IRAN

Post Reply
denzel979

#4176 Re: IRAN

Post by denzel979 »

Optimus Prime wrote:
denzel979 wrote:

citas li, ili gledas li ti ista, ili samo onako iz prsta isisas informacije?! nevjerovatan si. :run:
Citam ali ne komentarisem nebuloze. Ali kad me vec tjeras.

U Vjetnamu je vec bio rat kad su Amerikanci dosli, i vecina tih zrtava (95%) koje navodis je poginula u medjusobnom sukobu Sjevernog i Juznog Vijetnama. Bilo kako bilo, borili su se za casnu stvar i dali Sovjetima do znanja da nece trpiti sirenje njihove sfere.

Kambodza nema veze sa Amerikancima,

U Libiji su se stavili na stranu pobunjenika koje bi Gadafi bez Americke pomoci do zadnjeg masakrirao.
Valjali su i tebi dok su bombarirali Srbe, zar ne?

U Iraku su zasrali, i Afghanistanu takodjer, ali nesto manje.
u Afghanistanu su unistili talibane i time pomogli afganistanskom narodu
ahaaa, cnn, fox, sky...da,da, znam.u redu je... :run:
Optimus Prime

#4177 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

denzel979 wrote:
Optimus Prime wrote:
denzel979 wrote:

citas li, ili gledas li ti ista, ili samo onako iz prsta isisas informacije?! nevjerovatan si. :run:
Citam ali ne komentarisem nebuloze. Ali kad me vec tjeras.

U Vjetnamu je vec bio rat kad su Amerikanci dosli, i vecina tih zrtava (95%) koje navodis je poginula u medjusobnom sukobu Sjevernog i Juznog Vijetnama. Bilo kako bilo, borili su se za casnu stvar i dali Sovjetima do znanja da nece trpiti sirenje njihove sfere.

Kambodza nema veze sa Amerikancima,

U Libiji su se stavili na stranu pobunjenika koje bi Gadafi bez Americke pomoci do zadnjeg masakrirao.
Valjali su i tebi dok su bombarirali Srbe, zar ne?

U Iraku su zasrali, i Afghanistanu takodjer, ali nesto manje.
u Afghanistanu su unistili talibane i time pomogli afganistanskom narodu
ahaaa, cnn, fox, sky...da,da, znam.u redu je... :run:
Ma da cionisticka propaganda.
I ja mislim da su se Srbi samobombardirali :-) .
denzel979

#4178 Re: IRAN

Post by denzel979 »

Optimus Prime wrote:
Bilo je vise od hiljadu ljudi, dakle nekih 400-600 hiljada.

Ali po stoti put ti kazem da to nema veze sa podrskom drustvenom uredjenju Irana, tada a jos manje danas.

A GDP koji sam ja naveo je tacan.
Ti nisi naveo nominalni GDP ( dakla suma za koju se stvarno nesto moze kupiti na svjetskom trzistu) nego GDP u paritetima kupovne moci (obracun u fiktivnim internacionalnim dolarima).

Ali ne mogu ti sad dalje objasnjavati o ceme se radi, progooglaj malo.
nevjerovatan si lik. "fiktivnim internacionalnim dolarima" :D nema dalje :lol: dobro nije u mahunama...i to fiktivnim.

evo, jos jednom, za tebe i raju ti u cosku:

svjetska banka:
http://siteresources.worldbank.org/DATA ... DP_PPP.pdf

medjunarodni monetarni fond:
http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo ... =64&pr.y=7

pa cak i CIA - kojoj ti, bezbel, najvise vjerujes:
https://www.cia.gov/library/publication ... 1rank.html

a, evo i za 400-600 hiljada ljudi, nesto od thoma sandersa (nije iranac, nije "homeinijevac"), doduse on procjenjuje na 9 miliona, iako ima i onih koji procjenjuju na 12 miliona (kod tolike mase tesko je bas u milion potrefit), tako da sam izgleda ipak ja bio blizi:
http://goarticles.com/article/The-World ... s/4415544/
jefferson

#4179 Re: IRAN

Post by jefferson »

denzel979 wrote:
Optimus Prime wrote:
Bilo je vise od hiljadu ljudi, dakle nekih 400-600 hiljada.

Ali po stoti put ti kazem da to nema veze sa podrskom drustvenom uredjenju Irana, tada a jos manje danas.

