Iraklije je započeo kontranapad 623.godine., iz Armenije. Sljedeće godine, 624, ušao je u Azerbejdžan i uništio Klorumia, rodno mjesto Zoroastera, i opustošio glavni hram vatre. Hvala Allahu, ove je ista godina kada su Muslimani ostvarili odlučujuću pobjedu na Bedru, po prvi put protiv mušrika. Tako su i predviđanja u suri Rum ispunjena istovremeno u predviđenom roku od deset godina.SamoVasGledam wrote:Imam. Islamski učenjak Yusuf Ali kaže - Bidh'un in the text means a short period -a period of from three to nine years. Dakle u pitanju je period od 3 do 9 godina.El Mumin wrote: Tanko to što si izbacio, imaš nešto ozbiljnije da opovrgneš ovaj ajet?
Sura Ar Rum je objavljena 615. godine, a spominjana bitka je bila bitka u kojoj su Vizantinci izgubili Jerusalim 614. godine. Međutim problem je što se rat završio 628. godine (13 godina posle Sure), primirje je potpisano 629. godine (14 godina kasnije), a Car Iraklije trijumfalno ulazi u Jerusalim 630. godine (15 godina kasnije), što daje i simboliku za konačnu pobedu nad Persijancima i povratak Jerusalima pod vizantijskom upravom.
Dakle autor Kur'ana je omašio dobro, a 'nekoliko godina' ispadne decenija i po.
Svijet bez religija
-
El Mumin
#4176 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
- zagortenej
#4177 Re: Svijet bez religija
neke razlike između 2 najpoznatija učenja Kur'ana

- SamoVasGledam
#4178 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Isuviše si arogantan i imaš visoko mišljenje o sebi i svojoj religiji. Zašto bi iko vodio ozbiljan razgovor sa tobom i uvažavao tvoje argumente, ako se ti ovako ponašaš kada drugi iznesu svoje argumente?El Mumin wrote:Nema potrebe. A da ti pitaš bilo kojeg hafiza o broju određenog ajeta u određenoj suri, reći će ti isti ajet.SamoVasGledam wrote:A da ti prvo pogledaš video, pa onda da pokušaš da se praviš pametan bez ikakvih argumenata kao i obično.
Ne mogu da se zamaram tim zavjerama nevjernika.
- Towelie
#4179 Re: Svijet bez religija
Ove razlike su posledica drugacije vokalizacije i dodavanja dijakritickih znakova na istu osnovu kur'anskog teksta. Nije ovo neki problem.zagortenej wrote:neke razlike između 2 najpoznatija učenja Kur'ana
- HardcoreMX
#4180 Re: Svijet bez religija
Preračunao si se.Zaboravio si da je Kur'an usmena predaja.Zato i postoje na hiljade hafiza koji ti mogu potvrditi autentičnost Kur'an-a,u svako vrijeme.A možeš i sam na netu pronači desetak njih,sa najljepšim interpetacijama, pa nam javi jeli uče isto istu suru.SamoVasGledam wrote:A da ti prvo pogledaš video, pa onda da pokušaš da se praviš pametan bez ikakvih argumenata kao i obično.
A zna i sam Kur'an da će biti tih podvala,npr.
79. "A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!"(Kur'an-Al Bekare)
-
El Mumin
#4181 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Za sada te dobijam u argumentima. Arogantan nisam. Potukao sam tvoj argument o pobjedi Rima, pogledaću i taj video samo zbog toga da potučem i taj tvoj "argument".SamoVasGledam wrote:Isuviše si arogantan i imaš visoko mišljenje o sebi i svojoj religiji. Zašto bi iko vodio ozbiljan razgovor sa tobom i uvažavao tvoje argumente, ako se ti ovako ponašaš kada drugi iznesu svoje argumente?El Mumin wrote:Nema potrebe. A da ti pitaš bilo kojeg hafiza o broju određenog ajeta u određenoj suri, reći će ti isti ajet.SamoVasGledam wrote:A da ti prvo pogledaš video, pa onda da pokušaš da se praviš pametan bez ikakvih argumenata kao i obično.
Ne mogu da se zamaram tim zavjerama nevjernika.
