Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#4201 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Da se pitalo begove i hodze bili bi ko Lesoto, samo da oni imaju marvu za jahanje.
:lol: :lol: :lol: prejako!
kamberovica polje

#4202 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kamberovica polje »

_BataZiv_0809 wrote: Ma ovakvima je i problem sto su drugovi obnovili drzavnost BiH ;-) Da se pitalo begove i hodze bili bi ko Lesoto, samo da oni imaju marvu za jahanje.
Sad ćeš dobit odgovor da je BiH stara 1000 godina (ne opovrgavam) i da bi zahvaljujući tome svakako dobili državu poslije 2 S.R. bilo drugova ili ne, jer poznato je da su srednjovjekovne banovine i kraljevstva šakom i kapom dobijali države poslije 2 S.R. :roll:
prog321

#4203 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

SBB KBB.
Da nije bilo drugova, to znaci da bi pobjedile aksijalne snage, a to bi onda bio sasvim drugacija raspodjela karata.
Mozda bi Bosnjaci tad i imali svoju drzavu gdje se vlast ne bi dijelila sa ajkulama koji ti zele doci glave.
PM72

#4204 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

prog321 wrote:SBB KBB.
Da nije bilo drugova, to znaci da bi pobjedile aksijalne snage, a to bi onda bio sasvim drugacija raspodjela karata.
Mozda bi Bosnjaci tad i imali svoju drzavu gdje se vlast ne bi dijelila sa ajkulama koji ti zele doci glave
Jedan mudar čovjek je izjavio :Bolje je da sutis i dopustis ljudima da misle da si budala, nego da pocnes pricati i uklonis sve sumnje.
Mohamad Sissoko

#4205 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

prog321 wrote:SBB KBB.
Mozda bi Bosnjaci tad i imali svoju drzavu gdje se vlast ne bi dijelila sa ajkulama koji ti zele doci glave.
Ko god da je pobjedio Bosnjaci bi dobili veliku kurcinu kao sto su i od drugova dobili a na kraju dobise i od cetnika sa partizanskom kapom u Srebrenici.
prog321

#4206 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Tesko je reci definitivno sta bi dobili.
Last edited by prog321 on 02/10/2015 13:18, edited 1 time in total.
JThomas

#4207 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

već si bio u sastavu NDH, a koja je i sama bila protektorat. al' eto, možda su samo čekali da rat završi da ti daju državu.

al' o svemu on ima mišljenje...
JThomas

#4209 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

edituj, samo edituj, neće da ti škodi.
prog321

#4210 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ja sam samo reagovao na Batino pisanje da nije bilo komija pobjedili bi cetnici.
Mozda i ne bi.
Rusi su za saveznike odnijeli pobjedu i zbog njih su pobjedili komunisti u Jugi.
Da su Rusi izgubili niti bi bilo komunista kod nas, niti cetnika.
Last edited by prog321 on 02/10/2015 13:39, edited 1 time in total.
JThomas

#4211 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

a možda je osovina rat ustvari i povela da bi dala bošnjacima državu na kraju. možda. nagađamo, ne zna niko.
Hugo Chavez

#4212 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Hugo Chavez »

prog321 wrote:Ja sam samo reagovao na Batino pisanje da nije bilo komija pobjedili bi cetnici.
Mozda i ne bi.
Sine dragi, da imalo poznaješ istoriju XX vijeka, znao bi da je presudna odluka, da se podrže partizani, a ne četnici donesena 1943. nakon čega je uslijedila snažna logistička podrška partizanima (oružje, uniforme, hrana, lijekovi, i to), a što je imalo presudan uticaj na dalja dešavanja, na ovim prostorima.
Ali, na ovoj temi se istorija ionako slabo koristi, pa ti nije zamjeriti.
Hugo Chavez

#4213 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Hugo Chavez »

Namjerno nisam napisao ko je tu bio ključni igrač, za to, naravno, postoji wikipedia :lol:
prog321

