Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#4176 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

TESLA_EDISON wrote:Meni nikako neće biti jasno zašto Željeznice nisu uveli gradsku liniju. Recimo Jošanica - Ž. stanica i Tarčin-Ž. stanica. Nakon uvođenja Talga imalu sad dosta starih vagona za te linije. Mogu napraviti polaske svakih 15 minuta i bilo bi idealno a gužve bi se sigurno smanjile.
Pričalo se o tome godinama. Ali, meni najveći problem jeste što pruga nije pravljena za prigradski prevoz. Pružni prelazi su očajni. Nema dva kolosjeka na većini dionice. Treba uložiti bruku u stanice (ne mogu ograditi grasove stanice, a kamoli šta drugo).

Željeznica u očajnom stanju. Kanton nema para za Gras, a kamoli da daje Željeznicam koje su na pederalnom nivou.

Da je željeznica sa dva kolosjeka, bez pružnih prelaza, sa uređenim stanicama - bolje bi bilo živjeti u dolini Bosne, i vozariti u Sarajevo. Pao bi pritisak na doseljavanje u Sarajevo - i to ne odgovara nekim drugim interesima.

Ima planirana i nova trasa pruge od Raljeva pored autoputa, pa na Osjek i Blažuj. To bi rasteretilo tranzitni teretni saobraćaj na pruzi i omogućilo da se željeznica koristi za prigradski saobraćaj.
Haris033

#4177 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris033 »

TESLA_EDISON wrote:Meni nikako neće biti jasno zašto Željeznice nisu uveli gradsku liniju. Recimo Jošanica - Ž. stanica i Tarčin-Ž. stanica. Nakon uvođenja Talga imalu sad dosta starih vagona za te linije. Mogu napraviti polaske svakih 15 minuta i bilo bi idealno a gužve bi se sigurno smanjile.
Slažem se da je pruga u KS totalno neiskorištena i da bi se mogle uvesti nekakve linije kako bi se malo gradski saobraćaj rasteretio.
Koliko god to nekome bilo smiješno, trebala bi se iskoristiti i pruga koja vodi do velepekare na Dolac Malti (Čak mislim da ima toliko prostora da se izgradi još jedan kolosijek), ako ne do velepekare, onda bar do one buvlje pijace na Čengić Vili (Kvadrant). Ta pruga se koristi isključivo za potrebe preduzeća "KLAS" (dostava pšenice), i to samo par puta godišnje.

Image

http://i67.klix.com/2nb9j5s.jpg
Tesla Edison

#4178 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Tesla Edison »

Haris033 wrote:
Slažem se da je pruga u KS totalno neiskorištena i da bi se mogle uvesti nekakve linije kako bi se malo gradski saobraćaj rasteretio.
Koliko god to nekome bilo smiješno, trebala bi se iskoristiti i pruga koja vodi do velepekare na Dolac Malti (Čak mislim da ima toliko prostora da se izgradi još jedan kolosijek), ako ne do velepekare, onda bar do one buvlje pijace na Čengić Vili (Kvadrant). Ta pruga se koristi isključivo za potrebe preduzeća "KLAS" (dostava pšenice), i to samo par puta godišnje.

Image

Da vidiš ti to. Na to sam zaboravio.
Eh da je pamet svašta bi moglo ali....
studiorum_tuzlaensis

#4179 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by studiorum_tuzlaensis »

Trebalo bi elektrificirati tu prugu, pa ima tu još masa drugih stvari, iako načelno ideja nije loša. :)
supercali

#4180 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

mayab wrote:
kakaljin wrote:Ovako kod nas treba ocrtati pjesacke i oznake na cesti, da se ne brise nakon 10 dana

Eto ti otkrio toplu vodu, pa kako da se onda stranački podobne firme naplate svake godine za crtkaranje onim temperama ....i ko zna ko je sve tu jos u talu, ugradjen, da ne talasa :run:
Uglavnom, neobicno sam iznenadjen kad primijetih ovih dana da su npr.parkinzi na cesti na Grbavici "podebljani" nekom 3D bojom, ili naljepnicama , i jos sam to na nekim mjestima primijetio
zasto ne urade 3d ove znakove kao izduzene da izgleda kad da stoje na cesti
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4181 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

TESLA_EDISON wrote:
Haris033 wrote:

Image

Da vidiš ti to. Na to sam zaboravio.
Eh da je pamet svašta bi moglo ali....

odgovor je jasan
niko ne misli na opće dobro
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4182 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

Haris.ba wrote:Krenoh napisati, pa vidjeh da je Dope_man napisao.

