Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Chagalj

#4176 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

belfy wrote: nema problema, cim ti meni objasnis kako je moguce da se samo jedan razlomak (1/7) ocituje onako kao onaj dati na slici.

dakle: ti meni objasnis kako je moguce ono sa slike, a ja tebi kako je moguce to iz Kur'ana. moze?
sporedis Kuran sa matematikom iz prirode, to je sporedjenje kruska i jabuka, ne ide to jarane.

nemozes sporediti matematiku iz prirode sa tekstovima koji su brojcano programirani, jer to nije ista grana.
Chagalj

#4177 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

animals wrote:Ajde nek mi neko objasni, koje je vjere Bog..svi se na njega pozivaju, za njega ginu..
svojataju ga..jel musliman, krscanin ili nesto trece..majka svi pitanja..
nista od toga.
irac300

#4178 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Chagalj wrote:
irac300 wrote:Čovjek ti pokazuje da se s brojevima možeš igrati kako hoćeš ako se znaš služiti matematikom. A matematika je nauka stara skoro kao i ljudska civilizacija. Kur'an je druže moj htio ti to priznati ili ne, nastao mnogo kasnije, kada su mnoge naučne discipline bile već dobrano razvijene, pa tako i matematika. Svaki bolji matematičar iz tog perioda mogao se poigrati brojevima kroz sure i ajete.
Al' pošto ti to ne možeš skontati, jer sve shvaćaš kroz prizmu božanskog i natprirodnog, normalno da u tvojoj glavi svaka brojka izgleda kao božiji potpis. Čak te i razumijem u neku ruku, imaš svog zamišljenog heroja i ne želiš se pomiriti da on ne postoji.
Svi smo to prošli, neko s Djeda Mrazom, neko sa Supermenom... nadoće i tebi nekada. :D
ko ti kazes da su to ljudi programirali tako? jelde?

znaci ljudi su sastavili tekst iz kojeg mozes izvuci velike brojeve koji su djeljivi sa brojem 19, zar ti stvarno mozes vjerovati da broj od 274 cifri su uspjeli programirati u tekst da bude djeljiv. jesi li vjestan sta ovo znaci??
a ja vjerujem da nisi svjestan.

Svaki bolji matematičar iz tog perioda mogao se poigrati brojevima kroz sure i ajete.
pokazi mi kako su uspjeli programirati broj od 274 cifre u tekst da bude djeljiv sa 19
Je l' da, tebi uopšte nije jasno šta sam ti pokušao reći? :mrgreen: Čovječe, ja nisam matematičar, numerolog, astronom... Mrzim brojeve, al' govorim ti da imaju ljudi i danas, a i prije koji su odlično baratali s brojkama i matematikom uopšte, te da su se mogli poigrati sa surama i ajetima. Nikakve natprirodnosti u tome. Ti da se družiš sa Dynamom ili Copperfieldom davno bi ostavio islam i izmislio novu religiju posvećenu njima. Ovo najozbiljnije mislim.
belfy

#4179 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

S4mpion wrote:
belfy wrote: cuj opet ja. pa pokusavam da ti objasnim, ali opasno se opires.

s4ampione, religija je institucionalizirana vjera. dakle institucije koje su ljudi pravili.
znaci po tebi Islam nije vjera? cudan neki vjernik onda...

evo, ja cu tebi kao najlosiji dokaz (wiki) staviti link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Religion
gdje kaze: "A religion is an organized collection of beliefs..".
da napravimo sazetak:
- ja sam rekao da nema u Kur'anu religije, te pitao da mi ponudis izvor iz Kur'ana gdje se propagira religija ti nisi;
- ja ti ponudio svoje pojasnjenje uz "dokaz sa wiki" sta je religija i cekam odgovor...

dakle, kako je Kur'an religija? odakle ti to i koje argumente mozes ponuditi? ikakav dokaz?

