Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#4176 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:Pa bukvar bi bio prigodniji, ali Broz je bio laf pa nam je turio dimnjake...

Baj d vej...

Grb SR BiH

Nakon rasapada Austrougarske Monarhije 1918. i uspostave Kraljevine Jugoslavije posebnost BiH je prestala postojati, pa tako i njezin zastava i grb. Nakon nestanka Nezavisne Države Hrvatske i uspostave komunističke Jugoslavije 1945., ponovno se aktualiziralo pitanje zastave i grba Bosne i Hercegovine, jedne od republika novostvorene Jugoslavije.[2]

Državni grb Narodne Republike Bosne i Hercegovine predstavlja poljeokruženo žitnim klasjem. Klasje je dolje povezano trakom na kojoj je ispisandatum 1-VII-1944. Između vrhova kla-sja je petokraka zvijezda. Usred poljanalazi se obris bosansko-hercegovačkih planina, a naprijed buktinja koju drže triruke

– Vladin nacrt upućen Ustavotvornoj skupštini 1946.[3]

Grb Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine usvojen 1946.

Rasprave oko grba SR Bosne i Hercegovine nisu išle glatko. Već su na prvi nacrt izražene primjedbe. Džemal Bijedić je zagovarao izbacivanje nadnevka iz grba tvrdeći da je bilo i drugih značajnih nadnevaka u povijesti Bosne i Hercegovine. Podržali su ga i drugi zastupnici, pa je Ustavotvorna skupština te primjedbe i usvojila.[4] Postojao je i prijedlog da umjesto tri ruke koje drže baklju bude samo jedna ruka koja bi simbolizirala jedinstvo triju naroda u BiH, međutim, taj je prijedlog odbačen jer takva tendencija nije zabilježena kod stvaranja grbova ostalih republika. Međutim, Šefket Maglajlić, predsjednik Glavnog odbora Jedinstve-nih sindikata i narodni poslanik, podnio je amandman u kojem obrazlaže da se ruke na grbu trebaju mijenjati jer "u predloženom grbu Narodne republike Bosne i Hercegovine treba izbrisatitri ruke koje drže buktinju, jer te ruke nisu izvedene estetski i ne odgovarajusimbolu jedinstva koji je izražavala buktinja." U raspravi je također zaključeno da je primjena grba, posebice na štembiljima, teško izvodiva, stoga je usvojena i Maglajlićeva primjedba.[5] Međutim, ni s novim izmjenama nacrt o grbu nije mogao biti usvojen. Po prijedlogu Moše Pijade i Edvarda Kardelja grb je trebao sadržavati oznake koji bi iskazivali kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine, pa je predložen grb Kotromanića. Međutim, prijedlog je odbijen jer je državni kontinutitet Kraljevine Bosne s BiH bilo nemoguće prikazat, a tome su i grbovi srednjovjekovne Bosne predstavljali grbove velmoža, a ne države. Kao riješenje u Skupštini i prikaz kontinuiteta srednjovjekovne i socijalističke BiH postavljen je grad Jajce. Naime, u Jajcu su stolovali bosanski kraljevi, a tu je održano i zasjedanje AVNOJ-a 29. studenog 1943.[6]

Državni grb Narodne Republike Bosne i Hercegovine predstavlja poljeokruženo s lijeve strane grančicama bijelogorice, a s desne strane grančicamacrnogorice, koje su dolje povezane trakama. Iznad vrhova grančica nalazi se petokraka zvijezda. U polju iznad trake su dva fabrička dimnjaka, a u podnož- ju leže dva snopa žita. U pozadini se ocrtava silueta grada Jajca.

– Usvojeni nacrt o grbu SR BiH[7]

Posljednja izmjena grba prihvaćena je i zbog mišljenja da raniji prijedlozi nisu odražavali gospodarsko bogatstvo Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačke šume i njezinu orijentaciju ka industrijalizaciji. Grb je izrađen po uzoru na sovjetski i predstavlja primjer socrealističke umjetnosti.[8] U grbu SR BiH izbjegnuti su nacionalni simboli koje su sadržavali grobovi SR Hrvatske i SR Srbije. I siluete grada Jajca su neprimjetne, osim ako se ne pročita članak 4 Ustava u kojem stoji odredba o grbu. Dimnjaci na grbu predstavljaju industrijalizaciju i simboliziraju bazno-energetsku orijentaciju u gospodarstvu Bosne i Hercegovine.[9]

Eto, Gojeni, ti, Mosa i Bevc perjanice reakcije... :D
:lol:
Ma dobro smo mi i prosli kakvi su to budalasi crtali. Na jednoj strani sahara, valjda su drzavni kontinuitet crpili iz ndh :lol: , a na drugoj kokarda...mamicu im banditsku. :twisted:
Fudo387

#4177 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/najezda- ... /151002019

Haj'mo malo o slobodi govora u bivsoj drzavi... :-)
Mozemo vala i o epidemiji misje groznice iz osamdesetih, kad se vec uhavtio tih pacova. :D
PM72

#4178 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

madner wrote:
PM72 wrote:
madner wrote:Pa Fudo kralju, ti bas pojma nemas.

Haj pogledaj ko je potpisao povelju UN-a 1942. :D
Kad su ono osnovane UN? Madner,ne bih da te ispravljam,drag si mi ali mi ovo UN - 1942 zvuči kao zajebancija.Ako jeste - halali. :lol:
Deklaracija je potpisana 1942, izmedju ostalog i Jugoslavija i SSSR. Kraljova delagacija i tovaricheva, rame uz rame.

