Aha, i u Minesoti, na Grenlandu i u dva kotara Portoprensa...test01 wrote:prljavi Hare wrote:Neka vas sviju ovdje,lijepo je diskutovati!!!
U medjuvremenu velikom brzinom,netipicnom za BiH,formiraju se legalni organi FBIH,nova Vlada je vec
preuzela duznost na celu sa premijerom Niksicem a formiraju se i ostale drzavne institucije!!!!
DUGO,DUGO VREMENA,BiH nije bila u boljoj poziciji!!!!![]()
Izvinjavam se na upadici,samo vi nastavite!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
P.S.Samo da ne puste Ivu Miru Jovica!!!!
UNLEASHED!!!!
situacija u srednjoj bosni podosta ovisi o ovom covjeku.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- nosara
#4176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#4177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
test01 wrote:prljavi Hare wrote:Neka vas sviju ovdje,lijepo je diskutovati!!!
U medjuvremenu velikom brzinom,netipicnom za BiH,formiraju se legalni organi FBIH,nova Vlada je vec
preuzela duznost na celu sa premijerom Niksicem a formiraju se i ostale drzavne institucije!!!!
DUGO,DUGO VREMENA,BiH nije bila u boljoj poziciji!!!!![]()
Izvinjavam se na upadici,samo vi nastavite!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
P.S.Samo da ne puste Ivu Miru Jovica!!!!
UNLEASHED!!!!
situacija u srednjoj bosni podosta ovisi o ovom covjeku.
Samo u srednjoj Bosni?Potcjenjujes IMJ-a!!!!
Oho ti se oho ako ZOOM procita kako malo cjenis utjecaj IMJ-a!!!!
- Vitez Koja
#4178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Banksy wrote:Čuj, defetizam1gorstak wrote:DefetizamBanksy wrote:Ne znam da li si primjetio, podjela Federacije je počela jučer i zvanično. Sad imamo fildžan vladu od čaršije do Ilidže i Hrvate koji drže ''svoje'' entitete, vaskrslu Herceg-Bosnu. Pitaj Bošnjake kako im je u toj ''multietničkoj duši''. Koja je btw pokopana davne 1993. saglasnošću i dobrom voljom svih naroda i narodnosti.Ti ako vise ne mozes izdrzati, skini se sa foruma o politici, okreni se golubarstvu, uzgajaj ruze ili trazi sebi srecu negdje vani, recimo na Novom Zelandu. I niko te zbog tog nece kritikovati. Ali ako po forumu siris defetizam i mene (a i druge) pokusavas uvjeriti da je sve izgubljeno i da se trebamo prestati opirati projektu etnicke podjele, neko ce ti ne daj boze nesto opsovati, a ti onda nemas opravdanje da se bunis. Jer kako rekoh, ako mislis da je sve izgubljeno, posveti se golubarstvu i hortikulturi, nemoj po forumu djelovati u korist Dodikove ideologije.
![]()
A sad ozbiljnoVidim, izbjegavaš odgovore, pa da pitam direktno.
Ti si inteligentan čovjek, mnoge postove bih ti rado potpisala, ali upravo ti sve vrijeme pišeš u duhu Branka Kockice, kućica od čokolade, marmelade, štaveć, a zapravo sve u korist Dodika i sličih njemu.
Ja ne mogu da vjerujem da odrastao čovjek rezonuje po matrici: ''šta će oni nama'', ''pokazaćemo mi njima'' i ''pravda će pobijediti''.
Ako zaboravimo na lične političke afinitete i izbore, na ovo što trenutno imamo na stolu, na političke borbe, borbe za resurse i borbe sujeta, evo ako zamišljamo neke idealne političke uslove i idealne predstavnike, evo, na vlasti su ''naši'', kojigod bili,
mi i dalje živimo u svijetu 2 eniteta i tri naroda i Daytona kao zakucanog okvira kojeg smo dobrovoljno potpisali.
Čovječe, imaš to što imaš, i možeš to promijeniti jedino saglasnošću i dobrom voljom svih, koliko god se to tebi i svima nama sviđalo ili ne.
Jedina druga opcija su puške, ali ja zaista ne vidim one koji bi ih rado uzeli u ruke i ispravljali krive Alijine Drine.
A pogotovo ne vidim one koji bi ih poveli u avanturu ukidanja svojih fildžana za koje su se zapravo borili od početka, jer samo tako, sami, i samo u njima mogu hapati nesmetano.
