Snajperisti u Sarajevu..
-
Tromblon
#4176 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moje licno iskustvo kaze da je to najbolja puska sa kojom sam se susreo u ratu. Daleko ispred m-16, argentinke, kalasa...
- Dozer
#4177 Re: Snajperisti u Sarajevu..
M-16 je kanta. Argentinka je OK, ali malo kabasta. Kalas je, naravno, neprevazidjen. M-92 mu je nasljednik, samo kraci, pa je samim tim to manje-vise ista stvar, samo sto je olaksana manipulacija.
-
Tromblon
#4178 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jedno vrijeme sam duzio Mauser M-38 kalibra 8,92...ybg zaboravio tacnu specifikaciju kalibra ali dugacko zrno...trebalo je vremena da se ustelim na nju. teska, trza, nece da saradjuje, ali kada se naucis na nju killerwolf...draza mi je od paspa bila....
- Dozer
#4179 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To je ala M-48. Na 1500 s dobrom optikom - k'o mlijeko 
-
Tromblon
#4180 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma jaca od nase tandzare sto puta. Uh, sa hladnjace pa negdje oko carapare, doma zdravlja....
Mada sve na stranu, ali kad je lik iz tvoje jedinice sa hladnjace kod skole u barama spucao golfa u pokretu sa MacMilanom. Ima li 2 km na toj razdaljini?
Mada sve na stranu, ali kad je lik iz tvoje jedinice sa hladnjace kod skole u barama spucao golfa u pokretu sa MacMilanom. Ima li 2 km na toj razdaljini?
- Dozer
#4181 Re: Snajperisti u Sarajevu..
1200-1300, zavisno od mjesta.
-
Seawolf
#4182 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ako se radi o kalibru 5,56x45 mm, onda oznaka te kratke puške nije M92, nego M85.Tromblon wrote:Uh doobro me podsjeti na to mjesto. Mislim da su se trojica tu izmjenjala. Prvo 2 puta pasp, pa su treci put napravili mix paspa i sijaca.
Nego, Dozer da te pitam kakvo je tvoje misljenje o jurisnoj AP M-92, 5,56 sa optickim nisanom? Proiyvodnja CZ.
M92 se proizvodila isključivo u kalibru 7,62x39 mm.
-
BISCANIN2
#4183 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Uh, M16, falovka, milan, još ako ste imali baret 50, kod nas je bio pasp i cro 50cal, rahmetli Feri DuDakov pratioc je imao onaj novi kalas u 22 cal. O tome smi samo maštali. Ono što zarobiš to ti je i što dođe helikopterom, a najviše je dolazilo upaljači, i punjenja, za rakete i granate koje smo pravili sami.
Nitroglicerinke smo dobili 94, ali bitno je da ima rpg mimna jer bez rpg nema muzike, međitim ništa ko minobacač 30mm i 40mm i mali bst topovi ruske proizvodnje, sa njima je napravljen garet, ovi su bst su došli kad i nitroglicerinke bili su prezicino toliko da se bira dali gađati u okno zemunice ili u okvir okna, nekiliko vrsta granata je imao, A ove male minobcače smo slučajno u 511 tad slavnoj patentirali i sprobali na autnomiji, pokazalo se kao najučinkovitije znali smo kad smo snjima smirili Šejle da su moć. Odgovorni su za slom ofanzive, panteri su dobro najebali na Joji baš od nekoliko 30 i 40 mm, nakon par sati prašenja po njima, ostavili već zauzet položaj, jednostavno su pobjegli ostavaljajući iza sebe, zavoje i opremu, ranjene i mrtve su uspijeli izvuć. Jeddan je živ ostao zarobljen, nije se smio povuć, kasnije je živ razmjenjen. Ovi mali minobacači su strašni, obična cijev malo deblja sa podlogom, a granate su bile o cijevi 30 ili 40 mm koje su se tokarile i,ličile na prave granate, patrona je bila punjenje. Obično bi dužio neko malo slabijih fizički sposbnosti, u ruksaku bi bile ribice a on bi malo iza linije, rukom od oka šarao. Ubitačno je bilo, ranjavalo je na sve strane.
