Dešavanja u Srbiji

славянин

#41951 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

spreca wrote:
nenadivan wrote: Ko to još traži podatke? Uzimaš kako ti se servira. I nisu Srbi tu nikakav ekskluzivitet. Sve nacije čija su vodjstva organizovala i počinila zločine su takva. Osim ako je sprovedena lustracija. I to može da traje vječno. Pogledajmo Tursku i njihov genocid nad Jermenima. Koliko Turaka će ga priznati? Svi će reći da je to kaurska zavjera protiv islama, Turaka itd
Jel turska osudjena pred medjunarodnim sudom?
Znaci takvim logikama Seselj je ok a u Prijedoru itd nije bilo genocida.Turska za razliku od Srbije je dugo imala bliske saveznike u natou i generalno je mnogo mocnija drzava.UN ov tribunal nije ni postojao kada je Turska pomela Jermene.

Ali Turska je ok nema genocida jer su “nasi”
nenadivan

#41952 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by nenadivan »

Da je, kojim slučajem, u Evropi 43 potpisan neki mir, kojim bi se njemačka vratila u svoje početne granice, neke troškove reparacije isplatila, prosječan Nijemac bi bio čvrsto ubijedjen da je Holocaust mit. Vrlo mnogo njih to i dan danas misle, ali većina čuti,da ne bi snosila zakonske posljedice
spreca

#41953 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by spreca »

nenadivan wrote:
spreca wrote:
nenadivan wrote: Ko to još traži podatke? Uzimaš kako ti se servira. I nisu Srbi tu nikakav ekskluzivitet. Sve nacije čija su vodjstva organizovala i počinila zločine su takva. Osim ako je sprovedena lustracija. I to može da traje vječno. Pogledajmo Tursku i njihov genocid nad Jermenima. Koliko Turaka će ga priznati? Svi će reći da je to kaurska zavjera protiv islama, Turaka itd
Je l nije načinila genocid? Je l negiras to? Je l njemački parlamanent usvojio rezoluciju o turskom genocidu? Je l francuski parlament razmatra uvođenjem kazni za negiranje tog genocida? Da li si i toku?
To što nema sudskih presuda ne znači da se nije desilo
Jel u Srebrenici bio Genocid?....ili zato sto je srbija dala guzice rusima da ulozi veto genocida nije bilo.....99%srba neprizna odluku iz Haga ali zato prde o genocidu nad Armenima
nenadivan

#41954 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by nenadivan »

spreca wrote:
nenadivan wrote:
spreca wrote: Jel turska osudjena pred medjunarodnim sudom?
Je l nije načinila genocid? Je l negiras to? Je l njemački parlamanent usvojio rezoluciju o turskom genocidu? Je l francuski parlament razmatra uvođenjem kazni za negiranje tog genocida? Da li si i toku?
To što nema sudskih presuda ne znači da se nije desilo
Jel u Srebrenici bio Genocid?....ili zato sto je srbija dala guzice rusima da ulozi veto genocida nije bilo.....99%srba neprizna odluku iz Haga ali zato prde o genocidu nad Armenima
Je l to trik pitanje? Pa naravno da je bio. I izvini ja ne prdim, već pišem. A Rusija namjerno destabilise balkan, to su politike velikih sila. Ništa bolji nisu ni američke niti politike VB već vijekovima.
spreca

#41955 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by spreca »

славянин wrote:
spreca wrote:
Znaci takvim logikama Seselj je ok a u Prijedoru itd nije bilo genocida.Turska za razliku od Srbije je dugo imala bliske saveznike u natou i generalno je mnogo mocnija drzava.UN ov tribunal nije ni postojao kada je Turska pomela Jermene.

