Sirija

Locked
Opetja033

#41976 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Lokalni izvori tvrde da konvoji sa vise hiljada pripadnika SAA i Hizbollaha krenuli iz Damaska ka Idlibu.

ISIS oborio lojalisticki avion u ruralnim dijelovima provincije Suweyda. http://syriahr.com/en/2015/04/is-shots- ... -suwaydaa/

@I lojalisti naravno NISU povratili kontrolu nad Hamakah-om.
Opetja033

#41977 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

cbrt wrote:
Opetja033 wrote:Uglavnom, napadi se nastavljaju istom zestinom. Tek danas pobunjenici postizu ozbiljnije rezultate, npr. ovo presjecanje logistickih ruta. Odbrana puca po savovima ali je pitanje koliko ovi mogu izdrzati sa napadima istog intenziteta. Ako nastave jos 4-5 dana ofanziva ce vjerovatno u potpunosti uspjeti ali sam veliki skeptik po tom pitanju.
Uspjeli su presjeci rute, to je najvaznije ali pitanje je da li je prekasno.
Nije. Ajd da ti odgovorim, već mesecima (3-4 najmanje) stižu izveštaji o do sada neviđenim isporukama oružja koje pristiže rebelima sa svih strana. Ranije su kukali kako im ništa ne stiže i mnoge bitke koje su gubili pravdali su upravo time. Ja nisam hteo o tome da pišem jer nisam znao da li je istina ili propaganda. Vidimo da se situacija na frontu rapidno menja u korist rebela, da se municija gotovo nigde više ne štedi a antitenkovske rakete čak i rasipaju (juče je samo jedan strelac upotrebio 8 na jednom delu ratišta). Elem, samo osvajanje graničnog prelaza u same granice u Daari govori ti u prilog tome (Jordan je to odobrio) a i ona očito ofrlje pripremljena ofanziva zbrda-zdola na Busr Harir je više iz očaja da se preseku komunikacije ka Lajatu dok ne bude kasno (a kasno je za lojaliste). Vidimo da je svega nekoliko nedelja nakon pada Idliba usledila očito dobro pripremljena ofanziva sa strateškim ciljem (razvukli su ih na dva dela fronta a probili u sredini). Sve velike pobede vojske i "pobede" trajale su po nekoliko meseci (Qusair, Morek, Yabrood, Maliha) tako da cenim da rebeli imajo dovoljno pre svega resursa za ovako nešto

Posteno :thumbup:
cbrt

#41978 Re: Sirija

Post by cbrt »

Evo i mape
Image
fosna2014

#41979 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

cbrt wrote:Evo i mape
Image
Kako to, zar opetja nije rekao da su presjekli linijuj snabdjevanja? :D
fosna2014

#41980 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

*Reports say large loyalist reinforcements are currently redeploying from #Damascus area to #Idlib Governorate. #Syria

*Loy. sources: #SAA forces launched a counterattack at #Tall_Hamakah Checkpoint and recaptured it. #Idlib #Syria
cbrt

#41981 Re: Sirija

Post by cbrt »

Ume twitter da bude jako varljiv...evo najnovije rebelske...ko drži to brdo videćemo uskoro a te priče o pojačanjima koja nadiru mi deluju smešno...mislim, ako su i tačne onda je u pitanju već očaj i panika (šta su čekala do sad a ako lažu zapitajte se zašto...izgleda da gube)
Thomas van Linge ‏@arabthomness 16m16 minutes ago
#Syria: according to reports rebels have captured the Zayzoun Thermal power plant, near the M4 highway. #Idlib http://wikimapia.org/m/#lat=35.7373414& ... 16&l=0&m=b
Last edited by cbrt on 24/04/2015 17:35, edited 1 time in total.
fosna2014

#41982 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

cbrt wrote:Ume twitter da bude jako varljiv...evo najnovije rebelske
Thomas van Linge ‏@arabthomness 16m16 minutes ago
#Syria: according to reports rebels have captured the Zayzoun Thermal power plant, near the M4 highway. #Idlib http://wikimapia.org/m/#lat=35.7373414& ... 16&l=0&m=b
E jbg. valjda zato treba uzeti obje strane pa se provjeri.
Kikibombona

#41983 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Ovo u Idlibu pravo zestoko.... :-)

Nakon Kalamuna najzesca bitka!

