Postoji razlika izmedju placanja poreza i podnosenja porezne prijave tako da tvoje stavke nemaju veze sa placanjem poreza nego sa podnosenjem porezne prijaveMatris wrote:Cuj postojao je nacin da se plati porez. Pa nece porezna odbiti pare ako ih bas natjeras da ih uzmu.
Bile su dvije opcije
1. Aktivno krsenje zakona: Plati porez lazuci na formularima, ostetio sebe, porezna i drzava sretna u dobitku
2. Pasivno "krsenje" zakona: trazi da se tacno definise kategorija tako da se moze platiti bez da moras lagati ko si, sta si i zasto placas.
To sto si ti platio porez i sto je drzava sretna ne znaci da nisi prekrsio zakon. Znaci samo da drzave boli briga jel nesto po zakonu ili nije, vazno je da oni profitiraju.
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
damsic
#4201 Re: Porez na dohodak na freelancing?
-
free_too
#4202 Re: Porez na dohodak na freelancing?
damsic wrote:Neka je tebi sretnofree_too wrote:
Evo ja sam "ijole" pametan sto bi ti rekao, i moj advokat isto i moj racunovodja koji ima preko 20godina iskustva. Slazemo se da postoji zakonska obaveza za fizicko lice ali da zakonom nismo mi obuhvaceni, jer zakonom je samo predvidjena povremena samostalna djelatnost s domacom firmom, tako da ti tvoja prica pada u vodu.
Ali ako tebe tvoj racunovodja savjetuje da si ti upravu i da ne trebas placati porez za novac koji si zaradio i na koji nigdje nije placen porez, moj prijedlog je da mjenjas racunovodju jer ces na kraju ti a ne on platiti penale.
Ako vec imas advokata i racunovodju koji su iskusni trebali bi mnogo vise da su upuceni kako je do 2018. godine porezna raspolagala podacima od banaka. Tek je od ove godine se krenulo sa integrisanjem bankovnih institucija i poreznih ustanova u smislu raspolaga podacima o kretanju novca. To bi ti , ako nista, racunovodja trebao objasnitifree_too wrote:
A da postoji, tako kako ti kazes, oni bi nama odavno vec spucali kazne, poslali rjesenja i rekli platite ljudi.
Pa sigurno necu uzimati savjet ljudi s foruma koji veze nemaju, jesi ti mozda advokat, racunovodja, sta si ti zapravo, musko ili zensko, posto vidim da pises po forumu jednom u muskom jednom u zenskom licu?
Ti njemu zelis reci da on moze platit porez bez podnosenja prijave ?damsic wrote:Postoji razlika izmedju placanja poreza i podnosenja porezne prijave tako da tvoje stavke nemaju veze sa placanjem poreza nego sa podnosenjem porezne prijaveMatris wrote:Cuj postojao je nacin da se plati porez. Pa nece porezna odbiti pare ako ih bas natjeras da ih uzmu.
Bile su dvije opcije
1. Aktivno krsenje zakona: Plati porez lazuci na formularima, ostetio sebe, porezna i drzava sretna u dobitku
2. Pasivno "krsenje" zakona: trazi da se tacno definise kategorija tako da se moze platiti bez da moras lagati ko si, sta si i zasto placas.
To sto si ti platio porez i sto je drzava sretna ne znaci da nisi prekrsio zakon. Znaci samo da drzave boli briga jel nesto po zakonu ili nije, vazno je da oni profitiraju.
Citate li vi ikako zakon i proceduru i kako postupiti uopce? Je li radis mozda u PU ? Kako znas da poreska od ove godine posjeduje podatke? Jesi neki SDA bot pa sve ignorises? Sta si po struci?
Ljudi su vas ubili argumentima gore, znaci UBILI, i to fino zakonom i clanovima i sve vam fino objasnili, a vi onda mjenjate pricu, sad se sve "podrazumjeva". Ne postoji to u pravu dragi moji, mozda u vasem forumskom svijetu postoji, a realnom svijetu ne.
