Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kmirsad

#41976 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Prođe ovaj moj link nekako nezapažen i bez komentara.
I jednom intrevjuu Kemo Gutić, Enko Bijedić. Selim Bešlagić.
Ova prva dvojica su mi, kao i svima drugima , jasna.
Kontinuitet višemjesečne politike.
šta nam to Selim poručuje ?
Uvodi li SDA tešku artiljeriju, napalm i avijaciju u bitku ?
Enko će SDA-u dati dvojicu nedostajaučih , Selim će odblokirati rad Skupštine... i čića mića, gotova priča, SDA prasvi Vladu.
Lični ili stranački stav ?
Govori li u svoje ime ili ima promjene u kontinuitetu politike NS.
Ili su Delić i Marajanović ipak pobijedili na unutar stranačkim izborima, sam to još niko nije rekao ?
kluz franjo

#41977 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

kmirsad wrote:
...
šta nam to Selim poručuje ?...
Koliko vidim, u novinarskom prilogu se obrađuju dva odvojena politička procesa.
1. Formiranje skupštinske većine za podršku formiranja izršne vlasti koju bi predvodila SDA.
2. Završetak konstituisanja skupštinskog rukovodstva.

Po prvom pitanju NS neće dati svoju podršku - dakle kontinuitet politike NS.

Po drugom pitanju NS bi bila spremna svojim glasom u klubu Bošnjaka otkočiti izbor člana rukovodstva skupštine iz reda Bošnjaka i time omogućiti normalno funkcionisanje ovog zakonodavnog organa.
Ne znam poslovnik o radu skupštine TK, ali na prvu ni po ovom pitanju ne vidim diskontinuitet politike NS.

Inače se svjesno ili nesvjesno zaboravljaju i ignorišu činjenice izbornih rezultata i rasporeda mandata u TK.
Birači u TK su tako glasali da očigledno nije moguće sastaviti 18 ruku za skupštinsku većinu.
Enko je imao netom poslije izbora kratku šansu formiranja jedne - vjerovatno nesigurne - skupštinske većine.
Zašto ta šansa nije iskorištena, ne znam.

Ja imam utisak da se u čitavom procesu u zadnjih 8 mjeseci NS u TK ponaša vrlo odgovorno i konstruktivno.
I prema svojim glasačima i prema partneru iz BH bloka i prema građanima TK.
Ne isključujem mogućnost da ne znam sve detalje i da zbog toga možda i griješim.
kmirsad

#41978 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

kluz franjo wrote:
kmirsad wrote:
...
šta nam to Selim poručuje ?...
Koliko vidim, u novinarskom prilogu se obrađuju dva odvojena politička procesa.
1. izbor člana rukovodstva skupštine iz reda Bošnjaka i time omogućiti normalno funkcionisanje ovog zakonodavnog organa.

Po drugom pitanju NS bi bila spremna svojim glasom u klubu Bošnjaka otkočiti izbor člana rukovodstva skupštine iz reda Bošnjaka i time omogućiti normalno funkcionisanje ovog zakonodavnog organa.
Ne znam poslovnik o radu skupštine TK, ali na prvu ni po ovom pitanju ne vidim diskontinuitet politike NS.

Inače se svjesno ili nesvjesno zaboravljaju i ignorišu činjenice izbornih rezultata i rasporeda mandata u TK.
Birači u TK su tako glasali da očigledno nije moguće sastaviti 18 ruku za skupštinsku većinu.
Enko je imao netom poslije izbora kratku šansu formiranja jedne - vjerovatno nesigurne - skupštinske većine.

Ja imam utisak da se u čitavom procesu u zadnjih 8 mjeseci NS u TK ponaša vrlo odgovorno i konstruktivno.
Ne isključujem mogućnost da ne znam sve detalje i da zbog toga možda i griješim.
Po pitanju izbora člana rukovodstva Skupštine iz reda Bošnjaka, prvobitna koalicija i dogovorena skupštinska večina i jeste pukla.
SDA- u je, da bi formirala svoju Vladu, potrebna
Skupštinska večina koju ima sa Enkinim rukama
Regularno izabrano rukovodstvo skupštine sa Selimovom rukom..
Iz priloga Tip-a se da zaključiti da SDA, nakon ove dvije izjave,s lakočom može riješiti oba problema.
Što bi NS ako je odlučila da je opozicija, išta glasala..., a od toga nema ništa sem gubitka principjelnosti...neka glasa ko hoče da bude pozicija.
Misliš li da Selimova izjava nije olakšavanje SDA-u da napravi vladu u TK, iz podršku Enkinih.
A i zadnja rečenica tvog komentara, ima težinu.
U politici ništa nije onako kako izgleda da jeste.
kluz franjo

