Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

tripple_dubble

#4176 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by tripple_dubble »

_Reds_ wrote:Cekaj triple,

Budnjo potplatio ctiavu BiH, dio Hrvatke i Slovenije, do Njemakce stigao, a nije mogao reci Alisi Mutap, reci da su ga udarili cigani.

Ili sada joj moze reci, reci vratilo ti se sjecanje, i bili cigani.

Jbg, lakse vjerovati u teorije zavjere o Muameru B. A vjerujem mi da je mene za Muamera Budnja jos manje briga, nego tebe za Kiflu.

Sta bi sda sa onim nekim jos sto ga pomenu Josip Š-?
Ma nisam JA bolan nikad rekla da je Budnjo potplatio sve, tj. da Budnjo stoji iza ubistva Dzenana Memica - ali fakat. Ja samo tvrdim da je bio tu i da je obrisao snimak namjerno. Koji su tacno motivi upitanju, to smo davno ustanovili da je kljucni problem u ovom slucaju.

Sto se Alise tice, Alisa navodnom amnezijom prije svega stiti svoje dupe. Imamo zabiljesku Sanele Hasanbegovic, o telefonskom razgovoru sa Zijom Mutapom u kojem ovaj kaze, da je Alisa prepoznala napadaca sa slike i pita, kakvu zastitu moze ocekivati za svoju kcerku. Tada se istraga vodi jos za ubistvo, a Alisa nema amneziju jos, nego je itekako dala iskaz “ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da nas je udarilo auto, ne iskljucujem mogucnost da nas je neko sacekao iza drveta“. Tik nakon razgovora Zije Mutapa i Sanele Hasanbegovic, obznanjuje se da Alisa tvrdi da ima amneziju, a istraga dolazi naprasno do Ljube Seferovica i famoznog kombija.

Ok, recimo da je Alisa prepoznala Ljubu na slici kao napadaca, zasto tvrditi onda da ima amneziju, ako je upitanju covjek koji nema nikakvog uticaja na bilo kojem nivou i kojem se sudi? Nema smisla, osim ako stvarno imas amneziju, ali u tom slucaju nisi mogla ni prepoznati napadaca sa slike, kako DOKUMENTOVANO zapisano u sluzbenoj zabiljesci. Dakle, jedini logican odgovor je, da je Alisa prepoznala nekoga, koga se plasi, nekoga ko je dovoljno jak da kod kljucnog svjedoka usadi strah ili plati sutnju kroz branjenje amnezijom. Ako se ne slazes sa mnom, obrazlozi molim te i daj drugu mogucu verziju - ti bar mozes potvrditi da se ne protivim argumentima, ako su validni.

I jos jednom za sva vremena ovdje, da ne bude zabune - po mojim saznanjima, Budnjo NIJE ubio Dzenana. Ali nije ni Ljubo.
tripple_dubble

#4177 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by tripple_dubble »

A sto se Josipa tice, taj covjek toliko brblja neosnovano da bi digao rejting, da i istina koju kaze, ne moze biti shvacena zdravo za gotovo.

Ja trenutno nemam novih saznanja o tim imenima (bila su dva nova konkretno), a da su validna. Kada budem imala, svakako cu podjeliti.
_Reds_

#4178 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by _Reds_ »

tripple_dubble wrote:

Budnjo potplatio ctiavu BiH, dio Hrvatke i Slovenije, do Njemakce stigao, a nije mogao reci Alisi Mutap, reci da su ga udarili cigani.

Jbg, lakse vjerovati u teorije zavjere o Muameru B. A vjerujem mi da je mene za Muamera Budnja jos manje briga, nego tebe za Kiflu.

Ma nisam JA bolan nikad rekla da je Budnjo potplatio sve, tj. da Budnjo stoji iza ubistva Dzenana Memica - ali fakat. Ja samo tvrdim da je bio tu i da je obrisao snimak namjerno. Koji su tacno motivi upitanju, to smo davno ustanovili da je kljucni problem u ovom slucaju.

Sto se Alise tice, Alisa navodnom amnezijom prije svega stiti svoje dupe. Imamo zabiljesku Sanele Hasanbegovic, o telefonskom razgovoru sa Zijom Mutapom u kojem ovaj kaze, da je Alisa prepoznala napadaca sa slike i pita, kakvu zastitu moze ocekivati za svoju kcerku. Tada se istraga vodi jos za ubistvo, a Alisa nema amneziju jos, nego je itekako dala iskaz “ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da nas je udarilo auto, ne iskljucujem mogucnost da nas je neko sacekao iza drveta“. Tik nakon razgovora Zije Mutapa i Sanele Hasanbegovic, obznanjuje se da Alisa tvrdi da ima amneziju, a istraga dolazi naprasno do Ljube Seferovica i famoznog kombija.

Ok, recimo da je Alisa prepoznala Ljubu na slici kao napadaca, zasto tvrditi onda da ima amneziju, ako je upitanju covjek koji nema nikakvog uticaja na bilo kojem nivou i kojem se sudi? Nema smisla, osim ako stvarno imas amneziju, ali u tom slucaju nisi mogla ni prepoznati napadaca sa slike, kako DOKUMENTOVANO zapisano u sluzbenoj zabiljesci. Dakle, jedini logican odgovor je, da je Alisa prepoznala nekoga, koga se plasi, nekoga ko je dovoljno jak da kod kljucnog svjedoka usadi strah ili plati sutnju kroz branjenje amnezijom. Ako se ne slazes sa mnom, obrazlozi molim te i daj drugu mogucu verziju - ti bar mozes potvrditi da se ne protivim argumentima, ako su validni.

