Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mirzasut

#4176 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mirzasut »

maks_rs wrote:Kako je krenuo, izguraće na 450 do jeseni . Na peletu se isplati ostati samo ko troši tonu-dvije. Zbog (ne)kvaliteta je ovo još skuplja igranka.
Da, furka na pelet je dostigla vrhunac, treba očekivati veliki pad prodaje kotlova na ovu vrstu goriva i proizvođači istih pokušavaju barem putem preprodaje peleta ostvariti neku crkavicu...
Ovo mi je treća sezona peletarenja...
Prije zime sam napisao da će peleta biti čitavu godinu, ali da će cijena biti oko 350 KM... i eto, nažalost ostvarilo se. Velika cijena i loš kvalitet peleta će mnoge natjerati da se vrate na ugalj ili da pređu na neki drugi vid grijanja.
Ja sam dobio pelet prije mjesec dana, 280 KM/t, uplaćeno prije 2,5 mjeseca. Po strukturi i boji se vidi da je to pelet ispod klase... a i drugi, skuplji nisu ništa bolji. Bio bih srećan ako bi taj pelet imao 3,5 kWh/kg od deklarisanih 4,9 kWh/kg. Nisam imao volje da iskontrolišem, izvagam neku vreću... :-) mirniji sam.
Srećom da sam kod uvođenja kotla na pelet bio dovoljno oprezan i ostavio u sistemu kotao na ugalj, pa se relativno komotno osjećam i nisam osuđen da moram biti peletaš.
Kako maks_rs reče to je postala jako skupa igranka!
Fant0m

#4177 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Fant0m »

shlauf wrote:Te iste cijevi ima i Kovanov kotao. Nalaze se sa lijeve gornje strane ispod onog velikog poklopca.
Znam drug, samo sto kod Kovana imaju one ko spirale kroz te cijevi i ciste se jednostavno povlacenjem one polugice koja ih "otresa" i procisti cijevi...ja sam ih i vadio pa cistio cetkom ali nema ni potrebe, minimalno prljavstine ima u njima a koristio sam Fekryjev pelet.

Nego, hajde sredi preko reda taj tvoj pelet :-D
betametazon

#4178 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Sve mi je jasno ali na 160m2 trosi 1.5 (do 2) vrece...uz uvazavanje da je stiropor 10cm i plasticna stolarija :-)

Sa takvom potrosnjom do sudnjeg dana na peletu mozes ostat :)
shlauf

#4179 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Fant0m wrote:
shlauf wrote:Te iste cijevi ima i Kovanov kotao. Nalaze se sa lijeve gornje strane ispod onog velikog poklopca.
Znam drug, samo sto kod Kovana imaju one ko spirale kroz te cijevi i ciste se jednostavno povlacenjem one polugice koja ih "otresa" i procisti cijevi...ja sam ih i vadio pa cistio cetkom ali nema ni potrebe, minimalno prljavstine ima u njima a koristio sam Fekryjev pelet.

MI BONES 065 987 768
sabanss

#4180 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

shlauf wrote:
Fant0m wrote: Znam drug, samo sto kod Kovana imaju one ko spirale kroz te cijevi i ciste se jednostavno povlacenjem one polugice koja ih "otresa" i procisti cijevi...ja sam ih i vadio pa cistio cetkom ali nema ni potrebe, minimalno prljavstine ima u njima a koristio sam Fekryjev pelet.

MI BONES 065 987 768
Ove zovi ako hoces da se nasikiras. Em ne valja, em lazu
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4181 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Em je 330 KM/t :-)
adoadop

#4182 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

sabanss wrote:
shlauf wrote:
Fant0m wrote: Znam drug, samo sto kod Kovana imaju one ko spirale kroz te cijevi i ciste se jednostavno povlacenjem one polugice koja ih "otresa" i procisti cijevi...ja sam ih i vadio pa cistio cetkom ali nema ni potrebe, minimalno prljavstine ima u njima a koristio sam Fekryjev pelet.

