TEMU u BiH - sve o tome

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
muki_muky

#4176 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by muki_muky »

PlusSA wrote: 18/02/2025 14:12 zasto ne bi bilo
Strogo zaobilazit USB/SSD-ove sa Temu i slicnih stranica. Skoro svi, ako ne i svi USB-ovi na kineskim stranicama, ukljucujuci temu su prevara. Pise da imaju kapacitet od 1/2 TB za smijesnu cijenu, a ustvari dobijes sakrivenu SD karticu od (najcesce) 4/8/16 GB koja windows-u prijavljuje svoj (lazni) kapacitet od par terabajta. Kad predjes tih par giga koliko stvarno ima, fajlovi se pisu preko postojecih. :)

https://www.youtube.com/watch?v=z9VgOwFtVEc
PlusSA

#4177 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by PlusSA »

muki_muky wrote: 18/02/2025 23:19
Strogo zaobilazit USB/SSD-ove sa Temu i slicnih stranica. Skoro svi, ako ne i svi USB-ovi na kineskim stranicama, ukljucujuci temu su prevara. Pise da imaju kapacitet od 1/2 TB za smijesnu cijenu, a ustvari dobijes sakrivenu SD karticu od (najcesce) 4/8/16 GB koja windows-u prijavljuje svoj (lazni) kapacitet od par terabajta. Kad predjes tih par giga koliko stvarno ima, fajlovi se pisu preko postojecih. :)

Sam si napisao "smiješnu cijenu" :D

Bošnjo za 10km hoce terabajt pa ne može :thumbup:

Vecina stvari su jeftine ali kad klikneš na 16/32/64gb povecava se cijena tako da nema brige ali moraš više platiti.
16gb i 32gb usb stick regularno sve iz licnog iskustva..
HD_2015

#4178 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by HD_2015 »

Casual's wrote: 18/02/2025 18:34 Jednostavno je. Ovo sa Temu će trajati još koji mjesec i to je to. Država će odraditi ono što MORA zbog EU, a to je:

1. Carinska kontrola - Zbog čega da nešto što temu pošalje ne ide na carinu, dok recimo roba nekog uvoznika 20 dana na carini čeka proceduru?
2. Veliki dio proizvoda nema valjane dozvole za tržište EU (to je ono kad vidite da se fen iz Robota povlaci iz prodaje).
3. Temu je po nekim procjenama 40. mil. "uzeo" iz države, a da državi nije marke platio - e to ne već more. :mrgreen:
Ko kaže da carinske nema kontrole. Meni je puno puta, kada sam nešto naručio sa tracking brojem (ne sa temua, već ebay ili aliexpress) otišlo na carinu. Na carini pogledaju, vide vrijednost ispod 300KM i puste. Istu stvar umjesto carine radi i DHL.

Kakve veze ima 40mil, ako je uopšte tačna cifra. 300 KM sedmično je oslobođeno od carine, To je ima već preko 10 godina. Time se država dobrovoljno odrekla poreza.

Boilje je pitanje zašto smo kod aliexpressa u rangu ukrajine i palestine što se tiče dostave. Zašto niko u vlasti (Edin Forto je nadležni ministar) to ne rješava.

Koje milijarde se godišnje uvezu u BiH - koliko je samo tu utaja poreza.

Napokon smo dobili normalnu dostavu za online kupovinu, koje normalne države imaju već 20 godina i više i ibretimo se kako ovo-zašto ovo.
DaysleepeR

#4179 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by DaysleepeR »

Casual's wrote: 18/02/2025 18:34 Jednostavno je. Ovo sa Temu će trajati još koji mjesec i to je to. Država će odraditi ono što MORA zbog EU, a to je:

1. Carinska kontrola - Zbog čega da nešto što temu pošalje ne ide na carinu, dok recimo roba nekog uvoznika 20 dana na carini čeka proceduru?
2. Veliki dio proizvoda nema valjane dozvole za tržište EU (to je ono kad vidite da se fen iz Robota povlaci iz prodaje).
3. Temu je po nekim procjenama 40. mil. "uzeo" iz države, a da državi nije marke platio - e to ne već more. :mrgreen:
1. sve TEMU pošiljke prolaze carinsku kontrolu
2. 90% proizvoda sa TEMU-a je prisutno u EU putem velikih retailera tipa Jumbo
3. TEMU nije prisutan u BiH kao firma i nije mogao ništa uzeti a da ne plati, građani sami biraju gdje će trošiti pare online
HD_2015

#4180 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by HD_2015 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 18/02/2025 13:16 je li ko naručivao USB stikove putem TEMU, je li pametno takve stvari kupovati na ovaj način?
Ako je jeftino, probaj pa vidi. U pravilu to bude fake, kao što je neko opisao.

