LSD wrote:a šta je fora oko ovog štrajka
ako sam dobro shvario - od naredne godine ide nova raspodjela love oko TV prava, i sad ovo udruženje drugoligaša REF (ili kako vec) traži omjer 80-20 u korist Primere, dok ovi iz udruženja prvoligaša traže omjer 90-10.
ili sam ja to sve pogrešno shvatio

Prica je komplikovana i ima politicku pozadinu. Tacno da je sve oko raspodjele prava od sezone 16/17. Postoji rat izmedju Tebasa (predsjednik lige) i Villara ( predsjednik Spanskog saveza) Villar je govedo koje je vec 20 i kusur godina predsjednik saveza i misli da je nedodirljiv, Tebas je dzukela koja hoce da preko politicara preuzme kontrolu nad fudbalom je napravio dekret o raspodjeli tv prava sa ministrom sporta koji je ovaj opet progurao u parlamentu. Kako se dijeli milijarda eura dosta njih se smatra uskracenim. Cetiri su razloga za strajk.
1. Sindikat fudbalera trazi 1% od milijarde, daju im 0,5%
2. Novac od sportske prognoze i kladjenja Ganjaju se oko poreza i procenta.
3. Novo regulisanje igraca nizih kategorija koji moraju biti prijavljeni kao profesionalci a naplacuju u pilicima i benzinu. Tu su ovi veliki igraci ustvari i stali u zastitu.
4. Spanski savez ne da nece dobiti banke po ovome ugovoru, vec ce jos morati da plati drzavi procenat od svoje zarade za placanje stipendija za druge sportase (gimnnastika, plivanje itd, itd)
Nadam se da ce strajk pomjeriti za pocetak sljedece sezone jer u protivnom, zadnja dva kola i finale kupa Barcelona bi igrala bez Messija,Neymara,Suareza,Mascherana, Brava, Adriana, Mascherana i Rafinhe.