lošu sliku o B. muslimanima i pitanje se Bosne sve vise podgrijava.
Ne mislim da je Srbiji samo stalo do ekonomskog prostora u BIH-a. Mislim da im je drag komad B. zemlje koji jedva ceka da im se pripoji. Ali vrijeme ce pokazati svoje. Tako bi se jedino mogao spasiti obraz koji se izgubio na Kosovu.
Ma i rat je kapitalni posao. Pa šta misliš kad je Mišković izgradio svoje bogatstvo
Ne samo on nego jato srpskih posljeratnih profitera.
Dok je narod grcao s ove strane Drine u ratu, a Srbija u sankcijama ... oni su na kolektivnoj muci zaradjivali sadasnja finansijska carstva.
Mislim da mi uljudno pricamo, iako nam nekada nisu stavovi isti. To je bitno. Ipak komuniciramo za razliku od drugih koji i nezele da cuju i tudje misljenje.
-
dallton
#4203 Re: Desavanja u Srbiji
pa eto ako ste bas navalili da udjete na kosovo, idite u banja luku po bosanski pasos koji sva vrata otvaraRegija
Srbijanski političari ponovo spriječeni da uđu na Kosovo
Kosovska policija u ponedjeljak na graničnom prijelazu između Kosova i Srbije kod Končula nije dopustila ulazak na Kosovo gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu i savjetniku srbijanskog predsjednika Tadića, Mlađanu Đorđeviću, jer nisu unaprijed tražili dopuštenje kosovskih vlasti.
Foto: ArhivGlasnogovornik Kosovske policije Arber Beka izjavio je da su srbijanski dužnosnici, koji su krenuli u Kamenicu na istočnom dijelu Kosova kako bi razgovarali s tamošnjim srpskim predstavnicima, zaustavljeni jer nisu dobili dopuštenje kosovskog ministarstva unutarnjih poslova.
Ovo je treći put da kosovska policija u kraćem vremenskom razdoblju vraća srbijanske dužnosnike prilikom ulasku na Kosovo zbog toga što nisu poštovali zakone kosovske države koja je svoju neovisnost proglasila 17. februara 2008. i koju je priznalo 56 država svijeta.
I kosovski premijer Hashim Thaci upozorio je u ponedjeljak srbijanske dužnosnike da ne dolaze na Kosovo ako ne poštuju predviđenu zakonsku proceduru.
Nedavno je Kosovska policija zabranila ulazak Goranu Bogdanoviću, ministru srbijanske vlade za Kosovo, a prošlog tjedna vratila je i skupinu zastupnika srbijanskog parlamenta koji su pokušali posjetiti srpsku enklavu Ranilug kod Gnjilana. Predstavnici Srbije odbijaju se obratiti kosovskim institucijama za ulazak na Kosovo, već o tome izvještavaju Ured UNMIK-a u Beogradu.
Kosovski ministar unutarnjih poslova Zenun Pajaziti je ovih dana pozvao srbijanske dužnosnike da poštuju zakonsku proceduru ako žele posjetiti Kosovo.
-
zavrzlama
#4204 Re: Desavanja u Srbiji
Napad na CJ je posljedica pretvranja Borisa tadica u novog Kostunicu...Cedomir Jovanovic je opasan glas istine koji para usi saloncu Tadicu i kvari salonsku idilu i planove po kojima Tadic treba da zamota velikosrpsku ideju i najtvrdji demokrtski celeofan...Jovanovic ce zivjeti sve dok su mu izborni rezultati ispod cenzusa...cim dostigne nekih15% ili vise glava leti,jer ideja mora ici dalje ..a Jovanovic razastire prljav velikosrpski ves a to je u Srbiji zabranjeno i glava leti...Djindjic je pokusao da rasformira JSO i platio glavom jer je ta druzina bila pod nadleznosti krvavog trojca SANU/SPC/DB
-
Abacija
#4205 Re: Napadnut lider srpskih liberala Čedomir Jovanović dok je bio
Sta si mislio reci sa boldriranim dijelom?shalaedin wrote:Tadić nema otvoren stav prema toj ideji, začahuren je, mediji mu kaće Čosu za vrat , što znaći da se njegova politika počela mjenjati na gore, međutim to je sastavni dio hrvanja Srbije sa vlastitom prošlošću.Negira da tutorstvo Beograda nad Banja Lukom i K. Mitrovicom, a ima i predobar upliv u obje susjedne države. Džinđić je ipak imao drugačiji stav i viziju Srbije i njom je pobjedio Slobu i otišao u historiju kao premijer kojeg su radi njegovog demokratskog stava i ubili isti oni koji su bili na strani jedne loše srpske ideje.Abacija wrote:E sad mene interesuje kako tebi covjek treba da argumentuje i dokaze pa da shvatis da je zvanicna politika Srbije jos od Milosevica ostala neprominjena (ideja Velike Srbije) i da su i Djindjic i Tadic sljedbenici Dobrice Cosica. Mislim da je vec vrijeme da prestanes LAGATI sam sebe!shalaedin wrote: Dokle će se u Srbiji napadati njeni najbolji ljudi. 5 oktobar se desio. Nesto kasnije, tadašnji premijer Srbije Zoran Džinđić strada u atentatu. On je bio važna karika u skretanju Srbijanske politike sa stare ideje o velikoj Srbiji. Čedomir Jovanović je u to doba bio jedan od ljudi koji je bio na listi za odstrel. Izbivao je iz zemlje 5 godina. U to vrijeme Tadić se probija medju demokratama i postaje lider države. Ubrzo zatim se vraća u Srbiju i Ćedo Jovanović. Od tada zbog svoje jedinstvene politike, pa do danas je čovjek koje, se non stop prijeti, kojeg presreću na ulicama, vrijeđaju, ponekad i fizički napadaju kao i njegovu imovinu. Živi kao crnac među sljedbenicima KKK. Moguće je da Srbe boli istina puno više, pa ne žele da im se govori o tome. Žalosno je kada im samo jedan čovjek govori koliko se Srbijanska politička scena izmjenila od smrti Zorana Džinđića na ovamo. Srbija se polako vraća starim idejama, čak i Tadić koji se smatrao zdravim nasljednikom Džinđića nije pokleknuo uticaju Čosića poznatog srpskog ideologa. Čedo je ostao dosljedan svome idealu i po cijenu sopstvenog života. Malo ko u Srbiji zna to da prepozna i cijeni. Žalosno je što se ovoj informaciji nije poklonilo dovoljno pažnje u našim medijima.
P.S. Za moderaciju: postoji tema o Srbiji i molim da se sve ovo prebaci tamo. Unaprijed hvala.
Abacije, ti si očito neki tvrdokožac koji nevjeruje da se mlin može okrenuti i u Srbiji na bolje. Oni su pokazali jednom volju... pokazaće je opet... dok mi u Bosni to nećemo moći nikada pokazati. Zagrizli u tvrdokožluk i letargiju ličimo na kornjače.
A ja sam veliki optimista samo vise vjerujem u cvrste dokaze nego u suplju pricu. Temperatura drustva u Srbiji se mjeri toplomjerom koji se nalazi u Bosni i Hercegovini, a taj toplomjer pokazuje da je Srbija jos uvijek zarazena virusom fasizma. A ti slobodno i dalje opravdavaj velikosrbe poput Tadica.
-
Abacija
#4206 Re: Napadnut lider srpskih liberala Čedomir Jovanović dok je bio
Koja kontradikcija u tvojim postovima. Pa covjece, ne mozes u istom postu pomenuti Dodika i postivanje granica BiH.Johny wrote:Moj odgovor je bio na tvoju tezu da Srbija unazadjuje odnose sa susedima... ja mislim da ih poboljsava...daleko od toga da su oni dobri ali svakako ih ne pogorsava, naveo sam ti nekoliko primera u vezi toga...
Mislim da Tadic intimno ima pozitivan stav ka Bosnjacima kao covek, ali kao politicar koji treba da donosi odluke u datim okolnostima suocava se sa mnogo kontraverznih zahteva...
Dodik mu je dao podrsku na izborima koja je bila slamka na vagi koja je pretekla da pobedi na izborima...ne zaboravi da ima mnogo izbeglica iz RS koje slusaju Dodika... ne moze on sad da iznosi stavove koje su u totalnoj suprotnosti sa onim sto prica Dodik, vec moze na drugi nacin da utice...
Bio je u Srebrenici na godisnjici masakra, uhapsio je Mladica, uhapsice Karadzica, svaki put govori da postuje granice susednih drzava i da se to nece menjati... izvinio se Hrvatima i Bosnjacima za zlocine koje su Srbi ucinili u ratu... u petak sa Sanaderom je rekao da Srbija vise nikad nece ratovati... to su vazni gestovi koje niko od srpskih politicara pre njega nije uradio, i isticati samo kako je vazno to sto je dobar sa Dodikom je iskrenuta istina...
U krajnjem slucaju resenja problema u Bosni zavisi pre svega od svetskih sila, one imaju mehanizme da ucene sve politicare, i za stanje u Bosni bi krivio pre svega njihovu nezainteresovanost da se stanje unapredi... odnosi Hrvatske i Srbije prema Bosni su vazni ali nisu primarni, kljuc za tu bravu je "negde daleko"...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#4207 Re: Desavanja u Srbiji
Tema o napadu na Čedomira Jovanovića, predsjednika LDP Srbije, spojena sa temom "Dešavanja u Srbiji" 
- vee-jay
#4208 Re: Desavanja u Srbiji
dr.gog wrote:Tema o napadu na Čedomira Jovanovića, predsjednika LDP Srbije, spojena sa temom "Dešavanja u Srbiji"
-
dallton
#4209 Re: Desavanja u Srbiji
prvo boldirano - hiseni ko sabandzovic ulijece ostro i klizeci na prvu...Tadić protestvovao zbog učešća Hisenija
Hiseni rekao da slušajući Tadića, moglo bi se pomisliti da 10.000 Hrvata, 200.000 građana BiH i 15.000 Albanca nije ubijeno
24.03.2009. 00:43
Predsjednik Srbije Boris Tadić danas je protestvovao zbog učešća ministra spoljnih poslova Kosova Skendera Hisenija na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i odbacio optužbe koje je protiv Srbije izrekao kosovski predstavnik.
Tadić je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, nakon obraćanja svih učesnika, osporio tvrdnje koje je na sjednici iznio ministar spoljnih poslova Kosova o navodnim provokacijama Beograda i sprečavanju izvoza kosovskih proizvoda, kao i o Bezbjednosnim snagama Kosova.
On je ponovio da Srbija smatra da plan od šest tačaka Ban Ki Muna mora u potpunosti biti primjenjen.
Tadić je rekao da je sprečavanje srbijanskih zvaničnika na administrativnoj liniji da uđu na Kosovo "vrlo zabrinjavajuće" i da to mora prestati.
- Ako ne nađemo sistematsko rješenje, imaćemo mnogo problema, upozorio je predsjednik Srbije.
Naglasio je da je formiranje Bezbjednosnih snaga Kosova za Srbiju potpuno neprihvatljivo, da te one predstavljaju parlamilitarnu organizaciju i da se time krše Rezolucija 1244 i Kumanovski sporazum.
Tadić je rekao da te snage moraju biti rasformirane jer "predstavljaju izazov za regionalnu stabilnost".
On je podsjetio da je Srbija predložila demilitarizaciju Kosova, a ne stvaranje novih "paramilitarnih snaga".
Predsjednik Srbije je rekao da je Hiseni pokušao učesnike sastanka da obmane tvrdnjama da Srbija blokira trgovinu s Kosovom.
Tadić je rekao da je trgovina u regionu regulisana sporazumom CEFTA, da je UNMIK/Kosovo potpisnik tog sporazuma i da Srbija s njim trguje, ali da ne može da prihvati jednostrano formirane carinske kontrole.
Odgovarajući Tadiću, Hiseni je rekao da bi se iz izlaganja predsjednika Srbije moglo pomisliti da je "Srbija jedina žrtva svih ratova i strašnih tragedija" koje je izazvao "srbijanski režim u bivšoj Jugoslaviji".
On je dodao da bi se, slušajući Tadića, moglo pomisliti da "10.000 Hrvata, 200.000 građana BiH i 15.000 Albanca nije ubijeno i oko milion Albanaca deportovano u Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru", i da su "svi drugi krivi osim srpske države".
Hiseni je rekao da Tadić nije predstavio podatke koliko je džamija i katoličkih crkva na Kosovu uništeno, niti da je pomenuo žrtve.
On je dodao da je niz ključnih događaja izazvao NATO intervenciju, uključujući ubistvo porodice Jašari i slučaj "Račak".
Osporio je i da je 200.000 Srba napustilo Kosovo, navodeći da ih je, prema popisu srpskih vlasti, bilo manje na Kosovu.
Hiseni je zatražio od srbijanskih vlasti da rasvijetle sudbinu oko 2.000 nestalih Albanaca.
Tadić je uzvratio da konflikt u vezi s Kosovom ima korijene u daljoj prošlosti i da je zahtjev za nezavisnost postojao još 1960-tih i 1980-tih, odnosno mnogo prije rata i Miloševićevog režima.
Rekao je da je riječ o političkom planu za nezavisnost Kosovo koji je "ostvaren nakon teškog humanitarnog iskustva koje su iskusili ne samo Albanci", već i drugi narodi u bivšoj Jugolsaviji.
Tadić je podsjetio da svi imaju svoje žrtve i da je on je jedini predsjednik u regionu koji se izvinio za žrtve, očekujući slična izvinjenja Srbima.
Dodao je da nema kolektivne krivice, već da su pojedinci odgovorni, i dodao da Beograd zato sarađuje s Haškim tribunalom, ali da očekuje i da drugi to čine.
Tadić je na kraju ove polemičke razmjene mišljenja naglasio da je Srbija spremna da saradjuje sa UNMIK-om i Euleksom na očuvanju mira i stabilnosti.
drugo boldirano - tadicev odgovor je neuvjerljiv, trebalo je to vjerovatno drugacije reci ako je mislio da se brani
jos nesto - ovaj dio s izvinjenjem srbima je jako problematican...hajd da predjemo preko price "srbija nije bila u ratu" u to ni u srbiji niko ne vjeruje a van srbije pogotovo niko...problem je drugi: kako bilo da bilo, nijedna vojska ni hrvatska ni bih ni kosovska nije usla na teritorij srbije pa tamo nekoga maltretirala, nato na stranu...takvo izvinjenje srbima koje tadic trazi - koje valjda treba citati kao izvinjenje srbiji - je samo davanje argumenta prici "srbija predstavlja sve srbe ma gdje bili" sto je pogresno
-
dallton
#4210 Re: Napadnut lider srpskih liberala Čedomir Jovanović dok je bio
ovo boldirano je samo djelimicno tacno...rjesenje problema bosne jeste negdje daleko, ali ide preko srbije, a evo i zasto...zapad zna da tadic i oni prije njega upotrebljavaju pc i sad manjim djelom kosovo da bi se cjenkali sa zapadom i izvukli koncesije, medjutim zapad nece da popusti jer dok god nema rata bosna nije hit, a mogu si priustiti da drze srbiju u izolaciji cisto da bi joj pokazali ko je gazda i da se nece dati ucjenjivati...postoje problemi iz proslosti takodje: mnogo je toga zapad srbiji obecao sto nikad nije ispunio, jer je sad nemoguce ispuniti ranija obecanja...podrska tadica nekakvim BiH granicama je cista naravno ubleha - spominjanje pc-a u prvoj recenici pa BiH nakon toga je jasna poruka ko sta hoce, moze on pricati "pc je u bih, pa samim tim jaka pc=jaka bih" al niko nije blesav, nego slusa armagedon savjetnike koji mu govore "samo sacekaj, ide kriza, pada EU, pada amerika blablabla"...naravno cvaka cijele igranke i ironija istorije jeste da je tom "strateskom igrom" srbija doprinjela masovnom odseljavanju srba iz BiH u periodu 98-2009, al umne ideologe ljudi nikad nisu interesovali samo teritorijaJohny wrote:Moj odgovor je bio na tvoju tezu da Srbija unazadjuje odnose sa susedima... ja mislim da ih poboljsava...daleko od toga da su oni dobri ali svakako ih ne pogorsava, naveo sam ti nekoliko primera u vezi toga...
Mislim da Tadic intimno ima pozitivan stav ka Bosnjacima kao covek, ali kao politicar koji treba da donosi odluke u datim okolnostima suocava se sa mnogo kontraverznih zahteva...
Dodik mu je dao podrsku na izborima koja je bila slamka na vagi koja je pretekla da pobedi na izborima...ne zaboravi da ima mnogo izbeglica iz RS koje slusaju Dodika... ne moze on sad da iznosi stavove koje su u totalnoj suprotnosti sa onim sto prica Dodik, vec moze na drugi nacin da utice...
Bio je u Srebrenici na godisnjici masakra, uhapsio je Mladica, uhapsice Karadzica, svaki put govori da postuje granice susednih drzava i da se to nece menjati... izvinio se Hrvatima i Bosnjacima za zlocine koje su Srbi ucinili u ratu... u petak sa Sanaderom je rekao da Srbija vise nikad nece ratovati... to su vazni gestovi koje niko od srpskih politicara pre njega nije uradio, i isticati samo kako je vazno to sto je dobar sa Dodikom je iskrenuta istina...
U krajnjem slucaju resenja problema u Bosni zavisi pre svega od svetskih sila, one imaju mehanizme da ucene sve politicare, i za stanje u Bosni bi krivio pre svega njihovu nezainteresovanost da se stanje unapredi... odnosi Hrvatske i Srbije prema Bosni su vazni ali nisu primarni, kljuc za tu bravu je "negde daleko"...
-
dallton
#4211 Re: Desavanja u Srbiji
ode crna gora ispred svih, pametno, pametno - bjez od srbije i spasavaj sebe, nema haga, nema mladica, nema istorijskih bitaka, nema izvinjenja, nema prebacivanja, nema nicega osim eura i moraRen: Crna Gora ubrzano ka EU