I jos jednom za sva vremena ovdje, da ne bude zabune - po mojim saznanjima, Budnjo NIJE ubio Dzenana. Ali nije ni Ljubo.
Nismo balvani, sli se sada slazemo vecinom:D

Osim u dijelu gdje mislis da ALisa stiti nekoga velikog pricom o amenziji. Zadto? Pa zato jer moze reci, tada se nisam sjecala, sada su mi se vratili neki detalji, i da Ljubo Seferovic je bio na licu mjesta. Ima potpunu rekosntrukciju dostupno, moze to ponoviti.

Ja i govorim da tu neka logike. Logicije je platiti da kaze Ljubo ja taj, i slucaj rijesi, nego da plati da ona ima amneziju, pa se odnda slucaj ceslja, iznova, iznova i iznova, pokusavajuci naci nesto.

Stim da sa ovim tvojim,a ni mojim se ne bi slozio bas ni MM, a ni ovi oko njega.
tripple_dubble

#4179 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by tripple_dubble »

_Reds_ wrote:
tripple_dubble wrote:

Osim u dijelu gdje mislis da ALisa stiti nekoga velikog pricom o amenziji. Zadto? Pa zato jer moze reci, tada se nisam sjecala, sada su mi se vratili neki detalji, i da Ljubo Seferovic je bio na licu mjesta. Ima potpunu rekosntrukciju dostupno, moze to ponoviti.

Ja i govorim da tu neka logike. Logicije je platiti da kaze Ljubo ja taj, i slucaj rijesi, nego da plati da ona ima amneziju, pa se odnda slucaj ceslja, iznova, iznova i iznova, pokusavajuci naci nesto.

Stim da sa ovim tvojim,a ni mojim se ne bi slozio bas ni MM, a ni ovi oko njega.
Sto se Alise tice, moram spomenuti ovom trenutnu da njena porodica fakat ima iskustva pred sudom i sa organima gonjenja. Ne kazem to zato sto ja time nju zelim uvrijediti, nego sto je stvarno tako. Imam uvid u dokumente koji dokazuju to. Mogu zamisliti da je u tom slucaju njenom ocu, kada je nazvao da kaze da je Alisa prepoznala napadaca, sinulo da se dijete mora zastiti ovako ili onako, te da nece rizikovati lazno svjedocenje u slucaju koji je vec na prvi pogled bio “vruc“. Vjerovatno nije bila ni do kraja promisljena odluka, ali se u tom trenutku cinila kao najbolja. Ovo su samo moje pretpostavke. Ipak, vadeci se na amneziju, si na najsigurnijoj strani, iako 6 doktora kaze da je nemas, dovoljno je jedan da kaze da imas, da se stvori osnovana sumnja i da te se ne moze goniti za to. A kazem ti, sta bi bilo da je ona rekla, bio je Ljubo i evo vidi sad, jasno k'o dan, da nije bila saobracajka, sta bi bilo s Alisom? Tad bi bilo jos gore po nju.

A hocel se MM i ovi oko njega slozit, mene stvarno nije briga. Ja samo ne volim kada ovdje svjesno pocnu iznositi lazi, iako znaju da je sve to precesljano 100 puta i dokazano se znaju odgovori na ta pitanja, a oni opet uhvate vrtit istu plocu a ciljem diskreditacije prije svega Muriza, pa Dzenana, pa i cijelog ovog naroda sto se zalaze za istinu. I ja tad moram reagovat, a njih ubjedit nikad necu svakako - niti mi je to cilj. :)
pemanapemani

#4180 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by pemanapemani »

_Reds_ wrote:
tripple_dubble wrote:

Pa valjda mora postojati i neki dokaz da je to uradio Ljubo, pored Alisine izjave.

Ili moja malenkost može reći _Reds_ je ubio xy osobu i riješen slučaj. :-)

Alisa i jeste prije "amnezije" u jednoj izjavi spomenula "čupavu prljavu osobu", ali očito da nema dokaza protiv Ljube. Da oni imaju i najmanji dokaz "čupava prljava osoba" bi bila Ljubo, a Alisi bi se ekspresno vratilo pamćenje.
_Reds_

#4181 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by _Reds_ »

Postoje dokazi da je kombi i Ljubo te noai bio na toj lokaciji.

Covjek nema alibi.

I njeno svjedocenje bi bilo dovoljno.

Ako neko kaze jeste mene je vidio, eh onda se ja mogu braniti alibijem.

A Ljubo je bio, postoji i rekonstrukcija u kojoj on ucesvuje i njegova zena, gdje opisuju sve.

Ja sam rekao da je Alisa mogla pogledati rekostrukciju, i samo ponoviti to, i reci da jeste Ljubo je.

Sa njenim svjedocenjem bi se on tesko oslobodio. Ne mislim ovdje na saobraćajnu nesreću, nego na ubistvo.

I ako je taj neko toliko mocan, onda je to mogao i zavrsiti, kad je zavrsio lazna svedocenja silnih doktora, inspektora, vjestaka, eh sada nije eto mogao zavrsiti i Alisu. Jednostavno nema logike.
pemanapemani

#4182 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by pemanapemani »

_Reds_ wrote:Postoje dokazi da je kombi i Ljubo te noai bio na toj lokaciji.

Covjek nema alibi.

I njeno svjedocenje bi bilo dovoljno.

Ako neko kaze jeste mene je vidio, eh onda se ja mogu braniti alibijem.

A Ljubo je bio, postoji i rekonstrukcija u kojoj on ucesvuje i njegova zena, gdje opisuju sve.

Ja sam rekao da je Alisa mogla pogledati rekostrukciju, i samo ponoviti to, i reci da jeste Ljubo je.

Sa njenim svjedocenjem bi se on tesko oslobodio. Ne mislim ovdje na saobraćajnu nesreću, nego na ubistvo.