Madner,

Ako se zna da je UN osnovan iza II svjetskog rata,negdje novembra 1945 kako je moguće da su nešto potpisali 1942? Ti si nešto pobrkao...
PM72

#4182 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

aha...preteča.Isto da su mene upisali u jaslice 1968 pa tumačili kako sam nemiran a rođen tek 1971.
madner

#4183 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Isto da su zacet 9 mjeseci prije nego sto si rodjen. Bas tako. :D
prog321

#4184 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

To je ugovor 26 nacija da se bore protiv aksijalnih snaga.
Last edited by prog321 on 02/10/2015 11:23, edited 1 time in total.
PM72

#4185 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

madner wrote:Isto da su zacet 9 mjeseci prije nego sto si rodjen. Bas tako. :D

1942 i 1945 su ,koliko znam tri godine razlike a toliko ne nose ni kobile ni slonice...
madner

#4186 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Vidis kako je UN imala tezak porod.

Za ovog sto ne zna citat, evo sta UN kaze da li ima veze sa UNom. :D
http://www.un.org/en/aboutun/history/declaration.shtml
prog321

#4187 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

De, zao mi te kad se provalis.

"
Declaration by United Nations
On 1 January 1942, representatives of 26 Allied nations fighting against the Axis Powers met in Washington, D.C. to pledge their support for the Atlantic Charter "
PM72

#4188 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Ti prog 321 da nemaš Wikipedije u autobus ne bi znao ući.Toliko opšteg znanja imaš.Un su osnovane 1945 i možete sada tumačiti do besvjesti o začecima.Priča je počela od toga kako je neko (Tito ili kralj) potpisali tu povelju 1942.Ko je potpisnik iste u ime Jugoslavije?
prog321

#4189 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Pa nisam ja koji kvotira wikipediju.

Moj je izvor je un.org :-D
PM72

#4190 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Nađider tamo ko je stavio autogram na taj dokument.Jel mlađahni kralj iz Londona ili su možda poslali čarter let po Tita - drito u Rudo.Ili je Draža?

Ako ti je engleski težak,samo traži gdje piše Tito ,ne sekiraj se,ne piše se na engleskom Josip Broz Tito - Džon Vejn.
Fudo387

#4191 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Nas su u titinim skolama ucili da je preteca UN-u nekadasnja Liga Naroda.
Ne znam cime ovim danasnjim nadama ispiru mozak. :D
Fudo387

#4192 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Nađider tamo ko je stavio autogram na taj dokument.Jel mlađahni kralj iz Londona ili su možda poslali čarter let po Tita - drito u Rudo.Ili je Draža?

Ako ti je engleski težak,samo traži gdje piše Tito ,ne sekiraj se,ne piše se na engleskom Josip Broz Tito - Džon Vejn.
I ti se slazes sa madnerom da je Staljin do '44 podrzavao kralja?
PM72

#4193 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:Nas su u titinim skolama ucili da je preteca UN-u nekadasnja Liga Naroda.
Ne znam cime ovim danasnjim nadama ispiru mozak. :D

Bravo Fudo.Liga naroda.Ja namjerno neću to da pomenem jer je ovim novim "nadama" sva pamet Wikipedija i google.To ako je pročitalo ukupno tri knjige od kojih su dvije slikovnice...

A koliko znam,Staljin je odmah odjebao kralja...
Drinski

#4194 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

PM72 wrote:
Pa bila je dugo kraljevo DKP predstavnistvo u Moskvi.
Mohamad Sissoko

#4195 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

madner wrote:Pa Fudo kralju, ti bas pojma nemas.

Haj pogledaj ko je potpisao povelju UN-a 1942. :D
Jel pogleda doFu, ko potpisa povelju? :mrgreen:
madner

#4196 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Detalje konverzacije u Augustu 1944, kada Tito prvi put ide do Staljina se mogu naci u ovoj knjizi, gdje drug Staljin trazi od Tite da vrati kralja, a ovaj odbija.

http://www.amazon.com/TITO-SPEAKS-VLADI ... B0000CIGH6

UNova stranica iz nekog razloga smatra da je ova deklaracija iz 1942 dio historije UNa, no vec sam zatefterio Fudin IQ pa me ne cudi da mu je pretesko. :D
PM72

#4197 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Drinski wrote:
PM72 wrote:
Pa bila je dugo kraljevo DKP predstavnistvo u Moskvi.
slažem se ali sam negdje pročitao da je i Tito imao svoje izaslanike.Možda mu je i prva žena,hajd znaj. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4198 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

LBVIEW wrote:
Kakvo prekrajanje historijskih cinjenica,jel' bilo 5 baklji ili ne ili je Husaga Cisic mozda halucinirao?
Jesmo li dobili republiku?
kamberovica polje

#4199 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kamberovica polje »

_BataZiv_0809 wrote:
LBVIEW wrote:
Kakvo prekrajanje historijskih cinjenica,jel' bilo 5 baklji ili ne ili je Husaga Cisic mozda halucinirao?
Jebo republiku, nek nam daju pravo na naciJonalno deklariranje i onda nas mogu guzit u mozak koliko god hoće. Dokazano u praksi zadnjih 20 godina. :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4200 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kamberovica polje wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
LBVIEW wrote:
Jebo republiku, nek nam daju pravo na naciJonalno deklariranje i onda nas mogu guzit u mozak koliko god hoće. Dokazano u praksi zadnjih 20 godina. :oops:
Ma ovakvima je i problem sto su drugovi obnovili drzavnost BiH ;-) Da se pitalo begove i hodze bili bi ko Lesoto, samo da oni imaju marvu za jahanje.
Post Reply