23. mart 2009.
Crna Gora veoma efikasno sprovodi Privremeni sporazum i ubrzano se kreće ka Evropskoj uniji, ocenio je evropski komesar za proširenje Oli Ren.
Nakon razgovora sa crnogorskim ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom, Ren je u Briselu kazao da je učinak Crne Gore na evropskom putu značajan i dodao je da su ocene Evropske komisije pozitivne, javili su podgorički mediji.
"Napravljeni su pomaci u jačanju administrativnih kapaciteta i reformi pravosuđa, što je osnov za borbu protiv korupcije, ali i napredak na putu integracija. Ohrabruje me što su Vlada, sve političke partije, civilno društvo i socijalni partneri posvećeni evropskoj integraciji Crne Gore", rekao je Ren.
Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar veruje da će se Crna Gore brže od drugih država regiona naći u društvu najrazvijenijih, preneli su podgorički mediji.
-
dallton
#4212 Re: Desavanja u Srbiji
da se razumijemo zao mi je onih koji su poginuli...samo se treba zapitati kako boli bombardovanje od 78 dana naspram 1200 opsade dana opsade Sarajeva? hoce da se zale, ali se slabo govori (osim ldp-a koji svakako ima nikakvu podrsku) o hronologiji dogadjajaDesetogodišnjica bombardovanja SRJ
24. mart 2009.
Danas se navršava deset godina od početka NATO bombardovanja SRJ. U celoj Srbiji u podne su se oglasile sirene, u znak sećanja na žrtve.
Vlada je odlučila da u Beogradu bude podignut memorijalnog centar posvećenom žrtvama bombardovanja i pozvala je građane da u podne obustave aktivnosti i minutom ćutanja odaju počast žrtvama.
Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da je vazdušni napad na Saveznu Republiku Jugoslaviju 24. marta 1999. godine bio nezakonit čin koji je mogao da se izbegne.
"Da li je moglo da se izbegne bombardovanje? Odgovor znamo. Samo razumom može da se pobedi zlo", rekao je Cvetković na otvorenoj sednici Vlade Srbije povodom desetogodišnjice početka bombardovanja.
Premijer je naveo da je tokom bombardovanja poginulo 1.002 vojnika i policajaca, oko 2.500 civila, od kojih 89 dece, dok je ranjeno ili povređeno 12.500 ljudi.
Tači: Istorijski događaj
Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da je napad NATO-a na SR Jugoslaviju bio veliki istorijski događaj za Kosovo i demokratski svet. U izjavi povodom 10-godišnjice NATO bombardovanja, kosovski premijer je rekao da će narod Kosova uvek biti zahvalan SAD, Evropskoj uniji i zemljama-članicama NATO-a za podršku "pravednoj borbi za slobodu i nezavisnost Kosova". On je istakao da su zemlje koje su pomogle "oslobođenju Kosova" u periodu tranzicije dale izuzetan doprinos obnovi Kosova.
Bombardovanje, prema njegovim rečima, nije rešilo problem Kosova, niti je u južnoj pokrajini uspostavilo mir i vladavinu prava.
On je istakao da se Srbija opredelila za rešavanje problema mirnim i demokratskim sredstvima i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.
"Bombardovanje je izazvalo dugoročne štetne posledice po Srbiju i region. Zbog budućnosti naše dece ne smemo da dozvolimo da se to ponovi", poručio je premijer.
Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić je rekao da je bombardovanje sprovedeno bez dozvole UN i da je njegova posledica bilo proglašenje nezavisnosti Kosova.
"Šta god da je bio uzrok, ta akcija nije mogla da bude sporovedena u demokratskom, civilizovanom svetu. To je bio zločin nad našim narodom", rekao je Dačić.
On je ocenio da su na isti način kako je sprovedena akcija vazdušnih napada na Srbiju, neke zemlje priznale nezavisnost Kosova kršeći principe međunarodnog prava.
Tadić: Izvući pouke
Današnji dan je prilika da se setimo svih žrtava i istovremeno izvučemo pouke i postavimo temelje mirovne politike, izjavio je predsednik Tadić u Njujorku pred zgradom Ujedinjenih nacija, gde je u ponedeljak govorio na sednici Saveta bezbednosti.
On je povodom 10. godišnjice NATO bombardovanja Srbije naglasio da je 24. mart prilika da se izvuku pouke kako srpska politika više nikada zemlju i njene građane na bi uvukla u koridore opasnosti.
"Svi oni koji bi na današnji dan bili u iskušenju da manipulišu osećanjima građana prave lošu stvar. Danas je dan kada bi trebalo postaviti temelje mirovne politike, zasnovane na odbrani legitimnih nacionalnih i državnih intreresa i, iznad svega, interesa samih građana, a to je uvek politika mira i izbegavnja rata", objasnio je Tadić.
On je podsetio da je ovo dan se svi podsete svet da je Srbija bila bombardovana i da su njeni građani gubili živote, imovinu i kulturno-istorijske spomenike zbog čina za koji odobrenje nisu dale Ujedinjene nacije.
Prema njegovim rečima, obaveza države je da uvek obnovi sećanje na žrtve bombardovanja koje je trajalo 78 dana.
LDP: Govoriti i o uzrocima bombardovanja
Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je dužnost iskazati poštovanje prema žrtvama bombardovanja, ali da se ne sme ćutati o uzrocima bombardovanja.
"Ukoliko želimo da istinski poštujemo nevine žrtve i iskažemo poštovanje prema onima koji branili ovu zemlju onda ne možemo zanemariti činjenicu da je 24. mart 1999. bio posledica vrlo neodgovorne politike, politike prepune zločina i grešaka koju je ova država vodila i od koje se ova država nije distancirala na adekvatan način", istakao je Jovanović.
Godišnjica obeležena i u Ruskom domu
Godišnjica bombardovanja obeležena je i u Ruskom domu, a prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Ruske dume, privrednici i političari.
Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin istakao je da na Srbiju, posle vojnih, padaju političke bombe.
“Niko nije imao iluzije o namerama da se Srbiji otme Kosovo, a ni sad nema iluzija da je evropsko prisustvo na Kosovu, kojim se istiskuju Ujedinjene nacije, želja da se ispuni Ahtisarijev plan. To ipak nije poslednja politička bomba. Iz Haga vas bombarduju surovim osudama Srba”, naglasio je Konuzin.
Poslanici u Skupštini Srbije neće raditi na dan početka bombardovanja, a poslanici smatraju da odnosi Srbije i NATO-a ni danas nisu normalizovani. Više o reakcijama političkih partija povodom desetogodišnjice bombardovanja SRJ, možete pročitati u našoj jučerašnjoj vesti.
Tokom 78 dana vazdušne kampanje poginulo je više od 3000 ljudi, a teško je oštećena civilna i vojna infrastruktura. Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara
[quote]“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombardovanje Srbije je bilo samo završetak svih pritisaka koji su bili na teritoriji bivše Jugoslavije, još od početka devedesetih godina”, rekao je Dačić.[/quote]
aha, naravno, ciste objede i zli jezici
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4213 Re: Desavanja u Srbiji
Protestni miting u Beogradu
Zatraženo ukidanje NATO-a i Haškog tribunala
Na Trgu Republike u Beogradu večeras je povodom 10 godina od bombardovanja NATO-a održan miting sa kojeg je poručeno da se ovaj zločin ne smije zaboraviti i zatraženo ukidanje NATO-a i Haškog tribunala.
Skup je održan u organizaciji desničarskih udruženja u Srbiji, a pred više od 1 000, uglavnom mladih ljudi, govorili su bivši generali SR Jugoslavije, kao i predstavnici partija iz Rusije i ruski poslanici, te nekadašnji ministar pravde SAD Remzi Klark.
Miting je počeo intoniranjem himni Srbije i Rusije. Okupljeni su nosili zastave organizacija ''Obraz'', ''1389'', ''Ravnogorski četnički pokret'' i "Naši". Mogli su se čuti i povici ''Kosovo je srce Srbije'', ''Milica Rakić'', ''Srbija, Rusija, ne treba nam Unija'', "Vratićemo Kosovo'', zatim klicanja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju, ali i povici ''Hoćemo oružje'' i "Ubij šiptara".
Obraćajući se prisutnim, general iz vremena NATO bombardovanja Spasoje Smiljanić podsjetio je na posljedice bombarovanja, ogromna razaranja i ubistva civila, navodeći da je agresija izvršena po odluci SAD.
Govornici iz Rusije dočekani su ovacijama, a ruski general Leonid Ivašov rekao je da se danas u Beogradu skupila sva planeta i civilizovani svijet koji su došli da osude fašizam koji je izvršio agresiju nad srpskim narodom, ako i da podrže srpski narod.
Bivši visoki funkcioner Ruske dume Sargej Baburin rekao je da treba zatražiti slobodu za Šešelja i Karadžića, prekid finansiranja i rada Haškog tribunala, te da svi optuženi i osuđeni budu predati svojim državama.
On je rekao da treba zahtijevati ponovo stvaranje Velike Srbije, navodeći da i Republika Srpska ima pravo na nezavisnost i ujedinjenje sa majkom Srbijom i poručivši da će Rusija uvijek biti uz Srbe.
Konstantin Zatulin, član rukovodstva Jedinstvene Rusije, partije ruskog premijera Vladimira Putina, poručio je Zapadu da ne misli da je Rusija tamo daleko i dodao da će doći vrijeme da Srbi vrate sve što su izgubili.
"Mi ćemo se vratiti, ali ne sa jednim bataljonom", rekao je Zatulin, aludirajući na događaj kada je jedan ruski bataljon pretekao NATO i zauzeo prištinski aerodrom ''Slatinu''.
Nekadašnji državni tužilac i ministar pravde SAD Remzi Klark rekao je da je NATO agresijom na Srbiju 1999. godine izvršio vrhunski međunarodni zločin koji je nametnula Amerika.
"NATO je kriv za agresiju i mora biti ukinut. Koliko će još zemalja stradati i ljudi biti ubijeno zbog NATO-a. Hag mora biti ukinut, jer je ilegalan i čini zločine'', rekao je Klark.
Prisutni su klicali "Ne damo Mladića, daćemo vam Tadića", a sa skupa je poručeno da je Srbija svijet, a svijet je protiv NATO-a.
Na skupu je govorio i akademik Mihajlo Marković koji je izviždan, a njegov govor je prekidan uzvicima ''Bando crvena'' i uz pjevanje četničkih pjesma "Od Topole od Topole''.
(SRNA)
TOOOOOOO !!!!!! Tako se brani ....samo malo sam razocaran samo tisućica bila
Zatraženo ukidanje NATO-a i Haškog tribunala
Na Trgu Republike u Beogradu večeras je povodom 10 godina od bombardovanja NATO-a održan miting sa kojeg je poručeno da se ovaj zločin ne smije zaboraviti i zatraženo ukidanje NATO-a i Haškog tribunala.
Skup je održan u organizaciji desničarskih udruženja u Srbiji, a pred više od 1 000, uglavnom mladih ljudi, govorili su bivši generali SR Jugoslavije, kao i predstavnici partija iz Rusije i ruski poslanici, te nekadašnji ministar pravde SAD Remzi Klark.
Miting je počeo intoniranjem himni Srbije i Rusije. Okupljeni su nosili zastave organizacija ''Obraz'', ''1389'', ''Ravnogorski četnički pokret'' i "Naši". Mogli su se čuti i povici ''Kosovo je srce Srbije'', ''Milica Rakić'', ''Srbija, Rusija, ne treba nam Unija'', "Vratićemo Kosovo'', zatim klicanja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju, ali i povici ''Hoćemo oružje'' i "Ubij šiptara".
Obraćajući se prisutnim, general iz vremena NATO bombardovanja Spasoje Smiljanić podsjetio je na posljedice bombarovanja, ogromna razaranja i ubistva civila, navodeći da je agresija izvršena po odluci SAD.
Govornici iz Rusije dočekani su ovacijama, a ruski general Leonid Ivašov rekao je da se danas u Beogradu skupila sva planeta i civilizovani svijet koji su došli da osude fašizam koji je izvršio agresiju nad srpskim narodom, ako i da podrže srpski narod.
Bivši visoki funkcioner Ruske dume Sargej Baburin rekao je da treba zatražiti slobodu za Šešelja i Karadžića, prekid finansiranja i rada Haškog tribunala, te da svi optuženi i osuđeni budu predati svojim državama.
On je rekao da treba zahtijevati ponovo stvaranje Velike Srbije, navodeći da i Republika Srpska ima pravo na nezavisnost i ujedinjenje sa majkom Srbijom i poručivši da će Rusija uvijek biti uz Srbe.
Konstantin Zatulin, član rukovodstva Jedinstvene Rusije, partije ruskog premijera Vladimira Putina, poručio je Zapadu da ne misli da je Rusija tamo daleko i dodao da će doći vrijeme da Srbi vrate sve što su izgubili.
"Mi ćemo se vratiti, ali ne sa jednim bataljonom", rekao je Zatulin, aludirajući na događaj kada je jedan ruski bataljon pretekao NATO i zauzeo prištinski aerodrom ''Slatinu''.
Nekadašnji državni tužilac i ministar pravde SAD Remzi Klark rekao je da je NATO agresijom na Srbiju 1999. godine izvršio vrhunski međunarodni zločin koji je nametnula Amerika.
"NATO je kriv za agresiju i mora biti ukinut. Koliko će još zemalja stradati i ljudi biti ubijeno zbog NATO-a. Hag mora biti ukinut, jer je ilegalan i čini zločine'', rekao je Klark.
Prisutni su klicali "Ne damo Mladića, daćemo vam Tadića", a sa skupa je poručeno da je Srbija svijet, a svijet je protiv NATO-a.
Na skupu je govorio i akademik Mihajlo Marković koji je izviždan, a njegov govor je prekidan uzvicima ''Bando crvena'' i uz pjevanje četničkih pjesma "Od Topole od Topole''.
(SRNA)
TOOOOOOO !!!!!! Tako se brani ....samo malo sam razocaran samo tisućica bila
- pici
#4214 Re: Desavanja u Srbiji
''Srbija, Rusija, ne treba nam Unija"
jooojjj .BA doBRE parole
jooojjj .BA doBRE parole
-
dallton
#4215 Re: Desavanja u Srbiji
Sukobi u centru Beograda: Zatraženo ukidanje NATO-a i tribunala u Hagu Ispis E-mail
25.03.2009. 00:06
Image
Na Trgu Republike u Beogradu sinoć je povodom 10 godina od bombardovanja NATO-a održan miting sa kojeg je poručeno da se ovaj zločin ne smije zaboraviti i zatraženo ukidanje NATO-a i Haškog tribunala.
On je rekao da treba zahtijevati ponovo stvaranje Velike Srbije, navodeći da i Republika Srpska ima pravo na nezavisnost i ujedinjenje sa majkom Srbijom i poručivši da će Rusija uvijek biti uz Srbe. cuj ovog kralja![]()
''Nato je kriv za agresiju i mora biti ukinut. Koliko će još zemalja stradati i ljudi biti ubijeno zbog NATO-a. Hag mora biti ukinut, jer je ilegalan i čini zločine'', rekao je Klark.
Sukobi u centru Beograda
Grupa mladića sukobila se sa policijom u centru Beograda poslije protesta desničarskih organizacija. Povrijeđeno je pet osoba, privedene 24. Napadnuta ekipa Studija B. Grupa mladića sukobila se sa policijom nešto poslije 21 čas u centru Beograda, na Zelenom vencu. U sukobima u centru grada povrijeđeno je pet osoba, a oštećeno je i šest policijskih vozila. Policija je privela 24 osobe.
Za saobraćaj je zatvorena Prizrenska ulica, a u centru grada nalazi se veliki broj policajaca u opremi za razbijanje demonstracija.
Image
U jednom od incidenata na ulicama Beograda napadnuta je i ekipa televizje "Sudio B".
Novinar Televizije "Studio B" Igor Košut rekao je da je ekipa "Studija B" napadnuta na pješačkom prelazu kod Narodnog pozorišta kada se vraćala sa izveštavanja sa mitinga na Trgu Republike.
Prema njegovim riječima, trojica mladića prišla su asistentu snimatelja Aleksandru Bombeku i pitali ga sa koje su televizije, a zatim su počeli da ga šutiraju.
Košut je rekao i da je nekoliko udaraca zadobio i kamerman "Studija B" Miloš Petrović.
Na Trgu republike snage policije nisu bile vidljive, izuzev oko zgrade Narodnog pozorišta.
Kod Doma omladine i Doma Narodne skupštine bile su razmeštene policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija.
treba srbiji jos jedna revolucija - ali ovaj puta za prave...dvije stvari da dodam: spc i amfilohije su blagosiljali ovaj skup, a cini se da se sinoc na rts (ko ga ima na kablovskoj moze gledati) vojni analiticari najavljivali da je "povlacenje srpske vojske s kosova bilo samo prvo poluvrijeme, a drugo se tek ceka"....e ko ceka taj doceka - al uglavnom svoju smrt ili propast...
- Baltazar_khan
#4216 Re: Desavanja u Srbiji
Evo povodom desete godišnjice, kako je to "TIME" u to vrijeme prije 10 godina, komentarisao:

