Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CPT

#4176 Re: Windows 10

Post by CPT »

TESLA_EDISON wrote:Ma ništa bez računa. Poslušajte CPT-a, struĆnjaka za licence. CPT je uspio otkriti da Bill Gates ima piratski Windows što još nikome nije uspjelo. Pitao Billa ima li račun, Bill rekao nema. Nezabilježen slučaj u historiji :lol: :lol: :lol: :lol:
I sta kazes... Pro OEM/RETAIL Windowsi samo za licnu upotrebu, sa volume licencom za jedan PC :lol:, pogodni za komercijalnu upotrebu.
Strogo legalno! :lol: :lol: :lol: :lol:
Tesla Edison

#4177 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

CPT wrote:
TESLA_EDISON wrote:Ma ništa bez računa. Poslušajte CPT-a, struĆnjaka za licence. CPT je uspio otkriti da Bill Gates ima piratski Windows što još nikome nije uspjelo. Pitao Billa ima li račun, Bill rekao nema. Nezabilježen slučaj u historiji :lol: :lol: :lol: :lol:
I sta kazes... Pro OEM/RETAIL Windowsi samo za licnu upotrebu, sa volume licencom za jedan PC :lol:, pogodni za komercijalnu upotrebu.
Strogo legalno! :lol: :lol: :lol: :lol:
Ti si svoje davno rekao. Sada si koristan samo za smijanje i zabavu :-) :lol:
nivla

#4178 Re: Windows 10

Post by nivla »

CPT wrote:
Ne, ne moze se bp kupovati solo. Legalno se prodaje samo uz nov PC (kao sto i samo ime govori btw). Za solo se prodaje drugo proizvod i sa drugom cijenom. U svakom slucaju ne moze biti OEM/RETAIL vec OEM ili RETAIL. Pogotovo ne u kombinaciji sa VOLUME LICENSE. Ako se radi OEM onda je licenca svakako nevazeca. RETAIL po toj cijeni moze biti samo ukraden jer racuna sigurno nece dobiti. Tebi mogu i pitu sirnicu fakturisati kao WINDOWS 10, trgovac nije odgovoran za tvoje licence. Ako koristis VOLUME LICENCE (kao sto pise da gore) onda sigurno znas da MS vidi i prati broj aktivacija nakon cega gazda VLC ugovora dobije poziv a serijska se obicno blacklista.
oem regularno kupovan bez racunara u bih, sarajevu, od razlicitih ponudjaca za firmu u kojoj sam prethodno radio(ne tako davno)
na fakturi pisalo oem mi kupovali bez racunara/laptopa, kod nas to microsoft tolerise jer im je bolje da se kupi i takav nego nikakav, kako bi trebalo biti je druga stvar ali licencmi uslovi koje stavlja microsoft na kutiju ne vaze kod nas
evo samo jedan od primjera
https://www.ekupi.ba/OEM-Win-10-PRO-Eng ... 84032.aspx
https://imtec.ba/microsoft-windows/2361 ... 00139.html
https://plus.ba/bs/product/4642/windows ... -g3s-01045
http://target.ba/product.php?item=24042
nigdje ne pise uz nov pc samo
CPT

#4179 Re: Windows 10

Post by CPT »

nivla wrote:
CPT wrote:
Ne, ne moze se bp kupovati solo. Legalno se prodaje samo uz nov PC (kao sto i samo ime govori btw). Za solo se prodaje drugo proizvod i sa drugom cijenom. U svakom slucaju ne moze biti OEM/RETAIL vec OEM ili RETAIL. Pogotovo ne u kombinaciji sa VOLUME LICENSE. Ako se radi OEM onda je licenca svakako nevazeca. RETAIL po toj cijeni moze biti samo ukraden jer racuna sigurno nece dobiti. Tebi mogu i pitu sirnicu fakturisati kao WINDOWS 10, trgovac nije odgovoran za tvoje licence. Ako koristis VOLUME LICENCE (kao sto pise da gore) onda sigurno znas da MS vidi i prati broj aktivacija nakon cega gazda VLC ugovora dobije poziv a serijska se obicno blacklista.
oem regularno kupovan bez racunara u bih, sarajevu, od razlicitih ponudjaca za firmu u kojoj sam prethodno radio(ne tako davno)
na fakturi pisalo oem mi kupovali bez racunara/laptopa, kod nas to microsoft tolerise jer im je bolje da se kupi i takav nego nikakav, kako bi trebalo biti je druga stvar ali licencmi uslovi koje stavlja microsoft na kutiju ne vaze kod nas
evo samo jedan od primjera
https://www.ekupi.ba/OEM-Win-10-PRO-Eng-64-bit-FQC-08929-284032.aspx
https://imtec.ba/microsoft-windows/2361 ... bit-[b]oem[/b]-kw9-00139.html
https://plus.ba/bs/product/4642/windows ... 016-[b]oem[/b]-64bit-english-1pk-dsp-oei-dvd-1-2cpu-g3s-01045
Kao sto ti vec ime proizvoda (OEM) govori, to ide uz nov PC. Zbog toga i takva cijena. Za sve ostalo postoji drugi paket i druga cijena. Nije to isti produkt ili ista licenca. Trgovac tebi u principu moze prodati sta *hoce* (u biti ne oficielno ne smije al ok) jer na kraju ti odgovaras za stanje licenci. U to sto neko "tolerise" jer bi zelio prodati se ne bi upostao.