-
Matris
#4203 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kako ces platiti porez bez podnosenja porezne prijave?damsic wrote:Postoji razlika izmedju placanja poreza i podnosenja porezne prijave tako da tvoje stavke nemaju veze sa placanjem poreza nego sa podnosenjem porezne prijaveMatris wrote:Cuj postojao je nacin da se plati porez. Pa nece porezna odbiti pare ako ih bas natjeras da ih uzmu.
Bile su dvije opcije
A kako ces podnijeti poreznu prijavu bez da prekrsis zakon ispunjavajuci je?
- madner
#4204 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ljudi u svojoj glavi ubijaju argumentima, objektivno ne znaju ni sta je akontacija. Odgovarajuca dokumentacija nije isto sto i akontacije. 
- vjesticanametli
#4205 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jesul platili ovi sto su dobili kUverte
-
free_too
#4206 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jesi to samo napisao da bi dobio 47500 post jubilarni? Haj se bavi Sirijom, pusti poreznu tematiku, veze nemas o njoj. Ni sta je dokumentacija ni sta su akontacije. Prosipas se, ljudi su ti sve objasnili, ti bacas ignore, tj motas "zakon" i "pravilnik" da tvoju agendu podudarajumadner wrote:Ljudi u svojoj glavi ubijaju argumentima, objektivno ne znaju ni sta je akontacija. Odgovarajuca dokumentacija nije isto sto i akontacije.
-
DexterTZ
#4207 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Odgovarajuća dokumentacija:madner wrote:Ljudi u svojoj glavi ubijaju argumentima, objektivno ne znaju ni sta je akontacija. Odgovarajuca dokumentacija nije isto sto i akontacije.
1. AUG-1031 koji dobiješ od poslodavca
2.Ugovor o djelu (koji je kako i u odgovoru stoji jedini valjan osnov za prijavu ove vrste djelatnosti)
-
damsic
#4208 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Cim je nekko informisan ili prica stvari kkoje vam se ne svidjaju odmah je SDA bot ili radi u PUfree_too wrote:damsic wrote:Neka je tebi sretnofree_too wrote:
Evo ja sam "ijole" pametan sto bi ti rekao, i moj advokat isto i moj racunovodja koji ima preko 20godina iskustva. Slazemo se da postoji zakonska obaveza za fizicko lice ali da zakonom nismo mi obuhvaceni, jer zakonom je samo predvidjena povremena samostalna djelatnost s domacom firmom, tako da ti tvoja prica pada u vodu.
Ali ako tebe tvoj racunovodja savjetuje da si ti upravu i da ne trebas placati porez za novac koji si zaradio i na koji nigdje nije placen porez, moj prijedlog je da mjenjas racunovodju jer ces na kraju ti a ne on platiti penale.
Ako vec imas advokata i racunovodju koji su iskusni trebali bi mnogo vise da su upuceni kako je do 2018. godine porezna raspolagala podacima od banaka. Tek je od ove godine se krenulo sa integrisanjem bankovnih institucija i poreznih ustanova u smislu raspolaga podacima o kretanju novca. To bi ti , ako nista, racunovodja trebao objasnitifree_too wrote:
A da postoji, tako kako ti kazes, oni bi nama odavno vec spucali kazne, poslali rjesenja i rekli platite ljudi.
Pa sigurno necu uzimati savjet ljudi s foruma koji veze nemaju, jesi ti mozda advokat, racunovodja, sta si ti zapravo, musko ili zensko, posto vidim da pises po forumu jednom u muskom jednom u zenskom licu?Ti njemu zelis reci da on moze platit porez bez podnosenja prijave ?damsic wrote:Postoji razlika izmedju placanja poreza i podnosenja porezne prijave tako da tvoje stavke nemaju veze sa placanjem poreza nego sa podnosenjem porezne prijaveMatris wrote:Cuj postojao je nacin da se plati porez. Pa nece porezna odbiti pare ako ih bas natjeras da ih uzmu.
