Sirija

Locked
Opetja033

#41901 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

fosna2014 wrote:Par imena danas nastradalih - kako ih opetja naziva - FSA-ovaca. Samo me cudi sto ih Nusra stavlja na svoju stranicu. :-)

Image

Je li se ti pravis lud ili fakat imas problema sa razumijevanjem osnovnih recenica? Ili spamas ili si retardiran, treceg nema. A mislim da je ovo prvo u pitanju.
Pa ja sam pisao o tome da i Nusra ucestvuje u ovoj ofanzivi, spominjao sa i Mastoumah i Jisr al Shugur. Cak sa koje strane Nusra napada na Jisr al Shugur.

Govorimo o Simaniyah, gdje ti tvrdis (bez ijednog jedinog izvora) da je Nusra kontrolisala taj gradic a i sama wikimapa potvrdjuje da se tu nalazi FSA a ne Nusra. Cak sam ti tacno naveo koja je jedinica u pitanju. Ovo sto si napisao upravo meni ide u prilog jer nijedno od imena nije sa fronta u Simaniyah. Dakle sam postavljas izvore koji dokazuju u kolikoj mjeri lazes. :mrgreen:

Drugim rijecima ti ocekujes da ce se tebi vjerovati samo zato sto ti kazes a da zanemarimo sta jedan izvor poput wikimape (kakav - takav ali najneutralniji je). Ne lupetaj svega ti.
Challenger__

#41902 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- istočna perferija provincije Homs. Kamenovanje homoseksualaca :arrow: LINK

izvor :arrow: LINK
Challenger__

#41903 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Mislim, šta reći. Jad.
fosna2014

#41904 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

Opetja033 wrote:
fosna2014 wrote:Par imena danas nastradalih - kako ih opetja naziva - FSA-ovaca. Samo me cudi sto ih Nusra stavlja na svoju stranicu. :-)

Image

Je li se ti pravis lud ili fakat imas problema sa razumijevanjem osnovnih recenica? Ili spamas ili si retardiran, treceg nema. A mislim da je ovo prvo u pitanju.
Pa ja sam pisao o tome da i Nusra ucestvuje u ovoj ofanzivi, spominjao sa i Mastoumah i Jisr al Shugur. Cak sa koje strane Nusra napada na Jisr al Shugur.

Govorimo o Simaniyah, gdje ti tvrdis (bez ijednog jedinog izvora) da je Nusra kontrolisala taj gradic a i sama wikimapa potvrdjuje da se tu nalazi FSA a ne Nusra. Cak sam ti tacno naveo koja je jedinica u pitanju.

Drugim rijecima ti ocekujes da ce se tebi vjerovati samo zato sto ti kazes a da zanemarimo sta jedan izvor poput wikimape (kakav - takav ali najneutralniji je). Ne lupetaj svega ti.
Karta oznacava zeleno sve sto nije Nusra, IS ili SAA! Tako je bilo isto kada je bio u pitanju Idlib i vidi sad, zasto je grad polu plav? Plava boja je Nusra, valjda se slazes sa time? I valjda se slazes sa time da Nusra vodi glavnu rijec u ovom napadu? Valjda se slazes sa time da Nusra i otpadnici od FSA se bore uz Nusru na ovom frontu? Gdje se molim te spominje u ovoj borbi FSA? Zasto se oni uopce bore skupa?

FSA je zavrsena prica nakon pusione u Qusajru i Damasku! FSA postoji jos samo u par bataljona i tzv. divizija, ali nemaju vise nikakvu komandu. Pusti tu pricu.

Pogledaj na kartu ko vodi borbu oko Dzisr al Shoura! Gdje je tu sta zeleno, gdje je uopce sta zeleno u toj borbi?
walter kurtz

#41905 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

sutra suncan dan iznad idliba idealno za syaaf :wink: :mrgreen:
Opetja033

#41906 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

walter kurtz wrote:sutra suncan dan iznad idliba idealno za syaaf :wink: :mrgreen:
Ne mora ni trunke sunca biti. Pobunjenici do sada nisu prekinuli nijednu logisticku rutu Assadovim lojalistima i put je otvoren pojacanjima iz baza u Latakiji i Hami.