P.S. da li ti znas uopste razliku izmedju krscanstva i Crkve? da li znas ista o vjeri i religiji uopste? na ovo odgovori ako imas odgovor iznad, jer inace je nepotrebno...
Pročitaj Kur`an, vrlo brzo ćeš uvidjeti da se upravo Kur`an odlično uklapa u tvoju definiciju religije. U Kur`anu su uređeni zakoni, obaveze, pravila, međuljudski odnosi, svjetonazor, zar ti to ne liči na sistem?
cuj, ja sam Kur'an procitao vjerovatno dok si ucio hodati (ili ranije). i tacno znam da se ne uklapa u definiciju religije. posto vidim da volis pricati na pamet ja bih samo kratko da te pitam u tom tvom prostoru komfora - ko je birao hodje i kako za muhameda, a kako to ide danas. drugo pitanje je: ko je bio reis u muhamedovo doba.

nadam se da ce neko sa tako mnogo znanja kao ti dati odgovore na koje cu ja morati priznati da nisam u pravu.

ako se to ne desi, onda ces ti morati priznati da nemas pojma sta je vjera, sta religija i gdje Islam u sve to spada. moze?
fatamorgana

#4180 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Chagalj wrote:
fatamorgana wrote:Ćagalj, gdje nestade moj post na onoj temi anamo, javno te izazivam! :lol:
neznam kojem postu pricas??? jesi li to postirao nesto na onoj temi gdje trazim matematicare?
Da, neko je pobrisao, ja taman bio napisao matematiĆko rješenje u tvoju korist! 8-)
nasa

#4181 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

pa vidis da sam Bog u Kur'anu kaze zadovoljan sam da vam islam bude religija...IZ nije religija, oni su kao nekakvi predstavnici religije
animals

#4182 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Chagalj wrote:
animals wrote:Ajde nek mi neko objasni, koje je vjere Bog..svi se na njega pozivaju, za njega ginu..
nista od toga.
Znaci nije on izmislio religije i pisao ili diktirao Kuran ili Bibliju..to su ljudske izmisljotine..
Chagalj

#4183 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Towelie wrote:
i sta je sa ovim, jeli ovo negdje nadjeno u svetoj knizi koja tvrdi da je od boga ili sta hoce se sa ovim pokazati???
Chagalj, druze, masis poentu. Stvar je u tome sto se ova "brojcana cuda" mogu naci i na drugim mestima, kao u primeru gore. Slicnu numerlosku kodifikaciju su ljudi otkrili i kod Biblije, pa je to per se ne definise kao Boziju rec. Lepo je znati ove stvari vezano za broj harfova i 19 kao osnovu, ali to nije primarno u Islamu.Kur'an je knjiga koja se promislja na tako mnogo nivoa, numeroloski je jedan od manje bitnih svakako. Mogao si procitati neki tefsir umesto sto ulazes silno vreme postirajuci sve ovo. Usput, dobar deo forumasa samo preskroluje ovo i ne cita. Postao sam ti jos odavno odgovor Hakije Kanurica vezano za ove stvari sto ti postujes ovde na forumu.
odgovorio sam ti vec na ovaj post ali bi htio jos nesto da dodam
Lepo je znati ove stvari vezano za broj harfova i 19 kao osnovu, ali to nije primarno u Islamu.
primarno znanje u islamu ili bolje reci Kuranu jeste njegova uputa iz teksta, to je primrano ali problem na ovom forum sto ateisti ne priznaju to primarno znanje iz kurana je je nezamislivo za njih da je to od Boga, nego neko tamo pisao po pecinama, Boga pitaj kad i kako i gdje...eh znaci ovdje nije vazno vise pricati o tom primarno mznanju jer ga ne priznaju, ali zato imamo izmedju ostalog i brojcana cuda kojoa imaju funkciju da pojacaju ovo primarno znanje da je to od Boga a ne od ljudi, to je funkcija brojcanih cuda, a ne da bi mi ovdje kuburili koja cifra je djeljiva a koja nije, poenta je da se nemoze uraditi nikad, ni u proslosti, ni sad, ni u buducnost nesto kao Kuran da bude iskusenje nevjernicima i izaov pravi a vjernicima da se poveca vjerovanje.