Vasi mozda i jesu......eto ti znas sta je bilo sa Armenima ...Seselj ma sta ja mislio o njemu je bio u Hagu i sve je manje vise poznato
Maraschino

#41956 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

славянин wrote: Znaci takvim logikama Seselj je ok a u Prijedoru itd nije bilo genocida.Turska za razliku od Srbije je dugo imala bliske saveznike u natou i generalno je mnogo mocnija drzava.UN ov tribunal nije ni postojao kada je Turska pomela Jermene.

Sta bi sa muslimana(bilo kakvih) sa prostora Srbije? Je li i to genocid?
nenadivan

#41957 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by nenadivan »

spreca wrote:
славянин wrote:
spreca wrote:Jel turska osudjena pred medjunarodnim sudom?

Vasi mozda i jesu......ok ti znas sta je bilo sa Armenima ...Seselj ma sta ja mislio o njemu je bio u Hagu i sve je manje vise poznato
Evo još jednog koji negira genocid, jer to su samo Jermeni...
spreca

#41958 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by spreca »

nenadivan wrote: Je l to trik pitanje? Pa naravno da je bio. I izvini ja ne prdim, već pišem. A Rusija namjerno destabilise balkan, to su politike velikih sila. Ništa bolji nisu ni američke niti politike VB već vijekovima.
Ne intersuje me tvoje licno misljenje a nije ni moje vazno,nego te pitam sta misli 99% zitelja u sredini iz koje dolazis
Maraschino

#41959 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

nenadivan wrote:
spreca wrote: Vasi mozda i jesu......ok ti znas sta je bilo sa Armenima ...Seselj ma sta ja mislio o njemu je bio u Hagu i sve je manje vise poznato
Evo još jednog koji negira genocid, jer to su samo Jermeni...
Ako neka pojedinacna zemlja to okarakterise kao tako ne mora da znaci da je i stvarno tako. To moraju da urade sudske instance sa svim za i protiv. Razumijes.

Ako Srbija kaze da je bio genocid u Oluji to nikoga ne obavezuje da vjeruje u to.
славянин

#41960 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

Maraschino wrote:
славянин wrote: Znaci takvim logikama Seselj je ok a u Prijedoru itd nije bilo genocida.Turska za razliku od Srbije je dugo imala bliske saveznike u natou i generalno je mnogo mocnija drzava.UN ov tribunal nije ni postojao kada je Turska pomela Jermene.

2 miliona Jermena je pobijeno u prostoru od godinu ili dvije.. ali nema veze.. Tuska je "nasa"
spreca

#41961 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by spreca »

nenadivan wrote: Evo još jednog koji negira genocid, jer to su samo Jermeni...
Jel postoji neka presuda......ako se ne varam 99% tvojih zemljaka i drzavna vlast negira genocid u Srebrenici i presudu medjunarodnog suda u Hagu....ali ti si otkrio da spreca negira genocid nad Armenima....pometi ispred svog praga pa onda komsiji reci sta imas reci
Maraschino

#41962 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

славянин wrote:
Maraschino wrote:

2 miliona Jermena je pobijeno u prostoru od godinu ili dvije.. ali nema veze.. Tuska je "nasa"
Jebo Tursku, pitanje ti ostaje.
славянин

#41963 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

Prije bih rekao dugotrajno etnicko ciscenje tj.Mada ne znam koliko je to zivilo Bosnjaka ili Muslimana ili kako vec oces nazvati te sto su ubijani i protjerivani u Srbiji ? (ozbiljno pitanje jer stvarno ne znam)
славянин

#41964 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

spreca wrote:
nenadivan wrote: Evo još jednog koji negira genocid, jer to su samo Jermeni...
Jel postoji neka presuda......ako se ne varam 99% tvojih zemljaka i drzavna vlast negira genocid u Srebrenici i presudu medjunarodnog suda u Hagu....ali ti si otkrio da spreca negira genocid nad Armenima....pometi ispred svog praga pa onda komsiji reci sta imas reci
Dobra poenta... dali to funkcionise u oba smjera ili ?
Maraschino

