Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
golfiista

#4201 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

peletiisamopelet wrote:Kako god ti kazes jarane. Ali mnogo toga utice na potrosnju. Dio u kom zivis, kaloricnost peleta, jacina kotla. Kod mene kotao radi konstantno na 12.5 do 16kw ( ako je vjerovati fabrickim snagama) a kod tebe je kako sam vidio tf35 koji je debelo predimenzionisan. Zato si i potrosio 1.5 tona vise. Pozdrav za tebe
zbog kotla od 35 kw sam potrošio više 1,5t peleta? Jel to ti ozbiljno? :?
peletiisamopelet

#4202 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

golfiista wrote:
peletiisamopelet wrote:Kako god ti kazes jarane. Ali mnogo toga utice na potrosnju. Dio u kom zivis, kaloricnost peleta, jacina kotla. Kod mene kotao radi konstantno na 12.5 do 16kw ( ako je vjerovati fabrickim snagama) a kod tebe je kako sam vidio tf35 koji je debelo predimenzionisan. Zato si i potrosio 1.5 tona vise. Pozdrav za tebe
zbog kotla od 35 kw sam potrošio više 1,5t peleta? Jel to ti ozbiljno? :?
Opusti se drug i uzivaj. Neko trosi vise a neko manje. Nema potrebe da se opterecujes sa mojom potrosnjom.
mirzasut

#4203 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

Kotlovi na pelet imaju visok stepen iskorištenja na svim snagama, tako da se to pravilo predimenzionisanosti ne može potpuno primijeniti na njih... Kotlovi na ugalj i drva su već druga priča!
golfiista

#4204 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

mirzasut wrote:
Kotlovi na pelet imaju visok stepen iskorištenja na svim snagama, tako da se to pravilo predimenzionisanosti ne može potpuno primijeniti na njih... Kotlovi na ugalj i drva su već druga priča!
ma loša je reklama za pelet kada neko ovako ofirno pretjeruje. Mislim meni sasvim svejedno , ali ne mogu biti đon i napisati da mi auto od 2,500 kubika , benzin, po gradu troši 4 litra
peletiisamopelet

#4205 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

mirzasut wrote:
Ali zato imaju deklarisanu odnosno testiranu minimalnu potrosnju. Ne trosi isto moj kotao od 25kw na snazi 2 i njegov id 35kw. I pored svega tog ako su mali radijatori potrebno im je vise energije, veca temperatura vode i vise vremena da ugriju prostor i tek onda dolazimo do izolacije objekta odnosno koji cuva ili "ne cuva" tu toplotu. Dosta elemenata igra ulogu u potrosnji. I naravno tu je kvalitet-kaloricnost peleta od kojeg dosta zavisi potrosnja.
Maraschino

#4206 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

mirzasut wrote:
da bi se imalo najracionalnije grijanje pored kvaliteta peleta i izolacije objekta vaznu ulogu igra i par skoro zanemarujucih a bitnoh faktora, pravilan proracun jacine kotla, profil cijevi i stp preciznija dimenzija radijatora.
nije isto grijati 100l vode ili antifriza i 250l.
otacxxl

#4207 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

Kuca 10x10 griju se dva sprata.
Kotao Kovan 35kw.
Izolacija 5cm stiropora, plasticna stolarija, tavan 10cm stiropora.
Temperatura konstantno 22.5 stepeni.
Potrošnja prošle godine 4.2 tone, prethodne godine su se kretale između 4.8 i 5.2t.
rovac13

#4208 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Maraschino wrote:stp preciznija dimenzija radijatora.
O tome bi se dalo racunati :)

Istina da treba vise energije da ugrijes 250 l vode u radijatorima na 70 C nego da grijes 100 l na 70 C.

Ali te tih 250 l daleko jace griju,vise nego duplo.

Ili ti ga ako imas u sobi 20 C ....100 l u radijatorima moras mozda grijat na 70 C dok bi 250 l mozda bilo dovoljno grijat na 40 C.