Svi me ovdje pitaju, kako mozes znati d aje Kuran od Boga, e pa evo vam ga prilozio sam oocit primjer smo sa jednom malom surom iz Kurana fatihom koja ima 7 ajeta, i nemoguce je uraditi tako nesto, samo Bog zna koliko tu jos ima kombinacija koje trebaju da se otkriju sto jos vise cini nemogucnim da se replicira i pokusa imitirati to.

Znaci brojcana cuda su potpora za primarno znanje (uputa iz Kuranskog teksta)
animals

#4184 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

nasa wrote:pa vidis da sam Bog u Kur'anu kaze zadovoljan sam da vam islam bude religija...IZ nije religija, oni su kao nekakvi predstavnici religije
Ovo ne bi ni djeca povjerovala..
belfy

#4185 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

Chagalj wrote:
belfy wrote: nema problema, cim ti meni objasnis kako je moguce da se samo jedan razlomak (1/7) ocituje onako kao onaj dati na slici.

dakle: ti meni objasnis kako je moguce ono sa slike, a ja tebi kako je moguce to iz Kur'ana. moze?
sporedis Kuran sa matematikom iz prirode, to je sporedjenje kruska i jabuka, ne ide to jarane.

nemozes sporediti matematiku iz prirode sa tekstovima koji su brojcano programirani, jer to nije ista grana.
ne poredim ja Kur'an. ja sam tek uzeo jedan razlomak od beskonacno njih. ti poredis Kur'an sa matematikom iz prirode i to je upravo poredjenje krusaka i jabuka. to si jako lijepo rekao. i, upravo, kao sto si rekao to nije ta grana. za nju se ne treba drzati, ali izgleda dzaba ti pricali nevjernici ili vjernici. moram reci da sam predavao i u osnovnoj skoli i ima teskih slucajeva, ali ti si svoj mozak jednostavno ogranicio. ne znam kako drugacije da ti kazem. ovo sto ti cinis je na nivou 4-6 razreda osnovne skole i tu djeca budu fascinirana takvim stvarima. bas kao sto budu iznenadjena kad im napises broj preko hiljadu. bas tako si i ti fasciniran brojem od desetina cifara. to je djecije. decimala od bezbroj cifara je interesanta isto tako, pa se niko ne hvali kako je broj PI ili "e" bozanski. to je jednostavno djecije i smijesno...
belfy

#4186 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

nasa wrote:pa vidis da sam Bog u Kur'anu kaze zadovoljan sam da vam islam bude religija...IZ nije religija, oni su kao nekakvi predstavnici religije
religija ili vjera?
„Danas sam vam vjeru vašu usavršio, i blagodat Svoju prema vama upotpunio, i zadovoljan Sam da vam islam bude vjera!“ (el-Ma'ida, 3.)
neznanje ili spin...ili filozofiranje?
rekoh vec da sam Kur'an procitao davno i moje pamcenje slabi, ali ne bas toliko...

P.S. sumnjam da bi chagalj uspio naci rijec religija u Kur'anu :-)
Last edited by belfy on 12/10/2014 20:59, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#4187 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

Chagalj wrote:
L u c i f e r wrote:Ja volim jednostavno: zasto bi se bog uopste igrao zmire sa ljudima i ko biva im isaretio nesta kroz matematicke obrasce i sablone?

Zasto skrivenost boga?
pa Bog je u Kuranu naznacio da je to jedno od najveci cuda broj 19

Bog kaze:

30. Nad njim je devetnaest
31. I učinili smo nadzornicima vatre samo meleke, i broj njihov učinili samo iskušenjem za one koji ne vjeruju: da se uvjere oni kojima je data Knjiga, i onima koji vjeruju poveća vjerovanje; i da ne sumnjaju oni kojima je data Knjiga i vjernici; i da kažu oni u srcima čijim je bolest i nevjernici: "Šta želi Allah ovim primjerom?" Tako zabluđuje Allah koga hoće, a upućuje koga hoće. A zna vojske Gospodara tvoga samo On. I ovo je samo opomena smrtnicima.
...
35. Zaista je on jedan najveći,

kad pocnes dijeliti suru fatiha naprimjer sa prosti broj 19 sto je djeljiv samo sa 1 i sa sobom.