Bile su dvije opcije
Citate li vi ikako zakon i proceduru i kako postupiti uopce? Je li radis mozda u PU ? Kako znas da poreska od ove godine posjeduje podatke? Jesi neki SDA bot pa sve ignorises? Sta si po struci?
Ljudi su vas ubili argumentima gore, znaci UBILI, i to fino zakonom i clanovima i sve vam fino objasnili, a vi onda mjenjate pricu, sad se sve "podrazumjeva". Ne postoji to u pravu dragi moji, mozda u vasem forumskom svijetu postoji, a realnom svijetu ne.
Na svakom seminaru za racunovodje se sto puta vodila prica kako bankarski sistem postaje sve vise i vise integrisan sa PU... ali ne, vama je lakse sebe ubjediti da je neko SDA bot .... eee jadi moje ne informisane
-
DexterTZ
#4209 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Postoji razlog zašto mora preko mjesečne akontacije.Preko godišnje prijave ne možeš ostvariti odbitke od 20% koji su ti dati zakonom.Godišnja prijava nije predviđena za plaćanje poreske obaveze već za zatvaranje poreske obaveze odnosno sve to što si uplatio mjesečno uokviriš i zatvoriš godišnjom prijavom.DexterTZ wrote:Odgovarajuća dokumentacija:madner wrote:Ljudi u svojoj glavi ubijaju argumentima, objektivno ne znaju ni sta je akontacija. Odgovarajuca dokumentacija nije isto sto i akontacije.
1. AUG-1031 koji dobiješ od poslodavca
2.Ugovor o djelu (koji je kako i u odgovoru stoji jedini valjan osnov za prijavu ove vrste djelatnosti)
Plaćanjem poreza na određeni račun nisi ispunio poresku obavezu već si uplatio poreski kredit.Tek kad to provučeš kroz obrasce i kad se to proknjiži,time si zatvorio poresku obavezu.
Plaćati na AUG-1031 nije moglo fizičko lice a ne može ni danas.Strana firma ne može pogotov jer nije predviđen za strane firme,svim pametnjakovićima preporučujem da uzmu Citizen ID neke druge države i ID kompanije sa zapada i nek unesu u prostor predviđen za JMBG/JIB,nek nam svima pokažu kako su to oni radili i kako se to po zakonu radi.
Prvenstveno niko vam neće dati ID ili SSN jer je i njihovim zakonom definisano strogo čuvanje tog broja jer tim brojem se ostvaruju razne beneficije i razna prava.
Zakon je propisao podnošenje mjesečne akontacije znači nema "moglo se preko godišnje" nije moglo jer je tačno propisano kako se to radi.
Da Freelancing ne postoji to i sam prijedlog zakona kaže.Gdje kaže da se tek u novom zakonu ubacuje Freelancing kao djelatnost koja ne spada ni u samostalnu ni u nesamostalnu djelatnost.
-
damsic
#4210 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Daleko daleko obrazovaniji i od tebe i od tvog racunovodje i jako dobro znam sta pricam... a sto se tice zenskog/muskog spola, procitaj malo moje postove i mozda shvatis ilii si i nepismen pa ne mozes banalnu stvar zakljuciti... i jos jednom, mjenjaj racunovodju i advokata..free_too wrote:damsic wrote:Neka je tebi sretnofree_too wrote:
Pa sigurno necu uzimati savjet ljudi s foruma koji veze nemaju, jesi ti mozda advokat, racunovodja, sta si ti zapravo, musko ili zensko, posto vidim da pises po forumu jednom u muskom jednom u zenskom licu?Ti njemu zelis reci da on moze platit porez bez podnosenja prijave ?damsic wrote:Postoji razlika izmedju placanja poreza i podnosenja porezne prijave tako da tvoje stavke nemaju veze sa placanjem poreza nego sa podnosenjem porezne prijaveMatris wrote:Cuj postojao je nacin da se plati porez. Pa nece porezna odbiti pare ako ih bas natjeras da ih uzmu.