- bijelo_dugme
-
dallton
#4218 Re: Desavanja u Srbiji
oslobodjenje
treba u srbiji napraviti dva entiteta, jedan za normalne, drugi za velikosrbe - recimo da se to zove sabacki sporazum... tesko ce oni zajedno izaci na kraj ali mozemo im poslati i holbrooka i sulju tihog da im kazu da "sabacki sporazum nema alternativu"
Miting nasilja, mržnje i fašizma
Na mitingu povodom desetogodišnjice NATO bombardovanja tadašnje SRJ, održanom sinoć na Trgu Republike u Beogradu, napadnuta je televizijska ekipa Studija B, javila je ta stanica.
Kako navodi Studio B, kamermana i njegovog asistenta napala su tri momka, koji su ih nazvali “izdajnicima“ i nekoliko puta udarili asistenta. Ekipa je brzo uspjela da pobjegne i skloni se kod policijske patrole, navode agencije.
Još dok je trajao miting odvojila se grupa mladića koja se u rejonu Zelenog venca sukobila sa policijom. Bilo je povrijeđenih, a policija je privela više izgrednika.
Na skupu je istaknuto da je bombardovanje NATO-a ratni zločin koji se ne smije zaboraviti, a većina govornika je pozvala na saradnju Srbije i Rusije. Na Trgu Republike okupilo se oko 1.000 uglavnom mlađih građana koji su, uz ostale, nosili i plakate sa slikama bivšeg predsjednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića, tražeći ukidanje NATO-a i Haškog tribunala.
Okupljeni su uzvikivali “Obraz, Srbija, Kosovo Metohija“ klicali Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju i uzvikivali “Ne damo Mladića, daćemo vam Tadića“,“Hoćemo oružje“, “Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji“, “Ubij, ubij Šiptara“, uz nacistički pozdrav.
treba u srbiji napraviti dva entiteta, jedan za normalne, drugi za velikosrbe - recimo da se to zove sabacki sporazum... tesko ce oni zajedno izaci na kraj ali mozemo im poslati i holbrooka i sulju tihog da im kazu da "sabacki sporazum nema alternativu"
ironija istorije je sto su i vlasi i jaksic dva bivsa pocasna titova omladinca, tadasnji kadrovi koji su bili "garant buducnosti jugoslavije" ...a za jaksica (kao i za mnoge velikosrpske "analiticare" i nacionaliste) je karakteristicna stalna psihopatoloska potreba da se srbija uporedjuje s izraelomJednako udaljeni kao i pre deset godina
Azem Vlasi i Boško Jakšić
24.03.2009
Miloš Teodorović
Kakvi su efekti na Kosovu deceniju nakon NATO intervencije, da li su Priština i Beograd politički jednako udaljeni kao 1999, te kada će doći do dijaloga Beograda i Prištine? O tome smo razgovarali sa advokatom iz Prištine Azemom Vlasijem i komentatorom lista Politika Boškom Jakšićem.
RSE: Kako ocenjujete položaj Srba u nezavisnom Kosovu, deset godina od NATO intervencije?
Vlasi: Mnogi su, posebno u Srbiji, pod jednostranom propagandom. Gledam ovih dana na beogradskoj televiziji je stalna tema kako su nekim srpskim selima isključena struja. Ispada, po toj propagandi, da im je isključena zato što su Srbi, a ne zato što deset godina nisu plaćali struju.
RSE: Ali, isti ti ljudi skoro deset godina ne rade iz bezbednosnih razloga.
Vlasi: Ne, i to je propaganda. Jer mnogi Srbi koji ovde rade u obrazovanju, u zdravstvu - u javnim službama, dobijaju dodatne plate iz Srbije, a mnogi rade i kod međunarodnih organizacija. Tako da slika nije tako porazna. Ja se slažem da nije dobra. Ali ispada da ovde niko od Srba ne radi, da niko ništa nema, pa ne može čak ni struju da plati. Ja samo plediram da jednostrana propaganda, zlonamerno plasirana, stvara dojam da je na Kosovu od proglašenja nezavisnoti stanje gore, što uopšte nije tačno. Ali, daleko sam od toga kažem da nema problema, da nemaju svi građani problema, a ne samo Srbi.
RSE: Gospodine Jakšiću, imate li utisak da je deset godina kasnije u Srbiji makar krenuo proces sagledavanja svega što se dešavalo pre 1999., i što je dovelo do NATO bombardovanja, pre svega po pitanju zločina počinjenih na Kosovu?
Jakšić: Mislim da taj proces ide poprilično sporo. Možda nije baš dan da se ukazuje na sporost suočavanja sa svim onim što su Srbi radili na Kosovu, zato što je ovo dan kada se podsećamo jedne ozbiljne cene koju su plaćali i plaćaju svi Srbi. Ali, moglo bi da se kaže da je taj proces zaista spor. Da je išlo brže, mislim da bi ovde danas razgovarali drugačije o odnosima koji ne postoje, ali koji moraju da se uspostave. Jer, sve možete da promenite - i režim, i oblik vladavine, ali ne možete da promenite topografiju. I treba iskoristiti tu topografiju da ne bude usud ni Albancima sa Kosova, ni Srbima na Kosovu, ni Srbima u matici, već iskoristiti to susedstvo za boljitak i jednih i drugih.
RSE: Čini se da je najveći poraz za obe strane to što su Priština i Beograd, i danas kao pre deset godina, jednako udaljeni.
Vlasi: Sa kosovske strane postoji stalno otvorena ponuda o normalizaciji odnosa. Sa srpske strane takve spremnosti nema jer se, kao u vreme Miloševića, Kosovo tretira kao južna srpska pokrajina. Beograd smatra da nema s kim voditi dijalog, jer ne priznaje ove institucije vlasti. I to je razlog neuređenih odnosa, od čega posledice imaju obe strane.
Jakšić: Mene ova situacija podseća na Bliski istok i odbijanje Izraela da kaže mi nemamo partnera sa kojim bi razgovarali. Mislim da će takvo stanje još trajati, a dok god tako bude, neće biti boljitka ni napredovanja. Ali će jednog dana ipak morati suočiti sa realnošću na terenu.
-
Johny
#4219 Re: Desavanja u Srbiji
Daltone, zanima me jedna stvar...
Jel te keshiraju za ovoliki trud traganja za svim negativnim vestima ili to radis dzabe, kao svoj doprinos domovini
Nemam problem ni sa jednim ni sa drugim, samo me zanima istina
Greota bi bilo da silnu potrosenu energiju ne unovcis, imao bi barem mnogo finansijera za svoj analiticki dar...
Kako ne uvidjas svoju jednosmernost, i da je drzava Zimbabve nasao bi se neki pozitivan komentar, ali tvoj filter to elegantno zaobilazi... daj postaj barem neku pozitivnu vest i pocecu vise da ti verujem... ovako ispadas obican navijac iz kopa...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
Evo jedan mali doprinos od mene
nacionalisti, domobrani, ustase i ostali nikogovici ih razapinju na krst, ali ovo je neminovnost, tocak istorije se vise nikad nece okrenuti unazad...
Jel te keshiraju za ovoliki trud traganja za svim negativnim vestima ili to radis dzabe, kao svoj doprinos domovini
Nemam problem ni sa jednim ni sa drugim, samo me zanima istina
Kako ne uvidjas svoju jednosmernost, i da je drzava Zimbabve nasao bi se neki pozitivan komentar, ali tvoj filter to elegantno zaobilazi... daj postaj barem neku pozitivnu vest i pocecu vise da ti verujem... ovako ispadas obican navijac iz kopa...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
Evo jedan mali doprinos od mene
- pici
#4220 Re: Desavanja u Srbiji
Beograd
Na protestima 7 osoba povrijeđeno, 28 privedeno
Tokom protesta u Beogradu održanih povodom obilježavanja desete godišnjice NATO bombardovanja povrijeđena su petorica građana i dva policajca i privedeno je 28 osoba, saopštio je MUP Srbije.

