"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
daxon

#4176 Re: "Majstori" parkiranja

Post by daxon »

poznanik wrote:
quasar wrote:Da te ispravim. clan 238 vise ne sankcionise prersaje iz clanova 73, 74. Jednostavno su obrisali tacku u kojoj se ta kazna odnosi na te clanove, tako da su oni samo preporuke.
U pravu si.. Nisam kod sebe ažurirao ovaj dio, nisam izbrisao tč. 14. i napravih zajeb... Izvinjavam se svima :-?
Prekršaj se može sankcionisati i bez tačke 14. koja je obrisana iz člana 238.
Npr. po tačci 15. člana 238 kaznenih odredbi, a umjesto da se kazna za nepropisno parkiranje piše po članu 73. i 74., kazniti vozača nepropisno parkiranog vozila po članu 77. i riješen problem.

Dakle, tačka 15. člana kaznenih odredbi 238. kaže da će se sa 40, 00 KM kazniti:
"vozač koji vozilo zaustavljeno na kolovozu ne obilježi posebnim znakom na način propisan u članu 77."

Sa druge strane član 77. između ostalog kaže i ovo:
" Vozač je dužan motorno vozilo, traktor ili priključno vozilo, osim motocikla bez bočne prikolice, koje je zaustavljeno na kolovozu, obilježiti posebnim znakom kojim se označava zaustavljeno vozilo na kolovozu, i to:
1) kad je bio prinuđen da zaustavi vozilo na mjestu ili dijelu puta iz člana 73. ovog Zakona"

Prema tome, policija nema opravdanje kako ne mogu kazniti nesavjesne vozače zbog brisanja famozne tačke 14. člana 238. kaznenih odredbi, jer svako vozilo parkirano na način da čini prekršaj po članu 73. i 74., a vozač nije postupio po članu 77. tačka 1. podliježe kazni po članu 238. iz tačke 15.
bpsang

#4177 Re: "Majstori" parkiranja

Post by bpsang »

evo jedne od maloprije : trubio frajer i trubio al niko ne silazi da ovog PEUGEOTA skloni
Image
Sta ti preostaje nego da ga izgazas cipelama po haubi i krovu i to sa onim sto imaju krampone za led :D
quasar

#4178 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quasar »

Evo sad znam zasto treba sajla.
Zaustavis nekog sa terencem zakacis ovo i izvuces na sred ceste.
bpsang

#4179 Re: "Majstori" parkiranja

Post by bpsang »

quasar wrote:Evo sad znam zasto treba sajla.
Ja bi za ovakve platio pauka da ga digne i premjesti na vrh nekog brda od snijega pa nek se cijedi do proljeca :lol: :lol:
quasar

#4180 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quasar »

bpsang wrote:
quasar wrote:Evo sad znam zasto treba sajla.
Ja bi za ovakve platio pauka da ga digne i premjesti na vrh nekog brda od snijega pa nek se cijedi do proljeca :lol: :lol:
Mislim cak da se ovdje komforno moze zvati policija da pozove pauka. Pauk sluzba radi do 20h.
Pozvati se moze na vazeci clan 74. i clan 75.

Članak 74.
Osim u slu~ajevima iz ~lana/~lanka 73. ovog zakona, voza~ ne smije par-
kirati vozilo naro~ito na:
1) dijelu puta/ceste ispred prelaza/prijelaza puta/ceste preko `eljezni~ke ili
tramvajske pruge u istom nivou, i to na razdaljini/razmaku manjoj od 15 m od
tih prelaza/prijelaza;
2) razdaljini/razmaku manjoj od 15 m ispred i iza znaka kojim je obilje`eno
stajali{te za vozila javnog saobra}aja/prometa;
3) prolazima i ulazima {kola, ustanova, preduze}a/poduze}a, stambenih
zgrada i drugih objekata i iznad priklju~ka na vodovodnu mre`u i ulaza u kana-
lizacijsku ili drugu mre`u komunalnih organizacija;
4) mjestu na kome bi parkirano vozilo onemogu}ilo pristup drugom vozilu
radi parkiranja ili izlazak nekom ve} parkiranom vozilu;

5) trotoaru/nogostupu, odnosno na pje{a~koj stazi, ako to nije izri~ito re-
gulisano/regulirano saobra}ajnim/prometnim znakom, a ako je parkiranje do-
zvoljeno/dopu{teno, mora se ostaviti najmanje 1,6 m {irine na povr{ini za kre-
tanje pje{aka, s tim {to ta povr{ina ne mo`e biti uz ivicu/rub kolovoza/kolnika.

