Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Neposlusna

#4176 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Neposlusna »

minjonja wrote: jestel citale samac u braku? :D to je isto onako jednostavna ljubavna prica.
Citala sam nekad davno, kao curetak od 15-tak godina.
Sad ti ne bo mogla reci kakva je prica i o cemu se radi.
aristofan

#4177 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aristofan »

"Trovacnica" Zola
jazmin

#4178 Re: Šta trenutno čitate?

Post by jazmin »

evo kupila tri naslova u Konzumu: Matildin posljednji valcer - Tamara McKinley
Trinaesta priča - Diane Setterfield
Ne puštaj me - Harlan Coben

a bila je još jedna Put u Jerusalem nekako mi se čini dobra, ali nisam sada uzela.
HJeste li čitali šta od ovoga?
aristofan

#4179 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aristofan »

Moje skromno misljenje je da tamo nisi nista dobro mogla kupiti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4180 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

pa naravno
gonič zmajeva

#4181 Re: Šta trenutno čitate?

Post by gonič zmajeva »

ja sam kupio David Benioff-"Grad lopova",a nisam čitao ništa od ovoga šta si kupila.samo se nadam da če nastaviti sa knjigama. moglo bi se nakupovat dobrih knjiga :-D
Neposlusna

#4182 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Neposlusna »

jazmin wrote:evo kupila tri naslova u Konzumu: Matildin posljednji valcer - Tamara McKinley

a bila je još jedna Put u Jerusalem nekako mi se čini dobra, ali nisam sada uzela.
Ako volis triliere onda ti je Harlan veoma dobar.
Preporucujem ti od njega "Jedan jedini pogled" i "Nevini".
sadmire

#4183 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Neposlusna wrote:
jazmin wrote:evo kupila tri naslova u Konzumu: Matildin posljednji valcer - Tamara McKinley

Ako volis triliere onda ti je Harlan veoma dobar.
Preporucujem ti od njega "Jedan jedini pogled" i "Nevini".
Dobar je Harlan, lagan i citljiv, Ne pustaj me se bez probleba procita za jedan dan, da sma sacuvao racun mogao sam je ici reklamirati pa da je zamijenim za neku drugu!?

sad trenutno citam Totalna kontrola od Baldaccija, sinoc mi naprosto bilo zao prestati citati i otici na spavanje. Ovo je drugi roman koji je napisao i koji ja citam, prije nekih 13 godina sam citao njegov prvi, ne sjecam mu se sad imena, snimljen je i film po njemu, sa Eastwoodom i Hackmanom u glavnim ulogama!
uglavnom zna kako vezati citaoca tako da vjerovatno necu cekati tako dugo prije nego ponovo uzmem u ruke nesto njegovo.

Paralelno sam poceo i Avanture nevaljale djevojcice od Llose, nadam se da ce mi se i on svidjeti!?
SinjaD

#4184 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SinjaD »

Nadinka wrote:Ja poslije Otmjensoti ježa, koja me bas odusevila, malo se vratila klasicima, zavrsila Razum i osjecaje
Imam Murielinu knjigu Poslastica. Privukao me kratak sadržaj ali bila je to samo zabluda :) Nije mi se svidjela knjiga. Međutim dosta sam čula o Otmjenosti ježa (da je odličan roman).
Gdje se može nabaviti u Sarajevu?

Trenutno čitam Salmanovu Djecu ponoći i istinsku se zabavljam i uživam.
Image
Last edited by SinjaD on 14/01/2011 12:42, edited 1 time in total.
SinjaD

#4185 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SinjaD »

luna09 wrote:Ja sam čitala O ljudima psima i mišima od Marka Šelića Marchela ali sam je na žalost oštetila(a posuđena je) Zato knjigoljupci molim vas ako iko zna gdje mogu nabaviti istu ,nije važno koliko košta javljajte.Nemam obraza vratiti je ovakvu. Hvala
Možda da pokušaš naručiti
http://www.knjiga.ba/Knjizevnost/Eseji- ... K4542.html
Mis mekinjas

#4186 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Mis mekinjas »

Image

3. put, uvijek je još bolja... :lol: 8-) :)
sadmire

#4187 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

semlaca wrote:Posudih ''Partner'' Džon Grišam, ne znam samo kad ću stići, okupirana sam ovim ''Ustavno pravo'' Smerdel, Sokol. :run:
Ma za Grishama se uvijek nadje vremena!
Nesto sam cako po netu i skontao da sam od njegovih 19 sudskih trilera procitao 10, presao sam pola, valjda cu brze citati nego sto on pise!?

