hvala jos jednomb.boja wrote:@MmeDeLafayette, ja vec odavno nestavljam jaja, a pravim kako baklavu tako i pitu od brasna "zlatni puder"tip 400, samo susim jufke obavezno, i za pitu i za baklavu
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
MmeDeLafayette
#4176 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
-
delightful
-
evo me
#4178 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Prelijepa orhideja

-
nova_korisnica
#4179 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
kakva ba orhideja?!?!
kakav je ovo kolac
je li to nesto cokoladno????? 
kakav je ovo kolac
-
leticija
-
obala
#4181 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Super izgleda....
Moze li recept za pesco?
Moze li recept za pesco?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
-
leticija
#4183 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Crveni su mali duguljasti paradajzi, rasjeceni na pola.
PESTO
Staviti u blender saku svjezeg bosiljka, saku svjeze rukole, 3-4 cena bijelog luka,
saku pinjona (sjemenke bora), 2-3 fildzana maslinovog ulja (extra virgen), vrlo malo soli (zbog parmezana) i izmiksati.
Moze se dodati i malo vode ako je pregusto.
Na kraju dodati saku rendanog parmezana i sve dobro izmijesati.
Pravi Pesto se pravi samo od bosiljka, ali ja dodajem i malo rukole jer mi se tako vise svidja.

PESTO
Staviti u blender saku svjezeg bosiljka, saku svjeze rukole, 3-4 cena bijelog luka,
saku pinjona (sjemenke bora), 2-3 fildzana maslinovog ulja (extra virgen), vrlo malo soli (zbog parmezana) i izmiksati.
Pravi Pesto se pravi samo od bosiljka, ali ja dodajem i malo rukole jer mi se tako vise svidja.

- Irm@
#4184 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Last edited by Irm@ on 29/07/2009 11:53, edited 1 time in total.
- _ja_
#4185 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@Irm@ , njam njam..........ja bih molila recept za ove kuglice-loptice ako moze.
- Irm@
#4186 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hvala
moze:
400 g mljevenog keksa
200 g mljevenih lješnjaka
300 g sitnog šećera
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
2 jajeta
malo ruma
50 g kokosa (ili vishe zavisi koliko ces kuglica uvaljati u kokos)
-keks, lješnjake i šećer sjednis, dodaš ruma po ukusu; istopis margarin, čokoladu i dodas im umućena jaja, s tom smjesom napraviš kuglice; ostaviš u zamrzivaču nekih 10 min i onda valjaš kuglice;
ja sam ove sinoc pravila negdje oko 10 završila
tako to meni prahne pa smo ih tek sad probali mmmm eno vec pola nema