A GDP koji sam ja naveo je tacan.
Ti nisi naveo nominalni GDP ( dakla suma za koju se stvarno nesto moze kupiti na svjetskom trzistu) nego GDP u paritetima kupovne moci (obracun u fiktivnim internacionalnim dolarima).

Ali ne mogu ti sad dalje objasnjavati o ceme se radi, progooglaj malo.
nevjerovatan si lik. "fiktivnim internacionalnim dolarima" :D nema dalje :lol: dobro nije u mahunama...i to fiktivnim.

evo, jos jednom, za tebe i raju ti u cosku:

svjetska banka:
http://siteresources.worldbank.org/DATA ... DP_PPP.pdf

medjunarodni monetarni fond:
http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo ... =64&pr.y=7

pa cak i CIA - kojoj ti, bezbel, najvise vjerujes:
https://www.cia.gov/library/publication ... 1rank.html

a, evo i za 400-600 hiljada ljudi, nesto od thoma sandersa (nije iranac, nije "homeinijevac"), doduse on procjenjuje na 9 miliona, iako ima i onih koji procjenjuju na 12 miliona (kod tolike mase tesko je bas u milion potrefit), tako da sam izgleda ipak ja bio blizi:
http://goarticles.com/article/The-World ... s/4415544/
Denzele, upravu si ti, ali je optimus malo vise upravu.
U racunanju GDP-a imas dvije metode, i bilo koja ozbiljnija publikacija, koje si ti na kraju krajeva i naveo, obracunavaju taj GDP po te dvije stope.
Medjutim, GDP ti je kao bikini, pokaze dosta, ali sakiva najvaznije djelove, kontas.
Najmjerodavnije mjerilo uspeha jedne zemlje je Human Development Index koji radi UN! To se primjenjuje od 1990 godine odkako ga je izumio indijski strucnjak a koji uzima u obzir: GDP, prosjecnu zivotnu dob, upis u skole i pismenost.
Pored tih najvaznijih parametara imas jos malih brdo parametara, od pristupa pitkoj vodi pa do broja poginulih u saobracajnim nesrecama prema milion predjenih km.
Evo ti link za cijeli izvjestaj:http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr2010/

Iran po HDR za 2011 godinu Iran se nalazi na 88 mjestu od 187 drzava za koje su se mogli prikupiti podaci:
http://hdrstats.undp.org/images/explanations/IRN.pdf
asurbanipal

#4180 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

Optimus Prime wrote:
denzel979 wrote:
vidi, preko 11 miliona ljudi na dzenazi u tadasnjem teheranu, kada je u iranu zivjelo nekih 38 miliona ljudi, ne moze biti "organizirano" kako ti velis. 10000 - 20000 pa i 100 000 (iako manje vjerovatno) mozda i moze biti organizirano na nekom skupu, ali kada su milioni u pitanju, to nema sanse. btw. bila je to najveca dzenaza/sahrana u ljudskoj historiji.
Kakvih bolan 11 miliona ljudi, znas li to kolika je to cifra?

Dzenaza je sigurno bila impresivna, ali nema sanse da je bilo vise od 400.000 ljudi. Pa i rezim tvrdi da je bilo oko 2 miliona. Pogledaj snimke sa Parade ljubavi, vidjeces sta je masa od 400.000 ljudi.

Ali cak i da ih je bilo 2 miliona to opet nista ne znaci. U takvim diktaturama nije nikad lose pojaviti se na takvim cermonijama. Grupni pritisak itd. Pa i ja bi otisao na dzenazu da sam neki drzavni sluzbenik. Ne bi me bilo fino vidjet da pijem negdje kafu, dok ostali ispracaju "velikog vodju". Mozda bi i posao izgubio.

Jeferrson ti je fino objasnio. I Bosni su stotine hiljada ljudi odali cast Titu, da bi deset godina kasnije, sa 84% izabrali nacionaliste.
Kakva crna diktatura, kakav grupni pritisak :shock: :run: ...Iran nije diktatura...Homeini je jednostavno bio samouvjeren, harizmatičan i sposoban vođa kojeg je narod volio, a ta ljubav naroda koji je bio okupljen na dženazi proističe pored svega, i iz toga što je Homeini jednostavno uspio da se predstavi kao novi šiitski imam, Husein ibn Ali (unuk Poslanika s.a.v.s.), a da šaha Pahlavija predstavi kao modernu verziju Huseinovog neprijatelja i ubicu, Jezida I, pa su ga milioni vidjeli kao spasioca, a mnogi su bili spremni poginuti za njega...Onaj ko zna, razumjet će o čemu govorim...