#4214 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Da Rusi nisu pobjedili ne bi ni komunisti u Jugi pobjedili. Da su Ruje izgubii, izgubili bi i komunisti kod nas.
Ende.
John Cleese

#4215 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

prog321 wrote:Da Rusi nisu pobjedili ne bi ni komunisti u Jugi pobjedili. Da su Ruje izgubii, izgubili bi i komunisti kod nas.
Ende.
A tebe bi usrecilo da je Hitler pobijedio? E svasta... :lol:
kamberovica polje

#4216 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kamberovica polje »

prog321 wrote:Da Rusi nisu pobjedili ne bi ni komunisti u Jugi pobjedili. Da su Ruje izgubii, izgubili bi i komunisti kod nas.
Ende.
Da ali to nema veze s time što su komunisti. Misliš da bi se Britanije odbranila da je SSSR pao?
prog321

#4217 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Pihh, na ovim forumima imaš ljude koji otvoreno zagovaraju rasnu netrpeljivost. Pogledaj temu o izbjeglicama.
Ja sigurno nisam jedan od njih.
prog321

#4218 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

kamberovica polje wrote: Da ali to nema veze s time što su komunisti. Misliš da bi se Britanije odbranila da je SSSR pao?
Britanija bi opstala i poslije pada SSSR dok god bi USA stajala na njenoj strani.
Vjerovatno bi sa Hićom dogovorili neki vid mirovnog sporazuma.
madner

#4219 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Saveznici nakon 1942 nisu mogli izgubiti.

Tako da je alternativa Draza ili Tile.
John Cleese

#4220 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

prog321 wrote:Pihh, na ovim forumima imaš ljude koji otvoreno zagovaraju rasnu netrpeljivost. Pogledaj temu o izbjeglicama.
Ja sigurno nisam jedan od njih.
A sta ti zagovaras? Antikomunizam, pa makar i nacisti pobijedili?
Znas li ko je tako razmisljao u ovim krajevima, cetrdesetih godina proslog vijeka? :D
prog321

#4221 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ne zagovaram nacizam.
Samo sam naveo alternativnu mogućnost koja se mogla desiti da je SSSR izgubio.
Bez Rusa saveznici ne bi pobjedili aksijalne snage.
I rat bi zavrsio 1943e.
Putnik ali stvarno

#4222 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Putnik ali stvarno »

LBVIEW wrote:
Putnik ali stvarno wrote:
madner wrote:Tito je bio na celu KUD na pocetku rata, dok je cijeli svijet priznao kralja.
Na kraju rata je izasao sa legitimitetom, no kazem to su potezi koji su povuceni.

Za razliku od Alije, koji je imao legitimitet na pocetku rata, da bi izgubio suverenitet na kraju.

Dobro smo prosli ko nas je vodio, to je tacno. Nije tacno da neko sposobniji ne bi uradio puno vise.
Citam te dosta, mudro zboris, a onda ides off the road.

Nema paralele ww2 sa devedesitim, nema paralele svetskog rata I lokalnog sukoba, jer ratom to niko van ex YU ne naziva.

Licno Alija mi spada u galeriju marginalaca koji su se ko zna kako dokopali main stage a, ali s druge strane BiH je samo jedna kolaterala...

On sa svojim tripom se odlicno uklopio I postao pozeljan, jer je malo bilo zainteresovanih, kao I svuda okolo... pamtniji I sposobniji Fikret lako se

odrekao "casti"...

Marginalci da se ne lozimo puno, uz podrsku(e) sa strane mogu puuno

jada uciniti.

Ziv bio
I sta ka'es,Boka Kotorska,Fikret bio pravi co'ek?Za vas svakako jeste,igrao je kako su Sloba & co svirali, a i slicne su mu metode bile-zlocinacke.
Dosta prgavo ali plodno stvaras, citam.