Član 75.
(1) Nadle`no/ovla{teno slu`beno lice/osoba odredit }e da se vozilo pre-
mjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano na mjestima iz ~l. 73. i

74. ovog Zakona, vozilo parkirano u pje{a~koj zoni, kao i vozilo parkirano na
mjestu rezerviranom/rezervisanom za vozila lica/osoba s invaliditetom.
(2) Nadle`no/ovla{teno slu`beno lice/osoba odredit }e da se vozilo pre-
mjesti na drugo mjesto i u svim drugim slu~ajevima kada je zaustavljeno ili par-
kirano na mjestu na kojem ugro`ava bezbjednost/sigurnost prometa, ili ometa
normalno odvijanje saobra}aja/prometa.
Ateista

#4181 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ateista wrote:
To i ja kazem, ima ali im se ne moze pristupiti.

Da bi ocistio neka parking mjesta moras ocistiti jos 200m prilaza tom mjestu, nositi snijeg negdje, jeli ti mislis da je to stvarno realno, i to jos snijeg koji je neko nabacao tu? I to svaki dan po jedno mjesto?

Nego, nisi mi jos uvijek odgovorio, sta cemo sa ostalim propisima koje niko ne postuje kao sto su voznja linijom a ne trakom zbog boljeg funkcionisanja saobracaja? Onda recimo, na mom parkingu je nevezano za vrijeme "izmisljen" dodatni broj mjesta koja nisu predvidjena kao parking mjesta, sto malo oteza parkiranje regularnim mjestima ali ipak ima dovoljno prostora da se moze parkirati, i tu SVAKO parkira, jeli po tebi ni tu ne treba parkirati?

Mislim, u cem je razlika, ako se nesto radi privremeno sa ciljem boljeg funkcionisanja saobracaja? Gore bi bilo da svi ovi koji su po trotoarima voze po gradu cijeli dan i noc i cekaju da se nadje mjesto. AKo zanemarimo koliko bi to dnevno kostalo zbog goriva, napravili bi veci haos na ionako usim cestama, jos vise saobracaja i guzve, vece zagadjenje i ko zna sta jos, jeli to rjesenje?

Ok, to se slazem, bili su tolerantni i treba pisati kazne cim se stanje normalizuje, bar u onim dijelovima grada gdje je stanje normalizovano, ali situacije sa nekih slika su iz vremena kada je stanje bilo puno gore nego sto je sad.
I kako rijesiti tih 200m i kako rijesiti pitanje ciscenja parkinga? Cekati jos mjesec i po - dva da se sve samo otopi, a do tad drzati auto na trotoaru?
Odegovorio sam ti, gdje drzava nije ocistila dovoljno traka zakon se ne moze postovati jer ga je jednostavno fizicki nemoguce postovati, za razliku od parkiranja na cesti ili trotoaru gdje je sasvim moguce postovati zakon.
Slika iz H. Cemerlica sa autima na trotoaru punom duzinom nije od prije 15 dana nego od jucer, a situacija se na toj ulici gotovo stabilizovala (odnosno bi se stabilizovala) da nema ovih sastrane...
Pa recimo da se stanari dogovore, utale se i plate grtalici, bageru, sta je vec najbolja opcija, i da se to skloni, a ako ne moze proci, onda se napravi radna akcija. Neko jednom rece na jednoj drugoj temi, trebao se odmah proglasiti neradni dan uz obavezu ciscenja snijega svih koji su za to sposobni. A s obzirom na to da se stanje vec polako normalizuje i da su ceste vec ok, mislim da bi rad mogao da se angazuje i na ciscenju parkinga, mozda im to nije obaveza ali bi doprinijelo saobracaju.

