Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Suzie Q

#4176 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Jucer u mom naselju (Njemacka) pocelo sniježiti, a inace rijetko pada snijeg i uglavnom se ne zadržava, prve pahulje se počele lijepiti za cestu, a na pjesackom prelazu dva radnika čistoće. Prvi ide i brezovom metlom cisti to malo pahulja a drugi iza njega iz kante rukom posipa sol po cesti. Gledam ih i kontam: jbte kod nas prije 2 dana covjek na glavnoj magistrali umro radi 20 cm snijega. I kladim se da nikad nitko nece odgovarati za to.

Apropo ovih 50.122 sto su napustili BiH tj otisli u Njemacku, nemojte tu uopce racunati bh. Hrvate jer se svi mi takvi vani vodimo kao državljani RH a u BiH se nismo ni odjavljivali jer nemamo potrebe. Mi smo među ovih 100.000 iz RH, a tu su i mnogi Bosnjaci i Srbi s hr državljanstvom. Poznajem Srbe iz Bijeljine i Novog Sada koji su uspjeli pribaviti mađarske papire i preko njih su vani. Srbijanci i Makedonci k tome uzimaju bugarsko državljanstvo. Sve to u ovim statistikama nije vidljivo, međutim kad covjek ode vani vidi da je situacija puno drugacija nego sto se misli.
Melbourne_Australia

#4177 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

animals wrote:Ja bi trebo za Australiu..
jebe me jedino avionski let od 20 sati..
muka mi od pomisli samo..
Ma nigdje veze, danasnji avioni i komocija i usluga, ne osjetis..Filmovi uz igrice i uz mezu :D Prije je bilo zajebanije, doduse ja sam letove iz Australije dok se nisam vratio za stalno, koristio za putovanja po svijetu , svaki put drugi grad druga drzava i na kraju uvjek u Sa...Recimo sad je banja, Sarajevo-Doha-Melbourne, sve direktno..Sretno....PS..Odakle letis ti? i gdje ides u Aus?
insomnia78

#4178 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Suzie Q wrote:Jucer u mom naselju (Njemacka) pocelo sniježiti, a inace rijetko pada snijeg i uglavnom se ne zadržava, prve pahulje se počele lijepiti za cestu, a na pjesackom prelazu dva radnika čistoće. Prvi ide i brezovom metlom cisti to malo pahulja a drugi iza njega iz kante rukom posipa sol po cesti. Gledam ih i kontam: jbte kod nas prije 2 dana covjek na glavnoj magistrali umro radi 20 cm snijega. I kladim se da nikad nitko nece odgovarati za to.
Sta bi ovo? Haman ne stizu sve ta dvojica?
Image
Isto i u Fr
Image
A i Belgiji
Image
Ni na jednoj od ovih slika nema 20cm snijega
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4179 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

nemoj tako kvariš idealizam stvoren u bosanskim mislima :lol:
Plaut

#4180 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Plaut »

Neprilagođena vožnja pri ekstremnim uvjetima.

Živio sam preko šest godina u Njemačkoj. Bilo je i poplava, čak je jednom i nestala struja na 30 sekundi kada je i crkao TV.

Pa Berlin je bio poplavljen. Ne može čovjek na sve uticati, ali Jablanica je nemoguće da se dogodi.

Siguran sam da su najveći protivnici odlaska ljudi oni koji žive komforno u drugoj državi, pa na socijali i govore nije to to :thumbup: Valjda mislili ponijeti Bosnu u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, ne ide to tako.
insomnia78

#4181 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Jah. Satrase se dajuci docijalu. Eto recepta za ove sto kukaju po forumu. Hop, u Njemacku, Belgiju il Francusku pa na socijalu
Plaut

#4182 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Plaut »

Pa jesu, ja ne bi imao vremena za petak biti na forumu i raditi u Njemačkoj, jedino ako sedmično mijenjam smjene, jednom prva, jednom druga, jednom treća :wink:

Ja govorim o životu u sistemu kojeg sam osjetio.

Odlazimo u Upravu koja je zaslužna za izdavanje papira tipa zeleni karton jer smo uzeli auto od rođakovog oca, na čiji je ime auto, kad tamo žena u penziji. Pitam, ono u čudo, pa što radite ako ste u penziji, kaže ja ovo dobrovoljno radim, bez primanja kao ispomoć gradu :lol:

Samo socijala, napraviš pet-šest djece, kao što je ovaj jedan sa tri različite žene, pa samo Ferien, svako ljeto, ko će raditi i plaćati toliku alimentaciju.

Ili budeš old school, nađeš neku stariji, voliš je dok ne dobiješ papire, dok ona radi i zarađuje, ti tipkaš po forumu i govoriš da nije to to.