400 g mljevenog keksa
200 g mljevenih lješnjaka
300 g sitnog šećera
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
2 jajeta
malo ruma
50 g kokosa (ili vishe zavisi koliko ces kuglica uvaljati u kokos)
-keks, lješnjake i šećer sjednis, dodaš ruma po ukusu; istopis margarin, čokoladu i dodas im umućena jaja, s tom smjesom napraviš kuglice; ostaviš u zamrzivaču nekih 10 min i onda valjaš kuglice;
ja sam ove sinoc pravila negdje oko 10 završila
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#4187 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Irm@ wrote:moj skromni doprinos
![]()
![]()
moje omiljene "energetske bombice"
majka je pravila vise verzije ovih kolacica a meni su bile najdraze one sa suhim smokvama
sa ljesnjacima ili orasima su se mljele i suhe smokve
-
legendo_moja
#4188 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Da li neko zna gdje (ako igdje) u Sarajevu nabaviti svježeg bosiljka. Gledao sam na pijacama na Otoci i na Grbavici, i jedino začinsko bilje koje sam tamo našao osim peršina je kopar.
-
nova_korisnica
#4189 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
kupis sjeme..stavis u saksiju od cvijeca i sam uzgojis...sve: bosiljak, vlasac...itd...moja mama ima na balonu jednu duguljastu saksiju u kojoj ima to zacinsko bilje..a mozes i u one male...legendo_moja wrote:Da li neko zna gdje (ako igdje) u Sarajevu nabaviti svježeg bosiljka. Gledao sam na pijacama na Otoci i na Grbavici, i jedino začinsko bilje koje sam tamo našao osim peršina je kopar.
a za sada gdje mozes da kupis, to ti ne bih znala reci
-
nova_korisnica
-
delightful
#4191 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ovo je moja prva gospodja orhideja, tako da je na svakoj mogucoj slici
da li tvoja cvjeta? mislim, da li se razvijaju novi pupoljci? pricaj sve.
torta je pravljena po torti Caprese, sa malim izmjenama. 200 gr cokolade sa 75% kakaa, 150 grama mljevenih badema, 150 grama mljevenih oraha (ostaviti jedan dio i malcice krupnije samljevenih), 150 gr fruktoze, pet jaja, 200 gr maslaca, 30 ml orahovice. rerna se ugrije na 150 stepeni (bez ventilatora), namasti se maslacem kalup za tortu sa pomicnim dnom promjera 24 cm. potrebna jedna serpa, jedna zdjela i jedna kuhaca. sve se rucno mijesa. rastopiti cokoladu i maslac na blagoj vatri, prebaciti u zdjelu, umijesati secer, umijesati bademe i orahe, dodati orahovicu, umijesati jedno po jedno cijelo jaje. pece se 40 minuta. ostaviti da se prohladi pa odvojiti strane kalupa. kad se skroz ohladi, posuti mljevenom fruktozom.
torta je pravljena po torti Caprese, sa malim izmjenama. 200 gr cokolade sa 75% kakaa, 150 grama mljevenih badema, 150 grama mljevenih oraha (ostaviti jedan dio i malcice krupnije samljevenih), 150 gr fruktoze, pet jaja, 200 gr maslaca, 30 ml orahovice. rerna se ugrije na 150 stepeni (bez ventilatora), namasti se maslacem kalup za tortu sa pomicnim dnom promjera 24 cm. potrebna jedna serpa, jedna zdjela i jedna kuhaca. sve se rucno mijesa. rastopiti cokoladu i maslac na blagoj vatri, prebaciti u zdjelu, umijesati secer, umijesati bademe i orahe, dodati orahovicu, umijesati jedno po jedno cijelo jaje. pece se 40 minuta. ostaviti da se prohladi pa odvojiti strane kalupa. kad se skroz ohladi, posuti mljevenom fruktozom.
-
delightful
#4192 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
organic shop u kranjcevicevoj. nemaju uvijek rezani, ali imaju u saksiji, 7.30km.legendo_moja wrote:Da li neko zna gdje (ako igdje) u Sarajevu nabaviti svježeg bosiljka. Gledao sam na pijacama na Otoci i na Grbavici, i jedino začinsko bilje koje sam tamo našao osim peršina je kopar.
-
nova_korisnica
#4193 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
moja orhideja boravi u onoj cjevcicidelightful wrote:ovo je moja prva gospodja orhideja, tako da je na svakoj mogucoj slici![]()
pa eto mozes mi dati i recept za uzgoj orhideja da budu vako pepe
ovaj kolac ti je bas ono za dizanje holesterola dushu dao
pretty easy! i like that! fruktoza ti je secer pretpostavljam??
- _ja_
#4194 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@Irm@, hvala ti za recept , napravila sam loptice a nisam uspjela slikati jer su nestali u vidu magle. Svima su se pravo svidjele. Jos jednom hvala:)
-
delightful
#4195 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@nova korisnica
gospodja orhideja je tek oko mjesecak dana kod mene, tako da cemo tek vidjeti sta ce biti. ako uspije, otvaram baska temu
fruktoza je vocni secer. ako ces pravi secer, treba ti jedno 200 grama, ili cak i malo vise, ako volis sladje. mucenje bjelanjka i zutanjka odvojeno ne bi dalo nista ovom kolacu jer je poenta da bude socan, a ne da naraste - barem meni
gospodja orhideja je tek oko mjesecak dana kod mene, tako da cemo tek vidjeti sta ce biti. ako uspije, otvaram baska temu
fruktoza je vocni secer. ako ces pravi secer, treba ti jedno 200 grama, ili cak i malo vise, ako volis sladje. mucenje bjelanjka i zutanjka odvojeno ne bi dalo nista ovom kolacu jer je poenta da bude socan, a ne da naraste - barem meni
-
nova_korisnica
#4196 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
delightful wrote:@nova korisnica
gospodja orhideja je tek oko mjesecak dana kod mene, tako da cemo tek vidjeti sta ce biti. ako uspije, otvaram baska temu![]()
oukej
vidim imas ti prakse u pravljenju kolaca
a za orhideju otvori temu "kad te krene"...bilo bi mi drago da i meni jedna uspije...smmrc..
- Irm@
#4197 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
nema na cemu i drugi put..e bash mi je drago_ja_ wrote:@Irm@, hvala ti za recept , napravila sam loptice a nisam uspjela slikati jer su nestali u vidu magle. Svima su se pravo svidjele. Jos jednom hvala:)
-
delightful
#4198 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@nova
ako volis 'njezniji' okus, koristi samo bademe - 300 gr i nemoj dodavati likere. ma odlican je kolac, toliko jednostavan za napravit, a rezultat fantastican.
upravo sam dobila neeevjerovatnu biljku od kolegica s posla. cim napravim neki novi kolac, uslikam ga s novom biljkom

ako volis 'njezniji' okus, koristi samo bademe - 300 gr i nemoj dodavati likere. ma odlican je kolac, toliko jednostavan za napravit, a rezultat fantastican.
upravo sam dobila neeevjerovatnu biljku od kolegica s posla. cim napravim neki novi kolac, uslikam ga s novom biljkom
- Soul_Sista
#4199 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Jednom sam kupila Pesto koji je pravljen sa rukolom jer je inace obozavam u salati, ali mi nije bilo nesto posebno ukusno. Sjecam se da je bio gorak...leticija wrote:Crveni su mali duguljasti paradajzi, rasjeceni na pola.
PESTO
Pokusat cu napraviti ovaj klasicni. Hvala na receptu, volim jednostavno.
- Irm@