Foto: Beta
U protestu koji je održan u utorak uveče u organizaciji pokreta "1389", Narodnog pokreta Srbije, pokreta "Obraz", Nove komunističke partije, Društva rusko-srpskog prijateljstva i drugih, oštećena su i četiri službena vozila, dvije marice i dva putnička vozila, prenosi FTV.
Navodi se da je protestu prisustvovalo 3.000 građana, među kojima su bili i navijači fudbalskog kluba Rad i "skinheadsi", koji su tokom skupa zapalili više baklji i bacili manji broj petardi. Oštećena su i dva objekta restorana brze hrane McDonald's, na Zelenom vencu i u Požeškoj ulici.
(Sarajevo-x.com)
Regija
U Beogradu nastavak suđenja Iliji Jurišiću
Suđenje Iliji Jurišiću za učešće u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle 1992. godine, nastavlja se danas pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, prenosi FTV.
Jurišića optužnica tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starješina u operativnom štabu Službe javne bezbjednosti izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA.

U tom napadu poginulo su najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila, navodi se u optužnici. Na početku suđenja, 22. februara prošle godine, optuženi Jurišić odbacio je navode optužnice.
(Sarajevo-x.com)
Strašan zločin u Srbiji
Trojica mladića oteli i silovali 15-godišnjakinju
Beogradski mediji u srijedu ujutro prenose vijest o strašnom zločinu koji se dogodio u glavnom gradu Srbije. Naime, trojica mladića,za koje se pretpostavlja da su narkomani oteli su i silovali 15-godišnjakinju.

Foto: Ilustracija
Događaj se desio u podrumu zgrade u Ustaničkoj ulici u Beogradu, a smatra se da je 15-godišnjakinja u podrumu bila zatočena od ponedeljka navečer do utorka poslijepodne.
Slučaj je otkriven nakon što su komšije čule da neko vrišti, te su zvali policiju. Policija je po doolasku zatekla strašan prizor, djevojka je bila u teškom stanju i nije mogla sjediti.
Trojica uhapšenih mladića,18-godišnji M. M., 20-godišnji M. K. i 20-godišnji M.M., uhapšeni su, a policija radi na rasvjetljavanju događaja.
Prošle sedmice u Srbiji zabilježen je sličan slučaj kad su također 15-godišnjakinju silovala tri maloljetna mladića.
Srbija
Srbija prva u Evropi po broju abortusa
Srbija se sa oko 150 000 abortusa godišnje nalazi na prvom mjestu u Evropi, a na posljednjem po broju korisnica kontraceptivne pilule i hormonske spirale, piše beogradska "Politika".
Prema zvaničnoj statistici, svaka druga žena u Srbiji ne koristi kontracepciju.
Na prekid trudnoće najčešće se odlučuju žene u braku ili dugoj vezi, a godišnje se na abortus odluči i 6 000 djevojaka dobi između 16 i 19 godina.

Dejan Stojanović, predavač edukativnog programa Udruženja za reproduktivno zdravlje, ginekolog Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" smatra da namjerni prekid trudnoće ne smije da bude vid planiranja porodice, jer abortus može biti uzrok kasnijeg steriliteta.
(SRNA)
Aleksandar Timofejev
'Napadi na novinare su nedopustivi'
Direktor televizije Studio B Aleksandar Timofejev u utorak uvečer je povodom napada na novinarsku ekipu te televizije tokom skupa posvećenog žrtvama zračnih napada NATO-a izjavio da je nasrtanje na novinare koji rade svoj posao nedopustivo i izrazio očekivanje da će odgovorni za taj incident biti kažnjeni.
"Dogodilo se ono što se gotovo po pravilu događa kada su u pitanju skupovi mladih pobornika radikalne desnice. Ponovo je stradala riječ, ponovo su stradali ljudi koji su samo radili svoj posao u želji da informiraju gledaoce i slušaoce o tome šta se događa na ulicama Beograda", izjavio je Timofejev.
Timofejev je precizirao da je grupa učesnika skupa na Trgu Republike nasrnula na novinara, snimatelja i asistenta kamermana Studija B, uz povike "izdajnici" i "đubrad".
Prema njegovim riječima, asistent kamermana zadobio je nekoliko udaraca, a ekipa je ozbiljnije povrede uspjela izbjeći tako što se uz pomoć policije uklonila sa skupa.
"Izgažen nam je i dio opreme. Još ne znam kolika je šteta, ali ta šteta je svakako manja od ponovnoga gorkog ukusa u ustima zbog toga što stradaju ljudi koji se bave svojim poslom i koji žele informirati o onima koji očigledno ne žele da se o njima čuje i žele da rade u mraku, u okruženju koje njima u svakom slučaju odgovara", rekao je Timofejev.
On je istaknuo da ne može ništa loše kazati o ponašanju policije u ovom incidentu, jer je upravo njihovom pravovremenom reakcijom spriječeno ozbiljnije stradanje ekipe Studija B.
Skup pod nazivom "Za slobodu i dostojanstvo Srbije" na Trgu Republike održan je povodom 10-godišnjice početka zračnih udara NATO, a organizirali su ga Narodni pokret Srbije, organizacija "1389", Udruženja "Sloboda" i niz drugih desničarskih organizacija.
Sa skupa se izdvojila grupa izgrednika koja se u centru grada na više lokacija sukobila s policijom.
(FENA)
et toliko od placenika picija i ostale raje
Na protestima 7 osoba povrijeđeno, 28 privedeno
Tokom protesta u Beogradu održanih povodom obilježavanja desete godišnjice NATO bombardovanja povrijeđena su petorica građana i dva policajca i privedeno je 28 osoba, saopštio je MUP Srbije.