Zapravo, nije mi jasno za šta se ti zalažeš, za koji oblik i formu političke borbe, kako misliš stići do cilja, do te države o kojoj pričaš, koju bih voljela i ja, a koja vjerovatno najviše liči na onu predratnu BiH, gdje smo svi jedni, jedno, isti, ravnopravni, građani, itd?
Kako ti to zamišljaš? Otprilike znam šta ti je cilj, ali koji je put i kako, da čujemo i to?
I ako može konkretno, o temi, ne o meni.
Gdje ti bi sve ove godine od 2006.godine, pa naovamo. Pokusalo se fino i sa razgovorom. I sta se dobilo!? Jedine ustupke koji su uradjeni su od pro-bosanskih snaga. A, ti fini nigdje, ni centimetar nisu odstupili. Nego, hajde idemo dalje, hocemo jos....do kada!?
Da, siris defantizam...po tvom,trebali bi sada skinuti gadje i nagu... se onim finim da nas fino. Kompromis!? Da li je moguc kompromis sa ljudima koji nastavljaju politiku svojih mentora:Milosevica i Tudjmana!? Kako napraviti sa njima kompromis i dogovor!? Jedino, ako im uzvratis i kazes, dosta!!!!
Po tebi, pocetkom 90-tih, svaki otpor bi bio uzaludan. I po tebi ga nebi ni bilo!!!
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#4179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dragan Čović
"Jučerašnja uspostava vlasti grubo je kršenje Ustava FBiH"
Jučerašnja uspostava vlasti na nivou Federacije BiH predstavlja grubo kršenje Ustava FBiH, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija.
"BiH isključivo može funkcionirati samo po sadašnjem ustavu... Ne želimo da Zlatko Lagumdžija s 1 posto hrvatskih glasova i Sulejman Tihić s 0,05 posto hrvatskih glasova popunjavaju hrvatske kvote po modelu izbora Željka Komšića", kazao je Čović u telefonskoj izjavi, dodavši kako "već punih 12 mjeseci SDP pravi alijansu po modelu alijanse od prije deset godina".
"Tada su, kao i danas, bili Lijanovići, a umjesto Zubaka sada je Jurišić. Tada su pokušali dvije godine praktično uništavati BiH, transformirajući je iz jednog modela jednakopravnih naroda u građansku unitarnu državu To pokušava Zlatko Lagumdžija, a sada je našao i istomišljenike", kazao je Čović.
Predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je kako njegova stranka nije htjela ući u vlast jer su, kako je kazao, bili svjesni kako bi na idućim izborima Lagumdžija mogao popuniti apsolutno sve hrvatske kvote i u Vladi FBiH i u Vijeću ministara.
"Nismo prihvatili fotelje već smo ostali po strani i prepustili drugu stranu de ide svojim putem", kazao je Čović, ocjenjujući da se stranke, okupljene oko SDP-a, već nalaze pred ustavnim zidom te da će zbog toga u BiH nastati anarhija.
"Mi ćemo na nivou kantona imati vlast, na nivou države bez nas se vlast ne može napraviti, a vlast na nivou Federacija napravljena je neustavno," upozorio je Čović.
Najavio je kako će HDZ odmah krenuti s uspostavom vlasti u kantonima s hrvatskom većinom.
"Uspostavit ćemo sve strukture hrvatskog naroda u kantonima u kojima činimo uvjerljivo većinu i ponašat ćemo se kako priliči potrebi borbe hrvatskog naroda za ustavnopravnu jednakopravnost u BiH", poručio je Čović.
Jučerašnju uspostavu vlasti u FBiH komentirala je na Hrvatskom radiju i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, poručivši kako hrvatska vlada želi da se u BiH poštuje politička volja sva tri naroda izražena na izborima.
"Želimo da se ostvari ono što je najvažnije u BiH – konstitutivnost sva tri naroda i da se poštuje politička volja sva tri naroda", kazala je Kosor, najavljujući da njen ured i ured hrvatskoga predsjednika od četvrtka rade na "mogućoj zajedničkoj izjavi".
Premijerka Kosor podsjetila je na to kako je ustavna obveza hrvatskih vlasti skrbiti o Hrvatima iz BiH i da to "ni na koji način nije i ne može biti miješanje" u unutrašnje stvari susjedne države.
