Kako nema logike, Alekso...
On nas je stvorio jer je milostiv, sto znaci da je cin njegove milosti bio da nas stvori.
Pri tome nam je svima, pojedinacno, prvo "vidio" buducnost, a onda je i zapisao, i to sve puuuuuuuuno prije nego smo se mi i rodili. Time nam je definisao kompletan zivot.
Pri svemu tome, dao nam je i slobodnu volju, kojom mi, valjda, sami treba da skontamo sta cemo i kako cemo, i nevezano za ono sto nam je sve vec odavno unaprijed zapisano sta cemo raditi, kako cemo se ponasati, koliko cemo zivjeti, sta cemo jesti, kojoj cemo religiji pripadati ili ne pripadati, itd.
E, onda, da bismo mi njemu dokazali da smo zahvalni sto nas je stvorio, mi moramo vjerovati u njega. Zasto vjerovati, a ne znati, to je i dalje nejasno.
Medjutim, upravo se u tom vjerovanju ogleda test koji je bog postavio pred nas (opet - nevezano za to sto nam je davno prije odredio i to da li cemo vjerovati ili ne u njega), sve u cilju da bismo opravdali svoje postojanje, i zasluzili nagradu kada nam dusa napusti ovo tijelo, tamo negdje, u nekom bezvremenskom, bestezinskom i svepostojecem dzennetu.
Ali, ako ne vjerujemo, tj. ako nam je on davno zapisao da cemo biti nevjernici/ateisti, e - onda ce nas testirati tek kada mu pokucamo na vrata. Kako ce nas testirati, tj. nasu dusu - nepoznato je. Ali, to je i nebitno. Bitno je da ce nas testirati
I sta je tebi sad ovdje nejasno i nelogicno?
Smrčak wrote:daj da definisemo tu prokletu slobodnu volju da znamo na cemu smo...
slobodna volja je kad imas svijest o sebi imas izbor da biras, izmedju dvije, dobro i lose, da biras da radis sta hoces kako hoces gdje i kad hoces.
mozes se pobuniti, mozes sam da ucis nove stvari itd
Dali ti mozes ustati hodati , lezati ,spavati, jesti, imati spolni odnos, radis kako ti je volja...
Sad ako Bog zna buducnost, iz svog sveznanja, na koji nacin to sprecava tvoju slobodnu volju??? objasni kako Bozije znanje o buducnosti sputava tvoju slobodnu volju, daj da idemo srzu problema/nesporazuma da ga jednom vise rijesimo pa da nemasete sa tim slobodna volja kad god dodje do diskusije.
Na nacin da je vec odavno "zapisao" svima kad ce se roditi, kako ce se zvati, sta ce biti i raditi u zivotu, kad ce umrijeti, da li ce ili nece vjerovati u boga i kojoj religiji ce pripadati, sta ce jesti, piti, koliko ce djece imati, kad ce umrijeti, i da li ce zavrsiti u dzennetu ili dzehennemu.
Kako ti ne mozes da skontas da je nespojivo ovo sto ti pricas sa slobodnom voljom?
Ako je SVE unaprijed zapisano i odredjeno, to onda znaci da je svaki potez koji napravis vec predodredjen i planiran. Samim tim - ne postoji slobodna volja, jadan ne bio