Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
glockov kolac

#4201 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by glockov kolac »

Nek se spreme kladionice... :D
stakasa

#4202 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

Maraschino wrote:Opet @vivaldi pokusava sve okrenuti naglavacke a stvari tako jednostavne.

Sve ove pobrojane firme dobile su neku povlastice ili precutnu saglasnost da bi nastavile raditi i zadrzale radna mjesta. Sve to je dobio i Aluminij plus besplatnu el.energiju i sve im to malo i danas su ljuti sto im neko/niko ne da besplatnu struju. Ni struja nije problem nego je problem sto oni dobit dijele izmedju sebe zanemarujuci sve obaveze i prema dobavljacima i prema drzavi...bla bla bla
Nece da rade. Pusti nosarine price i HDZ retoriku. Namjerno su napravili vecu stetu da ga niko ne kupi. Preuzece ga ovi sto su sada u Upravnom odboru, Feal, Icko Knezovic itd i rasparcat. Ovo je zavrsena prica
spreca

#4203 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

daddy-kool wrote:
palermo wrote:

Pa stvarni vlasnik je HDZ BiH.....a kolateralna šteta je uvijek dio svake poslovne transkacije......

ono što se stvarno ne zna je u kom će pravcu ova poslovna tranakcija ići, i drugo pitanje da li će uspjeti...jer je velika razlika između između htjeti nešto i uspjeti u svojoj namjeri
Nego imal kakvih čaršijskih priča, šta su bili zakuhali ovi ejč-di-zedovi?
Centrala je do daljnjeg zatvorena zbog tehnickih problema...udunuli im 'lektriku :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#4204 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Tomahawk11 »

glockov kolac wrote:Nek se spreme kladionice... :D
Udariti porez kako Bog zapovjeda i riješeno.
spreca

#4205 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Maraschino wrote:Opet @vivaldi pokusava sve okrenuti naglavacke a stvari tako jednostavne.

Sve ove pobrojane firme dobile su neku povlastice ili precutnu saglasnost da bi nastavile raditi i zadrzale radna mjesta. Sve to je dobio i Aluminij plus besplatnu el.energiju i sve im to malo i danas su ljuti sto im neko/niko ne da besplatnu struju. Ni struja nije problem nego je problem sto oni dobit dijele izmedju sebe zanemarujuci sve obaveze i prema dobavljacima i prema drzavi...bla bla bla
Kako vam se da citati njegove duge i bezvezne komentare o ekonomiki(a njegova je politicka) ja sam samo jednom procitao njegovo elaboritanje nekog problema iz sfere ekonomike i nikad vise .....gdjeli to on radi da mi je samo znati,neka je bog na pomoci njegovoj firmi....los je tereticar a kamoli prakticar..dosada ziva
pepeljara

#4206 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by pepeljara »

Tomahawk11 wrote:

Aham, pa kad se nakupi para rijesit ce se nesto :)

skupilo se od akciza za cigare i goriva sigurno par milijardi godisnje, dovoljno za autoput preko bosne, i par novih bolnica :)

95% ode u budzet :)

:izet: :izet: :izet:

al neka, ne treba nama to, bitno je koje si boje
glockov kolac

#4207 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by glockov kolac »

Tomahawk11 wrote:
A onda preći na Međugorje :izet:
Tomahawk11
Globalni moderator

#4208 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Tomahawk11 »

pepeljara wrote:
Tomahawk11 wrote:

Aham, pa kad se nakupi para rijesit ce se nesto :)

skupilo se od akciza za cigare i goriva sigurno par milijardi godisnje, dovoljno za autoput preko bosne, i par novih bolnica :)

95% ode u budzet :)

:izet: :izet: :izet:

al neka, ne treba nama to, bitno je koje si boje
Ono je Kasumović u Zenici zamandalio Premier?
Koje je on mjere poduzeo?
stakasa