I ako je taj neko toliko mocan, onda je to mogao i zavrsiti, kad je zavrsio lazna svedocenja silnih doktora, inspektora, vjestaka, eh sada nije eto mogao zavrsiti i Alisu. Jednostavno nema logike.

Govorim laički, ali mislim da mora postojati neki materijalni dokaz kada je u pitanju smrtni slučaj.

U tome i jeste kvaka da je "čupava prljava osoba", koliko me sjećanje služi, puštena u javnost baš u vrijeme kada su uhapsili Ljubu, tj., u vrijeme navedene rekonstrukcije.
Da je postojao materijalni dokaz "čupava prljava ososba" bi bio Ljubo.

Ustvari, to govori koliko se slučaj pokušao naštimati. Imaš Ljubino "priznanje"i Alisinu izjavu o "čupavoj prljavoj osobi", ali Sud opet nije imao materijala da optuži Ljubu.

Oni da su imali i najmanji dokaz da je Ljubo bio na mjestu Dženanove pogibije, uz sve navedeno, on bi bio ekspresno osuđen i danas bi robijao dugogodišnju zatvorsku kaznu.
_Reds_

#4183 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by _Reds_ »

Ja ne kazem da je Ljubo, ne kazem da je Budnjo.

Nego samo kazem da neke sumnje koje se iznose ovdje nemaju logike.

Da je Alisa rekla umjesto čupava osoba, Ljubo, vidio bi ti da li bi Sud imao osnove ili ne.
Nisrin

#4184 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Nisrin »

Niemand wrote:
Koliko god suoscjecala sa porodicom, moram reci da se slazem. Sve nesta "hocemo sposobne a ne podobne" i onda se bira cura kojoj je npr u ovom clanku https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-su ... /181009076 jedina referenca "sestra ubijenog dzenana memica".

Sto je najgore, i meni je bilo nezgodno ovo napisati jer je atmosfera takva da znam da ce me neko odma prozvati placenikom il ko tebi eto, napisati fuj.

Al hajd, narod je izabrao, iako na osnovu empatije a ne sposobnosti, ipak se nadam da ce uspjeti rijesiti slucaj memic, ako nista.

Ma jedno je suosjecanje, empatija ljudska, a drugo je kad neko koristi to da se uhljebi! Inace sam sita svih uhljeba, jer nam takvi odredjuju sudbinu grada, drzave i svega, nikad nista ne naprave, uzmu samo NASE pare!
A nek me prozivaju kako hoce, moje misljenje, mnogi isto misle ali eto ofirno im reci na glas! Zato smo tu gdje jesmo!

"Zato, dragi sugrađani... Ja vam ovom prilikom ne iznosim svoju bol tražeći za to satisfakciju u vidu vaših glasova na izborima, nego tražim da na narednim izborima podržite one kandidate bez obzira iz koje političke opcije dolaze, za koje znate da neće podleći mitu i korupciji, i koji neće zažmiriti na nepravdu koja se čini bilo kome.
Ako se odlučite dati povjerenje meni, znajte da ću kao i do sada uvijek, i bez kalkulacija biti za Istinu i Pravdu, čestitost i poštenje."
pemanapemani

#4185 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by pemanapemani »

_Reds_ wrote:Ja ne kazem da je Ljubo, ne kazem da je Budnjo.

Da je Alisa rekla umjesto čupava osoba, Ljubo, vidio bi ti da li bi Sud imao osnove ili ne.
Znači, ti ćeš biti presuđen za ubistvo ako ja kažem da si ti ubica i ako postoji diskutabilan snimak da si autom prolazio ulicom u kojoj se desilo ubistvo, a nema nikakvog drugog dokaza da si učinio ubistvo?
Corto Maltese

#4186 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Corto Maltese »

pemanapemani wrote:

Znači, ti ćeš biti presuđen za ubistvo ako ja kažem da si ti ubica i ako postoji diskutabilan snimak da si autom prolazio ulicom u kojoj se desilo ubistvo, a nema nikakvog drugog dokaza da si učinio ubistvo?
Ako je policijska istraga dovela do tvog hapšenja, a ti nakon hapšenja priznao ubistvo, tokom rekonstrukcije objasnio detalje, i pritom postoji osoba, u ovom slučaju dvije osobe, koje tome mogu posvjedočiti... tu čak ima i viška materijala za optužbu.
Last edited by Corto Maltese on 12/10/2018 10:45, edited 1 time in total.
uglavnomja

#4187 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

i jos lik popravio kombi sljedeci dan, prodao ga, pobjegao u drugi entitet, sakrivao se nekoliko mjeseci ...

a da, i priznao ubistvo
JThomas

#4188 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

ali sud zajebao. najbolju istragu ikad, jel.
foton

#4189 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by foton »

Nisrin wrote:

Ma jedno je suosjecanje, empatija ljudska, a drugo je kad neko koristi to da se uhljebi! Inace sam sita svih uhljeba, jer nam takvi odredjuju sudbinu grada, drzave i svega, nikad nista ne naprave, uzmu samo NASE pare!
Slazem se apsolutno, samo bih dodao da bi u slucaju raspleta ovog slucaja i rjesavanjem duznosti nekompetentnih ili korumpiranih aktera u ovoj aferi ta djevojka zasluzila/zaradila svoje mjesto. Ako se vec neko brine o uzimanju NASIH para, mislim da mnogo vise curi i u samom vodovodu.
foton

#4190 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by foton »

uglavnomja wrote: logika sa pasosem je nesto zbog cega se propada u zemlju, da ne pricam opet o placenim pecatima ...

pretostavljam da ti je jedini domet susreta sa carinicima na hrvatskoj granici ljeti ...

