Sirija

Locked
Challenger__

#41926 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Gadno... Hajde, valjda će do jutra biti jasnije.
Co0l

#41927 Re: Sirija

Post by Co0l »

Asta bi od Tigrove ofanzive na Idlib?
sumirprimus

#41928 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Chisum wrote:E, to bih volio da vidim... One smotane, malomude Saudijce kako napadaju na SAA... Daleko od toga da SAA - osim tih nekoliko elitnih formacija koje vrtite ovdje po temama - predstavlja neku vojnu silu, ali imam osjecaj da bi ove saudijske kozojebe otresli k'o slinu u bilo kakvom direktnom okrsaju... barem dok im se ne pojavi babo iz Washingtona, da ih vadi iz govana.
pa i otresaju jedni druge kad god stignu .to elitni u arapa tragikomicno zvuci.
salik79

#41929 Re: Sirija

Post by salik79 »

Syrian Armed Forces Secure Jisr Al-Shughour
The militants from Harakat ‘Ahrar Al-Sham launched a powerful assault on the Syrian Arab Army’s defenses in Jisr Al-Shughour, attacking the latter at three axes in order to infiltrate into the city and obstruct the Syrian Government’s only supply route to the Idlib Governorate.

On Thursday, Harakat ‘Ahrar Al-Sham and Ajnad Al-Sham began their assault at the northern axis of Jisr Al-Shughour, where they endeavored to capture the SAA’s checkpoints on the outskirts of city, while pushing as far as the northern entrance before they pulled back towards the Zaleeto Checkpoint.

The SAA’s 87th Brigade and their allies from the National Defense Forces (NDF) were responsible for the protection of the northern entrance of the city, where they lost a total of 13 soldiers as result of these volatile clashes.

At the southeastern axis, the militants from Harakat ‘Ahrar Al-Sham attempted to infiltrate through the 87th Brigade’s frontline defenses at the Sugar Factory; however, they were unable to produce any gains, as the SAA was successful in securing this part of the city from the enemy combatants.

North of the Sugar Factory, fierce clashes were reported between the 54th Brigade and Harakat ‘Ahrar Al-Sham fighters at ‘Ayn Al-Souda, where both forces traded gunfire and mortar shells for hours with no map change as a result.

According to a military source, the militant groups suffered significantly high casualties while attempting to break into Jisr Al-Shughour – estimates are between 40-80 militants killed in the last 24 hours.
Kikibombona

#41930 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:Asta bi od Tigrove ofanzive na Idlib?
SAA se izgleda odbranila od vjerovatno najvece pobunjenicke ofanzive do sada, a polozaj u kojem se nalaze je vise nego nepovoljan (blago receno).... Razvucen i jako uzak koridor kojeg su ne znam ni ja kako uspjeli odbraniti. Tigrovi borci su fanaticni, uz Brkine iz Zora, ekipu iz grada Dare i Alepa najsvjetlija tacka SAA...

http://www.almasdarnews.com/article/syr ... -shughour/
Opetja033

#41931 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

YPG: legislativno vijeće YPG-a: "ono sto se desilo Armenima 1915. godine je bio masakr."

http://aranews.org/2015/04/%D8%A7%D9%84 ... %B9%D8%AA/

Samo za neupucene ova izjava bi mogla izgledati cudno ili kao neko priblizavanje Turskoj. Nista od toga. Nije im u interesu da sve nazovu genocidom jer su bili upleteni u te dogadjaje u jednakoj mjeri kao i Turci.

Idlib: borbe se jos uvijek vode u centru Jisr al Shugoura. Pobunjenici zauzeli mjesto Muntar i time presjekli logisticku rutu ka Arihi i Mastoumi.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.76 ... 8&z=13&m=b
insomnia78

#41932 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Opetja033 wrote:YPG: legislativno vijeće YPG-a: "ono sto se desilo Armenima 1915. godine je bio masakr."

http://aranews.org/2015/04/%D8%A7%D9%84 ... %B9%D8%AA/

Samo za neupucene ova izjava bi mogla izgledati cudno ili kao neko priblizavanje Turskoj. Nista od toga. Nije im u interesu da sve nazovu genocidom jer su bili upleteni u te dogadjaje u jednakoj mjeri kao i Turci.