#41965 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

славянин wrote:Prije bih rekao dugotrajno etnicko ciscenje tj.Mada ne znam koliko je to zivilo Bosnjaka ili Muslimana ili kako vec oces nazvati te sto su ubijani i protjerivani u Srbiji ? (ozbiljno pitanje jer stvarno ne znam)
Naravno da ne znas ali eto znas da su Armeni pobijeni u genocidu. Ne sporim ni jednu zrtvu armenskog naroda ali se tako zanesemo nekim izrazima.
Fino si to upakovao u etnicko ciscenje samo si zaboravio humano preseljenje. :mrgreen:
славянин

#41966 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

Maraschino wrote:
славянин wrote:Prije bih rekao dugotrajno etnicko ciscenje tj.Mada ne znam koliko je to zivilo Bosnjaka ili Muslimana ili kako vec oces nazvati te sto su ubijani i protjerivani u Srbiji ? (ozbiljno pitanje jer stvarno ne znam)
Naravno da ne znas ali eto znas da su Armeni pobijeni u genocidu. Ne sporim ni jednu zrtvu armenskog naroda ali se tako zanesemo nekim izrazima.
Fino si to upakovao u etnicko ciscenje samo si zaboravio humano preseljenje. :mrgreen:
Pa zato sto je dostupno brdo podataka u stradanju Jermena - dok o stradanju muslimana (kao nacije predpostavljam?) u Srbiji i nema bas mnogo pa upravo tebe i pitam posto ti ocito znas ? Koliko broj muslimana je ubijen u Srbiji u vremenskim razmacima ????

Evo primjera o Jermenima
https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Genocide
Drzave i regije koje su priznale da se radi o genocidu nad Jermenima:
Image

Za masovna stradanja (genocid,etnicko ciscenje ili nesto drugo) cekam podatke pa cu reci svoje misljenje.
Banksy

#41967 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Banksy »

SJEĆANJE NA ZORANA ĐINĐIĆA

Ubijen je ispred zgrade Vlade prije 16 godina, s njegovim životom zaustavljena je i reforma Srbije

Maraschino

#41968 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

:-)

Dosta podataka ima o stradanju Armena a nema o progonu muslimana i onih koji su naseljavali ta podrucja 500 god. Ko porusi sve kulturne, vjerske i infrastrukturne objekte da skoro nema tragova njihovog postojanja na tim prostorima?

https://sh.wikipedia.org/wiki/Iseljavan ... _iz_Srbije

Makar baci pogled ako ti se gadi citati.
славянин

#41969 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

Maraschino wrote::-)

Dosta podataka ima o stradanju Armena a nema o progonu muslimana i onih koji su naseljavali ta podrucja 500 god. Ko porusi sve kulturne, vjerske i infrastrukturne objekte da skoro nema tragova njihovog postojanja na tim prostorima?

https://sh.wikipedia.org/wiki/Iseljavan ... _iz_Srbije

Makar baci pogled ako ti se gadi citati.
Znaci evo bas i citam - link koji si mi dao: Znaci nisam ja trazio nego tvoj izvor informacija.
U TVOM izvoru pise -Iseljavanje muslimana:
1919. godine 23.500 1930. godine 13.215
1920. godine 8.532 1931. godine 29.807
1921. godine 24.532 1932. godine 6.219
1922. godine 12.307 1933. godine 3.420
1923. godine 6.389 1934. godine 4.500
1924. godine 9.630 1935. godine 9.567
1925. godine 4.315 1936. godine 4.252
1926. godine 4.012 1937. godine 4.234
1927. godine 5.197 1938. godine 7.251
1928. godine 4.326 1939. godine 7.255
1929. godine 6.219 1940. godine 6.729

Dalje nema podataka o ubistvima i zlocinimi koji se mogu definisati kao genocid.Znaci pitao sam te da postavis podatke na osnovu kojih mogu da naucim i procitam sta se to desilo sa muslimanima u Srbiji i koliko ih je bilo - ti si dao informacije koje barem po mom misljenju ne mogu se okarakterisati kao genocid - jos vise ako uzmemo poredjenje sa stradanjem Jermena kod koji se radi o preko milion ljudi.

