LIBIJA

Post Reply
theTruePath

#4176 Re: LIBIJA

Post by theTruePath »

Uglavnom Afrika zali za Gadafijem,u Ugandi 30 000 na dzenazi

evo rekacije neke:

Eminent Nigerians mourn Gadhafi
By DURO ADESEKO
Saturday October 22, 2011
Eminent Nigerians yesterday mourned the death of former Libyan leader, Colonel Muammar Gadhafi, who was killed by his country’s rebels on Thursday. They described him as a good leader, whose only mistake was overstaying in office.
Below are the views of those who spoke:
Senator Biyi Durojaiye
I pray that God will forgive whatever his shortcomings may be. I pray that his soul will rest in peace. I also pray that God will restore peace and orderliness in that country. I don’t want to pass judgment on the manner of death of any person. Who knows his own end? Nobody does. It is not a surprise, the way it came. It is, however, unfortunate that many things went wrong before the end came. His death should be a lesson to all those in power. Power is transient. It does not matter how long. Forty-two years is not an eternity. So, people should try to do as much good as they can. It is a message to all that all earthly positions are transient.
Balarabe Musa
The lesson we should draw from the death of Gaddafi is that the world is being recolonised by America and NATO under a new condition. In the case of Gaddafi, he ruled his country and ensured the security of his people. He also had influence on people’s lives, particularly, Africa. He served his people all his life. Nigeria has a lot of lessons to learn from the way Gaddafi ended. Libya and Iraq were states of their own which western imperialism detest. They want to dominate the earth. The next target is Nigeria.
Senator Suleiman Salawu
The death of Gaddafi did not come as a surprise because he volunteered to either die or succeed. He was determined to die or succeed in the crisis. He was engaged in a war against imperialists. A man like him committed a blunder by overstaying for 42 years. He was one of the finest African leaders we have. If we are to count three African leaders who can be said to be good, he was among the them. He used the wealth of Libya for the welfare of the masses.
Tony Momoh
That you can do well like Gaddafi did and mess up your record as Gaddafi did was as a result of not knowing when to quit. More than the average African leader, he took good care of the people of Libya. That can never be erased from his record. Here is a man who said he would not have a personal house until all Libyans have houses. Here is a man who addressed a human condition in Libya and provided for average Libyan.
Ebenezer Babatope
Gaddafi’s mistake was that he made himself a victim of tenacity of office. He ruled for 42 years and that is too much. But Gaddafi must be seen from the other side, as a very strong pan-Africanist. That he ruled for 42 years actually tainted his image. He made himself victim of tyranny. But when you remove that, Gaddafi was a very strong pan-Africanist. Actually, I never like the way he was murdered. He should be given a state burial. I was in the final year in the University of Lagos when he built school in 1959 and Gaddafi, by age, is about a year older than myself. I have always followed Gaddafi and I have always loved him.
jeza u ledja

#4177 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

oridjidji wrote:
Pa pogledaj koje su razlike u onome sta je Gadafi od nafte omogucio svome narodu i u onome sta je porodica Al-Saud i nemali broj princeva omogucila Saudijcima, nevjerujem da su Saudijci ikada imali tako subvencioniran zivot kao sto su imali Libijci za vladavine Gadafija. Gadafi jeste tiranin, ali njega ce zamjeniti stotinu drugih tirana i to je daleko veci problem u njihovoj bašči. Ako je sve ono tacno sto se govori o tome sto je Gadafi dao Libiji i Libijcima kroz hiljade nekih subvencija, onda je stvarno upitno njegovo rušenje, zna se da Libija prema nikome nije imala duga do rusenja Gadafija i da je upravo on kao diktator mnogo toga dobrog napravio za Libiju. Naravno niko neosporava cinjenicu da je on diktator i time vjerovatno i zlocinac nad protivnicima sistema, ali ni u Saudiji, Emiratima, Kuvajtu i drugim zemljama nevlada bas sloboda govora. Kuvajt, Emirati, Saudija imaju prevelik vanjski dug prema Zapadu. Kuvajt i Saudija posebno s time da su Pustinjsku oluju dobro na svojoj koži platili. Mnogi sa arabijskog poluostrva trebaju postaviti pitanje, dali su njihova naftna polja nacionalizirana, kao sto su to bila polja u Iraku i Libiji, sve te vlasti su proamericki orijentisane i to su razlozi zasto njihovi resursi pa i standard nikada nisu dovedeni u pitanje od strane Amerike, naravno da ce imati bolji standard kada nikada nisu bili slobodni da kazu ono sto je Gadafi bio u stanju reci zapadu.
To je prica socijalizam vs. kapitalizam.
Kako ljudi zive u Saudiji ja stvarno ne znam, jer nisam nikad bio tamo. U Libiji sam bio i ono sto sam tamo vidio mi izgleda jadnije od onog sto vidim u Saudiji, da ne govorim Emiratima. Sad sta to znaci, da li velike zgrade i skupa auta u Saudiji znaci da ljudi zive tamo bolje, to ne mora znaciti. Znam da im je nezaposlenost ogromna, ali ni to nista ne znaci. No u svakom slucaju ne mogu nikako reci da im je standard gori iz svega onoga sto sam procitao, cuo, vidio.