Bile su dvije opcije
-
damsic
#4211 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ti mozes platiti porez i to se zove porezni kredit. Placanjem poreznog kredita nisi zavrsio poreznu obavezu jer moras podnjeti i prijave ali si ispostovao zakonske odredbe tj. nisi predao poreznu prijavu jer nije postojao adekvatan obrazac ali si ispostovao zakon o porezu na dohodak i paltio porezni kredit... uglavnom, da ti ne duzim, savjet: nadji dobrog racunovodju ali zaista dobrog i iskkusnog racunovodju i moze ti on objasniti sta je porezni kredit, sta je porezna obaveza, porezna prijava i slicno i kako su medjusobno povezaniMatris wrote:Kako ces platiti porez bez podnosenja porezne prijave?damsic wrote:Postoji razlika izmedju placanja poreza i podnosenja porezne prijave tako da tvoje stavke nemaju veze sa placanjem poreza nego sa podnosenjem porezne prijaveMatris wrote:Cuj postojao je nacin da se plati porez. Pa nece porezna odbiti pare ako ih bas natjeras da ih uzmu.
Bile su dvije opcije
A kako ces podnijeti poreznu prijavu bez da prekrsis zakon ispunjavajuci je?
-
free_too
#4212 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Druze moj ti bi trebao ustati kad spomenes mene i moje obrazovanje. A za racunovodju, samo je glavna u gradu i ima preko 30tak godina iskustva sigurno, ali zato forumski lik kojem je 90% postova na forumu u ovoj temi i koji ocito ima neku agendu da ispostuje , pametniji od nje? Pozdrav raju iz stranke, reci im da si glavni racunovodja na forumudamsic wrote: Daleko daleko obrazovaniji i od tebe i od tvog racunovodje i jako dobro znam sta pricam... a sto se tice zenskog/muskog spola, procitaj malo moje postove i mozda shvatis ilii si i nepismen pa ne mozes banalnu stvar zakljuciti... i jos jednom, mjenjaj racunovodju i advokata..
Sama ova recenica: tj. nisi predao poreznu prijavu jer nije postojao adekvatan obrazac ali si ispostovao zakon o porezu na dohodak i paltio porezni kredit . Treba uplatit 20k pa haj kad dodje advekatan pravilnik/zakon , bices pokriven
-
damsic
#4213 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa zar maloprije nisi rekao da racunovodja ima 20 godina iskustva...u sljedecem postu mozda ces navesti da ima 40 godina... i jos jednom, mjenjaj racunovodju!free_too wrote:Druze moj ti bi trebao ustati kad spomenes mene i moje obrazovanje. A za racunovodju, samo je glavna u gradu i ima preko 30tak godina iskustva sigurno, ali zato forumski lik kojem je 90% postova na forumu u ovoj temi i koji ocito ima neku agendu da ispostuje , pametniji od nje? Pozdrav raju iz stranke, reci im da si glavni racunovodja na forumudamsic wrote: Daleko daleko obrazovaniji i od tebe i od tvog racunovodje i jako dobro znam sta pricam... a sto se tice zenskog/muskog spola, procitaj malo moje postove i mozda shvatis ilii si i nepismen pa ne mozes banalnu stvar zakljuciti... i jos jednom, mjenjaj racunovodju i advokata..
Sama ova recenica: tj. nisi predao poreznu prijavu jer nije postojao adekvatan obrazac ali si ispostovao zakon o porezu na dohodak i paltio porezni kredit . Treba uplatit 20k pa haj kad dodje advekatan pravilnik/zakon , bices pokriven![]()
-
damsic
#4214 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I samo jos jednu stvar... s obzirom da moram ustati kada pricam o tvom obrazovanju, je li moram stajati i dok te ucim gramatiku?free_too wrote:Druze moj ti bi trebao ustati kad spomenes mene i moje obrazovanje. A za racunovodju, samo je glavna u gradu i ima preko 30tak godina iskustva sigurno, ali zato forumski lik kojem je 90% postova na forumu u ovoj temi i koji ocito ima neku agendu da ispostuje , pametniji od nje? Pozdrav raju iz stranke, reci im da si glavni racunovodja na forumudamsic wrote: Daleko daleko obrazovaniji i od tebe i od tvog racunovodje i jako dobro znam sta pricam... a sto se tice zenskog/muskog spola, procitaj malo moje postove i mozda shvatis ilii si i nepismen pa ne mozes banalnu stvar zakljuciti... i jos jednom, mjenjaj racunovodju i advokata..