"Nećemo se umoriti od pozivanja svih relevantnih političkih faktora u BiH da ne odustanu od dijaloga i traženja rješenja koje će zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i prihvatiti političku volju svakog konstitutivnog naroda i građana i tako osigurati evropsku budućnost BiH", rekla je Kosor izražavajući ponovno potporu hrvatske vlade "punoj primjeni demokratskog načela poštivanja izvorne volje naroda".
- Gandalf
#4180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@koja, nismo se trebali borit protiv Miloševića i Tuđmana - oni su imali legitimitet - a na Balkanu ko ima legitimitet ima i pravo da rastura države u okruženju i ubija stanovništvo tih država - pošto čović ima legitimitet treba mu prepustiti i ministarska mjesta u Australiji i Argentini, jer sam čuo da i tamo ima Hrvata a legitimitet je ipak legitimitet - Dodiku omogućiti u Kanadi na području Montreala osnivanje NSK ( Nezavisne Crpcke Krajine ) jer ima čovjek legitimitet 
-
leo johnson
#4181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Murisno1 wrote:SBB nije tema i oni rade šta rade. Ja sam im dao glas i volio bih da su postali veći faktor nego što jesu, ali nema veze. Ja podržavam i SDP i SDA bez obzira na Tihića i Lagumdžiju jer, eto, nisam plitak pa da mislim da samo oni čine te stranke.madner wrote:
Ja vjerujem da bi sve bilo drugacije da je SBB u vlasti umjesto SDA
sramno ponasanje sbb-a je itekako tema. ali hej, ko je ocekivao drugacije?!
- nosara
#4182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja, priznajem... Mislio sam da je onaj lukav, a u stvari je glup...leo johnson wrote:Murisno1 wrote:SBB nije tema i oni rade šta rade. Ja sam im dao glas i volio bih da su postali veći faktor nego što jesu, ali nema veze. Ja podržavam i SDP i SDA bez obzira na Tihića i Lagumdžiju jer, eto, nisam plitak pa da mislim da samo oni čine te stranke.madner wrote:
Ja vjerujem da bi sve bilo drugacije da je SBB u vlasti umjesto SDA
sramno ponasanje sbb-a je itekako tema. ali hej, ko je ocekivao drugacije?!
-
Nass
#4183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Predstoji teska borba. OHR se drzi po strani, Covic i Dodik najavljuju nepriznavanje nove vlasti.... Hrvatska i Srbija najavljuju da ce stati na njihovu stranu......
OHR: Validnost Doma naroda Parlamenta FBiH da razmotre domaći akteri
SARAJEVO - Validnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) ili usvajanje izvjesnih akata od ovog doma pitanja su koja treba da razmotre domaći akteri, saopšteno je Srni iz OHR-a povodom konstituisanja vlasti u FBiH. Iz OHR-a podsjećaju na izjavu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH, u kojoj se navodi da političke stranke sada moraju da obrate pažnju na hitne praktične izazove sa kojima se suočavaju građani BiH.
Nakon što su razgovori predstavnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni bez sporazuma o formiranju vlasti u FBiH, 33 tri delegata Doma naroda federalnog Parlamenta potpisala su juče na konstitutivnoj sjednici izjavu o prihvatanju mandata i položila svečanu zakletvu.
Centralna izborna komisija saopštila je u srijedu, 16. marta, da ostaje pri stavu da se još nisu stekli uslovi za potvrđivanje rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH, budući da još nisu završeni izbori u svih 10 kantona.
U Dom naroda federalnog Parlamenta još nisu izabrani delegati iz tri kantona.
(Vijesti.ba)
- Vitez Koja
#4184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nass wrote:Predstoji teska borba. OHR se drzi po strani, Covic i Dodik najavljuju nepriznavanje nove vlasti.... Hrvatska i Srbija najavljuju da ce stati na njihovu stranu......
SARAJEVO - Validnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) ili usvajanje izvjesnih akata od ovog doma pitanja su koja treba da razmotre domaći akteri, saopšteno je Srni iz OHR-a povodom konstituisanja vlasti u FBiH. Iz OHR-a podsjećaju na izjavu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH, u kojoj se navodi da političke stranke sada moraju da obrate pažnju na hitne praktične izazove sa kojima se suočavaju građani BiH.
Nakon što su razgovori predstavnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni bez sporazuma o formiranju vlasti u FBiH, 33 tri delegata Doma naroda federalnog Parlamenta potpisala su juče na konstitutivnoj sjednici izjavu o prihvatanju mandata i položila svečanu zakletvu.