Sto se tice Katara i Emirata, o kojima znam mnogo vise, tamo ljudi zive ko bubrezi u loju. Svi! (naravno ne racunajuci strane nadnicare). Tamo najveci bezveznjakovici zive bolje nego vecina ljudi na Zapadu. (mislim finansijski).

Sto se tice Kuvajta, ne znam bas puno, vjerovatno nije bas ko Emirati, ali jebiga oni su bili u ratu (kazes platili cijenu Pustinjske Oluje. Pustinjska Oluja je operacija oslobadjanja Kuvajta od Saddamove sape)

Sto se tice demokracije u tim zemljama, u Saudiji je vrlo lose stanje, usporedivo sa Libijom prije rata. U Emiratima i Kataru ima dosta pomaka nabolje.

Inace, to sam spominjao jednom negdje, ovi iz Katara i Emirata organski ne podnose Saudijce upravo jer se ovi furaju na hardcore islam i sole pamet ostalima.

No svima zajedno je Kairo centar svijeta.
oridjidji

#4178 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

jeza u ledja wrote:
oridjidji wrote:
Pa pogledaj koje su razlike u onome sta je Gadafi od nafte omogucio svome narodu i u onome sta je porodica Al-Saud i nemali broj princeva omogucila Saudijcima, nevjerujem da su Saudijci ikada imali tako subvencioniran zivot kao sto su imali Libijci za vladavine Gadafija. Gadafi jeste tiranin, ali njega ce zamjeniti stotinu drugih tirana i to je daleko veci problem u njihovoj bašči. Ako je sve ono tacno sto se govori o tome sto je Gadafi dao Libiji i Libijcima kroz hiljade nekih subvencija, onda je stvarno upitno njegovo rušenje, zna se da Libija prema nikome nije imala duga do rusenja Gadafija i da je upravo on kao diktator mnogo toga dobrog napravio za Libiju. Naravno niko neosporava cinjenicu da je on diktator i time vjerovatno i zlocinac nad protivnicima sistema, ali ni u Saudiji, Emiratima, Kuvajtu i drugim zemljama nevlada bas sloboda govora. Kuvajt, Emirati, Saudija imaju prevelik vanjski dug prema Zapadu. Kuvajt i Saudija posebno s time da su Pustinjsku oluju dobro na svojoj koži platili. Mnogi sa arabijskog poluostrva trebaju postaviti pitanje, dali su njihova naftna polja nacionalizirana, kao sto su to bila polja u Iraku i Libiji, sve te vlasti su proamericki orijentisane i to su razlozi zasto njihovi resursi pa i standard nikada nisu dovedeni u pitanje od strane Amerike, naravno da ce imati bolji standard kada nikada nisu bili slobodni da kazu ono sto je Gadafi bio u stanju reci zapadu.
To je prica socijalizam vs. kapitalizam.
Kako ljudi zive u Saudiji ja stvarno ne znam, jer nisam nikad bio tamo. U Libiji sam bio i ono sto sam tamo vidio mi izgleda jadnije od onog sto vidim u Saudiji, da ne govorim Emiratima. Sad sta to znaci, da li velike zgrade i skupa auta u Saudiji znaci da ljudi zive tamo bolje, to ne mora znaciti. Znam da im je nezaposlenost ogromna, ali ni to nista ne znaci. No u svakom slucaju ne mogu nikako reci da im je standard gori iz svega onoga sto sam procitao, cuo, vidio.

Sto se tice Katara i Emirata, o kojima znam mnogo vise, tamo ljudi zive ko bubrezi u loju. Svi! (naravno ne racunajuci strane nadnicare). Tamo najveci bezveznjakovici zive bolje nego vecina ljudi na Zapadu. (mislim finansijski).

Sto se tice Kuvajta, ne znam bas puno, vjerovatno nije bas ko Emirati, ali jebiga oni su bili u ratu (kazes platili cijenu Pustinjske Oluje. Pustinjska Oluja je operacija oslobadjanja Kuvajta od Saddamove sape)

Sto se tice demokracije u tim zemljama, u Saudiji je vrlo lose stanje, usporedivo sa Libijom prije rata. U Emiratima i Kataru ima dosta pomaka nabolje.