PS: Ne govorim za tebe, nego općenito.
Melbourne_Australia

#4183 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

mk ultra wrote:nemoj tako kvariš idealizam stvoren u bosanskim mislima :lol:
Danas u Melbourne, vecina grada bili 20 sati bez struje, da je bilo u BIH, rekli bi odmah, samo kod nas :-D 70% sstanovnistvo ne smije da izadje uvece u setnju u svom kvartu gdje zive, a da su sami..Vise od polovice ljudi izjavilo, da ne smiju sami da budu u javnom saobracaju po mraku...Znaci masovno se u Melbourne, provaljuje u kuce dok ljudi sa djecom spavaju, halo u kuci su ljudi a crni iz Somalije ne jebeu nikoga %5...Auta se na sred ceste otimaju...Pljacke non stop, dignes novac sa bankomata, sa ledja dobijes batine i cao dzaci.....Ali ne , samo u BIH to ima :lol: :lol:Samo dvije vrste ljudi pljuju po BIH....Ovi sto su otisli , pa im bude laksi zivot kad pljuju, i ovi sto su kokuzi i zele da idu...A najvise cjenim ljude koji su otisli a nikad ruznu rijec nisu rekli protiv grada ili drzave odakle su dosli...Ima i takvih ali nazalost malo..
Plaut

#4184 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Plaut »

Meni Bosna nije problem, nema ljepše države, meni je nepravda problem. Ko to nije osjetio na koži, ne vidi realnost života u zemlji zavadi, pa vladaj.

Rekoh ranije, živio sam šest godina u Njemačkoj, relativno sam mlad. Mogu otići opet kad hoću, a trudim se ostati u Bosni. Vidjeti ću kako će se odvijati situacija u narednim mjesecima, ne bude li nekog poboljšanja, auf wiedersehen. Ne vidim poentu niti smisao živjeti negdje gdje ti ne daju napredovati u karijeri.
Suzie Q

#4185 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Moze se naravno na moj primjer pronaci 100 kontra primjera, ali evo jutros objavise izjavu ministra kako je firma koja je dobila tender za odrzavanje puteva u Jablanici zadovoljila sve kriterije a da inspekcija nije u pravu. To se zove u zdrav mozak i sto je najgore prolazi kod naroda.
Mene iz domovine nije odvela glad niti besparica, ja niti sam vise imala zeludac za sve sto se radi niti sam htjela da mi djeca zive u takvom okruzenju. I sad kad vidim da prijeti realna opasnost da kompletna FBiH bude financijski blokirana za par dana a narod se bavi bačenim spinovima, pitam se hoce li nas narod ikad doci do pameti. I sad kao po necijem rezonu ja spadam u one koji su otisli pa pljuju po domovini, ne pljujem ja po domovini, srce me boli kad vidim sta bagra radi ali makar vise ne preko mojih leđa.
The 51st State

#4186 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

slaba ledja.
cassius

#4187 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Melbourne_Australia wrote:
Danas u Melbourne, vecina grada bili 20 sati bez struje, da je bilo u BIH, rekli bi odmah, samo kod nas :-D 70% sstanovnistvo ne smije da izadje uvece u setnju u svom kvartu gdje zive, a da su sami..Vise od polovice ljudi izjavilo, da ne smiju sami da budu u javnom saobracaju po mraku...Znaci masovno se u Melbourne, provaljuje u kuce dok ljudi sa djecom spavaju, halo u kuci su ljudi a crni iz Somalije ne jebeu nikoga %5...Auta se na sred ceste otimaju...Pljacke non stop, dignes novac sa bankomata, sa ledja dobijes batine i cao dzaci.....Ali ne , samo u BIH to ima :lol: :lol:Samo dvije vrste ljudi pljuju po BIH....Ovi sto su otisli , pa im bude laksi zivot kad pljuju, i ovi sto su kokuzi i zele da idu...A najvise cjenim ljude koji su otisli a nikad ruznu rijec nisu rekli protiv grada ili drzave odakle su dosli...Ima i takvih ali nazalost malo..
Zaboravio si reci da je to sve zbog ekstremne temperature. :D Tako je ne moze se zivjet od Somalijaca, bum bum nalupaju te,otmu ti kucu, zenu, i caoo. Do godine , Australian Open ce se odrzavat u Sarajvuu , jer je Melbourne nesiguran, zale se turisti eno.
Zato si ti pobjegao do BiH , kupio sebi posao ovdje i digao noge na sto. Ali pojest ces sve ovo sto si naprdio po forumu, cim se vratis u Australiju jednog dana.
The 51st State

#4188 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

gore je 50 stepeni u australiji nego malo maraka u bosni.
Plaut

#4189 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Plaut »

Suzie Q wrote:Moze se naravno na moj primjer pronaci 100 kontra primjera, ali evo jutros objavise izjavu ministra kako je firma koja je dobila tender za odrzavanje puteva u Jablanici zadovoljila sve kriterije a da inspekcija nije u pravu. To se zove u zdrav mozak i sto je najgore prolazi kod naroda.
Mene iz domovine nije odvela glad niti besparica, ja niti sam vise imala zeludac za sve sto se radi niti sam htjela da mi djeca zive u takvom okruzenju. I sad kad vidim da prijeti realna opasnost da kompletna FBiH bude financijski blokirana za par dana a narod se bavi bačenim spinovima, pitam se hoce li nas narod ikad doci do pameti. I sad kao po necijem rezonu ja spadam u one koji su otisli pa pljuju po domovini, ne pljujem ja po domovini, srce me boli kad vidim sta bagra radi ali makar vise ne preko mojih leđa.
Svi će zaboraviti šta se desilo. Bio sam u toj koloni, uživao sam gledajući nesposobnost na jednom mjestu.