Centralna izborna komisija saopštila je u srijedu, 16. marta, da ostaje pri stavu da se još nisu stekli uslovi za potvrđivanje rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH, budući da još nisu završeni izbori u svih 10 kantona.
(Vijesti.ba)
Nista novo!!!! I devedesetih je bilo isto!!!!
-
Nass
#4185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Najgori od svega je OHR, odnosno MZ. Tacno nas guraju u konflikt, jer ne zele koristiti svoje ovlasti i uklanjati blokade i anti-ustavno djelovanje tamo gdje se pojavi, pa ostavljaju drugim stranama da se s tim bore kako znaju i umiju u drzavi u kojoj ne postoje ugradjeni mehanizmi blokade. Ako se ovdje desi sranje, bit ce najkrivlji naravno velikosrpski i velikohrvatski neprijatelji ove drzave, ali i MZ koja sve to pusta da se dogadja...
- Alfons Kauders
#4186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema nikakvih problema - HDZ ce opet morati imenovati svoje delegate u DN i onda CIK nema izgovora da ne potvrdi izbore.Nass wrote:Predstoji teska borba. OHR se drzi po strani, Covic i Dodik najavljuju nepriznavanje nove vlasti.... Hrvatska i Srbija najavljuju da ce stati na njihovu stranu......
(Vijesti.ba)
Ako HDZ onda bude imao dovoljno 'ruku' da imenuje izvrsnu vlast po svojoj volji, neka to i ucine. Ali nemaju niti ce imati, upravo zato su i napravili cijelu pizdariju.
- 1gorstak
#4187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo je ono o cemu govorim citavo vrijeme, medjunarodna zajednica uvijek i bez izuzetka ide linijom manjeg otpora, mi smo za njih samo nebitna plemena. Ako sada Covic digne barikade a Sarajevo ne reaguje, medjunarodna ce zajednica prihvatiti treci entitet. Ako Covic djeluje nelegalno i dovede u pitanje FBiH, a nadlezni organi iste reaguju (preko pravosudnog sistema) te sankcionisu kolovodje eventualne pobune, medjunarodni ce faktor i to prihvatiti. Sada treba pokazati odrzivost sistema i snagu kojom ce se uci u proces reforme ustava.Nass wrote:Predstoji teska borba. OHR se drzi po strani, Covic i Dodik najavljuju nepriznavanje nove vlasti.... Hrvatska i Srbija najavljuju da ce stati na njihovu stranu......
Nije mi drago sto je do ovog moralo doci, ali se u odnosu prema velikosrpskom faktoru mora stvoriti jedinstven front na nivou entiteta. HDZ nece da bude dio tog fronta i zato ce sada biti gubitnik.
- Hemel
#4188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
da nije zalosno bilo bi smijesno...Nass wrote:Predstoji teska borba. OHR se drzi po strani, Covic i Dodik najavljuju nepriznavanje nove vlasti.... Hrvatska i Srbija najavljuju da ce stati na njihovu stranu......
(Vijesti.ba)
OHR i clanice PIC-a su tumaci i provodioci Deytonskog mirovnog sporazuma i oni sada kao ne znaju je li to u redu ili nije...koja lakrdija...svezu ti ruke nekim ugovorom i onda dozvoli da te svako samara a oni govore ''uzvrati mu''
mrs stoko jedna...
- Banksy
#4189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znači, mi damo ''njima, vani'' spisak naših želja, a oni ga milom ili silom ovdje sprovedu za nas?1gorstak wrote:Kako ? Pa kao i do sada, pritiscima iz Brisela i Vasingtona te manevrisanjem u drzavnim institucijama. Velikosrbe se (raznim pritiscima) natjeralo da prihvate gomilu zakona i agencija i taj se trend treba nastaviti. Da nije bilo pritisaka iz vana, danas ne bi bilo ni katolickih crkvi a ni dzamija po manjem entitetu, ne bi imali SIPA-u, ne bi imali zastavu, ne bi imali drzavnu monetu, ne bi imali CIPS ni jedinstven pasos, ne bi imali granicnu sluzbu ni Distrikt. itd itd itdBanksy wrote:
Znaci, recept postoji, nekoc su velikosrbi direktno ubirali porez od naroda, danas to ide preko drzave i to je samo jedan primjer kako se jacanjem drzave ogranicava manevarski prostor velikosrpskog faktora. Danas ako blokiraju UIO, blokiraju sami sebe. Sutra ce se (uz pritiske izvana) naci nacin za dalje ogranicavanje utjecaja velikosrba i za deset godina cemo biti u puno boljoj poziciji nego danas, kao sto smo danas u puno boljoj poziciji nego prije deset godina (Sud BiH, Oruzane Snage BiH itd itd).