#41979 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

kmirsad wrote:
kluz franjo wrote: Koliko vidim, u novinarskom prilogu se obrađuju dva odvojena politička procesa.
1. izbor člana rukovodstva skupštine iz reda Bošnjaka i time omogućiti normalno funkcionisanje ovog zakonodavnog organa.

Po pitanju izbora člana rukovodstva Skupštine iz reda Bošnjaka, prvobitna koalicija i dogovorena skupštinska večina i jeste pukla.
Iz priloga Tip-a se da zaključiti da SDA, nakon ove dvije izjave,s lakočom može riješiti oba problema.
Što bi NS ako je odlučila da je opozicija, išta glasala..., a od toga nema ništa sem gubitka principjelnosti...neka glasa ko hoče da bude pozicija.
Misliš li da Selimova izjava nije olakšavanje SDA-u da napravi vladu u TK, iz podršku Enkinih.
Poslovnik o radu Skupštine TK:
Član 10.
Svaki klub naroda predlaže između svojih članova jednog kandidata za mjesto predsjednika ili zamjenika predsjednika Skupštine.
Skupština pojedinačnim glasanjem potvrđuje kandidate natpolovičnom većinom od ukupnog broja poslanika u Skupštini.
U poslovniku u KS postoji odredba koja kaže da ako klub naroda ima dva kandidata sa istim brojem glasova unutar kluba, onda se izbor vrši žrijebom. U TK očigledno nema te odredbe.

Za mene je ovo ista situacija kao 2014. u Domu naroda FBiH, kada su SDP i NS, kao opozicione stranke, pri glasanju unutar kluba Srba glasali za KANDIDATURU Dunovića, ali ne i za njegov IZBOR prilikom glasanja u Domu naroda.

Početak i kraj svake priče su izborni rezultati i broj mandata.
Ko ima 18 ruku, ima i izvršnu vlast. Opstrukcija administrativnim smicalicama je prepoznatljivost Tronošca.
kmirsad

#41980 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Tako je. SDA je izdleda prikupila 18 ruku. Neka formira vlast.
Ne treba joj NS.
Poslanici glasaju, ZA, PROTIV, budu UZDRŽANI ili ne dođu na sjednicu.
Ne treba im Selim, eno im Enke.
palermo

#41981 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Pročitah ovaj intervju Irme Baralije na klixu. Ne znam šta bih rekao.

Sretno joj
bunk

#41982 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

kluz franjo wrote:
kmirsad wrote:
kluz franjo wrote: Koliko vidim, u novinarskom prilogu se obrađuju dva odvojena politička procesa.

Poslovnik o radu Skupštine TK:
Član 10.
Svaki klub naroda predlaže između svojih članova jednog kandidata za mjesto predsjednika ili zamjenika predsjednika Skupštine.
Skupština pojedinačnim glasanjem potvrđuje kandidate natpolovičnom većinom od ukupnog broja poslanika u Skupštini.
U poslovniku u KS postoji odredba koja kaže da ako klub naroda ima dva kandidata sa istim brojem glasova unutar kluba, onda se izbor vrši žrijebom. U TK očigledno nema te odredbe.

Za mene je ovo ista situacija kao 2014. u Domu naroda FBiH, kada su SDP i NS, kao opozicione stranke, pri glasanju unutar kluba Srba glasali za KANDIDATURU Dunovića, ali ne i za njegov IZBOR prilikom glasanja u Domu naroda.

