Teretana
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
-
ExtremeB
-
Mustang1
#4177 Re: Teretana
Ja ali nije bilo pitanje sta sve radi nego da li napreduje ista od trcanja .. Ja sam rekao da mi se upale samo listovi ( a radim ih u teretani ) dok mi se ostali djelovi tijela ne upale .. Rade oni normalno moram mahati rukama kad trcim i sve to ali nemam nista od tog mahanja 
-
motorola01
#4178 Re: Teretana
Upale ti se listovi zato sto nisi dovoljno aktivan mimo teretane. Vjerovatno dosta vremena provodis sjedeci(mimo teretane) i u rijetkim trenutcima trcis i to malo sto potrcis, odmah se upale. Trci cesce i nece biti upale.
Nemoj mi sad reci da cesto trcis i da ti se svaki put upale listovi jer je to nemoguce. Ili ne trcis cesto ili nemas svaki put upale. Ako cesto trcis, mozes imati prvi put upalu i to je to. Znaci, mojne s.anja
Nemoj mi sad reci da cesto trcis i da ti se svaki put upale listovi jer je to nemoguce. Ili ne trcis cesto ili nemas svaki put upale. Ako cesto trcis, mozes imati prvi put upalu i to je to. Znaci, mojne s.anja
-
Mustang1
#4179 Re: Teretana
Mislim da se ne razumijemo sta sam htio reci a sta vi govorite
Nismo na istoj talasnoj duzini
Znam ja da se meni listovi upale zato sto nisam aktivan .. Ali recimo desavalo se da ne radim ni teretanu ni nista i kad trcim samo se listovi upale .. Ne upali se nista vise .. Zato kazem da oni najvise rade od trcanja i "napreduju" .. Dok ostalo mozda radi ali to je nista ..
- BAN___KAI
#4180 Re: Teretana
Eh samo da vam javim kako je bilo.
Ljudi umro sam tamo, jedva sam dosao kuci jer nisam imao bas nikako snage u nogama , nemogu sada ni ustati kada serem xD.
Prvo sto sam uradio kada sam usao u teretanu jeste odmah sam uradio super gresku, ja sjeo da radim vjezbu za noznu ekstenziju a sjeo za spravu za noznu fleksiju
, slicno izgledaju.
Drugo je sto sam odmah poceo raditi Iskorak sa bucicama u dvije ruke i uradio sam sve serije sa tim ali kada sam tu vjezbu uradio nestalo mi je snage u nogama i nisam mogao druge raditi , btw ja sam poceo prvo raditi iskorak bez naslanjanja druge noge na drugu spravu pa mi je lik rekao da se treba nasloniti noga na spravu i ona spustati.
Uradio sam cucnjeve sa bucicama,iskorak i noznu ekstenziju a one ostale vjezbe nikako nisam mogao jer nisam imao snage, nadam se na druge vjezbe nece biti toliko zahtjevne kao noge jer su mi pravo slabe.
I odmah cim sam poceo raditi drugi likovi su mi savjetovali kako da radim i sve je to super ,a ja se osjecam ko dijete naspram njih a imam 24 godine x:(
Pravo sam se oznojio i vise sam sjedio nego radio jer nisam imao snage nakon prvih 10minuta radjeci Iskorak.Nisam trebao rucati,vecerati i doruckovati pizzu
Ljudi umro sam tamo, jedva sam dosao kuci jer nisam imao bas nikako snage u nogama , nemogu sada ni ustati kada serem xD.
Prvo sto sam uradio kada sam usao u teretanu jeste odmah sam uradio super gresku, ja sjeo da radim vjezbu za noznu ekstenziju a sjeo za spravu za noznu fleksiju
Drugo je sto sam odmah poceo raditi Iskorak sa bucicama u dvije ruke i uradio sam sve serije sa tim ali kada sam tu vjezbu uradio nestalo mi je snage u nogama i nisam mogao druge raditi , btw ja sam poceo prvo raditi iskorak bez naslanjanja druge noge na drugu spravu pa mi je lik rekao da se treba nasloniti noga na spravu i ona spustati.
Uradio sam cucnjeve sa bucicama,iskorak i noznu ekstenziju a one ostale vjezbe nikako nisam mogao jer nisam imao snage, nadam se na druge vjezbe nece biti toliko zahtjevne kao noge jer su mi pravo slabe.