I dalje ne mogu vjerovati da je SAA tako ameterski zijanila Idlib....... Nemoguce da nisu znali da se priprema tako velika ofanziva sa tako puno ljudi. Obavjestajna sluzba je ocajna!
zrakomlat

#41984 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:
Challenger__ wrote:- istočna perferija provincije Homs. Kamenovanje homoseksualaca :arrow: LINK

izvor :arrow: LINK
Koji babuni
Dobro neko rece neki dan
Original scene iz Odiseja 2001
Sto se tice ovih optuzbi za homoseksualnost, ma oni ovo nako ubijaju likove
Zamjeris se nekom, sutnes mu papuce, odvezes magarca, nisi mu dao hurme na veresiju i sad kad dodju oslobodioci ovaj, bezbeli pravovjerniji od tebe i eno ga derpe, cap ode glava a on sav sretan u tvojim papucama
Jbt zivim evo peta godina na tom liberalnom zapadu i stvarno srecem veliki krug ljudi, sto poslovno sto privatno, do sad sam upozn'o samo dvojicu ljudi za koje znas da su homoseksualci
Kod njih svaki dan koknu po makar jednog
Nisi normalan :pisnuo: :pisnuo:
sarajevoxxxx

#41985 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Izgleda da je cijeli istočni kvart Džisr Šugura oslobođen.Navodno režim još drži , bolnicu, sigurnosnu četvrt, i policijsku stanicu.
Opetja033

#41986 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

sarajevoxxxx wrote:Izgleda da je cijeli istočni kvart Džisr Šugura oslobođen.Navodno režim još drži , bolnicu, sigurnosnu četvrt, i policijsku stanicu.
Dobrodosao nazad! :thumbup:
dragma
Vozim: Pješe

#41987 Re: Sirija

Post by dragma »

zrakomlat wrote:
insomnia78 wrote:
Challenger__ wrote:- istočna perferija provincije Homs. Kamenovanje homoseksualaca :arrow: LINK

izvor :arrow: LINK
Koji babuni
Dobro neko rece neki dan
Original scene iz Odiseja 2001
Sto se tice ovih optuzbi za homoseksualnost, ma oni ovo nako ubijaju likove
Zamjeris se nekom, sutnes mu papuce, odvezes magarca, nisi mu dao hurme na veresiju i sad kad dodju oslobodioci ovaj, bezbeli pravovjerniji od tebe i eno ga derpe, cap ode glava a on sav sretan u tvojim papucama
Jbt zivim evo peta godina na tom liberalnom zapadu i stvarno srecem veliki krug ljudi, sto poslovno sto privatno, do sad sam upozn'o samo dvojicu ljudi za koje znas da su homoseksualci
Kod njih svaki dan koknu po makar jednog
Nisi normalan :pisnuo: :pisnuo:
Vala baš :lol: :lol: :kiss:
Kikibombona

#41988 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

EXCLUSIVE: US fighter in Rojava:’This is my family’

Image

http://rudaw.net/english/interview/24042015

How are you going to talk about the Kurds once you return to America?
Ez kurdem (I am a Kurd). I feel somewhat of an adopted son of Kurdistan. This is my family. This is my community. I have been shown nothing but love by Kurds everywhere and I am very grateful for the opportunity to help.
sarajevoxxxx

#41989 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Glasnogovornik UN-a Stefan De Mistora:Na novim pregovorima u Ženevi neće biti predstavnika Nusre i IS-a jer se smatraju terorističkim organizacijama, ali bit će osobe koje su u kontaktu i imaju vezu sa njima.
sarajevoxxxx

#41990 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Opetja033 wrote:
sarajevoxxxx wrote:Izgleda da je cijeli istočni kvart Džisr Šugura oslobođen.Navodno režim još drži , bolnicu, sigurnosnu četvrt, i policijsku stanicu.
Dobrodosao nazad! :thumbup:
Hehe hvala na dobrodošlici. :thumbup:
insomnia78

#41991 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:EXCLUSIVE: US fighter in Rojava:’This is my family’

Image

http://rudaw.net/english/interview/24042015

How are you going to talk about the Kurds once you return to America?
Ez kurdem (I am a Kurd). I feel somewhat of an adopted son of Kurdistan. This is my family. This is my community. I have been shown nothing but love by Kurds everywhere and I am very grateful for the opportunity to help.
http://www.cazin.net/mob/clanak/vijesti ... a-se-borim
- Izašao je ispred nas u uniformi JNA s oznakama TORBiH, strogog pogleda i uvježbanog glasa za dreku bez mikrofona i razglasa. Pogledao je niz stroj i onda je održao govor u kojem je rekao:

"Dragi moji borci, ja sam major Mihajlo Petrović, Srbin, Beograđanin, oficir bivše JNA. Moj deda borio se na Solunskom frontu protiv Austro-Ugara, moj otac borio se protiv njemačkih, ustaških i četničkih fašista, a izgleda da je došlo vrijeme da se i ja borim protiv ovih bradonja s brda.

