Federalna televizija

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
sandzokan

#4176 Re: Federalna televizija

Post by sandzokan »

StupskaBitanga wrote:
sandzokan wrote:Može li neko napisati zašto RTRS ne dozvoljava montiranje opreme za digitalni TV signal na predajnicima u manjem entitetu?
pitanje vlasništva jer je svva ta oprema vlasništvo države preko resornog ministarstva prometa i komunikacija koje se daje na korištenje korporaciji koja ne postoji opet zahvaljujući RTRS a RTRS traži da ta oprema bude njihovo vlasništvo
Znači hoće vlasništvo 1/1 na nešto što je neko drugi platio.
Da nemaju neki plan da oni sami izvrše digitalizaciju svog signala, jer ne znam kakvu korist imaju da i u budućnosti ostanu na analognom?
StupskaBitanga

#4177 Re: Federalna televizija

Post by StupskaBitanga »

pa ne može rtrs mimo državnog ministarstva raditi digitalizaciju
Pokušali jedne godine i dobili masnu kaznu i odustali
sandzokan

#4178 Re: Federalna televizija

Post by sandzokan »

Znači ipak su pokušali, nisam znao za to. Zar je moguće da je RAK nešto poduzeo, to mora da je bilo prije 5-6 godina?
StupskaBitanga

#4179 Re: Federalna televizija

Post by StupskaBitanga »

sandzokan wrote:Znači ipak su pokušali, nisam znao za to. Zar je moguće da je RAK nešto poduzeo, to mora da je bilo prije 5-6 godina?
da jeste
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 34100.html
sandzokan

#4180 Re: Federalna televizija

Post by sandzokan »

Hvala, kolega.
daky585

#4181 Re: Federalna televizija

Post by daky585 »

Što se toga tiče, svako priča svoju priču. Kome vjerovati, ne znam ali i ne zanima me. Neka samo već jedom krenu sa tim.
StupskaBitanga

#4182 Re: Federalna televizija

Post by StupskaBitanga »

nema tu svako priča svoju priču ima nešto što se zove pravilo-zakon propis
Nije sistem telekomunikacija pijaca supermarket da je otvoreno tržište da radi ko šta hoće
Pa i u maloprodajnom sektoru postoje pravila i propisi a kamo li u soecifiččnoj oblasti kao što su telekomunikacije
A priča koju je direktor plasirao da nećemo ostai u mraku je na nivou inteligencije građana koji glasaju za one koji su njega postavili
dragan.s

#4183 Re: Federalna televizija

Post by dragan.s »

StupskaBitanga wrote:
sandzokan wrote:Znači ipak su pokušali, nisam znao za to. Zar je moguće da je RAK nešto poduzeo, to mora da je bilo prije 5-6 godina?
da jeste
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 34100.html
Ta presuda je ukinuta. http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 39742.html
StupskaBitanga

#4184 Re: Federalna televizija

Post by StupskaBitanga »

Poenta je da RTRS ne moze samostalno raditi na svoju ruku digitalizaciju a te presude i ostalo suvišno je komentarisati zaista
karanana

#4185 Re: Federalna televizija

Post by karanana »

zasto kociti jedan progresivni medij zbog nesposobnosti drugog medija?
StupskaBitanga

#4186 Re: Federalna televizija

Post by StupskaBitanga »

ko je tebi progresivni mediji?
Ridjobrki

#4187 Re: Federalna televizija

Post by Ridjobrki »

StupskaBitanga wrote:ko je tebi progresivni mediji?
:D :D :D
hladan.preminger

#4188 Re: Federalna televizija

Post by hladan.preminger »

StupskaBitanga wrote:ko je tebi progresivni mediji?

IZVORNA TV HD.
karanana

#4189 Re: Federalna televizija

Post by karanana »

pa u poredjenju sa ftv, progresivni medij je ptpc. hoce ljudi da uvedu digitalizaciju, slika im je vec milion puta bolja i kvalitetnija od ftv....
mozda oni i nisu toliko progresivni koliko je ftv regresivna (je li ovo suprotnost?) pa nam daje sliku da su progresivni.
StupskaBitanga

