Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Timotije

#4176 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

akcija007 wrote:@Timotije, cesce leti s Croatia Airlines CPH ZAG i nazad jer kazu da im ta linija i za Pariz gubitke pravi ali je nece jos ukidati.
Ne sumnjam da im ne pravi gubitke. Dash bi to mogao pokriti, sigurno devet mjeseci u godini,ali precesto lete i sa A 319. Samo bi mi jos to trebalo, onda bi pocetna cijena lagano za ovih 200, skocila na 350 Eura :( . Moraju praviti drasticne rezove da bi opstali, SAS je svoje radnike, natjerao da stave potpis na nesto, cemu bi se samo nasmijali prije desetak godina. 20% manja plata, povecan broj sati, veliki udar na uplate za penziju. Kabinsko osoblje je pristalo, cini mi se po sjecanju, da rade tri od cetiti vikenda mjesecno, a i taj jedan ne mogu birati sami.... Naravno da se ta prica nije mogla nazvati pregovorima. Uzmi ili kljuc u bravu!
Ostale firme u drzavi su sa zadovoljstvom pozdravili ovu vijest ( ne na glas naravno), otvara im lijepu perspektivu u buducim pregovorima :( !
GaRGa

#4177 Re: Avio kompanije all about

Post by GaRGa »

jefferson wrote:
Hahah, mogu bar ugovore o preuzimanju potpisat, ha ja.
Izvini, ali de kada vec linkove dajes objasni sta je nemoguce u ovome osim sto niko ne radi na tome ili cekaju da neko dodje iz inostranstva i napravi im ugovore?
Mozda da neko da donaciju pa plati par ljudi da im to sve organizuje?
Prvo treba potpisati interline agreement da bi moglo doci da code sharing-a ali niko nece da potpise sa BH Airlines jer je supak firma, jedino je Turkish imao code share do Istanbula kad su htjeli kupiti BH Airlines al ni to vise ne fercera, sad izbaci 3x vecu cijenu nego cisti JA ili TK let
jefferson

#4178 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

GaRGa wrote:
jefferson wrote:
Hahah, mogu bar ugovore o preuzimanju potpisat, ha ja.
Izvini, ali de kada vec linkove dajes objasni sta je nemoguce u ovome osim sto niko ne radi na tome ili cekaju da neko dodje iz inostranstva i napravi im ugovore?
Mozda da neko da donaciju pa plati par ljudi da im to sve organizuje?
Prvo treba potpisati interline agreement da bi moglo doci da code sharing-a ali niko nece da potpise sa BH Airlines jer je supak firma, jedino je Turkish imao code share do Istanbula kad su htjeli kupiti BH Airlines al ni to vise ne fercera, sad izbaci 3x vecu cijenu nego cisti JA ili TK let
Mnogo gore firm imaju interline agreement potpisan sa velikim firmama. Kada je u pitanju zarada sve ide!
GaRGa

#4179 Re: Avio kompanije all about

Post by GaRGa »

Prvo treba potpisati interline agreement da bi moglo doci da code sharing-a ali niko nece da potpise sa BH Airlines jer je supak firma, jedino je Turkish imao code share do Istanbula kad su htjeli kupiti BH Airlines al ni to vise ne fercera, sad izbaci 3x vecu cijenu nego cisti JA ili TK let[/quote]
Mnogo gore firm imaju interline agreement potpisan sa velikim firmama. Kada je u pitanju zarada sve ide![/quote]

navedi primjer gore kompanije od BH Airlines.... al da nije osnovana prije 50 godina u zlatna doba avijacije...
drago je meni da ti imas zelju za zaradom al ako niko nece "tvoju robu" da prodaje mozes se slikat snjom...

znas li ti koliko letova oni otkazu ? mjesecno ? godisnje ???
jefferson

#4181 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

GaRGa wrote:Prvo treba potpisati interline agreement da bi moglo doci da code sharing-a ali niko nece da potpise sa BH Airlines jer je supak firma, jedino je Turkish imao code share do Istanbula kad su htjeli kupiti BH Airlines al ni to vise ne fercera, sad izbaci 3x vecu cijenu nego cisti JA ili TK let
Mnogo gore firm imaju interline agreement potpisan sa velikim firmama. Kada je u pitanju zarada sve ide!
navedi primjer gore kompanije od BH Airlines.... al da nije osnovana prije 50 godina u zlatna doba avijacije...
drago je meni da ti imas zelju za zaradom al ako niko nece "tvoju robu" da prodaje mozes se slikat snjom...