#4209 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

palermo wrote:
vivaldi wrote:
palermo wrote:Ma vivaldi jednu stvar neće ili ne želi da razumije. Stvarni vlasnik aluminijuma je odlučio da mu se više ne isplati držati ga, ostalo je samo stvar tehnikalija.
ne znam ko je stvarni vlasnik, ali znam ko ce osjetiti posljedice sto naravno ne znaci da se slazem s tom tvojom konstatacijom
Pa stvarni vlasnik je HDZ BiH.....a kolateralna šteta je uvijek dio svake poslovne transkacije......

ono što se stvarno ne zna je u kom će pravcu ova poslovna tranakcija ići, i drugo pitanje da li će uspjeti...jer je velika razlika između između htjeti nešto i uspjeti u svojoj namjeri
Ja sam uvjeren, nemam nikakve dileme - proizvodnja se nece ponovo pokrenuti. HDZ je napravio racionalan potez, izvuko sto je mogao i pusti ga niz vodu. Ovakav kakav je bio do prekjucer nije bio odrziv a za nesto vise su potrebna prevelika ulaganja i resursi kojih nema. I opet sve na dugu stapu. Sa ne znam kakvom strujom Aluminij ne posluje pozitivno dok je god tona ispod dvije hiljade dolara
spreca

#4210 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

stakasa wrote:

Nece da rade. Pusti nosarine price i HDZ retoriku. Namjerno su napravili vecu stetu da ga niko ne kupi. Preuzece ga ovi sto su sada u Upravnom odboru, Feal, Icko Knezovic itd i rasparcat. Ovo je zavrsena prica
Ja mislim da je veliki dio onih celija za elektrolizu ugasen na vrijeme dok je bilo struje,jer su znali da je rok koji su dobili bio poslednji, sa namjerom da se posle pokrenu bez problema,ali sada je ovo kao sto ti rece samo da je neko dobije za dzabe ,ustvari ti isti koji su i napravili taj manjak odnosno pokrali lovu da bi se obezvredila i jeftino kupila.Samo inspekcija moze utvrditi stanje
pepeljara

#4211 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by pepeljara »

Tomahawk11 wrote: Ono je Kasumović u Zenici zamandalio Premier?
Sve je to stranacko prepucavanje, kupljenje poena, mislim da nekog efekta nema....

Ma kod nas se sve namjesnki radi => punjenje budzeta, da administracija koja konstatn raste ima plate :)

Opet kazem, pdv+akcize samo kad bi se namjenski trosili, bili bi top :)

Ovako...
Tomahawk11
Globalni moderator

#4212 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Tomahawk11 »

pepeljara wrote:
Sve je to stranacko prepucavanje, kupljenje poena, mislim da nekog efekta nema....

Ma kod nas se sve namjesnki radi => punjenje budzeta, da administracija koja konstatn raste ima plate :)

Ovako...
Pa i ako je stranačko prepucavanje, evo Čović zapeo sa izbornim, nema formiranja vlasti, super, jel nema, e nema ni kladionica i taman :izet:
Druga je stvar što se to neće desiti, jer i oni koji to mogu, neće, imaju i oni nekih oraha u džepovima.
spreca

#4213 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Tomahawk11 wrote:
pepeljara wrote:

Ovako...
Pa i ako je stranačko prepucavanje, evo Čović zapeo sa izbornim, nema formiranja vlasti, super, jel nema, e nema ni kladionica i taman :izet:
Druga je stvar što se to neće desiti, jer i oni koji to mogu, neće, imaju i oni nekih oraha u džepovima.
Sve treba privatizovati i tako iz firmi istjerati stranacke uhljebe i stranacki uticaj ,jer time ce im se odjeci izvori finansija i kupovanja stalnih glasaca
Tomahawk11
Globalni moderator

#4214 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Tomahawk11 »