Kada su u pitanju struje i snage koje su se pojavile u toku revolucije tu treba spomenuti tri islamske struje i to prije svega najmnogobrojniju Homeinijevu, dalje tu je Ali Šarijatijeva islamsko-ljevičarska ideologija i Mehdi Bazarganov liberalno-demokratski islam. Četvrtu struju su predstavljale socijalističke gerilske grupe u svojim islamističkim i sekularnim varijantama, a petu je predstavljao sekularni konstitucionalizam u socijalističkom i nacionalističkom obliku...
denzel979

#4181 Re: IRAN

Post by denzel979 »

jefferson wrote: Denzele, upravu si ti, ali je optimus malo vise upravu.
U racunanju GDP-a imas dvije metode, i bilo koja ozbiljnija publikacija, koje si ti na kraju krajeva i naveo, obracunavaju taj GDP po te dvije stope.
Medjutim, GDP ti je kao bikini, pokaze dosta, ali sakiva najvaznije djelove, kontas.
Najmjerodavnije mjerilo uspeha jedne zemlje je Human Development Index koji radi UN! To se primjenjuje od 1990 godine odkako ga je izumio indijski strucnjak a koji uzima u obzir: GDP, prosjecnu zivotnu dob, upis u skole i pismenost.
Pored tih najvaznijih parametara imas jos malih brdo parametara, od pristupa pitkoj vodi pa do broja poginulih u saobracajnim nesrecama prema milion predjenih km.

Iran po HDR za 2011 godinu Iran se nalazi na 88 mjestu od 187 drzava za koje su se mogli prikupiti podaci:
e, hajde sad ti meni lijepo objasni kakve veze ima GDP (o kojemu je bilo rijec) sa HDR-om?! HDR je relativan, a GDP je, uvjetno receno, vrlo egzaktan.
severin

#4182 Re: IRAN

Post by severin »

leo karan wrote:izgleda da se nesto kuha.
imam neke poslovne kontakte s Iranom, i stvari su se jako puno promijenile u posljednja 2-3 mjeseca.
vecina stranih kompanija je u procesu zatvaranja ureda u Iranu kao i prekida svih poslovnih aktivnosti.
Vecina evropskih banake ne prihvata novac iz Irana (niti bilo kakve vrste akreditiva), a kako sada stvari stoje, postoji i mogucnost da ce doci do potpune zabrane rada evropskog bankarskog sistema sa Iranom.
slijedece sedmice se ocekuje prosirenje sankcija na poslovne odnose sa ovom zemljom.

:(
to ti je znak samo da iran zeli da se oslobodi doalra :) a to sto pricaju nuklearni program zar nisu tako pricali i za irak da ima hemijsko oruzije( a sadah samo htjeo da se rijesi dolara) gdje sad tony blair? cudo ga ne spominju mass mediji kao je uvukao britaniju na racun lazi u rat..sve su to ratni huskavci kao sto je bilo u 1 i 2 svjetskom ratu kao sto su ameriku uvukli znaci istorija se ponavlja samo sto izgleda danas se sve brze ponavlja..znaci sto se desilo sadamu deslio se i gadafiju radi prelazka sa dolara na drugu valutu sto znas dolar je robija i sredstvo manipulacije sto mozemo vidjeti na primjeru kine sta ima moze uraditi americka inflacija :) znaci preko irana daju lekciju svima ko ne zeli dolar to ga ceka i sasvim je logicno da ga izoluju i naftu i iranske banke ako vec nece kupovati dolar nece ni prodavati ni kupovati druge valute se strane sto je jako pametno ako ga ne mogu porobiti i napasti kao irak i libiju onda ga je naj bolje izolovati od sviju jer na kraju svi znamo da iza dolara stoji strasna vojska koja ga prodaje
Optimus Prime

#4183 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

asurbanipal wrote:
Optimus Prime wrote:
denzel979 wrote:
vidi, preko 11 miliona ljudi na dzenazi u tadasnjem teheranu, kada je u iranu zivjelo nekih 38 miliona ljudi, ne moze biti "organizirano" kako ti velis. 10000 - 20000 pa i 100 000 (iako manje vjerovatno) mozda i moze biti organizirano na nekom skupu, ali kada su milioni u pitanju, to nema sanse. btw. bila je to najveca dzenaza/sahrana u ljudskoj historiji.