Otac mi je pričao kakvi su bili četnici u onom ratu, a ja vam mogu odmah reći, jer sam to imao priliku vidjeti posljednjih mjeseci, da će ovi biti mnogo gori. Bosanac nisam rođenjem, ali sam postao i srcem i dušom otkako živim ovdje.

Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta.

Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja nek' otima od neprijatelja ili neka uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radioveza, nema motorola...

I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog svijeta i njih naoružanih najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi"!

Ušutio je, a neko mu donese bosansku zastavu s ljiljanima. Major Petrović joj salutira, poljubi je i posla da i mi to isto uradimo...".

Poginuo je u oktobru 1992. godine, kao heroj, braneći Travnik i srednju Bosnu od agresorskih formacija.
sarajevoxxxx

#41992 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Oslobođena tvornica šečera, vojni punktovi ed-Dubs i el-Alawi, navodno i elektrana u Džisr Šuguru je pred padom.

Režimski portali pišu da su Asadove vojne formacije nakon što im je stiglo pojačanje danas povratile strateško uporište koje je povezivalo Arihu i Džisr eš-Šugur.
zrakomlat

#41993 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

Naredni put obavijesti forumsko pućanstvo da ćeš biti odsutan par dana, da se ne šire dezinformacije :D
Velkam bek.
Kikibombona

#41994 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote: http://www.cazin.net/mob/clanak/vijesti ... a-se-borim
- Izašao je ispred nas u uniformi JNA s oznakama TORBiH, strogog pogleda i uvježbanog glasa za dreku bez mikrofona i razglasa. Pogledao je niz stroj i onda je održao govor u kojem je rekao:

"Dragi moji borci, ja sam major Mihajlo Petrović, Srbin, Beograđanin, oficir bivše JNA. Moj deda borio se na Solunskom frontu protiv Austro-Ugara, moj otac borio se protiv njemačkih, ustaških i četničkih fašista, a izgleda da je došlo vrijeme da se i ja borim protiv ovih bradonja s brda.

Otac mi je pričao kakvi su bili četnici u onom ratu, a ja vam mogu odmah reći, jer sam to imao priliku vidjeti posljednjih mjeseci, da će ovi biti mnogo gori. Bosanac nisam rođenjem, ali sam postao i srcem i dušom otkako živim ovdje.

Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta.

Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja nek' otima od neprijatelja ili neka uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radioveza, nema motorola...

I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog svijeta i njih naoružanih najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi"!

Ušutio je, a neko mu donese bosansku zastavu s ljiljanima. Major Petrović joj salutira, poljubi je i posla da i mi to isto uradimo...".

Poginuo je u oktobru 1992. godine, kao heroj, braneći Travnik i srednju Bosnu od agresorskih formacija.
:thumbup:

I onda dodju sa sranjima i pricom da su svi strani dobrovoljci smece, da su dobrovoljci ISILa i YPG isto..... Nisu ni slicno i ne mogu biti!

Inace, nisam pristalica bilo kakvih stranih dobrovoljaca, ali opet ne mozes izjednaciti covjeka koji se bori na strani napadnutog naroda i covjeka koji se bori na strani genocidne skupine. To nije i ne moze biti isto.
Kikibombona

#41995 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:Oslobođena tvornica šečera, vojni punktovi ed-Dubs i el-Alawi, navodno i elektrana u Džisr Šuguru je pred padom.

Režimski portali pišu da su Asadove vojne formacije nakon što im je stiglo pojačanje danas povratile strateško uporište koje je povezivalo Arihu i Džisr eš-Šugur.
E, Saxxx, ti od kako si se vratio pravo krenulo pobunjenike u Dzisir Suguru. :D

PS

Imas mi posuditi 100 australskih dolara? :D
ioannes

#41996 Re: Sirija

Post by ioannes »

di si bio, na informativnom razgovoru ?
insomnia78

#41997 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

sarajevoxxxx wrote:Glasnogovornik UN-a Stefan De Mistora:Na novim pregovorima u Ženevi neće biti predstavnika Nusre i IS-a jer se smatraju terorističkim organizacijama, ali bit će osobe koje su u kontaktu i imaju vezu sa njima.
Vidi njeg :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#41998 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

kurdi imaju svoju državu a zove se turska
turci i kurdi braća
Opetja033

#41999 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

japin_mutapi wrote:kurdi imaju svoju državu a zove se turska
turci i kurdi braća
Pa ako cemo vec otvoreno pricati, pitanje je da li Kurdi u Turskoj uopce postoje kao etnicka skupina ili je rijec o planinskim/brdskim Turcima.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#42000 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

nacionalistička asimilatorska politika turske i zabrana kurdskog jezika je dala rezultate
polovina kurda u turskoj uopšte ne govori kurdski jezik to je oko 8 miliona ljudo
Locked