Posljednja mapa stanja na terenu, od veceras:

Image
Avetinho

#41907 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:- istočna perferija provincije Homs. Kamenovanje homoseksualaca :arrow: LINK

Putinko bi na ovo aplaudirao. I ajatolasi u Iranu.
walter kurtz

#41908 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Image
Opetja033

#41909 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

fosna2014 wrote:
Opetja033 wrote:

Image

Govorimo o Simaniyah, gdje ti tvrdis (bez ijednog jedinog izvora) da je Nusra kontrolisala taj gradic a i sama wikimapa potvrdjuje da se tu nalazi FSA a ne Nusra. Cak sam ti tacno naveo koja je jedinica u pitanju.

Karta oznacava zeleno sve sto nije Nusra, IS ili SAA! Tako je bilo isto kada je bio u pitanju Idlib i vidi sad, zasto je grad polu plav? Plava boja je Nusra, valjda se slazes sa time? I valjda se slazes sa time da Nusra vodi glavnu rijec u ovom napadu? Valjda se slazes sa time da Nusra i otpadnici od FSA se bore uz Nusru na ovom frontu? Gdje se molim te spominje u ovoj borbi FSA? Zasto se oni uopce bore skupa?

FSA je zavrsena prica nakon pusione u Qusajru i Damasku! FSA postoji jos samo u par bataljona i tzv. divizija, ali nemaju vise nikakvu komandu. Pusti tu pricu.

Pogledaj na kartu ko vodi borbu oko Dzisr al Shoura! Gdje je tu sta zeleno, gdje je uopce sta zeleno u toj borbi?
Ne, ne vodi Nusra glavnu rijec. Evo ti link, neutralan izvor, ko sve sudjeluje u ovoj ofanzivi:
https://twitter.com/Conflict_Report/sta ... 7522840577
Zasto se bore zajedno? Pa i pticama na grani je jasno da je al Nusra manje zlo od Assada. Zlo koje provodi Assad moze imati pandana samo u ISIS-u. Sve ostalo je bolje od Sirije pod njim.
Konstatno se u ovoj ofanzivi spominje FSA, Nusra igra vaznu ali ne glavnu ulogu sto se moze vidjeti i na linku koji sam postavio. Na nekim mjestima sjeverno od Jisra al Shugura tacno su oznacena plavo-crvenom bojom mjesta u kojima se vode borbe izmedju Nusre i SAA. Sirminiyah je za razliku od njih oznaceno zeleno-crvenom bojom. Iako je potvrdjeno da je Sirminiyah oslobodjena, vjerovatno ce tokom noci ili sutra biti zelena. Dakle nema Nusre tu, nema gubitaka Nusre na tom frontu ni u samom linku koji si ti postavio. Samim tim nemas nijednog jedinog dokaza a nastavljas da se raspravljas - rasprave radi. Nevjerovatno.
fosna2014

#41910 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

walter kurtz wrote:Image
Glavna poenta. Kada ti zatrebaju su rebeli i kada ti ne trebaju onda su teroristi. Sada i jedni u drugi se bore skupa. Kao npr. ova najnovija desavanja. Ali ne, FSA se tu bori. Sakom i kapom. :-)
Kikibombona

#41911 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Sarin

Image
insomnia78

#41912 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Fantassin wrote:Ja ne znam samo kako u 4-5 samoubilackih napada ubise 100 vojnika.. sta su radili? Sjedili oko logorske vatre i rostiljali ? Sumnjam u te brojke.
:lol: :lol: :lol:
Kikibombona

#41913 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:
Fantassin wrote:Ja ne znam samo kako u 4-5 samoubilackih napada ubise 100 vojnika.. sta su radili? Sjedili oko logorske vatre i rostiljali ? Sumnjam u te brojke.
Nijedan narod nije sklon preuvelicavanju kao Arapi!

