Logika mu nije jaca strana.Zar ne bi trebalo da bude obratno?pa ima mister jes prijedlog. kaze bosnjaci su demografski mocniji od hrvata i srba i nakon nekog vremena kad bude milion bosnjaka i pola miliona srba i hrvata zajedno.. tad ce bosnjaci morati pristati na treci.. ili prije toga..
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Djuro11
#41826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Mister Yes
#41827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da vadimo citate iz knjige?Alfons Kauders wrote: sasvim slucajno pomenutu knjigu sam kupio prije dva ljeta, lako stivo za plazu...maaaalcice preuvelicavas
- Skijaš
#41828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Situacija je upravo suprotna, Banja Luka mijenja opštinski grb jer je dosadašnji imao samo obilježje srpskog naroda a demografsko stanje u Brčkom postaje sve šarenije, a i jedno i drugo je bilo ludost i zamišljati prije nekih deset godina.Mister Yes wrote:Treba lagano pripremati ljude na neizbježno.Skijaš wrote:Pusti neka vrijeme završi svoje kad si već uvjeren u takav razvoj situacije.
Jeste bošnjačka. Kao što je i hrvatska. I u pravu je čovjek, ne možeš mu nuditi nešto što je već njegovo. U njegovim komentarima ima dosta šovinizma, ali kada kaže da je srednja Bosna bošnjačka on ne griješi. Griješio bi kada bi rekao da je samo bošnjačka.Mister Yes wrote:Ali pazi, nema @skijaša da ti sada kaže "nije vaša".ILVIIR wrote:samo jedna stvar ti opet ne ide nikako. srednja bosna je vec nasa![]()
Zato što je to ista stvar, podjela BiH među njenim narodima a tu dogovora oko toga šta je čije ne može biti. Ako taj dogovor bude moguć, svejedno je zoveš li to entitetima, federalnim jedinicama ili šta već. Poenta je da ne može biti dogovora oko toga šta je čije jer na terenu imaš dvocifren broj opština u kojim bi pokretanje tog procesa podjele dovelo do krvoprolića. Kako uvjeriti Hrvata Viteza da treba pripasti bošnjačkoj federalnoj jedinici ? Ili Bošnjaka Viteza da treba pripasti hrvatskoj federalnoj jedinici ? A takvih mjesta ima širom BiH. Podjele o kojoj ti govoriš neće biti jer je ne može biti.res publica wrote:Zašto se najčešće govori o trećem entitetu, kad se može stvar riješiti sa dva entiteta s tim što bi Federacija umjesto 10 imala dvije federalne jedinice?
- Skijaš
#41829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bošnjaci imaju sasvim dovoljno razloga za zabrinutost ako se njihov životni prostor službeno smanji na ono što im drugi odrede. Danas su granice Srbije i Hrvatske otvorene i za Bošnjake ali ne zbog Bošnjaka nego zbog bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata. Nema niti jednog razloga da se vjeruje kako bi teritorijalna izolacija Bošnjaka donijela dobro tom narodu, naprotiv, sve ono čemu smo svjedočili, od Karađorđeva do izgladnjivanja Zenice opravdava njihov otpor podjeli. Štaviše, niti jedan narod u njihovoj poziciji ne bi prihvatio to što im predlažeš. Zagreb se zadnjih desetak godina ponaša konstruktivno a i Beograd pokazuje znake ozdravljenja, ali i jedno i drugo su posljedica pritisaka sa strane a ne rezultat stvarnog sazrijevanja.Ali Kemal wrote:Fascinantna je borba i zelja za nenormalnom drzavom kod jednog broja forumasa.
Ko je iole normalan prvo se brine za svoju familiju, da djeci obebjedi sto bolju buducnost, da sebi obebjedi kakvu takvu mirnu starost, a ne razmisljanje i patnja zbog teritorija na koje nece nikada krociti nogom, niti ima ikakve zelje za tim.
Totalno iracionalno ludilo koje je i dovelo do toga da Bosna bude na dnu Evrope. Nije mi jasno da ljudi nisu svjesni te cinjenice.
-
Nomo
#41830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
znas li koliko je stanovnika New Yorka bilo na Aljasci ? Znas koliko je staniovnika Chicaga bilo u Nevadi ? Znas li koliko je stanovnika Memphisa bilo u u Kaliforniji i kolika ima je zelja da odu tamo ? Znas li koliko je Zagrepcana bilo u Imotskom ? i kolika im je zelja da odu tamo i u Sinj i Dicmo i Trilj i Solin . Znas li koliko je Beogradjana bilo u Zajecaru i kolika im je zelja da vidi to monumentalno mjesto ? I sta sada to znaci , da treba Aljasku pokloniti Rusiji a Kaliforniju Mexicu . Da treba Solin i Imotski pripojiti Bosni a Zajecar Bugarskoj jer neko nema zelju i vrijeme da ide u Zajecar na pivu . Ja nisam nikada bio u zivotu u Brckom , Banja Luci , Prijedoru , Zvorniku Foci , Bileci , Trebinju , Listici , Duvnu , Livnu ,Ljubuskom , Kupresu , Grudama ....niti sam kad bio niti imam vremena niti zelje niti potrebe da idem tamo . I sta sada to treba pustiti niz vodu i dati nekim drugim drzavama . Je si ikad razmisljao o tome da u svim ovim pobrojanim gradovima ima Bosnjaka , da su tamo radjali i da su od tamo projtrani . Neki su ostali tamo da umre . Pa i da nije tako , sve je to Bosna , moja zemlja moji resursi , moja suma , moja livada , moje jezero , moj cumur , moj kamen ...i sada ja to treba da dam nekome ko je izvrsio genocid nada mnom . Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej haaaaaaaaaaaaaaalllooooooo saberi seAli Kemal wrote:Fascinantna je borba i zelja za nenormalnom drzavom kod jednog broja forumasa.