Idlib: borbe se jos uvijek vode u centru Jisr al Shugoura. Pobunjenici zauzeli mjesto Muntar i time presjekli logisticku rutu ka Arihi i Mastoumi.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.76 ... 8&z=13&m=b
@kiki na aparatima
Pazi licemjerstva na djelu
sumirprimus

#41933 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

udri hin kiki torbicom :D
Kikibombona

#41934 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:YPG: legislativno vijeće YPG-a: "ono sto se desilo Armenima 1915. godine je bio masakr."
Ne mogu sada traziti, ali sumnjam u ovu vijest... PKK se davno deklarisao po pitanju genocida nad Armenima. Porucili su da Truska i cijeli svijet trebaju priznati da se desio genocid. Mnogi istaknuti Kurdi i kurdske organizacije/politicke partije su priznale genocid nad Armenima. Ako je PKK priznao, nema mi bas nikakve logike da ne prizna PYD. Tu u igri mogu biti jedino politicki razlozi, jer je upravo Turska najveci protivnik Rojave, veci od ISILAa, pobunjenika i Asada zajedno. Cini mi se da je cak i Barzanijeva stranka priznala genocid.... Centar za genocid u Halabji je priznao genocid nad Armenima. Dalje nema, niko nije mjerodavan i niko nema moralni kredibilitet kao centar za genocid u Halabji.

Inace, u Duhoku, iracki Kurdistan, je obiljezena stogodisnjica genocida nad Armenima.
sumirprimus

#41935 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

to kiki nek si hin vala doceko... :D
Kikibombona

#41936 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sumirprimus wrote:to kiki nek si hin vala doceko... :D
Institut za genocid u Halabji ima veci moralni kredibilitet nego bilo koja politicka stranka. To je valjda neupitno.

Mada, iskreno, sumnjam da YPG tvrdi da nad Armenima nije pocinjen genocid. Jos nisam vidio nijedan izvor na eng.

Kurdi u Siriji su u gadnom polozaju, Turci im rade o glavi, a politicko vodstvo ulaze maksimalan napor kako bi smeksalo ili zavaralo Tursku. Za njih bi najmudrije bilo da sute.

PKK je priznao genocid i to je to. PKK je tata i mama za YPG. Pametnom dosta...
sumirprimus

#41937 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

kiki ne mogu ti meda..vidi se da si upucen.tragas za info,a oni samo provociraju! :thumbup:
Opetja033

#41938 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Institut za genocid u Halabji ima veci moralni kredibilitet nego bilo koja politicka stranka. To je valjda neupitno.

Mada, iskreno, sumnjam da YPG tvrdi da nad Armenima nije pocinjen genocid. Jos nisam vidio nijedan izvor na eng.

Kurdi u Siriji su u gadnom polozaju, Turci im rade o glavi, a politicko vodstvo ulaze maksimalan napor kako bi smeksalo ili zavaralo Tursku. Za njih bi najmudrije bilo da sute.

Ja ne kontam sta tebi vise treba? Objavio sam ti link, kurdski izvor. I to vrlo jak. Uzmes fino google translate i kakav god da je, skontaces poentu. Cak i u samom naslovu pise: "Legislative Council in the island province is what happened to the Armenians «massacre»". Dalje se u tekstu na 4-5 mjesta spominje rijec "masakr" a nijednom "genocid".

Nemas ti tu sta da sumnjas ili mislis, crno na bijelo fino pise stav YPG-a.

To sto ti pises o Halabji i PKK-u je nesto sasvim drugo i ne ulazim u to. Ja govorim o clanku i o zvanicnom stavu YPG-a. Iz kurdskog izvora, kojeg i ti znas citirati. Imenom i prezimenom se spominju ljudi.
Kikibombona

#41939 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

http://www.kurdmedia.com/article.aspx?id=14145

Nema dalje!