MI BONES 065 987 768
Ove zovi ako hoces da se nasikiras. Em ne valja, em lazu
Jel bas ne valja, ili je to ono odokativno. Možeš li biti precizniji šta mu je nedostatak?
Slabo grije, mnogo pepela, gasi kotao ili nešto deseto?
sabanss

#4183 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

adoadop wrote: Jel bas ne valja, ili je to ono odokativno. Možeš li biti precizniji šta mu je nedostatak?
Slabo grije, mnogo pepela, gasi kotao ili nešto deseto?
Mnogo šljake. Najlošiji pelet koji sam imao priliku probati.

Sa druge strane ako si raspoložen za sutra ću - prekosutra ću verziju isporuke, samo izvoli.
Bakir1

#4184 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Bakir1 »

Ja sam prosle godine trosio mibones, 4 tone istog, nikad ni najmanjih problema, otisli po njega, platili, natovarili i gas. Ove godine sam nasao blize i jeftinije.
Fant0m

#4185 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Fant0m »

betametazon wrote:Sve mi je jasno ali na 160m2 trosi 1.5 (do 2) vrece...uz uvazavanje da je stiropor 10cm i plasticna stolarija :-)

Pa moguce da je i do peci, ima te neke cetiri komore pa dvaput vraca na sagorjevanje...malo sam i ja istrazivao nacine za izolaciju po eu standardima pa ispod krova stavio vunu 10 cm uzduzno + 5 cm poprecno (ukupno 15 cm vune), uz troslojno staklo na tom spratu - potkrovlju...investicija skuplja bukvalno 10% u odnosu na standardnu varijantu ali bih preporucio svima ko planira izgradnju i renoviranje...spratovi su spojeni unutrasnjim stepenistem pa valjda toplota hos dodatno ide gore pa radijatore na gornjem spratu drzis na trojki a na donjem je termostat u dnevnom boravku...eto neki moj savjet i recept... :)
Fant0m

#4186 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Fant0m »

shlauf wrote:
Fant0m wrote:

MI BONES 065 987 768
Nista od njih, nemaju sad, imace tek nekad u septembru ali ce tad biti druga cijena...tako kazu...
betametazon

#4187 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Fant0m wrote:
betametazon wrote:Sve mi je jasno ali na 160m2 trosi 1.5 (do 2) vrece...uz uvazavanje da je stiropor 10cm i plasticna stolarija :-)

Pa moguce da je i do peci, ima te neke cetiri komore pa dvaput vraca na sagorjevanje...malo sam i ja istrazivao nacine za izolaciju po eu standardima pa ispod krova stavio vunu 10 cm uzduzno + 5 cm poprecno (ukupno 15 cm vune), uz troslojno staklo na tom spratu - potkrovlju...investicija skuplja bukvalno 10% u odnosu na standardnu varijantu ali bih preporucio svima ko planira izgradnju i renoviranje...spratovi su spojeni unutrasnjim stepenistem pa valjda toplota hos dodatno ide gore pa radijatore na gornjem spratu drzis na trojki a na donjem je termostat u dnevnom boravku...eto neki moj savjet i recept... :)
Iskren da budem ne znam sta znaci "dva puta vraca na sagorjevanje", pelet kad jednom izgori valjda je izgorio :?

Na toliku povrsinu kuce je potreban veliki broj radijatora i cijevi, dok se postigne neka zadana temperatura vode u sistemu potrebno je da se potrosi znatna kolicina peleta...a onda dolazimo do izolacije i toga koliko ce brzo objekat gubiti toplotu. U tvom slucaju pec se pali koliko...dva, tei puta dnevno?
Fant0m

#4188 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Fant0m »

betametazon wrote:
Fant0m wrote:

Iskren da budem ne znam sta znaci "dva puta vraca na sagorjevanje", pelet kad jednom izgori valjda je izgorio :?