I odmah cim sam poceo raditi drugi likovi su mi savjetovali kako da radim i sve je to super ,a ja se osjecam ko dijete naspram njih a imam 24 godine x:(
Pravo sam se oznojio i vise sam sjedio nego radio jer nisam imao snage nakon prvih 10minuta radjeci Iskorak.Nisam trebao rucati,vecerati i doruckovati pizzu
-
Mustang1
#4181 Re: Teretana
Sa pizzom ces daleko dogurati
Meni se cini da ti nemas bas prejaku volju jer si rekao da neces dugo ici .. Ne moze tu nista preko noci .. A pogotovo ne moze sa pizzom
Koliko si visok i tezak ?
Meni se cini da ti nemas bas prejaku volju jer si rekao da neces dugo ici .. Ne moze tu nista preko noci .. A pogotovo ne moze sa pizzom
- BAN___KAI
#4182 Re: Teretana
PA pizza jedem jednom mjesecno a evo sada pojeo 8 zvrkova bureka xD.SwatkiMawi13 wrote:Sa pizzom ces daleko dogurati![]()
Meni se cini da ti nemas bas prejaku volju jer si rekao da neces dugo ici .. Ne moze tu nista preko noci .. A pogotovo ne moze sa pizzom![]()
Vidis ja zelim da idem sve dok budem zadovoljan svojim tijelom, sada izgledam ko dijete a trebam izgledati kao vojnik. Citava ruka mi je iste sirine i mislim da je 1/3 koliko drugi imaju,
Tezak sam 80kila i 187cm visok ako se dobro sjecam , svi mi kazu da sam se udebljao a ja sebe vidim jos kao djecije gradje.
Sva mi masa ide u stomak i u noge, nista u ruke.
I ja mislim ako budem dosao do te moje zeljene gradje da cu onda dobiti puno volje da nastavim trenirati, jer ja kada se pocnem necim baviti onda to radim i u snu, prije kada sam karate trenirao , legnem da spavam i dok lezim vjezbam udarajuci vazduh xD
-
Mustang1
#4183 Re: Teretana
A Bog te jadan kako si pisao ja mislio 50 kg i 2 metra .. Pa ja kad sam krenuo u teretanu sa 22 godine imao sam 190 cm i 70 kg a ti se nesto zalis 
- BAN___KAI
#4184 Re: Teretana
lol pa imao sam ja 70kg prosle godine ali sam prestao pusiti i dobio sam 10kila lagano xD, ne znam da li je to samo zbog pusenja ili sto sam citav dan za racunarom.SwatkiMawi13 wrote:A Bog te jadan kako si pisao ja mislio 50 kg i 2 metra .. Pa ja kad sam krenuo u teretanu sa 22 godine imao sam 190 cm i 70 kg a ti se nesto zalis
I btw jesu li najteze vjezbe nogu ? hocu li lakse raditi druge vjezbe sto nemaju veze sa nogama.
I nasao sam evo primjer kako ja zelim izgledati , nista specialno , jel moguce to postici za mjesec , 2 ?
http://www.videobash.com/photo_show/Gir ... paign=mgid
I btw ovo cu raditi iduci trening. da mozda ovaj program rada ima previse vjezbi ?
- prsa, ramena, triceps
1. Ravni potisak sa šipkom - 4x6-8
2. Koso razvlačenje s bučicama - 4x6-8
3. Dipovi (sa ili bez opterećenja) - 3x10-12
4. Military press - 4x6-8
5. Odručenje s bučicama - 4x6-8
6. Stojeće veslanje sa šipkom - 3x10-12
7. Francuski potisak sa čela - 3x6-8
8. Potisak sa sajlom - 3x6-8
Gledao sam okolo i radi se 5 vjezbi po 5x5 na drugim stranicama poput ove. http://www.bodybuilding.com/fun/vinced3.htm
I sta bi ja sada trebao pratiti, program onog poznatog lika sto je isto bio mrsav kao ja ili nekog nepoznatog lika sto stavlja previse vjezbi ?
Last edited by BAN___KAI on 04/06/2013 17:05, edited 3 times in total.