- SamoVasGledam
#4182 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Vizantija je pobedila Persiju 628. godine, a Jerusalim o čijem gubitku govori Kur'an, je i zvanično vraćen 630. godina. A možemo da gledamo i iz ugla zasebnih bitaka ako će to više odgovarati tvom 'proročanstvu':El Mumin wrote: Iraklije je započeo kontranapad 623.godine., iz Armenije. Sljedeće godine, 624, ušao je u Azerbejdžan i uništio Klorumia, rodno mjesto Zoroastera, i opustošio glavni hram vatre. Hvala Allahu, ove je ista godina kada su Muslimani ostvarili odlučujuću pobjedu na Bedru, po prvi put protiv mušrika. Tako su i predviđanja u suri Rum ispunjena istovremeno u predviđenom roku od deset godina.
Ajet 30:2-3 kaže 'Bizantinci su pobijeđeni u susjednoj zemlji, ali oni će, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti'. Ali ako pogledamo hronologiju vizantijsko-persijskog rata videćemo da sledeći važan događaj posle pada Jerusalima (614.), je bio i pad Egipta (619.)
https://en.wikipedia.org/wiki/Hadith_of ... ant_events
Dakle posle poraza je usledio novi poraz, a ne pobeda kao što Kur'an kaže. Dakle kako god da se pogleda autor Kur'ana je ili promašio godinu pobede Vizantinaca ili je promašio ime pobednike. Što znači da ovo 'proročanstvo' nema veze sa istinom i bolje da ga nisi spominjao, jer je sada dokazano da autor Kur'ana nema pojma o čemu govori.
- SamoVasGledam
#4183 Re: Svijet bez religija
Ali vidiš da se menjaju vremena i lica. Koje je tačno, a koje je netačno? Ne može sve to biti isto, a Kur'an kaže da će zauvek ostati sačuvan i nepromenjen.Towelie wrote:Ove razlike su posledica drugacije vokalizacije i dodavanja dijakritickih znakova na istu osnovu kur'anskog teksta. Nije ovo neki problem.zagortenej wrote:neke razlike između 2 najpoznatija učenja Kur'ana
- zagortenej
#4184 Re: Svijet bez religija
Bukhari :: Book 6 :: Volume 60 :: Hadith 468
Narrated Ibrahim:
The companions of 'Abdullah (bin Mas'ud) came to Abu Darda', (and before they arrived at his home), he looked for them and found them. Then he asked them,: 'Who among you can recite (Qur'an) as 'Abdullah recites it?" They replied, "All of us." He asked, "Who among you knows it by heart?" They pointed at 'Alqama. Then he asked Alqama. "How did you hear 'Abdullah bin Mas'ud reciting Surat Al-Lail (The Night)?" Alqama recited:
'By the male and the female.' Abu Ad-Darda said, "I testify that I heard me Prophet reciting it likewise, but these people want me to recite it:--
'And by Him Who created male and female.' but by Allah, I will not follow them."
Narrated Ibrahim:
The companions of 'Abdullah (bin Mas'ud) came to Abu Darda', (and before they arrived at his home), he looked for them and found them. Then he asked them,: 'Who among you can recite (Qur'an) as 'Abdullah recites it?" They replied, "All of us." He asked, "Who among you knows it by heart?" They pointed at 'Alqama. Then he asked Alqama. "How did you hear 'Abdullah bin Mas'ud reciting Surat Al-Lail (The Night)?" Alqama recited:
'By the male and the female.' Abu Ad-Darda said, "I testify that I heard me Prophet reciting it likewise, but these people want me to recite it:--
'And by Him Who created male and female.' but by Allah, I will not follow them."
- SamoVasGledam
#4185 Re: Svijet bez religija
A otkud onda 26 različitih Kur'ana?HardcoreMX wrote:Preračunao si se.Zaboravio si da je Kur'an usmena predaja.Zato i postoje na hiljade hafiza koji ti mogu potvrditi autentičnost Kur'an-a,u svako vrijeme.A možeš i sam na netu pronači desetak njih,sa najljepšim interpetacijama, pa nam javi jeli uče isto istu suru.SamoVasGledam wrote:A da ti prvo pogledaš video, pa onda da pokušaš da se praviš pametan bez ikakvih argumenata kao i obično.![]()
79. "A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!"(Kur'an-Al Bekare)
https://www.youtube.com/watch?v=dcoMB8nJWmw
- SamoVasGledam
#4186 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ma važiEl Mumin wrote: Za sada te dobijam u argumentima. Arogantan nisam. Potukao sam tvoj argument o pobjedi Rima, pogledaću i taj video samo zbog toga da potučem i taj tvoj "argument".