Ko je iole normalan prvo se brine za svoju familiju, da djeci obebjedi sto bolju buducnost, da sebi obebjedi kakvu takvu mirnu starost,koje je i dovelo do toga da Bosna bude na dnu Evrope. Nije mi jasno da ljudi nisu svjesni te cinjenice. Bosna je na dnu Evrope i Albaniji, koja je bila pojam zaostalosti, vec gledamo u ledja.a ne razmisljanje i patnja zbog teritorija na koje nece nikada krociti nogom, niti ima ikakve zelje za tim.
Totalno iracionalno ludilo
Jos ludje kombinacije sa naseljavanjem Arapai ocekivanjem da ce ponovo Bosnom da zavlada turska imperija te ce se time druga dva naroda istjerati je tek posebna dijagnoza.
-
Nomo
#41831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jos kada bi mi neko ovo preveo , na neki , od meni razumljivih jezika . Hvaladr.gog wrote:Jao koji bal uberpatriotskih fakina i jugenda na temi...ove sa par stotina postova u par dana najviše volim![]()
Fino ste na volej sjeli crnima- unutrašnja baljezganja fildžan dijaspore blagopočivšeg pravnika iz Šamca, kao hrana njihovim baljezganjima. Gore ste logičko smeće postali od susjednih patriota, posebno od kako je registracija na rahmetli sax automatska, j***m vam sunce trolovsko.
Izvirite iz fildžana, barem do iza okretaljke na Dobrinji, ili prve šahare koja "zorno" pokazuje gdje ulazite.
A za puške pitajte tate i niihove komandante koji su mi sjebali generaciju, j**ala ih više multikulti mučionica.
-
Nomo
#41832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo takodje . Prevod molim . Nisam ja bas tako pametan da ovo razumijem .dr.gog wrote:Da je bogdo ogradit' ovo malo Sarajeva, a patriote maršnut na ledinu skupa sa retard potomstvom sa interneta..
Neću bar godinu otvorit ovaj podforum.Fuj.
ps S obzirom da tvoje postove niko nije citirao , cisto sumnjam da su i drugi skontali sta si htio reci .
pps Je li se tebe neko ovdje plasi ili sta vec .......poslije tvog pisanja muk . Da nisi TITO da ti poljubim ruku
-
Djuro11
#41833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
.
Koliko je realno od vas.Siguran sam i izvinjavam se ali moram da kazem ovo.Koliko je znaci realno od vas bilo u Kljucu.Cazinu.Bihacu.Sanskom Mostu,Prijedoru ili Banja Luci.Mene sramota da kazem da nisam vidio Neuma ili Stoca.Brckog i Zvornika.Gorazda.Ali sve ostalo sam prosao
I sad cek?Sta naprimjer prosjecan Bosnjak radi u Sarajevu dok eto?Sistematski se terorisu gradjanji Bosnjacke nacionalnosti po Prijedoru,Doboju i Zvorniku.Sto niko eto ne prica ovdje a vidim niko i ne spominje
Novi zakon o imovini i drzavljanstvu nazovi manjeg entiteta.Ako je Bosna drzava.Zasto vecina vas spominje nesto sto se zove Rs i nesto sto se zove Federacija Bih.Zasto mase naprimjer zastavima varte kad dobro znate ako ste stariji od 24 godine da je tu zastavu skrojio Karlos Westendorp poslije rata.Naravno,ako imate vise od 24 godine,to bi trebali znati
Zasto postoji onda drzavljanstvo Federacije Bih i ''Rs''
Zasto Bosnjaci ne rade nista da naprave Bosnu drzavu za Bosnjake.Jer ocito.Njima je stalo da prognani Bosnjaci nestanu iz mnogih krajeva,tako da realno mogu podjeliti drzavu.Sta Bakir,Zlaja i ostali rade iz Sarajeva
Nemo,vidis.Bosnjaci ugadjaju ne jednom nego na hiljade,desetine hiljada osoba.Koji kaze da su Bosnjaci psi.Gdje se slave ratni zlocinac Kordic.Oni nemaju ponosa i obraza da izmjene nesto;Vazno je da ga ne diras u Sarajevu.I sta sad ako tamo neku zenu u tim nekim Djulicima kraj Zvornika razbijes
Eno ti Df Komsica.Tipicna mahalska ljevicarska stranka nista manje ni vise
Tvoj post je pun optimizma ali vidis.Ti jednostavno ne pricas lijepo.Moras pricati o 3 naroda.3 drzave buduce i 3 entiteta.Okrecati glavu od sikaniranja tamo nekog Bosnjaka iz Zvornika
E,tek onda burazeru ces imati Bosnu.Jeste malo manju mozda do Bradine,ali vecina ovdje kako forumasa,sta su uradili sem suplje.To bi uradilo.S tim da su Srbi narod koji ceka.Tako za 30-40 godina.Vecina vasih potomaka ce potpisati Bosnu od Bascarsije do Stupa
Kazes da je Bosna i Hrvatska i Srpska.Kako to da vecina stanovnika Prijedora te iste Srpske nacionalnosti ovdje se ne prica o izolovanom slucaju.Pjevalo je.Balije kad udjemo u Bihac pobit cemo vas kao u Prijedoru.I ti isti pricaju naprimjer da je u Tomasici leglo pasjih kosti.Iako i budala zna kako ljudski skeleton izgleda,ok vecina.No vidis to nisu ni ljudi koji su dole baceni.Sad naprimjerJa nisam nikada bio u zivotu u Brckom , Banja Luci , Prijedoru , Zvorniku Foci , Bileci , Trebinju , Listici , Duvnu , Livnu ,Ljubuskom , Kupresu , Grudama ....niti sam kad bio niti imam vremena niti zelje niti potrebe da idem tamo . I sta sada to treba pustiti niz vodu i dati nekim drugim drzavama . Je si ikad razmisljao o tome da u svim ovim pobrojanim gradovima ima Bosnjaka , da su tamo radjali i da su od tamo projtrani . Neki su ostali tamo da umre . Pa i da nije tako , sve je to Bosna , moja zemlja moji resursi , moja suma , moja livada , moje jezero , moj cumur , moj kamen ...i sada ja to treba da dam nekome ko je izvrsio genocid nada mnom . Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej haaaaaaaaaaaaaaalllooooooo saberi se
