Na igricama ima vise smisla, ono na jezeru kao u indijskim filmovimabeni-bu-man wrote:si vidio sta komadic od limenke ucinijasko_ba wrote:
strasno![]()
![]()
Gledali ste, ne preporučujete
Moderator: _BataZiv_0809
- jasko_ba
#4176 Re: Gledali ste ne preporucujete
- ExNihilo
#4177 Re: Gledali ste ne preporucujete
@tranquil
Realno, svaka dobro napisana knjiga daje bogat uvid u unutrašnji život protagonista, a što je izazov prikazati filmom. Što ne znači da je i nemoguće. Poenta i jeste u tome da se ne upada u zamku pokušaja bukvalnog konvertiranja knjige u film već dopustiti određene umjetničke slobode u interpretaciji djela shodno umjetnosti za koju se adaptira.
Realno, svaka dobro napisana knjiga daje bogat uvid u unutrašnji život protagonista, a što je izazov prikazati filmom. Što ne znači da je i nemoguće. Poenta i jeste u tome da se ne upada u zamku pokušaja bukvalnog konvertiranja knjige u film već dopustiti određene umjetničke slobode u interpretaciji djela shodno umjetnosti za koju se adaptira.
- tranquil
#4178 Re: Gledali ste ne preporucujete
Pa uglavnom se slažem, ali Dune je BAŠ takav da se ogromna količina napisanog teksta odvija u "glavama" a ne "na ekranu", znači baš je ekstremni slučaj po tom pitanju. Slažem se da je to izazov prikazati filmom, danas je to po mom mišljenju čak i teže nego napraviti neke zajebane specijalne efekte kakvi su potrebni za "Dune". Specijalne efekte može kupiti dobar budžet, ali takvo majstorstvo se ne može kupiti novcem. Čak i majstor poput Lyncha je već polomio zube na ovome, i sumnjam da će se neko ozbiljan prihvatiti toga nakon njegovog neuspjeha.ExNihilo wrote:@tranquil
- ExNihilo
#4179 Re: Gledali ste ne preporucujete
Lynchov problem i nije bio to već elementarno nepoznavanje originalnog predloška, nezainteresovanost za isti, ali i za sci-fi u širem smislu. Njemu se prosto učinilo da je taj čudnovati svijet Arrakisa pogodno tlo za njegove tripove i stream of consciousness. U tom hrvanju između predloška i njegovih tripova dobili smo frankenštajnski uradak kakav nije želio ni Lynch, a ni Dune fanovi.
Drugim riječima, da. Dune je jebeno kvalitetno ekranizirati. Ali, istvoremeno - nije nemoguće. Ne mislim da Lynchova abominacija predstavlja kontraargument tome.
Drugim riječima, da. Dune je jebeno kvalitetno ekranizirati. Ali, istvoremeno - nije nemoguće. Ne mislim da Lynchova abominacija predstavlja kontraargument tome.
- tranquil
#4180 Re: Gledali ste ne preporucujete
Pa eto, ubijedio si me, i slažem sa sada sa svime rečenim osim sa tvojom zadnjom rečenicom, i dalje mislim da je Lynchov neuspjeh nešto što otežava svakog budućeg režisera da se upusti u "Dune".
- ExNihilo
#4181 Re: Gledali ste ne preporucujete
To se slažem. Ranije sam i pisao nešto slično - Lynchov neuspjeh je izbio Dune iz popularne kulture. Realno, ono što je LOTR za epsku fanstastiku, to je Dune za sci-fi. Pa ipak, dok LOTR reference iskaču iz paštete, Dune zadnje dvije decenije tone u opskurnost. I tome je, vjerujem, najviše kriv Lynch.tranquil wrote:Pa eto, ubijedio si me, i slažem sa sada sa svime rečenim osim sa tvojom zadnjom rečenicom, i dalje mislim da je Lynchov neuspjeh nešto što otežava svakog budućeg režisera da se upusti u "Dune".
