Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Mister Yes

#41751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

ILVIIR wrote: pa cak ni ali kemal (inace veliki zagovarac treceg) i hafis (originalni hrvat bez sumnje) se nije izjasnio o tvojoj karti..
Naravno da nisu niti će. Sve dok se ne stave potpisi na novu mapu, HDZ-ovci će tvrditi "ne damo srednju Bosnu" i "ne damo Neum i Stolac". I onako je premalo glasačko tijelo da bi rizikovali da izgube glasove Hrvata srednje Bosne. Zamisli da sada Čović izjavi "spremni smo odustati od srednje Bosne ako ćemo dobiti entitet". Pa izgubio bi sve glasove Hrvata iz sredenj Bosne. Zato sve dok se ne potpišu karte neće se priznati da je srednja Bosna izgubljena za Hrvate.
Djuro11

#41752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Djuro11 »

hoce hoce.. bice vas vise.. samo se vi klonirajte.. sto vise to bolje.. mozda jednog dana na ovoj temi nadjes jos jednog koji se sa tobom slaze.. pa cak ni ali kemal (inace veliki zagovarac treceg) i hafis (originalni hrvat bez sumnje) se nije izjasnio o tvojoj karti..
A,sta ocekivati.Njima je cilj da sto vise naivnih Bosnjaka ubjede i zbog tog su tu.O blagodati trecim i ljepoti Sarajevskog Pasaluka
hizo ramidovic

#41753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Mister Yes wrote:
ILVIIR wrote: pa cak ni ali kemal (inace veliki zagovarac treceg) i hafis (originalni hrvat bez sumnje) se nije izjasnio o tvojoj karti..
Naravno da nisu niti će. Sve dok se ne stave potpisi na novu mapu, HDZ-ovci će tvrditi "ne damo srednju Bosnu" i "ne damo Neum i Stolac". I onako je premalo glasačko tijelo da bi rizikovali da izgube glasove Hrvata srednje Bosne. Zamisli da sada Čović izjavi "spremni smo odustati od srednje Bosne ako ćemo dobiti entitet". Pa izgubio bi sve glasove Hrvata iz sredenj Bosne. Zato sve dok se ne potpišu karte neće se priznati da je srednja Bosna izgubljena za Hrvate.
jebote, kako pojedini genijalci raporedjuju ljude i upravljaju ljudskim sudbinama kao da su nekakve figure a ne ziva bica...
dakle, hrvatski narode srednje bosne: ovaj vidovnjak vam javno priopcava da ste prodati i da se lagano selite iz svojih domova, te da na vrijeme sebi obezbjedite lokaciju u cisto hrvatskom entitetu. detaljne karte tog entiteta mozete dobiti od @mistera na pp.
uzdravlje!
Nomo

#41754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nomo »

Fljamurtari wrote:
hizo ramidovic wrote: kakvu je podjelu alija nudio? imas li tu kartu?
koliko znam, alije je samo dao na raspravu na bk 1993. prijedlog mz o podjeli bih na tri republike. i to je demokratski. prijedlog dakako nije prosao, ostalo je historija...
http://www.business.hr/komentari/svjedo ... ercegovinu

http://www.sense-agency.com/tribunal_%2 ... ews_id=767

:lol: :lol: nemoj da se sazna dok sam ja na dunjaluku :lol: a tek zuzul rodila ga majka
ps meni je jedan Duje nudio Dalmaciju sa otocima a ja nisam htio uzeti . Reko nista bez Umaga :-D
Nomo

#41755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nomo »

Djuro11 wrote:
hoce hoce.. bice vas vise.. samo se vi klonirajte.. sto vise to bolje.. mozda jednog dana na ovoj temi nadjes jos jednog koji se sa tobom slaze.. pa cak ni ali kemal (inace veliki zagovarac treceg) i hafis (originalni hrvat bez sumnje) se nije izjasnio o tvojoj karti..
A,sta ocekivati.Njima je cilj da sto vise
naivnih Bosnjaka
ubjede i zbog tog su tu.O blagodati trecim i ljepoti Sarajevskog Pasaluka
ja ne znam niti jednog ,,naivnog ,, bosnjaka koji je za bilo kakvu podjelu
ILVIIR

#41756 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:
i u toj cijeloj prici, gdje hdz nece da izgubi glasove ako kaze da predaju srednu bosnu, gdje sda kaze da ne dolazi u obzir treci, pojavljujes se ti kao genijalac i predlazes taj dil.

samo jedna stvar ti opet ne ide nikako. srednja bosna je vec nasa :) a treceg nema. ne mozes se mjenjati da ti neko daje nesto sto vec imas. ne mozes mjenjati panini slicicu za slicicu koju imas vec kao duplu. ustvari mozes, ali je jako glupo.