Ja sam ti dao link gdje imas slike,podatke,tacne izvore,istrazivanja st ose tice genocida nad Jermenima a ti meni podatke o protjerivanju 150 000 muslimana iz Srbije.
Maraschino

#41970 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

Muslimansko stanovnistvo na prostoru Beogradskog pasaluka u kojem je bilo veoma malo etnickih Turaka koje su nazivali Gangricima ili Mandzukama, pocetkom 19 stoljeca cinilo je vecinsko stanovnistvo, narocito u Beogradu, Sapcu i Uzicu. U jedanaest nahija ovog pasaluka oni su predstavljali 58% stanovnistva. Jezgro muslimanskog stanovnistva formiralo se kroz jedan dugotrajan i slozen proces, dijelom islamizacijom domaceg slavenskog stanovnistva, raznorodne etnicke pripadnosti, doseljavanjem sa istoka, trajnjim nastanjenjem i asimilacijom grupa i pojedinaca neslavenskog porijekla. Tako su u Beogradu muslimani cinili cetiri petine u odnosu na drugo stanovnistvo, a u Uzucu 96,7% od ukupnog broja stanovnistva grada, dok je u Pomoravlju taj procenat iznosio 65%. U Sokolu i osam okolnih sela bilo je 1.600 muslimana, dok je u Sapcu bilo oko 1000 muslimana. Beograd je pocetkom sedme decenije 19 vijeka imao 730 muslimanska 536 nemuslimaska i 3 romska domcinstva, 2.328 zgrada, kuca, od kojih su 842 bile srpske a 1486 muslimanske. Joakim Vujic u svom “Putesestviju” navodi da je u Uzicu 1826.godine bilo 1200 muslimaskih kuca, 20 dzamija i 80 srpskih kuca, dok je engleski putopisac Andreja Arcibalda Patona navodi da je Uzice 1834.godine imalo 3.500 muslimanskih i 600 srpskih kuca, dok Vladimir Karic pise da je u Uzicu 1844.godine bilo 3697 Turaka, (citaj muslimana) I samo 707 Srba.

Muslimani Srbije mogli su ostati na svojim ognjistima, zadrzati sva svija dobra, ali samo pod sledecim uslovima:

-da se vrate veri pradedovskoj, a ako to nece onda mogu
-da budu Srbi islamske vere, a ako i to nece,
-onda moraju da da se pisu u vode kao Cigani, a ako i to nece
-onda moraju da se isle iz Srbije.
Zatiranje svih tragova postojanja tog naroda po meni je genocid.
славянин

#41971 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

Jeli moze izvor tih podataka (ovih sto si paste-ao)? Ja cu ti dati evo o Jermenima konkretno odakle poticu podatci.Trazim jer mi je malo nelogicno da ispade da su muslimani cinili preko 50% stanovnistva Srbije po tvojim podatcima i onda ih manjisko stanovnistvo protjeralo i izvrsilo genocid na njima.
Dalje - rasprava je pocela oko genocida tj. ciljane masovne egzekucije stanovnistva da se unisti etnicka/nacionalna/vjerska grupa sa nekog podrucija - jeli imas podatke o tome koliko je muslimana u Srbiji ubijeno (da bi nesto definisali genocidom isto tako ne mozemo uzeti period od 500 godina nego taj dogadjaj se mora desiti ciljano i organizovano znaci u relativno kracem vremenskom periodu)
black

#41972 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by black »

Banksy wrote:

SJEĆANJE NA ZORANA ĐINĐIĆA

Ubijen je ispred zgrade Vlade prije 16 godina, s njegovim životom zaustavljena je i reforma Srbije

Image

Image
славянин

#41973 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by славянин »