Isto ti je i sa parkingom, nekad jednostavno nije moguce postovati zakon i parkirati negdje kad mjesta nema, a kao sto sam vec rekao, bolje je i parkirati na trotoar nego voziti cijeli dan i noc - pravi se guzva, nije ekoloski i slicno. Ako cemo tvojom logikom, ulicom koja nije dovoljno ociscena ne treba nikako ni ici ako ne mozes voziti 100% po zakonu jer auto nije obaveza, ako ne mozes ici po zakonu nemoj ni voziti... Dalje, sto se tice glavne koja ima tri trake, njom je fizicki moguce voziti po zakonu, koristiti samo srednju traku a ostale koje su polovicno ociscene ne, ali naravno da to niko nece raditi jer se nema nista od toga i nekad je logicnije krsiti zakon ako ce to doprinijeti boljem odvijanju saobracaja.

Sto se tice slika, mislio sam na one prije slike a ne na one sto si ti postavio, one mi se cine dosta starije po boji snijega. Ne znam kakva je sad situacija u H. Cemerlica, ako su parkinzi dovoljno ocisceni da se moze naci dovoljno mjesta onda je to druga prica i onda to vjerovatno jesu papci, ali moja prica se vise odnosi na situaciju od prije kada je bilo puno gore. Evo i kod mene je situacija puno bolja zadnjih dana, uglavnom bude mjesta na parkingu i sve je manje i raje po trotoarima i cesti koliko mogu primijetiti.
goran16v

#4182 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Ateista wrote: Pa recimo da se stanari dogovore, utale se i plate grtalici, bageru, sta je vec najbolja opcija, i da se to skloni, a ako ne moze proci, onda se napravi radna akcija. Neko jednom rece na jednoj drugoj temi, trebao se odmah proglasiti neradni dan uz obavezu ciscenja snijega svih koji su za to sposobni. A s obzirom na to da se stanje vec polako normalizuje i da su ceste vec ok, mislim da bi rad mogao da se angazuje i na ciscenju parkinga, mozda im to nije obaveza ali bi doprinijelo saobracaju.

Isto ti je i sa parkingom, nekad jednostavno nije moguce postovati zakon i parkirati negdje kad mjesta nema, a kao sto sam vec rekao, bolje je i parkirati na trotoar nego voziti cijeli dan i noc - pravi se guzva, nije ekoloski i slicno. Ako cemo tvojom logikom, ulicom koja nije dovoljno ociscena ne treba nikako ni ici ako ne mozes voziti 100% po zakonu jer auto nije obaveza, ako ne mozes ici po zakonu nemoj ni voziti... Dalje, sto se tice glavne koja ima tri trake, njom je fizicki moguce voziti po zakonu, koristiti samo srednju traku a ostale koje su polovicno ociscene ne, ali naravno da to niko nece raditi jer se nema nista od toga i nekad je logicnije krsiti zakon ako ce to doprinijeti boljem odvijanju saobracaja.

Sto se tice slika, mislio sam na one prije slike a ne na one sto si ti postavio, one mi se cine dosta starije po boji snijega. Ne znam kakva je sad situacija u H. Cemerlica, ako su parkinzi dovoljno ocisceni da se moze naci dovoljno mjesta onda je to druga prica i onda to vjerovatno jesu papci, ali moja prica se vise odnosi na situaciju od prije kada je bilo puno gore. Evo i kod mene je situacija puno bolja zadnjih dana, uglavnom bude mjesta na parkingu i sve je manje i raje po trotoarima i cesti koliko mogu primijetiti.
Pa o tome ti cijelo vrijeme pricamo. Ti tvrdis da je rjesenje parkiranje na trotoar dok se snijeg sam od sebe ne rijesi, a sad predlazes ono na sta ti ja danima pokusavam skrenuti paznju. Stoga, kako vidis rjesenje postoji i ne vidim zasto je logicnije ostaviti auto na trotoaru nego primjeniti rjesenje koje si sam predlozio?

