Nego, ima li iko info kako je sa prodajom Sarajevo tower?
Novogradnja u Sarajevu?
- Haris.ba
#4176 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ili možeš glasati za SDP u nadi da će se vratiti komunizam i stanove će dijeliti firme.
- VladaFBiH
#4177 Re: Novogradnja u Sarajevu?
pretpostavka za ovo:DoradO wrote:jel ovo *ajebancija na njegov racun il ste fakat ozbiljni da je ovo bolja ideja... osim ako neko nema uslove za kredit veci od 50.000KMVladaFBiH wrote:ovo je jedan od pametnijih ljudi... većina se zaleti sa kreditom od 100k+ i vraćaju po 15+ godina taj isti kredit i kad ga vrate (ako vrate) neće im biti do života jer vraćaju 15+ godina kredit (u većini slučajeva isti zahtijava velika odricanja a u međuvremenu dođu i djeca pa troškovi rastu) a mogućnost dizanja novog kredita u tim godinama je već upitna...Nepass wrote:Ok ima i tog, meni je poznanik kupio u tibri garsonjeru, digao kredit 30k. Stisno se 5-6g otplatio kr, prodao garsonjeru digao 50k i kupio veci stan na boljoj lokaciji.
- samac
- da ima platu cca 1.200-1500KM
- rata kredita na 60 mjeseci za 30k je oko 560-570KM (efektivna kamatna stopa cca 5%)
- režije od cca 200KM
- da mu ostane dovoljno za život 450-750KM (hrana, mobitel, auto, odmor,...)
- nakon 5 godina može uzeti novi veći kredit ako i dalje ima posao - ne znam ko se danas usudi dići kredit na 15+ godina jer nemaš nikakve garancije da ćeš imati posao nakon toliko vremena
- sa platom od 1.500 max rata je 750 KM čini mi se... tako da on i nema baš uslove za veliki kredit osim na jako dug period npr, 100k sa kamatom 5% (efektivna) na 15 godina rata je cca 790KM
- Thorgerson
#4178 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ovaj digao dva kredita.VladaFBiH wrote:ovo je jedan od pametnijih ljudi... većina se zaleti sa kreditom od 100k+ i vraćaju po 15+ godina taj isti kredit i kad ga vrate (ako vrate) neće im biti do života jer vraćaju 15+ godina kredit (u većini slučajeva isti zahtijava velika odricanja a u međuvremenu dođu i djeca pa troškovi rastu) a mogućnost dizanja novog kredita u tim godinama je već upitna...Nepass wrote:Ok ima i tog, meni je poznanik kupio u tibri garsonjeru, digao kredit 30k. Stisno se 5-6g otplatio kr, prodao garsonjeru digao 50k i kupio veci stan na boljoj lokaciji.
Ovi jedan.
Ovaj dva puta placao hipotekarni notarski ugovor, procjenitelje itd.
U cemu je razlika? Ovaj je mozda prosao sa malo manjom kamatom za tih 5-6 godina, ali eto opet je uzeo 50k na sigurno veci period od 5-6 godina. Pa i on onda ispadne haman 15 god u kreditu.
Neko ko ima dijete, da ne govorim dvoje - nema sanse da moze opstati zivjeti u garsonjeri duzi period. Zato se raja i "zalijece" i uzme odmah stan da je miran.
- VladaFBiH
#4179 Re: Novogradnja u Sarajevu?
jedno pitanje: Da li si siguran da ćeš imati posao narednih 15+ godina?Thorgerson wrote: Ovaj digao dva kredita.
Ovi jedan.
U cemu je razlika? Ovaj je mozda prosao sa malo manjom kamatom za tih 5-6 godina, ali eto opet je uzeo 50k na sigurno veci period od 5-6 godina. Pa i on onda ispadne haman 15 god u kreditu.
Neko ko ima dijete, da ne govorim dvoje - nema sanse da moze opstati zivjeti u garsonjeri duzi period. Zato se raja i "zalijece" i uzme odmah stan da je miran.
- corsa
#4180 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Onda jos jedno pitanje: Da li si siguran da ces imati posao slijedeci mjesec? Pa onda jos jedno: Da li si siguran da ces sutra biti ziv? Kada bi tako postavljali pitanja niko nikad ne bi digao kredit i svi bi zauvijek bili podstanari, jer, ko zna...VladaFBiH wrote:jedno pitanje: Da li si siguran da ćeš imati posao narednih 15+ godina?Thorgerson wrote: Ovaj digao dva kredita.