Za sniper pasp, išlo sa na obuku, nas je obučavao rahmetli Rambo, prije par godina nessretno preselio. Problem je bilo naći pravi metak rozom čahurom, i iz iskustva nije se tražilo guzci čepa (znate što to znači, ne igrat se allaha), birali su se ciljevi, satima se bilo maskirano između linija, i izviđački zadaci, snimanje linije, umirivanje agresivnih na pam i m84. I treniranje i upucavanje, često što češće. Recimo da smo bili u mogućnosti umiriti pat, u rovu blizu 1000 m, ne pogodi se ali kad baja puca puca bez nišanjenja nasumice.
Nitroglicerinke smo dobili 94, ali bitno je da ima rpg mimna jer bez rpg nema muzike, međitim ništa ko minobacač 30mm i 40mm i mali bst topovi ruske proizvodnje, sa njima je napravljen garet, ovi su bst su došli kad i nitroglicerinke bili su prezicino toliko da se bira dali gađati u okno zemunice ili u okvir okna, nekiliko vrsta granata je imao, A ove male minobcače smo slučajno u 511 tad slavnoj patentirali i sprobali na autnomiji, pokazalo se kao najučinkovitije znali smo kad smo snjima smirili Šejle da su moć. Odgovorni su za slom ofanzive, panteri su dobro najebali na Joji baš od nekoliko 30 i 40 mm, nakon par sati prašenja po njima, ostavili već zauzet položaj, jednostavno su pobjegli ostavaljajući iza sebe, zavoje i opremu, ranjene i mrtve su uspijeli izvuć. Jeddan je živ ostao zarobljen, nije se smio povuć, kasnije je živ razmjenjen. Ovi mali minobacači su strašni, obična cijev malo deblja sa podlogom, a granate su bile o cijevi 30 ili 40 mm koje su se tokarile i,ličile na prave granate, patrona je bila punjenje. Obično bi dužio neko malo slabijih fizički sposbnosti, u ruksaku bi bile ribice a on bi malo iza linije, rukom od oka šarao. Ubitačno je bilo, ranjavalo je na sve strane.
Za sniper pasp, išlo sa na obuku, nas je obučavao rahmetli Rambo, prije par godina nessretno preselio. Problem je bilo naći pravi metak rozom čahurom, i iz iskustva nije se tražilo guzci čepa (znate što to znači, ne igrat se allaha), birali su se ciljevi, satima se bilo maskirano između linija, i izviđački zadaci, snimanje linije, umirivanje agresivnih na pam i m84. I treniranje i upucavanje, često što češće. Recimo da smo bili u mogućnosti umiriti pat, u rovu blizu 1000 m, ne pogodi se ali kad baja puca puca bez nišanjenja nasumice.
-
Tromblon
#4184 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sto posto je M-92 jer znam da smo se cudili otkud 92, a zarobili je vec u maju 92. Kasnije nam je jedan bivsi JNA oficir rekao da je ta puska u stvari proizvedena 91., ali da samo nosi oznaku 92 i da je prvo bila dodijeljena padobrancima, pa ostalim specijalnim jedinicima i jedinicama za zastitu i obezbjedjenje.Seawolf wrote:Ako se radi o kalibru 5,56x45 mm, onda oznaka te kratke puške nije M92, nego M85.Tromblon wrote:Uh doobro me podsjeti na to mjesto. Mislim da su se trojica tu izmjenjala. Prvo 2 puta pasp, pa su treci put napravili mix paspa i sijaca.
Nego, Dozer da te pitam kakvo je tvoje misljenje o jurisnoj AP M-92, 5,56 sa optickim nisanom? Proiyvodnja CZ.