pa vidis poslije da su ogromne cifre bez decimala, sto nam jasno upucuje da je programiran tekst u znaku 19 bas kao sto je naznaka u Kuranu sa devetnest.

kako meni moze broj 19 povecati vjeorvanje osim na ovaj nacin koje sam prezentovao, i kako to moze tebi koji nevjerujes u Kuran biti iskusenje, jer te izaziva Allah kroz Kuran ak osumnjas da je to moja knjiga uradi nesto slicno onda ako si u stanju.
Odustajem.
nasa

#4188 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

pa ovisi za koji prevod potegnes ali @belfy bezveze insistiras
jednostavno nisi upravu, islam odnosno Kur'an itekako ocekuje od vjernika udruzivanje, organizovanje itd.pa eto ti to nazovi kako hoces ali sasvim je jasno da se radi o religiji
Sasvim druga je stvar sto ti tu uvodis u pricu IZ koja nema veze s prvim, niti to sama tvrdi vec djeluju kao predstavnici muslimana na odredjenom prostoru...u nedostatku islamske drzave
Chagalj

#4189 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote:
Chagalj wrote:
irac300 wrote:Čovjek ti pokazuje da se s brojevima možeš igrati kako hoćeš ako se znaš služiti matematikom. A matematika je nauka stara skoro kao i ljudska civilizacija. Kur'an je druže moj htio ti to priznati ili ne, nastao mnogo kasnije, kada su mnoge naučne discipline bile već dobrano razvijene, pa tako i matematika. Svaki bolji matematičar iz tog perioda mogao se poigrati brojevima kroz sure i ajete.
Al' pošto ti to ne možeš skontati, jer sve shvaćaš kroz prizmu božanskog i natprirodnog, normalno da u tvojoj glavi svaka brojka izgleda kao božiji potpis. Čak te i razumijem u neku ruku, imaš svog zamišljenog heroja i ne želiš se pomiriti da on ne postoji.
Svi smo to prošli, neko s Djeda Mrazom, neko sa Supermenom... nadoće i tebi nekada. :D

znaci ljudi su sastavili tekst iz kojeg mozes izvuci velike brojeve koji su djeljivi sa brojem 19, zar ti stvarno mozes vjerovati da broj od 274 cifri su uspjeli programirati u tekst da bude djeljiv. jesi li vjestan sta ovo znaci??

Svaki bolji matematičar iz tog perioda mogao se poigrati brojevima kroz sure i ajete.
pokazi mi kako su uspjeli programirati broj od 274 cifre u tekst da bude djeljiv sa 19
Je l' da, tebi uopšte nije jasno šta sam ti pokušao reći? :mrgreen: Čovječe, ja nisam matematičar, numerolog, astronom... Mrzim brojeve, al' govorim ti da imaju ljudi i danas, a i prije koji su odlično baratali s brojkama i matematikom uopšte, te da su se mogli poigrati sa surama i ajetima. Nikakve natprirodnosti u tome. Ti da se družiš sa Dynamom ili Copperfieldom davno bi ostavio islam i izmislio novu religiju posvećenu njima. Ovo najozbiljnije mislim.

da tu ci jedan primjer lahak da vidis sam jeli natprirodno ili nije, posto vidim da se nebakces sa matematikom

u fatihi imamo ogromna broj koji je djeljiv kako god okrenes, ili pravo ili naopako

evo ovaj

(1 19 786 17 581 12 618 11 241 19 836 18 1072 43 6009) / 19 = 630453556901377953901044009530128211

okrenemo naopako
(6009 43 1072 18 836 19 241 11 618 12 581 17 786 19 1) / 19 = 3162858459046506275848220066216725589

obadva su djeljiva sa 19 kako god okrenes

pogledaj jednostavan nacin zasto je to tesko uraditi

144 / 12 =12

okrenemo naopako

441 / 12 = 36.75 vidis vise nije djeljiv sa 12 jer ima decimale

i kako onda mozes reci za ovaj veliki broj da nema nista natprirodno??
Chagalj

#4190 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

animals wrote:
Chagalj wrote:
nista od toga.
Znaci nije on izmislio religije i pisao ili diktirao Kuran ili Bibliju..to su ljudske izmisljotine..
neznaci, nego ti neznas sta znaci musliman, ni krscanin n izidov jer da znas nebi ni pitao to pitanje.