ja, ako cemo realan dil praviti, predlazem sljedece (naravno ne u obliku tvoje karte):

treci entitet uvodimo pod uslovom
..da se sastavi iz dijela fbih i rs.
..da imamo samo jednog predsjedinka na nivou drzave, entiteti nemaju predjsednika.
..da imamo jednu vladu i jedan parlament na nivou drzave.
..da se onemoguci entitetski veto u parlamentu.
..da se izbace sve etno-politicke klazule iz javnih ustanova, preduzeca i administracije na sva 3 nivoa vlasti.
res publica

#41757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

Zašto se najčešće govori o trećem entitetu, kad se može stvar riješiti sa dva entiteta s tim što bi Federacija umjesto 10 imala dvije federalne jedinice?
Treći entitet znači podizanje problema na nivo BiH, na kojem odlučuje i RS, pa zašto bi istoj bilo u interesu da naspram sebe ima dva umjesto sadašnjeg jednog (FBiH) entiteta?!

Traženjem trećeg entiteta, Hrvati zapravo traže od RS da im pomogne u njegovom stvaranju, tako što će glasati o promjeni ustava BiH. Tako uvlače Srbe u svoj problem sa Bošnjacima.
Mogu lijepo da stvari prebace na unutarfederalnu priču i da unutar FBiH traže jedinstven hrvatski kanton ili federalnu jedinicu. Da traže dvokantonalnu Federaciju BiH koja će biti dio dvoentitetske BiH.
Mister Yes

#41758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

hizo ramidovic wrote:jebote, kako pojedini genijalci raporedjuju ljude i upravljaju ljudskim sudbinama kao da su nekakve figure a ne ziva bica...
Ne raspoređujem ih ja. Sami se raspoređuju. Sami odlaze da studiraju da se ne vrate. Same se udaju da se ne vrate. Nemam ja tu nikakvih "zasluga".

Ja samo bilježim ono što se dešava i na osnovu toga predviđam šta će se dešavati. Ništa više ni manje. Moje želje su jasne (jedinstvena BiH bez ikakvih entiteta i kantona). Ali želje i realnost nisu isto. Nemoguće je ozbiljno pričati o politici a da se ne uzmu u obzir i predviđanja budućnosti. Može neozbiljno što mnogi ovdje i rade.
Djuro11

#41759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Djuro11 »

Najvise njih je u Sarajevu i Tuzli.I zato ovaj modus operandi je tu da takvi ljudi sto vise ubjede Bosnjakr kako je eto njima radi mira u kucu i boljeg ekonomskog prosperiteta vazno da se stvori treci

To je i svrha dolaska na ova forum,Nijedan Bosnjak ne ide na Hrvatske forume trolati kako ce se eto Hrvatska podijeliti u 4-5 drzava nego je cinjenica da oni to planski rade ovdje.A,sta im je cilj

Ubjediti mogu one koji su procitali vise Dnevnih Avaza od knjiga.I par zaludjelih bratstvo i nejedinstvo Bosnjaka koji radi mira u kuci bi se sageli i naguzili
Nomo

#41760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nomo »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote:

de ba ljudi, ljeto, fudbal, piva, vino, rostilj, zene...stvarno ne znate uzivat...
Od svega pobrojanog ovdje u kancelariji imam samo žene. Ali ja sam oženjen čovjek a one pokrivene tako da ... :(
malo vrijedjanja i provociranja islama nije nikad na odmet :sad:
onako ispod pojasa , ispod stola , hinjski i kurvanjski :twisted:
Mister Yes

#41761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

ILVIIR wrote:samo jedna stvar ti opet ne ide nikako. srednja bosna je vec nasa :)
Ali pazi, nema @skijaša da ti sada kaže "nije vaša". :lol:

Druže Skijaš! Apelujem na tvoj visokomoralni lik da reaguješ na ovakve provokacije! Kaže da je Kreševo bošnjačko? Hej Kreševo! :twisted:

:lol:
Nomo

#41762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nomo »

Mister Jes
:lol: Budemo vidjeli ne? Sačekaćemo 17 godina a onda uzeti rezultate popisa iz 2031-e po opštinama. Kladim se u sve što imam da neće biti nikakvih dilema gdje da se povuće linija. Jedna jedina koja će zamjeniti današnjih 10. :bih:

Inače, za tvoju informaciju, to je i bio plan od početka.
Franjo nije mogao svojima reći da odustaje od enklava u srednjoj Bosni jer bi ga neko ubio.
Zato se formirala Federacija BiH kao prelazno rješenje. Znalo se i 94-e kako će se odvijati demografska kretanja. Odlučilo se da se sačeka 30-40 godina da se to fino "grupiše" pa onda fino i podjeli. I dobro su predvidjeli.