Voznja i parking nisu ni blizu isto jer parking nije saobracajnica jer ako od A do B vodi jedna cesta na kojoj je ociscena samo jedna traka nemas drugog izbora nego voziti samo tom trakom, dok za parking uvijek postoji rjesenje kako parkirati po propisu, dalji parking, placeni parking, pa cak i ako to znaci da uzmes lopatu i ocistis parking mjesto. Po kojoj logici bi ljudi koji zive u centru i koji se pate za parking 365 dana u godini, gdje fakat ima manje parking mjesta nego auta, davali silne novce za garaze, parking mjesta, rzervacije, a da tebi, koji zivis malo dalje, samo zato sto imate dovoljno parking mjesta, bude dozvoljeno da parkiras na trotoaru ili bilo gdje nepropisno dok se parkizni ne ociste?

Sto se tice tvog komentara na sliku evo citat:

Postao/la Ateista dana 21/02/2012 12:32

goran16v je napisao/la:

Pogledaj malo bolje,
slika 1: Passat, Clio, Skoda, 206,
Slika 2: 2x Golf IV, 407
Slika 3: Octavija Jetta, Scenic
svi parkirani na ociscenoj traci!
Za sliku 5: da li si ikad razmislio da desna traka nije ociscena zbog nepropisno parkiranih automobila, a ne da su auti parkirano zato sto traka nije ocoscena.
Nakon sto su ocistili 2 trake H. Cemerlica jedna je odmah pretvorena u parking - cesta ociscena.
Ulicom 0-og prioriteta kojom vozila H. pomoci preko tunela na Ciglanama voze pacijente u CUM je danima bila prohodna samo jedna traka, pa se i hitna s pacijenom morala vracati u rikverc, jer niko nije imao namjeru da je ocisti pa su se parkirali u nju, a ne zato sto zbog tih idiota nije mogla biti ociscena.

Slike 1,2 i 3, ovo koliko se moze vidjeti, obje trake su prohodne jer su parkirani tamo gdje ima svakako prosirenje.

Kao sto vidis, sam si napisao da je tebi ok da se ulivna i izlivna traka (koje su za tebe prosirenja), koje su ociscene radi normalizacije saobracaja, koriste za parking (tj. da je poenta ciscenja ceste da bi se ovi imali gdje parkirati, a ne da bi se saobracaj normalizovao) i da se odrzavanje stanje haosa ok (sa samo dvije prohodne trak) dok se ne desi cudo i dok se parking sam ne ocisti. Nije bitno da li su trake ociscene 5. ili 15. dana poslije snijega.
Ateista

#4183 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ateista wrote: Pa recimo da se stanari dogovore, utale se i plate grtalici, bageru, sta je vec najbolja opcija, i da se to skloni, a ako ne moze proci, onda se napravi radna akcija. Neko jednom rece na jednoj drugoj temi, trebao se odmah proglasiti neradni dan uz obavezu ciscenja snijega svih koji su za to sposobni. A s obzirom na to da se stanje vec polako normalizuje i da su ceste vec ok, mislim da bi rad mogao da se angazuje i na ciscenju parkinga, mozda im to nije obaveza ali bi doprinijelo saobracaju.

Pa o tome ti cijelo vrijeme pricamo. Ti tvrdis da je rjesenje parkiranje na trotoar dok se snijeg sam od sebe ne rijesi, a sad predlazes ono na sta ti ja danima pokusavam skrenuti paznju. Stoga, kako vidis rjesenje postoji i ne vidim zasto je logicnije ostaviti auto na trotoaru nego primjeniti rjesenje koje si sam predlozio?

Voznja i parking nisu ni blizu isto jer parking nije saobracajnica jer ako od A do B vodi jedna cesta na kojoj je ociscena samo jedna traka nemas drugog izbora nego voziti samo tom trakom, dok za parking uvijek postoji rjesenje kako parkirati po propisu, dalji parking, placeni parking, pa cak i ako to znaci da uzmes lopatu i ocistis parking mjesto. Po kojoj logici bi ljudi koji zive u centru i koji se pate za parking 365 dana u godini, gdje fakat ima manje parking mjesta nego auta, davali silne novce za garaze, parking mjesta, rzervacije, a da tebi, koji zivis malo dalje, samo zato sto imate dovoljno parking mjesta, bude dozvoljeno da parkiras na trotoaru ili bilo gdje nepropisno dok se parkizni ne ociste?