Maraschino wrote:
Muslimansko stanovnistvo na prostoru Beogradskog pasaluka u kojem je bilo veoma malo etnickih Turaka koje su nazivali Gangricima ili Mandzukama, pocetkom 19 stoljeca cinilo je vecinsko stanovnistvo, narocito u Beogradu, Sapcu i Uzicu. U jedanaest nahija ovog pasaluka oni su predstavljali 58% stanovnistva. Jezgro muslimanskog stanovnistva formiralo se kroz jedan dugotrajan i slozen proces, dijelom islamizacijom domaceg slavenskog stanovnistva, raznorodne etnicke pripadnosti, doseljavanjem sa istoka, trajnjim nastanjenjem i asimilacijom grupa i pojedinaca neslavenskog porijekla. Tako su u Beogradu muslimani cinili cetiri petine u odnosu na drugo stanovnistvo, a u Uzucu 96,7% od ukupnog broja stanovnistva grada, dok je u Pomoravlju taj procenat iznosio 65%. U Sokolu i osam okolnih sela bilo je 1.600 muslimana, dok je u Sapcu bilo oko 1000 muslimana. Beograd je pocetkom sedme decenije 19 vijeka imao 730 muslimanska 536 nemuslimaska i 3 romska domcinstva, 2.328 zgrada, kuca, od kojih su 842 bile srpske a 1486 muslimanske. Joakim Vujic u svom “Putesestviju” navodi da je u Uzicu 1826.godine bilo 1200 muslimaskih kuca, 20 dzamija i 80 srpskih kuca, dok je engleski putopisac Andreja Arcibalda Patona navodi da je Uzice 1834.godine imalo 3.500 muslimanskih i 600 srpskih kuca, dok Vladimir Karic pise da je u Uzicu 1844.godine bilo 3697 Turaka, (citaj muslimana) I samo 707 Srba.

Muslimani Srbije mogli su ostati na svojim ognjistima, zadrzati sva svija dobra, ali samo pod sledecim uslovima:

-da se vrate veri pradedovskoj, a ako to nece onda mogu
-da budu Srbi islamske vere, a ako i to nece,
-onda moraju da da se pisu u vode kao Cigani, a ako i to nece
-onda moraju da se isle iz Srbije.
Zatiranje svih tragova postojanja tog naroda po meni je genocid.
Pa mozes ti da smatras sta god oces kako god ti oces - ali spominjes medjunarodno pravo i definicije koje ocito se ne poklapaju sa tvojim misljenjem.Jos nekako opet ovi podatci mi jos uvijek nisu jasni jer se navodi da je u Beogradu 1870 bilo 730 muslimanskih domacinstava i 536 nemuslimanskih - nije mi jasno kako je onda u Beogradu 1900 po cenzusu zivilo 70 000 ljudi ?

Opet sve mi se cini nekako sumnjive informacije jer prema njima 1870 vise od pola Srbije su cinili muslimani po istim...
155_mm

#41974 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

vec kad ste se dohvatili iseljavanja.
PISMO HUSEIN-EFENDIJE UŽIČANINA IZ 1887. GODINE
Pismo Husein-efendije Užičanina iz Istambula upućeno hzf. Ibrahimu u Bijeljinu, 1887. godine
“Vrli moj i svake hvale vrijedni ahbabu,
Bošnjački muhadžiri poslije 1878. godine negdje u Anodoliji