A za mene je opet najvaznije sta misli i osjeca kurdski narod. Politika je kurva. A kurdski narod u ogromnoj vecini masakr nad Armenima i Asircima tretira kao genocid. Otidjite na Rudaw, koji je navodno proturski, tesko da ce te vidjeti ijedan komentar Kurda koji negira genocid. Al zato kod nas negatora ne fali, stavise....
sumirprimus

#41940 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote:http://www.kurdmedia.com/article.aspx?id=14145

Nema dalje!

A za mene je opet najvaznije sta misli i osjeca kurdski narod. Politika je kurva. A kurdski narod u ogromnoj vecini masakr nad Armenima i Asircima tretira kao genocid. Otidjite na Rudaw, koji je navodno proturski, tesko da ce te vidjeti ijedan komentar Kurda koji negira genocid. Al zato kod nas negatora ne fali, stavise....
:D kiki majstore, :igrac:
Opetja033

#41941 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:http://www.kurdmedia.com/article.aspx?id=14145

Nema dalje!

Covjece, ja ne govorim ni o centru u Halabji, ni o PKK-u, ni o autonomnom Kurdistanu u Iraku, ni o Barzaniju, ni o Talabaniju, ni o emocijama kurdskog naroda, o Bosnjacima, o negatorima genocida kod nas.

Prestani spinovati. Ja sam samo ostavio link, sa kurdske stranice, pouzdan izvor u kojem se navodi stav YPG-a, tj njegovog legislativnog vijeca. Ni vise ni manje. Nakon toga si ti poceo prvo da dovodis u pitanje sam izvor i clanak pa kada si vidio da je to nemoguca misija - sada okreces pricu na stvari koje ja niti sam pomenuo, niti sam naveo, niti diskutijem o tome, niti me interesuje.

Naveo sam clanak, naveo sam izvor, naveo sam cinjenicu da je YPG nazvao ono sto se desilo Armenima 1915. godine "masakrom" a ne "genocidom". To je nesto sto nisi uspio osporiti niti ces moci osporiti.
Last edited by Opetja033 on 24/04/2015 09:47, edited 1 time in total.
Maystor

#41942 Re: Sirija

Post by Maystor »

Likvidirani teroristi nusre u Alepu / Zehra industrijska zona.

Prizor je krajnje uznemirujući. 18+

https://www.youtube.com/watch?t=40&v=TiRIxTS-2lI
Kikibombona

#41943 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Ja ne kontam sta tebi vise treba? Objavio sam ti link, kurdski izvor. I to vrlo jak. Uzmes fino google translate i kakav god da je, skontaces poentu. Cak i u samom naslovu pise: "Legislative Council in the island province is what happened to the Armenians «massacre»". Dalje se u tekstu na 4-5 mjesta spominje rijec "masakr" a nijednom "genocid".

To sto ti pises o Halabji i PKK-u je nesto sasvim drugo i ne ulazim u to. Ja govorim o clanku i o zvanicnom stavu YPG-a. Iz kurdskog izvora, kojeg i ti znas citirati. Imenom i prezimenom se spominju ljudi.
Hahaha.... Pa ti si izvukao pomalo glup zakljucak. Rekao si da YPG ne priznaje genocid jer su i Kurdi participirali u njemu. Ako znamo da su PKK i Odzalan licno priznali genocid i pozvali Tursku i cijeli svijet da ucini isto, ako znamo da se YPG kune u PKK i Odzalana, o cemu onda pricamo? Ako je i istina, a dok ne procitam tekst na eng ne vjerujem, izjava cisto politicke prirode i ima za cilj umiriti Tursku kako ne bi jos vise sabotirali Rojavu.

Procitao sam toliko kurdskih komentara na temu genocida nad Armenima i jos nijednog obicnog Kurda koji to negira.... Ti kazes da su Kurdi u Iraku turski igraci. Rudaw optuzuju da je Barzanijev i protursku..... A na tom istom Rudawu svaki Kurd masakr nad Armenima tretira kao genocid. Da li nesto govori?
insomnia78

#41944 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Opetja033 wrote:
Kikibombona wrote:

Nije tako :lol:
Opetja033

#41945 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Smijesan si.