-
Mustang1
#4185 Re: Teretana
Neces ovako izgledati ni za godinu
Pa ja se nikako nisam mogao udebljati bez teretane .. Tek kad sam krenuo u teretanu kile su dolazile .. Kad sam prestao opet sam izgubio 7 kg .. Najbolje bi bilo da se ti uslikas bez glave i da stavis
Meni se sve cini da si ti umislio da si mrsav
-
Ali_G
#4186 Re: Teretana
Tebi bi bilo najbolje da ako u teretani ima instruktor, da s njim radish. Ovu gradju sa slike na koju pucas neces druze dostici za godinu. Pogotovo ako se nastavis hraniti pizzom i burekom. Onakva gradja zahtjeva u gram da znas sta jedes i puno puno treninga, al ne sirovog treninga.
To sto te bole noge sada je nista kako ce boljeti sutra i prekosutra. Za ljude koji prvi puta u zivotu krecu u teretanu je ludost raditi cucanj i mrtvo dizanje. Imaju vjezbe koje pogadjaju iste misice, a sluze da se malo naviknes i ojacas muskulaturu, a ti kako hoces
To sto te bole noge sada je nista kako ce boljeti sutra i prekosutra. Za ljude koji prvi puta u zivotu krecu u teretanu je ludost raditi cucanj i mrtvo dizanje. Imaju vjezbe koje pogadjaju iste misice, a sluze da se malo naviknes i ojacas muskulaturu, a ti kako hoces
- BAN___KAI
#4187 Re: Teretana
Ee jbg , taj lik meni uopste neizgleda nesto nabildano , ima tijelo kao vecina ljudi tih godina. Ali vjerovatno bi izgledao puno drugacije da se malo napne.SwatkiMawi13 wrote:Neces ovako izgledati ni za godinuPa ja se nikako nisam mogao udebljati bez teretane .. Tek kad sam krenuo u teretanu kile su dolazile .. Kad sam prestao opet sam izgubio 7 kg .. Najbolje bi bilo da se ti uslikas bez glave i da stavis
Meni se sve cini da si ti umislio da si mrsav
I lol kontao sam staviti svoju glavu na neku sliku da mi bude to motivacija
Ali-g -Ta teretana je u atomskom slonistu i nema trenera xD.
Pa ako kazes da je ludost raditi cucanj i mrtvo dizanje na pocetku da li to znaci da onaj sto je pisao ovaj plan rada nema pojma ? da odmah predjem na drugi plan rada jer stvarno je previse to raditi za mene.
One druge vjezbe izgledaju puno bolje i lakse i imaju citav plan rada dok ove sada sto radim imaju samo 3 plana i to je to.
Sta mislite o ovome ? dokazano da djeluje i to za 9 sedmica .
Exercise Work Sets
Bench Press 4 x 4
Bent Over Rows 4 x 4
Back Squats 4 x 4
Upright Rows 2 x 20
Calve Raises 2 x 20
I ide li jos iko u teretanu Univerzum? , da cujem koliko je trebalo odredjenim likovima da se nabildaju .
-
ExtremeB
- hodža
#4189 Re: Teretana
hajde preporučite neke vježbe za podlakticu 
-
motorola01
#4190 Re: Teretana
Otkud sad genetika? U jednom postu pises da ona ne igra ulogu, nego 100 posto ishrane i treninga!ExtremeB wrote:cu ne moze moze i te kako da moze
ja ne znam kako vi to igleda te pa kaze te da tek za godinu dana
mozes a faktor je i koliko godina imas ako imas oko 17-18 tj pubertet hormoni divljaju cuda se mogu uradit
ja sam za 8 mj od 60kg imao 78kg bf 11% ( imam dobro genetiku ) al onako mozes bez problema
sredi ishranu
gledaj 300-400 UH dnevno ( riza kuhana ili krompir kuhana )) tj slozeni UH da unosis
nekih 200g proteina dnevno da unosis iz pileitne bjelnacad ribe....
i vidjeces rezulate strasne i naravno u teretani da dajes svoj maximum gledaj 8-12 ponavljanja najbolje za volumen misica al
sa kontrakcijama... ako ne znas sta su kontrakcije malo proguglaj... najbolje je to objasnio Milos Sarcev ..
Onakav torzo moze imati za koji mjesec i bez tegova, ali ramena, a pogotovu onakvu ruku, e to ce malo pocekati. Za ovakvu ruku uz pravilnu ishranu i trening treba jako puno, osim ako vec sam od sebe nema "jacu" ruku.