Evo se u neko doba i moja duša malo smiri, te uzeh kalem, divit i hartiju da ti habere pošaljem iz ovoga novoga moga života, iz ovoga dunjaluka kojega do jučer ne mogodoh ni zamsiliti, a sad ga svojim prihvatam. Godine prođoše otkad iz našega rodnog kraja odosmo, evo sad će punijeh dvaest i pet, i skoro dvaest i tri kako Bosnu našu napustismo
, al opet, kad treba da se javim tebi ili kome drugome tamo, mene taka tuga spopane, taka slabost, ko morija kaka, ko tehre najveće, da kalem jedva u ruku prifatim. Rane mi se otvore na srcu, ko da to juče bješe, il ko da nikad bilo nije, ko da ružan san sanjam, pa jedva čekam da se probudim. Al se probuditi nikako ne umijem.
Pa mi namah na oči Užice naše iziđe, sjajno i veliko, kako je i bilo, da mu je i Stambol mogo zavidjeti. Ko god u njega dođe – jedva iz njega ode, toliko mu se teško od one ljepote rastati.
Diljem svijeta bijaše Užice poznato koliko god nekad slavna Kordoba. Da se neumrli Abdel Rahman, Allah da mu osvijetli pute, pridigo iz groba, nikaki drugi grad na zemaljskom šaru ne bi našo da u njem živi, već Užice, kad već njegove Kordobe nema i ne more je biti. Samo Užice. Užice opjevano, Užice prelijepo.
Da nas je grom udario, da nas je šejtan vrelom šakom prignječio, da se planina otvorila, ne bi nas ništa toliko ojadilo ko vijest da ići moramo. Da ići moramo, da se halaliti moramo od onoga što bijaše naše čitavu jednu vječnost, dugu i neprekinutu. I oči čim zatvorim, onaj mi silni plamen u glavi zaigra, kad nam Užice naše zapališe. I to oni isti što ih braćom svojom prifatismo, s kojima hljeb i radost dijelismo, s kojima se pobratismo. Tri je dana Užice gorjelo džehenemskim plamom, tri su dana duše naše umirale od toga plamena, tri dana se oni koje voljesmo naslađivahu našijem patnjama. I kada sve gotovo bješe, tavni se puti pred nama otvoriše, noć duboka što nam, evo, traje već dvaes i pet predugih ljeta. Skupismo se tada ko pred Silah ćuprijom, da pogled najzadnji na popaljeno Užice bacimo. A đevojke se naše, od silna prkosa i od ljuta očaja, u kolo ufatiše, pa zapjevaše:
„Oj Užice, mali Carigrade, dok bijaše, dobro li bijaše.“
Bošnjački muhadžiri na putu ka Turskoj
I odosmo. Oni što nas, koliko juče, braćom svojom nazivahu, ispratiše nas halakanjem i pogrdama nečuvenim. A za ciglo nekolko mjeseci dođoše do nas crni glasi. Ti isti srušiše i sravniše sve što još ostade, svaku gredu, svaki ubogi zid. Nestadoše, kao rukom džehenemskom izbrisane, i džamije, i mektebi i hamami, i hanovi, sve kuće naše zauzeše i razvališe, sva turbeta u zemlju ućeraše, sva mezarja zaoraše, ne ostade ni traga najmanjega, ni kamena na kamenu, ni glasa jednoga, ni travke što naša bijaše. Ničega, ko da ničega nikad ni bilo nije. Ubiše nas žive, i ubiše sve naše mrtve, ni trunke od našijeh stotina godina ne ostade, moj hafize. Ništa. Kao da našeg nikad ne bijaše.
Ne šćedoh tad u Aziziju što nam nuđaše, na Savi, no se tvome domu zaputih. A ti me kao pravoga dosta primi, i s tobom, u tvojoj mudrosti i poštenju, nešto utjehe nađoh, i smirenja nešto. Dvije godine ostavljao si me u tvojoj bijeloj Bijeljini, al ja svome hastaluku dohakati ne mogodoh. I još sam vidio one iste kako se i vama pod kožu uvlače, kako vas braćom svojom nazivaju, a u očima njihovijem poznadoh istu onu tminu akšamsku koja nas prekri i udavi, e, ja te tada, ustrašen pozvah da idemo skupa. Jer će taj mrak i tebe stići, kad-tad. No, ti mi nisi povjerovao, moj hafize. Ti ostade, a ja put pod noge. Ti svoj put odloži, a ja krenuh među tuđi svijet da svoj mir susretnem. Il ahiretsku kapiju da nađem.