To je TO, to je taj PLAN?
Nevjerovatno
Svako ko se DANAS, OVDJE i u OVIM OKOLNOSTIMA, uzda u BILO ČIJE i BILO KAKVE ''pritiske izvana'', pogotovo u NAŠU KORIST sasvim je izgubio dodir s realnošću.
9/11, ''islamski'' terorizam, nezavisnost Kosova, globalna pomjeranja, Putin, jačanje Rusije, nezainteresovanost Amerike, unutrašnji problemi EU, da ne idem dalje s defantizmom ...
Nevjerovatno
Last edited by Banksy on 18/03/2011 13:15, edited 1 time in total.
-
Murisno1
#4190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Glup? Zašto?nosara wrote:
Ja, priznajem... Mislio sam da je onaj lukav, a u stvari je glup...
- Alfons Kauders
#4191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ama ljudi, nema se tu sta pricati. HDZ mora imenovati delegate, onda otpada svaki prigovor na legitimitet doma. Ne moze imati tamo svoje delegate a dovoditi u pitanje legitimitet. Kraj price.
- ravno
#4192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Haj da se malo opustimo..............
"Good morning. In less than an hour, people from here will join others from around the world. And you will be launching the largest political battle in the history of mankind. "Mankind." That word should have new meaning for all of us today. We can't be consumed by our petty differences anymore. We will be united in our common interests. Perhaps it's fate that today is the 17th of March, and you will once again be fighting for our freedom... Not from tyranny, oppression, or persecution... but from annihilation. We are fighting for our right to live. To exist. And should we win the day, the 17th of March will no longer be known as an Bosnian-Herzegovinian holiday, but as the day the world declared in one voice: "We will not go quietly into the night!" We will not vanish without a fight! We're going to live on! We're going to survive! Today we celebrate our Independence Day!"
"Good morning. In less than an hour, people from here will join others from around the world. And you will be launching the largest political battle in the history of mankind. "Mankind." That word should have new meaning for all of us today. We can't be consumed by our petty differences anymore. We will be united in our common interests. Perhaps it's fate that today is the 17th of March, and you will once again be fighting for our freedom... Not from tyranny, oppression, or persecution... but from annihilation. We are fighting for our right to live. To exist. And should we win the day, the 17th of March will no longer be known as an Bosnian-Herzegovinian holiday, but as the day the world declared in one voice: "We will not go quietly into the night!" We will not vanish without a fight! We're going to live on! We're going to survive! Today we celebrate our Independence Day!"
- madner
#4193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Gledas to previse crno. OHR ako se sada ne umijesa to znaci da od sada pa nadalje i ubuduce u FBiH nece biti blokada. Za 4 godine ce se samo gledati ko ima koliko rucica u kojem domu.Nass wrote:Najgori od svega je OHR, odnosno MZ. Tacno nas guraju u konflikt, jer ne zele koristiti svoje ovlasti i uklanjati blokade i anti-ustavno djelovanje tamo gdje se pojavi, pa ostavljaju drugim stranama da se s tim bore kako znaju i umiju u drzavi u kojoj ne postoje ugradjeni mehanizmi blokade. Ako se ovdje desi sranje, bit ce najkrivlji naravno velikosrpski i velikohrvatski neprijatelji ove drzave, ali i MZ koja sve to pusta da se dogadja...
Efektivno dakle izgradili smo mehanizam za deblokadu.
Shvatam da je ljude strah promjena, ali da bi napredovali nekad se promjene moraju desiti.