Meni ne izgleda da bi to znatno uticalo na potrosnju.
Mozda vise na komfor preciznost ili cesce ili duze pauziranje kotla ili slicne stvari .
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4209 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Jbga , na djelu onaj naš mentalitet - daj jači kotao da ne zafali. Kod mene bio kotao na drva 35 kW a prelaskom na pelet uzeo tada najslabiji od 7 do 23 kW. I taj se pokazao prejak pa ga prepodesio na opseg od 4 do 18 kW i tako ga prilagodio kući.
Važna je minimalna snaga itekako , važnija od maksimalne.
mirzasut

#4210 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

rovac13 wrote:
Maraschino wrote:stp preciznija dimenzija radijatora.
O tome bi se dalo racunati :)
Istina da treba vise energije da ugrijes 250 l vode u radijatorima na 70 C nego da grijes 100 l na 70 C.
Ali te tih 250 l daleko jace griju,vise nego duplo.
Ili ti ga ako imas u sobi 20 C ....100 l u radijatorima moras mozda grijat na 70 C dok bi 250 l mozda bilo dovoljno grijat na 40 C.
Meni ne izgleda da bi to znatno uticalo na potrosnju.
Mozda vise na komfor preciznost ili cesce ili duze pauziranje kotla ili slicne stvari .
Da, računati se može do iznemoglosti, ali je poenta da 30 % predimenzioniran peletni kotao neće napraviti veću potrošnju za 30 %! Koliki je taj postotak ovako odookativno se ne može reći ali nije nikako veći od 10%.
Ugradnjom termostatskih ventila na radijatore, ventila za zaštitu kotla od kondenzacije i drugih automatika taj procenat je i znatno manji, odnosno skoro ga i nema... a više zagrijane vode se ponaša kao akumulator topline i duže traje.
Spremnik topline-puffer je sada skoro obavezan dio svakog grijanja... kod mene ugrađen od 500 litara!!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4211 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by JoseMujica »

ako može da mi neko napiše, al iz iskustva, koliko se potroši tona peleta ( računam da je cijena 260-280Km po toni)u toku godine za zagrijavanje nekih 65-80m2 prostora sa nekom peći za pelet (ne sa centralnim već samo kaminska peć)

hvala
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4212 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Dvojica kolega griju slične stanove sa takvim pećima i ne prelaze dvije tone.
los_trip

#4213 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by los_trip »

Pozz

Jel imao neko iskustva sa ovim peletom Woodline iz Hadžica ?
sabanss

#4214 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

JoseMujica wrote:ako može da mi neko napiše, al iz iskustva, koliko se potroši tona peleta ( računam da je cijena 260-280Km po toni)u toku godine za zagrijavanje nekih 65-80m2 prostora sa nekom peći za pelet (ne sa centralnim već samo kaminska peć)

hvala
Ja grijem stotinjak kvadrata odlično izolovanog prostora (stan u sredini) kaminom koji je doduše povezan na centralno i potrošim cca 1.5 tonu. Također imam i toplu vodu sa tog kamina.

Inače ako ti prostor nije jedna otvorena prostorija teško ćeš ga ugrijati kaminom sa varijantom toplog zraka ili ćeš imati situaciju da ti je jedna prostorija na 40 stepeni da bi u drugoj imao 20.
elvirr

#4215 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by elvirr »

Analiza potrošnje peleta...
Kuća na dva sprata, zidana od termobloka širine 25cm, fasadni stiropor 10cm, stolarija od šestokomornih profila i troslojnog stakla, na gornjoj ploči urađen stiropor 5cm i glazura.
Površina 120m2 sa podnim grijanjem i nekih 30m2 sa radijatorima, temperatura u kući konstantno 23-24 stepena.
Peć Lafat Komerc STILMETAL 25kw, bojler na struju.

Potrošnja peleta (+- 200kg):
2015/16 - 4000 kg peleta (1120 KM) - Pelet Trgovir
2016/17 - 5000 kg peleta (1470 KM) - Pelet Trgovir + Obrt Komerc
2017/18 - 4000 kg peleta (1110 KM) - Pelet od firme Deviris iz Kladnja
Fant0m

#4216 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Fant0m »

JoseMujica wrote:ako može da mi neko napiše, al iz iskustva, koliko se potroši tona peleta ( računam da je cijena 260-280Km po toni)u toku godine za zagrijavanje nekih 65-80m2 prostora sa nekom peći za pelet (ne sa centralnim već samo kaminska peć)

hvala
Ne znam ti odgovoriti na to pitanje jer uglavnom zavisi od izolacije i stolarije, ali bih ti ja preporucio, ako si u mogucnosti, da ulozis na tu kvadraturu jos nekih 1500-2000 KM i postavis radijatore i kombinivani bojler. Neces nista manje potrositi sa samom peci a ovako ces imati jednako zagrijan cijeli stan i toplu vodu u bojleru bez potrosnje struje citavu zimu..
Filter

#4217 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

ja upalio grijanje... danas bas frisko
Maraschino

#4218 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

@filter, gas ne racunamo u potrosnju peleta :D
Kovjeb

#4219 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kovjeb »