Moj spreča, silne pare oni deru i na privatnom sektoru, eno neki dan koliko je milijardi poreza uzeto za pola godine, kad skontaš kako je BiH mala država, puno novca.
Neće njima nikad pipa presušiti, snaći će se oni nekako, ako ništa, ima MMF da nas još više uvali.
Međutim da treba neke tumore riješiti, to definitivno.
Odnekud se mora krenuti, pa će valjda i ove trutove zamijeniti neko ko će raditi na ozdravljenju.
Alfons Kauders

#4215 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

Đe je Hafis s informacijama iz prve ruke?
mO k3

#4216 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

Alfons Kauders wrote:Đe je Hafis s informacijama iz prve ruke?
:mrgreen: :lol: :lol:

pise aplikaciju za posao
invincible1921

#4217 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by invincible1921 »

mO k3 wrote:
:mrgreen: :lol: :lol:

pise aplikaciju za posao
Imam nekih dobrih tamplatea za CV pa ako kome treba 8-)
The 51st State

#4218 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

spreca wrote:

Kako vam se da citati njegove duge i bezvezne komentare o ekonomiki(a njegova je politicka) ja sam samo jednom procitao njegovo elaboritanje nekog problema iz sfere ekonomike i nikad vise .....gdjeli to on radi da mi je samo znati,neka je bog na pomoci njegovoj firmi....los je tereticar a kamoli prakticar..dosada ziva
cim je izjednacio privredu rs sa federalnom po potentnosti, tu mu je taraba za ozbiljno razmatranje.
howdy

#4219 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

Guta spermu, ne moze doc do rijeci.
pepeljara

#4220 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by pepeljara »

Tomahawk11 wrote:
:thumbup:

Sto rece onaj gore, sve stranacke ispostave pozatvarat :)

Al kad krenes da u ovoj drzavi nista ne fercera 100% ispravno, sve ti je jasno.
tandmand

#4221 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by tandmand »

stakasa wrote:Sa ne znam kakvom strujom Aluminij ne posluje pozitivno dok je god tona ispod dvije hiljade dolara
U pneumatici, neki ventil od Al, 300g košta minimalno 15€ a zavisno od modela ide cijena i do 150€. Što bi Čova rekao minimum minimuma 50€/kg
Dakle obrađeni AL tona 50000€ naj najmanja cijena.
Alfons Kauders

#4222 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

howdy wrote:
Guta spermu, ne moze doc do rijeci.
Nemoj tako. Hajde pozdravite ga i pitajte kako mu šef misli izbjeći stečaj, odakle im pare i tako te sitnice. Imaju li kakav plan B ili plan C?
stakasa

#4224 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

tandmand wrote:
stakasa wrote:Sa ne znam kakvom strujom Aluminij ne posluje pozitivno dok je god tona ispod dvije hiljade dolara
U pneumatici, neki ventil od Al, 300g košta minimalno 15€ a zavisno od modela ide cijena i do 150€. Što bi Čova rekao minimum minimuma 50€/kg
Dakle obrađeni AL tona 50000€ naj najmanja cijena.
Velika je razlika izmedu obradenog i neobradenog. Ovde se samo pravi primarni aluminijum vec 39 godina. Kad se sa Jolom Musom ili trzistem kada je Brajkovic bio direktor nije ulozilo u razvoj i finalizaciju nece nikad. Dok je bilo industrije i zajednicke drzave sve to je imalo smisla iako je i tad isplativost bila nategnuta. Sad kada su konacno ugasili proizvodnju i primili udarac (vjerovatno nece biti vise demonstracija poslje onih jucerasnjih) stvarno nema rezona da ponovo ista pokrecu. Rasparcaj, nesto sitne industrije unutra, golf tereni, apartmani, ostalo sadi kavadu i luk
Hafis

#4225 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Eh, bolje je da kamen sjedi, nego vi.
Sezona branja malina u punom zamahu, a oni ovdje kopaju nos i plaču nad tuđim mezarom.
I onda kada se uđe kokuz u jesen, opet mrski Hrvati krivi za neimaštinu.
Post Reply