Na toliku povrsinu kuce je potreban veliki broj radijatora i cijevi, dok se postigne neka zadana temperatura vode u sistemu potrebno je da se potrosi znatna kolicina peleta...a onda dolazimo do izolacije i toga koliko ce brzo objekat gubiti toplotu. U tvom slucaju pec se pali koliko...dva, tei puta dnevno?
Nema bas 160 kvadrata, kad se odbiju zidovi ostane mozda 140. Fazon je u zadrzavanju toplote. Do 11 sati navece je 24 kad se termostat prebacuje sam na 22 stepena. I nikad (osim par puta u najhladnijim nocima) se nije palila pec u toku noci jer temperatura ne spadne ispod tih 22 stepena. Spadne znaci do 2 stepena u toku noci. Upali se ujutru da vrati opet na 24.

Pogledaj na netu presjek Kovanovog kotla, vidi dvije crveno i dvije plavo oznacene komore koje kao zadrzavaju duze energiju prije nego ona izadje na dimnjak..naci ces negdje pa procitaj sistem rada, ne mogu se ni ja sad svega sjetiti....uglavnom kazu da i pec trosi 25-30 % manje zbog tog sisitema...
Magarece_godine

#4189 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Ja grijem tri etaze po 65 kvadrata sa 25 kw termofluxom i potrosnja je vreca i po ili dvije. Kada je bilo minus 25 na polju tada su isle 3 ili 3,5 vrece... Izolacija 10 cm stiropor i 15 cm staklena vuna na krovu...plus grijem i dva bojlera...Za sezonu potrosim 4,5 ili 5 tona sto me kosta 1500 KM...meni se isplati
rovac13

#4190 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Fant0m wrote:uglavnom kazu da i pec trosi 25-30 % manje zbog tog sisitema...
Puno vjerujes u price rekla-kazala :-D
Ako se svi proizvodjaci hvale iskoristenjem 90 i kusur % kako onda moze neki od njih trosit 25-30% manje :D

Uostalom ja imao termoflux,nekoliko komsija ima termoflux,nekoliko komsija ima kovan,dva moja rodjaka imaju kovan itd itd............razlike u potrosnji smo primijetili zbog razlicitih izolacija.........nikad nismo primijetili da neki kotao trosi manje :-D
Maraschino

#4191 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

i kod mene ponekad manje trosi, smanjim sa 4 na 2 brzinu.
betametazon

#4192 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Ja sam vec nekad pisao - kad bi moj kotao non stop radio na najmanjoj podesenoj snazi (8kw) potrosio bi vrecu za nekih 5-6 sati...tako da mi ovi prosjeci od 1.5 vrece dnevno zvuce kao naucna fantastika...
golfiista

#4193 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

betametazon wrote:Ja sam vec nekad pisao - kad bi moj kotao non stop radio na najmanjoj podesenoj snazi (8kw) potrosio bi vrecu za nekih 5-6 sati...tako da mi ovi prosjeci od 1.5 vrece dnevno zvuce kao naucna fantastika...
Ne znam.za druge, ali ja sam sprzio 6.5 t peleta prosle zime. Cca 200-210 m2, stiropol 10 cm , tavan 15 cm vune + daska. Stolarija plasticna trokomorna sa malo boljim staklom. Trosio max 3.5 vrece dnevno. Thermoflux 35 kw. Temp dnevna 23 -23.5 nocna 19. Pec se nije palila.po noci.
betametazon

#4194 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

golfiista wrote:
betametazon wrote:Ja sam vec nekad pisao - kad bi moj kotao non stop radio na najmanjoj podesenoj snazi (8kw) potrosio bi vrecu za nekih 5-6 sati...tako da mi ovi prosjeci od 1.5 vrece dnevno zvuce kao naucna fantastika...
Ne znam.za druge, ali ja sam sprzio 6.5 t peleta prosle zime. Cca 200-210 m2, stiropol 10 cm , tavan 15 cm vune + daska. Stolarija plasticna trokomorna sa malo boljim staklom. Trosio max 3.5 vrece dnevno. Thermoflux 35 kw. Temp dnevna 23 -23.5 nocna 19. Pec se nije palila.po noci.
Ja na otprilike duplo manju kvadraturu potrosio otprilike duplo manje sa kotlom od 25kw (podesen na 22kw uglavnom). Pec se sama palila po potrebi pa i po noci...
peletiisamopelet