I kako mi je, pitaš, jesam li se konačno naviko, jesam li na svoje nogom stao za sve ove godine? Kako je našemu narodu, Bošnjanima našim, u ovom vilajetu što nije naš?
Znaš kako nam je? Ko da nas je šejtan svojeručno nebrojenim sihirima posuo, ko nekim pepelom, i mi, kad iz postojbine svoje krenusmo, ko da izađosmo iz svojijeh života, iz svega što smo znali, kontali i činili, i uniđosmo u nečije tuđe živote. Pa nam u početku čudni ti tuđi životi, neudobni nekako, sve nas žulja, i lijepo i ružno, i dobro i loše, sve nam smeta, ni žal nam nije žalna, ni radost rahatna, ni berićet, i kad ga ima, za srce nam prirastao nije.
I dugo tako hodasmo uzduž i poprijeko tim tuđim životima, kao čikmom, bez izlaza, tražeći sebe u toj pregustoj tmini, al sebe ne nađosmo. No se, malo-pomalo, polagahno, kako je insanima jadnim suđeno i dosuđeno u nekom kutku beskrajne i nemjerljive Allahove brige, svikosmo nekako i na tuđu kožu, i na tuđu riječ, i na tuđe adete, na sav taj život koji do juče ni zamisliti nismo mogli, i taj nam život postajaše sve manje žuljevit i mučan, ko što nekad bijaše. I eto, guramo nekako svoju tegobu uzbrdicom od sabaha do jacije, i nije nam više tako zorli i turobno. Baca na sve milostivi Allah ljekovitu prašinu zaborava.
Samo se nekad, u po noći, bez razloga, probudimo ustrašeni. U mrak se zagledamo, pa se zapitamo: „Bože milostivi, hoćemo li se ikad vratiti u naše živote, poharane?“
I kako god na tebe i na tvoje mislim, moj hafize, sve se na jedno vrnem. Kako je rahmetli Evlija Čelebija, Allah mu dao svih sedam dženneta, kako dođe u naš bosanski vilajet, u kojem se još ni jedno nebo mirno ogledalo nije, pogodi i šta smo, i kako smo. I vako zapisa u svoj blagoslovljeni defter: „Nisu oni glupi, samo im pamet sporo dolazi.“
I pogodi, vallahi billahi! I pogodi, dragoga mi Allaha! Kako nas viđe, tako i pogodi! Svi smo taki, od prvoga do zadnjega. Al mi sebe poznavali nismo, makar smo sami sa sobom živjeli od kako je svijeta i vijeka. I vazda treba da nas planina u lice udari, pa da vidimo jasno one oko sebe. I sad se polahko, ko oni sa dna kace, ko prava hezela, ko da smo fukara u mozak il hrsuzi najobičniji, sad se, rekoh, mi proćerani, u pamet vrnusmo. I sve nam jasno postade. I bi nam lakše na srcu našemu, ko da progledasmo.
Al kasno, moj hafize. Sad nam pamet i ne treba, sad sve to slobodno moremo u jaliju baciti.
Mi znamo sad ko smo mi i ko su oni. I šta nam iza leđa spremaše, dok smo skupa, za jednom sofrom bili. A znate li vi, dobri moj hafize?
Jes, belćim je i to suđeno, da neko zna namah, a neko podocnije – ako doživi. Pa se nadam: možda se i dušama vašim jednom istina otvori, pa da se sami sa sobom susretnete, da sami sebi u oči pogledate, da znate ko ste i šta ste i šta vam valja činiti. A ako toga ne bude – ostaće vam samo da sami sebi katil-ferman ispišete i gajtanli smrt odaberete.
