Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
-
Bodkin
#4176 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Nego da priupitam, ima li razlike izmedju srpskog bjezanja u bg, hrvatskog u zg i bosnjackog u sa? Bosnjackog iz sandzaka naravno? Sve kombinacije dolaze u obzir. Od bjezanja u drugu drzavu do ostajanja u ratu ali na "drugoj" strani
- General War
#4177 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
hajducka travica wrote:Ovaj posljednji popis u daytonskoj Behaciji, onima koji znaju čitati statistiku između redova, tačno je pokazao i dokazao ko je neprijatelj ovakvog državnog uređenja a samim time i pravi patriota i Bosnoljub. Trebalo im je ni manje ni više nego haman tri godine da nas prebroje presortiraju, i najvjerovatnije sudeći po našim imenima, razluče u torove kojima ne pripadamo i tako od liste "Ostalih" naprave listu "Nestalih" Jer doista Bosanaca je nestalo sa popisa, dopisali su nas, prepisali, otpisali, sve su učinili da ucementiraju postojeće sveto trojstvo i zataru trag jedinom autohtonom narodu, koji je Bosnu konstituisao a ne kako oni to žele prikazati i predočiti njihovi lažni narodi. Pošto su oni neprikosnoveni čuvari daytona jasno je da su oni koje oni uklanjaju, brišu i ne žele čuti za njih, jedini pravi Bosnoljubi i patrioti ove zemlje. Ako je ispravna ona stara izreka "ono što me ne uništi, samo me ojača" onda je i mene ovo još više ojačalo i dalo veću snagu i motivaciju da troglavoj nemani radim o glavi na sve moguće načine.
Bosanac je neuništiv, kao što je i stećak neuništiv. Stećak prkosi i vjekovima odolijeva a Bosanac na stećku prkosno stoji uzdignute glave, pozdravlja rukom svoje dobre Bošnjane i odašilja poruku osvajačima: "Zapamtite,u Bosni je vazda, Bosanac gazda"!
Tvrtko like this!!

- Edin H.
#4178 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Neki jesu, neki nisu, ali su mnogi otisli, osim da spase glavu i iz prakticnih razloga, nije svako idiot kao Nele Karajlic. Ne mozes ako ti je jezik sredstvo umjetnickog izrazavanje otici recimo na Zapad, ides tamo gdje je vece trziste. Pojedinci su otisli i u Hrvatsku, neki u Sloveniju, ja vala ne znam nikoga da je otisao na brda oko 'Sarajeva, osim ako ga oni nisu spengali i uvalili papir sta da kaze na Srni. Bosna je teska zemlja za ljude koji vole slobodu razmisljanja, nije bas slucajno da su se Mesa i Andric preselili da zive i rade u Beogradu.argyle wrote:Toliko urban da ti je '92 dobar dio te tvoje raje i umjetnika okrenuo ledja, uzeo pusku i drzao te na nisanu 4 godine ili je zbrisao za Beograd.Edin H. wrote: I onda neko ko je odrastao u Sarajevu, najurbanijem mjesu prije rata u bivsoj Jugoslaviji, gradu koji je vrvio od raznih umjetnika, treba da se identificira sa takvim spodobama. Come on.
-
Bodkin
#4179 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Necemo tako. To nije poenta ali evo odgovoricu. Nisu svi za rat. Ja prvi bih otisao da bude prilike i ne bih ostao da gubim mladost. Dakle nevezano za nacionalne gluposti. E sad, mozes ti to zvati izdajom, dezerterstvom ili kukaviclukom. Ne bi me tangiralo previse.Sarajmen wrote:Pravo pitanje je šta je, ako nije sila, uzrok bježanja?Bodkin wrote:Nego da priupitam, ima li razlike izmedju srpskog bjezanja u bg, hrvatskog u zg i bosnjackog u sa? Bosnjackog iz sandzaka naravno? Sve kombinacije dolaze u obzir. Od bjezanja u drugu drzavu do ostajanja u ratu ali na "drugoj" strani
Tvoj red sad da odgovoris na pitanje
-
hAZNADAR
#4180 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Mi smo svi po defaultu bosanskohercegovacke nacionalnosti jer nam se drzava tako zove.dale cooper wrote:
Mi koji se izjašnjavamo kao Bosanci i nemamo potrebu da nekog drugog uvjeravamo da postanu Bosanci. Mi se tako izjašnjavamo
jer se tako osjećamo. Ja kao dijete iz mješovitog braka ne osjećam pripadnost ni jednom ni drugom korpusu iz kojih moji
roditelji vode porijeklo ali ih uvažavam i osjećam afinitete prema njima zato što su neraskidivi dio mene i dio ove zemlje.
