Chagalj wrote:irac300 wrote:Čovjek ti pokazuje da se s brojevima možeš igrati kako hoćeš ako se znaš služiti matematikom. A matematika je nauka stara skoro kao i ljudska civilizacija.
Kur'an je druže moj htio ti to priznati ili ne, nastao mnogo kasnije, kada su mnoge naučne discipline bile već dobrano razvijene, pa tako i matematika. Svaki bolji matematičar iz tog perioda mogao se poigrati brojevima kroz sure i ajete.
Al' pošto ti to ne možeš skontati, jer sve shvaćaš kroz prizmu božanskog i natprirodnog, normalno da u tvojoj glavi svaka brojka izgleda kao božiji potpis. Čak te i razumijem u neku ruku, imaš svog zamišljenog heroja i ne želiš se pomiriti da on ne postoji.
Svi smo to prošli, neko s Djeda Mrazom, neko sa Supermenom... nadoće i tebi nekada.

ko ti kazes da su to ljudi programirali tako? jelde?
znaci ljudi su sastavili tekst iz kojeg mozes izvuci velike brojeve koji su djeljivi sa brojem 19, zar ti stvarno mozes vjerovati da broj od 274 cifri su uspjeli programirati u tekst da bude djeljiv. jesi li vjestan sta ovo znaci??
a ja vjerujem da nisi svjestan.
Svaki bolji matematičar iz tog perioda mogao se poigrati brojevima kroz sure i ajete.
pokazi mi kako su uspjeli programirati broj od 274 cifre u tekst da bude djeljiv sa 19
Pusti ih ba. Kad treba, Muhammed je mogao putovati kroz vrijeme da sazna sta su Grci pisali i sta ce njegovi sljedbenici 150 godine poslije njega prevesti. Isto tako, MUhammed je imao vremena pisati knjigu koja ce obradjivati pravne aspekte, ekonomske aspekte zivota, medjuljudske odnose, samoizgradnju, voditi ratove, kreirati strategiju a jos uz to ubacivati matematicke kombinacije brojeva itd itd. Onaj ko nece da prihvati, on ce naci hiljadu i jedan razlog i hvatace se za slamkicu koliko god ona apsurdna bila.
I sto je najzanimljivije, Kur'an je objavljivan u periodu od 23 godine a u te 23 godine ni jednom se nisu uplelele Muhammedove emocije u isti. Tri godine je bio u izolaciji sa kompletnom porodicom i u te tri godine su izasle sure poput sure Kehf, Mulk, Bizantijci, Pauk, Pcela... Sure koje apsolutno nisu ni u kakvoj vezi sa Muhammedovim stanjem i pozicijom u drustvu.
Nego ovo je sve vise pomahnitalo u svom samoljublju, egu, i prividnom blagostanju pa nema reference prema realnosti. Nije dzaba nama propisan post, koji te treba vratiti u realnost s vremena na vrijeme. Mi (u Evropi) sada zivimo u dobu blagostanja i imamo problem imaginacije. Kao da je rat davno bio... Kad nisi imao sta da jedes i kada si se borio za goli opstanak. U takvoj situaciji je Muhammed bio 21 godinu od 23 koliko je pozivao ljude u islam i zamisli sad covjeka koji sa gladnim stomakom pravi pravni, ekonomski i politicki sistem koji ce 1400 godina kasnije ostati nepromjenjen i koji planira unaprijed koliko ce slova gdje upisati i koju ce rijec upotrijebiti...