-
Nass
#4194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo sta nam spremaju. HDZ ce vjerovatno formirati preostale kantonalne skupstine i tako ce vlast u tim kantonima djelovati legalno, ali istovremeno nece priznavati federalni nivo pozivajuci se na nelegalnost nove vlasti. Dodik im sugerira da se udruze u savez kantona, kao prvi korak ka buducem entitetu, odnosno kako bi posadili sjeme buduceg etno-teritorijalnog uredjenja drzave. HDZ istovremeno ce pokusavati raznim blokadama i nepriznavanjem nove vlade izazvati nove izbore, a tu ce im pomagati i Dodik, kako bi kroz izborni inzinjering SDP izbacili sa scene i pojacali izborni rezultat HDZ-a sto im otvara mogucnost za nastavak provedbe njihovog dogovora kroz neku novu buducu vlast. Dodik ce izgleda zajedno sa Covicem nastaviti blokirati drzavnu vlast, pustajuci da tehnicka vlada iz proslog mandata nastavi raditi do daljnjeg. Na kraju puta ce traziti referendum "u svakom narodu" kako bi potvrdili podjelu drzave. Susjedne zemlje ce biti uz njih sasvim sigurno. MZ se drzi po strani. Ostaje nejasno sta ce Amerika uciniti.....
Mislim da je ovo njihov plan. Sad Platforma mora odgovoriti na pravi nacin. Mislim da moraju imati Ameriku uz sebe, a vjerujem da je Moore na njihovoj strani, jer se pokusalo sve da HDZ udje u vlast.... Bilo bi sada vazno da nekako Ustavni Sud ili nadlezna instanca potvrdi ovu novu federalnu vlast, to bi nam dalo veliki argument za nastavak borbe. Samo se nadam da ce tu sve biti u redu, odnosno da je Platforma dobro istumacila Ustav i tumacenja OHR-a na koja se pozivaju. I nadam se da su ipak dobili neko zeleno svjetlo iz odredjenih stranih krugova za ovo sto su napravili nakon sto je HDZ odbio sve njihove napore. I prije eventualnih novih izbora moraju se nekako izboriti za promjenu zakona koji se odnose na izborni proces i CIK kako bi se manipulacije smanjile.
Mislim da je ovo njihov plan. Sad Platforma mora odgovoriti na pravi nacin. Mislim da moraju imati Ameriku uz sebe, a vjerujem da je Moore na njihovoj strani, jer se pokusalo sve da HDZ udje u vlast.... Bilo bi sada vazno da nekako Ustavni Sud ili nadlezna instanca potvrdi ovu novu federalnu vlast, to bi nam dalo veliki argument za nastavak borbe. Samo se nadam da ce tu sve biti u redu, odnosno da je Platforma dobro istumacila Ustav i tumacenja OHR-a na koja se pozivaju. I nadam se da su ipak dobili neko zeleno svjetlo iz odredjenih stranih krugova za ovo sto su napravili nakon sto je HDZ odbio sve njihove napore. I prije eventualnih novih izbora moraju se nekako izboriti za promjenu zakona koji se odnose na izborni proces i CIK kako bi se manipulacije smanjile.
"Nemoguća misija" vodi anarhiji i nestanku BiH
Avantura i nemoguća misije vode zemlju u propast
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako je u Federaciji BiH nastupila anarhija, a novi izbori jedino su rješenje. "Ako se neustavno i nelegitimno formira vlast, bez legitimnih predstavnika Hrvata, i to ovakvim nasiljem, jasno je kako je takva vlast neustavna.To je najbliže anarhiji. Zato nema drugog načina nego ići na nove izbore", rekao je Čović za Glas Srpske i dodao kako HDZ BiH i HDZ 1990 uskoro napraviti vlast na razini županija, a odluka o tomu bit će donesena na organima stranke u ponedjeljak.
"Donijet ćemo odluke krenuti s procesom uspostave vlasti kako bismo imali legitimnu vlast u župnijama gdje su Hrvati većina, i to za nekih dvadesetak dana. Taj dio vlasti će funkcionirati u skladu sa zakonom kao što je, na primjer, vlast u Republici Srpskoj", istakao je Čović.
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra kako nije nikakva tragedija ponoviti izbore dodavši kako bi njihovi rezultati bili jasna poruka onima koji su kreatori krize.
"Hrvatski narod je u ovom trenutku mobiliziran i odlučan", poručio je Ljubić.
Ljubić ističe kako je ovo najozbiljnija kriza koju je BiH imala od rata i poručuje kako svi oni koji u tomu susdjeluju i to podržavaju, potcjenjuju ozbiljnost situacije, ali i hrvatski narod koji će pokazati odlučnost izboriti za svoju samostalnost.
"Pokušaj zanemarivanja izborne volje cijelog jednog konstitutivnog naroda, pogotovo formiranjem nelegalnih i nelegitimnih institucija, ruši stabilnost BiH i cijele regije. S druge strane, pokazat će se kao nemoguća misija", rekao je Ljubić naglasivši kako Hrvatima ne treba zeleno svjetlo Zlatka Lagumdžije kako bi dobili ono što im pripada.