Inace, to sam spominjao jednom negdje, ovi iz Katara i Emirata organski ne podnose Saudijce upravo jer se ovi furaju na hardcore islam i sole pamet ostalima.

No svima zajedno je Kairo centar svijeta.
Prije koliko si bio u Libiji? Ako si bio dok je ista bila pod sankcijama onda nebi trebao da te brine nizak standard zivota u Libiji u odnosu na Saudiju, Emirate, Katar, Kuvajt, Bahrein i druge.

Rekoh ti sta je razlog uspona njihovog standarda, to sto im drugi eksplatisu naftu i odvlace novac u svoje zemlje, iskoristavajuci njihove resurse davajuci im puno manje nego sto oni zaista trebaju da imaju profita od svojih nacionalnih resursa tj. nafte. Saudija i Kuvajt su za Pustinjsku oluju morali iskesirati vise stotina milijardi dolara sto ih je sigurno gurnulo u ekonomsku i politicku potcinjenost prema zapadu. Isto tako je i sa drugim proamericki orijentisanim zemljama u tome regionu.

Sadam je njihov proizvod, kojem su oni dali sve, potom oduzeli kada je poceo da sljedi put komsijskog Irana, a to je da stvari uzima u svoje uzde i nacionalizira sopstvene resurse, vodeci ostriju politiku u komsiluku pokazujuci svima ko bi trebao biti novi gazda u tome regionu. Vise resursa u svojoj avliji je bio samo njegov put da stane u kraj amerikanizaciji toga podrucja jer ocito je vidio da mu rat sa Iranom nista dobro nije donjeo i da je on posluzio americkoj vanjskoj politici u nastojanju da povrati blaga koja su sa Islamskom revolucijom izgubili.

Politika je licemjerna kurva u rukama svodnika koja okuplja prijatelje i neprijatelje i mjesa njihove karte, koristeci samo svodniku da se dokopa onoga sto drugi imaju.

Osvrni se na Iran i vidjeces kako su se Ameri odnosili prema istome, kada su prolazili kroz faze razlicitih vlasti u Iranu i skontaces mnogo toga o njihovoj politici prema drugima.

Znali iko kako je Libija izgubila sankcije sa Gadafijem i koji je razlog bio za to ? :D
jeza u ledja

#4179 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Nije mi bas najjasnije sta zelis reci na kraju?

Poenta je u onome sto sam rekao i na pocetku - za zivotni standard u Libiji Libijci se mogu zahvaliti nafti, a ne Gadafiju. Zivotni standard nije nista bolji nego u ostalim arapskim zemljama koje se po zalihama nafte u odnosu na broj stanovnistva i po pocetnoj poziciji mogu porediti sa Libijom (Irak i Iran ne spadaju u tu kategoriju). Dakle, NIJE Gadafi dao Libijcima nista sto oni vec nisu imali.
oridjidji

#4180 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

jeza u ledja wrote:Nije mi bas najjasnije sta zelis reci na kraju?

Poenta je u onome sto sam rekao i na pocetku - za zivotni standard u Libiji Libijci se mogu zahvaliti nafti, a ne Gadafiju. Zivotni standard nije nista bolji nego u ostalim arapskim zemljama koje se po zalihama nafte u odnosu na broj stanovnistva i po pocetnoj poziciji mogu porediti sa Libijom (Irak i Iran ne spadaju u tu kategoriju). Dakle, NIJE Gadafi dao Libijcima nista sto oni vec nisu imali.
Vidi imamo vodu kao glavni resurs, potencijal toga resursa u nasoj zemlji je neadekvatno iskoristen. Pored vlastitog blaga mi uvozimo tudju vodu i to je smjesna cinjenica, ali istinita. To je tako zahvaljujuci nasoj nesposobnoj vlasti.

Nafta je najvrijedniji resurs danasnjice, a ako nafta nije nacioanlizirana i ako je ne izvlacite sami puno manji prihod od nafte se ostvari i sve to ide na stetu drzave. Upravo je i kod nas u Bosni puno veci problem, ko ce tu naftu izvlaciti od toga ko ce je istraziti. Mada i o tome bi trebala voditi brigu drzava jer je od vitalnih interesa to da drzava zastiti eksplataciju vlastitih resursa. Upravo ako gospodarite svojim resursima i imate sposobnost da upravljate njima, vi niste potcinjeni drugima, nego su oni podcinjeni vama, od njih trazite iskljucivo ono sto treba vama. Gadafi je imao naftu, ali daleko tezu poziciju od Saudijaca, Kuvajcana, Bahreinaca i drugih jer nije bio ljubitelj Zapada, upravo iz razloga sto je bio neovisan od Zapada i mnogih zemalja Evrope usljedilo je ovo sto je usljedilo. Pogledaj kome je Gadafi davao poslove izgradnje Libije, kome je svoje blago prodavao i po kakvoj cijeni i bice ti jasno zasto nije bio omiljen na Zapadu. Ako si bio tamo ne znam dali si se puno nagledao americkih, francuskih, britanskih i drugih evropskih kompanija (izuzetak su Talijani) koji su radili na izgradnji Libije.