musliman znaci biti pokoran Bogu, ako je Bog pokoran Bogu, pokoran sam sebi ili nekom drugom bogu???

krscanin znaci od rijeci kristos na grscki sto znaci Mesija/Mesiha/masih na nas pomaznik, na engleski annointed. isus je bio pomaznik Mesih/mesija, samim svojim dodirom je potirao ljude i lijecio ih od bolesti i mrtve ozivljavao bozijom voljom. a Zidov znaci, dolazi od rijeci Juda, Juda je bio praunuk Abaraham, pa ako je Bog bio praunuk abrahama onda ti je pitanje na mjestu :-)
animals

#4191 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Bog izgleda bio jak matematicar..jedan od najveci..
e moj Boze, sta sve ne rade sa tobom..
belfy

#4192 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

nasa wrote:pa ovisi za koji prevod potegnes ali @belfy bezveze insistiras
jednostavno nisi upravu, islam odnosno Kur'an itekakop ocekuje od vjernika udruzivanje, organizovanje itd.pa eto ti to nazovi kako hoces ali sasvim je jasno da se radi o religiji
Sasvim druga je stvar sto ti tu uvodis u pricu IZ koja nema veze s prvim, niti to sama tvrdi vec djeluju kao predstavnici muslimana na odredjenom prostoru...u nedostatku islamske drzave
da, samo sto nije udruzivanje, nego jedinstvo, sto nije ni blizu. prvo jedna "greska", sada druga. ne ide tako naso... mogu i ja lagati, samo onda se samo dzaba prepiremo. plenum je jedinstvo. vlada je udruzivanje. i NVO je udruzivanje.

i IZ itekako ima veze (i ona je udruzivaje), bas kao sto si na pocetku sama rekla. zasto sada drugi stav?

nemam pojma zasto pokusavasc sici stepenicu nize sa diskusijom. malo sam zatecen. sada sa tobom i s4mpionom mogu na istoj stepenici reci da i te drzave koju pominjes, nema u Kur'anu. bas kao i njemu. nigdje nije navedeno kako se odredzuje ko ce biti predsjednik, ko ministri, ko hodze, a ko buranija. dakle Kur'an je uputstvo za vjeru, za pojedinca. nigdje ne kaze ko tog pojedinca treba jahati, niti ko mu treba uzimati pare. ako imate argumente protiv, sad vas je dvoje. i ti i s4mpion. dajte ih. nije valjda da trazim previse od upucenih bolje od mene?
belfy

#4193 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

Chagalj wrote: da tu ci jedan primjer lahak da vidis sam jeli natprirodno ili nije, posto vidim da se nebakces sa matematikom

u fatihi imamo ogromna broj koji je djeljiv kako god okrenes, ili pravo ili naopako

evo ovaj

(1 19 786 17 581 12 618 11 241 19 836 18 1072 43 6009) / 19 = 630453556901377953901044009530128211

okrenemo naopako
(6009 43 1072 18 836 19 241 11 618 12 581 17 786 19 1) / 19 = 3162858459046506275848220066216725589

144 / 12 =12

okrenemo naopako

posto vidim da te strah da mi odgovaras, samo bih jedno pitanje da postavim, posto koristis ovaj termin "ovaj velik broj". koji je najveci broj?
5 0 5

#4194 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

animals wrote:
Chagalj wrote:
nista od toga.
evo, sta bog o tome kaze. :D

Image
Chagalj

#4195 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

belfy wrote:
Chagalj wrote: da tu ci jedan primjer lahak da vidis sam jeli natprirodno ili nije, posto vidim da se nebakces sa matematikom

evo ovaj

okrenemo naopako

144 / 12 =12

okrenemo naopako

posto vidim da te strah da mi odgovaras, samo bih jedno pitanje da postavim, posto koristis ovaj termin "ovaj velik broj". koji je najveci broj?
evo sav se tresem koliko me strah, cujstrah, jedino da ti neodgovorim je ako promasim ili ne skontam pitanje.

