Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Tesla Edison

#4201 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

febo_acm wrote:
REDDEVILS wrote:Ja sam prije cetiri godine kupio Windows 10 kljuc sa ebay-a i jos uvjek je aktivan.
ja sam ih kupio najmanje 10. neke sam i prebacivao sa računara na računar... dodao ih na svoj hotmail account. nijedan problem za sada. sve je bolje crackova kako god da se okrene.
To svakako mada i bez aktivacije radiće jedino što će watermark stajati u uglu. Ostalo je sve u potpunosti funkcionalno i bez roka za aktivaciju.
typeOnegative

#4202 Re: Windows 10

Post by typeOnegative »

febo_acm wrote:
REDDEVILS wrote:Ja sam prije cetiri godine kupio Windows 10 kljuc sa ebay-a i jos uvjek je aktivan.
ja sam ih kupio najmanje 10. neke sam i prebacivao sa računara na računar... dodao ih na svoj hotmail account. nijedan problem za sada. sve je bolje crackova kako god da se okrene.
to definitivno .. bolje i drzat neaktivirane nego se baviti aktivatorima i crackovima (pogotovo sad kad imamo i ove za par dolara s eBay ) .
printy4911

#4203 Re: Windows 10

Post by printy4911 »

CPT wrote:
l33t wrote:
CPT wrote:
Really? Jos uvijek se moze dobiti updates cak i XP ako ti je to bas toliko bitno. Sve 7-ice koje jos imam rade bp i tako ce biti bar jos 5 godina. Sto mislim da nijedna instalacija nece moci :lol:
win 7 je krsh
zbog toga ga koristi 50% ovog planeta iako se W10 dijelio dzaba :lol: pred kraj zivota W7 licenca je bila trazenija od nove W10 licence
I šta ako je neka firma iskoristila akciju i instalirala na 10 računara dzabni W10.
Koji račun da pokaže BH inspekciji za dzabni OS, u ovome slučaju Windows 10?
Može im se za bilo koji W10 reći da je iz tog perioda besplatnog dijeljenja (ako je i računar iz tog perioda ili stariji) i da nema računa.
CPT

#4204 Re: Windows 10

Post by CPT »

printy4911 wrote:Može im se za bilo koji W10 reći da je iz tog perioda besplatnog dijeljenja (ako je i računar iz tog perioda ili stariji) i da nema računa.
Ne postoji i nije postojao dzabni "OS", postojao samo besplatan upgrade za legalne Windowse. Ako si imao pravo na upgrade, sve je ok. Vecina brand racunara je tad svakako imala vec na racunu zapisano na sta imas pravo (downgrade/upgrade) zbog same kupovine. Najliberalnije je bio Lenovo (bar kod nas).

Ako nesto ne mirisi svako ce poslati distributeru tj. MS u provjeru ali to se ne radi za 1 ili 2 racunara. To sa "nemam racuna" jer su bili "besplatni Windowsi" .... :lol:
printy4911

#4205 Re: Windows 10

Post by printy4911 »

CPT wrote:
printy4911 wrote:Može im se za bilo koji W10 reći da je iz tog perioda besplatnog dijeljenja (ako je i računar iz tog perioda ili stariji) i da nema računa.
Ne postoji i nije postojao dzabni "OS", postojao samo besplatan upgrade za legalne Windowse. Ako si imao pravo na upgrade, sve je ok. Vecina brand racunara je tad svakako imala vec na racunu zapisano na sta imas pravo (downgrade/upgrade) zbog same kupovine. Najliberalnije je bio Lenovo (bar kod nas).

Ako nesto ne mirisi svako ce poslati distributeru tj. MS u provjeru ali to se ne radi za 1 ili 2 racunara. To sa "nemam racuna" jer su bili "besplatni Windowsi" .... :lol:
Bio je period kada se bilo koja kopija, pa i nelegalna mogla besplatno nadograditi na WIN10.
2015.
Windows 10: Auch illegale Kopien erhalten kostenloses Upgrade

Bildquelle: Unbekannt
Microsoft wird Nutzern von Windows 7 und Windows 8.x das Upgrade auf Windows 10, das im Sommer erscheinen wird, kostenlos zur Verfügung stellen. Und das gilt für alle, also wirklich alle: Denn laut Terry Myerson, dem Chef der Betriebssystemsparte bei Microsoft, gilt das sowohl für authentische Versionen als auch für illegale Kopien.
Tesla Edison

#4206 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Ljudi raspravljate se sa likom koji u 2019. godini govori da je Windows 7 najbolji sistem trenutno i koji kaže da nijedna licenca nije legalna ako nema fizičkog fisklanog računa.