Možeš naći softver koji ti provjerava pravi kapacited usb-a.
kakavdanakneiskustvu

#4181 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by kakavdanakneiskustvu »

HD_2015 wrote: 19/02/2025 08:51
kakavdanakneiskustvu wrote: 18/02/2025 13:16 je li ko naručivao USB stikove putem TEMU, je li pametno takve stvari kupovati na ovaj način?
Ako je jeftino, probaj pa vidi. U pravilu to bude fake, kao što je neko opisao.

Možeš naći softver koji ti provjerava pravi kapacited usb-a.
:thumbup:
HD_2015

#4182 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by HD_2015 »

Upravo sam i ja poslao mail zamjeniku ministra Hasanoviću. Ako neko misli da šalje, a mrsko mu je pisati, može iskoristit moj kao template:
Poštovani g. zamjeniče ministra,
Iz intervjua objavljenog na
https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
proizilazi nevjerovatna neupućenost, kako vaša tako i novinara. Toliko je proizvoljno navedenih "činjenica" da ih je nemoguće sve pobrojati.

Govori se o zaštiti domaćeg tržišta, ali šta tačno štitite? BiH gotovo ništa ne proizvodi – ne štitite proizvođače, već uvoznike i trgovce.
Onlie kupovina nije nelojalna konurencija, već samo konkurencija, a to je poenta slobodng tržišta - da kupci nabave proizvode po povoljnijim cijenama. U BiH su uvoznici i trgovci navikli da imaju monopol.

Građani kupuju na TEMU jer je domaća ponuda oskudna, cijene visoke, a trgovci zloupotrebljavaju monopolski položaj. Mnoge stvari nije ni moguće ili je jako teško kupiti u BiH. Ovo nije luksuz, već nužda.

Najniži standard u Evropi, a najviše cijene – zahvaljujući uvoznim lobijima koji:

1. Napuhavaju cijene jer su deseta ruka u lancu.
2. Nude ograničen izbor robe.
3. Održavaju monopole uz podršku vlasti.
4. Postavljaju neralno velike marže, a upravo zahvaljujući monopolu.

Također, netačna je tvrdnja da TEMU zaobilazi carinske i porezne propise. Limit od 300 KM za neoporezive pošiljke postoji već godinama i usklađen je s EU praksom. EU ima instrument izbjegavanj dvostrukog oporezivanja, koji mi u BiH nemamo, pa se dogodi da kupovinom online dva puta platim PDV.

Već 30 godina milijarde maraka se uvoze u BiH, a na dobrom dijelu tih roba vrše se utaje poreza. Međutim, tek sada, kada građani direktno kupuju ono što im je potrebno, odjednom nastaje problem.

TEMU se po cijenama ne razlikuje od Aliexpressa, ali je popularan jer Aliexpress ne nudi jeftinu dostavu u BiH – po tome smo jedinstveni u svijetu, rame uz rame s Palestinom i Ukrajinom. Skupa dostava s Aliexpressa nije postojala ranije – to je rezultat rada vaše vlade i nadležnog ministra Edina Forte, koji taj problem nije riješio.

Osim toga, TEMU ne nudi kvalitetne brendove, tako da građani koji žele kvalitetniju robu i dalje moraju kupovati u prodavnicama. Umjesto da tražite zabrane, trgovci bi trebali poboljšati ponudu i omogućiti kupcima kvalitetniju robu po cijenama koje su barem jednake onima u EU.

Ako vam je cilj razvoj domaćeg tržišta, podržite proizvodnju i izvoz, a ne one koji samo preprodaju uvezenu robu i izvlače novac iz zemlje. Hajka na TEMU je samo zaštita privilegiranih trgovaca, ne potrošača niti tržišta.

S poštovanjem,
VladaFBiH

#4183 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by VladaFBiH »

HD_2015 wrote: 19/02/2025 09:37 Upravo sam i ja poslao mail zamjeniku ministra Hasanoviću. Ako neko misli da šalje, a mrsko mu je pisati, može iskoristit moj kao template:
Poštovani g. zamjeniče ministra,
Iz intervjua objavljenog na
https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
proizilazi nevjerovatna neupućenost, kako vaša tako i novinara. Toliko je proizvoljno navedenih "činjenica" da ih je nemoguće sve pobrojati.

Govori se o zaštiti domaćeg tržišta, ali šta tačno štitite? BiH gotovo ništa ne proizvodi – ne štitite proizvođače, već uvoznike i trgovce.
Onlie kupovina nije nelojalna konurencija, već samo konkurencija, a to je poenta slobodng tržišta - da kupci nabave proizvode po povoljnijim cijenama. U BiH su uvoznici i trgovci navikli da imaju monopol.