Koliko je realno od vas.Siguran sam i izvinjavam se ali moram da kazem ovo.Koliko je znaci realno od vas bilo u Kljucu.Cazinu.Bihacu.Sanskom Mostu,Prijedoru ili Banja Luci.Mene sramota da kazem da nisam vidio Neuma ili Stoca.Brckog i Zvornika.Gorazda.Ali sve ostalo sam prosao
I sad cek?Sta naprimjer prosjecan Bosnjak radi u Sarajevu dok eto?Sistematski se terorisu gradjanji Bosnjacke nacionalnosti po Prijedoru,Doboju i Zvorniku.Sto niko eto ne prica ovdje a vidim niko i ne spominje
Novi zakon o imovini i drzavljanstvu nazovi manjeg entiteta.Ako je Bosna drzava.Zasto vecina vas spominje nesto sto se zove Rs i nesto sto se zove Federacija Bih.Zasto mase naprimjer zastavima varte kad dobro znate ako ste stariji od 24 godine da je tu zastavu skrojio Karlos Westendorp poslije rata.Naravno,ako imate vise od 24 godine,to bi trebali znati
Zasto postoji onda drzavljanstvo Federacije Bih i ''Rs''
Zasto Bosnjaci ne rade nista da naprave Bosnu drzavu za Bosnjake.Jer ocito.Njima je stalo da prognani Bosnjaci nestanu iz mnogih krajeva,tako da realno mogu podjeliti drzavu.Sta Bakir,Zlaja i ostali rade iz Sarajeva
Nemo,vidis.Bosnjaci ugadjaju ne jednom nego na hiljade,desetine hiljada osoba.Koji kaze da su Bosnjaci psi.Gdje se slave ratni zlocinac Kordic.Oni nemaju ponosa i obraza da izmjene nesto;Vazno je da ga ne diras u Sarajevu.I sta sad ako tamo neku zenu u tim nekim Djulicima kraj Zvornika razbijes
Eno ti Df Komsica.Tipicna mahalska ljevicarska stranka nista manje ni vise
Tvoj post je pun optimizma ali vidis.Ti jednostavno ne pricas lijepo.Moras pricati o 3 naroda.3 drzave buduce i 3 entiteta.Okrecati glavu od sikaniranja tamo nekog Bosnjaka iz Zvornika
E,tek onda burazeru ces imati Bosnu.Jeste malo manju mozda do Bradine,ali vecina ovdje kako forumasa,sta su uradili sem suplje.To bi uradilo.S tim da su Srbi narod koji ceka.Tako za 30-40 godina.Vecina vasih potomaka ce potpisati Bosnu od Bascarsije do Stupa
- Mister Yes
#41834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Opštinski grb je forma. Suština je nešto drugo. Stalno ti se dešava da formu smatraš bitnijom od suštine.Skijaš wrote:Situacija je upravo suprotna, Banja Luka mijenja opštinski grb jer je dosadašnji imao samo obilježje srpskog naroda a demografsko stanje u Brčkom postaje sve šarenije, a i jedno i drugo je bilo ludost i zamišljati prije nekih deset godina.
Skijaš wrote:Jeste bošnjačka. Kao što je i hrvatska. I u pravu je čovjek, ne možeš mu nuditi nešto što je već njegovo. U njegovim komentarima ima dosta šovinizma, ali kada kaže da je srednja Bosna bošnjačka on ne griješi. Griješio bi kada bi rekao da je samo bošnjačka.
Pa i rekao je samo ga ti nisi skontao. Ili se praviš da ga nisi skontao.
To što ti propagiraš vodi u potpunu marginalizaciju hrvatskog naroda u BiH. Bez teritorijalne konstitutivnosti (izborne jedinice) ona načelna konstitutivnost ništa ne znači. To će ti potvrditi svaki stručnjak iz te oblasti. Bez teritorijalne konstitutivnosti vremenom će sve više gubiti osjećaj pripadnosti državi ali i osjećaj da država pripada njima. To je nužna posljedica nemogućnosti uticanja na izbor vlasti. Ljudi izađu na izbore, glasaju a onda isto kao da nisu jer njihov glas nema nikakvog uticaja niti na Predsjedništvo BiH a evo zadnje 4 godine niti na vlast u Federaciji. Stanje će u tom pogledu biti sve gore jer samo 18% sve djece u osnovnim školama Federacije ima hrvatske roditelje. Na nivou BiH taj procenat je 12%. A pravi egzodus sljedi tek nakon srednje škole. Na taj način i zahvaljujući takvima kao što si ti BiH bi vremenom ostala bez Hrvata što bi bila prava šteta jer Hrvati su itekako uticali na kulturu i karakter ove zemlje i bez njih to nebi bila ista zemlja. Ipak, nadati se da će i Bošnjaci uvidjeti kolika bi to bila šteta. Za razliku od vas Mesićevaca, koji ste spremni žrtvovati Hrvate u BiH samo da BiH bude što duže neka tampon zona prema Srbiji, Bošnjaci su uvijek voljeli suživot i nadati se da neće dopustiti nestanak Hrvata iz ove zemlje.Skijaš wrote:Zato što je to ista stvar, podjela BiH među njenim narodima a tu dogovora oko toga šta je čije ne može biti. Ako taj dogovor bude moguć, svejedno je zoveš li to entitetima, federalnim jedinicama ili šta već. Poenta je da ne može biti dogovora oko toga šta je čije jer na terenu imaš dvocifren broj opština u kojim bi pokretanje tog procesa podjele dovelo do krvoprolića. Kako uvjeriti Hrvata Viteza da treba pripasti bošnjačkoj federalnoj jedinici ? Ili Bošnjaka Viteza da treba pripasti hrvatskoj federalnoj jedinici ? A takvih mjesta ima širom BiH. Podjele o kojoj ti govoriš neće biti jer je ne može biti.