Ali se zato mogu izjašnjavati imenom zemlje u kojoj sam rođen i odrastao i u kojoj dijelim sudbinu svih ljudi koji žive pod
ovom našom Bosanskom (i Hercegovačkom) kapom.![]()
Problem je ta skracenica koja jednostavno ne moze biti skracenica jer zavrsava kod Ivana.
Koliko ja poznajem ljude iz mijesanog braka - oni ne bjeze od etnicke pripadnosti. Etnicka pripadnost ne mora obavezno samo asocirati na nesot negativno. Mijesani uzimaju najbolje iz oba etnosa, nerjetko naginju malo vise jednom etnosu i tako se i predstavljaju i operisani su od sovinizma i mrznje.
Zato me pomalo iznenadjuje odbojnost prema Bosnjastvu koje se u startu tumaci kao nazadno, zaguljeno, radikalno i gdje se ne ostavlja prostor da neko moze biti Bosnjak i emancipovan, skolovan, operisan od mrznje i sovinizma.
Kada znamo da su Bosnjaci bili ipak i ostali najtolerantniji prema drugima - pa i prema mijesanim brakovima.
Samo ime Bosnjak asocira na Bosnu i Hercegovinu a ne na neko susjedno pleme.
- General War
#4181 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
mirkanmiki wrote:Prije svakog citanja Bodkinovog, CSKA, radostan dan, djecak sa sibicama i ostalih forumasa.... samo da znate da su oni Srbi.
Mnogo provociras po forumu. Jedno jednostavno pitanje za tebe, kako si se ti izjasnio? Sta si ti po nacionalnosti?Bodkin wrote:Nego da priupitam, ima li razlike izmedju srpskog bjezanja u bg, hrvatskog u zg i bosnjackog u sa? Bosnjackog iz sandzaka naravno? Sve kombinacije dolaze u obzir. Od bjezanja u drugu drzavu do ostajanja u ratu ali na "drugoj" strani
Bosnjak nisi, ne mozes biti.
Ovo ti je bodkin, provalio sam mu u fejsbuk

-
Bodkin
#4182 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Stavio sam pacijenta na foe da mu ne citam postove. Nemoj ga citirati ziv bio 
- argyle
#4183 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Edin H. wrote:Neki jesu, neki nisu, ali su mnogi otisli, osim da spase glavu i iz prakticnih razloga, nije svako idiot kao Nele Karajlic. Ne mozes ako ti je jezik sredstvo umjetnickog izrazavanje otici recimo na Zapad, ides tamo gdje je vece trziste. Pojedinci su otisli i u Hrvatsku, neki u Sloveniju, ja vala ne znam nikoga da je otisao na brda oko 'Sarajeva, osim ako ga oni nisu spengali i uvalili papir sta da kaze na Srni. Bosna je teska zemlja za ljude koji vole slobodu razmisljanja, nije bas slucajno da su se Mesa i Andric preselili da zive i rade u Beogradu.argyle wrote:Toliko urban da ti je '92 dobar dio te tvoje raje i umjetnika okrenuo ledja, uzeo pusku i drzao te na nisanu 4 godine ili je zbrisao za Beograd.Edin H. wrote: I onda neko ko je odrastao u Sarajevu, najurbanijem mjesu prije rata u bivsoj Jugoslaviji, gradu koji je vrvio od raznih umjetnika, treba da se identificira sa takvim spodobama. Come on.
Zapad i Beograd nije isto. Srbija ti rusi grad a ti joj letis. To ne mogu zamisliti nikako nit im halaliti (prevod=oprostiti, tako se izrazavamo mi iz Dzamahirije).
Last edited by argyle on 02/07/2016 23:35, edited 2 times in total.
