condy wrote:Koliko cesto montirate lance?
U zadnjih 10 godina, 3 puta, 1 bilo uspješno, 2 puta katastrofa, pokidao lance

. Ovaj uspješni pokušaj je bio u augustu, na kombi LT35 sa kojem sam prazan želio da izađem uz neki zemljano/kameniti makadam dužine 1km ( znaci beger prokopo prije 50 godina, i narod sad tuda ide autima, nista nije nasipano ,kako je tako je.. Tu ima svega, zemlje, šljunka, stijena, kamenja velikom, ma ludilo) , gdje je ugao penjanja katastrofa. ma nece kombi da mrdne, zadnji kraj ko kakav zec, samo skaceu mjestu... Ostala 2 pokusaja zimi, (Golf 2 i Pug 405) na istom putu gdje je bio i kombi, al' problem je sto odma na startu ima potok koji prelazi preko ceste i koji je smrzao i jednu komplet krivinu zaledio ( nekih 10ak metara), a da stvar bude gora pao snijeg. Dok ima zaleta, auto kida, ide dobro, ali problem je sto ne smiješ uzeti veliki zalet jer bi mogao izletiti iz krivine, i kad dodes otprilike na pola krivine, tu auto stane. Eh sad razlika između gume i lanaca u tom slucaju je bila sljedeća. Gume su išle skoro daleko koliko i lanci, i kad dode do tačke maksimuma, auto samo krene da klizi nazad, nekontrolisano naravno.. Ova auta nisu imala ABS, pa je to bio šou ( pocnem klizati urikverc, na kraju zavrsim okrenut naprijed, a put širine jedva 2 metra . Lanci, otprilike metar visocije nego gume, stim da na vrhu nije bilo klizanje, vec ukopavanje, posto je led bio debeo nekih 5-10cm, nakon izvjesnog slajdranja, dolazimo do šljunka, ali on ne pomaze, jer se auto vec dovoljno ukopalo da bi moglokrenuti naprijed

. Zadnjih 5 godina, kako imam auto sa ESPom i dobrim zimskim gumama, nisam imao problema, ako snijen nije veci od nekih 5 cm, jer ako je veci, ona mi dodiruje zastita motora, i nasucem se na snijeg

.
Iz nekog mog iskustva, Gdje god ne mogu izaci dobre zimske gume u kombinaciji sa ESPom ( ne cisto ESPom vec njegovim dijelom koji kontroliše silu na točkove da bi se izbjeglo šlajdranje) nece moci ni lanci. Eh sad, Sto se tice voznje po snijegu, tu pomažu, jer ako dođe do neke frke da treba jace stati ili ako voziš malo brže. Ali ako se vozi normalno, znaci gdje je ogranicenje 60, vozis 40 i nece biti frke..