Last edited by Mister Yes on 28/06/2014 09:26, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#41835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Takav stav pretpostavlja genocidne namjere Srba i Hrvata prema Bošnjacima čak i kada bi BiH bila podjeljena na 3 dijela. To bi značilo da se radi o mržnji prema samom biću Bošnjaka a ne o potrebi da se zaštite Srbi i Hrvati u BiH.Skijaš wrote: Bošnjaci imaju sasvim dovoljno razloga za zabrinutost ako se njihov životni prostor službeno smanji na ono što im drugi odrede. Danas su granice Srbije i Hrvatske otvorene i za Bošnjake ali ne zbog Bošnjaka nego zbog bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata. Nema niti jednog razloga da se vjeruje kako bi teritorijalna izolacija Bošnjaka donijela dobro tom narodu, naprotiv, sve ono čemu smo svjedočili, od Karađorđeva do izgladnjivanja Zenice opravdava njihov otpor podjeli. Štaviše, niti jedan narod u njihovoj poziciji ne bi prihvatio to što im predlažeš. Zagreb se zadnjih desetak godina ponaša konstruktivno a i Beograd pokazuje znake ozdravljenja, ali i jedno i drugo su posljedica pritisaka sa strane a ne rezultat stvarnog sazrijevanja.
Realnost je potpuno drugačija. Svako uvijek ratuje da zaštiti sebe a ne da uništi drugoga. Naravno, tamo gdje teritorij nije podjeljen svaka strana može misliti da određena teritorija pripada njima i onda se desi Srebrenica i Prijedor kako bi se osiguralo da pripada njima. Ali kada se teritorije sporazumno podijele onda prestaje i osjećaj ugroženosti i potreba za ratom. Posebno kada svi gube stanovništvo što je kod nas slučaj.
Misliti da bi i nakon podjele BiH Srbija i Hrvatska imali ikakvu mržnju prema Bošnjacima je, volio bih reći, paranoično ali mislim da se u tvom slučaju ne radi o paranoji već o islomofobiji i da ovim namjernim zastrašivanjem i dizanjem tenzija (podgrijavanjem strahova i mržnje) želiš da ova zemlja što duže bude u okovima mržnje i bez rješenja nacionalnog pitanja. Tako ćemo svi brže propasti a tebi je to očigledno cilj. Bitno je da muslimani u BiH budu što jadniji pa makar usput stradali i hrišćani. Jel tako?
-
daddy-kool
#41836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na današnji dan.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/stoljeca ... 40628001#6
http://www.klix.ba/vijesti/bih/stoljeca ... 40628001#6
Stoljeća užasa: Šta povezuje Kosovski boj, Sarajevski atentat i Miloševićev Gazimestan
Piše: Faruk Vele
...
Prema Bancu, koji ovih dana učestvuje na stručnim skupovima posvećenim Prvom svjetskom ratu, opasna ideologija i poruke sa Gazimestana su i danas žive.
"Naravno da ta ideologija živi. Ona je i mnogo starija od Gazimestana i ide u 19. stoljeće. Ona je danas živa, zdrava i žilava, jednako kao i 1989. godine. S tim da smo mi u onoj fazi, što bi rekli, naoružanog primirja. Situacija je drugačija nego ranije, drugačiji su međunarodni odnosi i okruženje, pa neke stvari u ovom trenutku nisu moguće. Ali, ideologija koja je pokrenula oružane sukobe je živa i ona čeka svoju priliku. Naravno, ta ideologija se manifestira i na druge načine, ne samo oružano", istakao je Banac.
A kako je sve počelo?
Vidovdan je vezan za kosovski mit koji je formiran u 19. stoljeću. Prema ocjenama stručnjaka, taj mit ima veoma važno mjesto u srpskoj tradiciji, a za posljedicu je imao i neke tragične epizode u prošlosti tog naroda.
Kako je primijetio ugledni Noel Malcolm, nijedan element tog mita nije bio tako moćan kao takozvani ''kosovski savez''. Radi se o vjerovanju da je srpskom knezu Lazaru Hrebljanoviću (1329-1389.), koji je kao vodeći oblasni gospodar zapovijedao srpskom vojskom u Kosovskom boju, kada je i poginuo, ''ponuđen izbor između zemaljskog i nebeskog kraljevstva", a da je on izabrao ovo posljednje.
"Zbog te odluke, koja se opisuje kao savez s Bogom, Srbi sebe smatraju nebeskim narodom", piše Malcolm.
...
Priča o Boju na Kosovu postala je, primjećuju ugledni strani autori, neka vrsta talismana srpskog identiteta, tako da ovaj događaj ima status kakav nema ništa drugo u povijesti Srba. Otud i fama o ''osveti Turcima'', pa nije slučajno što je Ratko Mladić tokom agresije na BiH često spominjao Turke.
...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#41837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma ne, mene su poslali iz sanitetaNomo wrote:Ovo takodje . Prevod molim . Nisam ja bas tako pametan da ovo razumijem .dr.gog wrote:Da je bogdo ogradit' ovo malo Sarajeva, a patriote maršnut na ledinu skupa sa retard potomstvom sa interneta..
ps S obzirom da tvoje postove niko nije citirao , cisto sumnjam da su i drugi skontali sta si htio reci .
pps Je li se tebe neko ovdje plasi ili sta vec .......poslije tvog pisanja muk . Da nisi TITO da ti poljubim ruku
Uznemiren, preplašen?