Full version (Retail):
- Includes transfer rights to another computer.
- Doesn't require a previous qualifying version of Windows.
- Expensive

OEM
OEM versions of Windows are identical to Full License Retail versions except for the following:
- OEM versions do not offer any free Microsoft direct support from Microsoft support personnel
- OEM licenses are tied to the very first computer you install and activate it on
- OEM versions allow all hardware upgrades except for an upgrade to a different model motherboard
- OEM versions cannot be used to directly upgrade from an older Windows operating system[/i]
Last edited by CPT on 08/05/2019 09:34, edited 1 time in total.
nivla

#4180 Re: Windows 10

Post by nivla »

ja ti samo hocu reci da mi niko sa ekupi nece osporiti kupovinu samo ove oem licence, vec ce je u roku od dan-dva dostaviti meni na adresu i sve ce biti po zakonu, ne vrijedi kod nas license terms microsofta apsolutno nista, htjeli bi oni da vrijedi, ali na njihovu zalost a nasu srecu ne vrijedi
sto se tice utvrdjivanja od strane inspekcije kako i sta, oni gledaju knjige i imas li porijeklo, ne gledaju je li oem, retail i koja je verzija windowsa, o mora proizvodjac ili njegov zastupnik da te tuzi pa onda tu svasta nesto pada u vodu u vezi sa license terms, pa se angazuju vjestaci a ko to radi zbog 50-100 km, niko
seln

#4181 Re: Windows 10

Post by seln »

Vi placate Windows?? :shock: :shock: :shock: :shock:
CPT

#4182 Re: Windows 10

Post by CPT »

nivla wrote:ja ti samo hocu reci da mi niko sa ekupi nece osporiyi kupovinu samo ove oem licence, vec ce je u roku od dan-dva dostaviti meni na adresu i sve ce biti po zakonu, ne vrijedi kod nas license terms microsofta apsolutno nista, htjeli bi oni da vrijedi, ali na njihovu zalost a nasu srecu ne vrijedi
Ja sam vise govorio o opisu proizvoda gore gdje se paketi kombinuju u "full fulova" pakete. Oni ne odgovaraju za stanje tvojih licenci, cak ni prema MS-u ako nisu oficielan kanal (a vjerovatno nisu). Ako na racunu za racunar (koje tvoje racunovodstvo vodi kao OS) nema stavka OS izazivas inspekciju.
Najlaksi i najbrzi nacin da padnes... Pogotovo ako negdje ne postoji racuni za "retail". Ako nesto ne bude klapalo svakako na kraju odlucuje MS.
Cossack

#4183 Re: Windows 10

Post by Cossack »

TESLA_EDISON wrote:@Cossak

Još da na pomenem da nipošto ne slušaš CPT šta god da ti govori. Imaš par stranica unazad njegove nebulozne pa eto da imaš na umu. Lik u 2019. godini ukiva u zvijezde win7 i winXP i iste još i koristi :lol: . To je samo jedna od njegovih "genijalnosti". O njegovom razumijevanju načina licenciranja da i ne govorim. Kaže nema ništa od licence ako ne dobiješ printani fiskalni račun ;). Toliko o CPT pa samo da imaš na umu.
Hvala mnogo na pomoći :thumbup:
Tesla Edison

#4184 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Cossack wrote:
TESLA_EDISON wrote:@Cossak

Još da na pomenem da nipošto ne slušaš CPT šta god da ti govori. Imaš par stranica unazad njegove nebulozne pa eto da imaš na umu. Lik u 2019. godini ukiva u zvijezde win7 i winXP i iste još i koristi :lol: . To je samo jedna od njegovih "genijalnosti". O njegovom razumijevanju načina licenciranja da i ne govorim. Kaže nema ništa od licence ako ne dobiješ printani fiskalni račun ;). Toliko o CPT pa samo da imaš na umu.
Hvala mnogo na pomoći :thumbup:
Nema na čemu, tu smo da pomognemo ;)
vatrogasac

#4185 Re: Windows 10

Post by vatrogasac »

TESLA_EDISON wrote: Nema na čemu, tu smo da pomognemo ;)
Ne mogu naći temu, a kad si već tu. :mrgreen: Radi Firefox sve uredno i bio update za onu grešku sa extenzijama i sve uredno, ali čim kliknem na Opcije zaledi i dobijem ovo. Version 66.0.5.