Sljedeci trening koji je naveo, prognoziram da nece ni stici do francuskog presa
-
ExtremeB
-
motorola01
#4192 Re: Teretana
To je stvar percepcije i izbora, ko sta zeli postici treningom. Nekome je ovo dovoljno, a nekom da stvori grbe i da se jedva krece. Ponavljam, za onakav torzo mu ne treba puno uz uslov da nema slauf na stomaku. One grudi moze postici samo sklekovima jer ovaj na slici i nema nista(bukvalno). Ali za onu ruku treba i ozbiljnim dosta. Pogledaj malo sirinu ruke i ocito da ti zelis nesto sasvim drugo od ovog momka sto tek pocinje.ExtremeB wrote:
Otkud sad genetika? U jednom postu pises da ona ne igra ulogu, nego 100 posto ishrane i treninga!
Onakav torzo moze imati za koji mjesec i bez tegova, ali ramena, a pogotovu onakvu ruku, e to ce malo pocekati. Za ovakvu ruku uz pravilnu ishranu i trening treba jako puno, osim ako vec sam od sebe nema "jacu" ruku.
Sljedeci trening koji je naveo, prognoziram da nece ni stici do francuskog presa, a ako kojim slucajem i dodje, onda mu ne gine kakva mocna kvrga na celu ili vrhu glave (u zavisnosti gdje aterira sipka sa tegovima)
ne za svakok pojedinca je 100% ishrana 100% trening
al od genetike zavisi koilki je tvoj prirodni potencijal koliko mozes prirodno da dobijes misica itd.
ne znam kako ti izgeldas al ono je za mene jadno cisto pocetnicki izgled za koji ne treba ni 1 mj treninga kad se zna kako i sta
A sto se mene tice, kad sam trenirao redovno na 75kg i visinu od 180 cm sam imao ruku 43,5 cm. Za jednog amatera i covjeka koji je samo zelio fino izgledati i previse.
-
Chuckie
#4193 Re: Teretana
Spustas sipku sa tegovima (dvije desetke ploce) iza ledja na prste ruke, pa ju dizes. Zakacis plocu na kanapu, kanapu za sipku koju motas i odmotavas dlanovima, sa rukama ispruzenim horizontalno. Uzmes sipku sa tegovima u dlanove, prislones ruke (zglobove) na ivicu ravne klupe i spustas je na prste pa je vracas nazad. Valjda ces skontati.hodža wrote:hajde preporučite neke vježbe za podlakticu
- Sodom1
#4194 Re: Teretana
Ja sam onako malo preletio preko teme .Mogu dati savet pocetnicima i onima koji idu duze u teretanu ali nemaju rezultate neke ocite jeste, da ako zelite da izgledate extra morate naci nekog ko izgleda extra.I njega pitati sve sto vas interesuje,i platiti mu ako treba. Nema vajde primati savet i informaciju od nekog ko ni na sta ne lici ili pogotovo ovde na netu gde ne znamo kako ko izgleda.
Meni je ovo logicno:jer ljudi rasturaju ovaj program onaj program,ta ishrana ta namirnica a ovamo telo ni na sta ne lici,koji djavo
ko je ovde glup
Da bi neko mogao deliti savete,mora imati rezultate ,a oni se vide kad se skine majica. U protivnom cisto supljiranje
Meni je ovo logicno:jer ljudi rasturaju ovaj program onaj program,ta ishrana ta namirnica a ovamo telo ni na sta ne lici,koji djavo
Da bi neko mogao deliti savete,mora imati rezultate ,a oni se vide kad se skine majica. U protivnom cisto supljiranje
- BAN___KAI
#4195 Re: Teretana
pa znam da je to doba najbolje jer hormoni divljaju, ja imam evo 24 godine i vjerujem da kada bih poceo imati dobro tijelo da bih ja obozavao svoje tijelo i radio vjezbe divljacki, sinoc gledao neki motivacijski klip i digao sam imaginarnih 300 kila xD.ExtremeB wrote:cu ne moze moze i te kako da moze
ja ne znam kako vi to igleda te pa kaze te da tek za godinu dana
mozes a faktor je i koliko godina imas ako imas oko 17-18 tj pubertet hormoni divljaju cuda se mogu uradit
ja sam za 8 mj od 60kg imao 78kg bf 11% ( imam dobro genetiku ) al onako mozes bez problema
sredi ishranu
gledaj 300-400 UH dnevno ( riza kuhana ili krompir kuhana )) tj slozeni UH da unosis
nekih 200g proteina dnevno da unosis iz pileitne bjelnacad ribe....