Dali su oni imali sa Kraljem Idrizom ono sto su imali sa Gadafijem? Mislim da nisu.

Sto se tice ovoga Iraka, ovaj Irak naravno da ne spada u tu kategoriju, ali onaj sa pocetka Sadamove vladavine itekako da je spadao u tu kategoriju zemalja, cak su tada Emirati, Kuvajt, pa i Saudija izgledali smjesno za njih. O tome kakav je Iran, tesko da mogu govoriti jer nisam se bavio njihovim ekonomskim i socijalnim uredjenjem, te njihovim standardom, ali svakako ako bude potrebe bacicu se na istrazivanje toga.
jeza u ledja

#4181 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Ovo se opet kazem ti svodi na raspravu socijalizam vs kapitalizam.

Teorija o kojoj pricas je jedno, a realnost o kojoj ja pricam je drugo. Libija je primjer. Saudija je primjer.
Sta su imali u Libiji, sta su imali u Saudiji. Pogledas jednu i drugu zemlju i zapitas se.
Da li je jednima bilo bolje nego drugima? Finansijski.

Mescini da nije. Odnosno, standard je usporediv.
Sad kome je tacno bilo bolje, i sta je u stvari nekome bolje, a sta losije, o tome mozemo do iznemoglosti, no niko me nece uvjeriti da se u Libiji u stvari zivjelo bolje nego u Saudiji.
severin

#4182 Re: LIBIJA

Post by severin »

profit samo i nista drugo nema tu etike neke i humanizma prema ljudima svak imalo pametan zna da nije radi naroda ovo bilo sa gadafijem ves radi profita kojega je gadafi uskracivao korporacijama

evo jedan cist i lagan primjer u saudijskoj arabiji gore je ljudima nego u libiji a pogotovo odnos prema zenama pa ih niko ne dira posto imaju poslusne princeve i kraljeve....sve vise je suvise :wink:
astala_vistala

#4183 Re: LIBIJA

Post by astala_vistala »

Surovi kapitalizam je brutalan,toga smo svjesni odavno,moj imenjak pukovnik Gadafi(po njemu sam i dobio ime :D ) je zrtva tog modernog kapitalizma gdje se za,milijarde dolara radi sta mi nemozemo zamisliti u svojim glavama,40 godina na vlasti i odjednom on nevalja ?? naravno dok su postoji ugovori da kapitalisticke korporacije debelo profitiraju svima je valjo i uvijek se nalazio neki konsenzus,cak i kada je licno naredio da podmetne bomba u avion i javno je to priznao i izvinuo se zrtvama opet ga nisu napali ?? i sada se sjetili da brane neduzne i NEnaoruzane civile :-) koji su posjedovali svo moguce oruzije savremenog svijeta,jos im samo nisu posudili svoje nuklearno oruzije ni to me nebi cudilo,grehota je samo sto ce sad ulijnjeni Libijski narod da pati,vise nece biti med i mlijeko,sad ce poceti dolazit racuni za struju,vodu,nafta ce da poskupi,a ko digne kredit narodni heroj je.. :lol:

Na kraju svega covjek ne moze sve da sumira,Za sta je sve spreman obicni covjek,i sta sve radi za novac,i naftu iskreno se nadam da je prorocanstvo za 2012 istina i nek sve ode u p.m(iako opet u podsvjesti kontam opet da je to americka propaganda i prevara ko ne poznaje materiju nece me ni razumit,ubuduce sve sto se bude dogadjalo a bitno je za svjetsku politiku nemojte se cudit)
Goblin

#4184 Re: LIBIJA

Post by Goblin »

Corto Maltese wrote:
Goblin wrote:
Corto Maltese wrote: Ubijen je na način na koji su svojevremeno likvidirani, prethodno zarobljeni, vojnici HV na Ovčari, vojnici ARBiH u Potočarima... ili ima neka razlika koju ti uočavaš a drugi ne?
U Potocarima nije ubijen nijedan aktivni vojnik ArBiH. Ova tvoja izjava vec spada u negiranje genocida. Tcccc. :x :x
Ubijanje zarobljenih vojnika je zlocin.
Ubijanje civila-muskaraca od 14 godina navise je genocid.
Izvinjavam se na OT.