Sto se tice tvog komentara na sliku evo citat:

Postao/la Ateista dana 21/02/2012 12:32

goran16v je napisao/la:

Pogledaj malo bolje,
slika 1: Passat, Clio, Skoda, 206,
Slika 2: 2x Golf IV, 407
Slika 3: Octavija Jetta, Scenic
svi parkirani na ociscenoj traci!
Za sliku 5: da li si ikad razmislio da desna traka nije ociscena zbog nepropisno parkiranih automobila, a ne da su auti parkirano zato sto traka nije ocoscena.
Nakon sto su ocistili 2 trake H. Cemerlica jedna je odmah pretvorena u parking - cesta ociscena.
Ulicom 0-og prioriteta kojom vozila H. pomoci preko tunela na Ciglanama voze pacijente u CUM je danima bila prohodna samo jedna traka, pa se i hitna s pacijenom morala vracati u rikverc, jer niko nije imao namjeru da je ocisti pa su se parkirali u nju, a ne zato sto zbog tih idiota nije mogla biti ociscena.

Slike 1,2 i 3, ovo koliko se moze vidjeti, obje trake su prohodne jer su parkirani tamo gdje ima svakako prosirenje.

Kao sto vidis, sam si napisao da je tebi ok da se ulivna i izlivna traka (koje su za tebe prosirenja), koje su ociscene radi normalizacije saobracaja, koriste za parking (tj. da je poenta ciscenja ceste da bi se ovi imali gdje parkirati, a ne da bi se saobracaj normalizovao) i da se odrzavanje stanje haosa ok (sa samo dvije prohodne trak) dok se ne desi cudo i dok se parking sam ne ocisti. Nije bitno da li su trake ociscene 5. ili 15. dana poslije snijega.
Naravno da je to najbolje rjesenje, ali to nije uvijek lako izvodljivo, nekad se tesko dogovoriti sa komsijama, nekad se treba nacekati dok dodje grtalica i slicno, ima tu dosta problema. To ne znaci da od toga treba odustati, ali problem se ne moze rijesiti preko noci, a auto se negdje mora ostaviti preko noci. Ne mislim ja da parkiranje po trotoaru treba biti trajno rjesenje, samo privremeno kad se bas nema nigdje drugo i dok se problem ne rijesi.

Nije isto, ali isto tako ima opcija da se koristi neka druga saobracajnica ili da se uopste ne koristi auto i slicno, ako cemo tom logikom. Vec sam rekao da nekad nema parking mjesta ni par kilometara dalje jer je svugdje ista situacija, a za ciscenje je potrebna radna akcija veceg broja ljudi, ne mozes svaki dan cistiti po jedno parking mjesto i prilaz istom, pogotovo sto ima dosta primjera gdje su neka zatrpana mjesta zagradjena drguim autima i slicno.

Ok je da se dio ceste iskoristi za parkiranje ako je u pitanju sporedna cesta i ako je to recimo privremeno dok se parking ne ocisti a upravo sa ciljem da se smanji broj nepotrebnih vozila po cestama koje bi stvarala guzvu trazeci uzalud regularno parking mjesto i zagadjivala okolinu, i eventualno da se sklone privremeno auta sa parkinga kako bi se isti bolje ocistio i mogao koristiti u punom kapacitetu.
quasar

#4184 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quasar »

ajme, evo ih opet...
lonely_rider

#4185 Re: "Majstori" parkiranja

Post by lonely_rider »

nece se ocistiti tipkanjem po forumu,vec lopatu u ruke i udri :D
Ateista

#4186 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

quasar wrote:ajme, evo ih opet...
Nova tema, stare budale koje se uvijek raspravljaju... :lol:
Ateista

#4187 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Ateista »

lonely_rider wrote:nece se ocistiti tipkanjem po forumu,vec lopatu u ruke i udri :D
Ne mogu sad, na poslu sam - RADIM. :D
kokuz_sa