Foto: Beta
U protestu koji je održan u utorak uveče u organizaciji pokreta "1389", Narodnog pokreta Srbije, pokreta "Obraz", Nove komunističke partije, Društva rusko-srpskog prijateljstva i drugih, oštećena su i četiri službena vozila, dvije marice i dva putnička vozila, prenosi FTV.
Navodi se da je protestu prisustvovalo 3.000 građana, među kojima su bili i navijači fudbalskog kluba Rad i "skinheadsi", koji su tokom skupa zapalili više baklji i bacili manji broj petardi. Oštećena su i dva objekta restorana brze hrane McDonald's, na Zelenom vencu i u Požeškoj ulici.
(Sarajevo-x.com)
Regija
U Beogradu nastavak suđenja Iliji Jurišiću
Suđenje Iliji Jurišiću za učešće u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle 1992. godine, nastavlja se danas pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, prenosi FTV.
Jurišića optužnica tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starješina u operativnom štabu Službe javne bezbjednosti izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA.

U tom napadu poginulo su najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila, navodi se u optužnici. Na početku suđenja, 22. februara prošle godine, optuženi Jurišić odbacio je navode optužnice.
(Sarajevo-x.com)
Strašan zločin u Srbiji
Trojica mladića oteli i silovali 15-godišnjakinju
Beogradski mediji u srijedu ujutro prenose vijest o strašnom zločinu koji se dogodio u glavnom gradu Srbije. Naime, trojica mladića,za koje se pretpostavlja da su narkomani oteli su i silovali 15-godišnjakinju.

Foto: Ilustracija
Događaj se desio u podrumu zgrade u Ustaničkoj ulici u Beogradu, a smatra se da je 15-godišnjakinja u podrumu bila zatočena od ponedeljka navečer do utorka poslijepodne.
Slučaj je otkriven nakon što su komšije čule da neko vrišti, te su zvali policiju. Policija je po doolasku zatekla strašan prizor, djevojka je bila u teškom stanju i nije mogla sjediti.
Trojica uhapšenih mladića,18-godišnji M. M., 20-godišnji M. K. i 20-godišnji M.M., uhapšeni su, a policija radi na rasvjetljavanju događaja.
Prošle sedmice u Srbiji zabilježen je sličan slučaj kad su također 15-godišnjakinju silovala tri maloljetna mladića.
Srbija
Srbija prva u Evropi po broju abortusa
Srbija se sa oko 150 000 abortusa godišnje nalazi na prvom mjestu u Evropi, a na posljednjem po broju korisnica kontraceptivne pilule i hormonske spirale, piše beogradska "Politika".
Prema zvaničnoj statistici, svaka druga žena u Srbiji ne koristi kontracepciju.
Na prekid trudnoće najčešće se odlučuju žene u braku ili dugoj vezi, a godišnje se na abortus odluči i 6 000 djevojaka dobi između 16 i 19 godina.

Dejan Stojanović, predavač edukativnog programa Udruženja za reproduktivno zdravlje, ginekolog Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" smatra da namjerni prekid trudnoće ne smije da bude vid planiranja porodice, jer abortus može biti uzrok kasnijeg steriliteta.
(SRNA)
Aleksandar Timofejev
'Napadi na novinare su nedopustivi'
Direktor televizije Studio B Aleksandar Timofejev u utorak uvečer je povodom napada na novinarsku ekipu te televizije tokom skupa posvećenog žrtvama zračnih napada NATO-a izjavio da je nasrtanje na novinare koji rade svoj posao nedopustivo i izrazio očekivanje da će odgovorni za taj incident biti kažnjeni.
"Dogodilo se ono što se gotovo po pravilu događa kada su u pitanju skupovi mladih pobornika radikalne desnice. Ponovo je stradala riječ, ponovo su stradali ljudi koji su samo radili svoj posao u želji da informiraju gledaoce i slušaoce o tome šta se događa na ulicama Beograda", izjavio je Timofejev.
Timofejev je precizirao da je grupa učesnika skupa na Trgu Republike nasrnula na novinara, snimatelja i asistenta kamermana Studija B, uz povike "izdajnici" i "đubrad".
Prema njegovim riječima, asistent kamermana zadobio je nekoliko udaraca, a ekipa je ozbiljnije povrede uspjela izbjeći tako što se uz pomoć policije uklonila sa skupa.
"Izgažen nam je i dio opreme. Još ne znam kolika je šteta, ali ta šteta je svakako manja od ponovnoga gorkog ukusa u ustima zbog toga što stradaju ljudi koji se bave svojim poslom i koji žele informirati o onima koji očigledno ne žele da se o njima čuje i žele da rade u mraku, u okruženju koje njima u svakom slučaju odgovara", rekao je Timofejev.
On je istaknuo da ne može ništa loše kazati o ponašanju policije u ovom incidentu, jer je upravo njihovom pravovremenom reakcijom spriječeno ozbiljnije stradanje ekipe Studija B.
Skup pod nazivom "Za slobodu i dostojanstvo Srbije" na Trgu Republike održan je povodom 10-godišnjice početka zračnih udara NATO, a organizirali su ga Narodni pokret Srbije, organizacija "1389", Udruženja "Sloboda" i niz drugih desničarskih organizacija.
Sa skupa se izdvojila grupa izgrednika koja se u centru grada na više lokacija sukobila s policijom.
(FENA)
et toliko od placenika picija i ostale raje
-
izdaleka
#4221 Re: Desavanja u Srbiji
Srbija i njeno srpstvo u kojoj slave sve izgubljene bitke . Srbija ce ubzo izgubiti neke teritorije koje je kao i obicno prevarom i pljackom prisvojila.Uskoro ce Srbija biti od Nisa do Beograda.
-
bosna123
#4222 Re: Desavanja u Srbiji
Ove vam zadnje vijesti zaista nisu trebale, pa i Bosna je puna tih problema. Ne znam zasto dizati tenzije. Uostalom, zaista ih je NATO bombardovao i trebaju to obiljeziti, bez obzira sta mi mislili o svemu tome, da su zasluzili itd... to je druga prica.
-
Johny
#4223 Re: Desavanja u Srbiji
izdaleka... neznam kolko je to daleko odakle pises, da nije neko Malme, Zurich, Melbourne?!izdaleka wrote:Srbija i njeno srpstvo u kojoj slave sve izgubljene bitke . Srbija ce ubzo izgubiti neke teritorije koje je kao i obicno prevarom i pljackom prisvojila.Uskoro ce Srbija biti od Nisa do Beograda.
Vole ljudi da slave...slavi se sve, sveci, pobede, porazi, vencanja, sahrane... sto im zameras, Srbi uzivaju u zivotu
Od Beograda do Nisa...sta fali, tu je Sava, Dunav, Morava, Drina...tu je Avala, Kosmaj, Rudnik, Povlen...cela Sumadija... ma prste da polizes kolko je ukusno...
A gde si ti u toj prici, sakriven iza ekrana pun otrova, ne mozes nikad toliko napakostiti kolko ja mogu da te ismejem...
-
Abacija
#4224 Re: Desavanja u Srbiji
A sta mislis zasto je @izdaleka morala dospjeti do "Melburnu" ili npr. "St Luisa"? Ako nista drugo pokazi makar malo respekta prema prognanima.Johny wrote:izdaleka... neznam kolko je to daleko odakle pises, da nije neko Malme, Zurich, Melbourne?!izdaleka wrote:Srbija i njeno srpstvo u kojoj slave sve izgubljene bitke . Srbija ce ubzo izgubiti neke teritorije koje je kao i obicno prevarom i pljackom prisvojila.Uskoro ce Srbija biti od Nisa do Beograda.![]()
- pici
#4225 Re: Desavanja u Srbiji
placenik @pici krece u akšn....ćak noorrise pridržidera sony monitor 21´
http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=24170
Petar Luković
Retro: Početak bombardovanja
Objavljeno: Uto, 24. 03. 2009. 13:02
BEOGRADE, BOMBAR DAN!

PHOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ
BEOGRADE, BOMBAR DAN!
Beograde, bombar dan!
Povodom desete godišnjice bombardovanja SR Jugoslavije, podsećamo se kako je beogradski reporter „Ferala” s prve crte sklonišnice izveštavao o atmosferi u Beogradu: U četvrtak ujutru nema taksija: niko ne vozi, nema trolejbusa, na kioscima nema „Danasa” i „Glasa javnosti”, samo „Politika” i „Večernje novosti”. Slušamo radio-stanice sa kojih nam poručuju da se super branimo, da nam niko ništa ne može, da je u pitanju težak zločin i da su pripadnici Vojske Jugoslavije iskazali visoku patriotsku svest... Nema poštara, nijedna avionska kompanija ne leti za Beograd, ne ide se u školu, prodavnice imaju skraćeno radno vreme... ali smo zato, sinoć, na svih deset programa gledali film „Kozaru” u kojem, sećate se, onaj NATO-Nemac buši dlan ponosnog i dostojanstvenog Srbina koji iz srca podržava miroljubivu politiku predsednika Slobodana Miloševića
Pisao: Petar Luković
U času dok ispisujem ovih nekoliko slova (po hrvatskom vremenu: četvrtak, 14.21), jedna od air-sirena ili najavljuje vazdušnu opasnost ili okončava istu; nikako da se naviknem da su u Beogradu vazdušno techno-urlatori postali deo srpske folkorne svakodnevice (šifra: Zadar, Šibenik, Split, Zagreb... circa 1991/92) i da nas, baš sad, negde u srcu Srbije, NATO kara zguza, koristeći tomahavke bez kondoma, suptilno i ljubopitljivo razarajući ljubavlju oblikovane vojne objekte s municijom, dečijim suzama oblikovane aerodrome i patriotskim znojem natopljene radarske sisteme, kao, navodno, skrivene po našim gudurama, šumama, gorama, međašima i ostalim otadžbinskim jedinicama, da se Hrvati ne sete. Tko već shvatio nije, neka zna: zločinački odredi NATO-snaga, vođeni fašističkom idejom Novog Svetskog Poretka na čijem je čelu podla i pokvarena Amerika, napali su nedužnu, miroljubivu, malu, suverenu, slobodnu, tolerantnu, slatku, ljupku, nježnu, senzualnu, uvek demokratsku Srbiju koja ama baš ništa nije učinila da zasluži ovakav podli, kurvinski, belosvetsko-šarlatanski, mučki, besmisleni, iracionalni napad usred noći kad smo bili do jaja iznenađeni, šokirani, nismo ušima verovali, zar je mogućno da je ovo kraj međunarodnog pravnog poretka.... a opet, rekli su nam da ništa nije strašno, da budemo mirni, da lepo odemo u skloništa, da ne paničimo, jer ćemo ultimativno Pobediti, narod koji brani svoju istinu i Slobodana Miloševića ne može biti poražen, sve je pod kontrolom, naša Armija će nas sačuvati i odbraniti, tome, uostalom, Armija služi: da spavamo mirno i bezbrižno i da nas boli kurac hoće li nas netko napasti. A napalo nas.
Patriotsko „njet”!
Danima uoči bombardiranja, na mitinzima diljem Srbije poručivali smo da nam nitko i nitkad Kosovo neće uzeti: svaki neparalizovani penzioner dobio je šansu da ispred RTS-kamera maše štapom i poziva svoje stogodišnjake da s puškom „M-48” krenu na Metohiju i brane Izvor Srpske Duše (hrvatski: Kosovo); kurčio se ko je hteo i kako je hteo, jebali smo majku NATO-snagama, zlikovcima i pederima, poručivali smo da smo najjači i da jedva čekamo njihov takozvani napad – ako smeju, neka nas sprže – ali ćemo im (opet smo poručili) jebati nanu naninu, podsećali smo ih na tužnu sudbinu Turaka, g. Adolfa Hitlera i austrougarske vojske, tvrdili da ćemo s deset miliona Srba braniti manastire, kaluđerice i Svetu Serbian Land.
Nakon što se Holbrook podvijenog repa, nenaviknut na patriotsko „njet”, povukao iz slobodarskog/slobodanskog Beograda i nakon što je u utorak potvrđeno zasedanje Skupštine Srbije pod sloganom „Kosovo je Srbija”... bilo je za očekivati da nas idućih dana zabavljaju sirene svojim milozvučnim rock-zvucima; međutim, ovdašnja televizijska vera u virtuelnu snagu Rusije i Kine održavala nas je u životu obećanjima da je Srbija štićenik Multipolarnog Sveta... i da nema šanse da nas bombarduju, odmah će Rusija nuklearno satrti Ameriku, Kinezi će krenuti u šetnju po Evropi, još kad nas je podržala Komunistička partija južne Finske – za brigu nije bilo razloga!