Ma jasta , bas se Franjo plasio Daria Kordica sve mu gace tresle kada Dario dodje u Zagreb po instrukcije .
Franjo je srbima poklonio Posavinu , napravio dil Slobom , Koljevicem , sa cetnicima , pred ocima svih Hrvata i cijelog svijeta
a plasio se Hrvata iz srednje Bosne :lol: :lol: :lol:
res publica

#41763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

ILVIIR wrote: i u toj cijeloj prici, gdje hdz nece da izgubi glasove ako kaze da predaju srednu bosnu, gdje sda kaze da ne dolazi u obzir treci, pojavljujes se ti kao genijalac i predlazes taj dil.

samo jedna stvar ti opet ne ide nikako. srednja bosna je vec nasa :) a treceg nema. ne mozes se mjenjati da ti neko daje nesto sto vec imas. ne mozes mjenjati panini slicicu za slicicu koju imas vec kao duplu. ustvari mozes, ali je jako glupo.

ja, ako cemo realan dil praviti, predlazem sljedece (naravno ne u obliku tvoje karte):

..da imamo samo jednog predsjedinka na nivou drzave, entiteti nemaju predjsednika.
..da se izbace sve etno-politicke klazule iz javnih ustanova, preduzeca i administracije na sva 3 nivoa vlasti.
To su uslovi koji podrazumjevaju uvlačenje Srba u priču na koju oni ne mogu da pristanu, pa samim time ništa od trećeg entiteta.
U tom slučaju Hrvatima se isplati otcjepljenje RS jer onda Bošnjaci neće moći da koriste Srbe kao izgovor za ignorisanje hrvatskog pitanja.
Zato bi u nekom novom sazivu federalnih institucija Hrvati koji sjede u njima mogli da zatraže otcjepljenje FBiH od RS, ili da podržavaju otcjepljenje RS. Imalo bi odjeka: Premijer/predsjednik FBIH (iz reda hrvatskog naroda) podržava referendum u RS.
Mister Yes

#41764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

res publica wrote:Zašto se najčešće govori o trećem entitetu, kad se može stvar riješiti sa dva entiteta s tim što bi Federacija umjesto 10 imala dvije federalne jedinice?
To bi bila samo međufaza do trećeg. Ali možda bi tako i bilo bolje jer bi prosječan čovjek lakše progutao.
res publica wrote:Treći entitet znači podizanje problema na nivo BiH, na kojem odlučuje i RS, pa zašto bi istoj bilo u interesu da naspram sebe ima dva umjesto sadašnjeg jednog (FBiH) entiteta?!
Zato što bi u jednom od njih imali saveznike. Znači bilo bi 2 na 1 umjesto sadašnjeg 1 na 1 stanja.
res publica wrote:Traženjem trećeg entiteta, Hrvati zapravo traže od RS da im pomogne u njegovom stvaranju, tako što će glasati o promjeni ustava BiH. Tako uvlače Srbe u svoj problem sa Bošnjacima.
Pa naravno. Niko im drugi i ne može pomoći osim Srba u BiH. Ali Srbima treći odgovora tako da će im rado pomoći. Možda ćak i dati dio teritorije (Šipovo) ako treba. Naime može se lako desiti da kada krenu ti pregovori Bošnjačka strana kaže "ne možemo pristati na treći jer moramo imati vezu sa Bihaćem". Tu bi mogla uskočiti srpska strana i pomoći da se taj problem riješi (dati vezu preko Šipova). Mala cijena za ono što će time postići jer ponavljam treći je veliki interes srspske strane.
hizo ramidovic

#41765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Mister Yes wrote:
hizo ramidovic wrote:jebote, kako pojedini genijalci raporedjuju ljude i upravljaju ljudskim sudbinama kao da su nekakve figure a ne ziva bica...
Ne raspoređujem ih ja. Sami se raspoređuju. Sami odlaze da studiraju da se ne vrate. Same se udaju da se ne vrate. Nemam ja tu nikakvih "zasluga".