Sorry za OT, ali ovo prozivanje ne mogu preskočiti
Na Ovčari je likvidirano 200 zarobljenih pripadnika HV
U Potočarima i okolini je ubijeno oko 7000 ratnih zarobljenka, muškaraca iz Srebrenice, koji su, najvećim dijelom bili pripadnici ARBiH.
Dakle, o kakvom negiranju geniocida ti pričaš?
Jesi li ti, uopšte, pročitao ono šta sam ja, prethodno, napisao?
I posljednje, ali ne i najmanje važno,
JESI LI TI NORMALAN!?
Ubijanje zarobljenih neprijateljskih vojnika,nezavisno o kojem se broju radi nije genocid,nego zlocin,vecih ili manjih razmjera. Izmedzu Srebrenice i Vukovara nema nikakvih slicnosti. U Srebrenici nije zarobljen ni ubijen nijedan pripadnik ArBiH,svi ubijeni muskarci su bili CIVILI. Srebrenica je bila DEMILITARIZOVANA zona pod zastitom UN-a . ArBiH je rasformirala svoje jedinice i predala oruzje UN,koji je imao mandat da ih stiti.
DEMILITARIZOVANA zona znaci da u njoj osim UN snaga nema druge vojske,pa ni ArBiH. Tvrdnja da je tamo bilo 6-7-8 hiljada vojnika ArBiH,daje VRS opravdanje za napad i direktno je negiranje genocida. Uopste se nije radilo o ratnim zarobljenicima,nego o zarobljenim civilima a to je ogromna razlika.
Sorry na off-topicu ali ovo ipak ima veze sa onime sto slusamo o Libiji i onome sto formira nasu sliku i percepciju Libije a to je snaga srbijanske propagande. Srbija poslije 96-97 postepeno ovladava BiH medijskim prostorom i od prosjecnoga Bosanca,bez problema pravi prosjecnoga Srbina.
Hodidid

#4185 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sinuhe wrote:Narod Libije je ocigledno imao nesto protiv njega, a i on protiv naroda.
Možda da formulišemo to ovako. Zapad je očigledno imao nešto protiv njega, a i on protiv Zapada, narod je tu samo instrument za postizanje cija.
A mozemo to da formuliramo i ovako. Da je libijski narod bio zadovoljan postojecim libijskim rezimom, ne bi zapad imao sta odnosno koga instrumentalizirati za svoje ciljeve.
zateznistub

#4186 Re: LIBIJA

Post by zateznistub »

Hodidid wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sinuhe wrote:Narod Libije je ocigledno imao nesto protiv njega, a i on protiv naroda.
Možda da formulišemo to ovako. Zapad je očigledno imao nešto protiv njega, a i on protiv Zapada, narod je tu samo instrument za postizanje cija.
A mozemo to da formuliramo i ovako. Da je libijski narod bio zadovoljan postojecim libijskim rezimom, ne bi zapad imao sta odnosno koga instrumentalizirati za svoje ciljeve.
U principu ne postoji libijski narod nego plemena. U vezi s tim je i zadovoljstvo/nezadovoljstvo plemena.

Samo onaj ko je proveo određeno vrijeme u Libiji, razgovarao i saarađivao sa njima moze i zna o cemu se radi kad se spmene Libija i situacija dole.

Ostalo je suplja.
Hodidid

#4187 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

Neka budu i plemena. Znaci da Gadafi za 40 godina svoje vladavine ocito nije uspio postici odnosno uspostaviti jedinstvo libijskog naroda. Protezirao jedne na ustrb i drugih i doveo sebe u mat poziciju na kraju balade sto mu se i osvetilo. Poenta je da je zapad iskoristio postojece nezadovoljstvo u libijskom narodu.
pirmin

#4188 Re: LIBIJA

Post by pirmin »

qwertzuiop123 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=Fgcd1ghag5Y

we came, we saw, he died... :thumbup:
I kad ih sastavi neka visa sila, a sastavice ih i sa nebom i sa zemljom kao sto je to bio slucaj sa svim
bahatim carstvima, pitat ce se zasto bas mi, postenjacine, dobrice, demokrate...