i vidjeces rezulate strasne i naravno u teretani da dajes svoj maximum gledaj 8-12 ponavljanja najbolje za volumen misica al
sa kontrakcijama... ako ne znas sta su kontrakcije malo proguglaj... najbolje je to objasnio Milos Sarcev ..
Pa rizu i krompir bih morao kupiti jer nisu skupe, samo mi reci , UH daju snagu ? pa da li bih ih jeo prije,poslije treninga ili sto vise to bolje ?
I jos hocu li se ja uvijek isto hraniti i na neradnim danima ? ili samo danima kada vjezbam jer je to prioritet za rast misica dok drugi dani su za samo tezinu ?.
I UH dan poslije vjezbanja evo sada hodam ko invalid , kako me samo guz boli
Pa ako mi je sutra dan za prsa i bicepa a imam upalu micica nogu hocu li moci raditi te druge vjezbe bez problema ?
- medjutim
#4196 Re: Teretana
Samo prirodne vjezbehodža wrote:hajde preporučite neke vježbe za podlakticu
-
neretvanac
#4197 Re: Teretana
Ovdje hocu da podjelim svoje nedavno iskustvo, koje me odusevilo.
Dakle vec druze vremena se mucim da skinem jos par suvisnih kg i masnih naslaga.
Unatoc dobrom treningu, dosta kardia, sredjenoj prehrani koja je bila ekstremno clean, bez imalo junka i cinjenici da sam probao od keta do cikliranja UH situacija na vagi je stajala a i izgled i misicni status je stagnirao. Unos proteina najmanje 2 g po kg tjelesne mase.
A onda sam odlucio da isprobam nesto novo, a to je pozitivno junkanje poslije treninga.
Dakle, prije sam poslije treninga jeo tipicnu prehranu, koju ovdje vecina nas upraznjava a to je klasinic PWM shake (whey plus desktro) i onda kuci riza i piletina.
Sta sada dodatno uz to ubacim u PWM ? Junk !
AL ne klasicni junk tipa mcdonalds ili cokoladu, vec homemade junk
Dakle klasicna kombinacija: domaca strudla od visanja, dva komada (skoro cisti carbs), dosta voca- sezonsko (jagode, tresnje, visnje), malo pite koju stara pravi sa pilecim mesom ili sirnice i to sve jedem do granice da budem skroz sit. Onda sat vremena poslije toga 250 g posnog opet sa vocem- shake napravim u blenderu.
Vjerovali ili ne, ovo kod mene djeluje. Ne znam sta se dogodilo, mozda ubrzanje metabolizma, boost neki u metabolizmu, promjena u rutini ili sta vec, al kad ovo jedem pogotovo poslije jaceg treninga, npr. full body, onda:
1. sljedeci dan imam puno vise energije
2. nema vise nervoze, umora i gladi poslije jakog treninga od manjka UH
3. u 10 dana sam izgubio kilo, i to bih rekao najvise sala, jer misici ne vidim da su otisli. Stanjio sam se malo, na kaisu ide jedna rupa dalje i to komotno.
4. Bolje spavam
Kakav je ovo paradoks i jel bi ovo znacilo da mogu ovako nakon treninga redovno raditi, ili bolje samo jedno vrijeme, pa ubaciti opet nesto drugo, da se metabolizam stalno iznenadjuje ?
Dakle vec druze vremena se mucim da skinem jos par suvisnih kg i masnih naslaga.
Unatoc dobrom treningu, dosta kardia, sredjenoj prehrani koja je bila ekstremno clean, bez imalo junka i cinjenici da sam probao od keta do cikliranja UH situacija na vagi je stajala a i izgled i misicni status je stagnirao. Unos proteina najmanje 2 g po kg tjelesne mase.
A onda sam odlucio da isprobam nesto novo, a to je pozitivno junkanje poslije treninga.