Jel to ono "Ustavno pravo" u koje je integriran hrvatski ustav, po kome sam ja jos polagao prije 10 godina il je to neka nova knjiga?
Jedan od laksih predmeta, po mojoj ocjeni, mada mnogima Duvnjakov stil ispitivanja nije najbolje odgovarao!
sa2101

#4188 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sa2101 »

Image
de fakto

#4189 Re: Šta trenutno čitate?

Post by de fakto »

Majstor i Margarita, Bulgakov - psiholoski roman i sta sve ne.... cak pomalo shizofren i apsurdan.....mislim da ga vrijedi procitati.
Salome_

#4190 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Salome_ »

Nadinka wrote:
Salome_ wrote:Eh, ja sam napokon kupila Don Rigobertove bilježnice i čitam. Knjiga je mnogo bolja od Pohvale pomajci, kojoj je nastavak.

Ono što sam htjela da pitam, zna li iko može li se u Sarajevu pronaći ova knjiga?

http://www.oceanmore.hr/knjiga.php?id_knjiga=8

Provjerila sam na COBISSU, ali vidim da je knjiga dostupna samo u Mostaru. :sad: Nije mi jasno kako sva dobra literatura iz Hrvatske jednostavno se zanemaruje i ne nabavlja u BiH. Bar ne u glavnom gradu.
Joj kako me je stid, izvini, ali ta knjiga mi je u starom stanu i nikako da je uzmem da ti donesem, bas mi je zao :(
Ovu drugu su cure citale u nasem klubu knjige na forum.hr, kod njih je ocito dosta dostupna, kod nas je nisam vidjala
Ma,ništa. :) Ionako sam čekala sajam da je kupim. Tamo je bar svake godine isti repertoar knjiga, pa sam znala da ću je pronaći. :lol:

Što se tiče druge knjige, definitivno je nema kod nas. Opet ću morati maltretirati nekoga da mi donese knjigu iz Zagreba. Čula sam da je veoma dobra.
Salome_

#4191 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Salome_ »

jazmin wrote:Trenutno citam Mir- Jam "Grijeh njene majke" :-D
Joooj, zar se to još čita? :mrgreen: Ja se sjećam da je meni tu knjigu jedne davne godine preporučila cura koja mi baš i nije bila simpatična, a uspjela sam pročitati prvih dvadesetak stranica. :run:

Ako već želiš da čitaš nešto lijepo, ljubavno i historijsko, preporučujem Zagorku. Osim "Gričke vještice", "Kamen na cesti" je jedan od boljih romana koje sam pročitala. Mir-Jam se uopće ne može porediti s njom. Također, sestre Bronte su odlične. :)
surajaa

#4192 Re: Šta trenutno čitate?

Post by surajaa »

Preporucujem odlicnu knjigu, "Crna dusa", autora Ahmeta M.Rahmanovic...tema je minuli rat, prica ispricana vrlo licno, u kojoj je prikazana ljutnja, bijes, ocaj, nemir, razocarenje, sva bespomocnost obicnog malog covjeka, dobro oslikana surovost rata i postratnog stanja...

Prica koju prati izuzetno osjetljiva i tesko probavljiva tema, protkana pitkim bosanskim humorom, ispricana najjednostavnijim jezikom, (za moj ukus) mozda malo ubrzana i brzo upakovana, no svakako vjerno prikazuje tadasnje stanje duha ljudi koji ni u najtezim situacijama pred koje ih zivot stavlja nisu gubili smisao za humor i uvijek prisutnu zelju za smijehom... Citajuci, u jednom trenutku cete uhvatiti sami sebe kako usne razvlacite u veliki smijesak, dok ce vam se u nekom drugom, oci puniti suzama.

