Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#4176 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

U manuelu moje klime stoji da je najoptimlnije opciju ECO (Economy) uključiti nakon dva sata rada kompresora. Vjerovatno za dva sata rada kompresor postigne optimalne uslove rada.
nexteen

#4177 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Znaci ako ne dozvolim da temp u prostoriji bude manja za max 3c , kompresor se nece forsirati , bolje receno , ako klimu preko noci spustim sa 24 na 22c , kad krene s radom ne forsira ga . Kad je temp u prostoriji niza za 3c i vise , onda se kompresor forsira ali je forsiranje ograniceno postavljenom brzinom izduva na unutrasnjoj.. Jesam li dobr skontao taj deo ?
rovac13

#4178 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Naxteen ajmo ovako......tvoja klima sa tvojim toplotnim gubicima .....nikad se nece forsirat......imas male gubitke,imas komsije koji se od sad griju.......tebi ce klima na leru radit......tako da sve ovo je tebi toliko ne bitno.......eli eto cisto da znas da ako ti je duvanje u nekoj srednjoj brzini da ti economy ne donosi nista.......jer je srednja brzina vjerovatno nize ogranicena nego economy sto ogranicava Hi brzinu
rovac13

#4179 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Danas bio obracun struje.........od 13.9. do 13.10........potroseno 40 KM struje sa pdv(+ onaj dio za sat).......ukupno oko 45KM.........prosli mjesec smo imali 40 KM za struju.......tad se nismo grijali :D .......ne znam sta da kazem........mjerace nisam jos stavio.......cak se dvoumim da ih uopce stavljam........vec 3 godine ista prica.
nexteen

#4180 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Ok skontao za srednju brzinu i ECO , a jesam li dobro skontao onaj drugi deo , ako je unutrasnja temp najmanje za 3c niza , onda se kompresor forsira , a ako je manja od 3c onda se ne forsira ?
Drvosjeca iz Dejcica

#4181 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

nexteen wrote:Ok skontao za srednju brzinu i ECO , a jesam li dobro skontao onaj drugi deo , ako je unutrasnja temp najmanje za 3c niza , onda se kompresor forsira , a ako je manja od 3c onda se ne forsira ?
Iskreno ja se tim ne opterećujem. Kada mi je hladno nahajcam i samo pokušavam da je ne gasim/palim non-stop. Bolje je držati konstantno na minimumu, recimo 21-22 stepena cijeli dan i noć, nego je paliti i gasiti pet puta dnevno.
nexteen

#4182 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Pa vidi , nije to losa informacija ako je tako , to bi znacilo da nikad ne treba dizati temp za vise od dva stepena , vec da je postepeno dostizes . Ili pak kad je preko noci spustis , da to opet ne bude vise od 2c .. Cisto zarad toga da ne njakas kompresor bespotrebno :)
rovac13

#4183 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Opet se opterecavas........nece se kod tebe nikad habat kompresor.......mislim da mitsubishi uopce nema opciju ogranicavanje kompresora.......pa se ne haba ne crkava.....radi ko doksa dugi niz godina......habanjem kompresora bi se mozda moglo nazvat da nam je konstaknto -10 -15 i da klima konstantno trosi 1500-2000 w......znaci da se nikad ne spusta ispod toga.

Dakle u tvojoj prici nema mjesta za habanje kompresora......ja bi na tvom mjestu zadao na klimi temp i zaboravio na nju.......tako ce ti biti najljepsi ugodjaj.....jer potrosnja je svakako mizerna......ja ne gasim klime vec neko vrijeme.
bokivr

#4184 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:ja bi na tvom mjestu zadao na klimi temp i zaboravio na nju.......tako ce ti biti najljepsi ugodjaj.....jer potrosnja je svakako mizerna......ja ne gasim klime vec neko vrijeme.
Slazem se sa tobom,to sam mu i ja reko.
Upalis,zadas i ne gasis. Eventualno samo smanjis koji stepen uvece i to je to :)
nexteen

#4185 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Pametnjakovici :-)

No ajde jos jedno pitanje , koja kolicina vlage u vazduhu je optimalna za jedan stan . Kad se neko duze vreme , nekoliko sati , ne otavraju prozori i ne izluftira se , oseca se u stanu kao da je ustajao vazduh , stan je izgleda preterano udihtovan . Ovo se najvise oseti kad odem predvece iz stana , i kad se nakon par sati vratim sa cistog vazduha bas se oseti da je ustajao . Otvorim sve izluftiram i ti je ok , ali me interesuje da li je to mozda zbog vece kolicine vlage u vazduhu , i da li bi mozda to moglo da se izbegne nekim odvazivacem recimo ?