Ja samo bilježim ono što se dešava i na osnovu toga predviđam šta će se dešavati. Ništa više ni manje. Moje želje su jasne (jedinstvena BiH bez ikakvih entiteta i kantona). Ali želje i realnost nisu isto. Nemoguće je ozbiljno pričati o politici a da se ne uzmu u obzir i predviđanja budućnosti. Može neozbiljno što mnogi ovdje i rade.
ajde?
osim vidovnjastva na kojem bi ti pozavidila i braca tarabic, jos si i statisticar.
svestran lik, nema sta...
Nomo

#41766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nomo »

Djuro11 wrote:
Najvise njih je u Sarajevu i Tuzli.I zato ovaj modus operandi je tu da takvi ljudi sto vise ubjede Bosnjakr kako je eto njima radi mira u kucu i boljeg ekonomskog prosperiteta vazno da se stvori treci

To je i svrha dolaska na ova forum,Nijedan Bosnjak ne ide na Hrvatske forume trolati kako ce se eto Hrvatska podijeliti u 4-5 drzava nego je cinjenica da oni to planski rade ovdje.A,sta im je cilj

Ubjediti mogu one koji su procitali vise Dnevnih Avaza od knjiga.I par zaludjelih bratstvo i nejedinstvo Bosnjaka koji radi mira u kuci bi se sageli i naguzili
siguran sam da u sarajevu ima kretena koji bi ,, prodali ,, Grude i Mostar ali to ne znaci nista . I u Alabami i na Floridi ima ljudi koji bi se pripojili Maxicu , Cubi ili bi neki entitet a koga zaboli kita cvijeca za tim . Ustav je jasan . Sada se moramo patiti u ovoj kosulji pa ko duze izdrzi . Podjela znaci nestanak Bosnjaka . Vidjecemo ko ima jacu zelju i volju za Bosnom . Oni koji rijec Bosna izgovaraju dnevno 200 puta ili oni koji tu rijec nisu izgovorili od 92 .
Nomo

#41767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nomo »

res publica wrote:
ILVIIR wrote: i u toj cijeloj prici, gdje hdz nece da izgubi glasove ako kaze da predaju srednu bosnu, gdje sda kaze da ne dolazi u obzir treci, pojavljujes se ti kao genijalac i predlazes taj dil.

To su uslovi koji podrazumjevaju uvlačenje Srba u priču na koju oni ne mogu da pristanu, pa samim time ništa od trećeg entiteta.
U tom slučaju Hrvatima se isplati otcjepljenje RS jer onda Bošnjaci neće moći da koriste Srbe kao izgovor za ignorisanje hrvatskog pitanja.
Zato bi u nekom novom sazivu federalnih institucija Hrvati koji sjede u njima mogli da zatraže otcjepljenje FBiH od RS, ili da podržavaju otcjepljenje RS. Imalo bi odjeka: Premijer/predsjednik FBIH (iz reda hrvatskog naroda) podržava referendum u RS.
:lol: Nije vam lako
Mister Yes

#41768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Nomo wrote: Ma jasta , bas se Franjo plasio Daria Kordica sve mu gace tresle kada Dario dodje u Zagreb po instrukcije .
Franjo je srbima poklonio Posavinu , napravio dil Slobom , Koljevicem , sa cetnicima , pred ocima svih Hrvata i cijelog svijeta
Plašio se da ne ostane zapamćen kao čovjek koji je izdao Hrvate srednje Bosne. Jel to bolje?
Hafis

#41769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Nomo wrote: siguran sam da u sarajevu ima kretena koji bi ,, prodali ,, Grude i Mostar ali to ne znaci nista . I u Alabami i na Floridi ima ljudi koji bi se pripojili Maxicu , Cubi ili bi neki entitet a koga zaboli kita cvijeca za tim . Ustav je jasan . Sada se moramo patiti u ovoj kosulji pa ko duze izdrzi . Podjela znaci nestanak Bosnjaka . Vidjecemo ko ima jacu zelju i volju za Bosnom . Oni koji rijec Bosna izgovaraju dnevno 200 puta ili oni koji tu rijec nisu izgovorili od 92 .
Onda sam ja prvi pušiona :?
U karijeri nisam izgovorio riječ ''Bosna'' za ovu državu. Uvijek BiH, doslovce uvijek.
Izraz Bosna koristim za rijeku Bosnu, onda košarkaški klub, šahovski klub i to je to....u stvari koristim i izraz Mala Bosna za ono novoizgrađeno naselje u Ortiješu :)
Nomo

#41770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nomo »

Mister Yes wrote:
Nomo wrote: Ma jasta , bas se Franjo plasio Daria Kordica sve mu gace tresle kada Dario dodje u Zagreb po instrukcije .
Plašio se da ne ostane zapamćen kao čovjek koji je izdao Hrvate srednje Bosne. Jel to bolje?
A nije se plasio da ce ostati zapamcen kao covjek koji je izdao Hrvate Vukovara , Posavine , Sarajeva , Tuzle ...
ps bas je bio obazriv Franjo prema cimbenicima iz Viteza i busovace :-?
duh_sa_sjekirom