#4190 Re: Federalna televizija

Post by StupskaBitanga »

stani već je ovdje rečeno
FTV-RTRS-BHRT su jedan mediji koji je trebao davnih dana biti uvezan u koorporaciju
Sad obzirom da to nije interes RTRS jer bi sva imovina i resursi bili unutar jedne kompanije počev od RTV doma u BL do RTV doma u Sarajevu
Naravno racionalizacijom poslovanja tom korporacijom bi u idealnom slučaju svi smanjili troškove i izdatke i ubiranjem RTV takse poslovanje bi zaista bilo pozitivno ali koliko god to izgledalo normalno i prihvatljivo u okolnostima u kojima živimo to nije slučaj
sandra01

#4191 Re: Federalna televizija

Post by sandra01 »

Moze li mi neko ko zna objasniti jednu stvar ? Kada 17.Juna prestane analogni signal da radi ,kontam necemo moci gledati ove drzavne tv.
A sta je sa ostalim kanalima koje imamo bilo da su domaci a digitalizovani ili strani koje imamo na kablu?
Hocemo li moci gledati te kanale bez problema?
It_is_a_Leclerc

#4192 Re: Federalna televizija

Post by It_is_a_Leclerc »

sandra01 wrote:Moze li mi neko ko zna objasniti jednu stvar ? Kada 17.Juna prestane analogni signal da radi ,kontam necemo moci gledati ove drzavne tv.
A sta je sa ostalim kanalima koje imamo bilo da su domaci a digitalizovani ili strani koje imamo na kablu?
Hocemo li moci gledati te kanale bez problema?
Sve će se moći gledati, ali ne na analognoj mreži, odnosno preko ove obične antene. Tako sam ja razumio.
Chuckie

#4193 Re: Federalna televizija

Post by Chuckie »

Na kablu ces moci gledati, a ono sa riblje kosti neces.
sandra01

#4194 Re: Federalna televizija

Post by sandra01 »

Ma ljudi kontam ja to da se ne moze gledati sa one obicne antene ,ali ja na kablu imam i FTV,RTRS I BHTV ,hocu li te kanale moci gledati preko kabla?
archi_a

#4195 Re: Federalna televizija

Post by archi_a »

Moci ces gledati sve domace kanale koji su uvezani sa kablovskim provajderima, da li putem satelitskog signala, da li putem optickog kabla ( ako su povezani). U svakom slucaju, ako si pretplatnik kablovske televizije moci ces neometano nastaviti pratiti signal ovih medijskih kuca.
Sto se tice progresivnosti gore pomenutog medija... :-)
Ako cemo ograniceno posmatrati i u tu "progresiju" smjestiti samo tehnicke mogucnosti, onda su pa skoro godinama udaljeni od teh. dostignuca ftv-a, ali ne i bht-a koji sigurnim koracima grabi naprijed.
Ako cemo gledati program i uredjivacku politiku, onda "pisitivi" spada na samo dno (novinarskog, uredjivackog ...) Tom ratnohuskackom, teatralnom, secesionistickom, rezimskom mediju niko nije ravan u zadnjih 50-tak godina. Gebels i Hitler bi imali veliki vjetar u ledja, da su u to vrijeme imali ovakav medij na svojoj strani. :oops:
Sto se tice zastoja u digitalizaciji, racunica je jasna.... Dodik, uprava pisitivi-ja i secesionisti sve vrijeme pokusavaju stopirati i unistiti proces digitalizacije, kao uostalom i sve druge projekte koji su pod drzavnim patronatom, kako bi svijetu pokazali da Bosna i Hercegovina nije odrziva. To im je ustvari i zivotna misija.
Zao mi je svih onih, pogotovo mladjih narastaja kojima ovo nije jasno i koji odrastaju u nasljedjenom stanju nakon agresije.... Slabo poznavajuci historijske cinjenice, polako prihvacaju trenutno stanje kao nesto normalno. :|
sandra01

#4196 Re: Federalna televizija

Post by sandra01 »

Ima li neko datu koliko stanovnistva u BiH prati tv program preko obicnih antena?Tj. koji procenat stanovnistva ce biti direktno ugrozen ne prelaskom na digitalni signal?

Ako je sve ovako kako ste mi vi objasnili ,onda mi nisu jasni naslovi tipa medijski mrak u Bih ,medijska izolovanost BiH itd.
Onaj ko ima satelitsku ili kablovsku televiziju ustvari nece ni osjetiti ovu promjenu ,ako sam dobro shvatila :roll:
daky585

#4197 Re: Federalna televizija

Post by daky585 »

Analogni signal će raditi i poslije 17.06, samo što više neće biti zaštićen. Odnosno, države u okruženju nisu obavezne da ne ometaju analogni signal... Tako da bi smetnje mogli osjetiti oni koji koji žive blizu granice.