PHOTO: EPA/NENAD KOJADINOVIĆ
Vaistinu svekoliko, počeli smo da se brinemo u utorak uveče čim je Skupština Srbija odlučila da kaže drugo historijsko „ne”: taman posla da je to bilo zbog zamamnih, erotsko-polnih naslova koji su sumirali adrenalinske osjećaje Srba u matici a naročito u dijaspori (uvijek se manijakalno uzbudim kad Srbi iz pizde materine koji nikad nisu ni čuli za Kosovo dok im ga Amanpurka nije otkrila na CNN hard-core kanalu, savetuju nama u Srbiji na koji način da branimo Kosovo... „Izdržite, braćo Srbi, kažu, mi smo uz vas....” jeste, kurac), o čemu je „Politika” u sredu izvestila patriotsko-fobičnim naslovima: „Narodna skupština Republike Srbije ne prihvata prisustvo stranih vojnih trupa na Kosovu i Metohiji”, „Zaustaviti agresiju NATO, sačuvati mir u Evropi”, „Procena je da će udarima biti izloženi vojni i policijski ciljevi”, „NATO bi da bude istražni sudija, porota i egzekutor”... a onda je na TV „Pink” (čija je specijalnost folk-turbo s mešavinom Jugoslovenske levice i američkih krimića, uz inteligentne portorikanske TV sapunice) uveče, iz čista mira, umesto neke soft-jebačine, emitovan film „Boj na Kosovu”, na brzaka snimljen 1989, koji ovakav kakav je pripada žanru tipične hrvatske komedije: glumci se smeju, ali zato publika plače od muke.
Srpska truba
Da sve postaje malo ozbiljnije, otkrili smo idućeg jutra kad smo shvatili da je Radio B92 ukinut (hrvatski: ukinut). Došli su inspektori iz Savezne vlade i zaključili da je predajnik emitovao program snagom većom od 300 kilovata, da ovalno-horizontalni oblik predajnika nije bio u skladu s mirotvornom politikom Savezne vlade, plus svega – predajnik je ofarban u sivo, čime se podrivaju temelji naše neoborive miroljubive politike i besprimernog vojnog morala.
Dok smo u sedeli u uredu redakcije „XZ” i brbljali o B92, pokušavajući da nađemo makar jednu radio stanicu koja ne emituje patriotske pesme, negde oko četiri popodne čuli smo usred Jovanove ulice purpuri kosovsko-srpsko-ko-vas-jebe-tema: netko je na trećem spratu u Jovanovoj 16 izneo srpsku zastavu i otčepio alternativne hitove „Tko to kaže, tko to laže, Srbija je mala...”, „Srpska se truba s Kosova čuje”, „Vidovdan”... Malo smo se krstili levom i desnom, slušali Dunju Knebl (pjesme iz srpskog Međumurja), čuli anketirane građane koje su se oduševili porukom Slobodana Miloševića upućenom ministrima inozemnih poslova Francuske i Engleske („... Ovo je odgovor na vaše pismo.”)
A onda je u sredu uveče strpljivo započeo TV Dnevnik: mi-ne-damo-kosovo-niko-nam-ništa-ne-može-kinezi-su-izjavili-rusi-su-rekli.... da bi u 20,26 nesrećni voditelj ispustio papir i pogledavši u kameru rekao ono što je pun minut učio napamet: „Dragi gledaoci, večeras su zločinačke NATO-snage izvršile agresiju na Jugoslaviju. Ne bojte se, zadržite prisustvo duha, pobedićemo”.
Panika u soliteru
Potom je sve otišlo u pizdu materinu, jer su sirene počele da vrište, moj komšija čiča dotrčao je da me pita ima li u zgradi sklonište, nemam pojma, kažem čiči, a šta ću s detetom - pita on, sedi kod kuće, kažem, ali ako nas bombarduju, neće, bre, iznerviram se.... jebalo te sklonište, pusti dete da spava, šta zna dete šta je miroljubiva politika Slobodana Miloševića, a tek posle pola sata otkrijem da su se Prvi, Drugi, Treći program, SOS kanal, TV Pink, TV Palma i TV Novi Sad spojili u jednu Televiziju – šta god da okreneš vidiš Prvi Program, emituje se ona vojnička pesma, šetaju ekranom mišićavi vojnici i podoficiri, nasmejani i veseli, domovino moja... čuje se refren, a napolju opet sirene, na Studiju B specijalni program: direktor pita novinara „A kako vi, mladi, nameravate da se suprostavite napadu NATO-snaga?”, a novinar, u komi, kaže: „Ovih dana nisam imao priliku da razgovaram sa mladima, ali ćemo profesionalno raditi”, jebote bog, kaže čiča koji se ponovo pojavljuje, dođite kod mene, dete mi se plaši, ne znam šta da radim, u pičku materinu i skloništa, ovo naše izgleda da je poplavljeno, gde da idem, znam li kako je preko puta u soliteru, pojma nemam, boleo me đoka za skloništa, daj, sedi, čiča, da popijemo nešto....

PHOTOMONTAGE: INSTRUKTOR
Negde usred ponoći oblikuje se lik Momira Bulatovića, samozvanog jugoslovenskog premijera: čovek s brkovima uživa da nam priopći da je uveo Ratno Stanje (on lično, uz pomoć... Slobodana M) i da se Beogradom više neće šetati dezerteri, onak’ bez veze, hodajući.
Opet sirene: penzioneri, ničim izazvani, idu u podrum a nekolicina nas nastavlja s makedonskim belim; javljaju da su bombardovali Žarkovo, Rakovicu, Kragujevac, Podgoricu, Novi Sad... a negde oko jedan poručuju da sutra nema benzina, da se snađemo, otadžbina nema cenu!
U četvrtak ujutru nema taksija: niko ne vozi, nema trolejbusa, na kioscima nema „Danasa” i „Glasa javnosti”, samo „Politika” i „Večernje novosti”. Slušamo radio-stanice sa kojih nam poručuju da se super branimo, da nam niko ništa ne može, da je u pitanju težak zločin i da su pripadnici Vojske Jugoslavije iskazali visoku patriotsku svest... Nema poštara, nijedna avionska kompanija ne leti za Beograd, ne ide se u školu, prodavnice imaju skraćeno radno vreme... ali smo zato, sinoć, na svih deset programa gledali film „Kozaru” u kojem, sećate se, onaj NATO-Nemac buši dlan ponosnog i dostojanstvenog Srbina koji iz srca podržava miroljubivu politiku predsednika Slobodana Miloševića.
Povratak na ognjište
Upravo sam čuo veliku i dragocenu vijest: sa kino-programa svih Bgd. bioskopa skinuti su svi inozemni filmovi. U pet sala (koje rade) mogu se videti remek dela: recimo, mislim, gotovo da znam... to su „Sutjeska”, „Neretva”, „Kozara”... a možda i „Mondo Bobo”. Tko zna?
Srbija je cool, na ulicama je prazno, pojedinačni demonstranti kamenjem napadaju strane ambasade, ali je sve pod kontrolom. Kosovo je još uvijek u Srbiji... ako niste primetili.
A kad mi se pogrešno učinilo da sam završio prvi dio Ratnog Dnevnika iz Beograda i kad je već bilo pola deset uveče (četvrtak) – izašao sam u noć, zapanjen količinom mraka koja se sručila na dorćolske ulice. Potpuno navučen na email poruke koje su satima iz sveta ubrizgavale adrenalin, u zabezeku (hrvatski: neverici) otkrio sam da je cijeli Beograd zamračen i da na ulicama nikog nema. Nigde automobila, taksi je – naučna fantastika, ništa autobus, šansa da vidim trolejbus bila je jednaka mogućnosti da opozicija u Srbiji osvoji vlast: držao sam se hrabro, sve idući uz zidove, zatvorene radnje, hodajući kao savršena budala... totalno praznim ulicama, otkrivajući da Beograd u tmini ume da bude zajebano crn. Povremeno urlanje sirena mamilo je u noć senke koje su hitale ka skloništima; od Dorćola do Zvezdare – dobar sat i po hoda - izgledalo mi je kao da idem peške, zatvorenih očiju, od Beograda do Splita; nikad kraja... spooky a bogami mrklo.