#41771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Mister Yes wrote:
res publica wrote:Zašto se najčešće govori o trećem entitetu, kad se može stvar riješiti sa dva entiteta s tim što bi Federacija umjesto 10 imala dvije federalne jedinice?
To bi bila samo međufaza do trećeg. Ali možda bi tako i bilo bolje jer bi prosječan čovjek lakše progutao.
res publica wrote:Treći entitet znači podizanje problema na nivo BiH, na kojem odlučuje i RS, pa zašto bi istoj bilo u interesu da naspram sebe ima dva umjesto sadašnjeg jednog (FBiH) entiteta?!
Zato što bi u jednom od njih imali saveznike. Znači bilo bi 2 na 1 umjesto sadašnjeg 1 na 1 stanja.
res publica wrote:Traženjem trećeg entiteta, Hrvati zapravo traže od RS da im pomogne u njegovom stvaranju, tako što će glasati o promjeni ustava BiH. Tako uvlače Srbe u svoj problem sa Bošnjacima.
Pa naravno. Niko im drugi i ne može pomoći osim Srba u BiH. Ali Srbima treći odgovora tako da će im rado pomoći. Možda ćak i dati dio teritorije (Šipovo) ako treba. Naime može se lako desiti da kada krenu ti pregovori Bošnjačka strana kaže "ne možemo pristati na treći jer moramo imati vezu sa Bihaćem". Tu bi mogla uskočiti srpska strana i pomoći da se taj problem riješi (dati vezu preko Šipova). Mala cijena za ono što će time postići jer ponavljam treći je veliki interes srspske strane.
:-)
Koji kretenizmi!
Fljamurtari

#41772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Fljamurtari »

Nomo wrote:
Mister Yes wrote:
A nije se plasio da ce ostati zapamcen kao covjek koji je izdao Hrvate Vukovara , Posavine , Sarajeva , Tuzle ...

Zato kazu pametni ljudi na zapadu da uvijek treba prvo pocistiti ispred vlastitih vrata.

Hint: Srebrenica, Bratunac, Visegrad....
res publica

#41773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

Mister Yes wrote:
Ali to ujedno znači da RS dobija dva funkcionalna partnera u vidu bošnjačkog i hrvatskog entiteta, umjesto nefunkcionalne FBiH. Pitanje je, šta je bolje?! Tim prije što se Hrvatima ne može vjerovati do kraja. Oni imaju strah od Srbije preko Drine, pa je sasvim moguće da po dobijanju entiteta počnu da se zalažu za integritet troentitetske BiH.
Mister Yes

#41774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Nomo wrote: A nije se plasio da ce ostati zapamcen kao covjek koji je izdao Hrvate Vukovara , Posavine , Sarajeva , Tuzle ...
Vukovar je i danas u Hrvatskoj. Sarajevo i Tuzla? Stvarno?

Imaš Posavinu i imaš Travnik i Bugojno kao primjere. Ali ovi u Vitezu se očigledno nisu složili sa predajom kao što su to uradili oni u Posavini, Travniku ili Bugojnu. Ljudi se nisu htjeli predati i šta ćeš im sad? NIsi htjeli ni Bošnjaci u Mostaru iako su i oni bili prodati. Ni oni Bošnjaci u Goraždu. To su tri primjera gdje su lokalci odbili predaju iako je sa vrha bilo dogovoreno da padnu. A kad se već u Hrvatskoj pročulo o "herojskom otporu Lašvanskih Hrvata" nema šanse da ih tek tako ostavi u bošnjačkom entitetu. Niti je Alija mogao herojski Mostar ostaviti u hrvatskom entitetu. Zato imamo Federaciju kojom će se u miru završiti separacija koju nisu uspjeli postići u ratu.
Mister Yes

#41775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

res publica wrote:Ali to ujedno znači da RS dobija dva funkcionalna partnera u vidu bošnjačkog i hrvatskog entiteta, umjesto nefunkcionalne FBiH. Pitanje je, šta je bolje?! Tim prije što se Hrvatima ne može vjerovati do kraja. Oni imaju strah od Srbije preko Drine, pa je sasvim moguće da po dobijanju entiteta počnu da se zalažu za integritet troentitetske BiH.
Moguće. To jeste donekle rizik za Dodika i co. Ali bez teritorijalne konstitutivnosti za 3 konstitutivna naroda, nema nikakvu šansu za neku buduću eventualnu (dogovornu) disoluciju.
Locked