Nakon njegovog neuspjeha niko se nije usudio uhvatiti u koštac s materijom. Što je šteta jer, kao što rekoh, mislim da je veći problem bio Lynch nego sama knjiga.
- Tito_i_Partija
#4182 Re: Gledali ste ne preporucujete
Nista se ne sikirajte, sve ce to babuka Denis da stavi na svoje mjesto.ExNihilo wrote:To se slažem. Ranije sam i pisao nešto slično - Lynchov neuspjeh je izbio Dune iz popularne kulture. Realno, ono što je LOTR za epsku fanstastiku, to je Dune za sci-fi. Pa ipak, dok LOTR reference iskaču iz paštete, Dune zadnje dvije decenije tone u opskurnost. I tome je, vjerujem, najviše kriv Lynch.tranquil wrote:Pa eto, ubijedio si me, i slažem sa sada sa svime rečenim osim sa tvojom zadnjom rečenicom, i dalje mislim da je Lynchov neuspjeh nešto što otežava svakog budućeg režisera da se upusti u "Dune".
Nakon njegovog neuspjeha niko se nije usudio uhvatiti u koštac s materijom. Što je šteta jer, kao što rekoh, mislim da je veći problem bio Lynch nego sama knjiga.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4183 Re: Gledali ste ne preporucujete
dobro baš nije izbijeno... nastavci se štancaju jedan godišnje
imali smo dune igrice
imali smo dvije serije...doduše mini serije ali je produkcija bila dobra
baza fanova postoji
ali ipak mora se priznati da je lort bolji predložak u smislu svijeta koji prezentira za razliku od dine
u kvalitet knjiga ne ulazim pročitao sam ih sve... sada dopunjujem lotr
a nedavno sam pročitao svijet korino i kuću atreida... trebam još butlerijanski dzihad i najezdu mašina te huriona, roverandum ili kako se već zove te silmariona koji mi jedini fali
dina je za jednu HBO produkciju...naravno do mega crva leta II u sestomdijelu tada to prelazi sve mogućnosti ekranizacije
a film bi se trebao bazirati samo na prvoj knjizi i to jednom njezinom dijelu sa lijepim uvodom
imali smo dune igrice
imali smo dvije serije...doduše mini serije ali je produkcija bila dobra
baza fanova postoji
ali ipak mora se priznati da je lort bolji predložak u smislu svijeta koji prezentira za razliku od dine
u kvalitet knjiga ne ulazim pročitao sam ih sve... sada dopunjujem lotr
a nedavno sam pročitao svijet korino i kuću atreida... trebam još butlerijanski dzihad i najezdu mašina te huriona, roverandum ili kako se već zove te silmariona koji mi jedini fali
dina je za jednu HBO produkciju...naravno do mega crva leta II u sestomdijelu tada to prelazi sve mogućnosti ekranizacije
a film bi se trebao bazirati samo na prvoj knjizi i to jednom njezinom dijelu sa lijepim uvodom
- tranquil
#4184 Re: Gledali ste ne preporucujete
A meni je baš omiljeni dio sa megacrvom Letom drugim (četvrti btw, a ne šesti dio) 
- Truba
#4185 Re: Gledali ste ne preporucujete
pa i meni je omiljeni dio ali to nije za ekrana
imali smo jaba the huta
u nas je šesti
imali smo jaba the huta
u nas je šesti
- tranquil
#4186 Re: Gledali ste ne preporucujete
Kako šesti? Dune, Messiah, Children, God Emperor?
A da nije za ekrana, to je jasno, mislim da niko nije uspio ni cover knjige da kako treba odradi, pa Leto II izgleda k'o kurac. Pri tome ne mislim figurativno.