- General War
#4184 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
jebi ga ja to nevidim, ali nisam moga izdrzatiBodkin wrote:Stavio sam pacijenta na foe da mu ne citam postove. Nemoj ga citirati ziv bio
-
Bodkin
#4185 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
General War wrote:jebi ga ja to nevidim, ali nisam moga izdrzatiBodkin wrote:Stavio sam pacijenta na foe da mu ne citam postove. Nemoj ga citirati ziv bio
-
hAZNADAR
#4186 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Interesantno je da se nikada ne suprotstavljate salonskim pokusajima srpske mitomanije na forumu i pustite deklarisane Bosnjake da postiramo cinjenice o historiji. I jos nas ismijavate. A ovdje u ovoj temi vidi cuda - odjednom zastitnici bosnjacke historije protiv kao nas.General War wrote:
Tvrtko like this!!
- dale cooper
#4187 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Nadam se da ovdje ne misliš na mene, jer ovo je za mene uvrijeda. Nemam ni približno takvo mišljenje o Bošnjacima, čak naprotiv.hAZNADAR wrote:Mi smo svi po defaultu bosanskohercegovacke nacionalnosti jer nam se drzava tako zove.dale cooper wrote:
Mi koji se izjašnjavamo kao Bosanci i nemamo potrebu da nekog drugog uvjeravamo da postanu Bosanci. Mi se tako izjašnjavamo
jer se tako osjećamo. Ja kao dijete iz mješovitog braka ne osjećam pripadnost ni jednom ni drugom korpusu iz kojih moji
roditelji vode porijeklo ali ih uvažavam i osjećam afinitete prema njima zato što su neraskidivi dio mene i dio ove zemlje.
Ali se zato mogu izjašnjavati imenom zemlje u kojoj sam rođen i odrastao i u kojoj dijelim sudbinu svih ljudi koji žive pod
ovom našom Bosanskom (i Hercegovačkom) kapom.![]()
Problem je ta skracenica koja jednostavno ne moze biti skracenica jer zavrsava kod Ivana.
Koliko ja poznajem ljude iz mijesanog braka - oni ne bjeze od etnicke pripadnosti. Etnicka pripadnost ne mora obavezno samo asocirati na nesot negativno. Mijesani uzimaju najbolje iz oba etnosa, nerjetko naginju malo vise jednom etnosu i tako se i predstavljaju i operisani su od sovinizma i mrznje.
Zato me pomalo iznenadjuje odbojnost prema Bosnjastvu koje se u startu tumaci kao nazadno, zaguljeno, radikalno i gdje se ne ostavlja prostor da neko moze biti Bosnjak i emancipovan, skolovan, operisan od mrznje i sovinizma.
Kada znamo da su Bosnjaci bili ipak i ostali najtolerantniji prema drugima - pa i prema mijesanim brakovima.
Samo ime Bosnjak asocira na Bosnu i Hercegovinu a ne na neko susjedno pleme.
- mO k3
#4188 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Kljucajte temu , ovo kmečanje vise nije humano
-
Bodkin
#4189 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Ali generalno ocekujem u iducih 10-20 godina izmedju 55-60% bosnjaka u drzavi.
Hrvati su se odavno usutili ali premalo ih je svakako.
Srbi ce jednog dana da zahvale svojim vodjama sto su ih sveli na nacionalnu manjinu forsiranjem mrznje prena svemu bosanskom. Ne znam ima li iko u evropi bolju instotucionalnu zastitu od rs-a ali to nije dosta. Nego forsiraju politiku sukoba i konfrontacije. Ali sta drugo ocekivati od majkicke i slavuja. Kapaciteti za rostilja, a ne vodjenja drzave. Ko ih jebe kad idu za takvima
Hrvati su se odavno usutili ali premalo ih je svakako.