"Apsolutno mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara po rotaciji pripada Hrvatima. Stoga će hrvatski blok bez ikakvog zelenog, crvenog ili ne znam kakvog svjetla odrediti tko će to biti", zaključuje Ljubić.
Ljubić je naglasio kako je izjava predsjednika RS Milorada Dodika kako neće priznati nelegitimnu vlast logičan i principijelan odnos prema konstituiranju vlasti u BiH.
"Drugačije izjave zapravo nitko ne bi trebao davati u BiH. Nitko ne može priznati nelegitimnu i nelegalnu vlast. Dodikovi stavovi su očekivani, principijelni, utemeljeni i opravdani", kaže Ljubić.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako je izbor izaslanika u Dom naroda federalnog Parlamenta, bez predstavnika dva HDZ-a, nelegitiman, jer se dejtonska balanca ne može izbjeći.
"Predstavnici naroda su ti koji u ime naroda trebaju donositi važne političke odluke. U ovom slučaju, u FBiH to su nesumnjivo HDZ BiH i HDZ 1990. Zaobilaženjem ovih stranaka, zaobilazi se jedan konstitutivni narod", rekao je Dodik u Doboju.
Milorad Dodik smatra kako je hipotetski mogućno formirati vlast na razini BiH bez legitimnih predstavnika Hrvata, ali bi posljedica toga mogao biti nestanak BiH. Dodik pretpostavlja kako županije s hrvatskom većinom, koje nisu poslale predstavnike u Dom naroda, neće dati legitimitet federalnoj vladi u kojoj nema njihovih legitimnih predstavnika, što može dovesti do toga da se organiziraju "u neku svoju zajednicu."
"Ne znam što će Hrvati uraditi, ali ja sam najoštriji protivnik miješanja međunarodne zajednice u formiranje vlasti u Federaciji BiH, jer takvim postupanjem, u kojem idu samo na ruku bošnjačkim interesima, jedino mogu zadati smrtni udarac cijeloj zemlji", rekao je Dodik za "Pres RS".
On tvrdi kako je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija na najboljem putu sahraniti BiH. Lagumdžijino inzistiranje na istiskivanju legitimnih predstavnika hrvatskog naroda iz kombinacija za sastavljanje federalne vlade, kaže Dodik, sigurno će proizvesti mnoge probleme, uključujući potpunu blokadu procesa formiranja vlasti na zajedničkoj razini.
Dodik je upozorio kako bi posljedica ovakvog postupka formiranja vlasti u FBiH mogla dovesti do formiranja dvostrukih struktura u Federaciji BiH - jednih na čelu sa SDP-om i njegovim trabantima, a s druge strane - bloka okupljenog oko dva HDZ-a.
Predsjednik RS smatra kako se za rješenje sudbine BiH mora napraviti dogovor o tome što je moguće napraviti. Taj bazni dogovor treba podrazumijevati referendum na kojemu bi se svaki narod izjasnio o sudbini BiH.
"Bošnjaci su naivni što i dalje vjeruju kako im međunarodna zajednica može napraviti državu. Time samo gube prigodu da se ovde napravi zemlja onakva kakva je moguća, a ne onakva kakvom je oni vide", ocijenio je Dodik.
Dodik je ponovio da je BiH nemoguća zemlja. "Navučena nam je ludačka košulja, koju ne možemo da skinemo kako se ne bi ugrozila sujeta stranaca, koji su je i skrojili", ocijenio je predsjednik RS.
-
Romanija
#4195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Gorstakovo vidjenje problema i pristup kako ga rijesiti je 'spot on'. U stvari zadovoljstvo je procitati svaki njegov post - garant je covjek reinkarnacija nekog kvalitetnog komesara iz 1943-44.
Moja jedina dvojba da mi trenutno nemamo ni institucionalne instrumente a ni ljudstvo da promjenimo stvari.