#4195 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

Evo da i ja iznesem ovogodisnju potrosnju. 3 etaze 245m2 grijanog prostora. Termo glave na svim radijatorima. Konstantno 25-26stepeni u kuci. 12cm izolacija, pvc visekomorna stolarija, 20cm vuna u potkrovlju. Kotao thermoflux 25kw. Radi na snazi 2-3. Potroseno 5paleta ili 5250kg. Kotao radi od 05:30 do 23:00. Po noci ne radi.
golfiista

#4196 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

peletiisamopelet wrote:Evo da i ja iznesem ovogodisnju potrosnju. 3 etaze 245m2 grijanog prostora. Termo glave na svim radijatorima. Konstantno 25-26stepeni u kuci. 12cm izolacija, pvc visekomorna stolarija, 20cm vuna u potkrovlju. Kotao thermoflux 25kw. Radi na snazi 2-3. Potroseno 5paleta ili 5250kg. Kotao radi od 05:30 do 23:00. Po noci ne radi.
nemoguće na tolikoj temp 25/26 :? :? :? odvadi malo-
peletiisamopelet

#4197 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

golfiista wrote:
peletiisamopelet wrote:Evo da i ja iznesem ovogodisnju potrosnju. 3 etaze 245m2 grijanog prostora. Termo glave na svim radijatorima. Konstantno 25-26stepeni u kuci. 12cm izolacija, pvc visekomorna stolarija, 20cm vuna u potkrovlju. Kotao thermoflux 25kw. Radi na snazi 2-3. Potroseno 5paleta ili 5250kg. Kotao radi od 05:30 do 23:00. Po noci ne radi.
Nemam razlog da lazem. Kod mene je tako. A druga je stvar sto neki ovde imaju duplo manje kvadrata nikakvu izolaciju i kotao koji je 3x veci nego sto im treba pa ne vjeruju da neko moze da trosi duplo manje od njih sa duplo vise kvadrata. Dobra izolacija je cudo.
peletiisamopelet

#4198 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

peletiisamopelet wrote:
golfiista wrote:
Nemam razlog da lazem. Kod mene je tako. A druga je stvar sto neki ovde imaju duplo manje kvadrata nikakvu izolaciju i kotao koji je 3x veci nego sto im treba pa ne vjeruju da neko moze da trosi duplo manje od njih sa duplo vise kvadrata. Dobra izolacija i pravilno dimenzionisan kotao je cudo.
golfiista

#4199 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

peletiisamopelet wrote:
golfiista wrote:
Nemam razlog da lazem. Kod mene je tako. A druga je stvar sto neki ovde imaju duplo manje kvadrata nikakvu izolaciju i kotao koji je 3x veci nego sto im treba pa ne vjeruju da neko moze da trosi duplo manje od njih sa duplo vise kvadrata. Dobra izolacija je cudo.
Pogledaj sta si napisao. Ja sam realan. Izolacija ti nije nista bolja od moje, jer ja nisam spomenuo 3 cm unutrasnjeg stirpola, lowe stakla punjena plinom, te iznad 15 cm dasku pa krovnu dasku foliju itd. Temp je bila na 23 stepena nocu 19 i opet 6.5 tona. A ti sefe 5 tona na 245 m2 na 26 stepeni...Zvuci kao indijska sapunca uz svo duzno postovanje.
peletiisamopelet

#4200 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Kako god ti kazes jarane. Ali mnogo toga utice na potrosnju. Dio u kom zivis, kaloricnost peleta, jacina kotla. Kod mene kotao radi konstantno na 12.5 do 16kw ( ako je vjerovati fabrickim snagama) a kod tebe je kako sam vidio tf35 koji je debelo predimenzionisan. Zato si i potrosio 1.5 tona vise. Pozdrav za tebe
Post Reply