M92 se proizvodila isključivo u kalibru 7,62x39 mm.
- Dozer
#4185 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja mislim da nije M92... U 5,56 nisu nikada pravili nesto s tom oznakom modela... @Seawolf je u pravu. M85 je jedna, starija, a nova verzija u tom kalibru je ona sto spomenuh - M-21.
Sad pretrkeljah Zastavu, i nemaju model M92 u cal. 5,56...
Sad pretrkeljah Zastavu, i nemaju model M92 u cal. 5,56...
Last edited by Dozer on 29/03/2017 10:07, edited 1 time in total.
-
Tromblon
#4186 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E, ybm mu moguce je onda da sam kalibar fulio jer je M92. A siguran sam da municije za njega nismo imali negdje do ljeta 93. Moyda jedno 50-ak komada koje smo cuvali.
- Dozer
#4187 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Fulio si ili model ili kalibar. One, zapravo, izgledaju isto, samo je razlika u okviru. I kalibru. 
Jel' to ovo bilo?
M85, 5.56

A ovo je M92 7.62

Ovo je nova M-21, 5.56

Jel' to ovo bilo?
M85, 5.56

A ovo je M92 7.62

Ovo je nova M-21, 5.56

- Dozer
#4188 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Barret .50 nismo imali. Bar ne mi u Sarajevu.BISCANIN2 wrote:Uh, M16, falovka, milan, još ako ste imali baret 50, kod nas je bio pasp i cro 50cal, rahmetli Feri DuDakov pratioc je imao onaj novi kalas u 22 cal. O tome smi samo maštali. Ono što zarobiš to ti je i što dođe helikopterom, a najviše je dolazilo upaljači, i punjenja, za rakete i granate koje smo pravili sami.
Nekad na jesen '92 su u CNP-u napravili 4 komada necega u tom kalibru, od cijevi PAM-a. Bile su prepoznatljive po zelenom kundaku (valjda pokusaj maskiranja
Bila je repetirka, s okvirom od 5 metaka, a na ustima cijevi je imala prilicno veliki i ruzan skrivac plamena, i bila je prilicno disbalansirana i nezgrapna. Ali, s tom optikom se mogla upucati do 1200. I dobro je radila do te daljine.
Municija za PASP - mislis na "ljubicicu" (ljubicasta boja oko inicijalne kapisle)? To je bila namjenska municija radjena bas za PASP, 7,92x57 s 13 gramskim i dobro balansiranim zrnom. I mi smo kuburili s njom, a onda je nestalo nekad na proljece '93, pa ce morala koristi bilo koja. Posto se to onda uglavnom svodilo na lovacku 8x57, ili mitraljesku 7,9, vecina cijevi PASP-ova su ubrzo "propuhale".
Rahmetli Rambo je onaj lik s onog spota "Rambo iz Cazina", sto ga roknuse? Ako je on, nemoj se zajebavati da vam je on bio instruktor... Jer, sudeci po onom spotu, onaj lik bas i nije bio stela ni s drzanjem oruzja kako treba...
-
Tromblon
#4189 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ova u sredini M92 7,62...samo je vrh cijevi bio ravan nije imao ovakav zavrsetakDozer wrote:Fulio si ili model ili kalibar. One, zapravo, izgledaju isto, samo je razlika u okviru. I kalibru.
Jel' to ovo bilo?
M85, 5.56
A ovo je M92 7.62
Ovo je nova M-21, 5.56
- Dozer
#4190 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To na cijevi su ekstenzije, ima ih raznih.
Kao sto vidis, M-92 i M-85 su identicne na oko, osim okvira. Lako se izraditi. Ako je ta bila 5.56, ona je to bila M-85.
Kao sto vidis, M-92 i M-85 su identicne na oko, osim okvira. Lako se izraditi. Ako je ta bila 5.56, ona je to bila M-85.