Dzenaza je sigurno bila impresivna, ali nema sanse da je bilo vise od 400.000 ljudi. Pa i rezim tvrdi da je bilo oko 2 miliona. Pogledaj snimke sa Parade ljubavi, vidjeces sta je masa od 400.000 ljudi.

Ali cak i da ih je bilo 2 miliona to opet nista ne znaci. U takvim diktaturama nije nikad lose pojaviti se na takvim cermonijama. Grupni pritisak itd. Pa i ja bi otisao na dzenazu da sam neki drzavni sluzbenik. Ne bi me bilo fino vidjet da pijem negdje kafu, dok ostali ispracaju "velikog vodju". Mozda bi i posao izgubio.

Jeferrson ti je fino objasnio. I Bosni su stotine hiljada ljudi odali cast Titu, da bi deset godina kasnije, sa 84% izabrali nacionaliste.
Kakva crna diktatura, kakav grupni pritisak :shock: :run: ...Iran nije diktatura...Homeini je jednostavno bio samouvjeren, harizmatičan i sposoban vođa kojeg je narod volio, a ta ljubav naroda koji je bio okupljen na dženazi proističe pored svega, i iz toga što je Homeini jednostavno uspio da se predstavi kao novi šiitski imam, Husein ibn Ali (unuk Poslanika s.a.v.s.), a da šaha Pahlavija predstavi kao modernu verziju Huseinovog neprijatelja i ubicu, Jezida I, pa su ga milioni vidjeli kao spasioca, a mnogi su bili spremni poginuti za njega...Onaj ko zna, razumjet će o čemu govorim...

Kada su u pitanju struje i snage koje su se pojavile u toku revolucije tu treba spomenuti tri islamske struje i to prije svega najmnogobrojniju Homeinijevu, dalje tu je Ali Šarijatijeva islamsko-ljevičarska ideologija i Mehdi Bazarganov liberalno-demokratski islam. Četvrtu struju su predstavljale socijalističke gerilske grupe u svojim islamističkim i sekularnim varijantama, a petu je predstavljao sekularni konstitucionalizam u socijalističkom i nacionalističkom obliku...
A sta je Iran nego diktatura, molim te?
Kako bi ti opisao zemlju u kojoj vjerski savjet donosi zakone, a ne narod kroz parlamentarce?

Pa i u Sjevernoj Koreji je pola zemlje bilo na sahrani Kim Jong Il-a, ali samo ignorant bi mogao tvrditi da vecina podrzava njihov totalitaristicki sistem.
jefferson

#4184 Re: IRAN

Post by jefferson »

denzel979 wrote:

e, hajde sad ti meni lijepo objasni kakve veze ima GDP (o kojemu je bilo rijec) sa HDR-om?! HDR je relativan, a GDP je, uvjetno receno, vrlo egzaktan.
HDR se dobiva matematickom formulom.
Skini izvjestaj i ako znas statistiku i metodologiju znat ces kako se dolazi do tih brojeva!
Licno nisam ljubitelj kvantitativnih metoda, ali sta je tu je, to je danas mjerilo, i na kraju krajeva. Kada se obracunava odredjena zemlja, strucnjaci iz te zemlje ucestvuju u obracunima. Kada se objavi, to znaci da je misija Irana u UN-u dala pristanak na to!
asurbanipal

#4185 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

Optimus Prime wrote:
asurbanipal wrote:
Optimus Prime wrote:

A sta je Iran nego diktatura, molim te?
Kako bi ti opisao zemlju u kojoj vjerski savjet donosi zakone, a ne narod kroz parlamentarce?

Iran jeste sve, ali nije diktatura...Kompleksnost vlasti proizilazi iz revolucije, o ovome bi ti mogao naširoko, ali ne da mi se kucati u ove sitne sate, mada pretpostavljam šta po ovom pitanju tebe ovdje žulja... :D

Pa i u Sjevernoj Koreji je pola zemlje bilo na sahrani Kim Jong Il-a, ali samo ignorant bi mogao tvrditi da vecina podrzava njihov totalitaristicki sistem.