Samo da dodam. Probane su sve varijante.
Od dogovora sa rajom da se ide jednim autom na posao. Do odlaska sa biciklom na posao. Do javnoga prevoza.

I opet pored svih gužvi - bolje je autom. I to sam u auto, bez igdje ikoga da ga čekam dok dođe, ili na biciklu iz niza razloga (pored toga što nije cjelogodišnje rješenje), ili javnoga prevoza koji je dobar nizašta ako ideš veći broj stanica ili gluho bilo moraš presjedati. Da ne pričam ako imaš dijete, ili neku sličnu obavezu.

Raja dolazi na posao iz Zenice autom. Ima talgo, ali dok on dođe iz Zenice, osijedi. I kuda će on sa talgom ako radi na Ilidži? I takvih primjera bruka.
jasno je ko priča o ovim stvarima na koje si ti odgovarao ili dope

onaj ko radi u salzburgu ili 2 minute od posla u centru sarajeva

dakle ljudi totalka operirani od realnosti sarajevske
supercali

#4183 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Haris.ba wrote:Krenoh napisati, pa vidjeh da je Dope_man napisao.

Samo da dodam. Probane su sve varijante.
Od dogovora sa rajom da se ide jednim autom na posao. Do odlaska sa biciklom na posao. Do javnoga prevoza.

I opet pored svih gužvi - bolje je autom. I to sam u auto, bez igdje ikoga da ga čekam dok dođe, ili na biciklu iz niza razloga (pored toga što nije cjelogodišnje rješenje), ili javnoga prevoza koji je dobar nizašta ako ideš veći broj stanica ili gluho bilo moraš presjedati. Da ne pričam ako imaš dijete, ili neku sličnu obavezu.

Raja dolazi na posao iz Zenice autom. Ima talgo, ali dok on dođe iz Zenice, osijedi. I kuda će on sa talgom ako radi na Ilidži? I takvih primjera bruka.
ima tu svega
ovo sto pisete ima smisla i imate argumente za to
za mene problem je ako ti dolazis autom i hoces da ga parkiras u titovoj
da ga ti parkiras na parking normala bez da smetas nekome da zauzimas 2 mjesta i sl dolazi ti autom koliko zelis

sto se tice guzvi tu ima razloga od toga da ima previse auta do toga da neki peglaju
nisam jednom upratio kolona ja se prestrojim kad ovaj haman stao i tipka na mobitel a ispred njega nema auta na stotine metara i sl
dovoljno je da se jedan uvali na semafor da zatvori i krajnju traku za pravo i jos toga ima

samo zakon provoditi i to je lijek za guzve
vi ako registrujete auto postujete zakon i sl ne trebate brinuti i to je sva filozofija
Skyfox

#4184 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Skyfox »

orinoco wrote:
kakaljin wrote:Ovako kod nas treba ocrtati pjesacke i oznake na cesti, da se ne brise nakon 10 dana
Nedavno su RAD-ovci farbali zebre, dva dana nije se mogao prozor otvoriti od nekog kiselog smrada te bijele boje :(
Na Grbavici neko hladno pregazio tek iscrtane zebre, fino ostali otisci stopala :roll: :P
So What!

#4185 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Sarajevska obilaznica [LOT 2C] - 20. 10. 2017.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#4186 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

amar1994

#4187 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

So What! wrote:
zahvaljujem :kakoste: :thumbup:

Bogu hvala pa su krivinu napravili za ove sto dolaze iz S.Zajke , bilo bi sega da nisu :thumbup:
BadBoy

#4188 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by BadBoy »

Jel se ovi iz kuća ovih uključuju direktno na kružni?
orinoco

#4189 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by orinoco »

So What! wrote:Sarajevska obilaznica [LOT 2C] - 20. 10. 2017.