Ovi jedan.
- DoradO
#4181 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ma eto po ovim gore pretpostavkama je to jedina opcija, ali to je jedan slucaj a ima ih milion tako da je ovo presiroka tema a i nije tema ove emisije 
- Dope_Man
#4182 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zar nesto smrdi oko Brajlovica u rijeci? Inace smrdi 100tinjak metara uz rijeku, kod pjesackog mosta kojim se ide iz Male aleje prema Velikoj aleji, to je onaj sumpor kojeg ljeti bas zna dobro ponijeti, ali nikada ga nisam osjeto tako daleko kao kod Brajlovica. Nisam cesto u Otesu, ali prosetam nekad pored rijeke tu gdje je i Waves i nikada nisam osjetio nikakav smrad kanalizacije ili necega drugog vezanog za samu rijeku.MrShadow wrote:Da li ljeti rijeka koja prolazi kod Sarajevo Vawes smrdi kao u centru Ilidze oko Brajlovica ?
I jel neko zna cija je zgrada ILIDZA RIVER kod Brajlovica, broj koji je na zgradi za prodaju im ne radi, a na internetu ni rijeci o objektu?
A sto se River zgrade tice.. eh to pitaj Memica, samo ce on znati koji su tu talovi i koji arap/turcin/kuvajcanin je vlasnik.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4183 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne moze niko znati hoce li imati 15 godina posao u kontinuitetu.
To, ipak, ne bi trebao biti razlog bojazni ulaska u stambeni kredit.
Naravno, ako radis negdje gdje je bas nestabilno i nesigurno, onda ne bi trebalo, ali opet, krov nad glavom se mora imati.
Izmedju opcije biti podstanar i imati svoje, ja sam uvijek za ovo drugo.
Evo proslo 9 godina, jos 7 i robija gotova
Naravno, ako radis negdje gdje je bas nestabilno i nesigurno, onda ne bi trebalo, ali opet, krov nad glavom se mora imati.
-
Gray
#4184 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Tomahawk11 wrote:Ne moze niko znati hoce li imati 15 godina posao u kontinuitetu.
Tako je, ko zna šta će biti sutra. Ako si podstanar digni kredit, ako izgubiš sutra posao prodaj stan, vrati kredit i opet budi podstanar, na isto ćeš doći
- Thorgerson
#4185 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Drug, to pitanje treba da brine banku - a ne mene.VladaFBiH wrote:jedno pitanje: Da li si siguran da ćeš imati posao narednih 15+ godina?Thorgerson wrote: Ovaj digao dva kredita.
Ovi jedan.
- VladaFBiH
#4186 Re: Novogradnja u Sarajevu?
vjeruj i tebe jer će banka uzeti svoje tj. stan/imovinu koji je pod hipotekom... *ebi ga realnost je surova i očekuju nas ovakvi slučajevi u bliskoj budućnosti - pogledaj samo koliko su ljudi banke izbacile iz stanova/kuća u Hrvatskoj... zato i govorim da treba imati *ebeno velika m*uda da uzmeš stambeni kredit na duži rokThorgerson wrote:Drug, to pitanje treba da brine banku - a ne mene.VladaFBiH wrote:jedno pitanje: Da li si siguran da ćeš imati posao narednih 15+ godina?Thorgerson wrote: Ovaj digao dva kredita.
Ovi jedan.
- VladaFBiH
#4187 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Slažem se ali se ne slažem da se odmah mora uzeti veliki stan + opremiti ga u potpunosti i onda grcat u dugovima narednih 15+ godinaTomahawk11 wrote:Ne moze niko znati hoce li imati 15 godina posao u kontinuitetu.
-
Gray
#4188 Re: Novogradnja u Sarajevu?
VladaFBiH wrote:vjeruj i tebe jer će banka uzeti svoje tj. stan/imovinu koji je pod hipotekom... *ebi ga realnost je surova i očekuju nas ovakvi slučajevi u bliskoj budućnosti - pogledaj samo koliko su ljudi banke izbacile iz stanova/kuća u Hrvatskoj... zato i govorim da treba imati *ebeno velika m*uda da uzmeš stambeni kredit na duži rokThorgerson wrote:Drug, to pitanje treba da brine banku - a ne mene.VladaFBiH wrote:
jedno pitanje: Da li si siguran da ćeš imati posao narednih 15+ godina?
