Da, furka na pelet je dostigla vrhunac, treba očekivati veliki pad prodaje kotlova na ovu vrstu goriva i proizvođači istih pokušavaju barem putem preprodaje peleta ostvariti neku crkavicu...maks_rs wrote:Kako je krenuo, izguraće na 450 do jeseni . Na peletu se isplati ostati samo ko troši tonu-dvije. Zbog (ne)kvaliteta je ovo još skuplja igranka.
Ovo mi je treća sezona peletarenja...
Prije zime sam napisao da će peleta biti čitavu godinu, ali da će cijena biti oko 350 KM... i eto, nažalost ostvarilo se. Velika cijena i loš kvalitet peleta će mnoge natjerati da se vrate na ugalj ili da pređu na neki drugi vid grijanja.
Ja sam dobio pelet prije mjesec dana, 280 KM/t, uplaćeno prije 2,5 mjeseca. Po strukturi i boji se vidi da je to pelet ispod klase... a i drugi, skuplji nisu ništa bolji. Bio bih srećan ako bi taj pelet imao 3,5 kWh/kg od deklarisanih 4,9 kWh/kg. Nisam imao volje da iskontrolišem, izvagam neku vreću...
Srećom da sam kod uvođenja kotla na pelet bio dovoljno oprezan i ostavio u sistemu kotao na ugalj, pa se relativno komotno osjećam i nisam osuđen da moram biti peletaš.
Kako maks_rs reče to je postala jako skupa igranka!