Ma hajte molim vas, vidite da lik ili totalno nema pojma ili žestoko trolla.
CPT

#4207 Re: Windows 10

Post by CPT »

printy4911 wrote:
CPT wrote:

Bio je period kada se bilo koja kopija, pa i nelegalna mogla besplatno nadograditi na WIN10.
2015.
Windows 10: Auch illegale Kopien erhalten kostenloses Upgrade

Bildquelle: Unbekannt
Microsoft wird Nutzern von Windows 7 und Windows 8.x das Upgrade auf Windows 10, das im Sommer erscheinen wird, kostenlos zur Verfügung stellen. Und das gilt für alle, also wirklich alle: Denn laut Terry Myerson, dem Chef der Betriebssystemsparte bei Microsoft, gilt das sowohl für authentische Versionen als auch für illegale Kopien.
Mogla se je "tehnicki" nadgraditi... Sto znaci da ti je piratski Win uspjesno prosao upgrade. Ne po licenci. Ili ako citiram MS:

The consumer free upgrade offer for Windows 10 applies to qualified new and existing devices running Windows 7, Windows 8.1, and Windows Phone 8.1. Some editions are excluded from the consumer free upgrade—including Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise, and Windows RT/RT 8.1. Active Software Assurance customers in volume licensing have the benefit to upgrade to other Windows 10 enterprise offerings.

We have always been committed to ensuring that customers have the best Windows experience possible. With Windows 10, although non-Genuine PCs may be able to upgrade to Windows 10, the upgrade will not change the genuine state of the license.

Non-Genuine Windows is not published by Microsoft. It is not properly licensed, or supported by Microsoft or a trusted partner. If a device was considered non-genuine or mislicensed prior to the upgrade, that device will continue to be considered non-genuine or mislicensed after the upgrade.

Ako prevedem i skratim. Ako nisi imao validno licencu prije UPGRADEa, nemas je ni poslije. Besplatnih Windowsa nije bilo.
CPT

#4208 Re: Windows 10

Post by CPT »

TESLA_EDISON wrote:Ljudi raspravljate se sa likom koji u 2019. godini govori da je Windows 7 najbolji sistem trenutno i koji kaže da nijedna licenca nije legalna ako nema fizičkog fisklanog računa.

Ma hajte molim vas, vidite da lik ili totalno nema pojma ili žestoko trolla.
Svaki SW se dokazuje racunom. U kakvoj formi je racun je svejedno.
Tesla Edison

#4209 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Vidite o čemu ja vama i govorim. Pametnom dosta.
Quaresma

#4210 Re: Windows 10

Post by Quaresma »

TESLA_EDISON wrote: E bay su ukradene licence ili licence da rasformiranih računara. Dakle pirati i bez veze je bacati novac na to. Bolje imati u tom slučaju neaktiviran win.
haj mi objasni tu logiku da je bolje imati neaktiviran windows nego uzeti ovaj kljuc sa ebaya
diablobih

#4211 Re: Windows 10

Post by diablobih »

Ma pusti, ukradeni sa ebaya, ali ako je bug.hr onda nije ukradeno. Sve je to isto. Dobijes kljuc koji neko drugi ne koristi.

A i ovi sa krekovima, eto kmspico je ono opasan nema sta. Meni je legalan windows da ne moze biti legalniji trenutno, ali instalirao kmspico na hiljadu puta, nikakvih problema nisam imao. Koristio kartice, sve zivo, nikad se nista lose nije desilo, niti bi moglo.

Ocigledno se pribojavate i igru krekovati, jer toboze to je virus, niposto nije samo da preokrene zastitu programa da pomisli da je regularan. Smijesna prica totalno.