-
Tromblon
#4191 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Okvir je i rijesio dilemu
Kako god zakon puska.
Kako god zakon puska.
-
BISCANIN2
#4192 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mi smo imali iste te u cal 50, ista optika, i lovački okidač je bio, jednometka, kad staviš metak nema vađenja dok ne ispališ, bolji od paspa bio.
Naši 53 su pazili i kad naiđu na rozu odvoje, tako da je bilo nešto municije za pasp, i bio je nježan tražio je dosta pažnje, čišćenja. Vjerovatno najlošija stavka u jna naoružanju.
Da si živ i zdrav, onaj na spotu je bio djete kad je rat bio (diler, siledžija, huligan, ali imao je srce) Rambo je drugi lik, imao je 14, 5 i 20mm sniper, da 20mm sniper sa noćnom optikom, imao sam prilku tad malo gledati po noći na nekakvom austrijskom karabinu. Tukao je kamione, kombije džipove, sve što miče. Poginuo je u lovu, pod sumnjiv okolnostima.
Naši 53 su pazili i kad naiđu na rozu odvoje, tako da je bilo nešto municije za pasp, i bio je nježan tražio je dosta pažnje, čišćenja. Vjerovatno najlošija stavka u jna naoružanju.
...Rahmetli Rambo je onaj lik s onog spota "Rambo iz Cazina", sto ga roknuse? Ako je on, nemoj se zajebavati da vam je on bio instruktor... Jer, sudeci po onom spotu, onaj lik bas i nije bio stela ni s drzanjem oruzja kako treba
Da si živ i zdrav, onaj na spotu je bio djete kad je rat bio (diler, siledžija, huligan, ali imao je srce) Rambo je drugi lik, imao je 14, 5 i 20mm sniper, da 20mm sniper sa noćnom optikom, imao sam prilku tad malo gledati po noći na nekakvom austrijskom karabinu. Tukao je kamione, kombije džipove, sve što miče. Poginuo je u lovu, pod sumnjiv okolnostima.
- Dozer
#4193 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eh, prepadoh se da nije onaj lik...
Da, 20mm, kao i 14.5, su tzv. "lovci na tenkove". S tim od 20 je hladno mogao busiti transportere, onesposobljavati tenkove (gusjenice i motor), pucati kroz zidove i sl.
I 14.5 je dobar za transportera
. Nama se pojavila jedna nekad '93.
Da, 20mm, kao i 14.5, su tzv. "lovci na tenkove". S tim od 20 je hladno mogao busiti transportere, onesposobljavati tenkove (gusjenice i motor), pucati kroz zidove i sl.
I 14.5 je dobar za transportera
-
BISCANIN2
#4194 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Za zemunice, kuće, kamione i kombije najčešće, imali su njih dvojica šta nosati, tenkovi i trasnporteri su se krili, jer su ih naši raketaši pretvarali u baklje gdje god da se pojave. A na kamion ili pinca nećeš trošiti raketu.Da, 20mm, kao i 14.5, su tzv. "lovci na tenkove". S tim od 20 je hladno mogao busiti transportere, onesposobljavati tenkove (gusjenice i motor), pucati kroz zidove i sl.![]()
I 14.5 je dobar za transportera. Nama se pojavila jedna nekad '93.
- Dozer
#4195 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tacno. Samo kazem za sta se sve to moze koristiti 
- Maraschino
#4196 Re: Snajperisti u Sarajevu..
http://mojusk.ba/sijaci-smrti-tako-su-g ... m-i-majku/Sijači smrti / Tako su govorili snajperisti oko Sarajeva: Pucam u dijete i ubijem i majku
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#4197 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ko zna engleski, bujrum...