Početak i kraj svake priče su izborni rezultati i broj mandata.
Ko ima 18 ruku, ima i izvršnu vlast. Opstrukcija administrativnim smicalicama je prepoznatljivost Tronošca.
Druze franjo ako nije previse osobno pitanje a zanima me cisto jer vidim da poznajete stanje u tk,jestel i vi iz tk?
kluz franjo

#41983 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

bunk wrote: Druze franjo ako nije previse osobno pitanje a zanima me cisto jer vidim da poznajete stanje u tk,jestel i vi iz tk?
Druže bunk, nikakav problem.
Nisam iz TK, a i ne bih se usudio sam za sebe tvrditi da tamo poznajem stanje - Vama hvala na konstataciji.
bunk

#41984 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

kluz franjo wrote:
bunk wrote: Druze franjo ako nije previse osobno pitanje a zanima me cisto jer vidim da poznajete stanje u tk,jestel i vi iz tk?
Druže bunk, nikakav problem.
Nisam iz TK, a i ne bih se usudio sam za sebe tvrditi da tamo poznajem stanje - Vama hvala na konstataciji.
Da ne bude zabune,kad napisem drug ispred imena to nije ni na koji nacin pokusaj diskreditacije..ovdje su par forumasa moje neslaganje sa nekim postibornim desavanjima iskoristili da me etiketiraju kako rece juce jedan forumas.
Hvala na odgovoru.
kluz franjo

#41985 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

bunk wrote: Da ne bude zabune,kad napisem drug ispred imena to nije ni na koji nacin pokusaj diskreditacije..ovdje su par forumasa moje neslaganje sa nekim postibornim desavanjima iskoristili da me etiketiraju kako rece juce jedan forumas.
Hvala na odgovoru.
Sve ok. Drug, kolega, gospon pilot... Sve može. (ovaj jedan gratis... :-D )

A što bi rekao kolega palermo, naši postovi su naše etikete.
Nekada se zezamo, a nekada se i argumenti sukobe. Ako su argumenti u sukobu, nisu ljudi.
zippoo87

#41986 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

palermo wrote:Pročitah ovaj intervju Irme Baralije na klixu. Ne znam šta bih rekao.

Sretno joj
prvi korak ka cilju je...DA KRENES
palermo

#41987 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Drugovi moji iz Naše stranke, je li istina da je ovo Forto rekao

"Konkretan povod naše današnje posjete vezan je za kandidaturu Banje Luke za Evropsku prijestolnicu 2024. godine i mi bismo iskreno željeli da Banja Luka pobijedi na tom takmičenju. Mi smo spremni da na svaki mogući način pružimo finansijsku, infrastrukturnu i svaku drugu podršku. Osim toga, sarađujemo i na nekim drugim projektima", kazao je premijer Vlade KS Edin Forto

Ako je ovo rekao, moje pitanje je, da li je on zaista glupson svoje vrste ili je koja pizda materina. Zna li on ko je konkurent Banjaluci. Mislim, ako je rekao, onda je zaista neshvatljivo.

Mislio sam da li ovo postati na temu Vlada Kantona ili ovdje, ma mislim svejedno je
criticos

#41988 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by criticos »

Izgledno je da je propalo kandidiranje Mostara zbog političke blokade i spora oko gradnje HNK u središnjoj gradskoj jezgri.
palermo

#41989 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

criticos wrote:Izgledno je da je propalo kandidiranje Mostara zbog političke blokade i spora oko gradnje HNK u središnjoj gradskoj jezgri.
aha, onda je sve u dure

P.S samo ne bi bilo loše da i nama u MOstaru javite tako važnu informaciju da smo propali
thekupus

#41990 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by thekupus »

palermo wrote:
criticos wrote:Izgledno je da je propalo kandidiranje Mostara zbog političke blokade i spora oko gradnje HNK u središnjoj gradskoj jezgri.
aha, onda je sve u dure

P.S samo ne bi bilo loše da i nama u MOstaru javite tako važnu informaciju da smo propali
Propali ste.
Proširi dalje.
palermo

#41992 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

thekupus wrote: Propali ste.
Proširi dalje.
Javim raji :thumbup:

mada mi se čini da nećemo biti jedini
The 51st State

#41993 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The 51st State »

palermo wrote:Drugovi moji iz Naše stranke, je li istina da je ovo Forto rekao

"Konkretan povod naše današnje posjete vezan je za kandidaturu Banje Luke za Evropsku prijestolnicu 2024. godine i mi bismo iskreno željeli da Banja Luka pobijedi na tom takmičenju. Mi smo spremni da na svaki mogući način pružimo finansijsku, infrastrukturnu i svaku drugu podršku. Osim toga, sarađujemo i na nekim drugim projektima", kazao je premijer Vlade KS Edin Forto

Ako je ovo rekao, moje pitanje je, da li je on zaista glupson svoje vrste ili je koja pizda materina. Zna li on ko je konkurent Banjaluci. Mislim, ako je rekao, onda je zaista neshvatljivo.