#4188 Re: "Majstori" parkiranja

Post by kokuz_sa »

samo da se sjetim familije mamlazu sa seatom koji je parkirao pred ulaz tako da hitna nije mogla prici pa smo zenu(komsinicu) koja je pala u komu morali nositi preko 30 metara do auta hitne pmoci :x :x
muz66

#4189 Re: "Majstori" parkiranja

Post by muz66 »

kokuz_sa wrote:samo da se sjetim familije mamlazu sa seatom koji je parkirao pred ulaz tako da hitna nije mogla prici pa smo zenu(komsinicu) koja je pala u komu morali nositi preko 30 metara do auta hitne pmoci :x :x
ako mu nisi slomio retrovizor, otkinuo brisac ili nesto slicno, tvoje rijeci ga i nece pretjerano pogoditi. Seljacinama treba samo silu prosipati.
alibegoa

#4190 Re: "Majstori" parkiranja

Post by alibegoa »

kokuz_sa wrote:samo da se sjetim familije mamlazu sa seatom koji je parkirao pred ulaz tako da hitna nije mogla prici pa smo zenu(komsinicu) koja je pala u komu morali nositi preko 30 metara do auta hitne pmoci :x :x
SS or it didn't happen!
kokuz_sa

#4191 Re: "Majstori" parkiranja

Post by kokuz_sa »

alibegoa wrote:
SS or it didn't happen!
ak ne vjerujes bujrum do hitne pitaj kako se iznijela zena iz ulaza na alipasinom polju ;-)
Obuca9

#4192 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Obuca9 »

muz66 wrote:ah kako sam veceras s merakom otkinuo retrovizor na X1 kod Katedrale. Stao hadzo nasred trotoara. Come to daddy :D
Ljubim ja brata svog nervoznog :D
muz66

#4193 Re: "Majstori" parkiranja

Post by muz66 »

Obuca9 wrote:
muz66 wrote:ah kako sam veceras s merakom otkinuo retrovizor na X1 kod Katedrale. Stao hadzo nasred trotoara. Come to daddy :D
Ljubim ja brata svog nervoznog :D
nisi bio tu, nista ne znas :lol:
madnessa

#4194 Re: "Majstori" parkiranja

Post by madnessa »

quasar wrote:ajme, evo ih opet...
Image
poznanik

#4195 Re: "Majstori" parkiranja

Post by poznanik »

Bez komentara :-)

Image
bpsang

#4196 Re: "Majstori" parkiranja

Post by bpsang »

e...ovaj je nekad parkirao tamo negdje u pustosi i pijesku gdje nema ni asfalta, on vam je Arap,dosao prije rata, znam samo da dobro muti...al sta i gdje radi nemam pojima ima troje ili četvoro djece i suprugu, taj nikad nije parkirao na normalan nacin .Ljeti ga ostavi na trotoar pored klupe ispod lampe a njegov Papanluk se manifestuje ovom slikom.
Image
Last edited by bpsang on 23/02/2012 18:18, edited 1 time in total.
lonely_rider

#4197 Re: "Majstori" parkiranja

Post by lonely_rider »

treba mu ivicnjak ubacit kroz sajbu :D
poznanik

#4198 Re: "Majstori" parkiranja

Post by poznanik »

@muz, pišeš li ti ove registracije... :D
bpsang

#4199 Re: "Majstori" parkiranja

Post by bpsang »

poznanik wrote:@muz, pišeš li ti ove registracije... :D
i treba pisati, meni je ofirno slikati a ne izvisiti registraciju pa nije maloljetnik :shock: :D
goran16v

#4200 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

Ovo je dokaz da nam drzava qurc.. ne valja... Min. za saobracaj KS je dodijelilo stand Zutom Taxiju ispred Shoppinga na Grbavici ali kako je to sve akademik do akademika nije im palo na pamet da ociste svoj stand i da parkiraju kako treba nego se guraju oko hajfisa i po cesti i umjesto da im rebne kaznu i oduzme stand - drzava nista. To da bi prije svega njima bilo u interesuju da se stanje normalizuje - da ne spominjem:

Image

Audi je navodno u vlasnostvu ministra pomenutog ministrarstva (BTW stanuje 30m zrace linije od standa)

Image
Locked