Akutnu konfuziju možeš riješiti sa:

1x 2mg
a bistrinu percepcije sa :

2/3x 800mg
http://www.sanitetklixforum.com/nachelnik
- Skijaš
#41838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Govorimo o tendencijama, ti tvrdiš da kako vrijeme prolazi sazrijeva shvatanje o neophodnosti podjele na tri dijela dok ja tvrdim da to nije tačno, nego da se stvar pomjera u suprotnom smjeru i da se ustvari osporava i dosadašnje podjele. Umjesto da se razgovara o tom čiji će biti Kiseljak, dovedena je u pitanje Srebrenica. Odnosno, dok ti čekaš da se sazna je li Kiseljak bošnjački ili hrvatski, Srebrenica je prestala biti samo srpska.Mister Yes wrote:Opštinski grb je forma. Suština je nešto drugo. Stalno ti se dešava da formu smatraš bitnijom od suštine.Skijaš wrote:Situacija je upravo suprotna, Banja Luka mijenja opštinski grb jer je dosadašnji imao samo obilježje srpskog naroda a demografsko stanje u Brčkom postaje sve šarenije, a i jedno i drugo je bilo ludost i zamišljati prije nekih deset godina.
Da ponovim, ne može biti dogovora oko toga šta je čije jer na terenu imaš dvocifren broj opština u kojim bi pokretanje tog procesa podjele dovelo do krvoprolića. Kako uvjeriti Hrvata Viteza da treba pripasti bošnjačkoj federalnoj jedinici ? Ili Bošnjaka Viteza da treba pripasti hrvatskoj federalnoj jedinici ? A takvih mjesta ima širom BiH. Podjele o kojoj ti govoriš neće biti jer je ne može biti.To što ti propagiraš vodi u potpunu marginalizaciju hrvatskog naroda u BiH. Bez teritorijalne konstitutivnosti (izborne jedinice) ona načelna konstitutivnost ništa ne znači.Skijaš wrote:Zato što je to ista stvar, podjela BiH među njenim narodima a tu dogovora oko toga šta je čije ne može biti. Ako taj dogovor bude moguć, svejedno je zoveš li to entitetima, federalnim jedinicama ili šta već. Poenta je da ne može biti dogovora oko toga šta je čije jer na terenu imaš dvocifren broj opština u kojim bi pokretanje tog procesa podjele dovelo do krvoprolića. Kako uvjeriti Hrvata Viteza da treba pripasti bošnjačkoj federalnoj jedinici ? Ili Bošnjaka Viteza da treba pripasti hrvatskoj federalnoj jedinici ? A takvih mjesta ima širom BiH. Podjele o kojoj ti govoriš neće biti jer je ne može biti.
- Alfons Kauders
#41839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Fakat postajes zabavan.Mister Yes wrote:Takav stav pretpostavlja genocidne namjere Srba i Hrvata prema Bošnjacima čak i kada bi BiH bila podjeljena na 3 dijela. To bi značilo da se radi o mržnji prema samom biću Bošnjaka a ne o potrebi da se zaštite Srbi i Hrvati u BiH.Skijaš wrote: Bošnjaci imaju sasvim dovoljno razloga za zabrinutost ako se njihov životni prostor službeno smanji na ono što im drugi odrede. Danas su granice Srbije i Hrvatske otvorene i za Bošnjake ali ne zbog Bošnjaka nego zbog bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata. Nema niti jednog razloga da se vjeruje kako bi teritorijalna izolacija Bošnjaka donijela dobro tom narodu, naprotiv, sve ono čemu smo svjedočili, od Karađorđeva do izgladnjivanja Zenice opravdava njihov otpor podjeli. Štaviše, niti jedan narod u njihovoj poziciji ne bi prihvatio to što im predlažeš. Zagreb se zadnjih desetak godina ponaša konstruktivno a i Beograd pokazuje znake ozdravljenja, ali i jedno i drugo su posljedica pritisaka sa strane a ne rezultat stvarnog sazrijevanja.
Realnost je potpuno drugačija. Svako uvijek ratuje da zaštiti sebe a ne da uništi drugoga. Naravno, tamo gdje teritorij nije podjeljen svaka strana može misliti da određena teritorija pripada njima i onda se desi Srebrenica i Prijedor kako bi se osiguralo da pripada njima. Ali kada se teritorije sporazumno podijele onda prestaje i osjećaj ugroženosti i potreba za ratom. Posebno kada svi gube stanovništvo što je kod nas slučaj.
Misliti da bi i nakon podjele BiH Srbija i Hrvatska imali ikakvu mržnju prema Bošnjacima je, volio bih reći, paranoično ali mislim da se u tvom slučaju ne radi o paranoji već o islomofobiji i da ovim namjernim zastrašivanjem i dizanjem tenzija (podgrijavanjem strahova i mržnje) želiš da ova zemlja što duže bude u okovima mržnje i bez rješenja nacionalnog pitanja. Tako ćemo svi brže propasti a tebi je to očigledno cilj. Bitno je da muslimani u BiH budu što jadniji pa makar usput stradali i hrišćani. Jel tako?
Jest, eto, ne vole nas jer su ugrozeni. Cim im se da ono sto traze, ima da bidne bratstvo & jedinstvo all over again.
Kurca graha.
- Alfons Kauders
#41840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno da moze. Dodje fino ciko na TV i kaze "vas 50,000 balija iz Mostara sutra ide za Lasvu"... drugi ciko na drugom kanalu kaze "vas 50,000 ustasa sutra iz lasve ide za Mostar"...Skijaš wrote:Govorimo o tendencijama, ti tvrdiš da kako vrijeme prolazi sazrijeva shvatanje o neophodnosti podjele na tri dijela dok ja tvrdim da to nije tačno, nego da se stvar pomjera u suprotnom smjeru i da se ustvari osporava i dosadašnje podjele. Umjesto da se razgovara o tom čiji će biti Kiseljak, dovedena je u pitanje Srebrenica. Odnosno, dok ti čekaš da se sazna je li Kiseljak bošnjački ili hrvatski, Srebrenica je prestala biti samo srpska.Mister Yes wrote:Opštinski grb je forma. Suština je nešto drugo. Stalno ti se dešava da formu smatraš bitnijom od suštine.Skijaš wrote:Situacija je upravo suprotna, Banja Luka mijenja opštinski grb jer je dosadašnji imao samo obilježje srpskog naroda a demografsko stanje u Brčkom postaje sve šarenije, a i jedno i drugo je bilo ludost i zamišljati prije nekih deset godina.