Ja vrlo dobro znam sta se desava sa otkazivanjem.
Meni nije samo jasno kako si ti pomislio da ja govorim da BHA ovakav kakav je potpise interline agreement? Kada kazem code sharing mislim da se podrazumjeva da BHA "get it's shit together."
Dovoljno godina imam i radnog iskustva kao i obrazovanja da znam kada hoces da udjes u neki projekat koji je od velike vaznosti tebi, a nekome samo "zarez" u cjelokupnom sistemu, trebas sijeti u najboljem svjetlu.
Ali konto sam da ne moram ovdje stavku po stavku predociti da se podrazumjeva da bi se BHA morao organizirati kako bog zapovjeda za tako nesto.
drndalo

#4182 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Nego sta je sa otkazima ovih dana? Danas bio na aerodromu SJJ, oba leta BH Airlinesa otkazana ? Za jedan ATR znam da je bio na servisu, sta je s drugim ? Isto ?
Locker

#4183 Re: Avio kompanije all about

Post by Locker »

drndalo wrote:Nego sta je sa otkazima ovih dana? Danas bio na aerodromu SJJ, oba leta BH Airlinesa otkazana ? Za jedan ATR znam da je bio na servisu, sta je s drugim ? Isto ?
Šuška se nešto... ;)
drndalo

#4184 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da, suska se suska, da ja volim Duska... Danas jedini let otkazan, a ATR stoji parkiran... Super... Da nece BH Airlines prodati strateskom ulagacu za 20 milijardi $, pa da sve probleme rijesimo ?
GaRGa

#4185 Re: Avio kompanije all about

Post by GaRGa »

jefferson wrote:
GaRGa wrote:Prvo treba potpisati interline agreement da bi moglo doci da code sharing-a ali niko nece da potpise sa BH Airlines jer je supak firma, jedino je Turkish imao code share do Istanbula kad su htjeli kupiti BH Airlines al ni to vise ne fercera, sad izbaci 3x vecu cijenu nego cisti JA ili TK let

Ja vrlo dobro znam sta se desava sa otkazivanjem.
Meni nije samo jasno kako si ti pomislio da ja govorim da BHA ovakav kakav je potpise interline agreement? Kada kazem code sharing mislim da se podrazumjeva da BHA "get it's shit together."
Dovoljno godina imam i radnog iskustva kao i obrazovanja da znam kada hoces da udjes u neki projekat koji je od velike vaznosti tebi, a nekome samo "zarez" u cjelokupnom sistemu, trebas sijeti u najboljem svjetlu.
Ali konto sam da ne moram ovdje stavku po stavku predociti da se podrazumjeva da bi se BHA morao organizirati kako bog zapovjeda za tako nesto.

izvini a gdje si stekao to radnog iskustva i sta si konkretno po struci ?
jefferson

#4186 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Sigurno ne sa linkova sa wikipedije!
Ne znam po cemu ti imas pravo mene pitati odakle meni iskustvo, obrazovanje itd, a da se prije toga ti sam ne predstavis?
Koliko znam, norme drsutva su kada se upoznajes s nekim prvo se predstavis ti, pa onda druga osoba. Nikad jos nisam cuo u normalnoj komunikaciji da te neko pita za ime pa se onda predstavi, iako kada neko pogrjesi broj obicno zna pitati: koga sam dobio." Tvoje pitanje mi nekako na taj nacin komunikacije lici.
drndalo

#4187 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Danas je bio prvi let Pegasusa za SJJ...
illuminated

#4188 Re: Avio kompanije all about

Post by illuminated »

drndalo wrote:Danas je bio prvi let Pegasusa za SJJ...
bas je sletio po suncanom danu..

uvijek mi upadnu u oci winglets kod 737-800

sretno im. bice to uspjesna linija...
illuminated

#4189 Re: Avio kompanije all about

Post by illuminated »

karanana wrote:kad uletis u nesrecu sa busom ili autom, ipak imas kolike-tolike sanse da prezivis. ako nista, sanse su solidne da ce te naci u komadu ili u par komada pa da te bar mogu predati rodbini na dzenazu.
sa avionima sanse za prezivljavanje su 0,00000000.....1%, a u mnogim slucajevima te ne mogu ni pokupit.

gdje su vam dobre stjuardese, kad su u pitanju kompanije s kojima ste letili?
u austrianu su meni dobre i dobre su mi bile kose u malaysianu.
u unitedu su mi definitivno najgore uz duzno postovanje za njihove godine. stara posada, nema nijedne ispod 50 godina.
Nije bas tacno ovo sa prezivljavanjem ali evo kad smo se dotakli i mene je zanimalo koliko ih prezivi u totalu...

Sanse za prezivljavanjem u avionu su solidne. Oni koji se drze nekih propisa imaju vece sanse nego ostali.
Avion moze bez problema da leti sa jednim motorom, i krstariti bez motora. Sanse za prezivljavanje na repu su malo vece i pored krila jer je tu avion najjaci. Ono sto najvise ljudi pobije kod pada nije sam udar nego dim i vatra.

Moderni avioni mogu sletiti i bez tockova na aerodrome koji mogu pripremiti pistu.
Od hiljada incidenata samo pokoji zavrsi takvom nesrecom o kojoj govoris.

Jedina stvar gdje rijetko ima spasa je narusavanje integriteta trupa tipa da se slomi avion po pola ili tako nesto.

Rizici postoje naravno, ali jako su rijetke nesrece gdje bas svi poginu.