avioni i kontrole :zzzz:
i to ni manje vise nego njemacki aerodrom :lol: i let izvan eu
Nesto kontam oko pasosa i pecata. I meni je totalno nepojmljiva ta prica o podmicivanju, kupovini pecata, i definitivno sam je odbacio kao mogucnost. I ne mislim da je previd ucinjen negdje na nekoj "omanjoj" granici. Ali postoji vrlo jednostavan i legalan i moguc nacin da se ima u pasosu pecat o ulasku u EU i povratku iz EU-a, a da ste ipak bili u BiH u medjuvremenu. Dva pasosa! Jedan recimo njemacki/hrvatski/bilo koji EU i naravno bosanski. Na putu za Njemacku u BH pasos dobijes EU ulazni pecat, vratis se sa njemackim pasosem, dobijes BH pecat u njemacki pasos, vratis se u Njemacku na njemacki pasos (opet BH pecat) i nazad u BiH sa BH pasosem, dobijes izlazni EU pecat. Pokazes BH pasos kad si otisao, kad si dosao, dva racuna iz tog perioda... Sve ok.

Eh sad, ako je to zaista tako odigrano, onda je vjerovatno postojala NAMJERA da se zataska neki dogadjaj tj ima "alibi", a to mi se ne uklapa u ostalu pricu o "eskalaciji"...
JThomas

#4191 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

sve je to mućenje vode. 24 sata je trebalo da se to riješi, da se htjelo riješiti. i jedno sedam dokaza, a ne sedamstosedam. a može se i danas riješiti.
karakters

#4192 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

tripple_dubble wrote:Ja upravo slucajno naletih na stranice foruma, na kojima razvijas svoju tezu o tome, kako nije krivo tuzilastvo sto je Ljubo ubio Dzenana i oslobodjen, nego je kriv sud, jer je odbio prvu optuznicu i kriv Muriz jer je toliko mocan da je izvrsio pritisak na sud :lol: ali necu te kvotirati, jer je nebitno.
karakters wroteNije to nikakva teorija, to su fakti. Sud nije produzio pritvor za ubistvo jer nije vidio osnovanu sumnju da bi Dzenanova smrtonosna rana mogla biti od palice. A kad je tuzilastvo, kako to u onoj cuvenovoj Harisovoj tacki Ustavni sud opisuje, zbog toga bilo prinudjeno reevaluirati svoje dokaze da bi se prilagodilo vec donesenoj odluci i stavu suda, pa prekvalifikovalo na saobracajku, sud je odmah prihvatio produzenje pritvora i malo kasnike potvrdio optuznicu za saobracajku (dvaput potvrdio osnovanu sumnju za saobracajku, tj. da je Dzenanova smrtonosna rana od kombija, a ne od palice). A onda Ljubu oslobodio u sudjenju zato sto je Dzenanova smrtonosna rana od palice, a ne od kombija. :-)

Nije to nikakva teorija, nego fakti. Sud je tu naguzio tuzilastvo i to je kljucni trenutak koji je odredio sudbinu slucaja. Da je taj sudija ili sudije koji su odbili produzenje pritvora za ubistvo skontao da Dzenanova rana vjerovatno jeste ili barem moze biti od palice (kao sto je skontao sudija u sudjenju) sto je tuzilastvo tvrdilo, onda bi i optuznica bila za ubistvo i bila bi potvrdjena i Ljubo bi, gledajuci iz dokaza za sudjenja, bio osudjen za ubistvo.

Ali i sudije su samo ljudi, nije sud namjerno naguzio tuzilastvo, ali ga je naguzio.

Realna odgovornost tuzilastva postoji zato sto su mogli pustiti da Ljubo bude na slobodi nakon sudskog ukidanja pritvora i pokusati pronaci dodatne dokaze za ubistvo, iako je istraga vec bila zavrsena i nije bilo puno manevarskog prostora. Pozurili su i bili kratkovidi, a ispada i glupi.

Znaci ti svog profesora engleskog ubjedjujes da se na engleskom mlijeko kaze milk. On ti kaze "ne kaze se milk, kaze se malo drugacije", pala si. Ti skontas da je profesor mislio na molk, spremis novi ispit, izadjes, kazes molk, prodjes, jos jedan ispit, kazes molk, prodjes. Na kraju, zavrsni ispit, kazes molk, a profesor te obori, kaze "ma kakav molk, milk, budalo jedna". Ti kazes "ali ranije ste me oborili zato sto sam rekla milk i dvaput prosla ispit zato sto sam rekla molk, kako sad ovo?". A profa ti kaze "ma kolegice, to su mene mijenjali neki profesori, mlijeko se kaze milk, a ne molk".

tripple_dubble wrote:Dok dobar dio nas ovdje iznosimo moguce teorije o tome sta se stvarno desilo te noci, te svoja saznanja o (ne)radu nadleznih, a pri tome nam je svima jasno, da je teorija “saobracajna nesreca, Ljubo kriv“ davno pobijena, ti uporno prosipas nebuloze. :D
Znaci, ti si nakon toliko mojih postova na koje si direktno odgovarala, na kraju shvatila da ja tvrdim da je Dzenana ubio kombi ("saobracajka"), a ne Ljubina palica?

Kakav lik, jbt :-)

A najbolje je to tvoje "svi znaju, zna se, svima je jasno" kao glavni argumenti. Kad se tvoje teorije podvrgnu kritickoj analizi, od njih ne ostane nista. Jedino sto pokazu da si totalna neznalica tamo gdje se pravis nekavim strucnjakom i da ti nije nimalo mrsko lagati i petljati. Jedino ako tvoju nervozu i uvrede ne prihvatimo kao argumenat.
[/quote]

Da li je Muriz mocan ili ne i je li vrsio pritisak na sud...

karakters wrote: Vezano za @Harisovo pisanje, vidim potpuno nerazumijevanje mojih tvrdnji, ako se na njih referiše. Ono kao, time što govorim da je Muriz pomogao da sud oslobodi Ljubu, impliciram da sud nije nezavisan.