Srbi ce jednog dana da zahvale svojim vodjama sto su ih sveli na nacionalnu manjinu forsiranjem mrznje prena svemu bosanskom. Ne znam ima li iko u evropi bolju instotucionalnu zastitu od rs-a ali to nije dosta. Nego forsiraju politiku sukoba i konfrontacije. Ali sta drugo ocekivati od majkicke i slavuja. Kapaciteti za rostilja, a ne vodjenja drzave. Ko ih jebe kad idu za takvima
-
Bodkin
#4190 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Pa druze samo srpski mitomani ne postuju popis, a mislim da je i ta galama deklarativn. Ne mozes ne prihvatiti drzavni popis. Mislim bice tu natezanja ali dodick ne moze nista posebno napraviti.Sarajmen wrote:[
Stari, sve je to iza nas i meni je to suvišna priča. Popis stanovništva i njegovi rezultati su činjenica koja se mora uvažavati, upravo na način kako ga struka i prezentuje. Struka, ne i politika i nemali dio forumaša-ca. Ali hajde, prolazna je to faza.
- BHCluster
#4191 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Koliko kmeche ovo je sve sto se je uspjelo spasiti od tih silni suza proliveniH na popis...
-
hAZNADAR
#4192 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
OKdale cooper wrote:
Nadam se da ovdje ne misliš na mene, jer ovo je za mene uvrijeda. Nemam ni približno takvo mišljenje o Bošnjacima, čak naprotiv.
-
mirzaaa33
#4193 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Kad vidim ovo znam da sam u pravu 100% u vezi svega što kažem.Kat wrote:Mozda je malo offtopic...
- General War
#4194 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Gdje joj se to "nismo" suprostavili? A ova tema je vidi cuda nakon popisa postala tema za izdrkavanje prema "bosancima"...i sta si ocekivao? Istorija moje zemlje ne pocinje odakle meni to odgovara vec odande odakle je pocela (dok se drugacije ne utvrdi)...Pustamo vas ko vam brani, deklarisite se kako hocete ali postajete sa ukupnom politikom dio problema a ne rjesenja...a hajducka travica je to samo bez uvijanja sasuo pa ko voli a ko ne.hAZNADAR wrote:Interesantno je da se nikada ne suprotstavljate salonskim pokusajima srpske mitomanije na forumu i pustite deklarisane Bosnjake da postiramo cinjenice o historiji. I jos nas ismijavate. A ovdje u ovoj temi vidi cuda - odjednom zastitnici bosnjacke historije protiv kao nas.General War wrote:
Tvrtko like this!!Usput receno - vec dvadeset godina se pise historija Bosnjaka a ne Bosanaca.
-
hAZNADAR
#4195 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Uzurpirano? Ime koje niko drugi nece?Edin H. wrote:
Ti stalno provlacis pricu o nekom elitizmu, ne bih rekao da se o tome radi. Vjerujem da se uglavnom radi o ljudima koji vole i priznaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu, ali zbog nacina na koje je Bosnjastvo prezentirano i uzurpirano smatraju da je pravilnije da se izjasne kao Bosanci. Slozices se da ne zvuci dobro u skladu sa danasnjim konotacijama reci da si Bosnjak ateista npr.ili Bosnjak katolik, jer je Bosnjastvo u putpunosti prisvojeno i uzurpirano od strane muslimana.
To je jedino ime iz nase bastine i nikad nije rezervisano samo eksplicitno samo za muslimane. Ima koliko hoces Bosnjaka ateista ili agnostika,..
Samo ime je izvedenica od imena Bosna a ne nekog plemena ili neke vjere.
Jedini razlog za toliku odbojnost jeste upravo elitizam. Buduci da Bosanci sami znaju da Bosanstvo ne prolazi kod Srba i Hrvata - ideja se svodi samo na bosnjacki korpus. Gdje 1-2% populacije sudeci po silnim komentarima sebe uistinu vidi kao elitu.
-
Tipicoti
#4196 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

KMEEEEE KMEEEE KMEEEE ......................