Image
Jesu li ovdje mogla biti izgrađena tri podzemna pješačka prolaza, umjesto pješačkih zebri na cesti?
kakaljin

#4190 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

orinoco wrote:

Image
Jesu li ovdje mogla biti izgrađena tri podzemna pješačka prolaza, umjesto pješačkih zebri na cesti?
Vjerovatno jesu, ali je ovako jeftinije i uspori saobracaj i sa pjesacima. :-D :-D :-D :-D

I koliko vidim dva pjesacka su bez potrebna osim onoga jednog kod kuca
orinoco

#4191 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by orinoco »

kakaljin wrote:
orinoco wrote:

Image
Vjerovatno jesu, ali je ovako jeftinije i uspori saobracaj i sa pjesacima. :-D :-D :-D :-D

Dobro, dva od tri svakako i nemaju korisnu funkciju, izlaze u jarak za nigdje, ali onaj tamo u S. Zajke, on će zaustavljati protok m/v
So What!

#4192 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

BadBoy wrote:Jel se ovi iz kuća ovih uključuju direktno na kružni?
Ne, kao što vidiš skroz desno, asfaltiraju trotoare, a moći će se uključiti prije kružnog..

Image
kakaljin wrote:Jesu li ovdje mogla biti izgrađena tri podzemna pješačka prolaza, umjesto pješačkih zebri na cesti?
Uz relativno malu frekvenciju pješaka i činjenicom da je ovo privremeno rješenje, a pored toga da su pothodnici pravo skupi objekti, dođemo do zaključka da bi to u neku ruku bilo bacanje para.
Last edited by So What! on 20/10/2017 19:38, edited 1 time in total.
kakaljin

#4193 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

orinoco wrote:
kakaljin wrote:
orinoco wrote:

Dobro, dva od tri svakako i nemaju korisnu funkciju, izlaze u jarak za nigdje, ali onaj tamo u S. Zajke, on će zaustavljati protok m/v
Slazem se svakako, da je bolje da su podzemne prolaze napravili, da dodatno ne usporavaju saobracaj.
kakaljin

#4194 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

So What! wrote:
BadBoy wrote:Jel se ovi iz kuća ovih uključuju direktno na kružni?
Ne, kao što vidiš skroz desno, asfaltiraju im servisnu saobraćajnicu.

Image
kakaljin wrote:Jesu li ovdje mogla biti izgrađena tri podzemna pješačka prolaza, umjesto pješačkih zebri na cesti?
Uz relativno malu frekvenciju pješaka i činjenicom da je ovo privremeno rješenje, a pored toga da su pothodnici pravo skupi objekti, dođemo do zaključka da bi to u neku ruku bilo bacanje para.
Pa ako je mala frekvencija pjesaka onda ih nisu trebali ni praviti, vec samo taj jedan kod kuca. Ili cak pasarelu da su napravili koja bi bila jeftinija nego podzemni prolaz tu kod kuca
Last edited by kakaljin on 20/10/2017 19:40, edited 1 time in total.
So What!

#4195 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

kakaljin wrote:
Pa ako je mala frekvencija pjesaka onda ih nisu trebali ni praviti, vec samo taj jedan kod kuca.
Postoje zebre i na kružnonm u Briješću, ali pješaci tamo skoro da ne prelaze, mogu, ali su rijetki.
amar1994

#4196 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

E haj ti sad meni objasni zasto se i ovi ljudi nisu bunili za izlazak :-) , valjda nema lobija ili sta :lol:
mali_balon

#4197 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mali_balon »

So What! wrote:
Zar nije ovo trebalo ici skroz do pofalica (fabrike duhana) ili je to drugi lot
So What!

#4198 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

amar1994 wrote:E haj ti sad meni objasni zasto se i ovi ljudi nisu bunili za izlazak :-) , valjda nema lobija ili sta :lol:
Nisu oni Aziz Ivazović, da imaju veze u općini. A evo izlaza, za one koji nisu upratili.

Image

Image
orinoco

#4199 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by orinoco »

Iz ove tri bijele zgrade, ljudi ako hoće autom u grad, kojim putem će ići, ne vidim dobro na fotografijama (žuti krug)?

Image
Naslovnica

#4200 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Bila je najava da se danas otvara. Ja sam bio tamo oko 18h, nije bilo otvoreno. Da nisu kasnije ili ništa još uvijek od otvaranja?
Post Reply