- HardcoreMX
#4187 Re: Svijet bez religija
Preračunao si se.Zaboravio si da je Kur'an usmena predaja.Zato i postoje na hiljade hafiza koji ti mogu potvrditi autentičnost Kur'an-a,u svako vrijeme.A možeš i sam na netu pronači desetak njih,sa najljepšim interpetacijama, pa nam javi jeli uče isto istu suru.SamoVasGledam wrote:A otkud onda 26 različitih Kur'ana?HardcoreMX wrote:Preračunao si se.Zaboravio si da je Kur'an usmena predaja.Zato i postoje na hiljade hafiza koji ti mogu potvrditi autentičnost Kur'an-a,u svako vrijeme.A možeš i sam na netu pronači desetak njih,sa najljepšim interpetacijama, pa nam javi jeli uče isto istu suru.SamoVasGledam wrote:A da ti prvo pogledaš video, pa onda da pokušaš da se praviš pametan bez ikakvih argumenata kao i obično.![]()
Da podebljam slova?
Last edited by HardcoreMX on 13/08/2016 00:38, edited 1 time in total.
- Towelie
#4188 Re: Svijet bez religija
Promena lica i vremena je i posledica vokalizacije, odnosno drugacijeg citanja. A crtice i tackice nisu Kur'an, vec su ih ljudi dodali kasnije.SamoVasGledam wrote:Ali vidiš da se menjaju vremena i lica. Koje je tačno, a koje je netačno? Ne može sve to biti isto, a Kur'an kaže da će zauvek ostati sačuvan i nepromenjen.Towelie wrote:Ove razlike su posledica drugacije vokalizacije i dodavanja dijakritickih znakova na istu osnovu kur'anskog teksta. Nije ovo neki problem.zagortenej wrote:neke razlike između 2 najpoznatija učenja Kur'ana
- SamoVasGledam
#4189 Re: Svijet bez religija
A ja opet pitam - otkud 26 verzija Kur'ana, kada Kur'an kaže da ga niko ne može promeniti? Koja je prava verzija Kur'ana?HardcoreMX wrote: Preračunao si se.Zaboravio si da je Kur'an usmena predaja.Zato i postoje na hiljade hafiza koji ti mogu potvrditi autentičnost Kur'an-a,u svako vrijeme.A možeš i sam na netu pronači desetak njih,sa najljepšim interpetacijama, pa nam javi jeli uče isto istu suru.![]()
Da podebljam slova?
- SamoVasGledam
#4190 Re: Svijet bez religija
Surah 33:6, in the ZSE (Zaid Standard Edition of the Qur'an), reads as follows:
The Prophet is closer to the Believers than their own selves, and his wives are their mothers...
In his popular translation of the Qur'an, Abdullah Yusuf Ali adds the following note.
In spiritual relationships the Prophet is entitled to more respect and consideration than blood-relations. The Believers should follow him rather than their fathers or mothers or brothers, where there is conflict of duties. He is even nearer--closer to our real interests--than our own selves. In some Qira'ahs, like that of Ubayy ibn Ka'ab, occur also the words "and he is a father of them", which imply his spiritual relationship and connection with the words "and his wives are their mothers". Thus his spiritual fatherhood would be contrasted pointedly with the repudiation of the vulgar superstition of calling any one like Zayd ibn Harthah by the appellation Zayd ibn Muhammad (33:40): such an application is really disrespectful to the Prophet.
The Prophet is closer to the Believers than their own selves, and his wives are their mothers...
In his popular translation of the Qur'an, Abdullah Yusuf Ali adds the following note.
In spiritual relationships the Prophet is entitled to more respect and consideration than blood-relations. The Believers should follow him rather than their fathers or mothers or brothers, where there is conflict of duties. He is even nearer--closer to our real interests--than our own selves. In some Qira'ahs, like that of Ubayy ibn Ka'ab, occur also the words "and he is a father of them", which imply his spiritual relationship and connection with the words "and his wives are their mothers". Thus his spiritual fatherhood would be contrasted pointedly with the repudiation of the vulgar superstition of calling any one like Zayd ibn Harthah by the appellation Zayd ibn Muhammad (33:40): such an application is really disrespectful to the Prophet.
- MyTao
#4191 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Bilo bi fino da naucis malo vise o nauci kad je vec volis... Ni meni nije nista zabranjeno, depresivan nisamEl Mumin wrote: Usput, da se još nešto razumijemo.
Ja zaista volim i nauku, volim čitati, putovati i volim Islam, jer me čini sretnim. Ja se ne sjećam kad sam zadnji put bio depresivan, a ti?
Meni kao vjerniku ništa nije zabranjeno, osim onoga što mi škodi, primjera alkohola, bluda, kocke, krađe...