Steta je samo sto ce stradati oni koji nit` su krivi nit` su sta duzni, rodjeni sa pehom da budu
dio te proklete zemlje.
zateznistub

#4189 Re: LIBIJA

Post by zateznistub »

Hodidid wrote:Neka budu i plemena. Znaci da Gadafi za 40 godina svoje vladavine ocito nije uspio postici odnosno uspostaviti jedinstvo libijskog naroda. Protezirao jedne na ustrb i drugih i doveo sebe u mat poziciju na kraju balade sto mu se i osvetilo. Poenta je da je zapad iskoristio postojece nezadovoljstvo u libijskom narodu.
U zemlji kao sto je Libija sa svojim plemenima i gadafi koji je vladao 40 godina je uradio maksimum na ujedinjenju plemena. Sama cinjenica da je na vlasti 40 godina govori u prilog tome. Sacekacemo malo pa cemo vidjeti sta ce donijeti demokratija i kako ce ona ujediniti plemena i odrzati mir među njima, Ocekujem ne bas tako lijepu buducnost. Nesto slicno postoji i u Etiopiji (mislim na plemena) ali to je neka druga tema.
sinkaspud

#4190 Re: LIBIJA

Post by sinkaspud »

jeza u ledja wrote:
SkHero4 wrote:Sve sto libijci danas imaju Gadafi im je "stvorio".
Sve sto Libijci imaju danas im je stvorila nafta.
Sve sto je imao Gadafi je stvorila nafta. Gadafi ne bi bio Gadafi da nije bilo nafte. Mi ne bi o njemu pricali, niti bi on ovoliko dugo bio na vlasti.
Po tvojoj logici, sve sto imaju Saudijci im je stvorio kralj Fahd?
SkHero4 wrote: srali po covjeku koji im je sve to omogucio
Kako im je to omogucio? Odakle mu?
Bolje receno, sad u Libijiu ne bi dolazila demokratija da nema nafte.
Missgreenn

#4191 Re: LIBIJA

Post by Missgreenn »

Doci ce ih demokratija glave...
condy

#4192 Re: LIBIJA

Post by condy »

Missgreenn wrote:Doci ce ih demokratija glave...
Njih će doći glave njihov mentalitet, njihova eksplozivnost, temperament, a ne demokratija.
Nema više ni indikativnosti u tome što se baš u tim zemljama dešavaju loše stvari jer Egipat, Libija, Afganistan, Irak, Siraja i sl. su zemlje koje su zasnoane na vladavini pojedinaca, tiraniji, autokratiji i sl. i sada kada nakon dugog vremena beznađa, obespravljenosti većine, sistem se mijenja na način da se prihvataju postepeno zapadni ideali društva a što je jako bolno za to podneblje i zbog toga posljedice su itekako krvave. Nažalost, njihova primitivnost, zaluđenost nekim idealima, uveliko doprinosi nastanku bezakonja i anarhije i pitanje koliko će to trajati i hoćeli uopće se moći to nadvladati....o tome svjedoči najbolje Irak i Afganistan, a nisu daleko Libija i Sirija :(
Erzsebet

#4193 Re: LIBIJA

Post by Erzsebet »

Ali je Gadafi srušio kralja Idriza i počeo dijeliti nacionalno bogatstvo narodu, uključujući i Bengazi, gdje je takođe napravio raj od grada. Boga pitaj kako bi sve izgledalo u zadnjih 40 godina da nije bilo Gadafija, da li bi došao neki Idrizov sin ili bi možda neki Kim Jong Il srušio Idriza. Gadafi ima ogromne zasluge za lijep život u Libiji, jer je podigao standard kao što niko nije ni u jednoj zemlji na svijetu, jer je podigao pismenost i svijest Libijaca. Uostalom, kad im je već ponudio izbore, a svi smo vidjeli da jeste, zašto ga nisu pustili na miru da se kandiduje? Zato što bi ubjedljivo pobijedio.
Stojadin

#4194 Re: LIBIJA

Post by Stojadin »

jeza u ledja wrote:
Stojadin wrote: imali su i prije gadafija nafte, pa su uvijek bili necija kolonija.
Na kojem su nivou bile ostale arapske zemlje u 60im? Imali su i oni naftu.
Nadji sliku Dubaija iz 1969e.
Proizvodnja, cijena i uopste znacaj nafte danas i prije 42 godine se ne moze porediti.
naravno da moze.. Mozda je cak i imala veci znacaj, zbog brojnih ratova koji su trosili naftu ko..

Tvoj je argument da bi bilo ko na vlasti, radio za dobro libijskog naroda, i svima bi bilo super samo zato jer imaju naftu. Da je Idriz (britanska/talijanska marioneta) ostao na vlasti, opet bi svima bilo super, jer eto oni imaju naftu..

glupa teorija, ne znam sta da ti kazem.
Sta kako objasnjavam? Tvoje nagadjanje o buducnosti Libije?
Sta je to "NATO kolonija"? Pojasni.
to da jos uvijek imaju naftu, a zivjece ko zivotinje. to nisu nikakva nagadjanja, ali eto uvjerices se i sam za godinu dvije, kad kroz cijelu libiju procvjeta demokratija i ljudske slobode :thumbup:

nego, evo malo o potlacenosti libijskog naroda zbog manjka ljudskih prava..