Knjiga se cita u jednom dahu, no svakako nije za one koji preferiraju jeftine ljubavne price i lagane teme. Iako se svrstava medju svjetske klasike, a vidim da ste je pominjali, Marquesova "Ljubav u doba kolere" je meni zaista bila dosadna i isprazna knjiga koju sam jedva cekala da zavrsim, ne zato sto je ocaravajuca, vec sam zeljela izbjeci los osjecaj koji me prati kada napustam napola procitanu knjigu, ma kako dosadna ona bila...

Kao sto rekoh, "Crna dusa" je knjiga napisana jednostavnim jezikom, vrlo lako bi je mogao dokuciti i razumjeti ucenik osmogodisnje skole, nekog "starijeg" razreda, sto je vjerovatno i bila pisceva namjera...Jedna od onih knjiga koje kada procitate, ostavljaju gorak okus u ustima, ali osjecate i da vam je doprla do onih tananih niti duse, negdje duboko vas dirnula, prodrmala zakopana sjecanja i vratila vas u sve one opisane, stvarne i realne situacije rata, a ciju je golgotu morao osjetiti svaki covjek koji je bio ovdje, pa cak i ako ste bili osmogodisnje dijete, koliko sam imala ja kada je rat bjesnio...

Nakon sto sam je procitala u jednom dahu, a dobila sam je na posudbu sasvim slucajno, u glavi mi se vrtila recenica koju sam nekad negdje cula, a toliko "tezine" nosi u sebi..."Tako rat ubija one koji misle da su ga prezivjeli'".
AC_grom_DC

#4193 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

surajaa wrote:Preporucujem odlicnu knjigu, "Crna dusa"

ofirna knjiga
:-) SS-ovac Bošnjak koji upada u logor Njemaca u Staljingradu i ubija ih :-) pa zatim :-) preko Rusije bježi sve do Bosne :-) (usput ženi Amerikanku :-) ), pa onda Hamza (njegove poduhvate u knjizi neću ni spominjati jer bi se i nevinost mogla izgubiti pri čitanju istih) , uglavnom Chuck Norris bi mu pozavidio....pa onda u nekoj američkoj vukojebini, bivši diverzant Armije BIH sa PTSP-om pjeva sevdalinku u nekom baru dok Hamza revnosno prevodi :-) ...mislim ...ono....
nekome ko je gazio u krvi do koljena knjiga Crna duša je dječija literatura ali primjetio sam da se ženske jako i žestoko pale na tu "plićak knjigu" kvalitetnu koliko i Hollywoodski filmovi Ž kategorije. HVALA

P.S.
Nepogrešivo sam rezervisan prema osobama koje mi preporuče tri knjige
1-Crna duša
2-Legenda o Ali paši
3-Čitati Lolitu u Teheranu

joj šo ih ne mogu jooooj :lol:

al MACTEP i Margarita......uf, uf.....predobra knjiga, pogotovo ako je upakovana u plave korice koje već nagovještavaju da će se unutra desiti nešto spektakularno
Eborg

#4194 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Eborg »

"Majstor i Margarita" je knjiga koja malo koga ostavi ravnodušnim, ili je mrze ili se oduševe. :thumbup:
sadmire

#4195 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Knjiga je genijalna, dogadjaji od prije 2000 godina prikazani kao da su se stvarno desili, skroz realno, a desavanja u sadasnjosti, u vrijeme pripovijedanja, kao fikcija, nesto nadrealno.
surajaa

#4196 Re: Šta trenutno čitate?

Post by surajaa »

AC_grom_DC wrote:
surajaa wrote:Preporucujem odlicnu knjigu, "Crna dusa"

ofirna knjiga
:-) SS-ovac Bošnjak koji upada u logor Njemaca u Staljingradu i ubija ih :-) pa zatim :-) preko Rusije bježi sve do Bosne :-) (usput ženi Amerikanku :-) ), pa onda Hamza (njegove poduhvate u knjizi neću ni spominjati jer bi se i nevinost mogla izgubiti pri čitanju istih) , uglavnom Chuck Norris bi mu pozavidio....pa onda u nekoj američkoj vukojebini, bivši diverzant Armije BIH sa PTSP-om pjeva sevdalinku u nekom baru dok Hamza revnosno prevodi :-) ...mislim ...ono....
nekome ko je gazio u krvi do koljena knjiga Crna duša je dječija literatura ali primjetio sam da se ženske jako i žestoko pale na tu "plićak knjigu" kvalitetnu koliko i Hollywoodski filmovi Ž kategorije. HVALA