nema najveceg broja, brojevi su beskonacni.
nasa

#4196 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

ma nije, Kur'an jeste prvenstveno uputa pojedincu ali i islamskom drustvu, ne u smislu kako to danas zive mnoge islamske drzave ali....imaju pravo da zive svoju verziju islamskog drustva
Ja ustvari uopce ne kontam sta ti hoces da dokazes, pominjes nije religija sad nije predvidjeno kao drzava, to su dva razlicita pojma...
Islam jeste religija i jeste od Boga zahtjev za islamskim drustvom ali ne striktno definisano kakvo to drustvo mora iti u svim vemenima i zauvijek, postoje neka nacela koja su definisana, neka su ostavljena covjeku da ih uskladi, upravo to i cini islam prilagodljivim...
Serijat je pak pokusaj da se ta drzava i drustvo definise na jedan detaljniji nacin.

Zato se jesam s tobom slozila oko IZ kao sto bih se slozila i da su potegao serijat, sto je svakako bolji primjer od IZ, da ista nije nuzna da bi se ostvarilo islamsko drustvo i drzava, da nije predvidjena kao institucija islamom itd.
apsidejzi

#4197 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Chagalj wrote:

Pusti ih ba. Kad treba, Muhammed je mogao putovati kroz vrijeme da sazna sta su Grci pisali i sta ce njegovi sljedbenici 150 godine poslije njega prevesti. Isto tako, MUhammed je imao vremena pisati knjigu koja ce obradjivati pravne aspekte, ekonomske aspekte zivota, medjuljudske odnose, samoizgradnju, voditi ratove, kreirati strategiju a jos uz to ubacivati matematicke kombinacije brojeva itd itd. Onaj ko nece da prihvati, on ce naci hiljadu i jedan razlog i hvatace se za slamkicu koliko god ona apsurdna bila.

I sto je najzanimljivije, Kur'an je objavljivan u periodu od 23 godine a u te 23 godine ni jednom se nisu uplelele Muhammedove emocije u isti. Tri godine je bio u izolaciji sa kompletnom porodicom i u te tri godine su izasle sure poput sure Kehf, Mulk, Bizantijci, Pauk, Pcela... Sure koje apsolutno nisu ni u kakvoj vezi sa Muhammedovim stanjem i pozicijom u drustvu.

Nego ovo je sve vise pomahnitalo u svom samoljublju, egu, i prividnom blagostanju pa nema reference prema realnosti. Nije dzaba nama propisan post, koji te treba vratiti u realnost s vremena na vrijeme. Mi (u Evropi) sada zivimo u dobu blagostanja i imamo problem imaginacije. Kao da je rat davno bio... Kad nisi imao sta da jedes i kada si se borio za goli opstanak. U takvoj situaciji je Muhammed bio 21 godinu od 23 koliko je pozivao ljude u islam i zamisli sad covjeka koji sa gladnim stomakom pravi pravni, ekonomski i politicki sistem koji ce 1400 godina kasnije ostati nepromjenjen i koji planira unaprijed koliko ce slova gdje upisati i koju ce rijec upotrijebiti...
fatamorgana

#4198 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:Očito ne vrijedi čim se ne poštuje, evo i na forumu često nema tog jedinstva. Vehabije vuku na jednu stranu, kuranije na drugu, šije na treću, sunije na četvrtu ....
Pročitaj Kur`an, uvidjet ćeš da vrijedi:
Kur`an konstantno naglašava bitnost jedinstva među muslimanima
Pa vi koji ga čitate od kad je objavljen ni vama ne vrijedi to jedinstvo jer ga objektivno nema, evo šta napisah na stranici 166:

" Pa tog jedinstva nema i to odmah od Muhamedovog preseljenja, odmah se izvukoše krivi bodeži i to ne u prenesom značenju već su i upotrebljene njihove oštrice baš onako svojski.
Vjerovatno nisu dobro shvatili poruku Kur'ana.