Kako god, ovaj win 10 je najbolji OS i ne vidim da ce nesto zadugo promijeniti, updatei su vrhunski.
skafiskafsnjak

#4212 Re: Windows 10

Post by skafiskafsnjak »

Meni defender detektuje kms i brise ga
diablobih

#4213 Re: Windows 10

Post by diablobih »

skafiskafsnjak wrote:Meni defender detektuje kms i brise ga
Brise ti i steam_api64.dll pa ne tripujes. Jednostavno cini programom "regularnim", dok defender zna da nije to to i onda ga pokazuje takvim. Zato srecom postoji exclude.
tandmand

#4214 Re: Windows 10

Post by tandmand »

Za bosanske uvjete cijena W10 Pro Retail, 333 KM je pretjerana za onoga ko mora imati račun.
Za neke opće potrebe Linux je dovoljno dobar. Probao sam više distribucija, recimo Solus, lijep desktop i vrlo brz.
Linuxu ne treba antivirus koji zaguši računar, ima sve osnovne aplikacije, Firefox, Open ili LibreOffice, Gimp za obradu fotografija, VLC, razni besplatni CAD programi, zip arhiveri ... Većina distribucija ima verzije za slabije računare kod kojih je izgled desktopa siromašniji ali zato OS radi brže.
Ko se igra: Steam je napravio launcher za Linux (Dota 2, CS GO ..) funkcionalno i izgledom nikakve razlike u odnosu na WIN, na .wine jako lijepo radi League of Legends i ostale igre. Administracija nekih najrazvijenjih gradova u Njemačkoj je na Linuxu a neki su opet prešli na Windows, vjerovatno poklon od Microsofta. Ljudi su robovi navika, pa će radi nešto drugačijeg izbornika u LibreOffice nego što je u MS Word, biti spreman da skupo plati Office paket. Većina osoba koje rade u uredima ne koriste najnaprednije funkcije MS Worda, valjao bi im Wordpad.

I da, učitavanje datoteka sa linux FS je brže, nego sa ntfs. Samo treba malo stolicu zagrijati i prilagoditi se. :D
CPT

#4215 Re: Windows 10

Post by CPT »

Quaresma wrote:
TESLA_EDISON wrote: E bay su ukradene licence ili licence da rasformiranih računara. Dakle pirati i bez veze je bacati novac na to. Bolje imati u tom slučaju neaktiviran win.
haj mi objasni tu logiku da je bolje imati neaktiviran windows nego uzeti ovaj kljuc sa ebaya
U smislu licence si na istom, u prekrsaju. Nekog carobnog bunara sa 3$ kljucevima nema. To su kljucevi sa VL ugovora, obicno ukradenih. Za licno PC je svejedno, pogotovo u BiH jer te niko nece loviti. To prodavati kao legalne kljuceve ili legalizaciju Windowsa je ... :lol: :roll:

eBay Policy States:
"OEM, bundled, or recovery software may be listed only if it is included along with the original hardware, such as the motherboard, hard drive, or computer sold with the OEM software."

Microsoft Policy States:
"Large brand-name computer manufacturers, such as Dell and Compaq, often include OEM software on non-holographic “recovery” or “reinstallation” discs that show the manufacturer’s brand name. These software packages are typically marked with a phrase that states, for instance, “For Distribution with a new Dell PC only.” Recovery or reinstallation software is licensed only for distribution with new computers and can be redistributed only with the computer for which it was initially distributed. Distributing such software with individual PC hardware components (e.g. hard drive; RAM) does not comply with Microsoft’s OEM distribution requirements." - Therefore, this sale includes the original computer from which the CoA was taken off.

ili ako pogledamo tipican oglas:
https://www.ebay.com/itm/MICROSOFT-WIND ... Sw2m9crw~6

potpuno legalni W10 i sve to bla bla bla bla... gdje u disclaimeru na dnu oglasa jasno pise:
>>>>>Therefore, this sale includes the original broken beyond economical repair computer and motherboard<<<<<<
Tesla Edison

#4216 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Ma ništa bez pečata i fiskalnih računa :lol: :lol: :lol:
printy4911

#4217 Re: Windows 10

Post by printy4911 »

TESLA_EDISON wrote:Ma ništa bez pečata i fiskalnih računa :lol: :lol: :lol:
renomirani IT trgovac u BiH kupi W10 key na ebay, proda firmi kao Retail za 350 KM i izda fiskalni racun i popratni A4 sa pecatom. Svi sretni i prodavac i firma i inspekcija. :D
Quaresma

#4218 Re: Windows 10

Post by Quaresma »

tandmand wrote:
I da, učitavanje datoteka sa linux FS je brže, nego sa ntfs. Samo treba malo stolicu zagrijati i prilagoditi se. :D
tandmand

#4219 Re: Windows 10

Post by tandmand »