Sve po zakonu.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4190 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by japin_mutapi »

Ne pitajte sta BiH moze uraditi za vas, vec se pitajte sta vi mozete uraditi za BiH.
bleicher

#4191 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Ovaj slucaj gdje je covjek falsifikovao diplomu, osudjen i opet se kandidovao i opet ga svijet izabrao za ministra bi mene pojeo da sam dole. Kakav je to covjek i kakak je to narod? Ovako sam rahat, ovdje je sistem i toga nema niti ce biti. A i da bude nekako me boli kitumbas. Kazu rahatluk u Bosni :lol:
Pr.2 - snijeg kad ste vec kod njega. Isto tako na prve pahulje radnici hodaju i posipaju (rucno iz kese po trotoarima).
Sto me vise dojmilo, na autobuskim stajalistima gradskog saobracaja posipaju radnici tog preduzeca jer ako se okliznes i polomis na njemu mozes tuziti firmu a i zbog eticke strane jer taj neko ko se polomi moze biti starija zena, trudnica, invalid..
Last edited by bleicher on 25/01/2019 16:48, edited 1 time in total.
JThomas

#4192 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

ipak ministre ne bira svijet direktno nego stranke koje se dogovore oko većine. sve stoji za sistem, ali to da ga je narod izabrao on sam sebe brani i sokoli.
bleicher

#4193 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

JThomas wrote:ipak ministre ne bira svijet direktno nego stranke koje se dogovore oko većine. sve stoji za sistem, ali to da ga je narod izabrao on sam sebe brani i sokoli.
Imas pravo ali svijet je glasao za stranku koja je ponudila njega na banderu. Indirektno svijet ga je izabrao.
JThomas

#4194 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

ali nije baš isto. zato se on tako i brani. kao narod glasao za njega, ali nije.

naročito kod nas gdje "temeljni" sa 25-30% glasova kupe poslije koliko im fali od ovih ostalih. ovo u pbk je otprilike takav scenario, i tu stvarno, koliko god da jeste i do glasača, opet njihova volja bude i u dobroj mjeri izigrana.
animals

#4195 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Ovdje neki stvarno useru svaku temu sa bezveznim i dosadnim postovima..
idite brate na filozofiju i tamo tusite..
animals

#4196 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

japin_mutapi wrote:Ne pitajte sta BiH moze uraditi za vas, vec se pitajte sta vi mozete uraditi za BiH.
Ja sam puno uradio za BIH, zato sto sam otisao iz nje..
jedna gladna usta manje :D
512MB

#4197 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nemoj te ba u Francusku samo, nema gore zemlje, crnci, arapi, kriminal... eno insomnia bi se sad vratio da nije ljubav u pitanju....
Plaut

#4198 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Plaut »

japin_mutapi wrote:Ne pitajte sta BiH moze uraditi za vas, vec se pitajte sta vi mozete uraditi za BiH.
To je to :kiss:
Melbourne_Australia

#4199 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

cassius wrote:
Melbourne_Australia wrote:
Zaboravio si reci da je to sve zbog ekstremne temperature. :D Tako je ne moze se zivjet od Somalijaca, bum bum nalupaju te,otmu ti kucu, zenu, i caoo. Do godine , Australian Open ce se odrzavat u Sarajvuu , jer je Melbourne nesiguran, zale se turisti eno.
Zato si ti pobjegao do BiH , kupio sebi posao ovdje i digao noge na sto. Ali pojest ces sve ovo sto si naprdio po forumu, cim se vratis u Australiju jednog dana.
Cuj da se vratim u Australiju :lol: :lol: Od ovog rahatluka i uzivanja da idem? na cemu si ti?? Pozdrav pasa sa Bjelasnice :izet:
cassius

#4200 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Melbourne_Australia wrote: Cuj da se vratim u Australiju :lol: :lol: Od ovog rahatluka i uzivanja da idem? na cemu si ti?? Pozdrav pasa sa Bjelasnice :izet:
Ma vratices se , cim se ovdje malo zakuha :D pozdrav paša, mnogi nisu u mogucnosti biti na Bjelasnici sad. :D
Ali kad bi svako imao stan u centru Melbournea ko ti, ko zna.... :D
Post Reply