Sama ova recenica: tj. nisi predao poreznu prijavu jer nije postojao adekvatan obrazac ali si ispostovao zakon o porezu na dohodak i paltio porezni kredit . Treba uplatit 20k pa haj kad dodje advekatan pravilnik/zakon , bices pokriven![]()
" ima preko 30tak godina iskustva " --- mozes reci "ima preko 30 godina iskustva" ili "ima 30tak godina iskustva"
Ja bih sada da sjednem
-
free_too
#4215 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nemoj sjedati, sad ce izbori, treba se dokazati za liste! 20 ili 30tak, ista je stvar, zelim ti reci da je gospodja starije zivotne dobi i da se razumije u racunovodstvo, za razliku od SDA bota na forumu s agendom.damsic wrote:I samo jos jednu stvar... s obzirom da moram ustati kada pricam o tvom obrazovanju, je li moram stajati i dok te ucim gramatiku?free_too wrote:Druze moj ti bi trebao ustati kad spomenes mene i moje obrazovanje. A za racunovodju, samo je glavna u gradu i ima preko 30tak godina iskustva sigurno, ali zato forumski lik kojem je 90% postova na forumu u ovoj temi i koji ocito ima neku agendu da ispostuje , pametniji od nje? Pozdrav raju iz stranke, reci im da si glavni racunovodja na forumudamsic wrote: Daleko daleko obrazovaniji i od tebe i od tvog racunovodje i jako dobro znam sta pricam... a sto se tice zenskog/muskog spola, procitaj malo moje postove i mozda shvatis ilii si i nepismen pa ne mozes banalnu stvar zakljuciti... i jos jednom, mjenjaj racunovodju i advokata..
" ima preko 30tak godina iskustva " --- mozes reci "ima preko 30 godina iskustva" ili "ima 30tak godina iskustva"
Ja bih sada da sjednem
-
Rimes87
#4216 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nemojte se praviti pametni. Nacina za uplatu putem obrasca nije bilo do aprila tekuce godine. Niko lud ne uplacuje poreze unaprijed, cak, stavise, izgleda da niko lud sem privatnog sektora ne uplacuje poreze. No, to na stranu, obaveza je bila tu od 2009. (zapravo od 2015., iako ni tada se striktno ne spominje freelancer niti bilo koja slicna djelatnost), ali posto nije definisana nema smisla ganjati nekoga zbog toga. Definisana je u aprilu i od tada imaju svako pravo naplacivati, ali, posto je regulativa kontradiktorna zakonu, ni ona nije valjana. Tako da moraju donijeti novu regulativu i tacka. Sve ostale price, tipa moglo je prije i kako su drugi, su, kao sto kazu kolege sa BBC-ja, rendered mute jer je nacin na koji su to ljudi placali nelegalan. I samim time bi oni trebali imati pravo na povrat tog novca ili, u najgorem mogucem slucaju, kredit kod nase mile PU.
-
damsic
#4217 Re: Porez na dohodak na freelancing?
hehe, kako mi je interesantno da svoj gnjev i svoju nemoc pronalazite u cuvenoj klasifikaciji "SDA bot"free_too wrote:
Nemoj sjedati, sad ce izbori, treba se dokazati za liste! 20 ili 30tak, ista je stvar, zelim ti reci da je gospodja starije zivotne dobi i da se razumije u racunovodstvo, za razliku od SDA bota na forumu s agendom.