Dakle, prije sam poslije treninga jeo tipicnu prehranu, koju ovdje vecina nas upraznjava a to je klasinic PWM shake (whey plus desktro) i onda kuci riza i piletina.
Sta sada dodatno uz to ubacim u PWM ? Junk !
AL ne klasicni junk tipa mcdonalds ili cokoladu, vec homemade junk
Vjerovali ili ne, ovo kod mene djeluje. Ne znam sta se dogodilo, mozda ubrzanje metabolizma, boost neki u metabolizmu, promjena u rutini ili sta vec, al kad ovo jedem pogotovo poslije jaceg treninga, npr. full body, onda:
1. sljedeci dan imam puno vise energije
2. nema vise nervoze, umora i gladi poslije jakog treninga od manjka UH
3. u 10 dana sam izgubio kilo, i to bih rekao najvise sala, jer misici ne vidim da su otisli. Stanjio sam se malo, na kaisu ide jedna rupa dalje i to komotno.
4. Bolje spavam
Kakav je ovo paradoks i jel bi ovo znacilo da mogu ovako nakon treninga redovno raditi, ili bolje samo jedno vrijeme, pa ubaciti opet nesto drugo, da se metabolizam stalno iznenadjuje ?
- BAN___KAI
#4198 Re: Teretana
E ljudi danas sam opet isao iako sam jos imao upalu misica nogu.
A ovaj put skoro nista se nisam umorio niti radio jer nisam imao snage niti sam htjeo raditi one vece vjezbe pa da se ofiram.
Ipak sam se izofirao kada sam htjeo raditi onu Leptir spravu i umjesto da smanjim tezinu gore ja spustio skroz dole , do maximum tezine i vidim nesta nece pa nisam ni radio
Ta leptir sprava je opasna, kao da ce mi odnijeti ramena jer su mi ramena manja or sirine sprave.
I pokazao sam onaj spisak vjezbi nekoliko likova tamo, i uzeli su to i poderali i rekli da je ono nemoguce uraditi , pogotovo za pocetnika, i onaj lik sto vodi tu teretanu mi je napisao novi plan rada iako nisam skontao mnogo toga sto je rekao.
PA sta sada, na netu pise da trebam ignorisati savjete koje daju likovi u teretani ? napisao je da trebam raditi 3dana zaredom pa Peti dan raditi vjezbe od ponedeljka.
A ovaj put skoro nista se nisam umorio niti radio jer nisam imao snage niti sam htjeo raditi one vece vjezbe pa da se ofiram.
Ipak sam se izofirao kada sam htjeo raditi onu Leptir spravu i umjesto da smanjim tezinu gore ja spustio skroz dole , do maximum tezine i vidim nesta nece pa nisam ni radio
I pokazao sam onaj spisak vjezbi nekoliko likova tamo, i uzeli su to i poderali i rekli da je ono nemoguce uraditi , pogotovo za pocetnika, i onaj lik sto vodi tu teretanu mi je napisao novi plan rada iako nisam skontao mnogo toga sto je rekao.
PA sta sada, na netu pise da trebam ignorisati savjete koje daju likovi u teretani ? napisao je da trebam raditi 3dana zaredom pa Peti dan raditi vjezbe od ponedeljka.
- MOSALJOZE
#4199 Re: Teretana
Hajde stavi program da vidimo
- BAN___KAI
#4200 Re: Teretana
NIje lik pisao fino na papir, samo napise Ponedjeljak benč 5x10,čelo 4x4,lat 4x4 ,i druge vjezbe napise samo 4x4 i ocekuje da cu ja zapamtiti naziv vjezbe pa i ne napise.MOSALJOZE wrote:Hajde stavi program da vidimo
Pa reci mi je li isto kada npr idem , pon,srijeda,petak ,znaci uvijek jedan dan slobodan izmedju vjezbi Ili ponedjeljak ,utorak,srijeda,Pa onda petak radim vjezbe iz ponedjeljka ,ali svaki dan radim drugi dio dijela, petak je druga serija sedmice.
Mozda sam ja to pogresno shvatio.
Napisao je utorak Leđa i BIceps/ Veslanje 3x10,Šipka 4x10,Bučica 5x8, Stojeci 4x6 pa haj ti sad skontaj sta je on htjeo reci xD
Pa sada neznam koga da slusam, lika sto je mladji od mene i vodi teretanu ili neki clanak sa interneta.