Da ponovim, ne može biti dogovora oko toga šta je čije jer na terenu imaš dvocifren broj opština u kojim bi pokretanje tog procesa podjele dovelo do krvoprolića. Kako uvjeriti Hrvata Viteza da treba pripasti bošnjačkoj federalnoj jedinici ? Ili Bošnjaka Viteza da treba pripasti hrvatskoj federalnoj jedinici ? A takvih mjesta ima širom BiH. Podjele o kojoj ti govoriš neće biti jer je ne može biti.To što ti propagiraš vodi u potpunu marginalizaciju hrvatskog naroda u BiH. Bez teritorijalne konstitutivnosti (izborne jedinice) ona načelna konstitutivnost ništa ne znači.Skijaš wrote:Zato što je to ista stvar, podjela BiH među njenim narodima a tu dogovora oko toga šta je čije ne može biti. Ako taj dogovor bude moguć, svejedno je zoveš li to entitetima, federalnim jedinicama ili šta već. Poenta je da ne može biti dogovora oko toga šta je čije jer na terenu imaš dvocifren broj opština u kojim bi pokretanje tog procesa podjele dovelo do krvoprolića. Kako uvjeriti Hrvata Viteza da treba pripasti bošnjačkoj federalnoj jedinici ? Ili Bošnjaka Viteza da treba pripasti hrvatskoj federalnoj jedinici ? A takvih mjesta ima širom BiH. Podjele o kojoj ti govoriš neće biti jer je ne može biti.
Sve se rijesi za vikend, bez ikakvih problema. Siguran sam da se niko nece buniti, ni najmanje, samo ce popakovati stvari u auta, kamione, traktore i poslusati pastire.
Ceka se samo da se spoje Sarajevo i Mostar autoputem, da se naplati vise putarine.
-
StupskaBitanga
#41841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
dr.gog wrote:Da je bogdo ogradit' ovo malo Sarajeva, a patriote maršnut na ledinu skupa sa retard potomstvom sa interneta..
- Skijaš
#41842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije tačno, prosječan čovjek ne mrzi. Ni prosječan Srbin, ni prosječan Bošnjak ni prosječan Hrvat. Ali je činjenica da se na čelo svakog naroda može profilirati ekipa manijaka i u određenom istorijskom trenutku zloupotrijebiti kapacitete tih naroda. Bošnjaci su imali priliku osjetiti punktove HVO-a u srednjoj Bosni, rampe i carinske kontrole, sjećaju se gladi i ne postoji niti jedan argument zbog kojeg bi trebali pristati na rješenje koje ih ponovo teritorijalno ograničava. To što danas nema izgladnjivanja Zenice od strane HDZ-a nije rezultat dobre volje HDZ-a nego činjenice da su HDZ-u skresana krila.Mister Yes wrote:Takav stav pretpostavlja genocidne namjere Srba i Hrvata prema Bošnjacima čak i kada bi BiH bila podjeljena na 3 dijela. To bi značilo da se radi o mržnji prema samom biću Bošnjaka a ne o potrebi da se zaštite Srbi i Hrvati u BiH.Skijaš wrote: Bošnjaci imaju sasvim dovoljno razloga za zabrinutost ako se njihov životni prostor službeno smanji na ono što im drugi odrede. Danas su granice Srbije i Hrvatske otvorene i za Bošnjake ali ne zbog Bošnjaka nego zbog bosanskohercegovačkih Srba i Hrvata. Nema niti jednog razloga da se vjeruje kako bi teritorijalna izolacija Bošnjaka donijela dobro tom narodu, naprotiv, sve ono čemu smo svjedočili, od Karađorđeva do izgladnjivanja Zenice opravdava njihov otpor podjeli. Štaviše, niti jedan narod u njihovoj poziciji ne bi prihvatio to što im predlažeš. Zagreb se zadnjih desetak godina ponaša konstruktivno a i Beograd pokazuje znake ozdravljenja, ali i jedno i drugo su posljedica pritisaka sa strane a ne rezultat stvarnog sazrijevanja.
Tvoja ideja da samo Srbima pripadnu Brčko i Srebrenica a samo Bošnjacima Neum i koridor do Neuma je primjer nebuloznih prijedloga i argument za moju tezu da ta "sporazumna podjela" ustvari nije moguća, nisu to olovke da podijeliš, pet tebi, pet meni, to su živi ljudi.tamo gdje teritorij nije podjeljen svaka strana može misliti da određena teritorija pripada njima i onda se desi Srebrenica i Prijedor kako bi se osiguralo da pripada njima. Ali kada se teritorije sporazumno podijele onda prestaje i osjećaj ugroženosti i potreba za ratom.
-
Hafis
#41843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A što ne bi i Popovo polje, kad je ionako usput. Čist zrak, a ima ledine uz vodu koliko hoćeš za roštiljanja...samo nema šljiva. A Đuro se može pobrinuti za ubrzano građenje par džamija (za prvu ruku), pošto je evidentno da ima iskustva.Skijaš wrote:
.......ideja da samo Srbima pripadnu Brčko i Srebrenica a samo Bošnjacima Neum i koridor do Neuma.....
-
Nomo
#41844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ja sam baustelac i nisam bio u ratu sa puskom od prvog dana tako da se nemam cime hvaliti po forumima .dr.gog wrote:Ma ne, mene su poslali iz sanitetaNomo wrote:Ovo takodje . Prevod molim . Nisam ja bas tako pametan da ovo razumijem .dr.gog wrote:Da je bogdo ogradit' ovo malo Sarajeva, a patriote maršnut na ledinu skupa sa retard potomstvom sa interneta..
pps Je li se tebe neko ovdje plasi ili sta vec .......poslije tvog pisanja muk . Da nisi TITO da ti poljubim ruku.