- madner
#4196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Gledas stvari previse pesimisticno. Plan je bio da preko neusvajanja budzeta do 31. marta ponove izbore. Taj plan im je propao.Nass wrote:Evo sta nam spremaju. HDZ ce vjerovatno formirati preostale kantonalne skupstine i tako ce vlast u tim kantonima djelovati legalno, ali istovremeno nece priznavati federalni nivo pozivajuci se na nelegalnost nove vlasti. Dodik im sugerira da se udruze u savez kantona, kao prvi korak ka buducem entitetu, odnosno kako bi posadili sjeme buduceg etno-teritorijalnog uredjenja drzave. HDZ istovremeno ce pokusavati raznim blokadama i nepriznavanjem nove vlade izazvati nove izbore, a tu ce im pomagati i Dodik, kako bi kroz izborni inzinjering SDP izbacili sa scene i pojacali izborni rezultat HDZ-a sto im otvara mogucnost za nastavak provedbe njihovog dogovora kroz neku novu buducu vlast. Dodik ce izgleda zajedno sa Covicem nastaviti blokirati drzavnu vlast, pustajuci da tehnicka vlada iz proslog mandata nastavi raditi do daljnjeg. Na kraju puta ce traziti referendum "u svakom narodu" kako bi potvrdili podjelu drzave. Susjedne zemlje ce biti uz njih sasvim sigurno. MZ se drzi po strani. Ostaje nejasno sta ce Amerika uciniti.....
Dodiku nije stalo da drzavni nivo ostane blokiran, a Covic nema metode da blokira federalnu vlast.
Sve u svemu naspram samouprave ovo je maciji kasalj.
- nosara
#4197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zato sto ce mu stranka nestat, jer je stao na stranu koju vecina Bosnjaka smatra separatistickom...Murisno1 wrote:Glup? Zašto?nosara wrote:
Ja, priznajem... Mislio sam da je onaj lukav, a u stvari je glup...
-
Nass
#4198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Samo da kazem, jer mi se cini da me neki krivo tumace, ja sam apsolutno za otpor i borbu, ni slucajno se nije smjelo pristati na ucjene HDZ-a i na etnicki koncept formiranja vlasti, jer bi se popustanje takvim ucjenama prirodno uzelo kao osnova za takve ustavne promjene u buducnosti, odnosno za etnicki koncept uredjenja drzave. Ja stalno navijam za Platformu. Samo naglas razmisljam sta se desava i sta nam spremaju, jer je najgore biti nespreman za ono sto se sutra moze dogoditi. Ako dobro skontas situaciju, mozes i bolje reagovati. Zato i mislim da je MZ morala bolje reagirati, jer oni imaju i mandat da reagiraju, i ovako otezavaju situaciju dosta za pro-bosanski blok. Mada mislim da je SDP vjerovatno dobio neko zeleno svjetlo da uradi ovo sto je uradio nakon propasti pregovora, ali bilo bi lakse da OHR radi svoj posao.
- nosara
#4199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
dodo u principu govori sta misli, ali radice ono sto mu je trenutno u interesu...madner wrote:Gledas stvari previse pesimisticno. Plan je bio da preko neusvajanja budzeta do 31. marta ponove izbore. Taj plan im je propao.Nass wrote:Evo sta nam spremaju. HDZ ce vjerovatno formirati preostale kantonalne skupstine i tako ce vlast u tim kantonima djelovati legalno, ali istovremeno nece priznavati federalni nivo pozivajuci se na nelegalnost nove vlasti. Dodik im sugerira da se udruze u savez kantona, kao prvi korak ka buducem entitetu, odnosno kako bi posadili sjeme buduceg etno-teritorijalnog uredjenja drzave. HDZ istovremeno ce pokusavati raznim blokadama i nepriznavanjem nove vlade izazvati nove izbore, a tu ce im pomagati i Dodik, kako bi kroz izborni inzinjering SDP izbacili sa scene i pojacali izborni rezultat HDZ-a sto im otvara mogucnost za nastavak provedbe njihovog dogovora kroz neku novu buducu vlast. Dodik ce izgleda zajedno sa Covicem nastaviti blokirati drzavnu vlast, pustajuci da tehnicka vlada iz proslog mandata nastavi raditi do daljnjeg. Na kraju puta ce traziti referendum "u svakom narodu" kako bi potvrdili podjelu drzave. Susjedne zemlje ce biti uz njih sasvim sigurno. MZ se drzi po strani. Ostaje nejasno sta ce Amerika uciniti.....
Dodiku nije stalo da drzavni nivo ostane blokiran, a Covic nema metode da blokira federalnu vlast.
Sve u svemu naspram samouprave ovo je maciji kasalj.
- madner
#4200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Upravo tako, ako ne dodje do privremenih izbora SBB ce uci medju velikane (SDU, NS)