Sjeverna Koreja i Iran, poređenje je smiješno i degutantno, trebao si još navesti "osovina zla"... :mrgreen:
Optimus Prime

#4186 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

asurbanipal wrote:

Sjeverna Koreja i Iran, poređenje je smiješno i degutantno, trebao si još navesti "osovina zla"... :mrgreen:
Zasto je smijesno?

Sjeverna Koreja nema nafte i zemnog gasa tako da im je zivotni standard nizi. Nesto su rigorozniji u nepostivanju ljudskih prava i forsiraju jacu cenzuru i vise kitscha pri paradama.
Ali u biti nema razlike.
Ni u jednom ni u drugom sistemu niko ne pita narod sta zeli.
U jednom to za njih odlucuje vjerski savjet u drugom dragi vodja.
simpozijum delirijum

#4187 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

uskoro se Iran sprema da zada glogov kolac cionistima i imperijalistima , direktno u srce
super -oruzje ?
Kina ide u napad da podrzi Iran ?
nista od toga ... fantazije teoreticara zavjere ..
Iran nudi mir i odustajanje od bilo kakvih programa oruzja za masovno unistenje
Iran ce ostati goloruk , poziva na mir i pregovore , nista Hezbolah , nista Hamas , razoruzanje , nista teroristi ..
poziv na svjetski mir , razoruzanje ...
istovremeno nece prodavati svoje rezerve gasa i nafte za dolare i eure , jer na to imaju pravo , vec za Kineski Juan i Rusku Rublju i za zlato ( konkretnu valutu )

i sta cemo sada ? :D
odlicna ideja za koju se nadam da uz pomoc Chaveza iz Venecule , Fidela sa Kube , Brazila , naroda Turske i Indije .. i jos oko par milijardi ljudi nesvrstanih , Iranska vlada podrzati
vi bijelci sa zapada ?
bolje pravite sto vise prijatelja sa svojom bracom i sestrama iz ostatka svijeta
uskoro se vozate biciklom , jer benzina vise nece biti :lol:
ako ne smijenite svoje korumpirane vlastodrsce
http://www.informationclearinghouse.inf ... e30285.htm
jeza u ledja

#4188 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

MufljuzMali wrote:u iranu ima izreka,

za saha se pokrivalo po kucama, a od revolucije se pokriva na ulici

79ta je u ocima mnogih kidnapovana revolucija. malo vise procitati kako je pocela i ko je pokrenuo revoluciju i zasto. nije isto "hajmo skinut saha" i "hajmo uvest IR".

par stranica prije sam spomenuo "privremeni brak" koji je veoma popularan jer je to jedini nacin za mladje parove da budu zajedno bez da te neka od policija pegla jer se zamisli drzite za ruke. mali ustupak klera prema mladezi jer bi inace morali pohapsiti pola drzave jer se jebe ilegalno. toliko o barometru 97% jos uvijek zeli IR u svojoj trenutnoj formi. promjene su prirodna stvar. istrajavanja u odrzavanju jucerasnjeg stanja je apsurd.

@ optimus - iranci su nevjerovatno ponosan narod. u slucaju napad ce svi stati iza rezima jer on predstavlja drzavu. to neznaci da su za isti, ali neprijatelj mog neprijatelja nije neminovno moj prijatelj. kolicina patriotskog fanatizma u iracko iranskom ratu (svjesni ulazak kolona mladih ljudi u minska polja kako bi ih ocistili) je za mene zastrasujuca. u slucaju da dodje do kakvog napada / intervencije, ipak mislim da ce kler uspijeti da ojaca svoju bazu sto je definitivno korak nazad.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Najrealniji covjek na ovoj temi.
simpozijum delirijum

#4189 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

mi mozemo raspravljati do beskraja
trenutno u pred izbornoj kampanji za USA lutku predsjednika , nekakve demokratije ( ako vjerujete u Americki san ? onda ste zreli za Jagomir )
kazu da je Iran prijetnja svjetskome miru , evo sada malo pa sada nuklearne bombe lete iz Irana da razore svijet "svijet zapadne demokracije ", upravo gledam vijesti ABC , koji ludjaci perfidni.. jos ce optuziti Iran za potapanje turistickogkoga broda pred Italijom !! ja ludjaka totalnih
pa dobro ljudi jeste li vi totalno drogirani ili sta ??? :lol:
Iran mora biti unisten , smeta puno imperijalistima
a ja sam na strani Irana u tome slucaju..100 %
jefferson