Toga se bojim: da i vas jednom isto zlo od istijeh ljudi ne pogodi a da se ne nadate, pa da se ko i mi, nakon svega probudite i osvrenete oko sebe. Al da vam bude kasno, ko nama, hafize. Pa te preklinjem: budite se dok još vremena ima, podzidajte svoje rabatne živote, uspravite se, stanite na noge, hafize, duše svoje operite, da ne morate, ko mi, glavu obarati onoga dana kad se svi budemo morali u dragoga Allaha zagledati.
A za koga će na ovome svijetu sabaha biti, a za koga neće – to mi sami određujemo, to mi sami moramo za sebe izboriti i zaslužiti, moj hafize.”
POVIJESNI KONTEKST DOGADJANJA
Iseljavanje muslimana iz Užica
Užice je u prvoj polovini 19 st., pored Beograda bila najveca varoš u Srbiji, a stanovnici su je zvali “mali Carigrad”. Varoš je dosta stradala za vrijeme prvog srpskog ustanka, kada se dosta stanovništva iselilo u Bosnu, a Užice je 1826 godine prema Joakimu Vujicu imalo 2000 muslimanskih kuca, 20 džamija i 80 srpskih domova. Takoder je i engleski putopisac Andrej Aršibald Paton 1843. boravio u Užicu, ali on za razliku od Vujica, navodi kako ga je musellim obavijestio da Užice ima 3500 muslimanskih i 600 srpskih kuca.23 Cetiri dana nakon završetka konferencije u Kanlidži, 25 avgusta izbio je veliki požar u Užicu, a njega su izazvali Srbi koji su za to optužili muslimane, a sve u namjeri da se izvrši još jaci pritisak na “Turke” da se što prije isele. Kasnije je srušena i Šehova džamija, ali je u narodu ostalo vjerovanje, da ce onaj koji je to srušio ostati proklet.24Takoder je bio utvrden i detaljan pravac odlaska muslimana iz Užica u Bosnu, i to preko Krivog vira i kod Petrica, niže Bajine Bašte, a iz Zvornika su bile dovucene velike skele za prijevoz ljudi i stoke. Srpska vojska je nadgledala iseljavanje, a prema savremeniku Milanu Radovicu, bilo je angažovano sedamsto do osamsto srpskih robadžija i kiridžija iz beogradskog, valjevskog i kragujevacog okruga, koji su pomagali utovar.Evakuacija muslimanskog stanovništva iz Užica sprovedena je u tri grupe. Prva grupa imala je 400 ljudi, druga 600, a ostatak je cnio trecu grupu koju su sacinjavali uglavnom stari i iznemogli, te je ovaj posljednji transport bio 28. septembra. 1862.
Smederevski sandžak
Beogradski pašaluk je domaći kolokvijalni naziv za upravnu jedinicu Osmanskog Carstva u kojoj je izbio Prvi srpski ustanak, a čiji je javni naziv zapravo bio Smederevski sandžak. Među Turcima Osmanlijama Smederevski sandžak je također bio poznat i kao oblast Morava. Zabuna u vezi službenog naziva Smederevskog sandžaka je jedan od velikih propusta srpske historiografije, a povijesno netočan naziv Beogradski pašaluk je kasnije našao put i do stranih povjesničara.
Smederevski sandžak osnovan je neposredno nakon pada Srpske despotovine (1459. godine). Nakon osmanskog osvajanja Beograda (1521. godine) uprava Smederevskog sandžaka je premještena u Beogradsku tvrđavu. Do 1541. godine Smederevski sandžak je bio u sastavu Rumelijskog, a od tada do kraja 17. stoljeća Budimskog beglerbegluka (poznatog i kao ejalet). Krajem 18. stoljeća Smederevski sandžak se dijelio u 12 nahija, koje će ostati do izbijanja Prvog srpskog ustanka: beogradsku, smederevsku, požarevačku, ćuprijsku, jagodinsku,
kragujevačku, užičku, valjevsku, šabačku, rudničku, sokosku i boravičku.
http://slobodnadrina.blogspot.com/2015/ ... .html#more
insomnia78

#41975 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by insomnia78 »

Image
Image
Dusa od coveka
Post Reply