-
Bodkin
#4197 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
General War wrote:Gdje joj se to "nismo" suprostavili? A ova tema je vidi cuda nakon popisa postala tema za izdrkavanje prema "bosancima"...i sta si ocekivao? Istorija moje zemlje ne pocinje odakle meni to odgovara vec odande odakle je pocela (dok se drugacije ne utvrdi)...Pustamo vas ko vam brani, deklarisite se kako hocete ali postajete sa ukupnom politikom dio problema a ne rjesenja...a hajducka travica je to samo bez uvijanja sasuo pa ko voli a ko ne.hAZNADAR wrote:Interesantno je da se nikada ne suprotstavljate salonskim pokusajima srpske mitomanije na forumu i pustite deklarisane Bosnjake da postiramo cinjenice o historiji. I jos nas ismijavate. A ovdje u ovoj temi vidi cuda - odjednom zastitnici bosnjacke historije protiv kao nas.General War wrote:
Tvrtko like this!!Usput receno - vec dvadeset godina se pise historija Bosnjaka a ne Bosanaca.
- Matzan
#4198 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Bošnjacima ne smeta ako ih se smatra Bosancima.
S druge strane, Bosanci se osipaju na spomen (isključivo) Bošnjaka.
I onda priča o nekoj eliti, tolerantnosti, državotvornosti...
S druge strane, Bosanci se osipaju na spomen (isključivo) Bošnjaka.
I onda priča o nekoj eliti, tolerantnosti, državotvornosti...
Last edited by Matzan on 03/07/2016 00:13, edited 1 time in total.
-
mirzaaa33
#4199 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Pazi molim te. Dođe ti popisivač, ispriča se s tobom, obično te zna. Pročita ti tri ponuđene nacionalnosti i ti kažeš šta si, ili je bilo da se to ne smije pročitati.. nije bitno.Connaisseur Karlin wrote:Ama,ista opcija nije postojala na popisuhAZNADAR wrote:Ja nisam ni tvrdio da je ovo spas, niti slavim. Mozes moje postove na ovoj temi sve procitati ako te interesuje.Connaisseur Karlin wrote:
Tvoje pitanje je besmislenoCenzus je od pocetka izmaipuliran
Bosanstvo je planski eliminirano na popisu
![]()
![]()
Meni je smijesno sto Bosnjaci nemaju konkretne ideje,plan i program vezan za cijelu BiH.
Kako ce vama rezlutat popisa pomoci ujediniti drzavu BiH ?Procenat vam nece pomoci
Procenti mi takodjer nista ne znace jer i dalje stoji RS.
Ali tvrdim da je narod sam, svojevoljno, svjesno,.. izabrao kako ce se zvati a da Bosanci nisu dvije decenije poduzeli nista niti su ikada bili politicka opcija, sa nekim planom, vizijom, strankom,...
Ali eto recimo da smo bili zlocesti i da je bosanstvo planski eliminisano - buni li se iko ovih dana oko toga? Ima li kakvog protesta? Jel ga bilo poslije samog popisa kada je bilo jasno sta stoji a sta ne stoji na listicu? Jeli ko za ove tri godine potegao debatu oko toga i optuzio,...?
I opet - kako, po cemu je Bosanac za nas bolja opcija i za BiH?o tome pisem
Popis namece pitanja,o tome pisem od pocetka teme
![]()
Popis nece poboljsati zivot Bosanjaka u BiH.
Danas,Bosnjaci nemaju pojma sta dalje sa drzavom BiH. Ne razumijem vas stav pripadnistva danasnjoj bosnjackoj politici koja upravo ugorzava Bosanjake u vlastitoj drzavi!?
Popisivači dobili naredbe da ako neko ne zna odgovoriti da mu se sugerira da je Bošnjak, musliman i da priča bosanski. Bilo je slučajeva kad su tako Bosancima upisivali da su Bošnjaci na svoju ruku, pa se ovi bunili i da dođe do obračuna. U bazi svi znaju ko je Bosanac i odmah etiketiranje.
Većina žena starijih od 45,50 godina nisu znale da su Bošnjakinje već su se prvo izjasnile da su muslimanke(a onda na sugestiju popisivača mijenjano u Bošnjakinju) ili su tražile od popisivača da im upišu ono "što treba". Stranke i džamije 24 sata radile na "edukaciji". Slična situacija je i kod nešto starijih muškaraca, penzionera.
Ovako je u mom mjestu bilo.
-
Novak20
#4200 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina
Izvinjavam se ali morammirzaaa33 wrote:Kad vidim ovo znam da sam u pravu 100% u vezi svega što kažem.Kat wrote:Mozda je malo offtopic...
Akademik čovjek.