#4190 Re: IRAN

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:mi mozemo raspravljati do beskraja
trenutno u pred izbornoj kampanji za USA lutku predsjednika , nekakve demokratije ( ako vjerujete u Americki san ? onda ste zreli za Jagomir )
kazu da je Iran prijetnja svjetskome miru , evo sada malo pa sada nuklearne bombe lete iz Irana da razore svijet "svijet zapadne demokracije ", upravo gledam vijesti ABC , koji ludjaci perfidni.. jos ce optuziti Iran za potapanje turistickogkoga broda pred Italijom !! ja ludjaka totalnih
pa dobro ljudi jeste li vi totalno drogirani ili sta ??? :lol:
Iran mora biti unisten , smeta puno imperijalistima
a ja sam na strani Irana u tome slucaju..100 %
Uz kokice ispred TV?
denzel979

#4191 Re: IRAN

Post by denzel979 »

jefferson wrote:
denzel979 wrote:

HDR se dobiva matematickom formulom.
Skini izvjestaj i ako znas statistiku i metodologiju znat ces kako se dolazi do tih brojeva!
Licno nisam ljubitelj kvantitativnih metoda, ali sta je tu je, to je danas mjerilo, i na kraju krajeva. Kada se obracunava odredjena zemlja, strucnjaci iz te zemlje ucestvuju u obracunima. Kada se objavi, to znaci da je misija Irana u UN-u dala pristanak na to!
de ti meni malo o izracunavanju indexa. djaba ja godinu dana ucio statistiku i dva ispita spremao/polagao, dok mi ti ne dodje :) i bas indijski strucnjak ga "izumi"?! da nije, kojim slucajem, pakistanski? ma bezbel nije, dje ce musliman sta "izumiti". nego, opet ti velim da ovo o cemu ti pricas nema veze s godisnjim GDP-om irana o kojem je bila rijec. da ti to plasticno objasnim: to je isto kao kad bih te ja pitao koliko neko auto ima konjskih snaga, a ti mi stanes objasnjavati sve ostale karakteristike auta, izbjegavajuci konkretan odgovor o konjskoj (jal kw) snazi motora. dakle, kolega ti je tvrdio da iranski GDP ni u kojem slucaju ne prelazi 400 mrd dolara, sto nije tacno, i sto sam ja osporio relevantnim linkovima svjetske banke, mmf-a i cia-e. ne znam, jedino da vam jos nacrtam?! :?
Last edited by denzel979 on 19/01/2012 09:38, edited 3 times in total.
sumirprimus

#4192 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

simpozijum delirijum wrote:uskoro se Iran sprema da zada glogov kolac cionistima i imperijalistima , direktno u srce
super -oruzje ?
Kina ide u napad da podrzi Iran ?
nista od toga ... fantazije teoreticara zavjere ..
Iran nudi mir i odustajanje od bilo kakvih programa oruzja za masovno unistenje
Iran ce ostati goloruk , poziva na mir i pregovore , nista Hezbolah , nista Hamas , razoruzanje , nista teroristi ..
poziv na svjetski mir , razoruzanje ...
istovremeno nece prodavati svoje rezerve gasa i nafte za dolare i eure , jer na to imaju pravo , vec za Kineski Juan i Rusku Rublju i za zlato ( konkretnu valutu )

i sta cemo sada ? :D
odlicna ideja za koju se nadam da uz pomoc Chaveza iz Venecule , Fidela sa Kube , Brazila , naroda Turske i Indije .. i jos oko par milijardi ljudi nesvrstanih , Iranska vlada podrzati
vi bijelci sa zapada ?
bolje pravite sto vise prijatelja sa svojom bracom i sestrama iz ostatka svijeta
uskoro se vozate biciklom , jer benzina vise nece biti :lol:
ako ne smijenite svoje korumpirane vlastodrsce
http://www.informationclearinghouse.inf ... e30285.htm
ovo mi nikako nije jasno??a sta smo mi crnci???
il ti nisi bijelac pa iz svog ugla... :D
a dobro smo mi u bosni prosli,kako nam vecina misli :roll:
azurna_obala

#4193 Re: IRAN

Post by azurna_obala »

Izvinjavam se što upadam u temu, ne baš povezano, ali eto u geografskom pogledu blizu :)
Ima li neko knjigu ''Irak-logika povlačenja'' autora Arnove Anthony?
denzel979