Evo da vas zainteresuje, mali uvod na našem:
(Svjedočenje kanadskog puk. Davida Frasera, oficira UNPROFOR-a u Sarajevu, na suđenju Stanislavu Galiću)
http://www.icty.org/x/cases/galic/tjug/ ... 31205e.pdfDokazi otkrivaju poteškoće s kojima se suočavaju zapovjednici (SRK) u izbjegavanju civilnih žrtava kada je riječ o vođenju rata u urbanom kontekstu grada Sarajeva. ABiH je u vrijeme sukoba brojala oko 45.000 vojnika unutar grada, što predstavlja značajan broj naspram procijenjenih 340.000 stanovnika Sarajeva. Ova gusta vojna prisutnost u gradu znatno povećava vjerojatnost civilnih žrtava kada napadaju ABiH ciljeve, posebno kada se koriste oružja poput minobacača i snajpera.
Kao predstavnik UN-a, objasnio je, ratovanje pod tim okolnostima je „vojniku najgora noćna mora.”
Drugi predstavnik UN-a složio, svjedočenja da „dvije strane vode rat (u gradu) i obje koriste topništvo i minobacače. Mislim da je tako nemoguće, što sam i doživio tamo, izbjeći određene civilne četvrti...
(Svjedočenje kanadskog puk. Davida Frasera, oficira UNPROFOR-a u Sarajevu, na suđenju Stanislavu Galiću)
- Streptokok
#4198 Re: Snajperisti u Sarajevu..
jadni galić, ni kriv ni dužan nastrada. baš žalovno. treba li ti maramica?Woody wrote:Ko zna engleski, bujrum...
http://www.icty.org/x/cases/galic/tjug/ ... 31205e.pdfDokazi otkrivaju poteškoće s kojima se suočavaju zapovjednici (SRK) u izbjegavanju civilnih žrtava kada je riječ o vođenju rata u urbanom kontekstu grada Sarajeva. ABiH je u vrijeme sukoba brojala oko 45.000 vojnika unutar grada, što predstavlja značajan broj naspram procijenjenih 340.000 stanovnika Sarajeva. Ova gusta vojna prisutnost u gradu znatno povećava vjerojatnost civilnih žrtava kada napadaju ABiH ciljeve, posebno kada se koriste oružja poput minobacača i snajpera.
Kao predstavnik UN-a, objasnio je, ratovanje pod tim okolnostima je „vojniku najgora noćna mora.”
Drugi predstavnik UN-a složio, svjedočenja da „dvije strane vode rat (u gradu) i obje koriste topništvo i minobacače. Mislim da je tako nemoguće, što sam i doživio tamo, izbjeći određene civilne četvrti...
-
Tromblon
#4199 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Poceh ovo da citam i vala od neprestane smijeha prestadoh. Bolje ziv nego da me hercika opali dok ovo citam.
Nego pitanje za administraciju: DO KADA CE SE DOZVOLJAVATI OVAKVIM LIKOVIMA DA NEPRESTANO TRUJU OVAJ FORUM? Mogao bih ovo elaborirati na duzi rad, ali navedeni nije vrijedan toga.
Nego pitanje za administraciju: DO KADA CE SE DOZVOLJAVATI OVAKVIM LIKOVIMA DA NEPRESTANO TRUJU OVAJ FORUM? Mogao bih ovo elaborirati na duzi rad, ali navedeni nije vrijedan toga.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#4200 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ako ovaj tvoj komentar nije maliciozan (a znam da jeste)... Galić je dobio šta je zaslužio, ko ga jebe. Mene više interesuje ovo svjedočenje kanadskog pukovnika, koji se pridružuje plejadi počevši od MacKenzie-a... Mišljenje? Prosrpski orijentisani Kanađani/CanBat? Ne, sudeći po ponašanju u RSK-a. Koji onda kurac?Streptokok wrote:jadni galić, ni kriv ni dužan nastrada. baš žalovno. treba li ti maramica?Woody wrote:Ko zna engleski, bujrum...
Last edited by Woody on 10/04/2017 12:27, edited 1 time in total.