Dragi Harise, sve sudije su ljudi. Na mene kao sudiju, a vjerujem i na većinu sudija, bi utisak ostavilo da otac žrtve staje na stranu optuženog ubice. Vjerovatno i masovni protesti u kojima Memić govori kako "policija štiti ubicu, a zna ko je, rekao im je "očevidac"" (Murizova neslavna epizoda sa "očevicem" E.M., kojeg je "tužilaštvo uništilo") stvaraju uznemirenje javnosti, ali bivaju i registrovani od suda, odnosno sudija, koji su ljudi.

Ali je poenta da je Muriz djelovao i institucionalno. Muriz je kao svjedok svjedočio u Ljubinu korist. Muriz Memić, Ifet Feraget i Karkin su svi održali pojedinačna završna obraćanja u kojima su isticali Ljubinu nevinost i tražili njegovo oslobađanje.

Štaviše, Muriz Memić i Ifet Feraget su bili dio Ljubinog tima. Na fb profilu "efendije" koji je Murizu i doveo "očevica" E.M., Asada Foče, ima komentar na video gdje ta trojica daju izjave "ovo je sve jedan tim". Muriz je efektivno djelovao kao dio LJubinog tima. A ja smatram i detaljno sam obrazložio zašto, da je Ljubo ubica, da je Muriz bio dio tima ubica svoga sina.

Koliko je Muriz uticao na sud, institucionalno i vaninstitucionalno, to znaju sudije, ali se jako trudio da utiče i sav je taj uticaj bio usmjeren na oslobađanje Ljube.

A koliko ko ima povjerenja u sud, najbolje govore komentari tripl dabl i još nekih, gdje je dobar sudija onaj koji je odbio prvu optužnicu tužilaštva u kojoj je pisalo da je Dženana Ljubo usmrtio palicom, a drugu je potvrdio neki klimoglavac, podoban, korumpiran. Prešućujući pri tome da je druga sadržajno drugačija od prve, po drugoj, na koju je tužilaštvo bilo prinuđeno nakon odbacivanja prve (jer nema šipke, priznanje postoji, ali za saobraćajku (VAsvija je povukla izjavu o tome da je Ljubo Dženana ubio palicom), a ubistvo je zajebana optužba). Odbrana, tj. Ljubin tim (Muriz, Feraget, Karkin) su samo trebali akcenat stavljati na dokaze tužilaštva iz kojih slijedi da je ubistvo bilo palicom, kako su i bili spremljeni nakon završene istrage za prvu optužnicu.

Muriz i dalje, neki dan, govori o "očevicu" kojeg je tužilaštvo upropastilo, tj. o E.M. Ja sam ovdje raskrinkao tu Murizovu ublehu i pozvao bilo koga sa teme da opovrgne to raskrinkavanje i svi ste gurnuli glave u pijesak. NIko nije ni pokušao. To je glupost, ubleha, nebuloza. Ali, Muriz i sad vergla tu ploču. I "tolerantni i miroljubivi i mudri" hodža i sad u internetski eter piše kako su "ubice" izbrisali snimak, tj. i on se i dalje drži priče "očevica E.M." o Budnji koji šamara Alisu Mutap u Aleji. Alisu Mutap naziva spodobom. Dosta tih hodža su pasiv-agresivci. To je potpuni otklon od stvarnosti. Što neko napisa, voda li Muriz hodžu ili hodža Muriza, ne bih se začudio da Muriz za svoje ustrajavanje u očitim lažima nadahnuće nalazi u od hodže dobijenoj potvrdi iz "onostranog", džini, snovi, ovo-ono.

Sad je Muriz pomogao da se Ljubo oslobodi, priča "očevica" ne može proći ni kog koga ozbiljnog, u potpunom je mraku i moli da mu se ko bratu ljudski pomogne. A ja opet kažem, i da FBI provede istragu, ona neće otići od Ljube, jer je Ljubo ubica.
karakters

#4193 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

tripple_dubble wrote: Ma nisam JA bolan nikad rekla da je Budnjo potplatio sve, tj. da Budnjo stoji iza ubistva Dzenana Memica - ali fakat. Ja samo tvrdim da je bio tu i da je obrisao snimak namjerno. Koji su tacno motivi upitanju, to smo davno ustanovili da je kljucni problem u ovom slucaju.
Samo tvrdis da je bio tu, a bio je tu tako sto je potkupio carinike da mu opecate pasos, ali iako je to uradio, ipak tih pecata nije bilo u pasosu, pa je tuzilastvo "slagalo" javnost da ti pecati u pasosu postoje, pa zbog lazi nije smjelo da pokaze pasose u javnost? Znaci, bitno ti je da slazes, pa makar tvoje lazi iskljucivale jedna drugu. Po jednoj je Budnjo nabavio pecate podmicivanjem, a po drugoj ih nije ni imao, nego tuzilastvo kao dio zavjere slagalo da on ima pecate u pasosu, pa zato nije smjelo pokazati pasose u javnosti. :-)

A to je sve uradio, iako sad navodno tvrdis da nije ubica, zato da bi mogao deset dana nakon ubistva obrisati snimak iz svog hotela.

Posto smatras da je bio u BiH, onda smatras da je istinita izjava "ocevica" E.M. da je vidio da Budnjo samara Alisu u Aleji u noci ubistva, odnosno Murizovo 'znam ko je ubica koji je samarao Alisu u Aleji, a kojeg tuzilastvo stiti, umjesto da postupi po izjavi svjedoka (E.M) i uhapsi ga".