Dosta ljudi ne zna kako da se nosi sa bankama, ni njima nije cilj da odmah uzimaju stnaove, uvijek postoji mogućnost reprograma, grace perioda, nečega, bitno je da se bar djelimično otplaćuje kredit. U najgorem slučaju dogovoriš sa bankom da sam prodaš stan, otplatiš kredit, uzmeš sebi razliku ako je ima i opet si podstanar što si bio u startu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4189 Re: Novogradnja u Sarajevu?
To je nesto sto je uslovljeno potrebama.VladaFBiH wrote:Slažem se ali se ne slažem da se odmah mora uzeti veliki stan + opremiti ga u potpunosti i onda grcat u dugovima narednih 15+ godinaTomahawk11 wrote:Ne moze niko znati hoce li imati 15 godina posao u kontinuitetu.
Nije isto za dvoclanu ili cetveroclanu porodicu.
A ima i gladnih ociju.
Najbolje bi bilo kad bi se sve moglo za kes uzeti, ali takvo vrijeme, ne moze.
- Thorgerson
#4190 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Upravo tako. Uostalom postoji osiguranje kredita, osiguranje od gubitka posla. Biro te malo pogura. I jbg, trazis drugi posao. Ostanes u kontaktu sa bankom, probas se dogovoriti.Gray wrote:Dosta ljudi ne zna kako da se nosi sa bankama, ni njima nije cilj da odmah uzimaju stnaove, uvijek postoji mogućnost reprograma, grace perioda, nečega, bitno je da se bar djelimično otplaćuje kredit. U najgorem slučaju dogovoriš sa bankom da sam prodaš stan, otplatiš kredit, uzmeš sebi razliku ako je ima i opet si podstanar što si bio u startu.VladaFBiH wrote:vjeruj i tebe jer će banka uzeti svoje tj. stan/imovinu koji je pod hipotekom... *ebi ga realnost je surova i očekuju nas ovakvi slučajevi u bliskoj budućnosti - pogledaj samo koliko su ljudi banke izbacile iz stanova/kuća u Hrvatskoj... zato i govorim da treba imati *ebeno velika m*uda da uzmeš stambeni kredit na duži rokThorgerson wrote: Drug, to pitanje treba da brine banku - a ne mene.
Kad si banci duzan, oni ce sve uraditi da se s tobom dogovore.
Nije to ono bas, dobijes otkaz, sljedeci dan ti kucaju da ti uzmu stan. Uzimanje stanja je bas krajnja opcija, jer oni taj stan onda prodaju po poprilicno niskoj cijeni. Banka tu gubi puno, puno, vise se isplati da te malo sacekaju da se snadjes i nastavis vracati kredit.
-
gidra
#4191 Re: Novogradnja u Sarajevu?
velik stan + opremanje u gradskoj zoni (isključujem Dobrinju, Alipašino, Tibru) ne ide uz stambeni kredit niti to može iko podnijeti, to je ravno samoubistvu... bar 30-50% žive love moraš imati za takvo nešto.VladaFBiH wrote:Slažem se ali se ne slažem da se odmah mora uzeti veliki stan + opremiti ga u potpunosti i onda grcat u dugovima narednih 15+ godinaTomahawk11 wrote:Ne moze niko znati hoce li imati 15 godina posao u kontinuitetu.
- VladaFBiH
#4192 Re: Novogradnja u Sarajevu?
upravo o tome i govorim jer dosta ljudi koje poznajem su upravo uradili to - veliki stan (minimalno 2,5 soban) + "dobra lokacija" + opremanje... neće gospoda na Dobrinju ili Vogošću a onda nemaju para za normalan životgidra wrote: velik stan + opremanje u gradskoj zoni (isključujem Dobrinju, Alipašino, Tibru) ne ide uz stambeni kredit niti to može iko podnijeti, to je ravno samoubistvu... bar 30-50% žive love moraš imati za takvo nešto.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4193 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Malogradjanski pogled na zivot.VladaFBiH wrote:upravo o tome i govorim jer dosta ljudi koje poznajem su upravo uradili to - veliki stan (minimalno 2,5 soban) + "dobra lokacija" + opremanje... neće gospoda na Dobrinju ili Vogošću a onda nemaju para za normalan životgidra wrote: velik stan + opremanje u gradskoj zoni (isključujem Dobrinju, Alipašino, Tibru) ne ide uz stambeni kredit niti to može iko podnijeti, to je ravno samoubistvu... bar 30-50% žive love moraš imati za takvo nešto.