Quaresma wrote:
tandmand wrote:
Image
CPT

#4220 Re: Windows 10

Post by CPT »

printy4911 wrote:
renomirani IT trgovac u BiH kupi W10 key na ebay, proda firmi kao Retail za 350 KM i izda fiskalni racun i popratni A4 sa pecatom. Svi sretni i prodavac i firma i inspekcija. :D
sigurno ces vrlo laHko na ebayu pronaci retail ms paketa za 3$ :wink: :lol:
printy4911

#4221 Re: Windows 10

Post by printy4911 »

CPT wrote:
printy4911 wrote:
sigurno ces vrlo laHko na ebayu pronaci retail ms paketa za 3$ :wink: :lol:
Bitno je sta na racunu pise, papir trpi sve. :D
CPT

#4222 Re: Windows 10

Post by CPT »

printy4911 wrote:Bitno je sta na racunu pise, papir trpi sve. :D
Nisi shvatio al nema veze. :lol:
Tesla Edison

#4223 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Samo račun dajte ljudi :D :lol: :lol: :D
Image
printy4911

#4224 Re: Windows 10

Post by printy4911 »

CPT wrote:
Za vecinu stvari u vezi legalnosti licence si u pravu, gledano sa stanovista inspekcije u BiH, Srbiji ...

Ono sto meni nikako nije jasno zasto su inspekcije na Balkanu preuzele da budi utjerivaci dugova jedne ogromne kompanije kakva je Microsoft.

Citao sam, recimo u DE, Microsoft velikim firmama, ne onim ispod 10 racunaram posalje upit koji trebaju ispuniti i navesti koliko imaju licenci, koliko racunara i da li ima izmjena u odnosu kada su kupili licence i na taj nacin sklopili ugovor. Na osnovu ugovora imaju pravo doci u audit, provjeriti stanje i eventualno blokirati brojeve volumenskih licenci. Sve izmedju njih i kupca se rjesava sudski. Ako je neko "cinkao" firmu, npr. bivsi uposlenici, znaju podici tuzbu i upasti u firmu predstavnici Microsofta sa advokatima. Ako dojava propane, placaju sudske troskove i vec sta spada.

Za OEM licence bilo je razlicitih sudskih presuda na razlicitim sudovima tako da je to konfuzno. Uglavnom su pitanja da li OEM mora biti prodan skupa sa racunarom i nikako drugacije, da li pri preprodaji racunara sa OEM licencom novi vlasnik takodje ima legalnu licencu ... Uglavnom ovo je pitanje sudova a ne nekih trznih inspekcija kao kod nas. Ako neko zna da je drugacije neka nam navede.

Microsoft je takodje dobio dosta kazni zbog monopola, pritiska i ogranicenja kupaca ....
CPT

#4225 Re: Windows 10

Post by CPT »

printy4911 wrote:
CPT wrote:
Za vecinu stvari u vezi legalnosti licence si u pravu, gledano sa stanovista inspekcije u BiH, Srbiji ...

Ono sto meni nikako nije jasno zasto su inspekcije na Balkanu preuzele da budi utjerivaci dugova jedne ogromne kompanije kakva je Microsoft.

Citao sam, recimo u DE, Microsoft velikim firmama, ne onim ispod 10 racunaram posalje upit koji trebaju ispuniti i navesti koliko imaju licenci, koliko racunara i da li ima izmjena u odnosu kada su kupili licence i na taj nacin sklopili ugovor. Na osnovu ugovora imaju pravo doci u audit, provjeriti stanje i eventualno blokirati brojeve volumenskih licenci. Sve izmedju njih i kupca se rjesava sudski. Ako je neko "cinkao" firmu, npr. bivsi uposlenici, znaju podici tuzbu i upasti u firmu predstavnici Microsofta sa advokatima. Ako dojava propane, placaju sudske troskove i vec sta spada.

Za OEM licence bilo je razlicitih sudskih presuda na razlicitim sudovima tako da je to konfuzno. Uglavnom su pitanja da li OEM mora biti prodan skupa sa racunarom i nikako drugacije, da li pri preprodaji racunara sa OEM licencom novi vlasnik takodje ima legalnu licencu ... Uglavnom ovo je pitanje sudova a ne nekih trznih inspekcija kao kod nas. Ako neko zna da je drugacije neka nam navede.

Microsoft je takodje dobio dosta kazni zbog monopola, pritiska i ogranicenja kupaca ....
Tako je svuda i ne samo na Balkanu. Kao dio VL ugovora svake godine javiti zadnji broj racunara, u toku godine mozes povecati broj koji platis iduce godine. Iz takvih ugovora dolazi vecina ovih "OEM" kljuceva.
Post Reply