Sto znaci da si skontala neodrzivost tvoje i Murizove teze o Budnji kao ubici, pa se sad povlacis na rezervni polozaj po kojem "Muriz nikad nije rekao da je Budnjo ubica". Nije direktno, ali je nedvosmisleno i indirektno rekao da jeste, kroz izjavu hodze u tuzilastvu.

Osim izjave Murizu i hodzi koju je dao "ocevidac" ne postoji nikakav javnosti poznat dokaz koji Budnju smjesta u Aleju. A pricu "ocevica" ne demantuje samo to sto je silovatelj, narkoman, sto je dva mjeseca lagao Murizu o tome sta je ispricao tuzilastvu, sto nije smio ponoviti svoje lazi na zapisnik, niti Budnjin visestruki alibi, nego i to sto bi se, da je 'oceviceva' prica tacna, to vidjelo na snimcima sa oduzetih kamera sa lica mjesta. Ali ti snimci pokazuju da je on slagao hodzu i Muriza.

tripple_dubble wrote:Sto se Alise tice, Alisa navodnom amnezijom prije svega stiti svoje dupe. Imamo zabiljesku Sanele Hasanbegovic, o telefonskom razgovoru sa Zijom Mutapom u kojem ovaj kaze, da je Alisa prepoznala napadaca sa slike i pita, kakvu zastitu moze ocekivati za svoju kcerku. Tik nakon razgovora Zije Mutapa i Sanele Hasanbegovic, obznanjuje se da Alisa tvrdi da ima amneziju, a istraga dolazi naprasno do Ljube Seferovica i famoznog kombija.

Ako Alisa stiti svoje dupe, a nije dio zavjere, onda ne postoji nikakva zavjera o kojoj Muriz i ti devamite toliko vremena.

Ili ima jos nevjerovatnija situacija, da Alisa stiti svoje dupe i za svoj racun glumi amneziju, a "sistem" uporedo pravi neku svoju zavjeru.

Dalje, pogledaj kako spinujes i petljas. Zabiljeska SAnele Hasanbegovic, ako je vjerovatni netu, je od 21.02.2016. Znaci, desetak dana nakon ubistva. To je vrijeme kad je Alisa, koja je prosla poligraf kao neko ko ne laze, vjerovala da je bivsi momak Ploskic i njegovo drustvo iza napada. Napadac kojeg ona "prepoznaje" je vjerovatno neko iz Ploskicevog kruga, jer joj je policija ocito dala slike mogucih napadaca na osnovu svojih pretpostavki istrazi. Ona je "prepoznala" napadaca, ali je taj napadac sa slike vjerovatno prosao poligraf, kao i ostatak Ploskicevog kruga i to je ono na sta misli Alisina drugarica kada na FB postavlja status o tome kako je Alisa ispricala ko su napadaci, ali su oni prosli poligraf i policija ih pustila. Dakle, Alisa koja ima amneziju je pod pritiskom policije da se nasilu sjeti i pomjeri istragu sa mrtve tacke, ona, sto se vidi iz njenih izjava i sa snimka rekonstrukcije, mijesa stvarnost, kosmare, snove, a vjerovatno i vanjske sugestije. Tada je vjerovato i policiji postalo jasno da ona, koja prolazi poligraf i ne laze svjesno, pojma nema o tome sta je vidjela, a sta sanjala, te shvataju da joj je memorija u kur*u i salju je na vjestacenje.

Ali sta je tome prethodilo?

Prethodilo je ono sto ti nazivas nemanjem amnezije i davanjem izjava, a iz aviona se vidi da je u pitanju amnezija od samog pocetka.
Tada se istraga vodi jos za ubistvo, a Alisa nema amneziju jos, nego je itekako dala iskaz “ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da nas je udarilo auto, ne iskljucujem mogucnost da nas je neko sacekao iza drveta“.
Amnezija je postojala, samo je nije niko zvanicno dijagnosticirao. Najvise sto se Alisa moze sjetiti je toliko da ne zna da li su prebijeni ili udareni autom, jer misli da ih je i neko prebio (sjeca se cupave osobe, a to se ne bas i ne vidi ako te udari auto u brzini i ima povrede koje su moguce od prebijanja) a i da je tu bio neki auto (sjeca se farova auta i da odlazi). NIkakve detalje ne prica ni ko ih je prebio, cime, kako, ni o autu, nikakav kontinuitet price... dakle ona ima samo par fleseva, a ti to tumacis kao "nije imala amneziju, davala je izjave".

Ona se od pocetka niceg pouzdano ne sjeca. Ali se bojala da je u pitanju Ploskic, to je jedini motiv koji je i usmjerio istragu na pocetku.

Izgleda da se ona nije niceg pouzdano sjecala, a onda se "sjetila" da lik sa slike koju joj je dala policija lici liku iz njenog "sjecanja" ili ko zna cega, a onda je policija tog lika ispitala, provjerila, vjerovaton poligrafom i utvrdila da nije on. TAda su vjerovatno shvatili da je njena memorija nepouzdana i dali je vjestaciti.

STa je Kucukalic sa svojim timom rekao? Rekao da je prema CT snimku ona nema mehanicki uzrokovanu amneziju. DRugi tim, troje doktora koje je Muriz prijavio, su kasnije rekli suprotno, da ona ima mehanicki uzrokovanu amneziju, od povreda glave.

Ali ona ni ne tvrdi da ima mehanicki uzrokovanu amneziju, nego da se ne sjeca. Niko od vjestaka nije ju vjestacio na fragmentarnu amneziju, tzv. potisnuto sjecanje, koje se kao skolski primjer konteksta javlja u situacijama soka, izlozenosti fizickom nasilju ili svjedocenju emocionalno teskim dogadjajima. Jer se ta amnezija ne moze ni vjestaciti, ne ostavlja vidljive niti mjerljive tragove. Subjektivna je.