Image
Tesla Edison

#4186 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

vatrogasac wrote:
TESLA_EDISON wrote: Nema na čemu, tu smo da pomognemo ;)
Ne mogu naći temu, a kad si već tu. :mrgreen: Radi Firefox sve uredno i bio update za onu grešku sa extenzijama i sve uredno, ali čim kliknem na Opcije zaledi i dobijem ovo. Version 66.0.5.

Image
E ne koristim Mozillu samo Edge :(. Jedino meki Mozillaš da se javi. :D

Ti ti može dosta faktora biti. Može biti neki addon da pravili problem
soul_eclipse

#4187 Re: Windows 10

Post by soul_eclipse »

Smajo04 wrote:Pozz forumaši, pitanje stručno, htio bi se prebaciti sa Win7 na 10, kakva je desetka za korištenje i neke osnovne stvari i dali bi mogla na Core2duo i 4gb rama?
Za osnovne stvari bez problema,slobodno instaliraj.
semirsar

#4188 Re: Windows 10

Post by semirsar »

soul_eclipse wrote:
Smajo04 wrote:Pozz forumaši, pitanje stručno, htio bi se prebaciti sa Win7 na 10, kakva je desetka za korištenje i neke osnovne stvari i dali bi mogla na Core2duo i 4gb rama?
Za osnovne stvari bez problema,slobodno instaliraj.
A koje su to osnovne stvari? :mrgreen:
Smajo, ma radi cener ko doxa, ne stekaje i tako to :thumbup:
Image
Tesla Edison

#4189 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Uzmi još i SSD i nema problema. Radiće ko sat.

Windows sve manje i manje je OS a sve više je obični Cloud portal. Sve polako prelazi na Cloud tako da desetka nije zahtjevna ni sekunde. Slobodno instaliraj.

Imaš sad dosta jeftinih SSD-ova koji nevjerovatno preporode računar. Ja sam na na Pentium 4HT 3.0 sa 2 GB RAM-a i SSD-om od 128 GB instalirao Windows 10 i isti radi ko munja. Nevjerojatno je koliko je HDD usko grlo svakog računara. Još kad dodaš tomu da nema pokretnih ni mehaničkih dijelova, ma ljepota.
Tesla Edison

#4190 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Cossack

#4191 Re: Windows 10

Post by Cossack »

TESLA_EDISON wrote:Bujrum, leglizujte se vrlo jeftino :D

https://www.bug.hr/promo/microsoft-lice ... enama-9373
Kupio Win 10 Pro. Hvala! :thumbup:
Tesla Edison

#4192 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Cossack wrote:

Nema na čemu :)
Quaresma

#4193 Re: Windows 10

Post by Quaresma »

Cossack wrote:

a na ebayu po 5-6 dolara odavno windows 10 keyevi se mogu kupiti :sad:
typeOnegative

#4194 Re: Windows 10

Post by typeOnegative »

ovo su retail kljucevi , i puno pouzdaniji od onih s eBay btw
Tesla Edison

#4195 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

Quaresma wrote:
Cossack wrote:

E bay su ukradene licence ili licence da rasformiranih računara. Dakle pirati i bez veze je bacati novac na to. Bolje imati u tom slučaju neaktiviran win.
febo_acm

#4196 Re: Windows 10

Post by febo_acm »

meni super odgovaraju licence sa rasformiranih računara.
REDDEVILS

#4197 Re: Windows 10

Post by REDDEVILS »

Ja sam prije cetiri godine kupio Windows 10 kljuc sa ebay-a i jos uvjek je aktivan.
febo_acm

#4198 Re: Windows 10

Post by febo_acm »

REDDEVILS wrote:Ja sam prije cetiri godine kupio Windows 10 kljuc sa ebay-a i jos uvjek je aktivan.
ja sam ih kupio najmanje 10. neke sam i prebacivao sa računara na računar... dodao ih na svoj hotmail account. nijedan problem za sada. sve je bolje crackova kako god da se okrene.
Tesla Edison

#4199 Re: Windows 10

Post by Tesla Edison »

REDDEVILS wrote:Ja sam prije cetiri godine kupio Windows 10 kljuc sa ebay-a i jos uvjek je aktivan.
Pazi, može ono tebi raditi i vjerovatno će ti i raditi trajno. MS-u više win nije u fokusu, oni pare ubiru na Azureu, Office 356, Microsoft 365, hyper-v, serverima i ostalim servisima. Ja sam aktivirao Windows 10 sa windows 7 licencom prošle godine, dakle daleko iza roka za besplatnu nadogradnju, pozvao 080 020 230 i aktivirali mi bez problema. Kao napravili izuzetak ali ko god da pozove, aktiviraće. Dijele windowse i šakom i kapom.

Stvar je u tome što, kad bih ja kupio eBay ključ, kopkalo bi me stalno jer jednostavno to meni nije to. A da će raditi sa tim licencom, radiće sigurno bez problema.
Cossack

#4200 Re: Windows 10

Post by Cossack »

Quaresma wrote:
Cossack wrote:

Dakle razlika citavih 6 dolara :) Just wow :D
Post Reply