PHOTO: EPA/STR
Kad sam se dočepao ognjišta na dvanaestom spratu, svih deset Prvih programa Radio Televizije Beograd unisono je emitovalo istovetni treći Dnevnik: ekranom su defilovali vojnici, generali, građani iz anketa („Ne mogu nam ništa”, „Koji, bre, NATO”, „Adolf Klinton je najveći zločinac XX veka”, „Englezi i Francuzi su varvari kakve svet još nije video”, „Ali... kad se Rusija probudi”, „Ne damo Kosovo”, „Svi kao jedan stojimo uz predsednika Slobodana Miloševića”), onda su u neko doba emitovali filmove „Valter brani Sarajevo” i „Otpisani”, ko je prošle noći propustio „Kozaru” neka ne brine, ima još dana za nemačkog megdana, sestru im jebemo fašističku!
Summit guslara
Ali, retko pošteni Nemac Peter Handke opet je odradio dug svojoj novoj domovini, Jugoslaviji. Usred tamne, čarne noći, između izveštaja o obaranju „neprijateljskih letilica” (za pilotima se još traga... seckaćemo ih ko špagete!) i općeg žala što je odložena utakmica s Hrvatskom (mada za to, kao što vidite, nikakvih razloga nije bilo), ekskluzivno smo priopćeni vešću da je drug Handke napisao sledeće pismo: „Hvala NATO! Hvala veliki mali pisci, od Garsije Markesa do Gintera Grasa, od Kenzabura Oe do potkomandanta Markosa zbog onog što nisu napisali. Hvala papi i Vatikanu zbog njegove bele blažene tišine. Veliki korak za čovečanstvo! Međutim, za one koji se na našoj planeti zemlji još nisu pretvorili u Marsovce i ostale Zelene koljače, njihova domovina je, počevši od 24. marta 1999. godine, Srbija, Crna Gora, Republika Srpska, Jugoslavija. ‘Mars napada’ i počevši od marsovskih napada, cela zemaljska kugla se zove JUGOSLAVIJA.
‘Mars napada” i za vreme marsovskih napada Helsinki, Madrid, Alžir, Dar es Salam (‘kuća mira’), Jerusalim, Jerihon, Bagdad, pa čak i London, Pariz, Berlin i Vašington će biti deo Jugoslavije!”.
U prvi mah, samokritičan prema sebi, pomislio sam da su mi sirene pomutile um čim nisam u stanju da otkrijem mentalne ciljeve Handkeovog pisma – ali kad su ovu Krek Literaturu počeli da čitaju kao mantru preko radio stanica, ozbiljno sam se zabrinuo za prijatelja našeg naroda koji piše kao da ga je udario tomahavk s leđa, direktno u glavu. Mars napada? Vašington u Jugoslaviji?
Želeći da čujem glas razuma, brzo sam se prebacio na vesti Radio Beograda: kad sam preživeo pedesetak minuta žestokog bombardovanja po polnim položajima Bila Klintona i Medlin Olbrajt - čuo sam da su se u Udruženju književnika okupili svi naši prvoborci-patrioti: Rajko Petrov Nogo, Momo Kapor, Gojko Đogo... Guslalo se sve u šesnaest, a najzanimljivije je bilo što je na tapet stigao Milo Đukanović kojeg je današnja „Politika” naslovom preko četiri stupca proglasila „najvećim izdajnikom u istoriji Crne Gore”.
Još pod uticajem marsovskih napada Petera Handkea, uz plutajuće zvuke sirene, sve sanjajući da je možda Split postao deo Beograda, otišao sam u carstvo snova i tamo, mirnodropski, sanjao Brač, pesak, čisto more, flašu vina... da bih se probudio uz još jedno zavijanje koje mi je poželelo „dobro jutro”.
Meseci kao vekovi
Pogledam s prozora: trolejbusi uglavnom ne rade, neki narod čeka kruh zvani hleb, nigde automobila, s radija čujem da su upadljiva smirenost našeg naroda, visoko izraženo političko, vojno i nacionalno jedinstvo, kao i rešenost da se istraje - najveći kvaliteti kojima raspolažemo. Evo trolejbusa!
Čitam „Politiku” zajedno s vama: „Teški zločin protiv naroda SR Jugoslavije”, „Gađani civilni i vojni ciljevi”, „NATO nastupa kao svetski žandarm, a Moskva se s tim nikad neće složiti”, „Hrvatska podržala agresiju NATO” (aha!), „Danas se otvara Salon automobila”, „Proizvodnja bez prekida”, „Hrane ima dovoljno”, „Hitler je bio realniji”, „Sramna uloga Francuske”, „Naše snage spremno dočekale agresora”, „Zapadne sile pokazuju lice Divljeg zapada”, „Noćni razbojnici su se obrušili na suverenitet SR Jugoslavije”, „Napad na SRJ je napad na srpski narod u celini”...
Opet sirene, trolejbus nastavlja kao da je gluv, neprijatno malo ljudi na ulicama; većina prodavnica ima skraćeno radno vreme ili je potpuno zatvorena, retke apoteke su otvorene, nigde dilera koji viču „devize, devize”, grad pod prolećnim suncem (dvadeset stepeni) izgleda nestvarno čist i svež.

A onda vesti o novim bombardovanjima i novim podrškama predsedniku Slobodanu Miloševiću koji nikad nije bio jači. Za samo 24 časa sve što je predstavljalo makar mali oblik otpora – nestalo je: političke stranke povukle su se u ilegalu, Radio B92 u Beogradu i Radio 021 u Novom Sadu su ukinuti, redovno izlaze „Politika”, „Večernje novosti” i „Politika ekspres”, ostalih dnevnih listova gotovo da i nema, ostaju samo najjači... Slobodan Milošević i Srbija u njegovim rukama.
Sedim ispred kompjutera i buljim u ekran.
Ni vino više nema tako omamljujući ukus.
Još jednom sirene, još litar jedan... do 18. avgusta, pa da onda licem u lice – a ne ovako kurvinski, noću, nevidljivo, s neba – vidimo ko je vjera a tko nevjera, tko se branio a tko ustupao vazdušne prostorima Biliju i njegovima.
Ali, tih pet meseci u Srbiji će biti kao pet decenija. Ili vekova...
*Tekst je objavljen u Feralu 29. marta 1999. godine
http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=24170
Petar Luković
BEOGRADE, BOMBAR DAN!

BEOGRADE, BOMBAR DAN!
Beograde, bombar dan!
Povodom desete godišnjice bombardovanja SR Jugoslavije, podsećamo se kako je beogradski reporter „Ferala” s prve crte sklonišnice izveštavao o atmosferi u Beogradu: U četvrtak ujutru nema taksija: niko ne vozi, nema trolejbusa, na kioscima nema „Danasa” i „Glasa javnosti”, samo „Politika” i „Večernje novosti”. Slušamo radio-stanice sa kojih nam poručuju da se super branimo, da nam niko ništa ne može, da je u pitanju težak zločin i da su pripadnici Vojske Jugoslavije iskazali visoku patriotsku svest... Nema poštara, nijedna avionska kompanija ne leti za Beograd, ne ide se u školu, prodavnice imaju skraćeno radno vreme... ali smo zato, sinoć, na svih deset programa gledali film „Kozaru” u kojem, sećate se, onaj NATO-Nemac buši dlan ponosnog i dostojanstvenog Srbina koji iz srca podržava miroljubivu politiku predsednika Slobodana Miloševića
Pisao: Petar Luković
U času dok ispisujem ovih nekoliko slova (po hrvatskom vremenu: četvrtak, 14.21), jedna od air-sirena ili najavljuje vazdušnu opasnost ili okončava istu; nikako da se naviknem da su u Beogradu vazdušno techno-urlatori postali deo srpske folkorne svakodnevice (šifra: Zadar, Šibenik, Split, Zagreb... circa 1991/92) i da nas, baš sad, negde u srcu Srbije, NATO kara zguza, koristeći tomahavke bez kondoma, suptilno i ljubopitljivo razarajući ljubavlju oblikovane vojne objekte s municijom, dečijim suzama oblikovane aerodrome i patriotskim znojem natopljene radarske sisteme, kao, navodno, skrivene po našim gudurama, šumama, gorama, međašima i ostalim otadžbinskim jedinicama, da se Hrvati ne sete. Tko već shvatio nije, neka zna: zločinački odredi NATO-snaga, vođeni fašističkom idejom Novog Svetskog Poretka na čijem je čelu podla i pokvarena Amerika, napali su nedužnu, miroljubivu, malu, suverenu, slobodnu, tolerantnu, slatku, ljupku, nježnu, senzualnu, uvek demokratsku Srbiju koja ama baš ništa nije učinila da zasluži ovakav podli, kurvinski, belosvetsko-šarlatanski, mučki, besmisleni, iracionalni napad usred noći kad smo bili do jaja iznenađeni, šokirani, nismo ušima verovali, zar je mogućno da je ovo kraj međunarodnog pravnog poretka.... a opet, rekli su nam da ništa nije strašno, da budemo mirni, da lepo odemo u skloništa, da ne paničimo, jer ćemo ultimativno Pobediti, narod koji brani svoju istinu i Slobodana Miloševića ne može biti poražen, sve je pod kontrolom, naša Armija će nas sačuvati i odbraniti, tome, uostalom, Armija služi: da spavamo mirno i bezbrižno i da nas boli kurac hoće li nas netko napasti. A napalo nas.
Patriotsko „njet”!
Danima uoči bombardiranja, na mitinzima diljem Srbije poručivali smo da nam nitko i nitkad Kosovo neće uzeti: svaki neparalizovani penzioner dobio je šansu da ispred RTS-kamera maše štapom i poziva svoje stogodišnjake da s puškom „M-48” krenu na Metohiju i brane Izvor Srpske Duše (hrvatski: Kosovo); kurčio se ko je hteo i kako je hteo, jebali smo majku NATO-snagama, zlikovcima i pederima, poručivali smo da smo najjači i da jedva čekamo njihov takozvani napad – ako smeju, neka nas sprže – ali ćemo im (opet smo poručili) jebati nanu naninu, podsećali smo ih na tužnu sudbinu Turaka, g. Adolfa Hitlera i austrougarske vojske, tvrdili da ćemo s deset miliona Srba braniti manastire, kaluđerice i Svetu Serbian Land.
Nakon što se Holbrook podvijenog repa, nenaviknut na patriotsko „njet”, povukao iz slobodarskog/slobodanskog Beograda i nakon što je u utorak potvrđeno zasedanje Skupštine Srbije pod sloganom „Kosovo je Srbija”... bilo je za očekivati da nas idućih dana zabavljaju sirene svojim milozvučnim rock-zvucima; međutim, ovdašnja televizijska vera u virtuelnu snagu Rusije i Kine održavala nas je u životu obećanjima da je Srbija štićenik Multipolarnog Sveta... i da nema šanse da nas bombarduju, odmah će Rusija nuklearno satrti Ameriku, Kinezi će krenuti u šetnju po Evropi, još kad nas je podržala Komunistička partija južne Finske – za brigu nije bilo razloga!