Jedino Bosanac preuvelicava vise kada prica o iskustvima sa zenama! :D
insomnia78

#41914 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Challenger__ wrote:- istočna perferija provincije Homs. Kamenovanje homoseksualaca :arrow: LINK

Koji babuni
Dobro neko rece neki dan
Original scene iz Odiseja 2001
Sto se tice ovih optuzbi za homoseksualnost, ma oni ovo nako ubijaju likove
Zamjeris se nekom, sutnes mu papuce, odvezes magarca, nisi mu dao hurme na veresiju i sad kad dodju oslobodioci ovaj, bezbeli pravovjerniji od tebe i eno ga derpe, cap ode glava a on sav sretan u tvojim papucama
Jbt zivim evo peta godina na tom liberalnom zapadu i stvarno srecem veliki krug ljudi, sto poslovno sto privatno, do sad sam upozn'o samo dvojicu ljudi za koje znas da su homoseksualci
Kod njih svaki dan koknu po makar jednog
insomnia78

#41915 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote:
Nijedan narod nije sklon preuvelicavanju kao Arapi!

Jedino Bosanac preuvelicava vise kada prica o iskustvima sa zenama! :D
A tek kad pocnu da proklinju i prijete...
Challenger__

#41916 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:Sto se tice ovih optuzbi za homoseksualnost, ma oni ovo nako ubijaju likove
I ja sumnjam u vjerodostojnost njihovih optužbi. Dokazani lažovi bez trunke kredibiliteta.
walter kurtz

#41917 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

sta ocekujete drugo od kulta smrti :wink:
walter kurtz

#41918 Re: Sirija

Post by walter kurtz »

Image
Opetja033

#41919 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kada je u pitanju propaganda i lazi, definitivno su tu proassadovci mnogo gori od pobunjenika. Vidjelo se to i u Bosri al Hariru skoro, vidjeli smo pri oslobodjenju Idliba gdje pojedinci i ovdje pisali kako su vratili pod kontrolu istocni ulaz u Idlib a u tom trenutku su se borbe vodile vec u samom centru. Pa je milion puta bila prica prosle godine: "Halep je okruzen, Halep dijele sati od potpunog okruzenja". Isto je bilo i sa svakom drugom ofanzivom. Slucaj sa Taftanazom je jos uvijek predmet zajebancije na ovoj temi.

Propobunjenicki izvori su dosta objektivniji. Pratim ih na twitteru i na FB i niko nije pisao ni o kakvim fantasticnim, legendarnim napredovanjima. Naprotiv, svi su vrlo oprezni a dobar dio je i pesimistican u pogledu uspjeha ofanzive.

Kada su stranci (nemuslimani) u pitanju, proassadovi su gori i od samih Assadovaca sa lazima. Ali fakat ubjedljivo najgori. Jedan jos uvijek tvrdi da su iranski i afganistanski placenici uspjeli zauzeti Bosru al Harir i da je jos uvijek kontrolisu. Dok su nemuslimani propobunjenici nekako najblizi realnom stanju. Njih najvise i pratim. Iskreno nisam procitao da je i jedan jedini nagovjestava uspjeh ove akcije. Valjda ljudi sa manje emocija prate ovaj rat pa su realniji.

O ISIS-u ne treba pricati. Po njima jos uvijek drze dio Kobanea.

Kurdi su najrealniji. Ne pratim ih, ali ono na sta naletim i sto @Kiki prenese ovdje je u 90% slucajeva tacno. Znaci dok @Kiki prenosi vijesti sa fronta iz kurdskih izvora gotovo uvijek je u pravu. Cim pocne samostalno da razmislja i svoje analize pocne pisati usere i sefa i stanicu. :mrgreen:
Last edited by Opetja033 on 24/04/2015 01:12, edited 1 time in total.
Opetja033

#41920 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

A ovo sto je @Chelli postavio je grozno. Kult smrti, dobar opis. Najbolesniji je dio kada se grle sa ovima iz ISISa, u fazonu "eto, sad cemo vas kamenovati pa vam je oprosteno". Bolest.
Kikibombona