Već je na BN išlo obavještenje da se signal ometa na jednoj lokaciji u Bijeljini od strane digitalnog predajnika iz Srbije, ali više se oni ne mogu nikome žaliti u vezi toga...
StupskaBitanga

#4198 Re: Federalna televizija

Post by StupskaBitanga »

Ni srpski ni bošnjački ni hrvatski interes nisu telekomunikacije ni prenos ni emitovanje
U tom kontekstu ni hrvati ne mogu dobiti javni servis a RS državotvorni javni servis što bi oni htjeli svojevoljnom digitalizacijom
RTRS je moj iz Sarajeva koliko i onog iz BL i tako se mora prihvatiti
Kada se jednom stvari tako poslože svima će krenuti
Mislim da ne govorim o uspostavi 4g i štetnosti po sam M:tel kojeg opstruiše ta ista politika iz BL
milojicabrzi

#4199 Re: Federalna televizija

Post by milojicabrzi »

karanana wrote:pa u poredjenju sa ftv, progresivni medij je ptpc. hoce ljudi da uvedu digitalizaciju, slika im je vec milion puta bolja i kvalitetnija od ftv....
mozda oni i nisu toliko progresivni koliko je ftv regresivna (je li ovo suprotnost?) pa nam daje sliku da su progresivni.
RTRS je napravio cistku tehnoloskog viska, prije 10-15 godina, dakle rijesio se nezdravog tkiva i uhljebovića u sistemu, što na BHT i FTV nikada nije uradjeno, pa Sivi dom ima maltene više nepotrebnih radnika nego GRAS.

Sistem u kojem dvojica rade a tamo 10 njih prima platu na kraju mjeseca, nije odrziv niti funkcionalan, to je naslijedjeno iz socijalizma, koji nikada nije izasao iz nekih segmenata u Sivom domu.

Te radnike koji su visak, menagement ne može otpustiti, jer ih štiti zakon, u stalnom su radnom odnosu i tu je "vrzino kolo", odnosno nemogućnost izlaska iz loše situacije.

S druge strane, urednički kadar je potpao pod veliki politički utjecaj, novinari dobijaju "nalog" da urade priloge, po alanfordovskom sloganu:"Nikad ne dozvoli da ti činjenice pokvare prilog!"

To je dovelo do toga da se naručuju pa čak i plaćaju teme i prilozi protiv određene osobe, nekog projekta, političke opcije ili koalicije itd.

Dolazi uskoro nova uprava, koja će nastojati staviti pod svoje uredništvo i upravu i tako u krug.

A građane i gledatelje željne kvalitetnog programa i edukativnog sadržaja ko :izet:
Ned071

#4200 Re: Federalna televizija

Post by Ned071 »

milojicabrzi wrote:
karanana wrote:pa u poredjenju sa ftv, progresivni medij je ptpc. hoce ljudi da uvedu digitalizaciju, slika im je vec milion puta bolja i kvalitetnija od ftv....
RTRS je napravio cistku tehnoloskog viska, prije 10-15 godina, dakle rijesio se nezdravog tkiva i uhljebovića u sistemu, što na BHT i FTV nikada nije uradjeno, pa Sivi dom ima maltene više nepotrebnih radnika nego GRAS.

Sistem u kojem dvojica rade a tamo 10 njih prima platu na kraju mjeseca, nije odrziv niti funkcionalan, to je naslijedjeno iz socijalizma, koji nikada nije izasao iz nekih segmenata u Sivom domu.

Te radnike koji su visak, menagement ne može otpustiti, jer ih štiti zakon, u stalnom su radnom odnosu i tu je "vrzino kolo", odnosno nemogućnost izlaska iz loše situacije.

S druge strane, urednički kadar je potpao pod veliki politički utjecaj, novinari dobijaju "nalog" da urade priloge, po alanfordovskom sloganu:"Nikad ne dozvoli da ti činjenice pokvare prilog!"

To je dovelo do toga da se naručuju pa čak i plaćaju teme i prilozi protiv određene osobe, nekog projekta, političke opcije ili koalicije itd.

Dolazi uskoro nova uprava, koja će nastojati staviti pod svoje uredništvo i upravu i tako u krug.

A građane i gledatelje željne kvalitetnog programa i edukativnog sadržaja ko :izet:
imas neki konkretan dokaz za ovo?
Post Reply