PHOTO: EPA/NENAD KOJADINOVIĆ
Vaistinu svekoliko, počeli smo da se brinemo u utorak uveče čim je Skupština Srbija odlučila da kaže drugo historijsko „ne”: taman posla da je to bilo zbog zamamnih, erotsko-polnih naslova koji su sumirali adrenalinske osjećaje Srba u matici a naročito u dijaspori (uvijek se manijakalno uzbudim kad Srbi iz pizde materine koji nikad nisu ni čuli za Kosovo dok im ga Amanpurka nije otkrila na CNN hard-core kanalu, savetuju nama u Srbiji na koji način da branimo Kosovo... „Izdržite, braćo Srbi, kažu, mi smo uz vas....” jeste, kurac), o čemu je „Politika” u sredu izvestila patriotsko-fobičnim naslovima: „Narodna skupština Republike Srbije ne prihvata prisustvo stranih vojnih trupa na Kosovu i Metohiji”, „Zaustaviti agresiju NATO, sačuvati mir u Evropi”, „Procena je da će udarima biti izloženi vojni i policijski ciljevi”, „NATO bi da bude istražni sudija, porota i egzekutor”... a onda je na TV „Pink” (čija je specijalnost folk-turbo s mešavinom Jugoslovenske levice i američkih krimića, uz inteligentne portorikanske TV sapunice) uveče, iz čista mira, umesto neke soft-jebačine, emitovan film „Boj na Kosovu”, na brzaka snimljen 1989, koji ovakav kakav je pripada žanru tipične hrvatske komedije: glumci se smeju, ali zato publika plače od muke.
Srpska truba
Da sve postaje malo ozbiljnije, otkrili smo idućeg jutra kad smo shvatili da je Radio B92 ukinut (hrvatski: ukinut). Došli su inspektori iz Savezne vlade i zaključili da je predajnik emitovao program snagom većom od 300 kilovata, da ovalno-horizontalni oblik predajnika nije bio u skladu s mirotvornom politikom Savezne vlade, plus svega – predajnik je ofarban u sivo, čime se podrivaju temelji naše neoborive miroljubive politike i besprimernog vojnog morala.
Dok smo u sedeli u uredu redakcije „XZ” i brbljali o B92, pokušavajući da nađemo makar jednu radio stanicu koja ne emituje patriotske pesme, negde oko četiri popodne čuli smo usred Jovanove ulice purpuri kosovsko-srpsko-ko-vas-jebe-tema: netko je na trećem spratu u Jovanovoj 16 izneo srpsku zastavu i otčepio alternativne hitove „Tko to kaže, tko to laže, Srbija je mala...”, „Srpska se truba s Kosova čuje”, „Vidovdan”... Malo smo se krstili levom i desnom, slušali Dunju Knebl (pjesme iz srpskog Međumurja), čuli anketirane građane koje su se oduševili porukom Slobodana Miloševića upućenom ministrima inozemnih poslova Francuske i Engleske („... Ovo je odgovor na vaše pismo.”)
A onda je u sredu uveče strpljivo započeo TV Dnevnik: mi-ne-damo-kosovo-niko-nam-ništa-ne-može-kinezi-su-izjavili-rusi-su-rekli.... da bi u 20,26 nesrećni voditelj ispustio papir i pogledavši u kameru rekao ono što je pun minut učio napamet: „Dragi gledaoci, večeras su zločinačke NATO-snage izvršile agresiju na Jugoslaviju. Ne bojte se, zadržite prisustvo duha, pobedićemo”.
Panika u soliteru
Potom je sve otišlo u pizdu materinu, jer su sirene počele da vrište, moj komšija čiča dotrčao je da me pita ima li u zgradi sklonište, nemam pojma, kažem čiči, a šta ću s detetom - pita on, sedi kod kuće, kažem, ali ako nas bombarduju, neće, bre, iznerviram se.... jebalo te sklonište, pusti dete da spava, šta zna dete šta je miroljubiva politika Slobodana Miloševića, a tek posle pola sata otkrijem da su se Prvi, Drugi, Treći program, SOS kanal, TV Pink, TV Palma i TV Novi Sad spojili u jednu Televiziju – šta god da okreneš vidiš Prvi Program, emituje se ona vojnička pesma, šetaju ekranom mišićavi vojnici i podoficiri, nasmejani i veseli, domovino moja... čuje se refren, a napolju opet sirene, na Studiju B specijalni program: direktor pita novinara „A kako vi, mladi, nameravate da se suprostavite napadu NATO-snaga?”, a novinar, u komi, kaže: „Ovih dana nisam imao priliku da razgovaram sa mladima, ali ćemo profesionalno raditi”, jebote bog, kaže čiča koji se ponovo pojavljuje, dođite kod mene, dete mi se plaši, ne znam šta da radim, u pičku materinu i skloništa, ovo naše izgleda da je poplavljeno, gde da idem, znam li kako je preko puta u soliteru, pojma nemam, boleo me đoka za skloništa, daj, sedi, čiča, da popijemo nešto....

PHOTOMONTAGE: INSTRUKTOR
Negde usred ponoći oblikuje se lik Momira Bulatovića, samozvanog jugoslovenskog premijera: čovek s brkovima uživa da nam priopći da je uveo Ratno Stanje (on lično, uz pomoć... Slobodana M) i da se Beogradom više neće šetati dezerteri, onak’ bez veze, hodajući.
Opet sirene: penzioneri, ničim izazvani, idu u podrum a nekolicina nas nastavlja s makedonskim belim; javljaju da su bombardovali Žarkovo, Rakovicu, Kragujevac, Podgoricu, Novi Sad... a negde oko jedan poručuju da sutra nema benzina, da se snađemo, otadžbina nema cenu!
U četvrtak ujutru nema taksija: niko ne vozi, nema trolejbusa, na kioscima nema „Danasa” i „Glasa javnosti”, samo „Politika” i „Večernje novosti”. Slušamo radio-stanice sa kojih nam poručuju da se super branimo, da nam niko ništa ne može, da je u pitanju težak zločin i da su pripadnici Vojske Jugoslavije iskazali visoku patriotsku svest... Nema poštara, nijedna avionska kompanija ne leti za Beograd, ne ide se u školu, prodavnice imaju skraćeno radno vreme... ali smo zato, sinoć, na svih deset programa gledali film „Kozaru” u kojem, sećate se, onaj NATO-Nemac buši dlan ponosnog i dostojanstvenog Srbina koji iz srca podržava miroljubivu politiku predsednika Slobodana Miloševića.
Povratak na ognjište
Upravo sam čuo veliku i dragocenu vijest: sa kino-programa svih Bgd. bioskopa skinuti su svi inozemni filmovi. U pet sala (koje rade) mogu se videti remek dela: recimo, mislim, gotovo da znam... to su „Sutjeska”, „Neretva”, „Kozara”... a možda i „Mondo Bobo”. Tko zna?
Srbija je cool, na ulicama je prazno, pojedinačni demonstranti kamenjem napadaju strane ambasade, ali je sve pod kontrolom. Kosovo je još uvijek u Srbiji... ako niste primetili.
A kad mi se pogrešno učinilo da sam završio prvi dio Ratnog Dnevnika iz Beograda i kad je već bilo pola deset uveče (četvrtak) – izašao sam u noć, zapanjen količinom mraka koja se sručila na dorćolske ulice. Potpuno navučen na email poruke koje su satima iz sveta ubrizgavale adrenalin, u zabezeku (hrvatski: neverici) otkrio sam da je cijeli Beograd zamračen i da na ulicama nikog nema. Nigde automobila, taksi je – naučna fantastika, ništa autobus, šansa da vidim trolejbus bila je jednaka mogućnosti da opozicija u Srbiji osvoji vlast: držao sam se hrabro, sve idući uz zidove, zatvorene radnje, hodajući kao savršena budala... totalno praznim ulicama, otkrivajući da Beograd u tmini ume da bude zajebano crn. Povremeno urlanje sirena mamilo je u noć senke koje su hitale ka skloništima; od Dorćola do Zvezdare – dobar sat i po hoda - izgledalo mi je kao da idem peške, zatvorenih očiju, od Beograda do Splita; nikad kraja... spooky a bogami mrklo.

Kad sam se dočepao ognjišta na dvanaestom spratu, svih deset Prvih programa Radio Televizije Beograd unisono je emitovalo istovetni treći Dnevnik: ekranom su defilovali vojnici, generali, građani iz anketa („Ne mogu nam ništa”, „Koji, bre, NATO”, „Adolf Klinton je najveći zločinac XX veka”, „Englezi i Francuzi su varvari kakve svet još nije video”, „Ali... kad se Rusija probudi”, „Ne damo Kosovo”, „Svi kao jedan stojimo uz predsednika Slobodana Miloševića”), onda su u neko doba emitovali filmove „Valter brani Sarajevo” i „Otpisani”, ko je prošle noći propustio „Kozaru” neka ne brine, ima još dana za nemačkog megdana, sestru im jebemo fašističku!
Summit guslara
Ali, retko pošteni Nemac Peter Handke opet je odradio dug svojoj novoj domovini, Jugoslaviji. Usred tamne, čarne noći, između izveštaja o obaranju „neprijateljskih letilica” (za pilotima se još traga... seckaćemo ih ko špagete!) i općeg žala što je odložena utakmica s Hrvatskom (mada za to, kao što vidite, nikakvih razloga nije bilo), ekskluzivno smo priopćeni vešću da je drug Handke napisao sledeće pismo: „Hvala NATO! Hvala veliki mali pisci, od Garsije Markesa do Gintera Grasa, od Kenzabura Oe do potkomandanta Markosa zbog onog što nisu napisali. Hvala papi i Vatikanu zbog njegove bele blažene tišine. Veliki korak za čovečanstvo! Međutim, za one koji se na našoj planeti zemlji još nisu pretvorili u Marsovce i ostale Zelene koljače, njihova domovina je, počevši od 24. marta 1999. godine, Srbija, Crna Gora, Republika Srpska, Jugoslavija. ‘Mars napada’ i počevši od marsovskih napada, cela zemaljska kugla se zove JUGOSLAVIJA.
‘Mars napada” i za vreme marsovskih napada Helsinki, Madrid, Alžir, Dar es Salam (‘kuća mira’), Jerusalim, Jerihon, Bagdad, pa čak i London, Pariz, Berlin i Vašington će biti deo Jugoslavije!”.
U prvi mah, samokritičan prema sebi, pomislio sam da su mi sirene pomutile um čim nisam u stanju da otkrijem mentalne ciljeve Handkeovog pisma – ali kad su ovu Krek Literaturu počeli da čitaju kao mantru preko radio stanica, ozbiljno sam se zabrinuo za prijatelja našeg naroda koji piše kao da ga je udario tomahavk s leđa, direktno u glavu. Mars napada? Vašington u Jugoslaviji?
Želeći da čujem glas razuma, brzo sam se prebacio na vesti Radio Beograda: kad sam preživeo pedesetak minuta žestokog bombardovanja po polnim položajima Bila Klintona i Medlin Olbrajt - čuo sam da su se u Udruženju književnika okupili svi naši prvoborci-patrioti: Rajko Petrov Nogo, Momo Kapor, Gojko Đogo... Guslalo se sve u šesnaest, a najzanimljivije je bilo što je na tapet stigao Milo Đukanović kojeg je današnja „Politika” naslovom preko četiri stupca proglasila „najvećim izdajnikom u istoriji Crne Gore”.
Još pod uticajem marsovskih napada Petera Handkea, uz plutajuće zvuke sirene, sve sanjajući da je možda Split postao deo Beograda, otišao sam u carstvo snova i tamo, mirnodropski, sanjao Brač, pesak, čisto more, flašu vina... da bih se probudio uz još jedno zavijanje koje mi je poželelo „dobro jutro”.
Meseci kao vekovi
Pogledam s prozora: trolejbusi uglavnom ne rade, neki narod čeka kruh zvani hleb, nigde automobila, s radija čujem da su upadljiva smirenost našeg naroda, visoko izraženo političko, vojno i nacionalno jedinstvo, kao i rešenost da se istraje - najveći kvaliteti kojima raspolažemo. Evo trolejbusa!
Čitam „Politiku” zajedno s vama: „Teški zločin protiv naroda SR Jugoslavije”, „Gađani civilni i vojni ciljevi”, „NATO nastupa kao svetski žandarm, a Moskva se s tim nikad neće složiti”, „Hrvatska podržala agresiju NATO” (aha!), „Danas se otvara Salon automobila”, „Proizvodnja bez prekida”, „Hrane ima dovoljno”, „Hitler je bio realniji”, „Sramna uloga Francuske”, „Naše snage spremno dočekale agresora”, „Zapadne sile pokazuju lice Divljeg zapada”, „Noćni razbojnici su se obrušili na suverenitet SR Jugoslavije”, „Napad na SRJ je napad na srpski narod u celini”...
Opet sirene, trolejbus nastavlja kao da je gluv, neprijatno malo ljudi na ulicama; većina prodavnica ima skraćeno radno vreme ili je potpuno zatvorena, retke apoteke su otvorene, nigde dilera koji viču „devize, devize”, grad pod prolećnim suncem (dvadeset stepeni) izgleda nestvarno čist i svež.

A onda vesti o novim bombardovanjima i novim podrškama predsedniku Slobodanu Miloševiću koji nikad nije bio jači. Za samo 24 časa sve što je predstavljalo makar mali oblik otpora – nestalo je: političke stranke povukle su se u ilegalu, Radio B92 u Beogradu i Radio 021 u Novom Sadu su ukinuti, redovno izlaze „Politika”, „Večernje novosti” i „Politika ekspres”, ostalih dnevnih listova gotovo da i nema, ostaju samo najjači... Slobodan Milošević i Srbija u njegovim rukama.
Sedim ispred kompjutera i buljim u ekran.
Ni vino više nema tako omamljujući ukus.
Još jednom sirene, još litar jedan... do 18. avgusta, pa da onda licem u lice – a ne ovako kurvinski, noću, nevidljivo, s neba – vidimo ko je vjera a tko nevjera, tko se branio a tko ustupao vazdušne prostorima Biliju i njegovima.
Ali, tih pet meseci u Srbiji će biti kao pet decenija. Ili vekova...
*Tekst je objavljen u Feralu 29. marta 1999. godine