#41921 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Kurdi su najrealniji. Ne pratim ih, ali ono na sta naletim i sto @Kiki prenese ovdje je u 90% slucajeva tacno. Znaci dok @Kiki prenosi vijesti sa fronta iz kurdskih izvora gotovo uvijek je u pravu. Cim pocne samostalno da razmislja i svoje analize pocne pisati usere i sefa i stanicu. :mrgreen:
Pratim malo ozbiljnije kurdske novinare koji su na licu mjesta ili koji imaju informacije od ljudi sa terena. Ima tu i boraca koji prenose informacije direktno sa fronta. A ima i 'obicnih' tviterasa sa pouzdanim izvorima, koji gotovo nikada ne profulaju. Jedino ponekad preuvelicaju broj poginulih ISILovaca, pojedini.... Al tako je to u ratu.

Duck je recimo prenio pobunjenicki izvor koji tvrdi da su YPG i tzv. FSA zauzeli tvornicu cementa. Od Kurda to niko ziv nije objavio, naprotiv, prenosili su da se vode borbe nedaleko od tvornice, ne u samoj tvornici..... :D I tek 15 dana poslije zaista zauzese tvornicu. Bice da su ovi iz FSA vidoviti! :D
Kikibombona

#41922 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Jisr Shughour

Cudnog oblika grad....

Ne znam, ako SAA ne dovede pojacanja grad bi mogao pasti, ako se zna koliko je SAA losa u urbanoj borbi.

Grad je lako presjeci, prilicno je 'uzak'....
Opetja033

#41923 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Kurdi su najrealniji. Ne pratim ih, ali ono na sta naletim i sto @Kiki prenese ovdje je u 90% slucajeva tacno. Znaci dok @Kiki prenosi vijesti sa fronta iz kurdskih izvora gotovo uvijek je u pravu. Cim pocne samostalno da razmislja i svoje analize pocne pisati usere i sefa i stanicu. :mrgreen:
Pratim malo ozbiljnije kurdske novinare koji su na licu mjesta ili koji imaju informacije od ljudi sa terena. Ima tu i boraca koji prenose informacije direktno sa fronta. A ima i 'obicnih' tviterasa sa pouzdanim izvorima, koji gotovo nikada ne profulaju. Jedino ponekad preuvelicaju broj poginulih ISILovaca, pojedini.... Al tako je to u ratu.

Duck je recimo prenio pobunjenicki izvor koji tvrdi da su YPG i tzv. FSA zauzeli tvornicu cementa. Od Kurda to niko ziv nije objavio, naprotiv, prenosili su da se vode borbe nedaleko od tvornice, ne u samoj tvornici..... :D I tek 15 dana poslije zaista zauzese tvornicu. Bice da su ovi iz FSA vidoviti! :D
Ne znam sta je razlog, da li je ono sto si napisao da su Arapi kao narod skloni preuvelicavanju (a jesu). Medjutim cinjenica je da su (pro)kurdski izvori najrealniji. Da prate citavu Siriju, vjerovatno bih njih najvise i pratio.
Razumijem ja i Assadovu propagandu, logicna je. I ja bih isto radio da sam na mjestu njegovih propagandista. Svaki znak nemoci i slabosti direktno ugrozava njegovu poziciju. Ista stvar i sa ISIS-om (samo 100x gore) jer je, naravno i Allah dz.s. na njihovoj strani, na strani halife muslimana, oni su jedini ispravni, svi ostali su heretici i nevjernici. I tesko je onda svojoj javnosti objasniti poraze.

Pobunjenici i Kurdi nemaju taj pritisak (ni odozdo ni odozgo :mrgreen: ) i zato im je lakse realnije prenositi stvari.
Challenger__

#41924 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Jisr Shughour - znali se, konačno, kakva je situacija trenutno? Vidim da je na mapi "contested..."
Opetja033

#41925 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:Jisr Shughour - znali se, konačno, kakva je situacija trenutno? Vidim da je na mapi "contested..."
Na onoj mapi koju sam ja postavio vise od pola grada je "contested", ostatak - tj juzni dio - drzi SAA.
Locked