Sta je Kucukalic rekao o njoj?

Patria:
Kučukalić je kazao da je CT nalaz od 9. februara 2016. godine bio uredan, a ljekari su napisali da je bila svjesna, orijentisana, komunikativna, odgovarala na pitanja.

- To isključuje mogućnost da ta povreda može utjecati na pojavu amnezije – kazao je Kučukalić.

On je kazao da nakon stresnog događaja je moglo doći do parcijalne amnezije ali totalna ne bi mogla biti prisutna.

- To su fragmentirana nesjećanja koja se brzo vraćaju.

Vještak je potvrdio da nije bilo kontradiktornosti između iskaza Tužilaštvu KS i vještacima.

...

Na pitanje sudije Igora Todorovića da li je moguće da se vrate sjećanja, Kučukalić je kazao da je moguće i da se vrati i da se ne vrati.

Ti spinujes kako se "jos vodila tada istraga za ubistvo", implicirajuci da je "amnezija" usmjerila istragu na saobracajku, a ovdje su lijepljeni nepobitni dokazi sa Ustavnog suda da se istraga od pocetka i vodila za ubistvo, a ti sama tvrdis da je tuzilastvo i podiglo optuznicu za ubistvo (a ne samo prijedloge za pritvor zbog ubistva), sto bi znacilo da je tuzilastvo i zavrsilo istragu za ubistvo, podiglo optuznicu za ubistvo, sud je odbio jer nema dokaza za ubistvo palicom, pa tek onda tuzilastvo prekvalifikovalo na saobracajku, jer je moralo "reevaluirati dokaze".

Spominjes nekakvu naprasnost okretanja istrage u pravcu Ljube Seferovica i kombija, sto je nidje veze, Ljubo je tek nakon nekoliko mjeseci pronadjen, a za kombijem se tragalo sigurno nakon sto je vidjen na video snimcima da je na licu mjesta.

Onda kao htio otac da zastiti dijete i savjetovao Alisi da glumi amneziju, ali se nije sjetio da to uradi prije nego sto je nazvao policiju da im kaze da je Alisa nekog prepoznala. Ono spusta slusalicu i 'uuuupssssss, sto se zajebah'. Policija je sigurno provjerila "napadaca" i pokazalo se je Alisa pogrijesila.

Policija to vjerovatno nije gurala u dokaze, jer time se diskvalifikuje bilo kakva izjava Alise Mutap, a oni su je htjeli kao svjedoka za barem ono cega se moze sjetiti. Najbolje bi bilo da je uopste nisu koristili kad su vidjeli da se niceg pouzdano ne sjeca. Ali su vjerovatno mislili da moraju, jer bi bilo bezveze ne koristiti osobu sa lica mjesta kao dokaz.

tripple_dubble wrote:Ok, recimo da je Alisa prepoznala Ljubu na slici kao napadaca, zasto tvrditi onda da ima amneziju, ako je upitanju covjek koji nema nikakvog uticaja na bilo kojem nivou i kojem se sudi? Nema smisla, osim ako stvarno imas amneziju, ali u tom slucaju nisi mogla ni prepoznati napadaca sa slike, kako DOKUMENTOVANO zapisano u sluzbenoj zabiljesci. Dakle, jedini logican odgovor je, da je Alisa prepoznala nekoga, koga se plasi, nekoga ko je dovoljno jak da kod kljucnog svjedoka usadi strah ili plati sutnju kroz branjenje amnezijom. Ako se ne slazes sa mnom, obrazlozi molim te i daj drugu mogucu verziju - ti bar mozes potvrditi da se ne protivim argumentima, ako su validni.

Alisa ocito nije prepoznala Ljubu, pa nije htjela ni da laze da jeste. A taj koga je 'prepoznala' ocito nije mogao biti na licu mjesta, policija je to morala provjeriti. Sigurno su je nakon toga i poslali na vjestacenje.

U istom tom zapisniku navedeno je da Dženan sa nepoznatog broja dobio SMS poruku: Pa gdje si ti Dženane, te je Alisa to protumačila da će pošiljalac učiniti sve da ih rastavi.

- Shvatila sam da je autor moj bivši momak Mirza Ploskić. Sumnjam da nas je uopšte udario automobil ili nas je napao neko iza drveta - navodi se u zapisniku dio Alisine izjave.
karakters

#4194 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

pemanapemani wrote:

Yeah, right...
Slučaj je načelno vrlo jednostavan, osim dvije stvari koje su ga ujebale, a nisu morale. Kad pogledaš slučaj iz perspektive dokaza protiv Ljube i Vasvije, ne može biti jednostavnije. Priznali, i to pred advokatom, priznanje potkrijepljeno tonom dokaza (ispričao gdje je popravljao kombi, pronađeni polomljeni dijelovi, ispričao da je sutradan zamijenio šajbu, prodavac dao izjavu kojom je to potvrdio, da je Ljubo došao kombijem bez šajbe pred prodavnicu, isto za prodavca farbe, na video snimku kombi u to vrijeme u aleji, vještačenje povezuje plastiku iz Aleje sa Alisinom krvlju sa onom iz Ljubinog dvorišta...a posebno bitan tajming...iako se to desilo tri mjeseca ranije i tek tada otkriveno, ispostavlja se da su se ti događaji popravke kombija i kupovine dijelova desili sutradan od Aleje, te da je odmah tada Ljubo pobjegao u Banjaluku i usput u Zenici se prodajom riješio kombija; tu su i izjave Višnje, Ljubine sestre o tome da su došli kod nje i rekli da su nekog zgazili; to je sve za tužilaštvo bilo toliko čisto da nisu npr. uzeli izjavu Merime Čubro, iz romske mahale, Ljubine komšinice, koja je rekla za N1, da joj je Ljubo prijetio da nikom ne govori razloge prodaje njegovog kombija, jer ako bi ga otkrila policija, on bi to tumačio kao da ga je Merima odala. N1 spominje i druge svjedoke koji nisu išli pred kamere, a koji su od Vasvije odmah nakon događaja u Aleji saznali šta se tamo desilo, tj. priču o udesu). Ali, nisu priznali ubistvo palicom, a ono se desilo. Vasvija jeste izletjela sa priznanjem, mislila da policija zna više nego što je znala, ali ju je advokat spriječio da ga ponovi na zapisnik. To je prva stvar koja je ujebala tako prost slučaj (tj. to što nije nikad pronađena palica kojom je izvršeno ubistvo, nema sredstva ubistva).
pemanapemani