Mislim da je prica o potrosnji peleta malo izlizana jer realno potrosnja zavisi od toliko stvari da je nemoguce utvrditi pravu formulu. Neko voli toplije,neko ima los pelet,neko ne grije u toku noci,neko ima pufer,neko termo glave itd. Mislim da je potrosnja na ovim pelet kotlovima realna za ono sto nude(komfor,cistoca itd) pod uslovom da je neko vec koristio ugalj tako da zna o cemu pricam. Ali ovo sto se desava sa divljanjem cijena i namjerno izazvanim nestasicam od strane velikih ce vecinu ,a i mene natjerati da razmisljam o alternativi,jer kad sam nabavljo pelet po 250km tona nisam nesto previse brino o potrosnji ali sad 350km e to je vec druga prica. Sve u svemu prica o peletu je trebala biti super stvar (ekoloski,automatizovano,cistimo otpad itd) ali sad vec vidim kraj svemu. Jos samo da dodam,krivci za sve ovo ponajvise su nase drzavne strukture koje jos uvijek nemaju zakon o sumama,a onda to dovodi da radi ko sta hoce,a nase drustveno dobro postaje bogatstvo stranackih mocnika i potplacenih poltrona. Pozz za peletare. :bih:
rovac13

#4220 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Iz pisanja koliko je ko potrosio peleta mozemo da zakljucujemo kakvu ko ima kucu

Hvalimo se,ne kvari temu :D
kazo

#4221 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kazo »

los_trip wrote:Pozz

Jel imao neko iskustva sa ovim peletom Woodline iz Hadžica ?
Filter

#4222 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Maraschino wrote:@filter, gas ne racunamo u potrosnju peleta :D
:bolestan:
bas su napravili picvajz sa peletom, trebao bi makar dvije tone zbaviti, ali ono sto sam gledao je smece, bacanje para ili preskupo... belaj
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4223 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by JoseMujica »

svi nešto umivaju ono kako se kaže svako svoga konja hvali :roll:

a trenutno hoću da dugoročno riješim grijanje pa gledam sve šta i kako iumeđu centralnog na plin i kombinacije struja (konvektori) + kamin na drva ili pelet, pa vagam sve opcije šta i kako
mirzasut

#4224 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

Sa jednog drugog foruma:
General War wrote:Milioni za kompanije bliske SDA dijeljeni bez kontrole

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica FBiH na konkursu za projekte zapošljavanja povratnika 2015. godine protežiralo je velike i profitabilne kompanije, za koje su bili predviđeni višemilionski iznosi, dok povratnička mala preduzeća, koja nisu bliska SDA, nisu mogla da dobiju ni minimalne poticaje zapošljavanju.
Zbog načina na koji posljednjih godina „rade“ i netransparentno dodjeljuju milione javnih sredstava Ministarstvo i samog ministra Ramića teško tereti i povratnička populacija, kao i vlasnici preduzeća koja nisu prošla na konkursu. Svi oni tvrde da su samo kompanije bliske strukturama SDA dobijale sredstva, ali i da ne postoje nikakva saznanja o efektima tih ulaganja.
Kada je riječ o konkretnom pozivu iz 2015. godine, osim kompanije Bingo, višemilionski iznosi su predviđeni i za kompaniju Eurostil iz Doboja (pet miliona KM), firmu koja je u vlasništvu HIFA oila (jedne od najprofitabilnijih kompanija u državi, bliske SDA) Srebreničanku (sedam miliona KM), Lafat Comerc iz Kalesije (pet miliona KM), Natura Vitu iz Teslića (2,5 miliona KM), te firmu Obnova promet iz Šamca (dva miliona KM).

NEMA TRAGA MILIONIMA

U prilog tvrdnjama koje upućuju na korupciju i kriminal, odnosno o nepoznatim efektima doniranja višemilinskih sredstava, može da posluži i revizorski izvještaj za 2015. godinu za ovo Ministarstvo, u kojem je jasno naznačeno da Jedinica za internu reviziju „nije izvršila sve planirane revizije u skladu sa Godišnjim planom interne revizije za 2015. godinu“.

Revizori upozoravaju i navode da nisu izvršene revizije praćenja realizacije ugovora (!), te revizije dodjele, realizacije i nadzora nad utroškom sredstava tekućih transfera! Također, izvještaj za 2016. godinu je gotovo identičan; revizori zaključuju kako opet nije obavljena revizija najznačajnijih procesa.--

http://prvasmjena.com/milioni-za-kompan ... -kontrole/
Bit će jeftinog peleta, Hifa je dobila mnogo love kao poticaj zapošljavanja u proizvodnji (skladištenju) za pelet :mrgreen: ...
Upravo poslije ovog poticaja su krenule da divljaju cijene!!!
betametazon

#4225 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

A na koji fazon ce pojeftinit pelet?
Post Reply