A da nije za ekrana, to je jasno, mislim da niko nije uspio ni cover knjige da kako treba odradi, pa Leto II izgleda k'o kurac. Pri tome ne mislim figurativno.

- Truba
#4187 Re: Gledali ste ne preporucujete
čuj kako šesti
1 2 3 4 5 i 6.
jer su djeca dine jedna knjiga iz 2 dijela I i II
a prva knjiga je iz tri cjelovita dijela

nemoj me pilat
ovo sam doktorirao čak sam htio i istetovirati na leđa
1 2 3 4 5 i 6.
jer su djeca dine jedna knjiga iz 2 dijela I i II
a prva knjiga je iz tri cjelovita dijela

nemoj me pilat
ovo sam doktorirao čak sam htio i istetovirati na leđa
- tranquil
#4188 Re: Gledali ste ne preporucujete
Ih i ja sam doktorirao (doduše nisam htio ništa tetovirati), ali broj fizičkih knjiga zavisi od izdavača. Ja sam npr. čitao u izdanju koje nije dijelilo knjige. Uglavnom mislim da se razumijemo.
- Truba
- dječak sa šibicama
#4190 Re: Gledali ste ne preporucujete

iako volim tematiku WWII, ovaj film sam ugasio nakon 40 minuta.
- ferratilis
#4191 Re: Gledali ste ne preporucujete
Jutros sam u hali ostavio bolju kreaciju od ovoga

- Kaligrafija
#4192 Re: Gledali ste ne preporucujete
Annabelle creation...kad mislis da je prvi glup, da ce drugi mozda biti bolji i shvatis da gluplje ne moze...
- Raigor Stonehoof
#4193 Re: Gledali ste ne preporucujete
a takve filmove gledas zbog umjetnickog dojma?Kaligrafija wrote:Annabelle creation...kad mislis da je prvi glup, da ce drugi mozda biti bolji i shvatis da gluplje ne moze...
- Kaligrafija
#4194 Re: Gledali ste ne preporucujete
Ne, namjera je pogledati dobar horor...niti je napet, niti ima kakvu radnju, a kamo li da te trzne i prepadne...glup do bola...!Raigor Stonehoof wrote:a takve filmove gledas zbog umjetnickog dojma?Kaligrafija wrote:Annabelle creation...kad mislis da je prvi glup, da ce drugi mozda biti bolji i shvatis da gluplje ne moze...
- Raigor Stonehoof
#4195 Re: Gledali ste ne preporucujete
jebiga... mene je prepo par puta, vise nisam ni ocekivao 
- Filter
#4196 Re: Gledali ste ne preporucujete
it comes at night
http://www.imdb.com/title/tt4695012/?ref_=nv_sr_2
kakav gubitak vremena, zivota, prostora na disku. 5 minuta nekog postapokalipticnog filma rastegnuto na ocajnih 90 minuta.
http://www.imdb.com/title/tt4695012/?ref_=nv_sr_2
kakav gubitak vremena, zivota, prostora na disku. 5 minuta nekog postapokalipticnog filma rastegnuto na ocajnih 90 minuta.
- beni-bu-man
- hadzinicasa
#4198 Re: Gledali ste ne preporucujete
skinula Operation Dunkirk umjesto Dunkirka....
znaci.... ubijte me sad i odmah.
http://www.imdb.com/title/tt6836772/?ref_=nv_sr_1
gledam i sve kontam.. ma sta su ga nahvalili... vidi smetlja.... majke mi mora da je do mene... i sve cekam i cekam da se nesto desi....
i bi do mene...
gledam i sve kontam.. ma sta su ga nahvalili... vidi smetlja.... majke mi mora da je do mene... i sve cekam i cekam da se nesto desi....
i bi do mene...
- beni-bu-man
#4199 Re: Gledali ste ne preporucujete
hadzinicasa wrote:skinula Operation Dunkirk umjesto Dunkirka....
![]()
i bi do mene...
- hadzinicasa
#4200 Re: Gledali ste ne preporucujete
shega tebi ma jabeni-bu-man wrote:![]()
![]()
tuga brate sestro.