Građani kupuju na TEMU jer je domaća ponuda oskudna, cijene visoke, a trgovci zloupotrebljavaju monopolski položaj. Mnoge stvari nije ni moguće ili je jako teško kupiti u BiH. Ovo nije luksuz, već nužda.

Najniži standard u Evropi, a najviše cijene – zahvaljujući uvoznim lobijima koji:

1. Napuhavaju cijene jer su deseta ruka u lancu.
2. Nude ograničen izbor robe.
3. Održavaju monopole uz podršku vlasti.
4. Postavljaju neralno velike marže, a upravo zahvaljujući monopolu.

Također, netačna je tvrdnja da TEMU zaobilazi carinske i porezne propise. Limit od 300 KM za neoporezive pošiljke postoji već godinama i usklađen je s EU praksom. EU ima instrument izbjegavanj dvostrukog oporezivanja, koji mi u BiH nemamo, pa se dogodi da kupovinom online dva puta platim PDV.

Već 30 godina milijarde maraka se uvoze u BiH, a na dobrom dijelu tih roba vrše se utaje poreza. Međutim, tek sada, kada građani direktno kupuju ono što im je potrebno, odjednom nastaje problem.

TEMU se po cijenama ne razlikuje od Aliexpressa, ali je popularan jer Aliexpress ne nudi jeftinu dostavu u BiH – po tome smo jedinstveni u svijetu, rame uz rame s Palestinom i Ukrajinom. Skupa dostava s Aliexpressa nije postojala ranije – to je rezultat rada vaše vlade i nadležnog ministra Edina Forte, koji taj problem nije riješio.

Osim toga, TEMU ne nudi kvalitetne brendove, tako da građani koji žele kvalitetniju robu i dalje moraju kupovati u prodavnicama. Umjesto da tražite zabrane, trgovci bi trebali poboljšati ponudu i omogućiti kupcima kvalitetniju robu po cijenama koje su barem jednake onima u EU.

Ako vam je cilj razvoj domaćeg tržišta, podržite proizvodnju i izvoz, a ne one koji samo preprodaju uvezenu robu i izvlače novac iz zemlje. Hajka na TEMU je samo zaštita privilegiranih trgovaca, ne potrošača niti tržišta.

S poštovanjem,
Bravo, ovi da mogu bi nam još ogulili kožu sa leđa i posuli ranu sa solju
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4184 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Bobi »

Naruceno-došlo 10,5 dana, poslano-došlo 8,5 dana :D.
-Chesterfield-

#4185 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by -Chesterfield- »

Bobi wrote: 07/02/2025 21:03
-Chesterfield- wrote: 07/02/2025 20:52
Bobi wrote: 07/02/2025 20:43

Dobiješ kabal uz kameru, mikro usb a cini mi se da ima i tip c utor.
Pa mislio sam uzeti ovaj micro oko 5 metara. E sada koji punjač, koliko wati?

Ima ovaj isti model na solarno punjenje, ali ne mogu obračunati popust na nju. :D

Je li u redu punjač 5V 2A ili 5V 1A
ma bilo koje amperaze punjač, 1 A ili 2A , uzmi 1 A imas to od svakog telefona a je mikro 100% a je da ces imati gubitaka na 5 metara cek da izracunam :D.
Nije micro nego tip c
Stigla mi jedna kamera koju sam nakon ove naručio.
Džabe kupi 5 metara kabla :D
dzeko1

#4186 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by dzeko1 »

Da li X Express dostavlja subotom? Maloprije mi dođe poruka da su preuzeli paket i da je dostava 22.02, a necu sutra biti na adresi, pa ima li potrebe mijenjati na sajtu :-)

Ne daje mi opciju preuzimanja na paketomatu, već u distributivnom centru Visoko, mogao bih otići rano po to, ali nisam nikad, pa ne znam kako funkcionira. :D
Dinostula

#4187 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Dinostula »

dzeko1 wrote: 21/02/2025 18:21 Da li X Express dostavlja subotom? Maloprije mi dođe poruka da su preuzeli paket i da je dostava 22.02, a necu sutra biti na adresi, pa ima li potrebe mijenjati na sajtu :-)

Ne daje mi opciju preuzimanja na paketomatu, već u distributivnom centru Visoko, mogao bih otići rano po to, ali nisam nikad, pa ne znam kako funkcionira. :D
Ne dostalja i meni je tako petkom dosla poruka a i kad stavis drugi datum oni ce ti dovuci kad im bude usput nisu bas po tome odgovorni kao Euroexpress.Imas i na na njihobom sajtu opciju da projeris kad dostavljaju kojim danima.
dječak sa šibicama

#4188 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by dječak sa šibicama »

dzeko1 wrote: 21/02/2025 18:21 Da li X Express dostavlja subotom? Maloprije mi dođe poruka da su preuzeli paket i da je dostava 22.02, a necu sutra biti na adresi, pa ima li potrebe mijenjati na sajtu :-)

Podjoh isto napisati, a ako zoves onaj njihov broj niko se ne javlja samo automatska centrala da rade od pon do petka.