#4194 Re: IRAN

Post by denzel979 »

za sve koji zele saznati nesto vise o imamu khomeiniju r.a. i nastanku i.r. iran u najdetaljnijem dokumentarnom filmu "ruhullah" (titlovano na engleski), koji je snimljen u 10 nastavaka (u iranskom kulturnom centru u sarajevu se mogu nabaviti 2 dvd-a sa bosanskim titlom i naracijom od strane midhata palavrica) :

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... uGgerT0Xao
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... EdNKS9qTGg
http://www.youtube.com/watch?v=0TwCeq0p ... detailpage
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... v9LOsdjNak
http://www.youtube.com/watch?v=37WSIGtE ... detailpage (od 49:00 priprema doceka imamu i velicanstveni docek)
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... kX4JegzOXo
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... XYI4UtVHPw
http://www.youtube.com/watch?v=3GjuYm2J ... detailpage
http://www.youtube.com/watch?v=1z2r9q9Q ... detailpage
http://www.youtube.com/watch?v=iRgcwr-x ... detailpage (od 35:19 dzenaza imamu)
amoninan

#4195 Re: IRAN

Post by amoninan »

Ipak je daleko objektivniji serijal AJE I knew Khomeini

http://www.youtube.com/watch?v=EA22431spOk

Između ostalog saznaćemo i da Khomeini nije baš bio najsretniji upadom u američku ambasadu. i još mnoge druge pojedinosti. Koje zaborave napomenuti u svojim promotivnim knjigama i filmovima koje Iranci dijele po Bosni.
denzel979

#4196 Re: IRAN

Post by denzel979 »

amonimni, iskreno, jesi li gledao oba dokumentarca?!
amoninan

#4197 Re: IRAN

Post by amoninan »

denzel979 wrote:amonimni, iskreno, jesi li gledao oba dokumentarca?!
Jesam.
A ti garant nisi ovaj drugi, jer su to arapi snimili ipak? :D Ne birni, Khomeini je i u njemu predstavljen kao izuzetno mudar i sposoban političar i vođa nacije. I zaključak komentarca je ipak pozitivan, citirati ne mogu jer se ne sjećam tačnih riječi ali uglavnom naglašava kako je I revolucija i Khomeini učinila od Irana jedinu muslimansku zemlju koja "ne pripada nikome". Samo što su za razliku od dok. iranske produkcije dobar dio vremena dali i onima koji imaju i poneku kritiku, te otkrivaju i neke stvari koje propaganda ne. naravno.

usput, selam @revolution1987, i svim tvojim ostalim nickovima :D (halali ako sam fulio, ali užasno me podjsećaš na jednog lika)
denzel979

#4198 Re: IRAN

Post by denzel979 »

u sestom dijelu, od 41:45 o "talackoj krizi":

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... kX4JegzOXo
denzel979

#4199 Re: IRAN

Post by denzel979 »

amoninan wrote:
Jesam.
A ti garant nisi ovaj drugi, jer su to arapi snimili ipak? :D Ne birni, Khomeini je i u njemu predstavljen kao izuzetno mudar i sposoban političar i vođa nacije. I zaključak komentarca je ipak pozitivan, citirati ne mogu jer se ne sjećam tačnih riječi ali uglavnom naglašava kako je I revolucija i Khomeini učinila od Irana jedinu muslimansku zemlju koja "ne pripada nikome". Samo što su za razliku od dok. iranske produkcije dobar dio vremena dali i onima koji imaju i poneku kritiku, te otkrivaju i neke stvari koje propaganda ne. naravno.

usput, selam @revolution1987, i svim tvojim ostalim nickovima :D (halali ako sam fulio, ali užasno me podjsećaš na jednog lika)
e vidis, da si gledao ovaj dokumentarac, znao bi da su i njega arapi snimili. znaci, nula poena. a sto se tog @revolution 1987 nicka tice, nikad cuo. halalolsun.
amoninan

#4200 Re: IRAN

Post by amoninan »

denzel979 wrote:
amoninan wrote:
Jesam.

e vidis, da si gledao ovaj dokumentarac, znao bi da su i njega arapi snimili. znaci, nula poena. a sto se tog @revolution 1987 nicka tice, nikad cuo. halalolsun.
Ne druže, nikakva fula

Al Manar - hizbullahova i naravno proiranska TV
http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Manar

paradajz-rajčica, whats the difference :D
Post Reply