Dakle jednostavno ne mozes osporiti cinjenicu da YPG priznaje samo "masakr", genocidcic nad Jermenima. Mozes u svom nekom paralelnom svijetu negirati postojanje clanka i njegov sadrzaj ali to ne mijenja nista. Niti ce clanak nestati, niti ce izjava legislativnog vijeca YPG-a nestati.

Nego, da te pitam. Je li ti fakat negiras aktivno ucesce Kurda u zlocinima nad Armenima 1915. godine? Pa Turci ne bi mogli biti ni blizu "efikasni" kao sto su bili da nije bilo Kurda. Pricao sam sa par Armena, jedan mi je cak i blizak poznanik jer se poznajemo vise od desetljeca. I nijednom do sada nisam usao u razgovor o svim tim desavanjima a da u istoj recenici nisu spomenuli i Turke i Kurde.
The 51st State

#41946 Re: Sirija

Post by The 51st State »

Opetja033 wrote:Smijesan si.

Dakle jednostavno ne mozes osporiti cinjenicu da YPG priznaje samo "masakr", genocidcic nad Jermenima. Mozes u svom nekom paralelnom svijetu negirati postojanje clanka i njegov sadrzaj ali to ne mijenja nista. Niti ce clanak nestati, niti ce izjava legislativnog vijeca YPG-a nestati.

Nego, da te pitam. Je li ti fakat negiras aktivno ucesce Kurda u zlocinima nad Armenima 1915. godine? Pa Turci ne bi mogli biti ni blizu "efikasni" kao sto su bili da nije bilo Kurda. Pricao sam sa par Armena, jedan mi je cak i blizak poznanik jer se poznajemo vise od desetljeca. I nijednom do sada nisam usao u razgovor o svim tim desavanjima a da u istoj recenici nisu spomenuli i Turke i Kurde.
kurdi su bili glavni "izvodjaci" radova, zato nikad drzave nece dobiti.
Opetja033

#41947 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

The 51st State wrote:

kurdi su bili glavni "izvodjaci" radova, zato nikad drzave nece dobiti.
Upravo (i za jedno i za drugo).
Fakat znam samo povrsno o svim tim desavanjima. Dakle ono sto sam letimicno procitao i sto sam cuo od Armena. Ironija je da ja (a jasno je kakve stavove ovdje zastupam) vecinu svog znanja o tome sto se desilo Armenima u tom periodu crpim od Armena. Nijednom se nisam te teme dotakao sa Turcima koje poznajem.
Dakle sudeci po onome sto znam, uglavnom iz armenskih izvora, genocid se desio. Ponavljam: slabo sam upoznat i uglavnom su mi informacije dolazile sa jedne strane. Ne tvrdim da su ti zlocini genocid, nego govorim da je sudeci po onome sto ja znam (tj sto mi je jedna strana pricala) - zlocin koji se desio je genocid.

Ali sasvim je jasno da su Kurdi igrali najaktivniju ulogu, upravo kao sto kazes "glavni izvodjaci radova" na terenu.
Kikibombona

#41948 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Pusti se google translate. Ja tu vijest nigdje na eng jeziku nisam nasao.

Sve i da je tako, a bez prevoda na eng ne mozemo tvrditi, to apsolutno ne znaci da je YPG izasao sa takvim stavom jer ne zele mrlju na svome imenu. Pa to je cista glupost. Da je tako PKK nikada ne bi priznao genocid i IZIVNIO SE radi ucesca nekih Kurda. A i sam plisani sultan kaze da su PKK i YPG isto. Dakle, nigdje veze..

YPG je mogao pricati o masakru cisto pragmatike radi. Mogu se uvijek vaditi da genocid izravno nisu negirali itd. A moguce je da se radi na tome da se Turskoj izbije adut koji koriste za diskreditaciju YPG, poistovjecujuci ih sa PKK. Eto, vidite da nismo isto sto i PKK, da ne mislimo i ne radimo isto. Turska je najveci nepdijatelj Rojave i trenutno se vodi velika vojna i jos veca diplomatska borba za buducnost Kurda u Siriji.