Mislio sam da li ovo postati na temu Vlada Kantona ili ovdje, ma mislim svejedno je
Zaista moronski, valja sad forumskim peracima izvijugati stetu.
Edit. Moronski I nevezano za mostar.
Kikibombona

#41994 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote:
palermo wrote:Drugovi moji iz Naše stranke, je li istina da je ovo Forto rekao

Zaista moronski, valja sad forumskim peracima izvijugati stetu.
Edit. Moronski I nevezano za mostar.
Fenomenalan potez Forte ako mene pitas. Banjaluka je BiH i tako se treba ponasati. Snage integracije moraju biti jace od snaga dezintegracije, ljubav mora biti jaca od mrznje, dobra namjera jaca od lose itd.

Vlada Kantona Sarajevo uziva podrsku stranih ambasada sto potvrdio Komsic i SDA. Vrse pritisak na njih da ne ruse vladu. Bice da je Evropa prepoznala vladu KS kao evropsku vladu.

SDA, njihova ideologija i nacin rada, simpatije mogu naci jedino u Ankari i Teheranu.

Mi ako zelimo biti dio Evrope mora raditi evropski. I to vrijeme ce doci samo je pitanje koliko cemo vremena izgubiti pod vodstvom etno-klerikalnih stranaka. Sa takvim lidestvom Evropa nas moze gledati jedino sa gadjenjem.
The 51st State

#41995 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The 51st State »

Idiotski potez forte, Ima on gdje strucnu, materijalnu pomoc drugdje usmjeriti, a saradnja ko saradnja je ok ,mada mi je logicnije recimo sa zenicom prije neke projekte zavrsiti jer su zivotniji ala toplovod Iz kaknja.
Povlacim rijec ako je rijec o cisto protokolarnoj supljoj.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#41996 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by izvrsni direktor »

Ma ja, forto opet sa cetnicima. Al haj ba i stranacki sef mu je cetnik. Jel tako?
Hitler bi vam pozavidio na fasizmu bgm
horkesh

#41997 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by horkesh »

Neka su se sastali, ali...

Image

Pa majka mu stara, ima li ijedan političar da kaže "neću da sjedim s vama dok je samo zastava RS-a na stolu". Mogli su, reda radi, barem dodati zastavu BiH, da ne kažem da su trebali insistirati da bude samo zastava BiH.
MaksprotivMarksa

#41998 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MaksprotivMarksa »

Ja ne znam zasto SDA kermiti spominju Banja Luku ikako, ocigledbo je da njima to nije BiH i da je BiH samo tamo gdje zive Bosnjaci koji glasaju za SDA.

Kermiti, vrijeme vam je da shvatite da ste manjina u ovoj drzavi, vas glasnih dvadeset posto fasista ne predstavlja nista, kada vam se iz ruku izbiju aparati moci, a sve ide u tom smjeru konacno cete zavrsiti gdje i pripadate, u zatvorima i na marginama drustva.

Forti i Vladi KS puna podrska, najbolja vlada zadnjih 30 godina, dokaz da koznervativci i liberali sa dobrim namjerama mogu odlicno funkcionisati, jos da SBB i DF odu u historiju i imamo se cemu nadati.
jefff

#41999 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Jel pricno na bosanskom jal..?
insomnia78

#42000 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by insomnia78 »

horkesh wrote:Neka su se sastali, ali...

Image

Pa majka mu stara, ima li ijedan političar da kaže "neću da sjedim s vama dok je samo zastava RS-a na stolu". Mogli su, reda radi, barem dodati zastavu BiH, da ne kažem da su trebali insistirati da bude samo zastava BiH.
Pa vidis da ljudi stvaraju medjudrzavne odnose. RKS i RS
Locked