#4195 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by pemanapemani »

Imas sve dokaze da se desila saobracajna nesreca, osim povreda na tijelu povrjedjenog koje pokazuju da nije podlegao od saobracajne nesrece. :-)

Kakve veze sa slucajem imaju popravka i prodaja kombija, ako povrede na tijelu nisu nastale udarom kombija, nego palicom?

Pises ponjave od postova kojim pobijas sam sebe.

Ljubo popravljao i farbao kombi, priznao komsijama da je zgazio nekoga, prilikom bjezanja u drugi entitet kombi je prodao u Zenici, ali je Dzenana ubio palicom, koju ne mogu naci i zato je slucaj propao. :zzzz:
uglavnomja

#4196 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

pemanapemani wrote:Imas sve dokaze da se desila saobracajna nesreca, osim povreda na tijelu povrjedjenog koje pokazuju da nije podlegao od saobracajne nesrece. :-)

Kakve veze sa slucajem imaju popravka i prodaja kombija, ako povrede na tijelu nisu nastale udarom kombija, nego palicom?

Ljubo popravljao i farbao kombi, priznao komsijama da je zgazio nekoga, prilikom bjezanja u drugi entitet kombi je prodao u Zenici, ali je Dzenana ubio palicom, koju ne mogu naci i zato je slucaj propao. :zzzz:

ljudi se sudare malkice, ogrebu aute ... posvadjaju se i onda se potuku, neko zavrsi u bolnici, neko i metak dobije

cigo, kako kazu, popio ... i sta je tu nemoguce da je izletio i udario prvim sto je nasao u kombiju jadnog momka?

kako ce naci palicu kad su kombi nasli tek kad je popravljen, ofarban, prodan ...
pa nije tenk nego neka palica, sipka, cijev ... :roll:
JThomas

#4197 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

i šta bi to govorilo o stotinama "dokaza" koje je tužilaštvo pribavilo i izvodilo dvije godine u prilog verziji da je momak ubijen od udara kombijem? kako to zovete vi logičari koji vjerujete institucijama?

javašluk, pretpostavljam. slučajno. podrepilo se.
karakters

#4198 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

JThomas wrote:i šta bi to govorilo o stotinama "dokaza" koje je tužilaštvo pribavilo i izvodilo dvije godine u prilog verziji da je momak ubijen od udara kombijem? kako to zovete vi logičari koji vjerujete institucijama?

javašluk, pretpostavljam. slučajno. podrepilo se.
Misliš na ovu rečenicu Ustavnog suda:
59. Federalno tužilaštvo nadalje iznosi da je osumnjičenim licima određen pritvor da bi u postupku po žalbi Kantonalni sud svojim rješenjem od 23. juna 2016. godine pritvor ukinuo zato što iz provedenih dokaza ne proizlazi postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo ubistva. Dakle, nadležni sud nije našao postojanje dokaza koji bi ukazivali da se protiv osumnjičenih može podići optužnica zbog krivičnog djela ubistva. Iz navedenog je proizišla obaveza Tužilaštva da ponovo izvrši procjenu provedenih dokaza i u skladu s tim utvrdi pravnu kvalifikaciju djela, što je urađeno naredbom o provođenju istrage od 24. juna 2016. godine. Po ovoj naredbi je predloženo određivanje pritvora, koji prijedlog je Kantonalni sud prihvatio.
Javašluk, da, podrepilo se jeste, ali više sudu nego tužilaštvu.

Nije vidio dokaze za ubistvo tamo gdje ga je tužilaštvo dokazivalo, a tamo gdje je potom tužilaštvo bilo primorano da dokazuje saobraćajku (koju sud jeste vidio onda kad nije vidio ubistvo) ili oslobodi Ljubu je sud vidio ubistvo.

Kadija te tuži, kadija ti sudi.
karakters

#4199 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by karakters »

pemanapemani wrote:Imas sve dokaze da se desila saobracajna nesreca, osim povreda na tijelu povrjedjenog koje pokazuju da nije podlegao od saobracajne nesrece. :-)

:lol:

Da, zbilja, posto je Dzenanova smrtonosna rana od palice, kakve onda veze sa ubistvom ima kombi, svima je jasno da je Ljubo sa palicom i zenom i djecom noseci ih krkace pjeske dosao na mjesto gdje su pronadjeni Dzenan, Alisa, plastika fara, lak i krhotine automobilskog prozorskog stakla.
JThomas

#4200 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

i onda savjesni tužioci umjesto da traže dalje, nove dokaze ili novog osumnjičenog, dvije godine dokazuju kako znaju da nije, da ne odgovara povredama, i da ne može proći.

iliti kako mali perica zamišlja krivični postupak...
Locked