ipak cu da sjednem, jer ja vam svake izbore masem sa drugog kontinenta i smijem se jer kukate a isti vam vladaju
-
Rimes87
#4218 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako si van drzave nemas nikakvo pravo diskutovati stvari unutar iste jer jednostavno nisi upoznat s tematikom, niti te se tice. Plus, niti si advokat, niti racunovodja, niti freelancer. Znaci nisi upoznat s tematikom na kvadrat, tako da bih te zamolio da ne spamas temu. Hvala.damsic wrote:hehe, kako mi je interesantno da svoj gnjev i svoju nemoc pronalazite u cuvenoj klasifikaciji "SDA bot"free_too wrote:
Nemoj sjedati, sad ce izbori, treba se dokazati za liste! 20 ili 30tak, ista je stvar, zelim ti reci da je gospodja starije zivotne dobi i da se razumije u racunovodstvo, za razliku od SDA bota na forumu s agendom.
ipak cu da sjednem, jer ja vam svake izbore masem sa drugog kontinenta i smijem se jer kukate a isti vam vladaju
-
damsic
#4219 Re: Porez na dohodak na freelancing?
a po cemu to moras biti unutar iste da bi bio upucen u nesto?Rimes87 wrote:Ako si van drzave nemas nikakvo pravo diskutovati stvari unutar iste jer jednostavno nisi upoznat s tematikom, niti te se tice. Plus, niti si advokat, niti racunovodja, niti freelancer. Znaci nisi upoznat s tematikom na kvadrat, tako da bih te zamolio da ne spamas temu. Hvala.damsic wrote:hehe, kako mi je interesantno da svoj gnjev i svoju nemoc pronalazite u cuvenoj klasifikaciji "SDA bot"free_too wrote:
- seoBIH
#4220 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne mogu da vjerujem da dio populacije koji ne glasa raspravlja o ovima sto glasaju. Koji q je s vama?
Stvarno covjek ne moze ni malo razumijevanja pokazati kada procita ovakve upise. Sam moram platiit porez, ali zbog ovakvih komentara i krucoljebovica porez treba da bude minimim 40% ma gdje god isao. Sada se zalite, a niste se borili, niti se borite za neki povoljnij zakon. Kad hoces da budes jeban, onda ces i biti. Jednostavno.
Iako spadam u grupu freelancera, jako ste agresivni.
Stvarno covjek ne moze ni malo razumijevanja pokazati kada procita ovakve upise. Sam moram platiit porez, ali zbog ovakvih komentara i krucoljebovica porez treba da bude minimim 40% ma gdje god isao. Sada se zalite, a niste se borili, niti se borite za neki povoljnij zakon. Kad hoces da budes jeban, onda ces i biti. Jednostavno.
-
Rimes87
#4221 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zar ti zaista treba odgovor na to pitanje?damsic wrote:
a po cemu to moras biti unutar iste da bi bio upucen u nesto?
-
Rimes87
#4222 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Samo jedno pitanje: da li si se ti borio za nesto bolje?seoBIH wrote:Ne mogu da vjerujem da dio populacije koji ne glasa raspravlja o ovima sto glasaju. Koji q je s vama?
-
damsic
#4223 Re: Porez na dohodak na freelancing?
cekaj, ti nisi upucen u nista izvan svog tor-a? je li znas da je Lajka bila u svemiru?Rimes87 wrote:Zar ti zaista treba odgovor na to pitanje?damsic wrote:
-
Rimes87
#4224 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Wow, koji sick burn, de mi molim te hladne vode da se oporavim. Ne zelim uopste da ulazim u raspravu s tobom nakon tako glupog ispada, a pogotovo zato sto nisi upucen u tematiku nikako. Deder se ti bavi politikom drzave u kojoj se trenutno nalazis jer ti je to bitnije, vjeruj mi. I, btw, shockingly, ja nisam freelancer.damsic wrote:cekaj, ti nisi upucen u nista izvan svog tor-a? je li znas da je Lajka bila u svemiru?Rimes87 wrote:Zar ti zaista treba odgovor na to pitanje?damsic wrote:
-
free_too
#4225 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ovo je vec drugi lik na temi koji prica o Bosni i njezinoj poreznoj politic a vec odavno ne zivi u istoj. Najjaci definitivno.