"Očito ne vrijedi čim se ne poštuje, evo i na forumu često nema tog jedinstva. Vehabije vuku na jednu stranu, kuranije na drugu, šije na treću, sunije na četvrtu" ....

"Zaboravih, domaći kleronacionalisti na petu".

Evo sve što napisah, hronološki , radi kompletnosti odgovora. :)
belfy

#4199 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

Chagalj wrote:
belfy wrote:

evo ovaj

okrenemo naopako

144 / 12 =12

okrenemo naopako

evo sav se tresem koliko me strah, cujstrah, jedino da ti neodgovorim je ako promasim ili ne skontam pitanje.

nema najveceg broja, brojevi su beskonacni.
lijepo da si priznao da ne odgovaras ako ne skontas pitanje. to mnogo toga objasnjava.

de mi sada reci, ako je brojeva beskonacno - koliko je primjera sa brojevima kao 1/7 moguce?
Chagalj

#4200 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

apsidejzi wrote:
Chagalj wrote:

Pusti ih ba. Kad treba, Muhammed je mogao putovati kroz vrijeme da sazna sta su Grci pisali i sta ce njegovi sljedbenici 150 godine poslije njega prevesti. Isto tako, MUhammed je imao vremena pisati knjigu koja ce obradjivati pravne aspekte, ekonomske aspekte zivota, medjuljudske odnose, samoizgradnju, voditi ratove, kreirati strategiju a jos uz to ubacivati matematicke kombinacije brojeva itd itd. Onaj ko nece da prihvati, on ce naci hiljadu i jedan razlog i hvatace se za slamkicu koliko god ona apsurdna bila.

I sto je najzanimljivije, Kur'an je objavljivan u periodu od 23 godine a u te 23 godine ni jednom se nisu uplelele Muhammedove emocije u isti. Tri godine je bio u izolaciji sa kompletnom porodicom i u te tri godine su izasle sure poput sure Kehf, Mulk, Bizantijci, Pauk, Pcela... Sure koje apsolutno nisu ni u kakvoj vezi sa Muhammedovim stanjem i pozicijom u drustvu.

Nego ovo je sve vise pomahnitalo u svom samoljublju, egu, i prividnom blagostanju pa nema reference prema realnosti. Nije dzaba nama propisan post, koji te treba vratiti u realnost s vremena na vrijeme. Mi (u Evropi) sada zivimo u dobu blagostanja i imamo problem imaginacije. Kao da je rat davno bio... Kad nisi imao sta da jedes i kada si se borio za goli opstanak. U takvoj situaciji je Muhammed bio 21 godinu od 23 koliko je pozivao ljude u islam i zamisli sad covjeka koji sa gladnim stomakom pravi pravni, ekonomski i politicki sistem koji ce 1400 godina kasnije ostati nepromjenjen i koji planira unaprijed koliko ce slova gdje upisati i koju ce rijec upotrijebiti...
tako je , ali eto oni kontaju Muhammed je toliko nadaren i imao toliko vremena da programira brojcano Kuran a uopste ne govori nikome o tome nego njegovi sljedbenici to otkriju nakon 1400 godina pomocu kompijutera. Zasmisli se ti u ratu boris se za goli zivot i da pises knjigu koju programiras brojcano, pa heeej, nepada ti napamet tako nesto :-) ni u najludjem snu gubiti vrijeme na to, ali Bogu je lahko da izgovor recenicu koja ce biti brojcano perfektna da je nemozes imitirati , isto kao sto niko nemoze imitirati recimo suru fatiha, ili jos manje, niko nije u stanju da programira i imitara recenicu od 4 rijeci, Bismillu jer je i ona programirana sa 19 da budu brojevi od 73 cifre djeljivi sa 19.

ovo sto sam im prezentirao su jasni i ocita cuda , koje mogu da vide, opipaju svojim rukama i sami provjere sa ovim digitronima, znaci mi pricamo o vidljivim cudima ali ljudi nece da razmisljaju svojom glavu.
Locked