Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ioannes wrote:cemu ove spekulacije,mozda je covijek otisao na odmor u fuertaventuru
nadam se da moderacija nece obrisat I ovaj post
neko vece jedan tip se javi I rece da je savoxxxx uhvacen u hrvatskoj , cak je I njegovu sliku stavio...sad dali je to suplja ili istina neznam ali znam da je moderacija ekspresno ukinula te postove
fosna2014 wrote:Potpuno povlacenje Nusre ir Sirimenah i Brick Factorija Velika pusiona zasad.
Popisam ti se na izvore - ako ih i uopce imas a ne lupetas, jer nijednom do sada kada se od tebe trazilo da ih navedes nisi uradio.. Nusra uopce nije ni usla u Sirmaniyah vec jedinice FSA. I dalje je taj gradic cvrsto pod kontrolom FSA. Do it again, do it right.
Situacija na terenu u ranim poslijepodnevnim satima:
Ofanziva ne jenjava, borbe se jos uvijek vode. Pobunjenici jedinice Jaish al Fath su pretrpjeli velike gubitke dok su dosli do centra Jisr al Shugura, ako samo oni napadaju grad sa te strane (mislim da je jug-jugozapad u pitanju), cisto sumnjam da ce uspjeti da zadrze zauzeto a kamoli da napreduju dalje. Izgleda da se radi o desetinama poginulih vojnika. Druge jedinice FSA i al Nusra napadaju sa sjevera, zapada i istoka.
Ocito mnogo bolje nego tebi sa lazima, izvjestavanjem i humorom
Haj bar si priznao da podrzavas Al Kaidu.
Pa idem ovom logikom: prvo lazes da al Nusra kontrolise Sirmaniyah (uz laz da je Sirijska alevitska armija povratila kontrolu nad tim gradicem). Grad kontrolisu jedinice FSA a ne Nusra. Ako ti u svom retardiranom svijetu stavljas znak jednakosti izmedju FSA i al Nusre, onda da - podrzavam teroriste. Vrlo jednostavno. Jer kakvi god da su, nemaju ni blizu krvi na rukama koliko Assad. A ti njega podrzavas. Sa njim se samo ISIS moze porediti a ni oni, ma kakvi ludjaci i psihopate bili, nisu toliko krvi prolili.
fosna2014 wrote:Tu ne postoji FSA. Kakav FSA? Znaci ne podrzavas Staljina ali zato Hicu? Samo neka je krvi.
Rece covjek cija je lokacija "u francuskoj revolociji"
Helem nejse, ne trolaj da ti ne bih morao prijavljivati komentare zbog spama. Ako imas sta pametno napisati - bujrum. Tema nisam ja, niti koga ja podrzavam. Hvala.
Sarmaniyah pod kontrolm FSA, tacnije "Prve obalne divizije" (First Coastal Division). Borbe se vode oko sela al Qahira (Kairo), lokacija Hama takodje.
fosna2014 wrote:Ne kontrolisu oni nista. Toliko imaju gubitaka da si poceo pisati cak da se tu i FSA bori.
naravno. Ko se sjeca tvojih izvjestaja i gluposti koje si lupetao za vrijeme propalih ofanziva Assadovih lojalista na sjever Daare i u Halepu zna koliki si lazov. Ili ti ili tvoji "izvori". Cak sta vise, nijednom nisi bio u stanju da citiras izvor iako sam to par puta trazio da uradis.
Na kraju krajeva sama cinjenica da je na wikimapi Sirmaniyah markirana kao "contested" izmedju pobunjenika i Assadovih lojalista a ne Nusre i lojalista dovoljno govori o kakvom se diletantu radi. A kada u toku noci ili sutra u toku dana osvjeze kartu pokazace se koliki si i lazov (opet, ili ti ili tvoji izvori). Sa ovim zavrsavam prepisku sa tobom.
Bilo kako bilo, ako pobunjenici ne ostvare nijedan od tri postavljena cilja ova ofanziva ce biti veliki neuspjeh, uzme li se u obzir koliko ljudi i logistike je stavljeno na raspolaganje.
Last edited by Opetja033 on 23/04/2015 22:44, edited 1 time in total.
fosna2014 wrote:Ne kontrolisu oni nista. Toliko imaju gubitaka da si poceo pisati cak da se tu i FSA bori.
naravno. Ko se sjeca tvojih izvjestaja i gluposti koje si lupetao za vrijeme propalih ofanziva Assadovih lojalista na sjever Daare i u Halepu zna koliki si lazov. Ili ti ili tvoji "izvori". Cak sta vise, nijednom nisi bio u stanju da citiras izvor iako sam to par puta trazio da uradis.
Na kraju krajeva sama cinjenica da je na wikimapi Sirmaniyah markirana kao "contested" izmedju pobunjenika i Assadovih lojalista a ne Nusre i lojalista dovoljno govori o kakvom se diletantu radi. A kada u toku noci ili sutra u toku dana osvjeze kartu pokazace se koliki si i lazov (opet, ili ti ili tvoji izvori). Sa ovim zavrsavam prepisku sa tobom.
