ExNihilo wrote: ↑21/09/2021 16:04
Prema podacima Agencija za statistiku BiH, imamo cca. 800.000 zaposlenih i 400.000 nezaposlenih. Dakle, ukupna radna snaga Bosne i Hercegovine gravitira oko tih 1.2 miliona ljudi. Činjenica da nam ekonomija ne može apsorbovati pišljivih 1.2 miliona ljudi porazna je sama po sebi.
Eh sad, to ne znači da treba otići još 400k ljudi da bismo doseli tačku ravnoteže. Prema ILO metodologiji, koja pod nezaposlenima računa isključivo one koji ne rade, ali žele raditi, što će reći nezaposlenim ne smatra radnike u sivoj ekonomiji ili one koji prosto ne žele da rade, nezaposlenost se kreće oko 16%. Što bi značilo da imamo cca. 200 hiljada zaista nezaposlenih.
Međutim, treba uzeti u obzir još jedan faktor. Ekonomije imaju nešto što se zove prirodna stopa nezaposlenosti. Drugim riječima, kakva god da je ekonomija, koliko god povoljni bili makroekonomski uvjeti, uvijek postoje ljudi koji ne žele da rade ili ne mogu naći posao jer su bukvalno neadaptirani za bilo kakav rad. Za razvijene ekonomije ta stopa se tipično kreće između 3% i 5%.
Međutim, kada ekonomija doživi dugoročan šok, recimo prođe kroz rat ili deceniju recesije, prirodna stopa nezaposlenosti obično poraste, jer ljudi izgube vještine koje su potrebne za tržište rada ili se adaptiraju na život bez redovnih primanja. Koliko je meni poznato, kod nas ne postoje ekonomisti koji se ozbiljno bave procjenom takve stope za BiH, ali ja sam proprilično siguran da ona nije ispod 10% za ekonomiju u kojoj još uvijek ima veliki broj doslovno nepismenih.
Tako da bih ja vrlo paušalo procijenio kako treba otići barem 180k ljudi da bismo počeli osjećati opći pritisak na plate. Eh sad, fazon je u tome što odlaze i zaposleni, pogotovo visokoobrazovana radna snaga, koju ovaj bazen nezaposlenih ne može lako zamijeniti. Kada ode takav radnik, nama i dalje ostaje 180k koji moraju otići, jer nezaposleni neće uzeti njegovu poziciju, zato što nemaju potrebne vještine. Ali uzevši u obzir da naša ekonomija dominantnu zaposlenost bilježi u djelatnostima trgovine na malo i prerađivačke industrije, tj. da smo ekonomija gaća, čarapa, i samoposluga, ne vjerujem kako je taj problem naglašen. Istina, odlaze doktori i programeri, ali njih je svakako malo u ukupnoj strukturi zaposlenih.
Cijeli proces je moguće ubrzati širenjem ekonomije (dakle, povećanjem broja radnih mjesta) ili obukom ovih što nemaju vještine, naravno.