Libya Human Rights Report, UN - 4th January 2011:
http://www2.ohchr.org/english/bodies...-HRC-16-15.pdf
10. The delegation noted that all rights and freedoms were contained in a coherent, consolidated legal framework. The legal guarantees formed the basis for protection of the basic rights of the people. Further, abuses that might occur were dealt with by the judiciary and the perpetrators were brought before justice. The judiciary safeguarded the rights of individuals and was assisted by other entities, most importantly the Office of the Public Prosecutor. A National Human Rights Commission, with a mandate based on the Paris Principles, had also been established, in 2007. The aforementioned entities were complemented by newly established mechanisms, such as civil society organizations established under Law No. 19 of 2001.

11. Protection of human rights was guaranteed in the Libyan Arab Jamahiriya; this included not only political rights, but also economic, social and cultural rights. The Libyan Arab Jamahiriya referred to its pioneering experience in the field of wealth distribution and labour rights.

12. The delegation indicated that women were highly regarded in the Libyan Arab Jamahiriya, and their rights were guaranteed by all laws and legislation. Discriminatory laws had been revoked. Libyan women occupied prominent positions in the public sector, the judicial system, the public prosecutor’s office, the police and the military. Libyan legislation also guaranteed children their rights, and provided for special care for children with special needs, the elderly and persons with disabilities.

17. Freedom of religion was also guaranteed, in accordance with basic laws and the Green Document, which stipulated that religion was a private spiritual and individual value and constituted a direct relationship with the Creator (God).

33. The Democratic People’s Republic of Korea praised the Libyan Arab Jamahiriya for its achievements in the protection of human rights, especially in the field of economic and social rights, including income augmentation, social care, a free education system, increased delivery of health-care services, care for people with disabilities, and efforts to empower women. It noted the functioning of the constitutional and legislative framework and national entities. The Democratic People’s Republic of Korea made recommendations.

53. On the initiative to distribute wealth to low-income families, those programmes were related to distributing money through investments for every needy family. Over the past four years, 229,595 families had benefited from the programme

54. Regarding services for persons with special needs, the Libyan Arab Jamahiriya indicated that such persons received monthly allowances and were exempt from all fees and taxes, including for electricity, water and transportation. They also had residences and housing units, medical supplies, vehicles especially designed for them, and paid domestic help and home services.

63. Australia welcomed the Libyan Arab Jamahiriya’s progress in human rights and its willingness to facilitate visits by Human Rights Watch and Amnesty International, which demonstrated the country’s commitment to engaging with the international community on human rights. Australia remained concerned over restrictions on freedom of assembly and expression; the detention of political prisoners; limited rights to fair trial under the new State Security court; enforced disappearances; deaths in custody; discrimination towards minorities; lack of legal protections against domestic violence; and the application of the death penalty. Australia made recommendations.
fuj, tiranija.. al, da vam pravo kazem, radije bi zivio pod tom tiranijom i diktaturom, nego pod ovom nasom finom demokratijom.

evo vam i ovo, pa pogledajte malo ko je prvi:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Af ... ment_Index

Sad sacekajte koju godinu, dvije, pa pogledajte na kojem ce onda mjestu bit :)
oridjidji

#4195 Re: LIBIJA

Post by oridjidji »

jeza u ledja wrote:Ovo se opet kazem ti svodi na raspravu socijalizam vs kapitalizam.

Teorija o kojoj pricas je jedno, a realnost o kojoj ja pricam je drugo. Libija je primjer. Saudija je primjer.
Sta su imali u Libiji, sta su imali u Saudiji. Pogledas jednu i drugu zemlju i zapitas se.

Sad kome je tacno bilo bolje, i sta je u stvari nekome bolje, a sta losije, o tome mozemo do iznemoglosti, no niko me nece uvjeriti da se u Libiji u stvari zivjelo bolje nego u Saudiji.

Pa vidi i u Grčkoj je standard boli glava, ali su bankrotirali zbog prevelikog duga prema MMF-u. To će se desiti i mnogim zemljama arapskog zaljeva, prije ili kasnije jer pitanje je kako oni stoje prema ovoj instituciji, pa će strane korporacije profitirati nad njihovim resursima puno više nego što profitiraju danas, a usput moguće je i da zagospodare istima. A onda će biti puno gore očuvati dobar standard, kada ti strane korporacije odnesu kapital koji iskljucivo pripada toj zemlji jer su ti resursi bogatstvo te zemlje, a ne nekog drugog, dok zemlja polako gubi ugled zbog vanjskog duga koji se kamara.

Malo je zemalja koji su se preporodile poslje bankrota. Nisu svi mali kao Island pa da se poslje takve krize oporave.