Ne kazem da ja ne bi luftirao bar 2x dnevno , ali me interesuje da li bi neki odvlazivac pomogao za bolji ugodjaj u stanu ?
bokivr

#4186 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

nexteen wrote:Pametnjakovici :-)

No ajde jos jedno pitanje , koja kolicina vlage u vazduhu je optimalna za jedan stan . Kad se neko duze vreme , nekoliko sati , ne otavraju prozori i ne izluftira se , oseca se u stanu kao da je ustajao vazduh , stan je izgleda preterano udihtovan . Ovo se najvise oseti kad odem predvece iz stana , i kad se nakon par sati vratim sa cistog vazduha bas se oseti da je ustajao . Otvorim sve izluftiram i ti je ok , ali me interesuje da li je to mozda zbog vece kolicine vlage u vazduhu , i da li bi mozda to moglo da se izbegne nekim odvazivacem recimo ?

Ne kazem da ja ne bi luftirao bar 2x dnevno , ali me interesuje da li bi neki odvlazivac pomogao za bolji ugodjaj u stanu ?
Sve zavisi koja je temp podesena,ako je temp vazduha 21 - 22C prijatno ce biti i ako vlaznost vazduha bude 60%,optimalno od 40-60%.Ali ako temp bude 24C kao kod tebe :) tad je i 40-50% v.vazduha zagusljivo i sparno.
caffeinefreak

#4187 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by caffeinefreak »

U stanu je uvedeno grijanje na plin, sve postavljeno, kotlovnica na plin postavljena na zgradi, a trenutno ne radi, i zanima me da li je moguce umjesto toga postaviti termoblok, planirano 9kw, i da li je to neka kompikovana intervencija? Gdje se tačno postavlja termoblok, da li na ulazu u stambeni prostor, pretpostavljam jer tu imam ovaj ormaric u kojem se moze pristupiti cijevima za grijanje?
Mozda ima neko strucan pa ako moze da malo pojasni,hvala
rovac13

#4188 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ima li neko da je kupovao u MB frigo u sarajevu sprejeve ili pjene za dezinfekciju klime.

http://www.mbfrigo.ba/uploads/pribor_cjenik_5-15.pdf

Ima razlicitih....pa nisam siguran koji da narucim.
tominjo

#4189 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

pozdrav rovac,nexteen....
navratio sam malo...
tominjo

#4190 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

rovac13 wrote:Ima li neko da je kupovao u MB frigo u sarajevu sprejeve ili pjene za dezinfekciju klime.

http://www.mbfrigo.ba/uploads/pribor_cjenik_5-15.pdf

Ima razlicitih....pa nisam siguran koji da narucim.
ja sam koristio Venture i Foaming coil cleaner.
Cini mi se da su isti.
Stvar je u tome da sam ih koristio sezonu za sezonu pa mi je teško dati pravi savjet.
Sada imam Foaming coil cleaner i zadovoljan sam.
nexteen

#4191 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Dobro nam dosao @tominjo :izet:

rovacc jel ti se oseca klima ili cisto preventivno zelis dezinfikovati klimu ?
rovac13

#4192 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nocriu nisam jos detaljno cistio pa to zelim uradit reda radi.......cistim ja nju redovno ono formalno filteri malo sprej po izmjenjivacu......a mrsko mi sad ono veliko pranje radit.

Znaci nema neke razlike izmedju ventura i foaming.......oba rade na istom principu pretpostavljam.........naprscem po izmjenjivacu sacekam da se dobro uvuce.........i ispari samo......ne treba ispirat vodom zar ne........nesto takvo sam nekad donosio iz austrije.....bilo je dobro.......ali ne znam ni kako se zvalo :-)
tominjo

#4193 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

tako je, samo našpricaš i ostavis da malo odstoji.
nexteen

#4195 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Po ovome ako sam ja dobro skontao , fix klima bi ti potrosila oko 1.5 kw vise dnevno od invertera ?
ketronsd1

#4196 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

@rovac
Kako napreduje sa Audya 5 :)
tominjo

#4197 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

u 24 sata rada bi potrošila toliko.
sa tim da je grijanje sa inverterom puno ugodnije i da puno lakše održava temperaturu
tominjo

#4198 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

Možda nije najidealnije testiranje izvedeno ali vidi se razlika.
tominjo

#4199 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

evo još mjerenja potrošnje za klimu.
Mjereno je u hlađenju...
sa opaskom da mi vanjska jedinica stoji cijeli dan na suncu.
https://youtu.be/A78OXJuulBc
rovac13

#4200 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

ketronsd1 wrote:@rovac
Kako napreduje sa Audya 5 :)
Komplikovano :-D .....poslije korgova.....sad sve naopako......na banalnim stvarima zapinjem i gubim vrijeme.....tipa....dinamiku jos ne mogu pojedinacno da skidam.....moze samo globalno za sve.....treba puno vremena :-D
Post Reply