P.S.
Nepogrešivo sam rezervisan prema osobama koje mi preporuče tri knjige
1-Crna duša
2-Legenda o Ali paši
3-Čitati Lolitu u Teheranu

joj šo ih ne mogu jooooj :lol:

al MACTEP i Margarita......uf, uf.....predobra knjiga, pogotovo ako je upakovana u plave korice koje već nagovještavaju da će se unutra desiti nešto spektakularno

Ne mogu ti opisati koliko sam ozlojedjena sto ti imas nepogresivu rezervu prema ljudima koji citaju to sto citaju, i sto nisam zadovoljila tvoj "istancan i prefinjen" citalacki ukus. Sve i da si knjizevni kriticar, a nisi, tvoja rezervisanost me ne dotice ni malo...Vodeci se tvojom logikom, ja bih onda ove Mir Jam-ine citace trebala duboko prezirati i satjeravati u cosak, jer se usude njene knjige uopste nazivati knjigama...cisti non sens...

Jedino u cemu se se slazem s tobom je to da "Majstor i Margarita" jeste odlicna knjiga...
Mis mekinjas

#4197 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Mis mekinjas »

Pa zar i na ovoj temi neka svađa? :roll:
inspektorica javert

#4198 Re: Šta trenutno čitate?

Post by inspektorica javert »

de fakto wrote:Majstor i Margarita, Bulgakov - psiholoski roman i sta sve ne.... cak pomalo shizofren i apsurdan.....mislim da ga vrijedi procitati.
:thumbup: :thumbup: pročitala jedno 5 puta i opet bih... Bulgakov je genije :)
trenutno ''12 hodočasnika'' Markez.... nije baš nešto...
AC_grom_DC

#4199 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

surajaa wrote:

Ne mogu ti opisati koliko sam ozlojedjena sto ti imas nepogresivu rezervu prema ljudima koji citaju to sto citaju, i sto nisam zadovoljila tvoj "istancan i prefinjen" citalacki ukus. Sve i da si knjizevni kriticar, a nisi, tvoja rezervisanost me ne dotice ni malo...Vodeci se tvojom logikom, ja bih onda ove Mir Jam-ine citace trebala duboko prezirati i satjeravati u cosak, jer se usude njene knjige uopste nazivati knjigama...cisti non sens...

Jedino u cemu se se slazem s tobom je to da "Majstor i Margarita" jeste odlicna knjiga...
Nisam komentarisao tebe.Tvoj ukus glede književnosti također. Nisam ga komentarisao jer me zanima baš koliko i lanjski snijeg.
Komentarisao sam knjigu koju ti preporučuješ. Knjigu čiju "temu i ideju" ni pas s maslom ne bi mog'o pojesti.
Naći ćeš ti ovdje istomišljenika koji će baliti, možda čak i poneku krokodilsku suzu proliti čitajući Crnu dušu (ako već nisu).
Al ja sam nepokolebljiv da toj istoj knjizi dam jednu dvičicu čisto ono patriotizma radi , jer ipak, radi se o našim ljudinama, našim imaginarnim supermenovima koji su " da bi danas bilo bolje poturali svoja pleća, gazili hladne rijeke i jeli koru s drveća".
A ova zloba koju sam boldirao u tvom postu je posljedica hranjenja duše Alipašama i teheranskim Lolitama.
sve najbolje ti želim (ipak).Svjetlo nek ti ljubi lice :zzzz:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4200 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

sadmire wrote:Knjiga je genijalna, dogadjaji od prije 2000 godina prikazani kao da su se stvarno desili, skroz realno, a desavanja u sadasnjosti, u vrijeme pripovijedanja, kao fikcija, nesto nadrealno.
govoriš o majstoru i margariti???

ja sam se osjećao kao da sam pored isusa kada se izriče presuda kako realistično :shock: :shock: :shock:

mada moram priznati da sam se kasnije izgubio u onim stanovima i s onim stranim novčanicama

jel ko seriju gledao??
Post Reply