-
gidra
#4194 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa da...Tomahawk11 wrote:Malogradjanski pogled na zivot.VladaFBiH wrote:upravo o tome i govorim jer dosta ljudi koje poznajem su upravo uradili to - veliki stan (minimalno 2,5 soban) + "dobra lokacija" + opremanje... neće gospoda na Dobrinju ili Vogošću a onda nemaju para za normalan životgidra wrote: velik stan + opremanje u gradskoj zoni (isključujem Dobrinju, Alipašino, Tibru) ne ide uz stambeni kredit niti to može iko podnijeti, to je ravno samoubistvu... bar 30-50% žive love moraš imati za takvo nešto.
Evo za primjer ćemo pokušati malo približiti sa okvirnim ciframa kako to izgleda.
Solidna lokacija npr:
Hrasno, Porodice Ribar.
60+ kvadrata je cca 120k KM + 40k KM renoviranje i opremanje = cca 160k KM
160k KM na 20 godina po kamatnoj stopi od 5 % je 93000 KM kamate ili ti ga 1050 KM svaki mjesec.
20 godina po milju, a može i na 15 godina po cca 1270 KM. Zato i kažem da je ravno samoubistvu
A gdje je porez na promet nekretninama od 5%, pa obrada kredita, notari...
-
Rizvan
#4195 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa zar obrada kredita ne spada u tih 5%, ako je riječ o efektivnoj kamatnoj stopi?
-
Gray
#4196 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa nije ni to za svakoga, ko može kupi tako, ko ne može kupuje manje, jbg, ali kredit se ne može izbjeći. Ima sada i manjih kamata, od 4%.
- Qler
#4197 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ja ganjao cca 55 kvadrata na Malti, i taj dio grada, skontao nemam para, i dogovorio stan na Dobrinji malo veci... jeste da je ne volim, da mi je daleko od svega, da ce mi generalno zivot dole biti skuplji (npr. sa Malte sam mogao pjeske na posao, do Vilsonovog, do grada.. sa Dobrinje to nista ne mogu.. mogao pjeske ostaviti djecu kod svojih, zeninih, vrtic mi djeci na malti...) ali jebi ga... pokrijes se koliko je jorgan dug...
-
Gray
#4198 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Qler wrote:ja ganjao cca 55 kvadrata na Malti, i taj dio grada, skontao nemam para, i dogovorio stan na Dobrinji malo veci... jeste da je ne volim, da mi je daleko od svega, da ce mi generalno zivot dole biti skuplji (npr. sa Malte sam mogao pjeske na posao, do Vilsonovog, do grada.. sa Dobrinje to nista ne mogu.. mogao pjeske ostaviti djecu kod svojih, zeninih, vrtic mi djeci na malti...) ali jebi ga... pokrijes se koliko je jorgan dug...
Tako je, i ja bih najradije veliki stan na grbavici, ali kada uzmeš u obzir cijene, da se mora renovirati, radije sam uzeo srednje veliki stan u novogradnji. Mogao sam uzeti i ovaj na grbavici, mogao sam priuštiti da sam baš htio, ali na duži kredit i sa više kamate, i sa promjenjivom kamatom, što nisam htio. Ali to je kalkulacija koju svako mora napraviti, ono što ja uradim neće sigurno odgovarati nekom drugom i obrnuto.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4199 Re: Novogradnja u Sarajevu?
vi barem imate komercijalu za Dobrinju
sta cu ja s ilidze
i jos nije moj stan
i jos nije moj stan
-
gidra
#4200 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Naveo sam okvirno cifre a ako sam fulio nisam sigurno puno. Ne znam kako se kreću kamate za stambeni kredit, osim ono sto vidim na reklami, pretpostavljam da i te od 4% efektivno odu na 5+ ...Gray wrote:Pa nije ni to za svakoga, ko može kupi tako, ko ne može kupuje manje, jbg, ali kredit se ne može izbjeći. Ima sada i manjih kamata, od 4%.