Uznemiren, preplašen?
Akutnu konfuziju možeš riješiti sa:
1x 2mg
a bistrinu percepcije sa :
2/3x 800mg
http://www.sanitetklixforum.com/nachelnik
- Mister Yes
#41845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Skijaš wrote: Govorimo o tendencijama, ti tvrdiš da kako vrijeme prolazi sazrijeva shvatanje o neophodnosti podjele na tri dijela dok ja tvrdim da to nije tačno, nego da se stvar pomjera u suprotnom smjeru i da se ustvari osporava i dosadašnje podjele. Umjesto da se razgovara o tom čiji će biti Kiseljak, dovedena je u pitanje Srebrenica. Odnosno, dok ti čekaš da se sazna je li Kiseljak bošnjački ili hrvatski, Srebrenica je prestala biti samo srpska.
Srebrenica je sve više srspka. Zato se tamo i koristio izborni inžinjering "Duška Jurišić i Muhamed Zukorlić" a opet ne bi uspjelo da su Srbi imali samo jednog kandidata kao što su imali Bošnjaci.
Ti govoriš o tendencijama da svaki metar BiH bude građanski a ne obojen bojama (simbolima) jedne nacije. Super. Ja pak govorim o izbornim jedinicama. Svaka od njih može imati simbole svih UN naroda što se mene tiče. Ali svaki konstitutivni narod u BiH mora imati svoju izbornu jedinicu to jest garanciju uticaja na izbor vlasti. Bez toga nema BiH i nema prosperiteta ovdje jer ne može se prosperitet graditi na nesreći drugoga. Ne toliko zbog toga što je to nemoralno već zato što time stvaraš neprijatelja koji će onda učiniti sve da te uspori maksimalno moguće.
Možemo pričati o tome kako treba biti ili možemo, kao ti, govoriti da nema veze kako treba biti jer je nemoguće da bude tako kako treba biti. Tri izborne jedinice su jedino moguće rješenje i jedino pošteno rješenje na kraju krajeva. Neko ko je gledao etničku kartu 1991-e sigurno je mislio da nema šanse da se nacrta neka izborna jedinice u kojoj će Srbi biti 90%. Pa se ipak takva izborna jedinica napravila i još se zove Republik Srpska. Isto tako ti danas misliš da je nemoguće nacrtati izbornu jedinicu Hrvata. Ali ono što već sada znamo, gledajući demografske tendencije "studiranja i udavanja" biće itekako moguće. Da li za 20 ili 30 ili 40 godina nije bitno jer sigurno kad tad hoće. Čekati da se to zaista i desi je gubljenje vremena i patnja ovog naroda koji nesumljivo trpi zbog neriješenih nacionalnih pitanja u ovoj zemlji. Ali boli tebe briga.Skijaš wrote:Da ponovim, ne može biti dogovora oko toga šta je čije jer na terenu imaš dvocifren broj opština u kojim bi pokretanje tog procesa podjele dovelo do krvoprolića. Kako uvjeriti Hrvata Viteza da treba pripasti bošnjačkoj federalnoj jedinici ? Ili Bošnjaka Viteza da treba pripasti hrvatskoj federalnoj jedinici ? A takvih mjesta ima širom BiH. Podjele o kojoj ti govoriš neće biti jer je ne može biti.
- Mister Yes
#41846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Uzmi kredu i napiši na tabli 100 puta sljedeće rijeći:Alfons Kauders wrote: Fakat postajes zabavan.![]()
Jest, eto, ne vole nas jer su ugrozeni. Cim im se da ono sto traze, ima da bidne bratstvo & jedinstvo all over again.
Kurca graha.
LJUDI NISU PRIRODNO ZLI
Valjda će ostat u glavi.
- Mister Yes
#41847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
NIko ništa nije zloupotrebio niti će. I Milošević i Tuđman i Izetbegović su bili legitimno izabrani i provodili su volje svojih narode. Oni su predvodili svoje narode u borbi za teritorije. Nažalost to se moralo desiti krajem dvadesetog vijeka dok su drugi evropski narodi to uradili stotinama godina ranije. Ne radi se o manijacima ni o budalama već o najnormalnijim ljudima koji su napokon krenuli uraditi ono što su razni okupatori spriječavali stotinama godina a to je stvaranje nacionalnih država Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ako je iko manijak onda je to Tito i slični njemu koji su na silu odlagali neizbježno. JEDINI RAZLOG RATOVA DEVEDESETIH JE ŠTO NIJE NA VRIJEME PODJELJENO ŠTA JE ČIJE. A ne neka patološka mržnja i želja za uništenjem nekogaSkijaš wrote: Nije tačno, prosječan čovjek ne mrzi. Ni prosječan Srbin, ni prosječan Bošnjak ni prosječan Hrvat. Ali je činjenica da se na čelo svakog naroda može profilirati ekipa manijaka i u određenom istorijskom trenutku zloupotrijebiti kapacitete tih naroda.
Bili su punktovi HVO-a jer su se narodi borili za životni prostor. Iz popisa u popis bilo je sve više stanovnika. 81-e više nego 71-e a 91-e više nego 81-e. Imao se taj osjećaj potrebe za životnim prostorom. Raspadom komunizma bio je neminovan i raspad jednopartijskog sistema a to ne neizbježno vodilo u stvaranje nacionalnih država jer samo je jednopartijski sistem mogao držati različite narode zajedno u situaciji kada imaju tako različito poimanje istorije.Skijaš wrote: Bošnjaci su imali priliku osjetiti punktove HVO-a u srednjoj Bosni, rampe i carinske kontrole, sjećaju se gladi i ne postoji niti jedan argument zbog kojeg bi trebali pristati na rješenje koje ih ponovo teritorijalno ograničava. To što danas nema izgladnjivanja Zenice od strane HDZ-a nije rezultat dobre volje HDZ-a nego činjenice da su HDZ-u skresana krila.