Code: Select all

But what if you're onboard that 1 in 1.2 million flights that ends up in an accident? Surprisingly, you're much more likely to walk away from an airline accident than you are to perish. In fact, a staggering 95.7 percent of people involved in plane crashes survive. Even in the most serious class of crashes, more than 76 percent survive
preuzeto sa:
http://dsc.discovery.com/tv-shows/curio ... -crash.htm
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#4190 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

Zna li neko u kakvom je stanju Adria Airways? Znam da se pričalo da su blizu stečaja... Hoću da uzmem neku kartu za ljeto kod njih, ali ne bih ako će propasti do tada. :)
drndalo

#4191 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Pa ne bi trebali propasti... Nebi onda imao ko da leti slovenacke politicare za Brisel... :wink:
iceman ze

#4192 Re: Avio kompanije all about

Post by iceman ze »

Turisticka agencija mi nudi putovanje za Istanbul sa Pegasusom. Negdje sam procitao da oni lete na drugi ili dalji aerodrom u Istanbulu. E sad, koliko je to dalje, od starog grada tj. Sultan Ahmeda, s obzirom da samo mogu naci distancu do Kemal Ataturk aerodroma cca.18 km.
Gray

#4193 Re: Avio kompanije all about

Post by Gray »

iceman ze wrote:Turisticka agencija mi nudi putovanje za Istanbul sa Pegasusom. Negdje sam procitao da oni lete na drugi ili dalji aerodrom u Istanbulu. E sad, koliko je to dalje, od starog grada tj. Sultan Ahmeda, s obzirom da samo mogu naci distancu do Kemal Ataturk aerodroma cca.18 km.
oko 30-40 kilometara.

Ne znam kako ne možeš naći, ukucaj u google maps adresu hotela (ili čega već), directions to sabiha g airport i eto ;)
rudy81

#4194 Re: Avio kompanije all about

Post by rudy81 »

iceman ze wrote:Turisticka agencija mi nudi putovanje za Istanbul sa Pegasusom. Negdje sam procitao da oni lete na drugi ili dalji aerodrom u Istanbulu. E sad, koliko je to dalje, od starog grada tj. Sultan Ahmeda, s obzirom da samo mogu naci distancu do Kemal Ataturk aerodroma cca.18 km.
imas temu Istanbul, sve do udetalje pojasnjeno...
Pooll

#4195 Re: Avio kompanije all about

Post by Pooll »

BH Airlines zbog kvara na avionu otkazao letove, Hypo prijeti da će im blokirati račun

http://www.klix.ba/biznis/news/bh-airli ... /130304040
Franjo Kluz

#4196 Re: Avio kompanije all about

Post by Franjo Kluz »

Bogami nije dobro, nije nimalo dobro. Hypo se ovaj put izgleda ne sali jer je i njima mecka pred vratima i u Austriji (Sanader) i u svim balkanskim drzavama a pogotovo BiH. Hoce da se vade preko BH Airlinesa ali sumnjam da ce se i oni naplatiti.
Ovdje treba veliku cistku napraviti na vise mjesta i ako treba likvidirati kompaniju i krenuti od pocetka. Ima dosta ljudi koji nisu dostojni da predstavljaju drzavnu avio kompaniju. Ako treba i stranca za direktora dovesti.

Zdravo..........
drndalo

#4197 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Hypo-u bi bilo jako interesantno vratiti ova 2 komada aviona u pristojnim godinama, pa da ih rentaju nekome drugom, za vise para... Jastaradi...
GaRGa

#4198 Re: Avio kompanije all about

Post by GaRGa »

jefferson wrote:
Sigurno ne sa linkova sa wikipedije!
Ne znam po cemu ti imas pravo mene pitati odakle meni iskustvo, obrazovanje itd, a da se prije toga ti sam ne predstavis?
Koliko znam, norme drsutva su kada se upoznajes s nekim prvo se predstavis ti, pa onda druga osoba. Nikad jos nisam cuo u normalnoj komunikaciji da te neko pita za ime pa se onda predstavi, iako kada neko pogrjesi broj obicno zna pitati: koga sam dobio." Tvoje pitanje mi nekako na taj nacin komunikacije lici.
Last edited by GaRGa on 05/03/2013 09:27, edited 1 time in total.
Pooll

#4200 Re: Avio kompanije all about

Post by Pooll »

http://www.klix.ba/biznis/news/pegasus- ... 130305147#
...demokratizacija letenja... :zzzz:

... putovanje je toliko pojednostavljeno da ako putnik krene iz Sarajeva na bilo koju lokaciju koju oni pokrivaju o prtljagu, koji preda u Sarajevu, ne mora brinuti sve do iskrcavanja na konačnoj lokaciji... :zzzz: :zzzz: :shock: :shock: :shock:

...Putnici slijeću na međunarodni aerodrom Sabiha Gökçen, na azijskoj strani Istanbula, čija je udaljenost od centra grada jednaka onoj sa aerodroma Ataturk, koji se nalazi na evropskoj strani.... :? :shock: :shock: :shock: :shock:
Post Reply