Nije mi zabranjeno ništa, a što nije u moju korist.
A opet, živim život kao i ti, vjerovatno duševno ispunjeniji.
Meni namaz nije težak za činiti , nego odmor.
Duhovno resetiranje od nedaća ovog svijeta, direktna konekcija sa Bogom.
Osjećaj pripadnosti Islamu se ne može riječima opisati, to se mora osjetiti.
Pokušaj nekad, pa ćeš razumjeti šta je istinska sreća, umjesto da osuđuješ.
a musliman sam bio nekad, klanjao, postil... whole works
- asurbanipal
#4192 Re: Svijet bez religija
HardcoreMX wrote: 79. "A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!"(Kur'an-Al Bekare)
Pa eto, Knjiga je napisana i nama je predstavljena kao da je od Allaha. Mnogi od nje korist izvlače, na njoj zarađuju i s njom manipulišu.
- HardcoreMX
#4193 Re: Svijet bez religija
Kur'an i jest nepromijenjen.Nema nikakvih verzija.Ne može se promijeniti.Kur'an se s generacijama na generacije prenosi usmeno i tako ga pamte hafizi(čuvari Kur'an-a).Bilo koja sura na bilo kojem dijelu planete od bilo kojeg hafiza,tj.učača biće jednako proučeno.evo ti jedan komplet https://www.youtube.com/watch?v=fA8xI81W0XUSamoVasGledam wrote: A ja opet pitam - otkud 26 verzija Kur'ana, kada Kur'an kaže da ga niko ne može promeniti? Koja je prava verzija Kur'ana?
- zagortenej
#4194 Re: Svijet bez religija
Ti kad bi čuo kako malikije uče Fatihu, rekao bi sta je ovo 
- asurbanipal
#4195 Re: Svijet bez religija
El Mumin wrote:
Ashabi su priželjkivali pobjedu Rimljana jer su oni kršćani, sljedbenici Knjige, a Kurejšije su priželjkivali pobjedu Perzijanaca jer su oni obožavali kipove poput njih, nije im objavljena knjiga i ne vjeruju u proživljenje nakon smrti.
Dosta elemenata zoroastrizma i perzijske religije imaš inkorporirano u sami islam, tako da. Uzalud im radovanje.
- HardcoreMX
#4196 Re: Svijet bez religija
otkud ti znaš da je to fatiha?zagortenej wrote:Ti kad bi čuo kako malikije uče Fatihu, rekao bi sta je ovo
- SamoVasGledam
#4197 Re: Svijet bez religija
To meni ama baš ništa ne znači. Koji je tvoj odgovor na 26 različitih verzija Kur'ana? U videu koji sam stavio izneti su i primeri tih razlika.HardcoreMX wrote:Kur'an i jest nepromijenjen.Nema nikakvih verzija.Ne može se promijeniti.Kur'an se s generacijama na generacije prenosi usmeno i tako ga pamte hafizi(čuvari Kur'an-a).Bilo koja sura na bilo kojem dijelu planete od bilo kojeg hafiza,tj.učača biće jednako proučeno.evo ti jedan komplet https://www.youtube.com/watch?v=fA8xI81W0XUSamoVasGledam wrote: A ja opet pitam - otkud 26 verzija Kur'ana, kada Kur'an kaže da ga niko ne može promeniti? Koja je prava verzija Kur'ana?
- HardcoreMX
#4198 Re: Svijet bez religija
uzalud ti prazne riječi.asurbanipal wrote:
Dosta elemenata zoroastrizma i perzijske religije imaš inkorporirano u sami islam, tako da. Uzalud im radovanje.
- asurbanipal
#4199 Re: Svijet bez religija
HardcoreMX wrote: Kur'an i jest nepromijenjen.Nema nikakvih verzija.Ne može se promijeniti.Kur'an se s generacijama na generacije prenosi usmeno i tako ga pamte hafizi(čuvari Kur'an-a).
Što će ga pamtiti kada ga već imaju zapisanog između korica ? Pogotovo u ovom vremenu je hifz izgubio smisao, s obzirom na razvoj tehnologije i audio i video zapisa...
- HardcoreMX
#4200 Re: Svijet bez religija
Pa znam da ti ne znači,da ti znači bio bi musliman.Pa kad postaneš musliman.onda ćeš naučiti.SamoVasGledam wrote:
To meni ama baš ništa ne znači. Koji je tvoj odgovor na 26 različitih verzija Kur'ana? U videu koji sam stavio izneti su i primeri tih razlika.