Danas je situacija utoliko drugačija što sada imamo rapidan pad broja stanovnika na svim stranama. To nužno mora voditi relaksaciji odnosa ma koliko se ljudi poput tebe trudili da i dalje šire strah i paniku. Srbija ima želju da zaštiti Srbe u BiH a Hrvatska da zaštiti Hrvate u BiH. Kada to postignu neće imati potrebu da "unište Bošnjake" jer tu potrebu nikada nisu ni imali. Radi se o normalnim evropskim narodima koji nisu genetski zli ili loši. Jednostavno smo svi mi imali nesreću da stotinama godina budemo pod raznoraznim okupatorima i nismo se na vrijeme podijelili. That's all.
Živi su ljudi i u Novom Pazaru, Sjenici, Rožaju, Plavu itd. Bošnjaci i Muslimani su 12% stanovništva Crne Gore (baš kao i Hrvati u BiH) pa šta? Ništa. Manjine postoje u svakoj državi svijeta. Hrvata u Bošnjačkom entitetu će ostati par desetaka hiljada pa šta ako će? Koliko je Bošnjaka u Srbiji? Koliko je Srba u Hrvatskoj? Koliko je Bošnjaka u RS-u? Ne znam kakva je to opsesija etnički čistim izbornim jedinicama?Skijaš wrote:Tvoja ideja da samo Srbima pripadnu Brčko i Srebrenica a samo Bošnjacima Neum i koridor do Neuma je primjer nebuloznih prijedloga i argument za moju tezu da ta "sporazumna podjela" ustvari nije moguća, nisu to olovke da podijeliš, pet tebi, pet meni, to su živi ljudi.
- ILVIIR
#41848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
koja demagogija, nevjerovatno.Skijaš wrote:Jeste bošnjačka. Kao što je i hrvatska. I u pravu je čovjek, ne možeš mu nuditi nešto što je već njegovo. U njegovim komentarima ima dosta šovinizma, ali kada kaže da je srednja Bosna bošnjačka on ne griješi. Griješio bi kada bi rekao da je samo bošnjačka.Mister Yes wrote:Ali pazi, nema @skijaša da ti sada kaže "nije vaša".ILVIIR wrote:samo jedna stvar ti opet ne ide nikako. srednja bosna je vec nasa![]()
a ti skijas, vidim palis se na njegovo izvrtanje. hajde nek me i jedan od vas dvojice citira gdje sam rekao da je srednja bosna bosnjacka. rekao sam da je nasa. i tu mislim prije svega da je bosanska. "nasa" znaci nasa, nebitno koji narod, bitno je da se voli bosna, svih ljudi koji zive u bih, su tu rodjeni ili imaju pasos bih. ja niti zelim da hrvatu treba pasos da ode u franjevacki manastir duha svetoga niti bosnjaku da ode u sisman ibrahim pasinu dzamiju (ili da se jednog dana nedo Bog sruse te historijske gradjevine i ne obnove).
kakav sovinizam molim te? o cemu vi pricate? daj mi jedan primjer sovinizma!
rekao sam da mister yes nudi koridor do bihaca za treci entitet, a mi imamo vec koridor do bihaca
rekao sam da mister yes nudi neum (izlaz na more) za treci entitet, a mi to vec imamo
isto tako imamo vec i srednju bosnu, pa cak i i. srajevo.
mozemo se slobodno kretati, mozemo kupovati nekretnine, stanovati, odmarati na vikendicama ili sta vec..
za razliku, kad hocu u makarsku, meni za neum ne treba pasos, niti da odem u srebrenicu ili bihac.
u nemu zivi 95% hrvata i mister yes hoce da kaze da (ako usvojimo onaj ustroj kao sto je on nacrtao) ce neum postati bosnjacki, ili sta? daj molim te. sovinisticka je karta njegova, a ne moji komentari. potpuno nelogicna glupost, koja samo pogorsava situaciju i nista ne mjenja jer ce onda opet traziti u neumu, stocu i capljini cetvrti.
skijas je potpuno u pravu kad kaze da trend ide u sasvim drugom pravcu. brcko je najbolji primjer. ko ne vjeruje nek pogleda politicku i demografsku situaciju prije 10-15 godina. dosta formalnih stvari se mjenja, stvar na terenu je manje vise zapecacena na nivou opstina, osim pojedinih manjih oscilacija. jedino se mjenja DEMOGRAFSKA SLIKA NA NIVOU DRZAVE koja definitivno ide u PREDNOST BOSNJACIMA i zato je APSOLUTNO NELOGICNO DA BOSNJACI CINE USTUPKE!
- ILVIIR
#41849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Muamer, "bosnjace".Mister Yes wrote: Srebrenica je sve više srspka. Zato se tamo i koristio izborni inžinjering "Duška Jurišić i Muhamed Zukorlić" a opet ne bi uspjelo da su Srbi imali samo jednog kandidata kao što su imali Bošnjaci.
-
dudlov
#41850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
dr.gog wrote:Jao koji bal uberpatriotskih fakina i jugenda na temi...ove sa par stotina postova u par dana najviše volim![]()
Fino ste na volej sjeli crnima- unutrašnja baljezganja fildžan dijaspore blagopočivšeg pravnika iz Šamca, kao hrana njihovim baljezganjima. Gore ste logičko smeće postali od susjednih patriota, posebno od kako je registracija na rahmetli sax automatska, j***m vam sunce trolovsko.
Izvirite iz fildžana, barem do iza okretaljke na Dobrinji, ili prve šahare koja "zorno" pokazuje gdje ulazite.
A za puške pitajte tate i niihove komandante koji su mi sjebali generaciju, j**ala ih više multikulti mučionica.