Bilo kako bilo, ako pobunjenici ne ostvare nijedan od tri postavljena cilja ova ofanziva ce biti veliki neuspjeh, uzme li se u obzir koliko ljudi i logistike je stavljeno na raspolaganje.
Haj sta se palis na njih i jedni i drugi su vehbije. Ne boj se da nas napadnu bili bi mi na istoj strani. Jedino ako si Arap, onda se izvinjavam. Ali su dobro natamburani. Ne treba uvelicavati njihov napredak niposto (pored toga sto i ne postoji).
fosna2014 wrote:Ali su dobro natamburani. Ne treba uvelicavati njihov napredak niposto (pored toga sto i ne postoji).
Gubici su tu negdje iz jednog razloga: dvije noci pred pocetak ofanzive al Nusra je izvela nekoliko samoubilackih napada na polozaje/kontrolne tacke lojalista. I onda jos 2-3 na samom pocetku ofanzive. U tim napadima je izginulo 100-ak lojalista. Od sinoc je naravno mnogo vise pobunjenika izginulo, pa prvi sam ja pisao o gubicima u Jisr al Shuguru. Ali zbog ovih samoubilackih napada, gubici su - kao sto rekoh - tu negdje.
Napredovali su pobunjenici. Kada tvrdis da nisu, samo gubis na vjerodostojnosti a, ako cemo iskreno, u ovom slucaju nemas uopce razloga da lazes. Mapa koju sam postavio je tacna, cak je i oprezna. Medjutim sve i da su kompletna podrucja koja su oznacena kao "contested" zapravo u rukama pobunjenika radi se o velikom neuspjehu.
fosna2014 wrote:Ali su dobro natamburani. Ne treba uvelicavati njihov napredak niposto (pored toga sto i ne postoji).
Gubici su tu negdje iz jednog razloga: dvije noci pred pocetak ofanzive al Nusra je izvela nekoliko samoubilackih napada na polozaje/kontrolne tacke lojalista. I onda jos 2-3 na samom pocetku ofanzive. U tim napadima je izginulo 100-ak lojalista. Od sinoc je naravno mnogo vise pobunjenika izginulo, pa prvi sam ja pisao o gubicima u Jisr al Shuguru. Ali zbog ovih samoubilackih napada, gubici su - kao sto rekoh - tu negdje.
Napredovali su pobunjenici. Kada tvrdis da nisu, samo gubis na vjerodostojnosti a, ako cemo iskreno, u ovom slucaju nemas uopce razloga da lazes. Mapa koju sam postavio je tacna, cak je i oprezna. Medjutim sve i da su kompletna podrucja koja su oznacena kao "contested" zapravo u rukama pobunjenika radi se o velikom neuspjehu.
Covjece jebe mi se za bradonjama. Ti ljudi nemaju nikakve veze sa Sirijom kakvu bih je ja volio vidjeti. Nema ni Assad, ali ti orci zele da vrate tu jadnu zemlju nazad u 7 vijek! Sta ja imam lagati ili ne lagati? Ti si zapeo za njih kao da su ti braca rodjena jebote zivot, a znas da tu nema nikakve sekularne drzave niti nekakve FSA bratije. Znas da su to lazi koji su pokusali proturiti na pocetku pobune. ZA KOJU SAM SE NADAO DA CE BITI PRAVA!!! Sada se vidi da je to obicna prdacina, koja sluzi tome da se sto vise Muslimana pobije i to je sva prica.
Ne mogu vjerovati da neko iz Evrope ima takvo razmisljanje. Samo fali jos da ga bacate na uspjehe Nusre, Fateha i Jaish Islamije i kako se vec sve ne zovu. Pusti FSA, oni odavno nemaju nikakve veze sa ovim ratom.
Fantassin wrote:Ja ne znam samo kako u 4-5 samoubilackih napada ubise 100 vojnika.. sta su radili? Sjedili oko logorske vatre i rostiljali ? Sumnjam u te brojke.
On i brojevi nisu bas najbolji prijatelji. Totalno je skliznuo na savoxxx-ov nivo. On vjeruje sve sto mu se servira. Cisto lupetanje.
Fantassin wrote:Ja ne znam samo kako u 4-5 samoubilackih napada ubise 100 vojnika.. sta su radili? Sjedili oko logorske vatre i rostiljali ? Sumnjam u te brojke.
Slazem se da su visoke brojke ali ovo su objavili i poprilicno neutralni izvori na twitteru poput ConflictNews i ConflictReporter.
Neko moje misljenje o svemu ovome:
Pobunjenici su postavili tri cilja sa ovom ofanzivom:
1) al Mastoumah
2) Jisr al Shugur
3) ravnica Ghab u Hami.
Ukoliko uspiju ispuniti jedan od ciljeva - prolazna ocjena, OK.
dva cilja - vrlo dobar
tri cilja - odlican
Ne ispune li nista, kao sto sam i ranije napisao, kompletna ofanziva se moze opisati kao veliki neuspjeh i mislim da ce u potpunosti izgubiti momentum koji su imali na sjeveru.