Najvjerovatnije nece danas doci, uostalom i na "pracenju" pise da je paket u skladistu. I ako si primio viber poruku, pise "dostava od 24 do 48 sati".

Ocekujmo pakete ipak naredne sedmice.
dzeko1

#4189 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by dzeko1 »

Nije došla pošiljka, i kod mene je isto na viberu pisalo, nego kad sam otišao na upravljanje pošiljkom na njihovoj stranici je pisalo datum dostave 22.02.2025, pa sam zbog tog pomislio da mozda i vikendom dostavljaju.
dječak sa šibicama

#4190 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Nije ni meni doslo, bar se nije javljao, nisam kuci bio dobar dio popodneva.

Nisam ni ocekivao, oni generalno ne rade subotom.
Lain Coubert

#4191 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Lain Coubert »

Naručio Kodak SSD od 1TB, napunio ga već, ispisano oko 4000 GB dosad na njemu, radi bez greške, zdravlje 100%, brzina oko 550 MB/s, nekih 50 KM.

Skoro došle isto KODAK SD kartice 0d 64 GB, stavio ih na u TV, nabacao muzike na njih i rade bez prblema. Bile oko 5,60 KM.
semirsar

#4192 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by semirsar »

Lain Coubert wrote: 22/02/2025 18:51
Spoiler
Show

Naručio Kodak SSD od 1TB, napunio ga već, ispisano oko 4000 GB dosad na njemu, radi bez greške, zdravlje 100%, brzina oko 550 MB/s, nekih 50 KM.

Skoro došle isto KODAK SD kartice 0d 64 GB, stavio ih na u TV, nabacao muzike na njih i rade bez prblema. Bile oko 5,60 KM.
Bogumi... dobro ti njega napuni :thumbup:
shandrprcSA

#4193 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by shandrprcSA »

:lol:
dječak sa šibicama

#4194 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Mozda misli ukupno, sa presnimavanjima.
muki_muky

#4195 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by muki_muky »

Link za SSD ?
Lain Coubert

#4196 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Lain Coubert »

muki_muky wrote: 22/02/2025 22:56

Link za SSD ?
Nije više na akciji

https://share.temu.com/czzzHU54hYA
dječak sa šibicama

#4197 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Dakle konacno uredna dostava, naruceno 13. februara, doslo 24

Jel moguce da je moj broj za pracenje 00000922xxx odnosno da je u bih dostavljeno vec 922 hiljade paketa?
Benq
Moderator

#4198 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by Benq »

dječak sa šibicama wrote: 24/02/2025 13:53 Dakle konacno uredna dostava, naruceno 13. februara, doslo 24

Jel moguce da je moj broj za pracenje 00000922xxx odnosno da je u bih dostavljeno vec 922 hiljade paketa?
Ja cekam dostavu za narudzbu broj 953xxx, a imam jos jednu koja je poslana sa brojem 1010xxx, dakle vec je preko milion.
TheRedhead

#4199 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by TheRedhead »

dječak sa šibicama wrote: 24/02/2025 13:53 Dakle konacno uredna dostava, naruceno 13. februara, doslo 24

po ovom izvjestaju prekucali smo Temu, naravno ne znaci da je vecina odatle ali cinjenica jeste da je dosao prosle godine kao i Shein

https://www.biznisinfo.ba/veliki-obrat- ... nik-u-bih/

"Bosna i Hercegovina je najviše robe u januaru ove godine uzvezla iz Kine, što je veliki obrat u odnosu na raniji period ..."

"No, stvari su se dodatno promijenile u korist Kine koja je u januaru ove godine izbila na prvo mjesto zemalja iz kojih BiH uvozi najviše robe. Vrijednost uvoza iz Kine u januaru je bila 226 miliona KM."
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#4200 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Post by arman1 »

Došlo je do zasičenja domačih partnera Temua. Jednostavno ne mogu. Još jedino se BH pošta drži koliko toliko ostali su već počeli da pucaju, a ne mogu da nađu ljude koji mogu ovaj posao da rade. Vidio sam poznanik koji je u penziji vozi kombi za dostavu firme u kojoj mu sin radi. Kaže da svako kutro gomila za dostavu sve veća i veća.
Post Reply