Šta će se desiti Libijcima teško je predpostaviti ... Ali moguće je da im bude mnogo mnogo gore nego sa Gadafijem.
rogoz

#4196 Re: LIBIJA

Post by rogoz »

oridjidji wrote:
jeza u ledja wrote:Ovo se opet kazem ti svodi na raspravu socijalizam vs kapitalizam.

Pa vidi i u Grčkoj je standard boli glava, ali su bankrotirali zbog prevelikog duga prema MMF-u. To će se desiti i mnogim zemljama arapskog zaljeva, prije ili kasnije jer pitanje je kako oni stoje prema ovoj instituciji, pa će strane korporacije profitirati nad njihovim resursima puno više nego što profitiraju danas, a usput moguće je i da zagospodare istima. A onda će biti puno gore očuvati dobar standard, kada ti strane korporacije odnesu kapital koji iskljucivo pripada toj zemlji jer su ti resursi bogatstvo te zemlje, a ne nekog drugog, dok zemlja polako gubi ugled zbog vanjskog duga koji se kamara.

Malo je zemalja koji su se preporodile poslje bankrota. Nisu svi mali kao Island pa da se poslje takve krize oporave.

Šta će se desiti Libijcima teško je predpostaviti ... Ali moguće je da im bude mnogo mnogo gore nego sa Gadafijem.
1000 puta gore... :(
sanaman

#4197 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

oridjidji wrote:

1. Nit je u Grckoj bio standard boli glava/ ukupan GDP za 2007 228 milijardi, isto ko u Danskoj, samo sto Grka ima duplo vise...izgleda da il jedni duplo manje rade ili drugi duplo vise :D
2. Nit su propali zbog mmf-a

al mora biti neko kriv, valjda nas juznacki mentalitet svi krivi osim Grka koji imaju privredu boli glava :-) (Athex Composite Share Price: Najace firme: Nacionalna banka :-) Coca Coca HBC :-) i kladionica OPAP :-) ...)

Ako o Libiji budemo zakljucivali kao o Grckoj, necemo dobro zakljuciti :D
Hodidid

#4198 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

Erzsebet wrote:

Ali je Gadafi srušio kralja Idriza i počeo dijeliti nacionalno bogatstvo narodu, uključujući i Bengazi, gdje je takođe napravio raj od grada. Boga pitaj kako bi sve izgledalo u zadnjih 40 godina da nije bilo Gadafija, da li bi došao neki Idrizov sin ili bi možda neki Kim Jong Il srušio Idriza. Gadafi ima ogromne zasluge za lijep život u Libiji, jer je podigao standard kao što niko nije ni u jednoj zemlji na svijetu, jer je podigao pismenost i svijest Libijaca. Uostalom, kad im je već ponudio izbore, a svi smo vidjeli da jeste, zašto ga nisu pustili na miru da se kandiduje? Zato što bi ubjedljivo pobijedio.
Pa sto je cekao 42 godine da im ponudi izbore kad je njegova pobjeda ionako bila neupitna?
Hodidid

#4199 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

KatarinaKosaca wrote:
jeza u ledja wrote:Nisam nista prozvao teorijom zavjere. .
jeza u ledja wrote:Eno na temi o Libiji neko postavio link za video iz Paralela, Enver Maric palamudi o Libiji, a raja navijaju.
Na temi o teorijama zavjere ;-)

Tužno i žalosno je nešto drugo, ne pisanje po forumu. Tužno i žalosno je nahuškati, platiti dakle instrumentalizirati primitivne ljude, koji u tom stanju urade grozne stvari i taj njihov primitivizam izađe na vidjelo.

I nikako mi nije jasno zašto vi koji živite u SAD sa toliko srčanosti branite sve s***nja napravljena od strane američke politike i američkih vojnika? Jel zato što to morate financirati, pa je lakše ovako? Fakat mi nije jasno. U BIH kad netko pravi prljavštine, ovdje mi to kažemo, ne pravdamo .
Ja ne zivim u USA i libo me cosak za amere ali opet ne gutam te gluposti o instrumentalizaciji zavedenog primitivnog naroda koji skinuse s trona svog dobrocinitelja.
To su price za malu djecu.
oldschool

#4200 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

rogoz wrote: 1. Nit je u Grckoj bio standard boli glava/ ukupan GDP za 2007 228 milijardi, isto ko u Danskoj, samo sto Grka ima duplo vise...izgleda da il jedni duplo manje rade ili drugi duplo vise :D
Jesi ikad bio u Grčkoj?? Imaju 3-4 puta veće plate od naših a sve im jeftinije nego kod nas, o kvaliteti proizvoda je suludo uopšte pisati. Libijcu su svjetski lezihljebovići, baš će biti zanimljivo gledati kako će se priviknuti na rad, da moraju zaraditi za život.
Post Reply