Osmansko carstvo je pocinilo genocid. Turska kao nasljednik snosi ako nista moralnu odgovornost. Kurda ima u ISILu, pa Ansar el islam. Ti Kurdi su bili pod komandom Osmanskog carstva. I u cetnicima je recimo bilo Bosnjaka poput cetnickog vojvode Fehima Musakadica i mnogih drugih, pa to apsolutno ne znaci da Bosnjaci imaju ikakve veze sa cetnickim genocidom iz 2SR. Mali dio kurdskog naroda je sudjelovao u genocidu koji je organizovala Otomanska imperija i to je sve sto se moze reci. Genocid je pocinila turska a ne kurdska drzava.
fosna2014

#41949 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

Pusiona Nusre u Idlibu :D Par imena kojima su dokumenti bili za prepoznati :roll:
‘Abdullah Al-Nisaar
Ghazi Hilaal
‘Akrimat Jarkeen
‘Abdel-Warath Khalil Al-‘Umar (Saudi)
Khaled Kharzoum
Hassan Khayrou Al-Qadi (Saudi)
Ahmad Qassim Qaasmou (Saudi)
“Abu Haraam Al-Tadmiri
“Abu ‘Abdullah Al-Masraba
‘Abdel-Rahman Al-Muhajar
“Abu ‘Abdel-Wahid Al-Taqani (Saudi)
‘Abdullah Al-Habshi (Ethiopian leader of ‘Ajnad Al-Sham)
Abu Samer Al-Ansari (suicide bomber)
“Abu ‘Azzam Al-Jazrawi” (Saudi leader of Jabhat Al-Nusra)
Anas Al-Hammoud
Suheil Al-Ghaneemah
Hussein Mohammad Al-Fahal
Hussam Mohammad Al-Darweesh
Ahmad ‘Abdel-Haleem Khazoum
Hazem ‘Abdel-Majeed Al-Fajar
“Abu Al-Tayeb”
‘Ali Abu ‘Adlat
‘Ammar ‘Abdullah Al-Jassim
Samer Al-Nawaf
insomnia78

#41950 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:

Pusti se google translate. Ja tu vijest nigdje na eng jeziku nisam nasao.

Sve i da je tako, a bez prevoda na eng ne mozemo tvrditi, to apsolutno ne znaci da je YPG izasao sa takvim stavom jer ne zele mrlju na svome imenu. Pa to je cista glupost. Da je tako PKK nikada ne bi priznao genocid i IZIVNIO SE radi ucesca nekih Kurda. A i sam plisani sultan kaze da su PKK i YPG isto. Dakle, nigdje veze..

YPG je mogao pricati o masakru cisto pragmatike radi. Mogu se uvijek vaditi da genocid izravno nisu negirali itd. A moguce je da se radi na tome da se Turskoj izbije adut koji koriste za diskreditaciju YPG, poistovjecujuci ih sa PKK. Eto, vidite da nismo isto sto i PKK, da ne mislimo i ne radimo isto. Turska je najveci nepdijatelj Rojave i trenutno se vodi velika vojna i jos veca diplomatska borba za buducnost Kurda u Siriji.

Osmansko carstvo je pocinilo genocid. Turska kao nasljednik snosi ako nista moralnu odgovornost. Kurda ima u ISILu, pa Ansar el islam. Ti Kurdi su bili pod komandom Osmanskog carstva. I u cetnicima je recimo bilo Bosnjaka poput cetnickog vojvode Fehima Musakadica i mnogih drugih, pa to apsolutno ne znaci da Bosnjaci imaju ikakve veze sa cetnickim genocidom iz 2SR. Mali dio kurdskog naroda je sudjelovao u genocidu koji je organizovala Otomanska imperija i to je sve sto se moze reci. Genocid je pocinila turska a ne kurdska drzava.
Necemo tako Dino
Jesi to spreman pljunuti na nase zrtve da bi "odbranio" svoje teze
Il' si poput ovih mumina spreman pljunuti i pogaziti sve samo da "Rojawa" ostane "neuprljana"?
Locked