Fikret Abdic je cini mi se dobio vise glasova u SDA od Alije Izetbegovica, u tom nekom demokratskom, politickom smislu ocigledno je bio jaci.

Alija Izetbegovic bas kao I Slobodan Milosevic u startu nisu na vlast dosli direktnim izborima, vec partijskim kombinacijama. To ih u poredjenju sa Abdicem cini nekvalifikovanim, po mom skromnom svjetonazoru.

Takodjer, Abdic je covek ostvaren u profesionalnom smislu I dokazao se na najtezem terenu, u svom kraju, a znamo za onu niko nije prorok u svom selu.

Glede Alije I Slobe, misljenja sam da su mogli "propserirati" I mi svi pod njima zajedno samo u okolnostima kakve su bile. Potpuno vanredne.

Uostalom vreme je uvek bilo najbolji sudija I ne uocavam danas cinjenicama potkovane, pozitivne kritike niti jednog od gore pomenta dva
lika iz 90etih.

Na kraju Fikret Abdic je u regiji koja je bila pod "sankcijama" u SFRJ posle drugog svetskog rata te potpuno privredno zaostala, od 1970te napravio svojim preduzetnickim duhom kompaniju

sa preko 10000 zaposlenih (ima li na ex YU prostoru danas takve nastale posle 95te ?)
koja je poslovala uspesno na celom prostoru bivse Juge
na nacin da je (za to doba potpuno fantasticna opcija) uposlio stotine lokalnih zaostalih poljoprivrednih domacinstava
I time Cazinsku krajinu od nerazvijene regije doveo do jedne od najprosperitetnijih u ex YU, svakako sa najvecim privrednim rastom

Dakle u profesionalnom smislu jedan od najsposobnijih ljudi ex YU.

Sto se ratnih zlocina tice, nisam kompetentan niti zainteresovan da se time bavim, a glede nazocnosti sudova koji su se bavili problematikom ex YU imam snazne rezerve.

Trudim se da vidim pozitivne stvari I uocavam redak kvalitet kod tog coveka.

Kod gore pomenute dvojice nisam kadar izdvojiti ni crticu pozitive. Do mene je, sigurno.

Bujrum
kazokazo

#4223 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kazokazo »

nosara wrote:
kazokazo wrote: Musliman je religiska odrednica to nema veze sa nacionalnosti. Ni hrvati ni srbi nisu priznati kao pravoslavci ili katolici.
Sa ovom odrednicom se bosnjacima uzima drzavotvornost u BiH. Cuj sta cemo sa Albanomuslimanima ? Pa isto kao i sa Albanokatolicima ... Edi Rama je katolik pa nije hrvat ...
Gdje si bio sedamdesetprve...?
Jaro moj da sam ovo napisao 71 imao bi dvojicu u koznjacima za pola sata.
nosara

#4224 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

kazokazo wrote:
nosara wrote:
kazokazo wrote: Musliman je religiska odrednica to nema veze sa nacionalnosti. Ni hrvati ni srbi nisu priznati kao pravoslavci ili katolici.
Sa ovom odrednicom se bosnjacima uzima drzavotvornost u BiH. Cuj sta cemo sa Albanomuslimanima ? Pa isto kao i sa Albanokatolicima ... Edi Rama je katolik pa nije hrvat ...
Gdje si bio sedamdesetprve...?
Jaro moj da sam ovo napisao 71 imao bi dvojicu u koznjacima za pola sata.
hocu rec, kasnis, prosla stvar, idemo dalje...
John Cleese

#4225 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

prog321 wrote:Ne zagovaram nacizam.
Samo sam naveo alternativnu mogućnost koja se mogla desiti da je SSSR izgubio.
Bez Rusa saveznici ne bi pobjedili aksijalne snage.
Pa sto ne kazes odmah da nisi antikomunista nego, naprotiv, simpatizer KP? :D
Kuuul 8-) :D
Post Reply